PDA

View Full Version : Pitanje vezano za useljeničku vizu F4 preko brata/sestra


Feda022
16.03.2010, 15:14
Dragi prijatelji,
evo tek se registrovah ovdje, i vidim da je ovo stvarno super mjesto i da se osjeća da je sjajna atmosfera među ljudima :)
Ono što vas imam pitati je vezano za konkretno moj slučaj, pa je možda neko bio u sličnoj situaciji, ili poznaje nekoga ko jeste, tako da su mi vaši savjeti od velikog značaja...

Naime, par godina unazad supruga i ja smo se prijavljivali na lutriju za zelenu kartu, ali nas nikada nisu izvukli :(

Onda smo odlučili aplicirati za useljeničku vizu u SAD, preko sestre koja je američki državljanin, i živi u USA, jer smo mislili da je to opet nekako jos i sigurniji put - a lutriju cemo da igramo svakako.
Aplicirao sam 2009. godine u januaru, i sve ide kako treba, ona je dobivala razna obavještenja od UCIS, i zadnje obavještenje koje je dobila jeste da je application approved, te da sada se slučaj prebacuje u nacionalni konzulat (vjerovatno američka ambasada u Sarajevu), te će sada oni kontaktirati mene da mi pošalju instruction package , da uplatim sve potrebne fees itd. Ono što me zanima jeste, da li vi znate, koliko obično traje proces od kada je aplikacija approved (ovo je došlo u obliku forme I-797 notice), te se slučaj prebacuje u NVC (NATIONAL VISA CENTER)
NVC processes all approved petitions. U svakom slucaju, sada moj consular post treba da mene kontaktira sa tim instruction package, i svim ostalim detaljima o daljim koracima.
Da li je neko od vas imao slučaj da dođe do ovog koraka, i koliko traje u Bosni i Hercegovini da se od ovog trenutka dobije useljenička viza po ovoj 4. preferenci - brat/sestra?
Gledao sam onaj visa bulletin sa aplikacijama koje se obrađuju trenutno i to mi se cini da nije bas 100% tačno i ispravno jer nisu izlistane sve zemlje za ono što oni obrađuju, kako tu piše, mislim da je to prije tu neki average za sve zemlje, obzirom da se (izuzev za tih par zemalja kao što je Meksiko, Filipini itd) broj useljeničkih viza za ovu kategoriju ne određuje po broju stanovnika nego sve zemlje dobiju jednak broj useljeničkih viza. Zbog toga mislim da ti datumi baš i nisu mjerodavni...Zanima me da li neko za konkretan slučaj iz BiH ili okolnih zemalja, od datuma kada je dobio I-797 do datuma kada je dobio vizu.
Ako iko zna BILO ŠTA općenito o ovoj temi neka se javi...
Jos jednom - sjajan forum, sjajni ljudi, sjajno je sto sve sto je potrebno da covjek zna se nalazi bas ovako lijepo organizovano na jednom mjestu!
HVALA PUNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hvala!

landlord
16.03.2010, 20:59
Red cekanja je oko 9 godina..
Zadnji put kada sam to gledao obradjivali su 2000.-tu godinu..

Puno srece i da te izvuku na lutriji...

Feda022
17.03.2010, 12:26
da, ali sam pronasao ovo :

Is there a waiting period to receive a visa number?
--------------------------------------------------------------------------------

A: U.S. law limits the number of immigrant visa numbers that are available every year. This means that even if the Bureau of Citizenship and Immigration Services (previously INS) approves an immigrant visa petition for you, you may not get an immigrant visa number immediately. In some cases, several years could pass between the time the Bureau approves your immigrant visa petition and the State Department gives you an immigrant visa number. In addition, U.S. law also limits the number of immigrant visas available by country. This means you may have to wait longer if you come from a country with a high demand for U.S. immigrant visas.

tamacharly
17.03.2010, 18:05
oko 9 god sigurno traje.moj buraz je za mene aplicirao jos 2006 i sve je proslo ok dobili smo isti odgovor kao za tvoj slucaj i jos se nista nije desili osim sto smo izvuceni na lutriji u meduvremenu,tako da mislim netrebas se skoro nadati. ja sam u hrvatskoj i znam jos ljudi koji su cekali 9-10 godina prije nego je proces zavrsio :nene:

Feda022
20.03.2010, 14:37
hvala ti puno! nista..nadati se trebam nas izvuku i na lutriji onda..tek mogu aplicirati u oktobru, ali sta ces..

stanko76
21.03.2010, 10:33
Pozdrav.
Nasa viza je I-130 F3 - pa smo usli u 6tu godinu cekanja (u medjuvremenu odobreni i dobili NVC case number - ali na priority date se mora cekati, u mom slucaju jos 2 - 2,5 godine - total 7,5 - 8 godina), i ja sam prijavljen za DV-2011, pa sta bude.....srecno.

Macedonia
22.03.2010, 05:52
moji su roditelji bili approved u maju 2001 i tek ove godine su pozvani na intervju-znaci 9 godina cekanja(ustvari 10 jer su dokumenti podneti u martu 2000)peticija podneta od mog ujka (brat moje majke) Procedura je sigurna ali dugotrajna...Sretno!

Feda022
22.03.2010, 14:56
hvala puno svima!!!
deprimira me to sto sam sada svjestan da se tako dugo ceka, ali da to nema mozda razlike od zemlje do zemlje?
Vi ste iz Srbije, cini mi se? Mozda je u BiH (jer je manja zemlja) situacija nesto drugacija..?

stanko76
23.03.2010, 09:18
U istom si loncu kao i ja, "tebra".....dobicemo GC kad budemo dobro skuvani..:beer:

Feda022
23.03.2010, 13:39
hehehe bas tako :)
ali tu je i lutrija, pa sta bude ... :D

Dario123
03.06.2011, 14:24
2004. sam poslao zahtjev za useljenje
mamina sestra tamo živi, ona je američka državljanka
u 9. mjesecu 2010. smo dobili odobrenje za useljenje
zanima me koja je dalja procedura i koliko se mora cekati nakon toga?
imam 22 godine pa me zanima jel jedino mogu mladji brat mama i tata ili i ja imam pravo također na useljenje... buduci da sam po americkom zakonu sada punoljetan hoce li biti kakvih komplikacija? ako da kakve su mi šanse da dobijem studentsku vizu?
hvala unaprijed