PDA

View Full Version : Kako uci u US a ne cekati dokumente tamo?


pervan
26.03.2010, 11:44
Procedura za dobijanje GC i SSN mi je od postavljenih postova jasna, no ja bih imao jedno specificno pitanje. Da li je moguce uci u US, obaviti proceduru za dobijanje dokumenata, ostaviti adresu rodjaka i onda se vratiti natrag? Odnosno, da li GC i SSN moze netko drugi primiti umjesto mene ili je potrebno osobno preuzeti ih? Pitam posto imam nekih problema i htio bih samo uci u US i izaci za nekoliko dana da mi ne propadne dobijena viza, pa da se mogu poslije vratiti.
I jedno pitanje vezano uz prethodno pitanje. Cuo sam da je maksimalni period izbivanja jedna godina, no da li netko ima osobnih iskustava s tim. Kol'ko se zapravo moze izbivati iz US, a da se mozes poslije bez problema vratiti?

landlord
26.03.2010, 15:21
Odgovor na tvoje pitanje je da neko moze primiti za tebe SSN i Green Card jer ce ti to doci postom na adresu. Bitno je samo da ti podneses zahtjev. Zavisi u koju drzavu grad dolazis.
Dosta ljudi na forumu je primilo ssn nakon 7 dana. Ja sam recimo cekao preko 3 nedelje cini mi se.
Samo je bitno kako ce oni tebi posalti poslije green card kad ti stigne. Ja ne bih rizikovao sa obicnom postom.

Sto se tice izbivanja iz zemlje.. to ce ti neko drugi reci preciznije od onoga sto ti ja mogu reci.

Taji
26.03.2010, 21:41
Za izlazak iz USA uz mogucnost povratka procitati uputstvo i popuniti formu - samo na taj nacin vam je obezbijedjen povratak (ako vam odobre izlazak na godinu dana). Nemojte da se igrate sa tim i da izadjete a da niste sve odradili kako treba....jer se onda necete moci ni vratiti. I da, nista nema za dzabe pa ni ovo tako da se i za to pripremite da platite (blizu 400$ po zelenoj karti).

I-131 Instr
I-131 Form

Taji
26.03.2010, 21:45
Nece da mi upload-uje sa mog kompa pa evo linkovi

http://www.uscis.gov/files/form/i-131instr.pdf


https://www.usimmigrationsupport.org/form-i131.html

Taji
26.03.2010, 22:03
[QUOTE=pervan;14646]Procedura za dobijanje GC i SSN mi je od postavljenih postova jasna.....


Samo da znas da ne mora sve da bude glatko i da mogu da iskrsnu neki tehnicki problemi a ti nisi u USA da to rijesis i ispravis.

Npr.:
Moze da ti se napravi greska recimo na godini ili datumu rodjenja ( onaj na salteru sto ti je uzimao podatke napravio gresku prilikom kucanja), i kad ti stigne SSN i ako ima netacne podatke, moras to da ispravis tako sto ces da prijavis gresku, zoves telefonom, odes ponovo na taj isti salter i ponovo podneses zahtjev, odjavis neispravan SSN....(a ti nisi u USA).

Moze da se desi da ne dobijes GC dokument na vrijeme i onda moras da zoves, da ganjas, da vidis sta je problem, mozda ce ti reci da dodjes licno i do najblizeg office-a sa pasosem i vizom, ...odes....sve ok...cekas, opet nema nista mjesec dana ...i tako mjesecima....oni poslali, postar vratio.....zovi opet........(a ti nisi u USA).

Sa tim rizikom morate da racunate svi vi koji odete nazad prije nego dobijete dokumenta.
Ja vam samo predocavam neke od mogucih sitacija koje ce te morati sami da rjesavate u svoje ime pa da se ne iznenadite i kazete da niste znali da je tako nesto moguce....svasta je moguce dok ne primis dokumenta licno u ruke.....ko radi, taj i grijesi.

pervan
27.03.2010, 11:35
Da, to mi je isto tako jasno. Mislim da sam procitao da se reentry permit vadi samo ako hoces izbivati duze od godine dana?