PDA

View Full Version : Pokretanje proizvodnje


businessmanhr
23.10.2010, 21:57
Pružila mi se prilika dobiti ekskluzivu za proizvodnjom jednog atraktivnog proizvoda na području SAD-a i Meksika, pa me interesira kakva je procedura za otvaranje LLC tvrtke (ne offshore), da li mi je tada lakše dobiti useljeničku vizu ili zelenu kartu?

Planiram uložiti svoj novac, zaposliti za početak minimalno 5 djelatnika i sebe, pokrenuti proizvodnju i prodaju po cijelom SAD-u, a sjedište tvrtke imao bih na Floridi (područje Miamia ili Orlanda).

Svakako bih se u dogledno vrijeme volio sa svojom obitelji u cijelosti preseliti i ondje započeti novi život.

Hvala unaprijed na brzim odgovorima!

Bilo kakav savjet je dobrodošao!

Zana
23.10.2010, 22:41
Godisnje se dodeli 10 hiljada viza investitorima (njihovim supruznicima i deci mladjoj od 21-ne godine) koji uloze u posao milion dolara (pod odredjenim uslovima moze i pola miliona), zaposle minimum 10 radnika koji su americki drzavljani u zoni koja ima visok procenat nezaposlenih.

Investitori koji ispunjavaju kvalifikacije, imaju pravo da apliciraju za Zelenu Kartu: prvo se uradi peticija I-526 sto uzme oko 5 meseci, nakon toga I-485 sto uzme oko 4 meseca.

businessmanhr
23.10.2010, 23:36
Hvala Žana na odgovoru !
Bilo je doista brzo. :suure:

Još jedno pitanje.
Planiram prvo otići na Floridu (ondje mi bratić živi već 12 godina i američki je državaljanin) kako bih izvidio okruženje, u smislu gdje otvoriti tvtku, gdje iznajmiti ili kupiti nekretninu, gdje je dobro okruženje za djecu, gdje bi mi žena mogla raditi,...
Pa kad sve izvidim i pripremim, vratio bih se nazad, prodao svoje nekretnine i riješio sve ostalo, te se sa ženom i dvoje maloljetne djece uputio na Floridu.

Intereisra me slijedeće:
1. Kakvu vizu bih trebao zatražiti u ambasadi (turističku ili poslovu ili turističko-poslovnu) ? Mislim za prvi odlazak.

2. Da li bi bilo dobro da u ambasadi odmah kažem da imam namjeru preseliti se i zatražiti ustvari useljeničku vizu, te im reći da planiram otvoriti tvrtku, zaposliti ljude, pokrenuti proizvodnju, krenuti odmah sa prodajom (već imam osigurano tržište) i da sve to namjeravam financirati svojim sredstvima ?
Dakle, ne bih bio na trošku državi.

3. Kako bih ja kao stranac mogao kupiti nekretninu na Floridi (kuću ili stan) ?
Da li mi to dodatno olakšava proceduru za dobivalje useljeničke vize ili zelene karte ?

Imam još pitanja, ali da ne pretjeram na početku, mislim da je i ovo dosta. :suure:

Hvala na odgovorima !

Zana
27.10.2010, 00:36
Ovi sa Yahoo Finance (http://finance.yahoo.com/career-work/article/111069/citizenship-for-sale)mora da nas spijuniraju :) i nije prvi put da mi krenemo diskusiju a oni sutra objave tekst - jos sam pocela razne teorije zavere da pravim :)

businessmanhr
27.10.2010, 19:34
Hvala ti Žana na odgovoru !
To je upravo bilo ono što mi je falilo da mi upotpuni sliku o pome poslovnom zahvatu. :obrva:

Sada sam u dilemi, ili bolje rečeno, trilemi, u kojoj državi započeti sa proizvodnjom ?

Mene najviše vuče Florida i to područje oko Miamia, ali što više o Floridi i Miamiu čitam i gledam, sve više vidim da su poprilično veliki problemi oko vremenskih nepogoda, (huricane, tornada) droge (Miami-Dale), okruženja općenito,....
Od zapadne obale privlači me Kalifornija, ali ondje opet problemi s potresima, a od istočne obale, naravno područje New Yorka, ali sam centar mi je previše užurban i stresan.

Ono što tražim je mirnije okruženje u predgrađu nekog većeg grada, zdravo okruženje u kojem se ne moram bojati pustiti djecu da se na ulici igraju, dobre vrtiće, škole i fakultete za klince (inače imam dva sina blizanca, starosti 4 godine), ...

Ako netko zna gdje bi se mogla pronaći takva država unutar SAD-a, ili grad/predgrađe unutar nekih od navedenih država, bilo bi mi doista drago na pomoći ?

Zahvaljujem unaprijed !

Lijep pozdrav iz hladne, ali danas sunčane Rijeke (HR) ! :papa:

pekka
27.10.2010, 21:57
Kalifornija se trese na sve strane, ali postoji grad koji lezi na granitnoj ploci, pa se samo trese bez nekih narocitih posledica.

Kalifornija je velika drzava u kojoj postoje mesta sa razlicitim klimatskim uslovima, ali postoji jedan grad gde je 365 dana u godini isto ili veoma slicno vreme. Kazu za taj grad da nema klimu - svaki dan je isti.

Da se ne zalecem previse i da ne duzim sa hvalospevima, grad na koji mislim i u kojem zivim se zove San Diego.

Mnogi kazu da je najbolji grad za porodicni zivot u celoj Americi. Na osnovu naseg skromnog iskustva mozemo se apsolutno sloziti sa tom konstatacijom.