PDA

View Full Version : DV2 visa


Smith6000
14.11.2010, 05:50
Ovde sam pročitao da bračni drug i deca dobitnika lutrije dobiju vizu DV2, sa kojom možes uci samo posle dobitnika u SAD i da ostali clanovi porodice dobiju neki privremeni status dve godine za koji posle toga traze stalnu zelenu kartu preko formulara I-751 koji se zove Petition to Remove Conditions on Residence. To da ulazim kao no.2 u SAD su mi rekli i u ambasadi, ali ovo za dve godine, hmm, mi nitko nije rekao, to sam samo video ovde na forumu u temama oko braka.

Kad sam dobio Welcome Letter, text je bio isti kao i od supruge, kao i što smo oboje dobili I-551 na 10 godina, nitko mi nije rekao, niti sam dobio neko pismo ili papir gde piše da imam conditional resident status u SADu, što sam očekivao čitajuci ovaj forum.

Kad sam guglao, nasao sam textove gde pise da ti koji imaju conditional resident status dobiju I-551 na dve godine, a i valjda te obaveste da imas status boravka samo dve godine i da za posle trebas popuniti neki formular, jel u suprotnom, tko bi i znao za to, right?

Jesam li ja, ili nisam conditional resident? :wtf:

Jedino što sam našao je ovo na immigration sajtu...
Conditional Permanent Residence

A conditional permanent resident receives a green card valid for 2 years. In order to remain a permanent resident, a conditional permanent resident must file a petition to remove the condition during the 90 days before the card expires. The conditional card cannot be renewed. The conditions must be removed or you will lose your permanent resident status.

Remove Conditions

For information on how to “Remove Conditions on Permanent Residence Based on Marriage” or “Remove Conditions on Permanent Residence for Entrepreneurs” see the links to the right.

spectra
14.11.2010, 14:12
Ja mislim da taj uslov na 2 god dobivaju oni supruznici koji su sklopili brak sa osobom koja vec posjeduje GC.
U tvom slucaju, samo ste bili izvuceni, i niko nije dobio u pasos GC? Pa ste zajedno isli na intervju itd..?
Tako da mislim da ne podpadas pod tu kategoriju, ali svakako cemo vidjeti ima li jos neko sta za dodati na ovu temu.

Nasla sam i ovo: http://forums.immigration.com/showthread.php?267299-dv2-and-conditional-gc

Magelan
14.11.2010, 16:04
Uslovni status (conditional GC) imaju samo osobe koje su sklopile brak sa americkim drzavljaninom i taj status traje dve godine (to se odnosi na one koji su dosli i zelenu kartu traze na osnovu braka koji su sklopili). Nikakav uslov NE POSTOJI za dobitnike i supruznike dobitnika zelene karte na lutriji.

Supruznik dobitnika na lutriji dobija GC pod uslovom da se na razgovoru u ambasadi pojave kao vec vencani. I tu nema nikakvog uslova. Oboje dobiju GC na 10 godina. Ukoliko ste u USA oboje usli sa vizama dobijenim na osnovu lutrije ni jedno ni drugo nemate nikakav uslov - ravnopravni ste bez obzira ko je dobitnik. Cak i ukoliko dodje do razvoda nakon dolaska u USA ni jedno ni drugo nema nikakve posledice.

Imalac zelene karte koji se vec nalazi u USA, ukoliko sklopi brak sa nekim ko nema zelenu kartu ili nije drzavljanin ne moze sponzorisati supruznika za GC dok ne dobije drzavljanstvo.

O ovome je vec pisano, no nije zgoreg da uradimo rekapitulaciju gradiva :grin:

Smith6000
16.11.2010, 07:05
Nekako se lakse dise kad znas da te nitko nece proveravati, i ulaziti u tvoj privatni život. :suure:

Ali takodje se treba napomenuti to u "Druga koverta" delu foruma. Dobitnici lutrije su ustvari onda najbolji za zenidbu/udaju za papire. Ovde sam upoznao vec nekoliko osoba koje su placali oko 15.000 za brak sa americkim drzavljaninom. Ovde je dovoljno samo 10 minuta u ambasadi da ubedis nekog i eto ti zelena karta. :obrva: