PDA

View Full Version : Posedovanje SSN pre dobijanja GC


Nikolica014
02.05.2010, 10:47
Svakog dana treba da poletim put Chicaga, jer sam kao muzicar dobio radnu vizu na godinu dana. Kako mi je objasnjena procedura, u periodu od mesec dana dobijamo SSN i radnu dozvolu, mada mozemo raditi i unutar tog perioda. E sad, kao i mnogi ovde prijavljen sam za DV2011 program, i cekam zeljno tu prvu kovertu.
1. Da li ce mi smetati to sto sam vec u Americi i sto cu tamo vec raditi i imati SSN?
2. Da li je problem da neko u moje ime popuni i vrati nazad prvu kovertu?
3. Da li za bilo koji naredni korak koji bi se eventualno desio u narednih godinu dana moram da sam nuzno prisutan u Srbiji?

Hvala

nemili
02.05.2010, 12:35
Ako ti stigne prva koverta, mozes traziti u USA "adjustment of status". Procitaj vise na ovom linku (http://www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html).

Srecno!

Nikolica014
02.05.2010, 22:37
Probao sam da skapiram...i reci cu da sam razumeo... :D Ako je neko u medjuvremenu cuo ili iskusio nesto slicno, neka mi napise please

nemili
02.05.2010, 23:02
Svakog dana treba da poletim put Chicaga, jer sam kao muzicar dobio radnu vizu na godinu dana. Kako mi je objasnjena procedura, u periodu od mesec dana dobijamo SSN i radnu dozvolu, mada mozemo raditi i unutar tog perioda. E sad, kao i mnogi ovde prijavljen sam za DV2011 program, i cekam zeljno tu prvu kovertu.
1. Da li ce mi smetati to sto sam vec u Americi i sto cu tamo vec raditi i imati SSN?
2. Da li je problem da neko u moje ime popuni i vrati nazad prvu kovertu?
3. Da li za bilo koji naredni korak koji bi se eventualno desio u narednih godinu dana moram da sam nuzno prisutan u Srbiji?

Hvala

Razmisljas mnogo unapred, prvo treba da dobijes, sve ostalo je lako. Ali evo jos jednom:

1. Nece. SSN ti je jedan za ceo zivot.
2. Niko nece popunjavati za tebe, vec ces sve zavrsavati u Americi. Naravno da ce ti traziti odredjena dokumenta, koja ce ti poslati neko odavde.
3. Proverices sve u imigracionom kada se budes javio kao dobitnik, ali vodeci se primerom nekih drugih promena statusa, odnosno promena u neke druge tipove viza, neces morati da se vracas. Ambasade sluze kao produzene ruke Vlade i njenih isntitucija, nesto kao pretstavnistva firmi u raznim gradovima i zemljama.

duskica
06.05.2010, 02:53
Jeste li sigurni za SSN,posto znam devojku koja je imala studentsku vizu i ssn,a kada je dobila Green C.,znam da je dobila i novi ssn(ne znam je li samo novu karticu,ali mislim da je potpuno novi br.,a mozda i gresim:)

Nikolica014
06.05.2010, 08:25
Ja definitivno nisam siguran. Sa jedne strane znam pricu da je SSN jedinstven za ceo zivot, nesto kao nas JMBG i nikada se ne menja, a sa druge strane sam cuo za tu varijantu da se menja u zavisnosti kako si i zbog cega ga dobio

Nikolica014
06.05.2010, 14:56
Mene fakticki najvise zanima sledece: ako pretpostavimo da ce mi u narednim danima stici bela koverta, i ja odgovorim na nju. U medjuvremenu odem u USA da odradim godinu dana koliko mi viza traje. Fakticki ako dodje druga koverta, pa sve ostalo sto sleduje, ja bih do kraja aprila naredne godine sve mogao da zavrsim, pa ne bi morao ni da se vracam ovamo? E sad, ako me ne izvuku ove godine, da li je pametno ostajati tamo na crnjaka, pa se prijaviti ponovo za DV2012? Da li ce moju kandidaturu uopste uzeti u razmatranje, jer sam fakticki tamo ilegalac?

Nadam se da nisam zamrsio puno. Ponekad i sam sebe tesko razumem :)

Neverhood
06.05.2010, 16:14
Mene fakticki najvise zanima sledece: ako pretpostavimo da ce mi u narednim danima stici bela koverta, i ja odgovorim na nju. U medjuvremenu odem u USA da odradim godinu dana koliko mi viza traje. Fakticki ako dodje druga koverta, pa sve ostalo sto sleduje, ja bih do kraja aprila naredne godine sve mogao da zavrsim, pa ne bi morao ni da se vracam ovamo? E sad, ako me ne izvuku ove godine, da li je pametno ostajati tamo na crnjaka, pa se prijaviti ponovo za DV2012? Da li ce moju kandidaturu uopste uzeti u razmatranje, jer sam fakticki tamo ilegalac?

Nadam se da nisam zamrsio puno. Ponekad i sam sebe tesko razumem :)

Mislim da ti nikako crnjak ne ide u korist sto se GC tice.

Magelan
08.05.2010, 21:42
Kao sto ti Neverhood rece, lutrija i ilegalni boravak nikako ne idu zajedno. Stvar je poprilicno jednostavna tj. postoje dve opcije:

1. Ukoliko ostanes ilegalno jedini put do zelene karte je zenidba (lutriju zaboravi u tom slucaju, tu nema sanse da se odradi promena statusa jer status nemas :-) )

2. Ono sto je mnogo pametnije i sigurnije je da odrzavas status ili dok si jos legalno promenis status i ostanes recimo da "studiras" (to u slucaju da ti se svidi ovde, viza krene da se primice isteku i ti zelis da ostanes). Studentska F1 viza ti vazi dok god odrzavas status. Konkretno u Cikagu imas vise "skolica" koje zive od imigranata. Npr, na nekoliko pomenutih privatnih "koledza" mozes da ucis engleski kao strani jezik - "ESL", platis im $340 mesecno i tako skoro pa do u nedogled odrzavas studentski status. Ako bas posle nekog vremena zapne, promenis skolu i tako guras dalje. U ovoj opciji ili cekas zelenu kartu a egzistiras kao student, ili ti se dogodi ljubav pa odradis to na nacin na koji se to ovde u 95% slucajeva odradjuje :-)

Sto se socijalnog broja tice, on definitivno ostaje jedan za ceo zivot. PROVERENO. Moj cimer je pre 5 godina bio u USA na Work&Travel programu i od tada ima SSN. Na toj staroj kartici je stajalo ogranicenje (tipa da je rad dozvoljen samo uz odobrenje iz imigracionog - DHS) i to je samo jedna mala recenica otkucana matricnim stampacem iznad broja. Kada je pre 3 meseca dosao sa zelenom kartom, nije morao da menja karticu sa socijalnim brojem, ali je ipak to ucinio. Tada smo bas pitali salterusu u socijalnom da li sada, posto je u drugom statusu dobija novi broj na sta je odgovor bio da broj ostaje ISTI, ali ce samo dobiti fizicki novu karticu sa istim brojem i bez te male recenice koja ogranicava.

Nikolica014
08.05.2010, 23:57
Ozenjen sam, hvala Bogu srecno, tako da opcija da mi se tamo desi "ljubav" u startu otpada :) Moja radna viza koju dobijam traje godinu dana, i moze se produziti na tri godine bez povratka u Srbiju, ali nakon te tri godine kada se vratim nazad, prosto je nemoguce da vizu dobijem ponovo u neko dogledno vreme(reci ljudi koji mi pomenutu vizu i zavrsavaju). Da znam da cu u te 4 godine da dobijem GC pa da ostanem, a ovako ne znam sta mi je ciniti. Mada, vidim da postoje neki troskovi za koje do sada nisam znao, administrativni i troskovi lekarskog pregleda koji su izgleda bitno jeftiniji u Srbiji nego u USA??! Tako da je mozda najpametnije vratiti se nazad i zavrsiti papirologiju

Magelan
09.05.2010, 03:00
Ma nema potrebe, zaista. Ja se, u slucaju dobijanja zelene karte, necu vracati nazad. Ne moze ti ovde ni jedan od tih pregleda kostati koliko povratna avionska karta. Druga je stvar ako se ti pozelis pa hoces i da posetis domovinu i da u isto vreme odradis razgovor za green card (nemoj me drzati za rec, nisam siguran, ali mislim da ti je ovde cak u zbiru ceh i manji nego sto bi bio u Beogradu za tu papirologiju oko GC).

Nemoj previse da gledas unapred. Zamaras sebe bespotrebno. Ako ti se bude ostajalo, lako cemo naci neku "kvaku" i za tebe. Kad si ovde, mnogo je vise i mogucnosti i opcija. Uzivaj sada, imas tu vizu i zaista jako puno vremena da delas, ako za delanjem bude potrebe :-)