PDA

View Full Version : Obama:'Imigranti da zarade državljanstvo'


Good Spirit
03.07.2010, 12:36
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/48148000/jpg/_48148958_009437920-1.jpg

Američki predsednik Barak Obama pozvao je na korenitu reformu politike prema useljenicima. Postojeći sistem opisao je kao "nefunkcionalan i opasan".

U svom prvom dužem govoru posvećenom problemu imigracije otkako je stupio na položaj, američki predsednik je rekao da veruje da je moguće prevazići "politiku podela" da bi se došlo do funkcionalne politike prema useljenicima.

Nova politika, kako je istakao, treba da bude "jedinstvena i koherentna" i pozvao je zvaničnike opozicione Republikanske stranke da podrže predloženu reformu.

Obama je održao govor u vreme dok u državi Arizona traje spor oko novog zakona koji stupa na snagu krajem jula i koji daje veća ovlašćenja policiji da kontroliše useljenički status sve većeg broja stanovnika iz susednog Meksika i drugih latinoameričkih država.

Predsednik Obama je rekao da razume zašto se Arizona opredelila da usvoji novi zakon istovremeno ga opisujući kao "izvor podela".

Založio se za uvođenje novih i jasnih kriterijuma u vođenju useljeničke politike širom SAD.

Predsednik Obama je rekao i da je nemoguće deportovati svih 11 miliona ilegalnih useljenika u SAD, jer bi to, kako se izrazio, "oštetilo tkivo američkog naroda".

Dodao je medjutim, da ilegalni useljenici moraju da priznaju da su prekršili zakon i da ubuduće "zarade" američko državljanstvo.

"Naš zadatak je da nam državni zakoni u stavrnosti fukcionišu, da formiramo sistem koji oslikava naše vrednosti kao zemlje u kojoj vladaju zakoni i useljeničke zemlje. A to zahteva da se iskreno suočimo s problemom, i da prevaziđemo lažne rasprave koje dele našu zemlju više nego što je ujedinjuju", rekao je Barak Obama.

BBC-jev dopisnik u Vašingtonu kaže da je govor o useljeničkoj politici bio tipičan Obamin govor i rečito pozivanje na američke najviše ideale, ali da on uprkos hitnosti problema nije rekao kada očekuje da Kongres preduzme konkretne korake u pravcu željene političke reforme.

Predsednik Obama je u svom govoru priznao da ništa ne može da se uradi bez podrške republikanaca u Kongresu.

Međutim, imajući u vidu da se bliže novembarski izbori za deo Senata i Kongres, mali su izgledi da će politički protivnici pomoći predsedniku da ostvari tako veliku političku pobedu.

Problem imigracije u SAD dobio je na značaju početkom godine kad je u Arizoni usvojen novi zakon koji policiji daje pravo da zaustavi na ulici svakoga za koga posumnja da je ilegalno u SAD.

Broj specijalnih graničara duž granice Arizone prema Meksiku je učetvorostručen u proteklih 18 godina, sa pet na dvadeset hiljada, što je smanjilo priliv ilegalnih useljenika, mada oni i dalje, iako u manjem broju, stižu u SAD.

Izvor: BBC (http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/07/100701_obama_immigration.shtml)

Positive Vibe
03.07.2010, 13:34
Ponovo je zavio sve u formu pozivanja na najvise americke vrednosti, iako nije jasan da li ce do liberalizacije imigracionih zakona doci.
Imajuci u vidu nastanak USA i neprestanu potrebu za dovodjenjem svezih, kvalifikovanih i kvalitetnih imigranata; nedefinisani govori poput ovog ne doprinose tako dugo ocekivanom 'otopljavanju' na ovom polju.
Drago nam je da do deportacije nece doci, a velika vecina ilegalnih useljenika ima zelju da zaradi americko drzavljanstvo. Iz tog ugla posmatran, Obamin govor, deluje ohrabrujuce.
Vreme ce pokazati da li ce se snovi mnogih i ostvariti.

lanas
03.07.2010, 14:45
Ako sam dobro razumela, to ljude koji budu imali green card, nece tangirati. Ovo vazi za nelegalne imigrante. Drugarica iz USA mi je pricala da njoj nije jasna takva politika. Kaze da ima mnogo ilegalnih imigranata, koji tamo zive vise od deset godina, placaju porez, itd., a ne mogu da dobiju papire, a sa druge strane svake godine se podeli legalno 50 000 zelenih karti.

steficacvek
03.07.2010, 18:05
Welcome to Arizona ... Teoretski da, ovo se odnosi samo na ilegalne imigrante. I ono sto niko nece napisati ili potvrditi javno je da je novi zakon napravljen za meksikance. Ima ovdje i kanadjana i francuza i ostalih koji su ilegalno u USA koje niko nece hapsiti na ulici sigurno. I ljudi koji podrzavaju zakon u AZ ga ne podrzavaju jer su zabrinuti zbog kriminala, nego jer su rasisti, simple as that. I sto je najgore, sad policija ima "pravo" da uhapsi i maltretira svakog ko ima tamniju kozu i igleda kao ilegalac (sta god to znacilo) sve dok im ne dokaze da je legalno u zemlji. Budalastine ...