PDA

View Full Version : Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA


Stranice : [1] 2

Magelan
08.08.2011, 07:04
U par navrata do sada su postavljana pitanja vezana za rad u americkom zdravstvenom sistemu. Kako smo do sada uglavnom na sva ta pitanja odgovarali u razlicitim temama, verovatno ce sledeci sazetak imati dosta korisnih informacija za one koji se opredele da se okusaju kao medicinske sestre-tehnicari (NURSES) u Sjedinjenim Americkom Drzavama.

U samom startu treba znati da se exYU diploma medicinske sestre-tehnicara sa zavrsenom srednjom skolom u USA ne priznaje iz prostog razloga sto je bilo koja srednja skola sa exYU prostora u USA ekvivalent obicnoj "High School" i taj nivo obrazovanja ovde nije dovoljan da bi neko ko je bio tehnicar u bilo kojoj exYU republici mogao to biti i ovde. U USA je srednja skola tipa nasih gimnazija - ne dobija se nikakvo zvanje. Ukoliko zelite da dodjete do nekog zvanja, potrebno je ici dodatno u skolu sto vazi i za medicinske sestre.

Isto tako, treba imati u vidu da medicinske sestre u USA imaju mnogo siri opseg rada (scope) i sestrinske komore (Nursing Boards) imaju toliko jak lobi da su dosli do tog nivoa da su sestre sa odredjenim nivoom obrazovanja izjednacene sa lekarima opste prakse. Stoga i ne treba da cudi potreba za dodatnim skolovanjem nakon srednje skole. Amerikancima je prosto nepojmljivo da se bilo gde u svetu (kao na primer u Srbiji) sestra-tehnicar postaje sa samo srednjom skolom (svi me gledaju belo kad im kazem da je kod nas sestra osoba sa zavrsenom samo srednjom skolom). Na exYU prostorima ne postoje skole koje proizvode BSN, MSN, NP i DNP kadrove.

Hijerarhija u sestrinskom sistemu ide sledecim redosledom:

CNA - Certified Nurse Aide

LPN - Licensed Practical Nurse (LVN - Licensed Vocational Nurse je ekvivalent u CA i TX)

RN-ADN - Registered Nurse - Associate Degree

RN-BSN - Registered Nurse - Bachelor of Science in Nursing

RN-MSN - Registered Nurse - Master of Science in Nursing

NP - Nurse Practitioner

DNP - Doctor of Nursing Practice

CNA - Certified Nurse Aide je ekvivalent naseg bolnicara s tim sto u odredjenim ustanovama i pod odredjenim uslovima CNA vadi krv i radi EKG ukoliko prodje dodatni trening i dobije sertifikat za CPT (Certified Phlebotomy Technician) i CET (Certified EKG Technician). U nekim ustanovama se ovaj kadar zove i PCT (Patient Care Technician). Treba imati u vidu da je CNA unlicensed assistive personel i da ni u jednoj americkoj drzavi CNA nije ovlascen da deli terapiju. CNA skole (kursevi) traju od 4-8 nedelja, kostaju u proseku oko $700. CNA je jako lose placeno zanimanje. U CHGO se satnice krecu od $8.25 - $12 u proseku sto nikako nije dovoljno za egzistenciju. Jedina dobra stvar je sto sestre-tehnicari sa exYU prostora imaju mogucnost da kao ekvivalent u USA dobiju CNA sertifikat (u IL definitivno, nisam siguran kako to ide u drugim drzavama) i u drzavi IL uslov da bi se islo na sledeci nivo - LPN ili RN je posedovanje ovog sertifikata.

LPN (LVN u Teksasu i Kaliforniji) - Licensed Practical (Vocational) Nurse se postaje uz dodatnih 18-24 meseci skolovanja. Sam kurs traje oko godinu dana ali da bi se uopste ispunio uslov da se udje u program potrebno je poloziti odredjeni broj uslovnih predmeta - college level courses. To zavisi od skole do skole. Recimo da u proseku treba minimum 6 meseci u privatnim skolama i oko godinu dana u drzavnm (Community College) kako bi se ispolagali predmeti koji su uslov da bi se uopste konkurisalo za nursing program. U mojoj skoli npr (Vocational School) traze CNA, i College Level Courses - Medicinsku terminologiju, Anatomiju sa fiziologijom, Farmakologiju, College Level Matematiku i English 101. Do ovog zanimanja se dolazi ili u Community koledzima (za nas imigrante skoro nemoguca misija jer su liste cekanja ogromne i potrebno je imati sve ocene A iz uslovnoh predmeta da bi se uslo u program) ili u privatnim strucnim skolama - Vocational Schools. Za ovaj tip skola minimum koji je potrebno odvojiti kako bi se zavrsili svi uslovni predmeti i program je nekih $18.000 u CHGO (ovo vazi za privatne - Vocational Schools). Nakon uspesnog zavrsetka programa izlazi se na drzavni ispit - NCLEX-PN (National Council Licensure Examination for Practical Nurses). LPN u Cikagu retko gde pocinje sa platom manjom od $21 na sat. Jedina losa strana je sto je trend takav da LPNs poslove nalaze samo po LTC (Long Term Care - starackim domovima i rehabilitacionim centrima - Nursing Homes & Rehabilitation Centers). Ameri uglavnom to izbegavaju pa je po ustanovama ovog tipa uglavnom imigrantski kadar. Dobra stvar je sto posla ima toliko da se nalazi u danu. LPN na primer nema pravo da daje intravensku terapiju (IV) mada uz kurs od 8h se dobija IV sertifikat pa se i ta "manjkavost" ovog kadra premosti. Licenenciranje se ne vrsi na federalnom nivou (to vazi za sve kadrove - i LPN i RN) vec na drzavnom pa ako se selite u drugu drzavu potrebno je izvrsiti "Endorsement" tj. reciprocitet licence kako biste bili podobni za rad u drugoj drzavi.

RN - ADN - Associate Degree Registered Nurse je ekvivalent nase strukovne medicinske sestre tehnicara (nekadasnja visa medicinska sestra-tehnicar). Do ovog zvanja se uglavnom dolazi skolovanjem u Community koledzima mada ima i privatnih skola koje skoluju ovaj kadar. Pozitivna stvar je sto postoji jako puno skola koje nude "LPN-to-RN bridge program" - dodatno skolovanje koje LPN sestre dovode do zvanja RN (dosta fleksibilnih online programa koji se mogu zavrsiti cak i za $7.000). Nakon zavrsetka programa ponovo se polaze drzavni ispit - NCLEX-RN. RN imaju mnogo vece mogucnosti u smislu zaposlenja jer nisu ogranicene na LTC (staracke domove) i retko gde su placene ispod $25 na sat. Po bolnicama ta cifra u startu krece oko $30 na sat mada za zaposlenje u bolnici treba dobra preporuka (citaj veza).

RN - BSN - Bachelor of Science in Nursing je RN sa fakultetom koji traje 4 godine. Postoji mogucnost da se posle srednje skole odmah krene na univerzitet za BSN mada se vecina ljudi opredeljuje za Step-by-Step varijante jer je dosta programa koji se mogu odraditi online. Isto tako, ukoliko neko zeli da odmah startuje sa skolom za BSN, treba da ima u vidu da je ta opcija izuzetno skupa - oko $15.000 po godini (minimum). Sto se tice obima posla nema skoro nikakve razlike izmedju ADN i BSN RN. Na dosta mesta nema cak nikakve razlike u plati, ali vam BSN daje mogucnost za dalje usavrsavanje. ADN-to-BSN programi u proseku traju od 1.5-2 godine i dosta ih je u online formatu.

RN - MSN - Master of Science in Nursing. Ovaj tip obrazovanja je sestrinska specijalizacija. Ima "xyz" opcija mada su najtrazeniji NP - Nurse Practitioners, CRNA (Certified Registered Nurse Anesthetist) i CNM (Certified Nurse Midwife). Ova poslednja tri podrazumevaju dodatno skolovanje u trajanju od 2.5-3 godine.

NP - Nurse Practitioner je sestra-tehnicar koja ima gotovo ista ovlascenja i mogucnosti kao lekari opste prakse - dijagnostikuje, leci i prepisuje terapiju - bukvalno isto kao i nasi lekari u domu zdravlja. U nekim drzavama NP ima mogucnost da cak otvori i sopstvenu ordinaciju, mada u vecini slucajeva NP rade po vecim zdravstvenim centrima primarne zastite. Wallgreens i CVS klinike npr. uposljavaju gotovo iskljucivo NP jer ih placaju manje nego lekare, a rade isti posao kao lekari opste prakse. NP u proseku zaradjuju $60 na sat i imaju jako dobre mogucnosti za zaposlenje.

DNP - Doctor of Nursing Practice - da li ste ikada culi za ovo? Doktor-sestra :-) Toliko o tome koliko je jak lobi da su uspeli da se izbore da budu ravnopravni sa MD (Medical Doctors) i DO (Doctor of Osteopathic Medicine). NP uz par dodatnih kurseva dobija titulu DNP. Kada saberete broj godina provedenih da bi se postalo DNP, odmah vam i bude jasno zasto je ovo zanimanje izjednaceno sa MD (DNP ima vise godina obrazovanja nego nasi lekari opste prakse)

Ko god ovo procita moze da zakljuci zbog cega nase srednje sestre nemaju mogucnost "nostrifikacije". Do zvanja NURSE se u USA ne dolazi ni malo lako te je stoga ovo zanimanje jako cenjeno i odlicno placeno :-)

Bockyman
08.08.2011, 16:38
Браво за све наведене информације у посту! То се тражи на овом форуму!

:bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

NadjaM
08.08.2011, 20:55
Magelane :bravo:,hvala na ulozenom trudu i vremenu

napisao si odlican post:doctor:

maracikevin
19.08.2011, 21:37
Pozdrav svima.
Dali mozete mi reci kako se prihvataju strukovne medicinske sestre - tehnicari u USA?
Na netu sam procitao da po zavrsetku Visoke strukovne medicinske skole u Srbiji se tece zvanje Bachelor 1st step. E sad kako se to prihvata???
I jos jedno pitanje....Procitao sam da nije potrebno da se uradi nostrifikacija diplome vec je dosta ako se uradi evaluacija, i po tome se rangira diploma...
Unapred vam hvala na odgovor :)

Magelan
20.08.2011, 07:05
Strukovna medicinska sestra-tehnicar nakon izvrsene evaluacije je ekvivalent americkoj ADN - RN (Associate Degree Registered Nurse). To sto oni u Srbiji izmisljaju naziv Bachelor 1st step je cista "sarena laza" koja nikako nije ekvivalent amerikoj BSN - RN. Situacija je takva da plan i program visokih strukovnih medicinskih skola u Srbiji manjka sa predmetima opsteg obrazovanja (college level subjects) i to je potrebno nadodati dodatnim skolovanjem u USA kako bi se dostigao ekvivalent americke Bachelor RN.

Nakon izvrsene evaluacije i polozenog TOEFL-a, ukoliko su ispunjeni kriterijumi, CGFNS izdaje dozvolu (permit) za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN.

Taj proces ume da potraje, a kako je od 2008 promenjen zakon vezan za "uvoz" sestara ("visa retrogression"), exYU diploma strukovne medicinske sestre-tehnicara ti moze znaciti samo ako vec imas zelenu kartu. U suprotnom, ne ispunjavas uslove za H1B vizu i samim tim ti je ulazak tim putem u USA preprecen. Ranije je to prolazilo, ali posto su naprimali previse BSN kadra sa Filipina (cije su nursing diplome i programi identicni sa onima u USA), sad i kao BSN treba zesce da se iscimas da nadjes "petitioner-a" - sponzora (u ovom slucaju ustanovu) koji je voljan da ti sredjuje H1B. Ne sumnjam da je po kojekakvim zabitima to izvodljivo, ali tu se opet sreces sa cinjenicom da filipinci prvo ubacuju svoje pa tek onda ono sto pretekne za ostatak sveta.

Za vise informacija sa ovom tematikom:
http://www.cgfns.org/
http://allnurses.com/

maracikevin
20.08.2011, 07:45
Puno ti hvala na odgovor.
Evo ponovo postavljam pitanje.... prethodno nisam detaljno opisao kako sam postao med. tehnicar ....
Pre svega posle osnovne skole sam zavrsi cetvorogodisnju srednju skolu i to elektrotehnicku (elektrotehnicar za racunare).
Kada sam diplomirao upisao sam prekvalifikaciju... polozio brdo ispita i dobio diplomu med. tehnicar.
Prosle godine sam upisao visoku strukovnu skolu....a sada polako upisujem 2. godinu.
Jeste pitanje je to, dali ce mi nesto znaciti zavrsena redovna srednja skola i prekvalifikacija nesto ili mi ta opcija propada? A drugo pitanje je da sa evaluacijom diplome dali mogu naci posao ili moram uraditi nostrifikaciju?

maracikevin
20.08.2011, 07:54
Znao sam da cu nesto zaboraviti....
Sad u junu pored Novog Sada u Temerinu se otvorio konkurs, tj kancelarija za mlade otvori konkurs za izvoz med sestre u USA. Oni ti pomazu oko svega znaci oko evaluacije diplome, oko snalazenje sponzora, NCLEX i TOEFL ispita i oko H1 B vize. Cak ce pokusati da NCLEX ispit bude organizovano u Beogradu u USA ambasadi (to jos ne znaju dal ce uspeti da srede).

Evo link molimte pogledaj i napisi svoje misljenje...
http://www.kzm-temerin.org/vesti/poslednje-vesti/167-posao-u-americi-za-doktore-i-medicinske-sestre.html

HVALA!!!:)

Magelan
20.08.2011, 13:41
Jedino sto mogu da ti kazem je da posaljes CV i sacekas odgovor. Ne znam nikoga licno ko je odradio taj proces a da je pre toga zvanje strukovne medicinske sestre stekao u Srbiji.

Ja sam se u celu pricu oko "nursing-a" upustio tek po dolasku u USA jer jos uvek ne ispunjavam uslove da dobijem licencu stomatologa (ja sam u Srbiji zavrsio stomatoloski fakultet). Sve informacije koje imam vezane su za unutar US - kako to ide od spolja, nisam do tancina siguran jer, ponavljam, ne znam nikog ko je isao kroz proces "nostrifikacije". Ono sto je sigurno, to je da Beogradska Strukovna medicinska skola proizvodi kadar koji NIJE ekvivalent BSN-RN sto automatski znaci da ljudi koji iz te skole izadju nisu podobni za H1B vizu. Kako je sa ostalim skolama tog tipa po Srbiji - zaista ne znam.

Magelan
20.08.2011, 13:52
Kao sto je gore napisano, sa srednjom medicinskom eventualno mozes da postanes bolnicar nakon evaluacije. A to mozes tek kad dobijes zelenu kartu jer te niko nece sponzorisati za vizu za CNA.

Sve ostalo, bez NCLEX-a zaboravi. Pravila su jasno definisana i dok se ne polozi taj ispit - nema licence. A evaluacija diplome je samo jedan od koraka koji su neophodni da bi uopste dobio dozvolu da izadjes na NCLEX. Tek kad prilozis svu potrebnu neophodnu dokumentaciju (evaluacija, rezultati TOEFL-a itd) i dobijes zeleno svetlo da je to dovoljno, a onda se izdaje permit - dozvola za izlazak na ispit. Sa polozenim NCLEX-om se aplicira za licencu koja vazi na drzavnom nivou (nije federalna).

valerija
23.10.2011, 20:53
Pozdrav svima,
Trudila sam se da sto detaljnije proucim teme, ali nisam uspela da nadjem informacije vezano za fizioterapeute. Ima dosta o medicinskim sestrama -tehnicarima, ali mene interesuje kako stoje stvari za fizioterapeute? Ja sam zavrsila srednju za fizioterapeuta i medicinski fakultet, pa me interesuje kakva je procedura za posao sa ovakvim kvalifikacijama? Svaka vrta informacije ce koristiti.
Hvala unapred :book:

steficacvek
23.10.2011, 21:45
Ne znam da li se priznaje nesto od tvoje skole ili ne, ne mogu da ti dam informaciju u vezi toga. Samo ti mogu reci sa sigurnoscu da je posao fizioterapeuta ovdje jako trazen, cijenjen i fino placen.

Magelan
25.10.2011, 07:00
Srednja fizioterapeutska ti ne vrsi nikakav posao jer ovde ne postoje srednje strucne strucne skole i kad se uradi ekvivalent to je samo "HIGH SCHOOL" level... Eventualno bi sa visom fizio bila u boljem polozaju jer je onda izvodljivo doci do nivoa PT (Physical Therapist) uz dodatno sklovanje u trajanju od neke dve godine jer je ovde PT Master Level i potrebno je dopuniti kredite kako bi pe postigao uslov za ekvivalenciju, a onda od komore dobila dozvola za izlazak na drzavni ispit i licencijaturu...

Medicinski fakultet:
- USMLE Step 1
- USMLE Step 2
- USMLE Step 3

Vec posle drugog koraka u vecini drzava postajes podoban da konkurises za "residency" mada se "match" sve teze i teze dobija jer americko trziste polako ostaje zasiceno lekarima...

kruzni
10.11.2011, 20:58
Pozdrav svima na ovom jako interesantnom i korisnom forumu.Trebam pomoc u vidu nekih informacija,a vidim da imam sansi da ih ovde dobijem.Radi se o tome da sam zainteresovan za zivot i rad u USA,a po profesiji sam medicinski laborant.Koliko sam do sada shvatio moja srednja skola se uopste ne priznaje u USA,ali ajde da priupitam,mozda i nisam u pravu.Puno mi informacija treba,sta moze i kako moze,sta bi trebalo da se polaze,koje skole da se upisu.Problem su i finansije,o kolikim sumama se radi,da li je to cifra koja moze da se skupi radeci nesto drugo sa dvoje male dece i suprugom med.sestrom-istoricarem.Ako zadirem u druge teme,slobodno me opomenite.Nadam se sreci na lutriji,to nisam napisao.Unapred hvala i pozdrav za sve.

Magelan
12.11.2011, 07:55
Na zalost, nijedno srednjoskolsko zanimanje iz zdravstvene struke nije od neke pomoci kada se pristigne ovamo.

Ono sto je sasvim izvodljivo jeste u vrlo brzom vremenskom roku postati CNA ili Pharmacy Tech i to recimo da ne kosta vise od $800 (ponaosob). O CNA zanimanju sam vec pisao u uvodnom delu.

Pharmacy Tech se moze postati za 7 nedelja i ima posla po CVS-u i Walgreens-u i tu je pocetna plata negde oko $13-14/h.

Svako dalje skolovanje kosta i tome treba razmisljati tek kad se malo stane na noge jer skolovanje za svako zanimanje koje u nekoj perspektivi donosi $20/h ili vise (ponavljam u zdravstvenoj struci) ne kosta ispod $15.000 (LPN, Ultrasound Tech, Medical Technologist...)

kruzni
12.11.2011, 21:22
Na zalost, nijedno srednjoskolsko zanimanje iz zdravstvene struke nije od neke pomoci kada se pristigne ovamo.

Ono sto je sasvim izvodljivo jeste u vrlo brzom vremenskom roku postati CNA ili Pharmacy Tech i to recimo da ne kosta vise od $800 (ponaosob). O CNA zanimanju sam vec pisao u uvodnom delu.

Pharmacy Tech se moze postati za 7 nedelja i ima posla po CVS-u i Walgreens-u i tu je pocetna plata negde oko $13-14/h.

Svako dalje skolovanje kosta i tome treba razmisljati tek kad se malo stane na noge jer skolovanje za svako zanimanje koje u nekoj perspektivi donosi $20/h ili vise (ponavljam u zdravstvenoj struci) ne kosta ispod $15.000 (LPN, Ultrasound Tech, Medical Technologist...)Prvo hvala Vam na azurnosti i dobroj volji.Razumem sada da je to naporan poduhvat i vrlo skup,ali me i zanima i da li je isplatljiv.Ako imate informaciju koliko zaradjuju med. laboranti u bolnicama u USA,koliko je to trazeno zanimanje i pretpostavljam da znate,posto ste zdravstveni radnik,da li bolnice obicno pokrivaju i zdr. osiguranje za porodicu svojih zaposlenih.Razumecete zasto i to pitam,jer imam malu decu.Izvinite ako sam preopsiran,pozdrav.

landlord
14.11.2011, 14:14
Zdravstveno osiguranje za porodicu vam nece pokriti bolnica, vec morate placati, isto kao i za sebe. S obzirom da radite u bolnici, ocekivali bi da imate neke povoljnosti tu, ali znam neke koji su radili u bolnici i family plan placali skuplje nego ja u svojoj firmi.

Za plate laboranata, ca vam neko drugi odgovoriti.

poz.

Magelan
15.11.2011, 08:02
http://www.indeed.com/salary/Medical-Technologist.html

Evo linka sa prosecnom zaradom za laborante (Medical Technologist).

Skolovanje u zdravstvenoj struci se itekako isplati, a sto se tice zdravstvenog osiguranja, kao sto smo vec pisali u drugoj temi, to zavisi iskljucivo od poslodavca. Neke bolnice nude odlicne benefite (osiguranje), dok se kod nekih vise isplati placati individualno nego njihovo grupno. Dakle ne postoji sablon, niti pisano pravilo kao u Srbiji sto se tice osiguranja.

VDJ
15.11.2011, 17:56
Cao Magelan. Interesuje me da li imas neke informacije vezano za profesiju zubnog tehnicara,posto vidim da si zavrsio stomatologiju u Srbiji? Da li treba da se vrsi neko doskolovavanje tamo ili je dovoljno pokazati se u nekoj tehnici sta znas,jer to je ipak zanat. Sigurno da postoje neka odstupanja i razlike u metodama,ali krajnji produkt je isti.
Hvala ti na bilo kakvoj informaciji.

Magelan
15.11.2011, 18:37
Zubni tehnicar - Dental Lab Technician je (u zavisnosti od skole koja proizvodi doticni kadar) ili advanced certificate degree ili associate degree.

To znaci da ako si zubni tehnicar sa srednjom, moras dodatno u skolu jer svaka srednja strucna sprema, bez obzira na zanimanje, se tretira isto kao i zavrsena gimnazija jer se ovde do pomenutih zvanja dolazi iskljucivo dodatnim skolovanjem nakon srednje skole.

Ukoliko si zubni tehnicar sa visom, onda je to druga prica jer je to vec associate degree. Radi se evaluacija predmeta i onda se sva dokumentacija salje na razmatranje nadleznoj komori koja odlucuje da li si, ili nisi (i ako nisi sta treba da se dopuni u smislu dopunskih kurseva) podoban za izlazak na drzavni ispit koji vodi licenciranju tj. sertifikaciji.

kruzni
17.11.2011, 18:26
Hvala svima(oboma) na konkretnim odgovorima.Iskoristio sam link i upoznao se sa podacima.Dosta sam po netu pokusavao da saznam o mogucnostima za skolovanje za laborante,i ako sam u pravu,radi se o skolovanju od 3,ako ne i 4 godine.U nedoumici sam da li postoje neki drugi vidovi placanja sem odjedanput,npr. na rate,jer se radi o pozamasnoj svoti novca.Takodje me zanima skolovanje on lajn(jos se drzim Vuka) nastava,da li je taj nacin uobicajen i da li je jednostavnije i brze zavrsiti skolu ako se prati nastava klasicnim putem.Dosta sam saznao putem neta,a dosta nisam razumeo zbog engleskog,ne stojim lose,ali to nije to,pa me interesuje da li je preporucljivo engleski znati bas dobro ili je za pocetak dovoljno za osnovnu komunikaciju.Hvala na solidarnosti i pomoci,necu vise zapitkivati,jos je sve jako daleko od realizacije,pozdrav za sve i sve najbolje.

Magelan
18.11.2011, 07:18
@kruzni

Sto se placanja tice, vecina skola i funkcionise po sistemu placanja na rate. Uvek se naravno pre upisa definise nacin placanja tako da to u principu nije problem (ukoliko postoji stalni izvor prihoda).

Engleski je jako bitan, pogotovo sto se u velikoj vecini skola polaze prijemni (na engleskom naravno) pa tu isto treba napraviti dobro istrazivanje u smislu skola u koje je lakse upisati se tj. gde na prijemnom nisu previse striktni. Isto tako, i kad se upise skola, potrebno je sigurno nekih par meseci da se udje u stos sto se terminlologije tice i strucnih izraza.

Kao sto sam vec naveo, do licence bolje placenih zanimanja u zdravstvenoj struci se ne dolazi ni malo lako i potrebo je uloziti jako puno truda, vremena i novca.

Zlatno pravilo: fokusiraj se prvo na obrazovni profil koji te interesuje. Zatim napravi detaljno istrazivanje vezano za skole koje skoluju zeljeni kadar. A onda kreni u proces filtriranja - cena, prijemni, trajanje, nacin nastave (klasicni, on-line, hibrid ili distant learning), uslovi upisa, nacin placanja itd. Kad sve to isfiltriras, i izanaliziras pozitivne i negativne strane svake skole, ona koja u tvom slucaju ima najvise pluseva je prava.

Kako je ovo tema vezana za medicinske sestre-tehnicare, nisam ti od neke preterane pomoci sto se tice informacija o medical technologist zanimanju pa ces morati da krenes u cesljanje po netu kad za to dodje vreme.

Srecno! :;D:

cro007
02.01.2013, 21:25
pozdrav Magelan, imam pitanje. znaci ako netko zavrsi prvo srednju medicinsku (kao sto si rekao nije od pomoci tamo), i onda nastavi svoje skolovanje na visokoj skoli za medicinske sestre i zavrsi tocnije dodiplomski i diplomski studij sestrinstva, koje zvanje od:

CNA - Certified Nurse Aide

LPN - Licensed Practical Nurse (LVN - Licensed Vocational Nurse je ekvivalent u CA i TX)

RN-ADN - Registered Nurse - Associate Degree

RN-BSN - Registered Nurse - Bachelor of Science in Nursing

RN-MSN - Registered Nurse - Master of Science in Nursing

NP - Nurse Practitioner

DNP - Doctor of Nursing Practice

dobiva?
hvala na odgovoru!! :)

Hertzog
03.01.2013, 09:55
Kod nas na fakultetu se pre par godina pojavio smer Zdravstvena nega, koji (cini mi se) traje krace nego stomatologija/farmacija/opsta med...

Kako se to tretira u USA?

Mozda gresim, ali cini mi se da je se sa tim zvanjem kod nas postaje visa medicinska sestra (kod nas)... Racunam da je to u USA priznatop.s. Magelan, do kojeg si ti stepena dosao u ovom skolovanju za nurse

landlord
03.01.2013, 16:34
Kako se to tretira u USA?

Mozda gresim, ali cini mi se da je se sa tim zvanjem kod nas postaje visa medicinska sestra (kod nas)... Racunam da je to u USA priznato


Ja znam djevojku koja je zavrsila nursing u Poljskoj. To je bilo poslije srednje skole + 2 godine. Znaci kao college level. Ovde je samo iradila drzavni ispit.
Medjutim, sve vise i vise traze od nurse da ima BA stepen. Tako da je ona otisla ponovo u skolu da polozi ralziku da dobije BA degree. Ovo se moze i online zavrsiti.

Tako da vjerujem da bi mogli pustiti te sa visom skolom da urade ovde smao drzavni ispit, ali nsiam 100 % siguran.

Isto je dobra fora za one koji vec imaju kod nas neki fakultet zavrsen (BA), i zele da promijene zanimanja i postanu nurse, mogu da za nekih 18-20 mjeseci da zavrse ovde. Naravno ovde nisu uracunati neki prerequisites. Zavisino od faksa, trebace vam 6 ili vise ispita polozenih.

Hertzog
03.01.2013, 16:59
Nasao sam jos jedan privatni fakultet sa medicinskim smerovima, poslao sam im mail da vidim sta bi mi priznali od ispita sto sam polozio na stomatologiji...

Izabrao sam da zavrsim najgori fakultet... Mucis se 100 godina da zavrsis, a onda nema posla, mi smo jedina drzava gde su stomatolozi suficitarna zanimanja... Jbt kod privatnika radis kao stomatolog za 300 evra, pa vise konobar zavrsi bez dana skole... Sto je najcrnje, eto odes u USA i sa srednjom medicinskom i stomatoloskim fakultetom si niko i nista, gradjanin treceg reda, a neki elektircar ili vodoinstalater odmah nadje posao koji je placeniji od onog sto mi mozemo raditi tamo...

Ribaj podove za minimalac...

landlord
03.01.2013, 20:18
Nije bas tako lako ni za elektricare. Ovde postoje kodovi po kojima moras raditi. Da bi uopste radio kao elektricar, moras da zavrsis skolu i dobijes licencu.

Magelan
04.01.2013, 10:57
Nije bas tako lako ni za elektricare. Ovde postoje kodovi po kojima moras raditi. Da bi uopste radio kao elektricar, moras da zavrsis skolu i dobijes licencu.

Naravno da nije. To svi misle pre nego sto dodju ovde, a onda provalis da je manje vremena potrebno da postanes nurse nego licencirani vodoinstalater ili elektricar...

pozdrav Magelan, imam pitanje. znaci ako netko zavrsi prvo srednju medicinsku (kao sto si rekao nije od pomoci tamo), i onda nastavi svoje skolovanje na visokoj skoli za medicinske sestre i zavrsi tocnije dodiplomski i diplomski studij sestrinstva, koje zvanje od:

CNA - Certified Nurse Aide

LPN - Licensed Practical Nurse (LVN - Licensed Vocational Nurse je ekvivalent u CA i TX)

RN-ADN - Registered Nurse - Associate Degree

RN-BSN - Registered Nurse - Bachelor of Science in Nursing

RN-MSN - Registered Nurse - Master of Science in Nursing

NP - Nurse Practitioner

DNP - Doctor of Nursing Practice

dobiva?
hvala na odgovoru!! :)

Ako je visa medicinska tj. sada strukovna zavrsena u BGD, to je ekvivalent
RN-ADN tj. RN koja si se skoluje po Junior/Community Colleges. Kako se kotiraju Banja Luka i Zagreb - nisam siguran jer se tamo isto nesto menjalo. Treba uvek proveriti sa www.cgfns.org

To sto u exYU drzavama po privatnim novopecenim skolama, a cak i po nekim drzavnim zovu "bachelor", u US je to po broju kredita daleko od Bachelor Degree... Sa tim se ne treba zanositi jer kad se ovde uradi ekvivalencija i preracuna broj sati, to je daleko manje od minimuma neophodnog za Bachelor Degree.

Kod nas na fakultetu se pre par godina pojavio smer Zdravstvena nega, koji (cini mi se) traje krace nego stomatologija/farmacija/opsta med...

Kako se to tretira u USA?

Mozda gresim, ali cini mi se da je se sa tim zvanjem kod nas postaje visa medicinska sestra (kod nas)... Racunam da je to u USA priznatop.s. Magelan, do kojeg si ti stepena dosao u ovom skolovanju za nurse

Ja sam LPN - Licensed Practical Nurse. To je advanced certificate. Satnica je u CHGO $20-25/hour.

Ja znam djevojku koja je zavrsila nursing u Poljskoj. To je bilo poslije srednje skole + 2 godine. Znaci kao college level. Ovde je samo iradila drzavni ispit.
Medjutim, sve vise i vise traze od nurse da ima BA stepen. Tako da je ona otisla ponovo u skolu da polozi ralziku da dobije BA degree. Ovo se moze i online zavrsiti.

Tako da vjerujem da bi mogli pustiti te sa visom skolom da urade ovde smao drzavni ispit, ali nsiam 100 % siguran.

Isto je dobra fora za one koji vec imaju kod nas neki fakultet zavrsen (BA), i zele da promijene zanimanja i postanu nurse, mogu da za nekih 18-20 mjeseci da zavrse ovde. Naravno ovde nisu uracunati neki prerequisites. Zavisino od faksa, trebace vam 6 ili vise ispita polozenih.

Da, ona je iz Poljske dobila ekvivalent RN-ADN. A sad ide na RN-BSN bridge program. To je uglavnom online. Samo je akademska titula u pitanju, ne polaze ponovo drzavni kad dobije titulu BSN.

Tacno je da bolnice po CHGO sve vise i vise traze BSN. To je prosto zato sto je u CHGO iz nekog razloga prezasiceno trziste. Inace po nursing & rehab centrima ima posla za sve :;D:

landlord
04.01.2013, 15:46
Naravno da nije. To svi misle pre nego sto dodju ovde, a onda provalis da je manje vremena potrebno da postanes nurse nego licencirani vodoinstalater ili elektricar...Ako je visa medicinska tj. sada strukovna zavrsena u BGD, to je ekvivalent
RN-ADN tj. RN koja si se skoluje po Junior/Community Colleges. Kako se kotiraju Banja Luka i Zagreb - nisam siguran jer se tamo isto nesto menjalo. Treba uvek proveriti sa www.cgfns.org

To sto u exYU drzavama po privatnim novopecenim skolama, a cak i po nekim drzavnim zovu "bachelor", u US je to po broju kredita daleko od Bachelor Degree... Sa tim se ne treba zanositi jer kad se ovde uradi ekvivalencija i preracuna broj sati, to je daleko manje od minimuma neophodnog za Bachelor Degree.Ja sam LPN - Licensed Practical Nurse. To je advanced certificate. Satnica je u CHGO $20-25/hour.Da, ona je iz Poljske dobila ekvivalent RN-ADN. A sad ide na RN-BSN bridge program. To je uglavnom online. Samo je akademska titula u pitanju, ne polaze ponovo drzavni kad dobije titulu BSN.

Tacno je da bolnice po CHGO sve vise i vise traze BSN. To je prosto zato sto je u CHGO iz nekog razloga prezasiceno trziste. Inace po nursing & rehab centrima ima posla za sve :;D:

Fina satnica za LPN. Kolika je onda tek za nurse?
Ja sam mislio da traze BSN zbog nekog certifikata koji su nedavno uveli. Ako bolnica hoce da ima taj certifikat onda mora da ima sve nurses koji imaju BSN.

Magelan
04.01.2013, 18:44
Za RN-ADN & RN-BSN imaju istu satnicu - $25-30. Recimo u mojoj ustanovi je razlika izmedju LPN i RN (nebitno da li je ADN ili BSN) samo $3.

U vecini ustanova, kako bolnica tako i rehab&nursing centara, rad vikendom se placa dodatnih $2-3 na sat, a bolnice imaju i dodatak na nocni rad.

Razlika izmedju ADN i BSN je samo u akademskoj tituli. Domen rada je identican. Medjutim, ovde kod nas u Chicagoland-u je situacija takva da je market prezasicen i prosto ne postoji drugi nacin da se napravi selekcija. Po debelim unutrasnjostima i zabitima je vec drugacija situacija, ali su i satnice znatno manje. To sa sertifikacijom bolnica je "sarena laza". Moja ustanova je u procesu dobijanja par nekih sertifikacija, a pola nas zaposlenih smo Licensed Practical Nurses.

Po rehab&nursing centrima 90% radne snage su filipinci :grin: Ostalo su nesto malo amera, po koja istocna Evropa, po koji jos neki azijat (nefilipinac) dok su po bolnicama uglavnom beli i Afro-Ameri. Filipini su jos odavno svoje skole kompletno prilagodili americkom sistemu, svi iz tih istih skola izlaze sa 19-20 godina kao RN-BSN (srednju skolu zavrse vec sa 16 godina starosti), i cim dipolomiraju konkurentni su na trzistu. Ranije su u USA dolazili u rekama dok 2008. nije nastupio "visa retrogression" i sad se uvuce tek po koja samo ako sredi papire na ovaj ili onaj nacin. Kad se tako napravi poredjenje, nase srednje sestre na exYU prostorima imaju isto godina obrazovanja u struci ali je kod nas to high school level, a kod njih je to university level... Stoji da su nase sestre samo sa srednjom mnogo izvezbanije, ali filipinci su napravili trik u skolskoj hijerarhiji i sad haraju amerikom. USA je poznata po tome da uvozi apsolutno nekvalitetan kadar iz zemalja treceg sveta samo da bi ustedeli i taj uvezeni kadar placali manje. Vise od pola lekara je Indija-Pakistan, a pola sestara su filipinke... Ako samo uzmemo u obzir da se u tim zemljama umire od banalnih stvari, da su higijenske prilike neprihvatljive onda je jasno i kakav kadar stize odande... Koliko para - toliko muzike - to je amerima tek skoro postalo jasno.

landlord
04.01.2013, 19:17
Ja koliko sam cuo je da ce uskoro ukintu skole za RN-ADN i da ce biti samo BSN. Ali to nije 100% provjereno.

u koju skolu ti ides?

Magelan
04.01.2013, 19:27
Ma nee. To su klasicne price i pricice... To ce da ti kaze svaki BSN da bi zaBoga sebi podigao cenu a pri tom nema posao u bolnici nego radi sa mnom i kuka na sav glas jer nema srece i veze da se ubaci u neku bolnicu :) Good luck s tim, pogotovo u CHGO gde se u bolnice upada iskljucivo po preporuci (preko veze po srpski).

RN su primarno ADN. Svi Community Colleges u USA skoluju ADNs, ako hoces od starta na BSN, moras na univerzitet a to kosta preko $15.000 godisnje i traje 4 godine (u te 4 godine nisu uracunati prerequisites). RN se primarno i postaje na Community College-u, retko ko ide pravo na BSN. Stoga to ukidanje sticanja obrazovanja za sestre na CC ne pije vodu.

Nisam trenutno u skoli. Planiram da zapocnem distant LPN-to-RN bridge program na prolece.

Skola u koju sam ja isao za LPN je (filipinska - naravno) - www.cmkhealthcare.com - Clarendon Hills & Glendale Heights

dr_misha
10.03.2013, 03:54
Imam nekoliko pitanja u vezi priznavanja diploma, ukoliko neko od vas moze da mi pomogne. Nedavno sam stigao iz Srbije u USA-CA, imam zavrsenu srednju medicinsku I nakon toga visoku medicinsku, opsti smer oba. Zanima me kome treba da se obratim za priznavanje diploma? Da li treba da kontaktiram Sacramento direktno ili da probam prvo 'evaluation equivalent' ili tako nesto?? Pozdrav

edinze
10.03.2013, 10:23
Megalan,prije svega hvala na nesebicno odvojennom vremenu kako bi mi ovdje dobilu odgovore na pitanja koja nas interesuju,a vezana su za usa. Evo jos jednog.. Da bi pristupio CNA, je li nuzno moras imati zavrsenu medicinsku skolu,ili bilo koju srednju,pa onda na tu obuku. Ukoliko budemo izvuceni,zena ce svakako ici na taj osmosedmicni tecaj da bi dobila certifikat,jer je ovdje i zavrsila medicinsku skolu. E sad,ja sam zavrsio gimnaziju,mogu li ja ici na taj CNA tecaj, jer mi se zbog trzista rada ne cini losom idejom zavrsiti to...

Magelan
10.03.2013, 15:44
Imam nekoliko pitanja u vezi priznavanja diploma, ukoliko neko od vas moze da mi pomogne. Nedavno sam stigao iz Srbije u USA-CA, imam zavrsenu srednju medicinsku I nakon toga visoku medicinsku, opsti smer oba. Zanima me kome treba da se obratim za priznavanje diploma? Da li treba da kontaktiram Sacramento direktno ili da probam prvo 'evaluation equivalent' ili tako nesto?? Pozdrav

Uputstvo (brosura) za Cali je u sledecem linku:
http://www.rn.ca.gov/pdfs/applicants/end_intlgrads.pdf

Koliko vidim California Board of Nursing ne zahteva CGFNS certifikat. Svakako prvo konsultuj Sacramento u vezi transkripta. Najverovatnije ce ti traziti prevod celog plana i programa vise (visoke) skole overen od strane sudskog tumaca, tako je bar ovde u Illinoisu. Nista ne salji na evaluaciju nezavisnim evaluatorskim "kucama" jer, ukoliko Board trazi evaluaciju, moras da znas koji tip evaluacije je potreban i koju evaluatorsku kucu doticni Board priznaje.

Naoruzaj se zivcima, spori su sa papirima do zla Boga. Vec u ovoj brosuri vidim da se ogradjuju da proces moze da traje 1-6 meseci, ali to ti je taman da se pripremis za drzavni ispit. Ja sam ovde zavrsio skolu i prvu licencu dobio u Illinosu. Kada sam podneo zahtev da mi se izda duplikat licence u Virdziniji, cekao sam punih 6 nedelja, slao gomilu nekih papira i dokumenta, cak i transkripte iz ovdasnje skole... Smesno, ali istinito...

Kad Nursing Board primi svu neophodnu papirologiju, dobices dozvolu da izadjes na test (Authorization to Test) i izlazis na NCLEX-RN - drzavni ispit za strukovne medicinske sestre/tehnicare.

Srecno:;D:

Magelan
10.03.2013, 15:55
Megalan,prije svega hvala na nesebicno odvojennom vremenu kako bi mi ovdje dobilu odgovore na pitanja koja nas interesuju,a vezana su za usa. Evo jos jednog.. Da bi pristupio CNA, je li nuzno moras imati zavrsenu medicinsku skolu,ili bilo koju srednju,pa onda na tu obuku. Ukoliko budemo izvuceni,zena ce svakako ici na taj osmosedmicni tecaj da bi dobila certifikat,jer je ovdje i zavrsila medicinsku skolu. E sad,ja sam zavrsio gimnaziju,mogu li ja ici na taj CNA tecaj, jer mi se zbog trzista rada ne cini losom idejom zavrsiti to...

Uslov za upis CNA kursa je zavrsena srednja skola (High School). Srednja skola je ekvivalent nase gimnazije, jer ovde srednjih strucnih skola kao kod nas nema. Zamisli da smo svi isli u gimnaziju pa tek onda naknadno isli da se doskolujemo da bi dosli do nekog konkretnog zanimanja. Sume sumarum, nisi ni u kakvom losijem polozaju od svoje supruge sto se upisa tice jer oboje imate "high school".

Problem sa medicinskim sestrama sa exYu prostora sa srednjom skolom je taj sto se to ovde ne priznaje jer je sestra ovde minimun advanced certificate degree (LPN), a najcesce associates i bachelor degree (RN-ADN i RN-BSN). Kad im kazes da kod nas taj isti posao obavlja neko ko ima samo "high school", samo te bledo pogledaju jer misle da se salis :grin:

edinze
10.03.2013, 18:34
Magelan,hvala na ovom odgovoru,kao i svi drugi i ovaj je bio detaljan i kvalitetan odgovor. Ako moze jos da mi kazes da li se moze naci posao sa CNA i da li jedna troclana porodica sa dvije plate tog tipa mogu pristojno zivjeti(placene rezije,hrana,i pokoji izlazak na kafu i vikend u prirodi bez nekog razmetanja i rasipanja.)

dr_misha
10.03.2013, 23:02
Uputstvo (brosura) za Cali je u sledecem linku:
http://www.rn.ca.gov/pdfs/applicants/end_intlgrads.pdf

Koliko vidim California Board of Nursing ne zahteva CGFNS certifikat. Svakako prvo konsultuj Sacramento u vezi transkripta. Najverovatnije ce ti traziti prevod celog plana i programa vise (visoke) skole overen od strane sudskog tumaca, tako je bar ovde u Illinoisu. Nista ne salji na evaluaciju nezavisnim evaluatorskim "kucama" jer, ukoliko Board trazi evaluaciju, moras da znas koji tip evaluacije je potreban i koju evaluatorsku kucu doticni Board priznaje.

Naoruzaj se zivcima, spori su sa papirima do zla Boga. Vec u ovoj brosuri vidim da se ogradjuju da proces moze da traje 1-6 meseci, ali to ti je taman da se pripremis za drzavni ispit. Ja sam ovde zavrsio skolu i prvu licencu dobio u Illinosu. Kada sam podneo zahtev da mi se izda duplikat licence u Virdziniji, cekao sam punih 6 nedelja, slao gomilu nekih papira i dokumenta, cak i transkripte iz ovdasnje skole... Smesno, ali istinito...

Kad Nursing Board primi svu neophodnu papirologiju, dobices dozvolu da izadjes na test (Authorization to Test) i izlazis na NCLEX-RN - drzavni ispit za strukovne medicinske sestre/tehnicare.

Srecno:;D:

Hvala, valjalo bi to da zavrsim sto pre, uspecu valjda do kraja godine! Verujem to za zivce, jer najveci problem su obe skole u Srbiji. Sacramento trazi da skole licno dostave dokumenta, a one to ne rade. Srednja jos moze da se nagodi sa tobom da ti spremis sve I stavis u kovertu a oni da posalju samo. Na visoj su mi rekli da ne znaju da li mogu cak I to da urade. Kad pogledas kineze, filipince bude ti krivo. Njima je vec sve spremljeno za dolazak ovde. Luda kuca, valjda cu istrajati u ovome, isplatice se jednog dana :D Kazi mi samo kako se tebi citi taj NCLEX test, jel bas puno tezak?

Magelan
11.03.2013, 00:28
Magelan,hvala na ovom odgovoru,kao i svi drugi i ovaj je bio detaljan i kvalitetan odgovor. Ako moze jos da mi kazes da li se moze naci posao sa CNA i da li jedna troclana porodica sa dvije plate tog tipa mogu pristojno zivjeti(placene rezije,hrana,i pokoji izlazak na kafu i vikend u prirodi bez nekog razmetanja i rasipanja.)

Posao za CNA se nalazi u danu :grin: To ovde niko nece da radi. Prvo, ume da bude fizicki naporno, drugo, amerima je to ispod casti i "prljavo" :;D:

Plata je $9-10 na sat u vecini ustanova, sto znaci da ako je puno radno vreme jedna osoba moze da zaradi posle svih odbitaka $1200-1300 mesecno. Ako je dvoje - samo pomnozi :;D: Nije neka para, iskren da budem, za pocetak moze odlicno da posluzi, ali treba gledati da se sto pre krene na dalje skolovanje... CNA moze takodje da radi i kao caregiver (negovatelj) za privatne agencije i tu moze i vise da se zaradi jer placaju $1-2 dolara vise, a moze nedeljno da se radi i po 60 sati (5 dana po 12 sati - 7 ujutru do 7 uvece i nocna 7 uvece do 7 ujutru). Tu vec posle poreza jedno moze mesecno da uzme oko $2000, a nega je 1na1 - dobijes 1 pacijenta, odes kod njega kuci i vodis racuna o njemu u toj nekoj smeni...

Magelan
11.03.2013, 00:30
Hvala, valjalo bi to da zavrsim sto pre, uspecu valjda do kraja godine! Verujem to za zivce, jer najveci problem su obe skole u Srbiji. Sacramento trazi da skole licno dostave dokumenta, a one to ne rade. Srednja jos moze da se nagodi sa tobom da ti spremis sve I stavis u kovertu a oni da posalju samo. Na visoj su mi rekli da ne znaju da li mogu cak I to da urade. Kad pogledas kineze, filipince bude ti krivo. Njima je vec sve spremljeno za dolazak ovde. Luda kuca, valjda cu istrajati u ovome, isplatice se jednog dana :D Kazi mi samo kako se tebi citi taj NCLEX test, jel bas puno tezak?

Koliko je znam iz srednje nema potrebe da se salje celokupna papirologija jer cinjenica da si zavrsio srednju medicinsku njima nista ne znaci. To je za njih "high school", kao i svaki drugi. Ono sto je bitno jeste visa skola, to se gleda, jer si tu stekao titulu RN tj. strukovnog (viseg po staroj nomenklaturi) medicinskog tehnicara.

Znam da visa u BGD pravi probleme oko slanja transkripta i popunjavanja papirologije na Engleskom. To je informacija iz prve ruke. Moja bivsa cimerka, visi fizioterapeut, je morala da potegne za BGD da bi iskamcila sve te potpise i papire... Od natezanja, do pretnji, svadje... Srecom pa je direktorka (Andjelka, ne znam da li je jos uvek na toj poziciji) ispala totalno fer i ispotpisivala sve sto je trebalo, mada je citava hajka bila doci do direktorke... A onda kad sve to nekako iscupas iz Beograda, sve to saljes u Sacramento i onda oni obradjuju slucaj... I to ume da potraje... Dobiti zivu osobu u nadleznom ministarstvu u Spriengfiled, IL je skoro nemoguce, kad god sam zvao da proverim sta se dogadja sa licencom cekao sam po sat, i odustajao jer nije vise bilo svrhe... Posle NCLEX-a trebalo im je 3 nedelje da mi izdaju licencu, mada sam ja jos i dobro prosao jer su neke moje kolege iz skole cekale i duze...

Filipince nemoj da uzimas za poredjenje. Njihov ceo sistem obrazovanja medicinskih sestara je zasnovan na "izvozu" kadra. 70% onih koji izadju iz skole momenatalno ide preko i sistem je toliko razradjen i uhodan da za njih nema zime. Ima ih svuda. Sve moje kolege sa posla su bile po Kuvajtu, Kataru, Emiratima, Saudijskoj Arabiji dok su sredjivali papire za Ameriku. Ima ih po celoj zapadnoj Evropi... Skoro sve skole su im na engleskom, plan i program totalna kopija americkih, i iz skole svi do jednog izlaze sa titulom RN-BSN. Glupa stvar je sto oni na faks krecu vec sa 15-16 godina (do tad zavrse i osnovnu i srednju) i vec sa 19-20 postanu BSN. Kad napravis paralelu, nemaju oni nista vise obrazovanja od nasih sestara sa srednjom, ali su skolski sistem tako koncipirali i oni ovde dolaze na velika vrata, a nase sestre sa srednjom moraju sve od pocetka...

NCLEX... Moje iskustvo sa NCLEX-om je bilo cudno, a to ce ti reci svako ko ga le polagao... Sistem je po tipu CAT (Computerized Adaptive Testing) sto znaci da broj pitanja na testu nije fiksan. Recimo da je raspon za LPN 75-205 pitanja, a za RN 85-265 pitanja. Dakle, kad krene test u zavisnosti od toga kako odgovaras na pitanja (tacno ili netacno) sistem sam dodaje pitanje ili prelazi na sledeci "topic" (samo sto ti nikad ne znas kad ce da te prebaci na sledeci "topic"). Nigde nije precizirano koliko procentualno tacnih odgovora treba da das da bi polozio. Neka moja analiza je preko polovine mora da bude tacno mada neki spekulisu da je prag 60%. Ranije je test bio mnogo laksi, na jedno pitanje si imao 4 ponudjena odgovora i samo jedan je tacan. Sada su poceli da da ubacuju "select all that apply" (zaokruzi sve tacne), a da pri tom ne znas da li su tacna 2 ili 5 od ponudjenih 6 (recimo za 3 si siguran, a onaj cetvrti te kopka). Poceli su da ubacuju i pitanja sa slikama pa treba da kliknes tacku gde ocekujes da ces da vidis ovo ili ono, ili recimo gde ces stetoskopom najbolje da cujes mitralnu stenozu. Cesto umeju da daju isecak EKG-a, ali pitanje bude bezobrazno - ne da prepoznas aritmiju nego da odgovoris koji lek ocekujes da ce lekar prepisati za datu aritmiju ili jos bolje, za koji lek treba da pozoves lekara i proveris da li je siguran da je bas taj lek izbora. Vrh vrhova - poceli su da izbacuju i audio pitanja - plucni ili srcani zvukovi pa da prepoznas sta je ili koja je bolest najverovatnija (dakle srcane mane i abnormalni plucni zvuci)... Meni je test stao na 85 (ja sam izlazio zasad na NCLEX-PN), i od tih 85, 34 pitanja su bila "select all that apply" :devil: Za recimo 15-ak pitanja sam znao odgovor u momentu, ostala sam morao da procitam par puta jer vole da uviju i stavljaju duple negacije pa treba biti pazljiv. Odgovor na jedno pitanje sam onako iskusno "lupio" jer nisam razumeo dve reci u pitanju i nisam imao pojma sta se trazi od mene :nene: Gomila pitanja su u fazonu - zaokruzi najtacniji. Isto tako dosta pitanja "sta cete prvo (ili poslednje) uraditi u ovom ili onom slucaju" a sve ponudjene intervencije su primenljive za dati slucaj (moras da znas algoritam - sta je prvi, drugi, peti, poslednji korak u datom pomenutom slucaju).

Dobra stvar kod NCLEX-a je sto imas dosta banki pitanja, i dosta knjiga za pripremu. Saunders, Kaplan i Lippincott su odlicni sto se knjiga tice. Banke pitanja NCLEX-3000 i NCLEX-4000 su odlicne (do sada bi vec na trzistu trebao da bude i NCLEX-5000). Kad proradis sve te banke poprilicno udjes u stos i krenes da razmisljas na nacin koji oni ovde favorizuju - "Critical Thinking". Na ispitu neces videti ni jedno isto pitanje, ali radeci banke pitanja videces otprilike sta je "high yield" i na sta posebno treba da obratis paznju.

Sume sumarum, ispit nije tezak, dosta nekih gluperdi iz mog razreda je to polozilo iz prve. Za nas koji smo vise navikli na usmene ispite, i na totalno drugaciji sistem testova, americki standardizovani testovi (NCLEX izmedju ostalih) umeju da budu poprilican izazov (very "challenging"), i zahtevaju vreme u smislu da udjes u stos i pocnes da razmisljas na taj njihov nacin...

Morning Star
26.12.2013, 20:32
Pozdrav Magelan!Taman sam ti krenula pisati na ovoj temi u nadi da ces procitati kad ono vidim da si brzi od mene i da si se vec javio.Dakle...gdje da pocnem?Po struci sam strucni prvostupnik(baccalareus) sestrinstva sa 17 godina iskustva u struci.Da li mogu upisati Master of nursing i po zavrsetku istog aplicirati za green card?I da li mogu dobiti neku vrstu financijske pomoci sto nude fakulteti?Ili koje bi bilo dobro rjesenje da se docepamo USA,Australije ili Kanade preko moje struke?Kao sto sam napisala bila sam na IELTSU dva puta (L:9.0 R:9.0 W:6.0 S:6.5 a drugi put L:8:5 R:7.0 W:6.5 S:8.0).Da bi dosla do Australije preko njihovog skilled programa treba mi 7 iz svih komponenata IELTSA a ja ju nisam dobila iz writing parta.Tako da gledam sad na sve druge nacine i opcije koje mi se nude.Naravno nas prvi izbor je USA ali pristala bih ici i na Sjeverni pol samo da se vise maknemo odavdje.Cak sam nasla i nekoliko Nursing agencija koje dovode sestre ali mislim da nista od toga zbog visa retrogressiona.
Bilo kakva ideja je dobrodosla a vidim da si ti jako dobro upucen u ove sestrinske stvari.Valjda sam sve pitala a ako nisam javit cu se jos.
Hvala na pomoci...

Magelan
26.12.2013, 21:32
Pozdrav Magelan!Taman sam ti krenula pisati na ovoj temi u nadi da ces procitati kad ono vidim da si brzi od mene i da si se vec javio.Dakle...gdje da pocnem?Po struci sam strucni prvostupnik(baccalareus) sestrinstva sa 17 godina iskustva u struci.Da li mogu upisati Master of nursing i po zavrsetku istog aplicirati za green card?I da li mogu dobiti neku vrstu financijske pomoci sto nude fakulteti?Ili koje bi bilo dobro rjesenje da se docepamo USA,Australije ili Kanade preko moje struke?Kao sto sam napisala bila sam na IELTSU dva puta (L:9.0 R:9.0 W:6.0 S:6.5 a drugi put L:8:5 R:7.0 W:6.5 S:8.0).Da bi dosla do Australije preko njihovog skilled programa treba mi 7 iz svih komponenata IELTSA a ja ju nisam dobila iz writing parta.Tako da gledam sad na sve druge nacine i opcije koje mi se nude.Naravno nas prvi izbor je USA ali pristala bih ici i na Sjeverni pol samo da se vise maknemo odavdje.Cak sam nasla i nekoliko Nursing agencija koje dovode sestre ali mislim da nista od toga zbog visa retrogressiona.
Bilo kakva ideja je dobrodosla a vidim da si ti jako dobro upucen u ove sestrinske stvari.Valjda sam sve pitala a ako nisam javit cu se jos.
Hvala na pomoci...

Posto si vec polagala IELTS ja bih na tvom mestu prvu kartu bacio na Kanadu. Sestre su im uvek na "beloj" listi i ima posla.

Ukoliko ti je US "ultimate goal", postoji i tu resenje. Predate za Kanadu i taj proces traje do oko godinu dana. U isto vreme mozes da pokrenes proces "regrutovanja" za US. Iako je "visa retrogression" i dalje na snazi za sestre, apliciras i sacekas par godina da stignes na red. Za to vreme si u Kanadi, radis u struci i onda se samo prebacis u US, potpuno spremna - i sto se prakse tice i sto se jezika tice.

Moje je pitanje, da li si sigurna da je diploma koju ti imas tamo ekvivalent US ili Canadian BSN-a. Ja bih prvo to proverio jer koliko znam, oni to kod nas tamo nazivaju BSN, ali kad uradis evaluaciju ovde oni to ne prihvataju kao BSN i traze da dopunis kredite kako bi se postigao ekvivalent.

Morning Star
26.12.2013, 22:14
Stvar je u tome da i za Kanadu svi nursing boardovi traze da IELTS rezultati budu 7.Do prije dvije godine su prihvacali i nize rezultate ali su postrozili kriterije.Sto se priznavanja diplome tice nisam sigurna jer jos nisam nigdje slala diplomu na assessment.A sto se tice IELTSA writing dijela zalila sam se i sad cekam "presudu" iliti ponovno ocjenjivanje mada neznam koliko je to moguce da mi ponovno ocijene taj writing part za pola boda vise.Najgore u svemu je sto ne daju uopce da vidis taj svoj ispit niti ti daju feedback pa da mozes poraditi na greskama i ispraviti ih u slucaju ponovnog polaganja.I sto moras izaci na cijeli ispit ponovo ukoliko nisi zadovoljan s jednim dijelom.Tako npr. speaking part uopce nisam spremala od prethodnog puta kada sam dobila 6.5 ali se dogodilo da me je pitao pitanja koja su vezana za moju struku pa sam imala o cemu pricati i dobila sam 8.0,tako da je i to pitanje srece.No da se vratimo na sestrinski dio...Vec sam htjela slati diplomu na procjenu CGFNS-u ali posto sam bila zainteresirana za Californiu a njihov board ne trazi da imas procjenu CGFNS-a odustala sam od toga dok ne razmotrim sve opcije.
Ovo sto si predlozio za Kanadu je super ideja ali opet se vracam na IELTS...
Damn...

Magelan
27.12.2013, 01:05
Stvar je u tome da i za Kanadu svi nursing boardovi traze da IELTS rezultati budu 7.Do prije dvije godine su prihvacali i nize rezultate ali su postrozili kriterije.Sto se priznavanja diplome tice nisam sigurna jer jos nisam nigdje slala diplomu na assessment.A sto se tice IELTSA writing dijela zalila sam se i sad cekam "presudu" iliti ponovno ocjenjivanje mada neznam koliko je to moguce da mi ponovno ocijene taj writing part za pola boda vise.Najgore u svemu je sto ne daju uopce da vidis taj svoj ispit niti ti daju feedback pa da mozes poraditi na greskama i ispraviti ih u slucaju ponovnog polaganja.I sto moras izaci na cijeli ispit ponovo ukoliko nisi zadovoljan s jednim dijelom.Tako npr. speaking part uopce nisam spremala od prethodnog puta kada sam dobila 6.5 ali se dogodilo da me je pitao pitanja koja su vezana za moju struku pa sam imala o cemu pricati i dobila sam 8.0,tako da je i to pitanje srece.No da se vratimo na sestrinski dio...Vec sam htjela slati diplomu na procjenu CGFNS-u ali posto sam bila zainteresirana za Californiu a njihov board ne trazi da imas procjenu CGFNS-a odustala sam od toga dok ne razmotrim sve opcije.
Ovo sto si predlozio za Kanadu je super ideja ali opet se vracam na IELTS...
Damn...

Koleginica koja je sa muzem otisla za Kanadu je IELTS polagala dva puta. Prvi put u Beogradu, i score nije bio dovoljan. Onda im je neko rekao da je bolje da to odrade u Sarajevu jer je navodno kriterijum nizi, sto je i uradila i onda je broj poena bio dovoljan. E sad, koliko je bilo po segmentima, to zaista ne znam.

Sto se USA tice, CGFNS ne traze sve drzave. Sta vise, dosta drzava trazi samo sertifikovanje od strane lokalnog - drzavnog nursing board-a. Illinois konkretno ne trazi CGFNS. Isto tako, polaze se internet based TOEFL, ne IELTS (CGFNS dozvoljava oba). Sta je lakse - misljenja su podeljena. Ja nisam polagao ni jedno ni drugo, i do sada sam TOEFL uspesno zaoblazio u sirkom luku.

Kad vec pomenu Kaliforniju, njihov nursing board je jedini koji nije u sastavu ANA-e (American Nursing Association). Kalifornija je izuzetak po mnogo cemu, pa i po ovome i zato imaju posebnu proceduru. Njujork i Dzersi su recimo "friendly" po pitanju stranaca, Florida takodje, ja bih "tipovao" na neku od ovih drzava. Kada dobijes licencu u jednoj drzavi, onda je mozes prebaciti u bilo koju drugu - proces poznat kao "endorsement" odnosno "reciprocity" i nije nezakonito imati licence u vise drzava dokle god placas obnavljanje licence svake dve godine.

Ja trenutno imam licence u maticnom state-u - Illinois-u, a uradio sam reciprocity za Virdziniju i Texas pa kad dodje momenat mogu bez problema da se preselim bez peripetija vezanih za licencu. Mogu da dobijem i reciprocitet u Kaliforniji, ali nije mi Cali trenutno na listi mogucih destinacija. O tom po tom...

Dosta informacija imas na forumu allnurses.com - sekcija "International Nursing". Filipinci su tamo detaljno opisali celu proceduru oko nostrifikacije.

Sume sumarum, sto pre posalji papire na evaluaciju (assessment), poradi na Engleskom, i polako kreni sa pripremom za NCLEX :;D:

Morning Star
27.12.2013, 06:31
Hvala puno na odgovorima...California nam je bila izbor zato sto imamo tamo prijatelja koji nam je ponudio smjestaj a posto supruznici ne dobiju radnu dozvolu to bi nam bila vrlo olaksavajuca stavka,posebno financijska.
Sto se IELTSA tice oba puta sam ga polagala u Budimpesti a mogla bih i do Sarajeva.TOEFL nisam ni gledala zbog toga sto se za Australiju ne priznaje a nekako mi se cinilo lakse do njihove skilled vize.Jest da je jako skupa kad se zbroje svi troskovi ali mi se cinilo kao najjednostavniji put za odlazak iz Hrvatske.Znaci tvoj savjet mi je da ipak diplomu posaljem CGFNS?I da polozim NCLEX?

via
27.12.2013, 10:52
Ja bih samo da se nadovežem na temu IELTS-a. Naime ja sam isti polagala u Sarajevu prije godinu dana, dok nam je još Kanada bila u opticaju. Bilo je nekoliko osoba iz Hrvatske, a i osoblje BC-a kaže da često imaju kandidate iz drugih država. Možda se ne bih složila da je kriterijum niži, svi oni rade po istim kriterijumima. Ja bih rekla da je osoblje BC-a u Sarajevu puno pristupačnije i sa većom željom da pomognu, ne u smislu da pomažu na samom ispitu, znamo da to nije dozvoljeno, ali nije sve baš strogo posloženo, predavači nisu nepristupačni i sl. Ja sam polagala samo u SA, pa ne mogu uporediti, ali takve informacije sam nalazila na forumima kad sam se spremala za polaganje, jer sam i sama vagala između ZG i SA.

Primjerice, kad smo završili L/W/R part i čekali da jedno po jedno uđemo na S part djevojka iz BC-a je cijelo vrijeme sjedila sa nama i pričala na temu šta se očekuje od nas, uopšteno kako da formulišemo odgovore, da se ne ocjenjuje ono što pričamo, već kako pričamo i da se potrudimo da samo što više kažemo, pa neka neobavezna priča uopšte o IELTS-u, zašto postoje razlike u cijeni od države do države i moram priznati da sve to indirekto pomogne, doslovce nas je opustila svojoj pričom.

Također, znate da vas na stolovima čeka vaše ime i prezime i svima je određeno gdje sjede. Taj dan je padala jaka kiša, a mene je zapalo mjesto u zadnjoj klupi kraj prozora, kiša neprekidno pada na lim, nemogući uslovi za L part. Pošto se jedna djevojka iz prve klupe do zida nije pojavila (da napomenem i da je djevojka iz BC-a sačekala 5-10min, za slučaj de se ipak pojavi) zamolila sam da sjednem na njezino mjesto i nije bio problem. Ispostavilo se da je ta djevojka zakasnila jer je otišla na adresu BC-a, a polaganje se organizuje u prostorijama jedne škole. Ona je nakon što smo mi završili sama uz prisustvo predavača odradila L/W/R part. Znači, hoće da izađu u susret, naravno u skladu sa pravilima, mislim da ih to najviše razlikuje. Opet kažem, ne mogu da upoređujem, ali su ljudi koji su polagali na više mjesta zadovoljni načinom na koji se to radi u SA. Dakle, Morning Star, ako budeš ponovo polagala IELTS ja bih ti preporučila Sarajevo. U svakom slučaju sretno u nastojanjima da ostvariš želje.

Morning Star
27.12.2013, 12:47
Via hvala na savjetu i na dobrim zeljama.Ja sam polagala oba puta u Budimpesti i tamo su bili jako rigorozni.Nitko s nikim nije smio pricati a kamoli da je netko iz BC-a nesto objasnjavao.Takodjer su prva tri dijela ispita(L,R,W) bili u jednom hotelu u velikoj dvorani od 9-12 sati a S part je bio od 13-17 sati u prostorijama BC-a.S tim da smo morali doci najkasnije u 8 ujutro i kad jednom udjes u dvoranu za polaganje nema izlaza cak niti na wc.Sto se broja kandidata tice prvi put je bilo preko 100 ljudi koji su dosli na IELTS i to sve academic part a drugi put je bilo nesto manje ali bilo je i onih koji su polagali general part.Uglavnom razmotrit cu Sarajevo ako budem ponovno polagala.Sad trenutno cekam enquiry on results za taj zadnji ispit a u medjuvremenu gledam sve ostale opcije.
Najgora mi je stvar sto za USA nostrifikaciju diplome imam dovoljne ocjene iz IELTSA ali nema takve skilled vize preko koje bih mogla aplicirati dok za Australiju i Kanadu ima vize ali mi fali 0.5 boda veca ocjena iz writing parta.
U svakom slucaju kopati cu kako god samo da odemo iz divne nam drzave.

Magelan
27.12.2013, 17:38
Ako dobijes dokaz da si BSN i odradis nostrifikaciju sto sve moze iz Evrope, kontaktiraj regrutera ili ako zelis mogu ti dati imena par ustanova u Cikagu za koje znam da su sponzorisali za vizu pa bar pokreni proces. To traje nekoliko godina zbog ove retrogresije ali se na kraju dobije. A u medjuvremenu

kopaj Kanadu ili tu Australiju (mada meni licno to mnogo daleko).

Posto je Hrvatska u EU, sto se ne istrazis mogucnosti u UK i Irskoj? Koliko znam ni tamo ni malo nisu losi uslovi za medicinske sestre-tehnicare. Isto tako, zemlje po bliskom istoku stalno traze sestre, i proces je isto na Engleskom. Skoro svim mojim koleginicama sa Filipina je bliski Istok bio pocetna tacka - Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, Dubai pa su odande spremale NCLEX i dolazile u rekama u USA.

NCLEX moze da se polaze u evropskim Pearson-Vue, znam da je ranije centar u Frankfurtu imao NCLEX.

Morning Star
27.12.2013, 20:34
Nisam nikada gledala za UK ili Irsku a ni za Bliski Istok...neznam ni sama zasto.Nekako nam je USA bila prvi izbor ali sad kad si spomenuo pogledat cu i tu opciju jer kao sto sam rekla i na Sjeverni pol bih otisla.
Ovo za polaganje NCLEX-a sam isto vec gledala i cak sam nabavila neke materijale da ucim ali mislim da je London bio najblizi za polaganje a centar u Frankfurtu je pisalo da ce uskoro biti otvoren.Mozda se u medjuvremenu i otvorio.
Sto se tice regrutera ako mozes reci mi imena tih ustanova sto si spominjao...nije nista na odmet...Probati cu i na tu stranu...
Znaci sad mi je prvi korak CGFNS.Neznam samo kako ce skola i fakultet direktno poslati moje transkripte jer sam negdje procitala da je netko imao problema sto se toga tice.Neznam konkretno iz koje ex-Yu zemlje je to bilo ali zena se dosta napatila dok to sve nije organizirala.Ali dobro,uporna sam ja pa cu naci nacina da to rjesim.
Hvala jos jednom na brzim i konkretnim odgovorima.Lijepo je znati da ima ljudi koji su spremni pomoci na bilo koji nacin.:wavey:

zvercica
28.12.2013, 18:47
Ja bih samo da se nadovežem na temu IELTS-a. Naime ja sam isti polagala u Sarajevu prije godinu dana, dok nam je još Kanada bila u opticaju. Bilo je nekoliko osoba iz Hrvatske, a i osoblje BC-a kaže da često imaju kandidate iz drugih država. Možda se ne bih složila da je kriterijum niži, svi oni rade po istim kriterijumima. Ja bih rekla da je osoblje BC-a u Sarajevu puno pristupačnije i sa većom željom da pomognu, ne u smislu da pomažu na samom ispitu, znamo da to nije dozvoljeno, ali nije sve baš strogo posloženo, predavači nisu nepristupačni i sl. Ja sam polagala samo u SA, pa ne mogu uporediti, ali takve informacije sam nalazila na forumima kad sam se spremala za polaganje, jer sam i sama vagala između ZG i SA.

Primjerice, kad smo završili L/W/R part i čekali da jedno po jedno uđemo na S part djevojka iz BC-a je cijelo vrijeme sjedila sa nama i pričala na temu šta se očekuje od nas, uopšteno kako da formulišemo odgovore, da se ne ocjenjuje ono što pričamo, već kako pričamo i da se potrudimo da samo što više kažemo, pa neka neobavezna priča uopšte o IELTS-u, zašto postoje razlike u cijeni od države do države i moram priznati da sve to indirekto pomogne, doslovce nas je opustila svojoj pričom.

Također, znate da vas na stolovima čeka vaše ime i prezime i svima je određeno gdje sjede. Taj dan je padala jaka kiša, a mene je zapalo mjesto u zadnjoj klupi kraj prozora, kiša neprekidno pada na lim, nemogući uslovi za L part. Pošto se jedna djevojka iz prve klupe do zida nije pojavila (da napomenem i da je djevojka iz BC-a sačekala 5-10min, za slučaj de se ipak pojavi) zamolila sam da sjednem na njezino mjesto i nije bio problem. Ispostavilo se da je ta djevojka zakasnila jer je otišla na adresu BC-a, a polaganje se organizuje u prostorijama jedne škole. Ona je nakon što smo mi završili sama uz prisustvo predavača odradila L/W/R part. Znači, hoće da izađu u susret, naravno u skladu sa pravilima, mislim da ih to najviše razlikuje. Opet kažem, ne mogu da upoređujem, ali su ljudi koji su polagali na više mjesta zadovoljni načinom na koji se to radi u SA. Dakle, Morning Star, ako budeš ponovo polagala IELTS ja bih ti preporučila Sarajevo. U svakom slučaju sretno u nastojanjima da ostvariš želje.

Ja bih se samo nadovezala na IELTS part i potvrdila sve što je Via rekla, od reči do reči, pošto je i moje iskustvo sa polaganja IELTS-a u SA potpuno isto.

Koliko vidim, dobila si vrlo visoke ocene na svim delovima osim na W. Ako bi se mozda odvazila da polazes jos jednom i to u SA, verujem da bi mogla i tu da izvuces 7. Ja sam na W prosla najbolje, i to zato sto sam nasla jako puno tutoriala za pisanje eseja i to bas za IELTS. Ono sto sam ja shvatila je da je jako bitno da se ispostuje forma eseja, i da u samom eseju uspeš da izraziš svoje mišljenje na datu temu. Oni žele da vide da si ti uspela da izraziš svoj stav i čini mi se da se tu nosi najvise poena, pravopis, gramatika daleko manje.

Morning Star
28.12.2013, 20:10
I ja sam jako puno eseja napisala dok sam vjezbala i sve mi je jasno, i forma i paragrafiranje i koja se pitanja traze od tebe u naslovu eseja i sve sam to jako dobro proucila i na samom testu i napravila a gdje je krenulo krivo zaista neznam jer i gramatika mi nije nepoznanica.Uostalom zato sam se i zalila i trazila enquiry on results pa cemo vidjeti sto ce biti iako mi to sve djeluje malo mutno.Kakav je to ispit kad ti nemozes vidjeti svoje rezultate!?Taj dio mi nikako nije jasan!!!No bilo kako bilo ako budem morala ici ponovo Sarajevo ce mi definitivno biti broj jedan...Hvala i na tvojo informaciji Via...

zvercica
29.12.2013, 01:50
I ja sam jako puno eseja napisala dok sam vjezbala i sve mi je jasno, i forma i paragrafiranje i koja se pitanja traze od tebe u naslovu eseja i sve sam to jako dobro proucila i na samom testu i napravila a gdje je krenulo krivo zaista neznam jer i gramatika mi nije nepoznanica.Uostalom zato sam se i zalila i trazila enquiry on results pa cemo vidjeti sto ce biti iako mi to sve djeluje malo mutno.Kakav je to ispit kad ti nemozes vidjeti svoje rezultate!?Taj dio mi nikako nije jasan!!!No bilo kako bilo ako budem morala ici ponovo Sarajevo ce mi definitivno biti broj jedan...Hvala i na tvojo informaciji Via...

Srećno! Na nekim drugim forumima san naisla na slicne slucajeve gde su se ljudi zalili i uvazili su im.

Morning Star
29.12.2013, 15:06
Zvercice oprosti,ova hvala je bila upucena tebi...Vii sam vec zahvalila.I ja sam vec gledala malo po forumima prije nego sto sam se zalila a sad cekam jer je rok za ponovno ocjenjivanje 6-8 tjedana. U svakom slucaju javiti cu se i jako mi je drago sto sam se uclanila na forum i postala dio ove zajednice.Pogotvo kad vidim koliko su ljudi koje nikada nisi upoznao,a vjerojatno ni neces,spremni pomoci bilo da je to savjet,vlastito iskustvo,podrska ili pak nesto trece...
Zvercice jos jednom isprika sto sam ti promijenila ime...

monikami
09.01.2014, 09:51
Pozdrav za sve forumase! Ja lutriju nisam igrala tako da nemam cemu da se nadam. Ali htela bi neko da mi pomogne i objasni kako da upisem LPN program odavde i da dobijem studentsku vizu. Znate neko ko je prosao taj put konkretno? Znate dobru skolu da preporucite? I najvaznije pitanje koliko para i vremena treba realno za realizaciju? Ja od onoga sto sam do sad procitala shvatila sam da nece moci za manje od godinu dana, da li gresim?
Unapred hvala.

Sima
10.01.2014, 15:56
Iz Srbije malo teze, jer prethodno moras da ispunis odredjene preduslove (prerequizits), a ono sto te najvise koci da to uradis iz Srbije je CNA (Certified Nursing Assistant, odnosno bolnicar) i Background check—obavezan za sva zdravstvena zanimanja.

Naime, moras prvo da zavrsis obuku za CNA i polozis drzavni da bi bila podobna za prijem na LPN program. CNA ne mozes da upises bez socijalnog broja i provere kriminalnog dosijea (Background check), tako da moras da budes licno prisutna. Pored toga, vecina skola ce traziti da prethodno polozis anatomiju, fiziologiju, farmakologiju, medicinsku terminologiju, prvu pomoc (CPR), engleski i matematiku (priznaje se fakultetski nivo, ili nivo vise skole ovih predmeta i iz inostranstva ako su polozeni u poslednjih 5 godina, srednjiskolska anatomija, fiziologija i sl. se ne priznaje).

Ako dolazis u Cikago ima skola gde je mnogo nasih zavrsilo ili trenutno zavrsava LPN (svi na zelenoj karti, ne na vizi) pa se javi mozemo tu da te uputimo, ali ces morati da proveris da li daju vize. Ja sam, slucajno, profesor anatomije, fiziologije, patologije i medicinske etike na koledzu koji ima program i za fizioterapeute, tako da i ta varijanta postoji ukoliko se interesujes za zdravstvenu struku, i ima nasih studenata takodje. Razilka je: program traje 2 godine (LPN je 14 meseci bez predispita, sa predispitima, manje-vise isto), ali je fizikalna terapija skuplja za desetak hiljada dolara (kosta $28-32.000, LPN je $15.000 + $2-3.000 za uslovne ispite, zavisi da li si nesto polagala u Srbiji ili ne).
U svakom slucaju pogledaj ova tri linka za LPN, pomocice ti da steknes sliku o tome:

Uslovni ispiti (http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!lpn-prerequisites/c1pr7)
Uslovi upisa (http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!pn-admission-requirements/cxzr)
Cene (http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!course-schedule/c1tsl)


(Ima, naravno i drugih skola, uslovi su svuda slicni cene variiraju od gore navedenog, zavisi od skole, ali uglavnom su u tom redu velicina).

LPN ima i na community koledzima, ali programi mnogo duze traju i procedura prijema je netransparentna i moze da potraje dugo. Dobra stvar je da su jeftiniji i mozes da dobijes financial aid ako imas zelenu kartu. Viza studenti ne mogu da dobiju tu pomoc.

Sto se tice vize, tu je malo cupavo, mnogi LPN programi ne daju vizu a iako daju to je najcesce M-1 viza koja nije bas povoljna, bolja je F-1 koju daju neki community koledzi. F-1 zato moze da se dobije za fizikalnu terapiju lakse jer program traje 2 godine i dobija se associate degree po zavrsetku, dok je LPN program advanced certificate.

coda81
10.01.2014, 18:19
Mala pomoc ,
Interesuje me da li neko od forumasa zna bilo kakve informacije o nostrifikaciji za Physical therapist assistent / Physical therapist!!!Posto nisam uspeo da nadjem nista konkretno na forumu!!
Hvala unapred!!!!

Magelan
10.01.2014, 23:12
Pozdrav za sve forumase! Ja lutriju nisam igrala tako da nemam cemu da se nadam. Ali htela bi neko da mi pomogne i objasni kako da upisem LPN program odavde i da dobijem studentsku vizu. Znate neko ko je prosao taj put konkretno? Znate dobru skolu da preporucite? I najvaznije pitanje koliko para i vremena treba realno za realizaciju? Ja od onoga sto sam do sad procitala shvatila sam da nece moci za manje od godinu dana, da li gresim?
Unapred hvala.

U principu to sto je Sima napisao je okvirno to.

Par stvari jos da dodam:
- Upisati LPN iz Srbije na Community College-u je samo moguce u teoriji, u praksi to zaboravi. Razlog: jako je malo mesta, a navala ogromna i prioritet imaju "in district students" sto znaci da kao stranac nikad neces stici pored onolike liste cekanja.

- LPN je podoban samo za M1 vizu. U Cikagu jedina privatna skola koja upisuje strance na M1 je Northwestern Institute of Health and Technology (http://www.nwiht.edu/).

U toj skoli sve zajedno bi te izaslo skoro 30k i trajalo bi 1.5-2 godine sa sve prerequisites.

- Ja sam recimo LPN zavrsio za vreme OPT-a na F1 vizi, izaslo je 15k i bilo je gotovo za godinu dana.

monikami
12.01.2014, 10:50
Ja sam zavrsila prekvalifikaciju za med. sestru u Srbiji (predhodno imam zavrseno za zubnog tehicara u Skoplje). Jel mogu to da iskoristim za CNA? Radno iskustvo nemam zato sto dugo nisam bila drzavljanin Srbije i nisam mogla da se zaposlim u drzavne institucije. Kad sam dobila drzavljanstvo vec sam imala spakovane kufere za Norvesku. Trenutno zivim u Oslo i ne radim u struci zbog jezicke barijere. Kada sam dosla ovde shvatila sam da nikada necu postati medicinska sestra i da cu ostati nesto na pola puta (stepenik vise od obicnog asistenta) A ima i dosta stvari koje mi se ne svidjaju ovde. Jedina dobra stvar je sto bi mogla da nakupim novac za nekih godinu dana ili cak i malo manje. Nasla sam jednu skolu koja pomaze oko studentske vize i cini mi se da je skola OK. Jel mozete da pogledate i kazete sta mislite? Ja trenutno ne znam ni sta tacno da gledam.
http://goforward.harpercollege.edu/future/iso/future/index.php
I jos jedno pitanje. Koliko je u praksi izvodljivo da se nadje neki part-time job pored studija? Inace moja zelja je bila da dovedem i muza koji bi nasao neki posao da pokrije osnovne troskove zivota. Mada planiram da ponesem oko 25k-30k USD.
Hvala vam na pomoci.
P.S. Ja i muz pisemo na jedan forum o Norveskoj i tacno znam koliko iritiraju novi neinformisani clanovi. Sada sam ja u istoj toj situaciji- nova i neinformisana i jos me drma pocetnicki entuzijazam :). Izvinite zbog toga.

Magelan
12.01.2014, 18:08
Ja sam zavrsila prekvalifikaciju za med. sestru u Srbiji (predhodno imam zavrseno za zubnog tehicara u Skoplje). Jel mogu to da iskoristim za CNA? Radno iskustvo nemam zato sto dugo nisam bila drzavljanin Srbije i nisam mogla da se zaposlim u drzavne institucije. Kad sam dobila drzavljanstvo vec sam imala spakovane kufere za Norvesku. Trenutno zivim u Oslo i ne radim u struci zbog jezicke barijere. Kada sam dosla ovde shvatila sam da nikada necu postati medicinska sestra i da cu ostati nesto na pola puta (stepenik vise od obicnog asistenta) A ima i dosta stvari koje mi se ne svidjaju ovde. Jedina dobra stvar je sto bi mogla da nakupim novac za nekih godinu dana ili cak i malo manje. Nasla sam jednu skolu koja pomaze oko studentske vize i cini mi se da je skola OK. Jel mozete da pogledate i kazete sta mislite? Ja trenutno ne znam ni sta tacno da gledam.
http://goforward.harpercollege.edu/future/iso/future/index.php
I jos jedno pitanje. Koliko je u praksi izvodljivo da se nadje neki part-time job pored studija? Inace moja zelja je bila da dovedem i muza koji bi nasao neki posao da pokrije osnovne troskove zivota. Mada planiram da ponesem oko 25k-30k USD.
Hvala vam na pomoci.
P.S. Ja i muz pisemo na jedan forum o Norveskoj i tacno znam koliko iritiraju novi neinformisani clanovi. Sada sam ja u istoj toj situaciji- nova i neinformisana i jos me drma pocetnicki entuzijazam :). Izvinite zbog toga.

Kao neko ko je zamalo otisao u Norvesku, mene interesuje sta tebe tacno tamo sprecava da napredujes. Koliko sam razumeo ti si tamo hjelpeplaier - sto je ovde CNA. Imaj u vidu jako bitno cinjenicu. Tvoje zanimenje je u Norge placeno skoro isto kao ovde LPN, a ne radis sa 1-5 pacijenata nego u proseku 15. Dakle, workload i plata CNA u USA je klasican primer teske fizikalije za jako mali novac.

Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi...

Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje.

Magelan
12.01.2014, 18:45
Btw, Harper College je moj lokalni Community College. Kao sto sam ranije pisao, samo u teoriji stranac moze da studira nursing na Community i to za RN (ne LPN). U praksi, lista cekanja za nursing je kilometarska i prioritet se daje studentima koji pripadaju distriktu Harper-a, tek onda po prioritetu idu in-state, pa out of state pa tek onda foreign. Dakle, zaboravi na Community College...

Hertzog
12.01.2014, 20:09
Dokle si ti dosao sa svojim skolovanjem? Nadam se da si se resio volana i da vise zaradjujes a manje radis :D

monikami
12.01.2014, 23:29
Kao neko ko je zamalo otisao u Norvesku, mene interesuje sta tebe tacno tamo sprecava da napredujes. Koliko sam razumeo ti si tamo hjelpeplaier - sto je ovde CNA. Imaj u vidu jako bitno cinjenicu. Tvoje zanimenje je u Norge placeno skoro isto kao ovde LPN, a ne radis sa 1-5 pacijenata nego u proseku 15. Dakle, workload i plata CNA u USA je klasican primer teske fizikalije za jako mali novac.

Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi...

Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje.
U mom slucaju najveci problem je jezik. U Oslu jako malo ljudi hoce samnom da prica na norveskom. Cim vide da se malo mucim odmah okrenu engleski. Ali zato kada trazis posao norveski ili nista drugo. Plus jako su neiskreni na sto ja nisam navikla. Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista. Inace cini mi se da su dosta lenji i neradni. Odatle proizlazi i neodgovornost, cesto umeju sluzbenici da zeznu nesto sa papirima i kazu samo Izvini. A ti dok cekas neki dokument svaki dan te kosta papreno. A tek cekanje, to je druga prica. Sve sporo i sve u fazonu ima se vremena. Meni je prosto smesno kada vidim ovde da neko pise da je 30 dolara mnogo. Oko skolovanja, morala bi da polazen Bergens test sto je akademski nivo (i ljudi koji ovde rade spremaju ga oko godinu dana od trenutka kada se zaposle) a drugo su takozvane opste studie kompetanse. Nisam sigurna da li ce mi priznati matematiku i hemiju iz srednje (ovde stojim bolje od med. tehnicara iz Srbije zbog zubotehnicke). I to je tri godine studiranja. Ja sada imam 26 pa ti proracunja kada cu ja to upisati i kada cu zavrsiti. Inace koliko god da je dobro placen posao helsefagarbajdera tesko da ces mnogo napredovati i dalje ti trebaju dve plate za zivot. Mora u racunicu da se stave i mogucnosti za muza (ne priznaje skole, vozacke i ostalo).
Druga mogucnost koja nam pala na pamet je da probamo na radnu vizu sto je jos manje verovatna nego ova prva. Moj muz inace ima Slovenacki pasos i mogao bi da dodje tamo na tri meseca pa da proba da nadje posao ali da li ce neko hteti za njega da garantuje....
Hvala na savetima bacam se na iscitavanje pa videcu dokle cu stici.

monikami
12.01.2014, 23:51
Kako sam ja razumela CNA je kurs od 6-8 nedelja. Helsefagarbeider u Norvesku je redovna trogodisnja srednja skola. Opis posla je mozda slican ali nivo nikako nije. Ja bi vise uporedila CNA sa pleie asistentom. Za taj posao ne trebaju kvalifikacije, ali u Oslo traze polozeni jezik. Nikada ne objavljuju oglase za ovaj posao vec se uvek dobija preko veze.
Sama cinjenica da nikada u zivotu necu ukljuciti infuziju, necu ubosti venu i slicno me uzasava :) Vecinu prosecnih stranaca pocne i zavrsi u starackom domu. To je super ako ti je socijalna sigurnost na prvo mesto. Ali ja sam vise za neku dinamiku, lakse doskolavanje, kursevi i slicne stvari, nagradjivanje po sistemu dobijes koliko si zasluzio itd. I ideja da mozes da promenis posao lako je meni super.
Pitaj ako te zanima jos nesto oko Norveske. Mogu ti reci moje licno mislenje o stvarima ovde.

Magelan
13.01.2014, 23:30
Dokle si ti dosao sa svojim skolovanjem? Nadam se da si se resio volana i da vise zaradjujes a manje radis :D

Resio se volana jos u decembru 2012 :smrc:

Sada radim 3 dana nedeljno (2x16h + 1x8h = 40h) i to je to... Zarada je trenutno skoro ista kao u kamionu :;D: Mada, nedostaje mi volan cesto :woohoo:

Magelan
14.01.2014, 00:13
Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista.

To ti je klasican primer anglosaksonske kulture. Tako je i u USA. Na to prosto oguglas.

Kako sam ja razumela CNA je kurs od 6-8 nedelja. Helsefagarbeider u Norvesku je redovna trogodisnja srednja skola. Opis posla je mozda slican ali nivo nikako nije. Ja bi vise uporedila CNA sa pleie asistentom. Za taj posao ne trebaju kvalifikacije, ali u Oslo traze polozeni jezik. Nikada ne objavljuju oglase za ovaj posao vec se uvek dobija preko veze.
Sama cinjenica da nikada u zivotu necu ukljuciti infuziju, necu ubosti venu i slicno me uzasava Vecinu prosecnih stranaca pocne i zavrsi u starackom domu. To je super ako ti je socijalna sigurnost na prvo mesto. Ali ja sam vise za neku dinamiku

CNA jeste kurs od 4-8 nedelja, ali moras da imas zavrsenu srednju da bi ga upisao :) znaci ne trogodisnja srednja nega cela srednja (sto je ovde ekvivalent nase gimnazije) pa tek onda ides za bolnicara.

Pazi, i ovde je LPN kadar koji radi u "Long Term Care". Tu spadaju Assisted Living Facilities (staracki dom) i Nursing Homes (ovde vec ima svakakve patologije ali gerijatrija predominantno). LPN zaposljavaju i po Rehab Centers. E tu je vec dinamicnije i nije depresivno kao na gerijatriji ili demenciji... Ta prica da sto pre zavrsis nesto ne bi li upao na dinamicno radno mesto ni ovde ne prolazi. Ja sam recimo jednu nedelju na Rehab Unit-u, sledece na Cardiac Unit-u i tako naizmenicno. Da je dinamicnije od gerijatrije - jeste. Da se "bode vena" cesto - bode se... Ali je i posla i papirologije daleko vise.. Ako hoces da radis u ER ili OR za to vec treba BSN, a to su pune 4 godine skole ako ides direktno. Ako ides korak po korak to je bar 5-6 godina.

Zaboravi na to da smo u Srbiji boli venu sa 18 jer to na zapadu ne ide tako. To sto imas 26 apsolutno ne znaci da si pred penzijom, ceo zivot je pred tobom, po zapadu se ljudi skoluju ceo zivot i to ovde nije bauk kao sto je na Balkanu kad te gledaju popreko na faxu kad se pojavi neki zakasneli student. Ovde je zdravstvo stavljeno na jedan mnogo visi nivo i jednostavno se pomiris sa tim. Ja imam skoro 32 i ne secam se da sam imao vise od 6 meseci pauze izmedju raznoraznih skola kurseva, a u US sam dosao kao stomatolog... I na sve ovo sledece godine planiram da upisem medicinski fax - sve iz pocetka. To sto cu Boze zdravlja imati skoro 40 kad zavrsim specijalizaciju apsolutno me ne interesuje. U Srbiji do 40-te bih stajao na istom mestu gde sam bio sa 27 kad sam zapalio preko bare...

Sta je poenta. Ja se i dan danas zapitam da li je Norveska mogla biti bolja varijanta. Tamo sam trebao da dodjem da radim kao bolnicar za prvo vreme, ali mi je receno da posto vec imam fax relativno brzo posle Bergens-a mogu da ispolazem razliku i postanem "sykepleier" (Registered Nurse). Koliko se to u Norge razlikuje (i da li se razlikuje) od mesta do mesta to ne znam. Oslo definitivno nije bio u igri jer mi je receno da je jos tad bio prebukiran. Meni su sledovali Narvik ili Tromso (Trumze), mozda je gore lakse jer niko nece da ide :) Proucio sam ja to bio, recimo nekih 6 meseci do godinu dana bi uzelo za razliku. Pazi, to je ekvivalent americkog BSN-a koji bi ja u Norveskoj dobio za oko godinu dana jer bi mi priznali gomilu strucnih ispita sa faxa (interna, hirurgija, derma, neuro, psihijatrija, infektivne, ORL, i sve one opste medicinske predmete od anatomije pa do patofize i farmakologije). E u USA ti priznaju samo par stvari, ako i toliko pa ti guli ponovo iznova. Za LPN nisu hteli da mi priznaju farmakologiju sa faksa (a u pitanju je dvosemestralni ispit) jer je zaBoga proslo bilo vise od 5 godina od momenta polaganja. Farmakologiju sam slusao ponovo - kurs od 5 nedelja - jednom nedeljno pa ti meni reci da su oni nesto naucili za tih 5 dana farmakologije, no 'ajd.

Ponovo, vas dvoje bez papira, pa ti jos i u skolu... LPN jeste godinu dana, ali dok ti zavrsis CNA, pa ima i tu par prerequisites, pa kad zavrsis Exit Exam, pa drzavni pa papirologija dok ti izdaju licencu... Stavi na papir dve godine... Puno je to za nekog ko nema papire, mora u skolu a da pri tom i egzistira ovde.

Da sam na tvom mestu, ne da se ne bih dvoumio nego bih gledao kako da se sto lakse uvucem u skolu za sykepleier pa makar to bilo i gore u Kirkenes-u. Zavrsis to i Bog da te vidi. Drzavljanstvo se dobija automatski posle 7 godina i ne moras da se bacas oko sredjivanja papira... A sa Norveskim drzavljanstvom ti je prolaz mnogo laksi nego sa srpskim ili makedonskim ako i tad jos budes zelela da se selis...

Sima
15.01.2014, 21:15
Zaboravio si koliko ce joj vremena trebati za socijalni broj, posto dolazi na F-1 vizu. Ja bih tu dodao jos 4-6 meseci, u najboljem slucaju, u ovim nasim Cikaskim skolama koje hoce da daju SSN, a moze da se otegne i duze. Bez SSN ne mozes ni da zapocnes CNA kurs, a kamoli LPN. Takodje bi ti savetovao da muz i ti nezavisno trazite F-1 vize kako bi mogli oboje da dobijete SSN i da radite. Ako ti on dodje na supruznicku vizu, nema prava da radi (tim nema prava ni na SSN).

monikami
16.01.2014, 17:15
To ti je klasican primer anglosaksonske kulture. Tako je i u USA. Na to prosto oguglas.CNA jeste kurs od 4-8 nedelja, ali moras da imas zavrsenu srednju da bi ga upisao :) znaci ne trogodisnja srednja nega cela srednja (sto je ovde ekvivalent nase gimnazije) pa tek onda ides za bolnicara.

Pazi, i ovde je LPN kadar koji radi u "Long Term Care". Tu spadaju Assisted Living Facilities (staracki dom) i Nursing Homes (ovde vec ima svakakve patologije ali gerijatrija predominantno). LPN zaposljavaju i po Rehab Centers. E tu je vec dinamicnije i nije depresivno kao na gerijatriji ili demenciji... Ta prica da sto pre zavrsis nesto ne bi li upao na dinamicno radno mesto ni ovde ne prolazi. Ja sam recimo jednu nedelju na Rehab Unit-u, sledece na Cardiac Unit-u i tako naizmenicno. Da je dinamicnije od gerijatrije - jeste. Da se "bode vena" cesto - bode se... Ali je i posla i papirologije daleko vise.. Ako hoces da radis u ER ili OR za to vec treba BSN, a to su pune 4 godine skole ako ides direktno. Ako ides korak po korak to je bar 5-6 godina.

Zaboravi na to da smo u Srbiji boli venu sa 18 jer to na zapadu ne ide tako. To sto imas 26 apsolutno ne znaci da si pred penzijom, ceo zivot je pred tobom, po zapadu se ljudi skoluju ceo zivot i to ovde nije bauk kao sto je na Balkanu kad te gledaju popreko na faxu kad se pojavi neki zakasneli student. Ovde je zdravstvo stavljeno na jedan mnogo visi nivo i jednostavno se pomiris sa tim. Ja imam skoro 32 i ne secam se da sam imao vise od 6 meseci pauze izmedju raznoraznih skola kurseva, a u US sam dosao kao stomatolog... I na sve ovo sledece godine planiram da upisem medicinski fax - sve iz pocetka. To sto cu Boze zdravlja imati skoro 40 kad zavrsim specijalizaciju apsolutno me ne interesuje. U Srbiji do 40-te bih stajao na istom mestu gde sam bio sa 27 kad sam zapalio preko bare...

Sta je poenta. Ja se i dan danas zapitam da li je Norveska mogla biti bolja varijanta. Tamo sam trebao da dodjem da radim kao bolnicar za prvo vreme, ali mi je receno da posto vec imam fax relativno brzo posle Bergens-a mogu da ispolazem razliku i postanem "sykepleier" (Registered Nurse). Koliko se to u Norge razlikuje (i da li se razlikuje) od mesta do mesta to ne znam. Oslo definitivno nije bio u igri jer mi je receno da je jos tad bio prebukiran. Meni su sledovali Narvik ili Tromso (Trumze), mozda je gore lakse jer niko nece da ide :) Proucio sam ja to bio, recimo nekih 6 meseci do godinu dana bi uzelo za razliku. Pazi, to je ekvivalent americkog BSN-a koji bi ja u Norveskoj dobio za oko godinu dana jer bi mi priznali gomilu strucnih ispita sa faxa (interna, hirurgija, derma, neuro, psihijatrija, infektivne, ORL, i sve one opste medicinske predmete od anatomije pa do patofize i farmakologije). E u USA ti priznaju samo par stvari, ako i toliko pa ti guli ponovo iznova. Za LPN nisu hteli da mi priznaju farmakologiju sa faksa (a u pitanju je dvosemestralni ispit) jer je zaBoga proslo bilo vise od 5 godina od momenta polaganja. Farmakologiju sam slusao ponovo - kurs od 5 nedelja - jednom nedeljno pa ti meni reci da su oni nesto naucili za tih 5 dana farmakologije, no 'ajd.

Ponovo, vas dvoje bez papira, pa ti jos i u skolu... LPN jeste godinu dana, ali dok ti zavrsis CNA, pa ima i tu par prerequisites, pa kad zavrsis Exit Exam, pa drzavni pa papirologija dok ti izdaju licencu... Stavi na papir dve godine... Puno je to za nekog ko nema papire, mora u skolu a da pri tom i egzistira ovde.

Da sam na tvom mestu, ne da se ne bih dvoumio nego bih gledao kako da se sto lakse uvucem u skolu za sykepleier pa makar to bilo i gore u Kirkenes-u. Zavrsis to i Bog da te vidi. Drzavljanstvo se dobija automatski posle 7 godina i ne moras da se bacas oko sredjivanja papira... A sa Norveskim drzavljanstvom ti je prolaz mnogo laksi nego sa srpskim ili makedonskim ako i tad jos budes zelela da se selis...
Ok. Hvala na veoma korisne informacije. Videcu sta mi je ciniti. Ipak moja i tvoja matematika nisu iste.Nisam ja prestarela ali ja racunam posle trideset i druge-trece da radjam decu. Nije bas tako lako poceti skolovanje ovde kao sto ti mislis, ali ja te ne mogu razubediti u suprotno. U vreme kad si se ti zanimao za Norvesku mozda je bilo moguce da se sredi sve za 6 meseci ali sada nije tako cak ni za lekare opste prakse. Lakse mi je upisati se na univerzitet u Australiji i zavrsiti za RN za 4 godine. Bar cu imati usavrseni engleski i otvorena vrata za svet. I jos moj muz dobija vise mogucnosti za posao, jer ima prava da radi do 50%. A da upropastim zivot mog muza i da ga odvucem u Kirkenes na 3-5 godine da lovi bele medvede ne pada mi na pamet. Videcu da pristedim jos malo para pa onda lakse cu da razmisljam.

The Goddess
20.02.2014, 22:15
Ohhh, ajde da vam kazem moj plan pa da me neko savetuje sta da radim.
Prvo procitala sam ceo temi ,a isto trazila i nesto po netu pa kolko sam svatila...

Ja sam zavrsila srednju skolo farmacevtski tehnicar i nemam faksa, pa sam planirala da kad dogjem tamu polagati ispit za pharmacy technician, jer kolko sam svatila za to ne treba ti neko skolo i nije nesto skup pa mozes samo nauciti i onda polagati taj ispit.E sad, prijateljica mi je rekla da ne polagam taj ispit jer su pharmaceuti vrlo slabo placeni i da su zemali po 7$ na sat, sto je premalo.

Drugo, imam 25godina i ne bi sad da upisem neki 4-godisni faks, al za pocetak Associate Degree bi bilo super pa sam trazila nesto po netu i zainteresirala se za Diagnostic Sonography Technician. Al nemogu naci kolko kosta AD za sonography ? I isto, mozda neko od vas zna jer se moze lako naci poso za sonographer ili ne i dali je plateni... drugo je kad ti neko kaze iz prve ruke ko je tamu a drugo je net.

Sta bi me vi savetovali, da polagam pharmacy tech ispit pa onda upisati Sonography (ako uopste to je dobar izbor) ili da od start radim neki drugi poso, na pr. waitress? Sta je vise isplatlivo?

Magelan
21.02.2014, 06:50
Ohhh, ajde da vam kazem moj plan pa da me neko savetuje sta da radim.
Prvo procitala sam ceo temi ,a isto trazila i nesto po netu pa kolko sam svatila...

Ja sam zavrsila srednju skolo farmacevtski tehnicar i nemam faksa, pa sam planirala da kad dogjem tamu polagati ispit za pharmacy technician, jer kolko sam svatila za to ne treba ti neko skolo i nije nesto skup pa mozes samo nauciti i onda polagati taj ispit.E sad, prijateljica mi je rekla da ne polagam taj ispit jer su pharmaceuti vrlo slabo placeni i da su zemali po 7$ na sat, sto je premalo.

Drugo, imam 25godina i ne bi sad da upisem neki 4-godisni faks, al za pocetak Associate Degree bi bilo super pa sam trazila nesto po netu i zainteresirala se za Diagnostic Sonography Technician. Al nemogu naci kolko kosta AD za sonography ? I isto, mozda neko od vas zna jer se moze lako naci poso za sonographer ili ne i dali je plateni... drugo je kad ti neko kaze iz prve ruke ko je tamu a drugo je net.

Sta bi me vi savetovali, da polagam pharmacy tech ispit pa onda upisati Sonography (ako uopste to je dobar izbor) ili da od start radim neki drugi poso, na pr. waitress? Sta je vise isplatlivo?

Pharmacy tech u Chicagoland-u zaradjuje oko $13-14 na sat. To je pocetna satnica u Wallgreens-u i CVS-u. Po farmacijama tipa Omnicare (specijalizovane za snabdevanje LTC -Rehab and Nursing Centers), satnice se krecu u rasponu od $12-18 na sat. Za NYC imam informaciju da pharmacy tech ima $22 na sat ali ne znam koja ustanova je u pitanju (poznanik poznanika - tako da ne znam detalje).

Sonography - Ultrasound Tech zaradjuje vise. Koliko - zavisi gde radis. Znam da jedna devojka, crnogorka poreklom radi terenski i po poseti/nalogu uzima $20. Nisam je pitao koliko u proseku poseta skupi dnevno. Pogledaj na indeed.com kako izgleda prosek zarade za to zanimanje u zavisnosti od grada. Do licence u ovoj oblasti se dolazi skolovanjem mahom po Community Colleges, Associate Degree je u pitanju. To znaci 1-1.5 godina za prerequisites i 2 godine za core program ukoliko uspes da udjes u program.

Rusici
21.02.2014, 08:06
Pharmacy tech u Chicagoland-u zaradjuje oko $13-14 na sat. To je pocetna satnica u Wallgreens-u i CVS-u. Po farmacijama tipa Omnicare (specijalizovane za snabdevanje LTC -Rehab and Nursing Centers), satnice se krecu u rasponu od $12-18 na sat. Za NYC imam informaciju da pharmacy tech ima $22 na sat ali ne znam koja ustanova je u pitanju (poznanik poznanika - tako da ne znam detalje).

Sonography - Ultrasound Tech zaradjuje vise. Koliko - zavisi gde radis. Znam da jedna devojka, crnogorka poreklom radi terenski i po poseti/nalogu uzima $20. Nisam je pitao koliko u proseku poseta skupi dnevno. Pogledaj na indeed.com kako izgleda prosek zarade za to zanimanje u zavisnosti od grada. Do licence u ovoj oblasti se dolazi skolovanjem mahom po Community Colleges, Associate Degree je u pitanju. To znaci 1-1.5 godina za prerequisites i 2 godine za core program ukoliko uspes da udjes u program.

Hvala ti za ovu informaciju, i ja sam farm. tech i gledala sam za NYC ne treba licenca, samo se polaze ispit koji kosta $129 plus knjige$69. Tako da mi ovo $22 na sat fino zvuci! :naughty:

The Goddess
21.02.2014, 14:15
Pharmacy tech u Chicagoland-u zaradjuje oko $13-14 na sat. To je pocetna satnica u Wallgreens-u i CVS-u. Po farmacijama tipa Omnicare (specijalizovane za snabdevanje LTC -Rehab and Nursing Centers), satnice se krecu u rasponu od $12-18 na sat. Za NYC imam informaciju da pharmacy tech ima $22 na sat ali ne znam koja ustanova je u pitanju (poznanik poznanika - tako da ne znam detalje).

Sonography - Ultrasound Tech zaradjuje vise. Koliko - zavisi gde radis. Znam da jedna devojka, crnogorka poreklom radi terenski i po poseti/nalogu uzima $20. Nisam je pitao koliko u proseku poseta skupi dnevno. Pogledaj na indeed.com kako izgleda prosek zarade za to zanimanje u zavisnosti od grada. Do licence u ovoj oblasti se dolazi skolovanjem mahom po Community Colleges, Associate Degree je u pitanju. To znaci 1-1.5 godina za prerequisites i 2 godine za core program ukoliko uspes da udjes u program.

Citala sam na indeed ali me ovi Ameri stalno plasu, sta kod da otvorim samo pricaju da nema poso, da su cekali 2 godine da se zaposle, da ih niko nece primiti bez iskustvo... i zato sam se uplasila, dali uopste vredi zapisati se na sonography ili da trazim nesto drugo, a plata nije losa, i minimalna i maksimalna plata su odlicni.

Magelan
21.02.2014, 20:55
Hvala ti za ovu informaciju, i ja sam farm. tech i gledala sam za NYC ne treba licenca, samo se polaze ispit koji kosta $129 plus knjige$69. Tako da mi ovo $22 na sat fino zvuci! :naughty:

Sertifikat je nacionalni, vazi u svim drzavama, samo sto recimo kod mene u Illinois-u drzava trazi i licenciranje koje je manje vise pro-formae. Posaljes nacionalni sertifikat sa prijavom i money orderom u Springfield i oni ti izdaju licencu.

strajo batice
08.03.2014, 20:34
Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!

AllenJohnJohnson
09.03.2014, 13:39
Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!

Nemoguće. Ako si tek 3. srednje a želiš preko bare, ne kompliciraj već se prijavi na njihov faks.

Magelan
10.03.2014, 07:18
Evo ovako. Ja sam treca godina srednje medicinske skole opsti smer. Planiram upisati fakultet medicinski i po njegovom zavrsetku nostrifikovati diplomu i otici u Ameriku. E sad, posto sam cuo da je to jako tesko, poceo sam vec sad da formiram taktiku za to. Nakon prve godine fakulteta, to leto, planiram da odem u USA na 3-4 meseca preko work and travel programa. Moj plan je da kada odem prvih 2 meseca radim bilo sta sto je ugovoreno programom, da za to vreme ucim i polozim onaj prvi stepen cn..nesto(ispravite me ako gresim slobodno) i da nekih mesec dana nadjem posao kao med. tehnicar. Da li bi taj moj plan mogao da uspe i kako bih mogao to da realizujem? Molim dobre ljude koji su informisani i upuceni da mi odgovore, jako mi je vazno. Veliki pozdrav za sve forumase i hvala unapred!

Tehnicki je izvodljivo da za to vreme zavrisis samo kurs za CNA - Certified Nurse Aide (bolnicar). Skoro sve zdravstvene ustanove vrse e-verify tako da taj sertifikat i nije od neke pomoci ako nemas u najmanju ruku radnu dozvolu...

Drugo, CNA je ok za pocetak, dok malo ne udjes u stos i vidis kako njihove ustanove funkcionisu. Na duze staze ti posao od $10 na sat ti bas i ne pruza neku perspektivu vec puku egzistenciju.

Nemoguće. Ako si tek 3. srednje a želiš preko bare, ne kompliciraj već se prijavi na njihov faks.

Na medicinski fax ovde? To ne ide bas tako. USA sistem je potpuno drugaciji sto se skolovanja lekara tice. Da bi uopste bio podoban da se prijavi na medicinski fakultet u US kadidat mora da ima zavrsen PreMed - sto je Bachelor Degree i to ne bilo koji. Neophodan je odredjeni broj kredita iz opste/neorganske hemije, organske hemije, biologije, fizike. Nakon zavrsenog PreMed-a neophodno je poloziti MCAT i na njemu imati dobar rezultat. Tek se onda moze prijaviti na zeljeni medicinski fakultet. Skolarine na US Medical Schools su paprene - minimum $200.000

Upis na medicinske fakultete u USA je ogranicen iskljucivo na kadidate koji su drzavljani ili permanent residents. To znaci da kao stranac, i da hoces u startu otpadas.

Ako vec zelis da postignes nesto, onda lepo zavrsi medicinski fakultet kuci i onda kreni u proces nostrifikacije. Lekari i dalje dobijaju uredno radne vize i imaju mogucnost direktnog zaposlenja u US bez zelene karte. O tome sam vec pisao na temi "Lekari u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1255)"

dr_misha
10.03.2014, 16:05
Vec sam pisao u proslosti oko pomoci za dobijanje RN licence u Kaliforniji. Srednja I visa (sada visoka) opsti smer nisu dovoljne da se postane RN. Pre par dana su mi zatrazili 4 predmeta da zavrsim, teoriju I praksu (Hirurgija, Pedijatrija, Psihijatrija I Ginekologija). Kontaktirao sam 25-30 koledza I univerziteta, svega 2 ili 3 su mi rekli da daju individualne casove ali da je lista cekanja vise od 2god. A iz Nursing Board-a su mi dali 3god da zavrsim sve, inace papirologija propada. Kako god okrenes nesto ne valja. Zakazao sam razgovor na Kaplan-u, ako tamo ne upali jedino sto mi preostaje jeste da probam da se doskolujem za Bachelor Nurse, kao sto mi je nekoliko njih I ponudilo. Ima li neko od vas bolju ideju?

strajo batice
12.03.2014, 18:34
Prvo da se zahvalim na brzim odgovorima. Drugo, ja verovatno nisam dobro objasnio moju zamisao. Naime, ja planiram da zavrsim medicinu ovde u Srbiji u Novom Sadu pa tek onda da polazem USMLE. A ovo sto sam pitao, ja bih, kada bih otisao na letnjem raspustu u USA preko work and travel programa to bi bilo sve ukupno tri meseca u Americi, prvih dva meseca bih radio dva posla istovremeno koje bih nasao preko agencije dok ne polozim taj CNA, kad ga polozim pokusao bih da nadjem negde posao u bolnici sa tim CNA i da radim to taj ostatak od mesec-mesec ipo dana. Sve ovo sam pitao da li moze jer bih hteo na vreme da se upoznam sa americkim sistemom rada u bolnici da budem spreman kad nostrifikujem diplomu. Inace, 10 dolara na sat bi meni taj jedan mesec bilo sasvim dovoljno. E da, jos jedno pitanje, da li se moze na primer prevesti ova moja diploma sa republickog takmicenja iz zdravstvene nege na engleski pa da im cisto prilozim i to ako prihvataju oni to uopste? I da li se uopste diploma moze prevesti na engleski?

Zana
12.03.2014, 19:23
Prvo da se zahvalim na brzim odgovorima. Drugo, ja verovatno nisam dobro objasnio moju zamisao. Naime, ja planiram da zavrsim medicinu ovde u Srbiji u Novom Sadu pa tek onda da polazem USMLE. A ovo sto sam pitao, ja bih, kada bih otisao na letnjem raspustu u USA preko work and travel programa to bi bilo sve ukupno tri meseca u Americi, prvih dva meseca bih radio dva posla istovremeno koje bih nasao preko agencije dok ne polozim taj CNA, kad ga polozim pokusao bih da nadjem negde posao u bolnici sa tim CNA i da radim to taj ostatak od mesec-mesec ipo dana. Sve ovo sam pitao da li moze jer bih hteo na vreme da se upoznam sa americkim sistemom rada u bolnici da budem spreman kad nostrifikujem diplomu. Inace, 10 dolara na sat bi meni taj jedan mesec bilo sasvim dovoljno. E da, jos jedno pitanje, da li se moze na primer prevesti ova moja diploma sa republickog takmicenja iz zdravstvene nege na engleski pa da im cisto prilozim i to ako prihvataju oni to uopste? I da li se uopste diploma moze prevesti na engleski?

Ne mozes ti da radis sa pacijentima na Work & Travel (to je specificno navedeno u programu). Verovatno ima nekih pozicija koje su skroz odvojene tj ne dolazis u kontakt sa njima, ali cisto sumnjam da ces dobiti posao u medicinskoj ustanovi, niti mozes ti da sam nesto trazis posao - to vazi samo za studente iz VWP zemalja. Dobijes sta dobijes i to je to. Prostudiraj pravila na zvanicnoj internet prezentaciji programa i bice ti stvari jasnije. Work & Travel program nije opcija za to sto ti hoces.

strajo batice
12.03.2014, 22:47
Heh, bas steta, ja sam mislio da mogu dok sam tamo preko w&t da sam poslednjeg meseca nadjem posao a da tamo gde bih prvobitno radio, dam otkaz. Znaci, prekidanja programa dok sam jos u USA nema. Steta. Pa dobro drugi put cu otici onda samoinicijativno. Kako bi se onda mogla nabaviti viza ako bih sam isao u USA? Zana, hvala ti puno na odgovoru i izvinjavam se ako sam previse naporan mojim pitanjima.

Magelan
13.03.2014, 21:43
Pa dobro drugi put cu otici onda samoinicijativno. Kako bi se onda mogla nabaviti viza ako bih sam isao u USA?

Nikako :nene: Ne postoji radna viza za bolnicare. Jedino sa GC...

drmiki83
04.05.2014, 09:19
Pozdrav,

Izvučen sam ove godine za GC, inače sam doktor medicine po profesiji. Znam da mi je da bih se bavio lekarskom praksom u USA potrebno da položim USMEL. Ali me interesuje dok ga ne položim kakve su mi mogućnosti za zaposlenje kao negovatelj, bolničar ili sl.?
Unapred hvala na odgovoru.

VessC
20.06.2014, 00:24
Kolege, treba mi pomoc.. malo sam zbunjena citavom procedurom oko dobijanja licence za RN.
Zavrsila sam Fakultet Zdravstvene Nege i polozila Drzavni ispit.. odmah nakon toga sam dosla u Chicago tako da nisam ni jedan dan radila u Srbiji.. Da li neko postavlja pitanje da li je licenca aktivna ili ne prilikom aplikacije za NCLEX? ili to nije bitno ako sam polozila drzavni ispit?
I da li mogu da mi kazu da nemam uslov da izadjem na NCLEX, (recimo, da mi fale neki krediti ili nesto)?
Hvala!

Magelan
20.06.2014, 02:19
Kolege, treba mi pomoc.. malo sam zbunjena citavom procedurom oko dobijanja licence za RN.
Zavrsila sam Fakultet Zdravstvene Nege i polozila Drzavni ispit.. odmah nakon toga sam dosla u Chicago tako da nisam ni jedan dan radila u Srbiji.. Da li neko postavlja pitanje da li je licenca aktivna ili ne prilikom aplikacije za NCLEX? ili to nije bitno ako sam polozila drzavni ispit?
I da li mogu da mi kazu da nemam uslov da izadjem na NCLEX, (recimo, da mi fale neki krediti ili nesto)?
Hvala!

Neophodno je da prevod dokumenata, plana i programa posaljes u Springfield na evaluaciju. Oni ce ti reci da li je to dovoljno i dati OK za izlazak na NCLEX.

Koliko ja znam licenca u Srbiji apsolutno nije uslov, a ni drzavni ispit iz prostog razloga sto su one uslov za rad u Srbiji i nigde vise. Norvezani recimo to traze.

Illinois board of nursing ne trazi CGFNS sto je olaksavajuca okolnost.

Ono sto ce ti definitivno traziti to je TOEFL, a to ce ti vec reci kad ti vrate dokumenta sa informacijama sta je sve neophodno dodatno priloziti kako bi Illinois BON dao Authorization to Test. Za Toefl definitivno znam da na govornom delu imas 26 ili vise i na celom testu ukupno 83 ili vise.

VessC
20.06.2014, 14:00
Hvala na brzom odgovoru :)
Da li mora da se salje bas u Springfield? Negde sam procitala da Professional report treba da se dobije iz PA.. http://www.cgfns.org/ ova agencija.
Da li si ti to radio?

Magelan
21.06.2014, 01:24
Hvala na brzom odgovoru :)
Da li mora da se salje bas u Springfield? Negde sam procitala da Professional report treba da se dobije iz PA.. http://www.cgfns.org/ ova agencija.
Da li si ti to radio?

Illinois Board of Nursing ne zahteva CGFNS kako bi izdao autorizaciju za testiranje. Dosta drzava trazi CGFNS ali ne i ova nasa. Tako da sve pocinje i zavrsava se u Sprinfield-u. Ti u principu mozes i da ides na CGFNS, ali to nije neophodno za nas state.

Ja sam nursing school zavrsio ovde i kao US graduate nije bilo potrebe za CGFNS koji je samo za foreign graduates.

Naoruzaj se strpljenjem, proces moze da potraje par meseci.

Ne znam nikog licno ko je iz Srbije radio proces, tako da je najbolje da porcesljas web site IL Board of Nursing i polako krenes da pripremas potrebnu dokumentaciju.

Lokiju
24.06.2014, 02:40
Postovani pitanjce za vas.
Trenutno sam u NV na turistickoj vizi i pisala sam Nursing Board-u i dobila sve info o dobijanju licence za medicinsku sestru ovde, ali moje pitanje je- sta posle? Da li imate neke novije informacije, da li mogu uopste da apliciram za posao bez radne dozvole. Da li posto je zanimanje u deficitu, poslovac sredjuje papire ili :no:?
Hvala sa brzom odgovoru.

Magelan
24.06.2014, 19:00
Postovani pitanjce za vas.
Trenutno sam u NV na turistickoj vizi i pisala sam Nursing Board-u i dobila sve info o dobijanju licence za medicinsku sestru ovde, ali moje pitanje je- sta posle? Da li imate neke novije informacije, da li mogu uopste da apliciram za posao bez radne dozvole. Da li posto je zanimanje u deficitu, poslovac sredjuje papire ili :no:?
Hvala sa brzom odgovoru.

Zanimanje jeste deficitarno, ali od 2008 vise ni medicinske sestre ne dobijaju radne vize "na dobar dan".

Neophodno je da nam ostavis malo vise informacija? Koji stepen strucne spreme? Koja skola?

Sa turistickom vizom ne mozes ni dobiti licencu jer nemas socijalni broj.

Lokiju
25.06.2014, 04:47
Zavrsila sam srednju, cetvorogodisnju medicinsku u Srbiji, kontaktirala Nursing board, rekli da moram polagati taj zavrsni ispit za licencu u najboljem slucaju u najgorem 120 sati predavanja + ispit. 120 sati mogu i da odradim za 6 meseci boravka ovde, znaci dok sam na turistickoj vizi mogu da sredim licencu. Ali me zanima posle posao? Da li mogu da apliciram za posao bez work permit, da li je tvoje je da imas diplomu, a poslodavac sve ostalo zavrsava sa vizom?

Lokiju
25.06.2014, 05:11
Previdela sam ovaj poslednji deo poruke:udri: Nemam naravno SSN, a ni sansu kako da ga dobijem. Inace, za ostale forumase korisna informacija pored ovih sto sam napisala je da zaista moze uz mali trud da nasa srednja skola ovde prevede u CNA, bar u Nevadi. Los posao, slabo placen, sve znam, ali pocetak je uvek tezak.
Pozdrav!

Sima
25.06.2014, 18:27
Nije to nikakvo prevodjenje diplome, jer srednja medicinska ne moze da se prevede ni na kakvu nursing diplomu, to je pohadjanje CNA skole ispocetka, jer ona toliko i traje 120 sati + clinicals. Jedini uslov za upis je da si zavrsila bilo koju srednju skolu - znaci u istoj si poziji kao i onaj ko je zavrsio srednju poljoprivrednu, na primer. Da bi uopste upisala skolu i polagala drzavni treba ti SSN zbog background check-a, sto je obavezno za svako zdravstveno zanimanje. Cak i da uspes nekako i da zavrsis skolu i polozis drzavni bez SSN, sto nisam jos cuo da je neko uspeo, ni jedan poslodavac ne moze da ti radi papire za CNA posao. Ako hoces da budes nurse, moras da ides na koledz, da postanes RN, najbolje sa fakultetskom diplomom, tzv BSN (Bachelor of Science in Nursing), da bi bila pogodna za sredjivanje papira od strane poslodavca, ali nakon Visa Retrogression programa cekanje vize za sestre je oko 6 godina.

Lokiju
25.06.2014, 19:03
Nisi dobro obavesten apsolutno i ne bi trebalo da pises sa takvom sigurnoscu.
Samo jedan od primera, copy/pasted sa sajta Nursing board

I don't have a Social Security number. When will I receive my Nevada license?
Under Nevada law, the Board cannot issue you a temporary or permanent license/certificate without a US Social Security number (SSN). If you have passed the NCLEX but do not have a SSN, your exam results are retained indefinitely. You may be required to submit a new application if your previous application has expired. Applications are valid for one year, after which you will need to submit a new application, fee, and fingerprints.

Pa onda da dobio licencu u nekim drzavama SSN ti uoste ne treba (da,da postoji i spisak zemalja negde na internetu).
Uglavnom - ne pisi.
Pozz

Magelan
25.06.2014, 19:36
Nisi dobro obavesten apsolutno i ne bi trebalo da pises sa takvom sigurnoscu.
Samo jedan od primera, copy/pasted sa sajta Nursing board

I don't have a Social Security number. When will I receive my Nevada license?
Under Nevada law, the Board cannot issue you a temporary or permanent license/certificate without a US Social Security number (SSN). If you have passed the NCLEX but do not have a SSN, your exam results are retained indefinitely. You may be required to submit a new application if your previous application has expired. Applications are valid for one year, after which you will need to submit a new application, fee, and fingerprints.

Pa onda da dobio licencu u nekim drzavama SSN ti uoste ne treba (da,da postoji i spisak zemalja negde na internetu).
Uglavnom - ne pisi.
Pozz

Istina ume da boli, a Sima je u pravu.

CNA kurs jeste 120 sati, nevezano za to iz koje srednje skole dolazis. I CNA ne dobija licencu nego setifikat. CNA se tretira kao Unlicensed Assistive Personel. Ni CNA sertifikat se ne moze dobiti bez SSN. CNA nemaju mogucnost dobijanja radne dozvole. U pitanju je nisko kvalifikovani kadar.

Mozes ti NCLEX da polozis i u Frankfurtu u Nemackoj (medjutim sa srednjom medicinskom ne kvalifikujes se za NCLEX), ali na licencu zaboravi dok ne dobijes SSN. I sama si gore citirala da oni mogu da prime k znanju da ti imas polozen NCLEX, ali da ti bez SSN-a ne mogu izdati ni provizornu/privremenu licencu, a kamoli stalnu. Znam odlicno kako to ide i sta pisem jer imam licence u Illinoisu, Teksasu i Virdziniji. Ni jedan Nursing Board nije hteo ni da pokrene proces bez socijalnog broja jer je on glavni alat za proveru "background-a".

Sa cetvorogodisnjom srednjom skolom se na zalost ne kvalifikujes za izlazak na NCLEX jer su nase strucne skole srednje skole - "high school level" koja god da je u pitanju, u istom si "kosu" (i gimnazija, i medicinska i ona gore poljoprivredna - nema razlike). Samo za LPN treba minimum godinu ipo dana pohadjanja nastave uz prethodno zaversenu srednju skolu.

Sima
25.06.2014, 20:02
Jedno je kad neke stvari ne ukapiras i u zabludi si, a drugo je kad drugima to serviras kao savet, a totalna je dezinformacija, jer ni sama nisi upucena. Ja sa sigurnoscu pisem zato sto nemas na ovom forumu nekoga ko je bolje upoznat sa zdravstvenim sistemom Amerike: Ja sam lekar, profesor na koledzu zdravstvene struke u Cikagu sa americkim radnim iskustvom i u praksi i kao lekar u zdravstvenom osiguranju i u nasavi – sebe radi je bolje da poslusas sta ti ovde pisem a ne da se tu brecas i nemusto citiras stvari koje ne razumes.

Ti NEMAS pravo da polazes NCLEX jer imas samo srednju skolu, ukoliko imas visu medicinsku i to iskljucivo smer medicinska sestra (ne dijeteticar, fizikalna, rendgen i sl), onda preko agencije CGFNS za sertifikaciju stranih visih i fakultetski obrazovanih sestara mozes da dobijes pravo da polazes NCLEX (verovatno ce da traze jos neku razliku ispita cak i sa visom skolom pre nego sto ti daju zeleno svetlo za NCLEX), sto opet ne garantuje vizu, ali otvara mogucnost da posle perioda cekanja i uspesnog nalazenja ustanove koja je voljna da te sponzorise (za to ti treba veza, odnosno kako vole da zovu ovde "preporuka") pokusas da sredis papire.

Da ti sazvacem da shvatis: Posao CNA (bolnicar) ti ne otvara nikakva vrata i niko ne moze da ti sredjuje paire sa tim sertifikatom. CNA kurs ne mozes da upises niti mozes da izadjes na drzavni za bolnicara bez SSN-a. NCLEX ne mozes da polazes bez zavrsene minimalno vise skole, iskljucivo smer medicinska sestra.

O ovome je sve vec pisano, procitaj malo ispred, evo na primer iskustva ljudi ovde:

Vec sam pisao u proslosti oko pomoci za dobijanje RN licence u Kaliforniji. Srednja I visa (sada visoka) opsti smer nisu dovoljne da se postane RN. Pre par dana su mi zatrazili 4 predmeta da zavrsim, teoriju I praksu (Hirurgija, Pedijatrija, Psihijatrija I Ginekologija). Kontaktirao sam 25-30 koledza I univerziteta, svega 2 ili 3 su mi rekli da daju individualne casove ali da je lista cekanja vise od 2god. A iz Nursing Board-a su mi dali 3god da zavrsim sve, inace papirologija propada. Kako god okrenes nesto ne valja. Zakazao sam razgovor na Kaplan-u, ako tamo ne upali jedino sto mi preostaje jeste da probam da se doskolujem za Bachelor Nurse, kao sto mi je nekoliko njih I ponudilo. Ima li neko od vas bolju ideju?

Lokiju
25.06.2014, 20:33
Magelan i sama sam napisala da licencu ne mogu dobiti bez SSN-a, to je nesto sto sam previdela, prethodnim postom sam samo htela da odgovorim na Siminu konstataciju da "...cak i da uspes nekako i da zavrsis skolu i polozis drzavni bez SSN, sto nisam jos cuo da je neko uspeo..." odgovorom koji sam pejstovala.
Pogresne informacije Simo imas vezano za to neka si profesor na 42 fakulteta ja ne osporavam tebe nego informacije, osim prethodne i ova "Da bi uopste upisala skolu i polagala drzavni treba ti SSN" evo odgovora i na to http://www.hashim-immigration.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/state_by_state_nurse_licensing_requirements.pdf
a sa ostalim se slazem.
Zavsila sam i fakultet i master iz neke druge oblasti koja se ovde nije tako trazena mislila sam da mi je medicina bolji put ali postoje i precice. Hvala na (nekim) informacijama.
Pozdrav svima.

Magelan
25.06.2014, 21:28
Magelan i sama sam napisala da licencu ne mogu dobiti bez SSN-a, to je nesto sto sam previdela, prethodnim postom sam samo htela da odgovorim na Siminu konstataciju da "...cak i da uspes nekako i da zavrsis skolu i polozis drzavni bez SSN, sto nisam jos cuo da je neko uspeo..." odgovorom koji sam pejstovala.
Pogresne informacije Simo imas vezano za to neka si profesor na 42 fakulteta ja ne osporavam tebe nego informacije, osim prethodne i ova "Da bi uopste upisala skolu i polagala drzavni treba ti SSN" evo odgovora i na to http://www.hashim-immigration.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/state_by_state_nurse_licensing_requirements.pdf
a sa ostalim se slazem.
Zavsila sam i fakultet i master iz neke druge oblasti koja se ovde nije tako trazena mislila sam da mi je medicina bolji put ali postoje i precice. Hvala na (nekim) informacijama.
Pozdrav svima.


Nema precica u US za dobijanje licenci u zdravstvu. CNA bas i nije neka precica, to je, na zalost, posao koji donosi koji cent vise od minimalca. Ok je za pocetak, ali nikako za na duze staze. "Been there, done that"

Sima
26.06.2014, 00:37
Nemam pogresne informacije nego ti opet ne kapiras: Link koji si stavila se odnosi za polaganje NCLEX-a i za njega ti ne treba SSN pod obavezno ukoliko ides preko CGFNS-a, jer je to agencija za sertifikovanje stranih sestara. Ja sam rekao da bez SSN-a ne mozes da upises CNA (bolnicarski kurs) niti Nursing program u Americi niti da nakon toga izadjes na drzavni. Mozes da polazes NCLEX bez SSN-a u svojstvu stranca, ali ti sa srednjom skolom ne ispunjavas uslove za to, u Americi ti nisi sestra, bez obzira sto imas srednju medicinsku, ti si samo high school graduate. U tom statusu mozes samo da pokusas da ides na kurs za bolnicara (120 sati + clinicals) pod uslovom da imas SSN, bez SSN-a zaboravi. Isto vazi za upisivanje Nursing skole u Americi. Ukapira li na kraju?

VessC
09.07.2014, 21:30
Sima je u pravu.. apsolutno ne postoji sansa da dobijes licencu bez SSN. Isto tako, Nasa medicinska skola ti ovde nista ne vazi nego moras da zavrsis CNA program ovde i tek onda da uzmes ispit za licencu da bi radila kao CNA.
Ne mogu sa sigurnoscu da ti kazem, ali 99% ne mozes ni da upises CNA program bez SSN.
Good luck..

BlackSwan
02.08.2014, 01:48
RN - ADN - Associate Degree Registered Nurse je ekvivalent nase strukovne medicinske sestre tehnicara (nekadasnja visa medicinska sestra-tehnicar). Do ovog zvanja se uglavnom dolazi skolovanjem u Community koledzima mada ima i privatnih skola koje skoluju ovaj kadar. Pozitivna stvar je sto postoji jako puno skola koje nude "LPN-to-RN bridge program" - dodatno skolovanje koje LPN sestre dovode do zvanja RN (dosta fleksibilnih online programa koji se mogu zavrsiti cak i za $7.000). Nakon zavrsetka programa ponovo se polaze drzavni ispit - NCLEX-RN. RN imaju mnogo vece mogucnosti u smislu zaposlenja jer nisu ogranicene na LTC (staracke domove) i retko gde su placene ispod $25 na sat. Po bolnicama ta cifra u startu krece oko $30 na sat mada za zaposlenje u bolnici treba dobra preporuka (citaj veza).

RN - BSN - Bachelor of Science in Nursing je RN sa fakultetom koji traje 4 godine. Postoji mogucnost da se posle srednje skole odmah krene na univerzitet za BSN mada se vecina ljudi opredeljuje za Step-by-Step varijante jer je dosta programa koji se mogu odraditi online. Isto tako, ukoliko neko zeli da odmah startuje sa skolom za BSN, treba da ima u vidu da je ta opcija izuzetno skupa - oko $15.000 po godini (minimum). Sto se tice obima posla nema skoro nikakve razlike izmedju ADN i BSN RN. Na dosta mesta nema cak nikakve razlike u plati, ali vam BSN daje mogucnost za dalje usavrsavanje. ADN-to-BSN programi u proseku traju od 1.5-2 godine i dosta ih je u online formatu.

Heeeeelp! Procitala sam sve postove, medjutim, jos uvek mi nije jasno.
Imam zavrsenu Visoku medicinsku skolu (3 godine osnovnih strukovnih studija + 1 godina specijalistickih strukovnih studija), imam zvanje STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA-SPECIJALISTA INTENZIVNE ZDRAVSTVENE NEGE. Dakle, moje zvanje je ekvivalentno ADN ili BSN? Unapred hvala na odgovoru! (:

Magelan
02.08.2014, 05:04
Heeeeelp! Procitala sam sve postove, medjutim, jos uvek mi nije jasno.
Imam zavrsenu Visoku medicinsku skolu (3 godine osnovnih strukovnih studija + 1 godina specijalistickih strukovnih studija), imam zvanje STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA-SPECIJALISTA INTENZIVNE ZDRAVSTVENE NEGE. Dakle, moje zvanje je ekvivalentno ADN ili BSN? Unapred hvala na odgovoru! (:

Zavisi od State Nursing Board-a. Zavisi takodje i od broja kredita koji ti evaluatorska kuca dodeli nakon evaluacije. Minimum 90 kredita je potrebno za BSN uz uslov da je zadovoljen broj kredita iz opstih predmeta i sestrinskih (strucnih) predmeta.

Prosesljaj allnurses.com forum. Na njemu bi trebalo da nadjes informacije sta koji state nursing board trazi kao "minimal requirement".

U svakom slucaju, cak i da je samo ADN, postoje bridge programi gde za manje od godinu dana online mozes da postanes BSN za manje od 10k (University of Texas at Arlington ADN2BSN program kosta $8.995).

RN license je ista i za ADN i za BSN. BSN je samo titula vise od ADN. Ne polaze se ponovo NCLEX.

dragan77
08.09.2014, 10:46
Pozdrav svima.Ja sam jedan od dobitnika GC i trebao bih da putujem u januaru na Floridi St.Petersburg, e sad bih da pitam u vezi diplome srednje medicinske smer zubni tehnicar jer moja zena je to zavrsila u Crnoj Gori.Dali postoji neka varijanta za posao tamo i sta bih trebao uraditi pre odlaska.
Unapred hvala.

SRBghost
08.09.2014, 14:40
Ako sam ja dobro shvatio (citajuci postove od pre) ne moras nista da radis, posto se za to tamo mora skolovati ispocetka. Ali, Magelan je mnogo iskusniji u tome...

Magelan
08.09.2014, 18:58
Pozdrav svima.Ja sam jedan od dobitnika GC i trebao bih da putujem u januaru na Floridi St.Petersburg, e sad bih da pitam u vezi diplome srednje medicinske smer zubni tehnicar jer moja zena je to zavrsila u Crnoj Gori.Dali postoji neka varijanta za posao tamo i sta bih trebao uraditi pre odlaska.
Unapred hvala.

Diploma srednje medicinske je samo ekvivalent "high school". Kao zubni tehnicar nece moci da dodje do licence osim ukoliko ne krene ponovo u skolu za to, a tu racunaj bar 4 semestra.

Moze uvek da se nadje posao kao Dental Assistant. Za to ne treba u principu nikakva skola, na dosta mesta obucavaju na poslu tokom orijentacije. Ali tu ne racunaj na platu. Ovde u CHGO to je placeno minimalno - $9 na sat.


Ako sam ja dobro shvatio (citajuci postove od pre) ne moras nista da radis, posto se za to tamo mora skolovati ispocetka. Ali, Magelan je mnogo iskusniji u tome...
Vecina ljudi ovde ne zeli ili prosto nece da cita ili prosto ne veruju da ni jedno od nasih zanimanja u zdravstvu sa srednjom skolom apsolutno nije priznato pa cekaju da dodju ovde da bi se sami uverili...

SRBghost
08.09.2014, 20:55
Diploma srednje medicinske je samo ekvivalent "high school". Kao zubni tehnicar nece moci da dodje do licence osim ukoliko ne krene ponovo u skolu za to, a tu racunaj bar 4 semestra.

Moze uvek da se nadje posao kao Dental Assistant. Za to ne treba u principu nikakva skola, na dosta mesta obucavaju na poslu tokom orijentacije. Ali tu ne racunaj na platu. Ovde u CHGO to je placeno minimalno - $9 na sat.Vecina ljudi ovde ne zeli ili prosto nece da cita ili prosto ne veruju da ni jedno od nasih zanimanja u zdravstvu sa srednjom skolom apsolutno nije priznato pa cekaju da dodju ovde da bi se sami uverili...

Srecom, imanas koji citaju i sto im treba i sto im ne treba, pa barem mozemo da uputimo ljude :)

bilja74
24.11.2014, 21:06
Citam ovaj forum vec mesecima i zaista je sjajan.Hvala svima, sto nama koji se tek upustamo u ovu avanturu,otvarate oci i realno prikazujete situaciju.Procitala sam celu ovu temu posto sam med.sestra sa srednjom skolom.Shvatila sam da sa svojom srednjom ne mogu da radim u USA i da treba da se skolujem.Jedino me jos interesuje da li mogu da dobijem status CNA ,na osnovu staza od 16 godina i preporuka iz bolnice u kojoj trenutno radim.Da li uopste neko proverava vase znanje i praksu koju imate ili samo traze diplomu.

Magelan
04.12.2014, 04:34
Citam ovaj forum vec mesecima i zaista je sjajan.Hvala svima, sto nama koji se tek upustamo u ovu avanturu,otvarate oci i realno prikazujete situaciju.Procitala sam celu ovu temu posto sam med.sestra sa srednjom skolom.Shvatila sam da sa svojom srednjom ne mogu da radim u USA i da treba da se skolujem.Jedino me jos interesuje da li mogu da dobijem status CNA ,na osnovu staza od 16 godina i preporuka iz bolnice u kojoj trenutno radim.Da li uopste neko proverava vase znanje i praksu koju imate ili samo traze diplomu.

U Illinoisu je moglo, mada ne znam nikog ko je to skoro radio.

Detalji za proces sertifikacije (http://www.idph.state.il.us/nar/cnafacts.htm) su u linku pod brojem 4.

Znajuci kako to u Springfield-u ume da se otegne mnogo je lakse jednostavno zavrsiti kurs za CNA koji traje 5 nedelja i kosta oko $700. Koristan je iz prostog razloga sto se tu nauci dosta detalja vezanih za pravni aspekt profesije.

vuxanne
04.12.2014, 12:41
U Illinoisu je moglo, mada ne znam nikog ko je to skoro radio.

Detalji za proces sertifikacije (http://www.idph.state.il.us/nar/cnafacts.htm) su u linku pod brojem 4.

Znajuci kako to u Springfield-u ume da se otegne mnogo je lakse jednostavno zavrsiti kurs za CNA koji traje 5 nedelja i kosta oko $700. Koristan je iz prostog razloga sto se tu nauci dosta detalja vezanih za pravni aspekt profesije.

Ovde svaku med.sestru mozes na ranu da privijes kako su blage i kako se smeskaju. Sasvim drugi "people skills" potreban na svakodnevnom poslu. Kad se sedim nekih nasih aspida sto idu iz prostorije u prostoriju u oholo grabe one knjizice dok se nadas da li ce ili ne da te prime dok se raspadas. Mala plata, puno posla, sta li sve ne? Sve je nekako drugacije proceduralno, cini mi se mnogo bolje organizovano i sto se tice logistike i sto se tice naravno para kojima insitucije raspolazu (a i koje ce da traze jer se naplacuje svaka posebna aktivnost posebno). A i dva veka su ispred nas sto se tice tehnike i opreme. Merni uredjaji sa gomilom dugmica, treba to sve nauciti koristiti, a garant su i neke mere drugacije nego kod nas (svi ti mmmol/ml ili sta vec se koristi gde - ovo lupam). A ovde osoba tuzi inistutuciju ako se npr oklizala na neocisceni led ispred zgrade, mogu misliti sta se desava sve u medicinskoj profesiji.

Napomena: moje obzervacije su apsolutno korisnicke, u medicinu se ne razumem ali kapiram sto traze dodatno doskolovavanje, ovde vecina gresaka moze da se identifikuje verovatno jer koriste kompjutere za sve zivo i cini mi se da li je RFID ili barcode za proveru pacijenata (a verovatno i za proveru osoblja non stop). Meni npr dok sam bila u bolnici nijednu prepisanu pilulu nisu dali dok mi nisu skenirali narukvicu, pitali za ime i godiste i slicno. U sobi su me dve sestre dvorile kao da sam u najluksuznijem nekom hotelu sa room service. Imas daljinski pored glave pa pritisnes one dodju dok kazes "sta bi". Tipa za casu vode ili bilo sta. U Srbiji jedna zena/muskarac radi na x pacijenata ni sa kakvim sredstvima. Sav taj haos i neizvesnost ih nekako promeni, budu nekako zilave, nekad i na izgled bezosecajne, bar u ophodjenju sa pacijentima. I ocekuje se od njih da znaju sve. Ovde mislim da garant iz google-aju u nekoj aplikaciji da provere sta misle na osnovu simptoma cisto da nemaju tuzbe posle ako nesto pogresno procene (mozda, ovo se ja tripujem mozda). Pregled ti bude - dodjes na recepciju, cekiras se, cekas. Udjes unutra, premere ti visinu, tezinu, pritisak i temperaturu. Udjes u ordinaciju, sednes. Dodje sestra, ispita te neka genericka pitanja i izadje. Nakon nekog vremena dodje doktor/ka. Ceo pregled uvek vise traje nego oni kod nas kad udjes kod lekara na pet minuta.

(cekam dete da se probudi da ide u obdaniste a ja na posao pa sam dokona da pisem)

Magelan
07.12.2014, 06:46
Ovde svaku med.sestru mozes na ranu da privijes kako su blage i kako se smeskaju. Sasvim drugi "people skills" potreban na svakodnevnom poslu.ovde osoba tuzi inistutuciju ako se npr oklizala na neocisceni led ispred zgrade, mogu misliti sta se desava sve u medicinskoj profesiji.

Meni npr dok sam bila u bolnici nijednu prepisanu pilulu nisu dali dok mi nisu skenirali narukvicu, pitali za ime i godiste i slicno. U sobi su me dve sestre dvorile kao da sam u najluksuznijem nekom hotelu sa room service.

Po bolnicama se definitivno radi po PS-u. Identifikacija minimum na osnovu dva parametra, skeniranje bar-code-a (Medical Record Number) sa narukvice pacijenta... Sve je to moguce jer sestra u bolnici radi sa maksimalno 6 pacijenata na med-surg floor-u, a po drugim odeljenjima i mnogo manje. Sestra u ER-u ima po dva pacijenta, u jedinici intenzivne nege (ICU) 1-2, retko kada 3. Odozgo sto su tu i bolnicari koji dosta olaksavaju posao.

Sa druge strane, Nursing Homes & Rehab Centers su potpuno druga prica. Prvi Nursing Home u kom sam ja radio je imao odnos 27-30:1 - 27-30 pacijenta po sestri i tu je recimo dvoje bolnicara koji imaju po 14-15 pacijenata. Ja recimo radim na Rehab Unit-u vec godinu ipo dana i tu je malo manje pacijenta, 15-20 sto je svakako bolje nego 30 :) Ni prva ni druga ustanova nisu presle na elektronski sistem i i dalje sve ide "na olovku" uz brdo papira koji ti nekad zagorcaju zivot.

Sto se tice odnosa sestra-pacijent, to je tek posebna prica. Jako se puno polaze paznja na komunikaciju, sto Ameri zovu "Therapeutic Communication". Cela nauka oko toga kako pristupiti pacijentu, na koji nacin formulisati pitanje ne bi li pacijenta doveo u ono sto oni definisu kao "Emotional Jeopardy" sto je dovoljno da te neko optuzi za "Verbal Abuse" pa se ti posle sa inspekcijom objasnjavaj sta si hteo da kazes pacijentu i zbog cega ti je ton bio ovakav ili onakav. Stoga nije ni cudo sto se ovde sestre pored toga sto pruzaju negu ponasaju kao "korisnicki servis". O gomili ostalih situacija gde mogu da se zale i tuzakaju da i ne govorim. Dakle bude tu cesto preterivanja i preuvelicavanja prilikom raznoraznih zalbi ministarstvu zdravlja cisto da bi se izvukla neka (uglavnom sitna) finansijka korist. Nekad bude situacija da 5-6 pacijenata (od onih 30 koje ti natovare) zovu jer im nesto treba, a prosto ne mozes u istom momentu da zbrines sve odjednom. Tu cesto krene drama, pogotovo ako su clanovi porodice u poseti, i onda moras da koristis one gore navedene tehnike "Therapeutic Communication". U suprotnom - glavobolja :D

Ameri cesto zloupotrebljavaju "preregulisanost" sistema i samo cekaju da neko u zdravstvenom timu napravi gresku ne bi li imali osnova za podnosenje tuzbe.

- Mojoj mami je izgubljena carapa?! Sta ce te Vi da uradite po tom pitanju?!
- Moj tata ne voli vodu na sobnoj temperaturi i ja vec 15 minuta cekam da neko donese led?!
- Zbog cega moja baka danas nije isla na bingo?!
- Moj deda je u istom dzemperu koji je imao juce?!
- Moja cimerka stalno drzi otvoren prozor i ja tako mogu da dobijem zapaljenje pluca!
- Niko vec pola sata ne donosi osvezivac prostorije?! Koliko puta treba da naznacim da kad presvucete moju cimerku treba da prsnete osvezivac?!!!
- Mojoj mami vec danima niko nije nalakirao nokte?!

O ledu i klizanju ipred ustanove - da i ne govorim :)

Biti zdravstveni radnik u US je potpuno druga dimenzija, cak ni po zapadnoj Evropi ne postoji ovakav stepen preregulisanosti, a o Srbiji da i ne govorim.

Iz svega gore navedenog, bar je moje misljenje, bolje je zavrsiti taj CNA kurs ovde kako bi se otvorili vidici i imao bar mali uvid u to sta i kako funkcionise ovde, sta se sme a sta nikako ne sme.

Magelan
07.12.2014, 07:05
I ocekuje se od njih da znaju sve.

Opet, zarad usteda u pruzanju nege, u US se od medicinskih sestara/tehnicara zahteva mnogo visi nivo znanja i ekspertize. Podrazumeva se da znas da uradis pregled (assessment) i na osnovu znaka i simptoma koje nadjes obavestis lekara. Ukoliko za neku proceduru ili lek postoji unapred predefinisani protokol ("standing order") moras da znas kada i kako da odreagujes i primenis dati protokol ne bi li zvao lekara i "tracio" njegovo vreme koje je dragoceno i ciji sat mnogo kosta.

Kada se napravi poredjenje, sestra u Srbiji je otprilike analog zanimanju "Medication Aid" koji postoje u dosta US drzava (Illinois recimo to nema). To su ustvari bolnicari sa dodatnim kursem iz farmakologije koji su ovlasceni da daju lekove. Medication Aid sve prijavljuje sestri - da li neko ima bolove, povisenu temperaturu, povracanje, dijareju, konstipaciju pa sestra preduzima dalje mere dok sve to isto u Srbiji sestra prijavljuje direktno lekaru.

Od medicinske sestre se podrazumeva da bude "Eyes and ears of the patient", i da maksimalno koristi "Critical Thinking" tokom pruzanja nege po "procesu".

Stoga, ne treba da cudi sto medicinske sestre/tehnicari u US zaradjuju 60-100k godisnje.

vuxanne
07.12.2014, 16:53
Opet, zarad usteda u pruzanju nege, u US se od medicinskih sestara/tehnicara zahteva mnogo visi nivo znanja i ekspertize. Podrazumeva se da znas da uradis pregled (assessment) i na osnovu znaka i simptoma koje nadjes obavestis lekara. Ukoliko za neku proceduru ili lek postoji unapred predefinisani protokol ("standing order") moras da znas kada i kako da odreagujes i primenis dati protokol ne bi li zvao lekara i "tracio" njegovo vreme koje je dragoceno i ciji sat mnogo kosta.


Ja ih gledam ko nase lekare. Imaju fakultet. I cesto ako imamo neku prehladu, grip, upalu uveta ili slicno ni ne vidimo lekara samo sestru/brata. Oni zavrse sve.

Meni sa strane - bila sam na dve operacije - slepo crevo u Novom Sadu i carski rez ovde u SAD. Nebo i zemlja. Ovde nisam htela kuci da idem, soba sa dva plazma TV-a, kauc za muza, stolica na rasklapanje. Moj WC, room service za klopu, sestre dolete na pritisak dugmeta... Sve cisto, menjaju ti spavacicu svako malo... Dali nam sediste za auto za bebu kad smo kretali kuci, masu nekih brosura i sta sve ne... U Srbiji, taj dan je bio nocna mora, a i oni nakon operacije sto provedoh tamo u junu bez klime na plus zilion stepeni. Doduse, platise im godisnju platu jedne sestre otprilike za taj boravak od tri dana (ovde u SAD)...

A sto se tice lakiranja noktiju, osvezivaca vazduha, nista me ne cudi...
Pre koji dan kaze mi direktor domova ovde na univerzitetu da danasnji studenti cim imaju neki problem u domu, ne zovu oni vec njihovi roditelji. Sve u svrhu "entitlement paradox"-a. Sve im pripada, na sve imaju pravo. Placaju, dakle traze zauzvrat. I za svaku glupost umeju naokolo da se tuze, sve u fazonu "cherachemo se josh" - cisto se tuze tuzenja radi cesto - samo kad pogledam na TV-u novi sud nice ko pecurka.

A cini mi se pre svega za tu struku trebaju "people skills" kao broj jedan kao i za svaki ostali iz usluzne delatnosti (service sector).

Magelan
07.12.2014, 18:17
Ja ih gledam ko nase lekare. Imaju fakultet. I cesto ako imamo neku prehladu, grip, upalu uveta ili slicno ni ne vidimo lekara samo sestru/brata. Oni zavrse sve.

Nije to obicna sestra :) To je NP - Nurse Practitioner. To je Master Degree u trajanju od 2-3 godine (zavisi kojim tempom studiras). Oni vec zaradjuju u proseku oko 150k. NPs imaju pravo da daju mediciniske (ne samo nursing dijagnoze) i imaju pravo prepisivanja terapije - mogu da pisu recepte.

U pripremi je zakon po kom ce svi novi buduci NPs morati da imaju doktorat i titula se zove DNP - Doctor of Nursing Practice. DNP ce u primarnoj zastiti imati izjednacena prava i obaveze kao MD i DO.

dr_misha
19.12.2014, 03:23
Da li postoji neko ko pokusava da prizna diplome iz Srbije a da zivi na teritoriji Kalifornije? Zbog nemogucnosti da vec godinu dana pronadjem fakultet koji ce mi omoguciti da zavrsim 4 dodatna casa koja mi traze, primoran sam da pocnem sve ispocetka i da odaberem neko drugo zanimanje jer za nursing program ispocetka treba zivaca, vremena i novca.
Da li imate informaciju da je mozda pametnije da probam da apliciram u neki drugi stejt (jer u Kaliforniji sve ide malo teze), i da li ostali prihvataju srednju + visoku medicinsku kao RN bez da zavrsavam dodatne casove?

Magelan
19.12.2014, 03:56
Da li postoji neko ko pokusava da prizna diplome iz Srbije a da zivi na teritoriji Kalifornije? Zbog nemogucnosti da vec godinu dana pronadjem fakultet koji ce mi omoguciti da zavrsim 4 dodatna casa koja mi traze, primoran sam da pocnem sve ispocetka i da odaberem neko drugo zanimanje jer za nursing program ispocetka treba zivaca, vremena i novca.
Da li imate informaciju da je mozda pametnije da probam da apliciram u neki drugi stejt (jer u Kaliforniji sve ide malo teze), i da li ostali prihvataju srednju + visoku medicinsku kao RN bez da zavrsavam dodatne casove?

California BON ima poprilicno drugacije principe kada je u pitanju dobijanje licence u poredjenju sa ostatkom US. Njihov BON cak i nije u sastavu ANA (American Nurses Association) sto dovoljno govori. Dosta US skola recimo nema mogucnost licenciranja u CA zbog nedovoljnog broja casova/kredita/klinickih sati... Skola koju trenutno pohadjam online ("LPN2RN bridge") - Excelsior.edu nije prizanta u Cali... Mogu recimo da iz IL uradim reciprocitet za LPN i u Cali dobijem LVN licencu, ali ne i RN. Drugim recima, nisu samo problem skole iz inostranstva vec i US nursing schools.

Po nekom mom istrazivanju New York State i Florida bi trebalo da budu "lakse" za ceo proces. Znam da sve to uzima dosta vremena i zivaca, ali ako upali bilo gde - na konju si. Probaj NY, oni su zaista po dosta pitanja liberalni sto se tice licenciranja zdravstvenih radnika iz inostranstva.

dr_misha
24.12.2014, 06:33
California BON ima poprilicno drugacije principe kada je u pitanju dobijanje licence u poredjenju sa ostatkom US. Njihov BON cak i nije u sastavu ANA (American Nurses Association) sto dovoljno govori. Dosta US skola recimo nema mogucnost licenciranja u CA zbog nedovoljnog broja casova/kredita/klinickih sati... Skola koju trenutno pohadjam online ("LPN2RN bridge") - Excelsior.edu nije prizanta u Cali... Mogu recimo da iz IL uradim reciprocitet za LPN i u Cali dobijem LVN licencu, ali ne i RN. Drugim recima, nisu samo problem skole iz inostranstva vec i US nursing schools.

Po nekom mom istrazivanju New York State i Florida bi trebalo da budu "lakse" za ceo proces. Znam da sve to uzima dosta vremena i zivaca, ali ako upali bilo gde - na konju si. Probaj NY, oni su zaista po dosta pitanja liberalni sto se tice licenciranja zdravstvenih radnika iz inostranstva.

Znaci opet treba da vucem za rukav nekog po skolama u Srbiji da potpisuju aplikacije, smuci mi se kad se samo setim. Nista mi ne preostaje drugo nego da probam jos neki stejt, ako ne idemo sve ispocetka. Super bi bilo da mi priznaju bilo gde, jedina losa je sto mi se ne napusta Kalifornija :) Hvala na savetu, ako se jos neko javi sa nekom idejom, tu sam

Magelan
25.12.2014, 06:24
Znaci opet treba da vucem za rukav nekog po skolama u Srbiji da potpisuju aplikacije, smuci mi se kad se samo setim. Nista mi ne preostaje drugo nego da probam jos neki stejt, ako ne idemo sve ispocetka. Super bi bilo da mi priznaju bilo gde, jedina losa je sto mi se ne napusta Kalifornija :) Hvala na savetu, ako se jos neko javi sa nekom idejom, tu sam

Na ovom forumu nemamo vise nikog u profesiji. Probaj na allnurses.com pod sekcijom "international nursing" da procesljas da li je neko imao slicno iskustvo kao ti.

Sto se vucenja rukava po Srbiji, veruj da je to mnogo laksi put nego kretati sve iznova. Prvo, upasti u bilo koji nursing program nije ni malo lako, bar ne ovde u Illinois-u, a koliko vidim na allnurses.com ni u drugim stejtovima nije bajno.

Drugo, skolarine su paprene ukoliko se ne opredelis na skolovanje na Community College-u. Tu jeste jeftinije pa je bas zbog toga i navala tolika da su liste cekanja ogromne i biraju se kanditati sa 4.0 GPA na prerequisite predmetima... I sve to traje minimum 3.5 godine. Oko godinu ipo dana za prereqs i dve godine za sam program.

Trece, kriterijumi u US nursing schools su brutalni. Padnes jedan predmet - ispadas iz programa. Da li ces uspeti da se vratis i zavrsis taj predmet - tesko. Klasicno izivljavanje...

Dakle, gledaj da iscupas ekvivalent gde god i onda kad dobijes prvu licencu, mozes da radis reciprocitet u drugim drzavama.

landlord
25.12.2014, 20:03
Znam za jednu osobu koja je zavrsila visu skolu u Poljskoj i tamo je radila 10-tak godina kao nurse. Ovde u Illinois je morala samo da polozi NCLEX illi kako se vec zove i radila je kao RN. Sada je zavrsila i bridge program za BA in Nursing. S obzirom da je ovde radila kao RN, mislim da joj je bolnica gdje je radila platila taj bridge program.

Moja supruga vec ima BA, ali u drugom polju (engleski jezik), i ona je upisala ubrzani program Bachelor's to BSN. Ovaj program traje samo 18 mjeseci i nakon toga ce moci polagati NCLEX i imat ce BA in nursing.
Morala je poloziti oko 10 predmeta prije nego je mogla biti primljena u program. Od strucnih predmeta to su: anatomija 1 i 2, organska hemija (ali preduslov za organsku je obicna hemija), statistika, mikrobiologija i neke dvije psihologije.
Pored ovih predmeta tu su bili i engleski 1 i 2, speech.
Sve ove uvodne predmete je mogla uzeti na lokalnom koledzu (College of duPage) i kostali su od 450 do 700 dollara po predmetu u zavisnosti od predmeta. Mislim da je u svim predmetima dobila A, osim za mikrobiologiju gdje je dobila B. Uz studiranje je radila full time posao. Ucila je uglavnom u vozu dok je isla na posao sa posla. Tako da taj prvi dio i nije bio toliko tezak.

Za ovaj program je morala poloziti i KAPLAN test koji je bio dosta lagan. Citanje, pisanje, osnovna matematika, hemija i anatomija. Za njenu skolu nisu uzimali u obzir ocjene iz hemije i anatomije.
Sto se tice diplome iz Bosne, morala je uraditi prevod plana programa i poslati to u jednu od agencija za prevod diploma. Mi smo koristili ECE (ece.org).
Univerzitet u koji je primljena je Lewis University i nalazi se u Romeovilu, IL. Cijena programa je oko $32000. Skola ne daje stipendije za ovaj program, vec studenti moraju sami traziti stipendije. Dio skolarine planiramo platiti kreditom koji se dobije od vlade kroz FAFSA program. Tek smo aplicirali pa cemo da vidimo sta i kako. Kad budem imao vise informacija o ovome napisat cu.

boris g.
16.01.2015, 13:47
Pozdrav ljudi! Od skoro sam krenuo da iscitavam ovaj forum. Zamolio bih vas ako bi neko mogao da mi da par informacija. Naime, devojka i ja zelimo da idemo za Ameriku. Ja pokusavam da nadjem neki prolaz za sebe i svoje zanimanje. E sad sto se tice nje, ona je medicinska sesta u gradskoj bolnici vec par godina, sa srednjom skolom. Zanima me koje opcije ona ima pred sobom da bi se eventualno zaposlila kao medicinska sestra u Americi? Aplicirali smo oboje za zelenu kartu 2014., i to cekamo pa sta bude. Ali me zanimaju i neke druge varijante? Hvala puno unapred ko god se oglasi :bigkiss:

Magelan
16.01.2015, 15:07
Pozdrav ljudi! Od skoro sam krenuo da iscitavam ovaj forum. Zamolio bih vas ako bi neko mogao da mi da par informacija. Naime, devojka i ja zelimo da idemo za Ameriku. Ja pokusavam da nadjem neki prolaz za sebe i svoje zanimanje. E sad sto se tice nje, ona je medicinska sesta u gradskoj bolnici vec par godina, sa srednjom skolom. Zanima me koje opcije ona ima pred sobom da bi se eventualno zaposlila kao medicinska sestra u Americi? Aplicirali smo oboje za zelenu kartu 2014., i to cekamo pa sta bude. Ali me zanimaju i neke druge varijante? Hvala puno unapred ko god se oglasi :bigkiss:

Sa srednjom skolom moze relativno lako da postane bolnicarka. Sve ostalo zahteva dalji nastavak skolovanja. Sto se tice medicinskih sestara/tehnicara, obtadili smo dosta informacija u ovoj temi, pa kada budes imao vremena, iscitaj postove od prve strane i bice ti dosta jasnije sto se ove tematike tice. Za sve ostalo, ukoliko postoje nedoumice nakon citanja ovoga sto smo ispisali, slobodno pitaj :;D:

boris g.
19.01.2015, 07:50
Sa srednjom skolom moze relativno lako da postane bolnicarka. Sve ostalo zahteva dalji nastavak skolovanja. Sto se tice medicinskih sestara/tehnicara, obtadili smo dosta informacija u ovoj temi, pa kada budes imao vremena, iscitaj postove od prve strane i bice ti dosta jasnije sto se ove tematike tice. Za sve ostalo, ukoliko postoje nedoumice nakon citanja ovoga sto smo ispisali, slobodno pitaj :;D:

Hvala puno na odgovoru! Mene interesuje ovo: na koji nacin da ona zapocne celu pricu ukuliko nema zelenu kartu? Da li da se uzme turisticka pa da se ode da se uspostavi neki kontakt na licu mesta? Ako me razumes, ili da li ima neki program prakse pa da ona kasnije na osnovu toga napravi poslovni kontakt? Ili jos neka opcija? :confused:

Magelan
19.01.2015, 13:21
Hvala puno na odgovoru! Mene interesuje ovo: na koji nacin da ona zapocne celu pricu ukuliko nema zelenu kartu? Da li da se uzme turisticka pa da se ode da se uspostavi neki kontakt na licu mesta? Ako me razumes, ili da li ima neki program prakse pa da ona kasnije na osnovu toga napravi poslovni kontakt? Ili jos neka opcija? :confused:

To na sta ti ciljas moze u Norveskoj, ali ne u USA. Sa turistickom moze da dodje i vidi ustanovu, nista dalje od toga. Bez SSN-a nema mogucnost sertifikacije ni za jedno zanimanje u zdravstvu. Diploma srednje medicinske skole sa exYU prostora nije od koristi ovde.

Ukoliko dobijete zelenu kartu, moze da nastavi da se skoluje kada dodje ovde. U prvom postu na ovoj temi sam napisao detaljne informacije o hijerarhiji u US nursing-u i kako se do koje titule dolazi.

Isto tako, moze u US i da dodje kao student na F1 vizu pa da studira nursing. Pitanje je samo koliko je ta opcija finansijski vijabilna...

VessC
19.01.2015, 22:03
Upravo sam dobila CES report od CGFNS-a gde su mi priznali studije zdravstvene nege (BSN). Da bih izasla na NCLEX u Ilinoisu, traze mi da imam licencu iz Srbije, koju ja nikada nisam trazila u Srbiji jer sam po zavrsetku faxa dosla ovde.. medjutim, i da hocu da odem u Srbiju da dodjem do licence, za fakultetski obrazovane medicinske sestre ne postoji licenca.. sada sam procitala da su ukinuli i licence za vise medicinske sestre. nemam srednju medicinsku zavrsenu tako da ne znam kako i koju licencu uopste mogu da dobijem kada bih pokusala da se zaposlim u Srbij. Da li neko mozda zna kako oni to resavaju, koju lecencu mogu da dobijem ako bih se zaposlila tamo?

Magelan
20.01.2015, 01:16
Upravo sam dobila CES report od CGFNS-a gde su mi priznali studije zdravstvene nege (BSN). Da bih izasla na NCLEX u Ilinoisu, traze mi da imam licencu iz Srbije, koju ja nikada nisam trazila u Srbiji jer sam po zavrsetku faxa dosla ovde.. medjutim, i da hocu da odem u Srbiju da dodjem do licence, za fakultetski obrazovane medicinske sestre ne postoji licenca.. sada sam procitala da su ukinuli i licence za vise medicinske sestre. nemam srednju medicinsku zavrsenu tako da ne znam kako i koju licencu uopste mogu da dobijem kada bih pokusala da se zaposlim u Srbij. Da li neko mozda zna kako oni to resavaju, koju lecencu mogu da dobijem ako bih se zaposlila tamo?

Dobro pitanje :)

Ja bih iskreno prilozio uverenje o polozenom strucnom drzavnom ispitu uz objasnjenje da Republika Srbija nema jos uvek definisanu licencijaturu i da drzavni ispit igra ulogu licence. Dakle, prevedi kod sudskog tumaca uverenje o polozenom drzavnom i sa notarizovanom kopijom originala posalji pismo kao obrazlozenje.

Drzavni ispit u Srbiji je otprilike paralela "juris prudence" ispita koji recimo neke drzave traze. Za reciprocitet za Texas LVN license sam morao i to dodatno da polozim.

Isto tako, pokusaj da kontaktiras Komoru Medicinskih Sestara Srbije i vidi da li mozes da dobijes licencu kao strukovna medicinska sestra. Ja koliko se secam, licence su izdavane u Srbiji, ali je bilo neophodno biti zaposlen.

Magelan
20.01.2015, 01:30
Evo pojasnjenja sto se dobijanja licence u Srbiji tice:

http://www.kmszts.org.rs - Dokumentacija za upis (http://www.kmszts.org.rs/component/content/article/350.html)

"НАПОМЕНА: У случају незапослености потребно је доставити уверење националне службе запошљавања да лице има статус незапосленог лица"

Dakle, pre komore, neophodno je iz Nacionalne Sluzbe za Zaposljavanje (biroa) uzeti potvrdu o nezaposlenosti.

VessC
20.01.2015, 01:42
Pokusala sam to sa drzavnim iz Srbije ali ne vredi.. Kazu mora licenca.. Sutra cu zvati komoru u Srbiji po 1125 put :) svi se ograduju i niko nista ne zna.. Polako gubim i zivce i nadu da cu nesto uspeti da uradim :(

VessC
20.01.2015, 01:45
Sve sam ovo prostudirala..
Rekli su mogli bi da izdaju licencu koja je stepen niza, sto je znaci licenca sa visom skolom.. Ali posto su nju ukunuli, sledeca ispod je sa srednjom skolom, a to ne mogu da dobijem jer nemam tu srednju.. Nista ne kontam vise

Magelan
20.01.2015, 01:54
Sve sam ovo prostudirala..
Rekli su mogli bi da izdaju licencu koja je stepen niza, sto je znaci licenca sa visom skolom.. Ali posto su nju ukunuli, sledeca ispod je sa srednjom skolom, a to ne mogu da dobijem jer nemam tu srednju.. Nista ne kontam vise

Da li su ti uopste dali razlog zbog kog ne mogu/nece da ti izdaju licencu u skladu sa stepenom obrazovanja? Kapiram da je Srbija u pitanju i da gomila stvari ne ide kako bi trebala da ide. Stoga, kreni da zoves i insistiras dok ne dobijes ono sto ti je potrebno. To je igra umisljenih "glavonja" - "Mica Ubica"... Jako mi je zao zbog toga kroz sta prolazis, a cela problematika nije sa Americke strane, vec te koce ovi iz "domovine" nam... Probaj da kontaktiras i osobu za kontakt pri ogranku za Vojvodinu - izvesna Ranka Jesic...

BSN nije mala stvar, ja bih im se iskreno na glavu popeo da dodjem do onoga sto mi pripada na osnovu stecenog obrazovanja.

VessC
20.01.2015, 02:24
Veruj mi da to i radim.. Oni se vade sa pricom da Srbija jos uvek ne izdaje licence sestrama sa fakultetom..nase zanimanje ne postoji trenutno.. Sa Rankom sam pricala nekoliko puta.. Ne znam nikoga ko je posle gimnazije otisao na Zdravstvenu negu, tako da ne mogu da skontam kako ti ljudi dobijaju licence..
Po nekoj zdravoj logici, ako bih nasla posao u Srbiji, i predala im svu potrebnu dokumentacinu, trebali bi da mi izdaju neku licencu.. Ali ipak je to Srbija, svasta je moguce.. Zvacu opet sutra.. Wish me luck :)

Magelan
20.01.2015, 02:31
Veruj mi da to i radim.. Oni se vade sa pricom da Srbija jos uvek ne izdaje licence sestrama sa fakultetom..nase zanimanje ne postoji trenutno.. Sa Rankom sam pricala nekoliko puta.. Ne znam nikoga ko je posle gimnazije otisao na Zdravstvenu negu, tako da ne mogu da skontam kako ti ljudi dobijaju licence..
Po nekoj zdravoj logici, ako bih nasla posao u Srbiji, i predala im svu potrebnu dokumentacinu, trebali bi da mi izdaju neku licencu.. Ali ipak je to Srbija, svasta je moguce.. Zvacu opet sutra.. Wish me luck :)

To je problem... Oni su krenuli da se bukvalno "igraju" sa licencama, a da pri tom gomila stvari oko licenciranja nije definisana. Bitno je da su definisani kriterijumi za kontinuiranu edukaciju i mesecna clanarina jer je tu prihod. Sve ostalo - prebacivanje loptice sa jedne na drugu stranu... Strasno...

Drzim palceve :;D:

dr_misha
21.01.2015, 04:42
Pokusala sam to sa drzavnim iz Srbije ali ne vredi.. Kazu mora licenca.. Sutra cu zvati komoru u Srbiji po 1125 put :) svi se ograduju i niko nista ne zna.. Polako gubim i zivce i nadu da cu nesto uspeti da uradim :(

Ja sam kontaktirao skoro sve nursing board-ove u USA i dosta njih trazi da se ima licenca iz zemlje iz koje dolazimo. Ja je nemam, niti sam ikada volontirao, jer sam isto kao i ti posle diplomiranja odmah dosao ovde. Magelan mi je spomenuo Floridu za koju planiram da apliciram jer oni ne traze licencu, nego samo CES report i test engleskog. Posto sam zavrsio college English, critical thinking i public speaking na lokalnom koledzu, FL ce me osloboditi polaganja engleskog, dok svi ostali traze TOEFL iako imam te casove zavrsene. Eto, cisto da imas jos koju informaciju vise :)

VessC
21.01.2015, 12:27
Ja sam kontaktirao skoro sve nursing board-ove u USA i dosta njih trazi da se ima licenca iz zemlje iz koje dolazimo. Ja je nemam, niti sam ikada volontirao, jer sam isto kao i ti posle diplomiranja odmah dosao ovde. Magelan mi je spomenuo Floridu za koju planiram da apliciram jer oni ne traze licencu, nego samo CES report i test engleskog. Posto sam zavrsio college English, critical thinking i public speaking na lokalnom koledzu, FL ce me osloboditi polaganja engleskog, dok svi ostali traze TOEFL iako imam te casove zavrsene. Eto, cisto da imas jos koju informaciju vise :)Hvala na informaciji :)
Nisam znala za Floridu, ali znam da u WI, IN i CA isto ne traze licencu.

VessC
21.01.2015, 15:41
Dr_misha, jedno pitanje za TOEFL sada :)
Da bi te oslobodili tog ispita, koliko casova treba da imas zavrseno ovde ili postoje odredjeni casovi koji se vaze?
Ja sam uzimala neke casove ovde, mozda bih mogla da ih iskoristim. :)

dr_misha
23.01.2015, 02:50
Dr_misha, jedno pitanje za TOEFL sada :)
Da bi te oslobodili tog ispita, koliko casova treba da imas zavrseno ovde ili postoje odredjeni casovi koji se vaze?
Ja sam uzimala neke casove ovde, mozda bih mogla da ih iskoristim. :)

Najbolje ti je da kontaktiras direktno board jer oni imaju pravu informaciju. Jedino sto znam je da za CA nisam trebao nikakav engleski, vec su mi pravili problem oko hirurgije I ostalih predmeta. Postoje tri grupe engleskog: public speaking, critical thinking I writing. Kao sto sam vec rekao, FL je jedina koja bi mi to priznala, ostali traze test engleskog. Verovatno ti se vise isplati da odradis TOEFL ako vec nemas ova tri zavrsena. Neka me neko ispravi ako gresim

ladolcevita
23.01.2015, 06:37
Na ovom forumu nemamo vise nikog u profesiji. Probaj na allnurses.com pod sekcijom "international nursing" da procesljas da li je neko imao slicno iskustvo kao ti.

Sto se vucenja rukava po Srbiji, veruj da je to mnogo laksi put nego kretati sve iznova. Prvo, upasti u bilo koji nursing program nije ni malo lako, bar ne ovde u Illinois-u, a koliko vidim na allnurses.com ni u drugim stejtovima nije bajno.

Drugo, skolarine su paprene ukoliko se ne opredelis na skolovanje na Community College-u. Tu jeste jeftinije pa je bas zbog toga i navala tolika da su liste cekanja ogromne i biraju se kanditati sa 4.0 GPA na prerequisite predmetima... I sve to traje minimum 3.5 godine. Oko godinu ipo dana za prereqs i dve godine za sam program.

Trece, kriterijumi u US nursing schools su brutalni. Padnes jedan predmet - ispadas iz programa. Da li ces uspeti da se vratis i zavrsis taj predmet - tesko. Klasicno izivljavanje...

Dakle, gledaj da iscupas ekvivalent gde god i onda kad dobijes prvu licencu, mozes da radis reciprocitet u drugim drzavama.

uh bas sam se sad smorila.bas svi u chicagu?a online?
ides li ti u skolu za nurse?

dr_misha
23.01.2015, 07:26
Hvala na informaciji :)
Nisam znala za Floridu, ali znam da u WI, IN i CA isto ne traze licencu.

Indiana trazi licencu:
''VERIFICATION OF LICENSURE - Graduates of foreign schools of nursing shall meet the following qualifications before being licensed in Indiana: Be licensed in the territory or country in which they graduated. We must receive official verification of your nursing license from the territory or country you graduated in.''

Kazi mi samo posto si ti vec odradila CES report, jel mi tu nesto polazemo konkretno ili je samo papirologija u pitanju? Posto sam nekoliko puta naisao na ovakav tekst:
Evidence must be provided that a candidate has taken and passed the Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools (CGFNS) examination directly from the CGFNS to the Indiana Professional Licensing Agency

Magelan
23.01.2015, 13:29
@ladolcevita

Vecina exYU imigracije i jeste u CHGO tako da nas je i na forumu dosta iz CHGO.

Ja sam zavrsio skolu ovde u US - Practical Nursing Program. On-Campus. On-line sada idem za RN.

LPN online program ne postoji. RN online moze, ukoliko si vec LPN ili Paramedic pa zelis da napredujes ("Bridge Programs"). RN online moze isto ADN2BSN. Ceo RN program koji je u online formatu ne postoji...@VessC & Misha

Hvala na ucescu u temi :) Od cisto informativne, sada je tema presla u pravu forumsku sa razmenom vrlo korisnih informacija.

Oboma zelim srecu u celom procesu i da sto pre dobijete licence, a onda bi bilo super ako biste mogli onako taksativno da ispisete kako je trajao ceo proces nostrifikacije i licencijature. Osim vas dvoje nemamo (bar ne da je meni poznato) vise clanova koji su se skolovali u ovoj struci na exYU prostorima tako da informacije koje vas dvoje dajete su iz prve ruke.

Hvala unapred :;D:

ladolcevita
23.01.2015, 14:46
Na kom si college-u zavrsio za PN?
mislila sam - bas svi u cikagu - na sve komjunite koledze sa listama za cekanja:)
nemam ja nista, skoro mi je palo napamet da bih ovo mogla da zavrsim, posto je super lova, ali ne znam od koj kursa da krenem? Practical Nurse ili L Prac Nurse? godinu dve- traje da?

I jos jedno pitanje, kako sada produzavas vizu? da li jos ides u neku skolciu sa strane, posto predpostavljam da online skolovanje ne produzuje F1?

ladolcevita
23.01.2015, 15:03
Haha trebalo bi da je to isto, da?
E sada - ovo si postavio - http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!school-policy/c1fec

jesi li tu bio?
Je l oni uopste menjaju vizu ili moram paralerno jos negde da idem?

Magelan
23.01.2015, 15:23
Na kom si college-u zavrsio za PN?
mislila sam - bas svi u cikagu - na sve komjunite koledze sa listama za cekanja:)
nemam ja nista, skoro mi je palo napamet da bih ovo mogla da zavrsim, posto je super lova, ali ne znam od koj kursa da krenem? Practical Nurse ili L Prac Nurse? godinu dve- traje da?

Program je "Practical Nursing", a kada polozis drzavni ispit - NCLEX-PN, tada postajes LPN (Licensed Practical Nurse)

Sam program je 12-13 meseci.

I jos jedno pitanje, kako sada produzavas vizu? da li jos ides u neku skolciu sa strane, posto predpostavljam da online skolovanje ne produzuje F1?

Haha trebalo bi da je to isto, da?
E sada - ovo si postavio - http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!school-policy/c1fec

jesi li tu bio?
Je l oni uopste menjaju vizu ili moram paralerno jos negde da idem?

Da, ja i jos jedno 5 Srba posle mene i jedan Makedonac smo isli u CMK jer sam tamo nasima utabao stazu, vlasnici skole me znaju vec 5 godina i na preporuku sam ubacio dosta nasih.

Nemaju mogucnost davanja F1. Ja sam kod njih isao za vreme trajanja OPT-ja koji sam dobio preko druge skole.

Magelan
23.01.2015, 15:24
Na kom si college-u zavrsio za PN?
mislila sam - bas svi u cikagu - na sve komjunite koledze sa listama za cekanja:)
nemam ja nista, skoro mi je palo napamet da bih ovo mogla da zavrsim, posto je super lova, ali ne znam od koj kursa da krenem? Practical Nurse ili L Prac Nurse? godinu dve- traje da?

Program je "Practical Nursing", a kada polozis drzavni ispit - NCLEX-PN, tada postajes LPN (Licensed Practical Nurse)

Sam program je 12-13 meseci.


Haha trebalo bi da je to isto, da?
E sada - ovo si postavio - http://cmkhealthcare.wix.com/cmkalliedhealthlpn#!school-policy/c1fec

jesi li tu bio?
Je l oni uopste menjaju vizu ili moram paralerno jos negde da idem?

Da, ja i jos jedno 5 Srba posle mene i jedan Makedonac smo isli u CMK jer sam tamo nasima utabao stazu, vlasnici skole me znaju vec 5 godina i na preporuku sam ubacio dosta nasih.

Nemaju mogucnost davanja F1. Ja sam kod njih isao za vreme trajanja OPT-ja koji sam dobio preko druge skole.

ladolcevita
23.01.2015, 15:28
Vidim da je daleko od grada... Kako si putovao, ili tamo živiš?
I jos nesto - koliko je iscrpno sa casovima i učenjem, da li ti ostane vremena za rad sa strane?

Magelan
23.01.2015, 15:34
Vidim da je daleko od grada... Kako si putovao, ili tamo živiš?

Autom. U to vreme sam ziveo u Hyde Park-u, a Clarendon Hills campus je tada bio u Westmont-u tako da mi je kolima trebalo oko pola sata sto i nije neki veliki commute. Pogotovo sto su predavanja bila subotom i nedeljom kad ni nema preterano saobracaja. Kako sam tada radio u Naperville-u pon-petak popodnevnu smenu, clinicals (praksa) su bili u Bolingbrook-u pre podne ponedeljkom i petkom pa sam odatle isao pravo na posao (Bolingbrook je nekih 15 minuta od Naperville-a). Bilo je malo naprono ici u skolu uz full time posao, ali se isplatilo :)

Magelan
23.01.2015, 15:39
I jos nesto - koliko je iscrpno sa casovima i učenjem, da li ti ostane vremena za rad sa strane?

Znas kako, na ovo pitanje ne mogu da ti dam najobjektivniji odgovor jer sam ja iz BGD dosao kao stomatolog i nije tu bilo nesto preterano novih stvari da se nauci (bar ne u mom slucaju).

Ovima sto su isli posle mene je malo teze jer je skola u medjuvremenu malo poostrila kriterijum, ali je i dalje izvodljivo. Trenutno moj komsija Dragonn zavrsava program, a pri tom ima full time posao.

Dakle, izvodljivo :;D:

ladolcevita
23.01.2015, 15:52
Haha! Pitam da li je moguće, isto i zbog casova, posto vu već ići tada u školicu za jezik, da li to moze sve stati + posao:-_-;:
Cmk je 15k,da?
Ja cu morati neku blizu grada definitivno ili da kupim auto :-_-;:

Thanks so much na iscrpnim odgovorima!!:1072:

Magelan
23.01.2015, 15:56
Haha! Pitam da li je moguće, isto i zbog casova, posto vu već ići tada u školicu za jezik, da li to moze sve stati + posao:-_-;:
Cmk je 15k,da?
Ja cu morati neku blizu grada definitivno ili da kupim auto :-_-;:

Thanks so much na iscrpnim odgovorima!!:1072:

15k je najjeftiniji deal sto se tice privatnih LPN skola u Chicagoland-u. Odozgo sto i te druge skole prave problem oko upisa, imaju prijemni ispit. Upis u LPN skolu kod mojih filipinaca u CMK ide vrlo lagano, pogotovo kad kazes odakle dolazis :;D: Niko od Srba im nije pao drzavni do sada :)

ladolcevita
23.01.2015, 16:21
15k je najjeftiniji deal sto se tice privatnih LPN skola u Chicagoland-u. Odozgo sto i te druge skole prave problem oko upisa, imaju prijemni ispit. Upis u LPN skolu kod mojih filipinaca u CMK ide vrlo lagano, pogotovo kad kazes odakle dolazis :;D: Niko od Srba im nije pao drzavni do sada :)

Haaa sjajno! A Upisi Samo jednom godisnje? Predpostavljam da je ga Praksa preko njih ili si Sam trazio?

Magelan
23.01.2015, 16:26
Haaa sjajno! A Upisi Samo jednom godisnje? Predpostavljam da je ga Praksa preko njih ili si Sam trazio?

Upisuju u proseku dva puta godisnje, obicno mart i oktobar.

Clinicals (praksa) je obavezno pohadjati sa skolskim instruktorom u predodredjenim ustanovama. Do sada su imali Bolingbrook (Meadowbrook Manor), Park Ridge & Naperville.

ladolcevita
23.01.2015, 17:30
Ok! A da li se polaze prijemni i sta se sprema od predmeta ukoliko je potreban?

Magelan
23.01.2015, 17:41
Ok! A da li se polaze prijemni i sta se sprema od predmeta ukoliko je potreban?

Polaze se prijemni. Matematika i Engleski. Taj prijemni je cisto da se zadovolji forma.

Secam se kad sam makedonac i ja polagali taj test, kaze nama gazda (vlasnik skole): "Polozili ste, ako bas zelite da znate rezultat, mozemo da pregledamo testove". Samo sam se nasmejao i uplatio down-payment :)

ladolcevita
23.01.2015, 17:45
Hahahaha! :grin::bravo: hvaaaala,izbombardovala sam te pitanjima!

ladolcevita
23.01.2015, 23:05
I jos jedna stvar, kada budeš imao prilike.
Kako si sad ti npr, preskocio par koraka i studiras za NP?
Citala sam da moras da imas bilo koji Bachelor, je li to tačno?
Da li je moguće sa LCN na NP a da nemaš dr Bachelor degree?

Magelan
24.01.2015, 01:21
I jos jedna stvar, kada budeš imao prilike.
Kako si sad ti npr, preskocio par koraka i studiras za NP?
Citala sam da moras da imas bilo koji Bachelor, je li to tačno?
Da li je moguće sa LCN na NP a da nemaš dr Bachelor degree?

Nisi me razumela. Ja trenutno radim LPN2RN (ADN) online preko excelsior.edu

Kad jednog dana dodjem do RN-ADN, mogu direktno da idem na NP/DNP i bez BSN-a jer imam Bachelor u drugoj oblasti (imam professional degree koji je i vise od Bachelor-a - stomatologija). Da li cu tim putem, jos uvek nisam siguran jer cu prvo pokusati da upadnem na Medicinski fax. Ukoliko to ne upali, onda cu polako na NP/DNP.

Postoji i online LPN2BSN program preko Indiana State University, a onda mozes dalje na NP/DNP

landlord
26.01.2015, 22:44
Magelan, a koji je razlog bio da se nisi odlucio za ubrzani BSN program kad vec imas BA? Traje dosta krace i vjerovatno bi doslo i nesto jeftinije.

Magelan
26.01.2015, 23:14
Magelan, a koji je razlog bio da se nisi odlucio za ubrzani BSN program kad vec imas BA? Traje dosta krace i vjerovatno bi doslo i nesto jeftinije.

U onom momentu mi je to bilo predugo. Trebalo mi je nesto sto je moglo da se zavrsi u najbrzem mogucem roku, a bude profitabilno. Gledao sam samo kako da se sto pre odlepim od "minimalca". LPN je otprilike bila jedina opcija tada, i kamion naravno :)

Samo za prerequisites bi uzelo godinu dana jer su svi moji opsti predmeti sa stomatologije bili stariji od 5 godina. Pa za ubrzani BSN jos godinu ipo. Dakle saberi - oduzmi oko 3 godine full time studiranja.

Ovako sam to odradio za nekih 13 meseci. Dobio jako brzo posao i finansijski se oporavio. Startna plata mi je bila $23, a posle manje od dve godine sam stigao na $27.50 po satu sto je 3 puta vise od onoga sto sam pravio kao CNA. Jako cesto ima i prekovremenog. Da se razumemo - nije ovo neka astronomska cifra, ali za 13 meseci skole - cak i previse. Ljudi sa raznim masterima i doktoratima zaradjuju manje sto je porazavajuce. No, zanimanje je trazeno i posla je do sada bilo. Videcemo kako ce me sreca posluziti u Virdziniji :)

Sada polako zavrsavam za RN online. Iskreno, ne nedostaje mi ucionica i ovaj online tj. distant format mi vise odgovara. Odradio sam 8 ispita, a ostalo je jos 5 i zavrsni klinicki ispit. LPN2RN "bridge" ce me kostati nekih 8k u zbiru, placam po ispitu tako da nisam morao da uzimam kredit.

landlord
27.01.2015, 02:48
Hvala na pojasnjenju. To je super da mozes placati po ispitu.

To je super satnica. Ja sam mislio da RN imaju tu satnicu.

Sretno u Virginji.

Magelan
27.01.2015, 04:05
Hvala na pojasnjenju. To je super da mozes placati po ispitu.

To je super satnica. Ja sam mislio da RN imaju tu satnicu.


U Chicagoland-u je malo paradoksalna situacija sa platama kada se napravi paralela izmedju bolnica i Nursing Home/Rehab Centara i plata koje imaju LPNs i RNs. Iako su razlike u degree-ju velike, satnica RN je u proseku za $3-4 visa u odnosu na LPN. Po bolnicama se mesta popunjavaju iskljucivo RN kadrom dok je po Rehab/Nursing Homes gotovo podjednak broj LPNs i RNs.

Po bolnicama startna satnica je uglavnom $25-27. NorthWestern startuje sa $26, Advocate $27... Ovo se naravno odnosi na RN kadar i vazi za "New Grads". Sestre sa iskustvom mogu uvek da pregovaraju za vise. Dobra stvar kod bolnica je sto imaju dobre benefite, smene od 12 sati (7a-7p & 7p-7a), gotovo redovne godisnje povisice, dodatak na nocni i vikend rad i znatno manje pacijenata po sestri. Neka odeljenja umeju da budu fizicki naporna gotovo isto kao po Nursing Homes kao sto je Med/Surg Unit. U nekim bolnicama sestre obavljaju negu po "Primary Nursing" procesu sto znaci od presvlacenja i menjanja pelena pa do davanja intravenske terapije i kontinuiranog assessment-a, jer ne zele da bolnicarima prepuste negu medicinski nestabilnih pacijenata. Losa strana bolnica - jako je tesko uci, pogotovo za "New Grads". Traze iskustvo, i to ne bilo kakvo vec samo bolnicko. Po Cikagu se u bolnice mahom ulazi po preporuci jer je ogromna navala. Dosta sestara pokusavaju da predju iz Nursing Homes u bolnicu jer je manji "Workload". Par koleginica je pokusalo da se zaposli u bolnicu, ali bezuspesno jer iako imaju iskustvo nije zaBoga "bolnicko" i nisu imale insajdera da "pogura" stvar. Uz dobru preporuku - nema zime.

U Nursing Homes pocetna plata za RN nigde nije ispod $25. Na prvom poslu je bilo $25 na sat, na drugom $26.50 za RN (bez obzira da li je ADN ili BSN) dok su LPN startovali sa $24. Opet, ove satnice vaze za "New Grads" - ljude koji tek ulaze u profesiju, bez iskustva. Svi obavljamo identican posao. Workload ume da bude vrlo veliki. Ja sam imao srece da na poslenjem poslu imam u proseku 15-20 pacijenata u smeni, dok po nekim ustanovama to ide i do 35 po jednoj sestri... Benefiti po ovim ustanovama jako variraju i uglavnom nisu ni prineti onim u koje imaju sestre zaposlenje po bolnicama. U Chicagoland-u 90% Nursing Home Ustanova pripada jednoj od 7 velikih korporacija (lanaca ustanova). Kakva korporacija - takvi benefiti. Moja poslednja firma je imala ocajno zdravstveno osiguranje, ali je zato povisica bila mnogo vise od 3% godisnje. Dobra strana - posla uvek ima, i ukoliko niste probirljivi, nalazi se relativno lako.

Sretno u Virginji.
Hvala :) Nadam se da nece biti "Nalevo krug - nazad za Chgo" :)

landlord
27.01.2015, 16:58
Hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.
Sta podrazumijevas pod dobrim benefitima u bolnicama? 401K? Zdravstveno osiguranje?
Kako ferceraju te smjene po 12 sati? Radis 12 odmaras 48?

Magelan
27.01.2015, 19:15
Hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.
Sta podrazumijevas pod dobrim benefitima u bolnicama? 401K? Zdravstveno osiguranje?
Kako ferceraju te smjene po 12 sati? Radis 12 odmaras 48?

Dobro zdravstveno osiguranje, sick days off, minimum 2 nedelje placenog odmora + "Personal Time Off" koji se akumulira na osnovu broja odradjenih sati, 401k, dodatak na nocni i vikend rad...

Smene - zavisi. 3 dana nedeljno je full time, e sad kako ih rasporede, to je vec pitanje. Po nekom pravilu trebalo bi da bude slobodan dan izmedju smena i da se svaki drugi vikend odradi po bar jedna smena. 12/48 je srpski fazon gde se smenjuju dnevna i nocna smena. Ovde uglavnom dobijes ili dnevnu ili nocnu, a po potrebi te povuku u suprotnu smenu. Dosta ljudi uzme fiksni raspored - tipa cet-pet-sub ili pet-sub-ned ili zbog dece kako bi sa supruzima na smenu bili sa decom ili zato sto imaju jos jedan posao.

U nekim bolnicama ti daju da biras smene od 12 ili od 8 sati. Ukoliko su smene od 8 sati onda je raspored 7a-3p, 3p-11p, 11p-7a. U tom slucaju je full time logicno 4 ili 5 dana (32-40 sati). Dosta ustanova ukoliko odaberes 8 sati smenu ce ti dati 4 dana nedeljno pa ukoliko im trebas za jos jednu dodatnu smenu i dalje se ne kvalifikujes za preovremenu satnicu. 8 sati smene obicno podrazumevaju rad svakog drugog vikenda i subotom i nedeljom, i po jedan slobodan dan u razdoblju pon-pet (ili dva ukoliko je raspored 4 dana nedeljno).

95% Nursing Homes radi po sistemu smena od 8 sati. Meni je u jednom momentu bilo previse da 5 dana nedeljno klackam na posao pa sam uzeo dve duple 7a-11p subotom i nedeljom i utorkom 7a-3p. Tako sam radio duze od godinu dana. Jeste da sam ponedeljkom bio kao zombi ali sam imao full time i 4 slobodna dana u toku nedelje.

vuxanne
28.01.2015, 05:06
Ti si definitivno radoholicar... Brate mili... Ja imam jako puno dana kad radim toliko u cugu, ali sa pozadinom na stolici a ne trceci tamo vamo non stop, baldisala bih...

A koliko kosta prosecan medical school, sad kad bi hteo da ponovo zavrsis fakultet u tom domenu (znam jedan vec imas) i da budes MD, koliko para oni placaju da upadnu u tu pricu po godini i koliko godina traje? Cenim blizu 100 K po godini, ali stvarno nemam pojma...

Magelan
28.01.2015, 13:55
Ti si definitivno radoholicar... Brate mili... Ja imam jako puno dana kad radim toliko u cugu, ali sa pozadinom na stolici a ne trceci tamo vamo non stop, baldisala bih...

Kad udjes u masinu, onda nema nazad :) Arbeit, Arbeit, Arbeit :) Videli moji filipinci da ne kukam, da uskocim kad god zaskripi, da ne hvatam krivinu, da odradim ono sto treba da se odradi... Cudan im bio taj neki belac sto radi po 56-64 sata nedeljno i ne zali se. Navikli da im Ameri zbrisu posle par nedelja jer je previse posla. Na tom prvom poslu je bilo po 30 pacijenata u smeni. Jedan od onih poslova gde juris celu smenu i stalno ti fali vremena. Kada sam presao da radim ove smene od po 16 sati fizicki je bas bilo nezgodno. Sto kazes svo vreme na nogama. Pogledam pedometar na telefonu i za ta dva dana po danu bude prepesaceno 7-8 milja i nekih 10-15 spratova. Nedeljom ne lezem u krevet bez dva naproksena :) Super stvar kod ovog posla je sto si stalno zauzet i tih 16 sati proleti. Kad odem utorkom da odradim onu jednu smenu od 8 sati bude mi smesno koliko je smena zacas prosla.

Moja direktorka ima mrezu spijuna koji krenu da te uhode, onako iza ledja dok si jos nov. Preturaju po svim mogucim papirima da vide da li si i kako zaveo ono sto je trebalo da se zavede kad ti odes sa posla. Krenu da se raspituju kod pacijenata kako se taj novi nurse ophodi prema njima. Podmetnu neku od koleginica da joj pomognem da uspostavi vensku liniju (ubode braunilu po srpski) jer ona "nije uspela" da nadje venu... Podmetnu drugu da me kao pita o nekom leku nesto... Ja cutao neko vreme da sam stomatolog, plasio se da me ne uzmu na zub. Pita me jedna koleginica sa Haitija sta sam ja tamo nazad u Evropi radio i studirao. Prvih par meseci na novom poslu ni ne obracas paznju na sitnice pa ni ne vidis da ti je za ledjima armija uhoda :) Sume sumarum, napravise moje filipinke "complete assessment" i posle 6 meseci zove mene direktorka i kaze onako otvoreno rezultate njene "ankete". "Od veceras si supervizor nocne smene, "to, to i to" su ti obaveze". I tako je Magelan postao deo "filipinske mafije" - jedini beo u celoj ustanovi koju su moje filipinke davnih dana "ocistile" od "lenjih" ljudi i da prave "ravnotezu" ostavile tu jednu sa Haitija, i po jednu Portorikanku, Koreanku i Vijetnamku.

A koliko kosta prosecan medical school, sad kad bi hteo da ponovo zavrsis fakultet u tom domenu (znam jedan vec imas) i da budes MD, koliko para oni placaju da upadnu u tu pricu po godini i koliko godina traje? Cenim blizu 100 K po godini, ali stvarno nemam pojma...

MD schools traju 4 godine, ali je pre njih neophodno imati PreMed - Bachelor Degree sa odredjenim brojem kredita iz biologije, hemije, organske hemije, fizike...

Jos dok sam bio bolnicar, kaze meni jedna afrikanka, sestra iz Gane: "Sto ti ne vidis ove skole po ostrvima, ja da sam malo mladja upisala bih bez razmisljanja". Baci ona mene na razmisljanje i jos tada 2010. sam polako poceo da se raspitujem. Posle nekog vremena, kad sam ja vec postao nurse, imao sam u nocnoj smeni neka dva bolnicara iz Nigerije. Cutljivi, rade svoj posao, al' vidim da "odudaraju" od ostatka ekipe. Posle mi rekose da su obojica zavrsili medicinu na Karibima i cekaju da pocne specijalizacija i tu pokupim jos brdo korisnih informacija. Sada radim na tome da ili u Avgustu ove godine ili sledeceg Januara krenem na SGU.

Skolarine na Medicinskim fakultetima:

Drzavni Medicinski Fakulteti:

UIC - University of Illinois at Chicago (http://www.medicine.uic.edu/UserFiles/Servers/Server_442934/File/Financial_Aid/1415/1415_COA_Chicago_Est.pdf)
- In-State: total~164k
- Non-Resident: total~337k

SUNY - Downstate (NYC) (http://sls.downstate.edu/financial_aid/costs/)
- In-State: $35.090 godisnje - total~140k
- Non-Resident: $60.250 godisnje - total~241k

UVA - University of Virginia School of Medicine (http://www.medicine.virginia.edu/education/medical-students/financial-aid/medical-school-costs/costs-page):
- Virginian: 47k godisnje - total~188k
- Non-Virginian: 57k godisnje - total~228k

Privatni Medicinski Fakulteti:

Harvard Medical School
Total Tution~216k (http://hms.harvard.edu/departments/office-registrar/student-handbook/6-financial-obligations/601-tuition-and-fees)

Duke University School of Medicine
Total tuition~208k

Wake Forest School of Medicine
Total Tuition~201k (http://www.wakehealth.edu/School/MD-Program/Tuition-and-Financial-Aid.htm)


Off-Shore Medicinski Fakulteti:

SGU - St. George's University Medical School (http://www.sgu.edu/financial-services/som-tuition.html)
Total Tuition~250k

Ross University School of Medicine
Total Tuition~210k (http://www.rossu.edu/medical-school/admissions/Tuition-and-Fees.cfm)

St. Matthew's University School of Medicine
Total Tuition~125k (https://www.stmatthews.edu/medical-school-financial-information/tuition-and-fees)


Ove cifre se odnose samo na Skolarinu, bez milion "fees" koji idu kao obavezni dodatak. Dakle nije 100k po godini ali se nakupi preko 50k. Najjeftinije je ici udrzavne skole jer imas popust na skolarinu ako si in-state. Stoga je navala na skole tog tipa najveca. Upisati se na Harvard ili Duke - mozda (u sledecoj reinkarnaciji), da sam dosao u US sa 18 godina i roditeljima sa dubljim dzepom... Koliko god US bila liberlana sto se skolovanje tice, kada pogledas statistike vezane za "starost" studenata koje upisuju na medicinske fakultete, vidis da ovi preko 30 (gde uveliko spadam i ja) bas i nisu pozeljna kategorija... Posle opseznog istrazivanja, po svoj prilici bice SGU. Na Grenadi sam vec 5 nedelja, dosao sam da izvidim situaciju i odmorim malo. Ovde mi izgleda ok. Prvih 5 semestara (20-22 meseca) se provodi na ostrvu. Nakon toga ostatak je na kopnu, klinicke rotacije po US bolnicama. Krenuo sam da spremam MCAT, pa cemo da vidimo. Vredi pokusati :)

vuxanne
29.01.2015, 05:36
Svaka ti cast. Nemas ni vremena za N od nostalgije kad si non stop u spidu...
A svaka od tih cena je kuca negde...

Ja najvise se odusevim kad odem negde kod doktora i dodje mi neko sa stranim akcentom. Znam ako je dogurao dotle, taj ili ta ce da me "oprave" dok si rekao keks.

I na sta ja kukam? Glupost... Mi iznenjeri stvarno ne smemo ni A da kazemo. Sto se tice priznavanja diploma. Plus su nam studije bile pet godina a ne sest...

Magelan
29.01.2015, 13:12
Svaka ti cast. Nemas ni vremena za N od nostalgije kad si non stop u spidu...

Iskreno, nisam ni u jednom momentu osetio nostalgiju, a razlog je upravo to - Non-Stop neki speed.

Za 4 dana - 02.02. ce biti 5 godina kako sam sleteo na JFK. Nisam od tada isao u Srbiju, niti planiram uskoro. Sto ti kazes, nemam vremena za nostalgiju.

mikiSA
29.01.2015, 13:23
Magelan, jesi li predao za drzavljanstvo? Znas da mozes 3 mjeseca prije 5 godina predati?

Magelan
29.01.2015, 13:27
Magelan, jesi li predao za drzavljanstvo? Znas da mozes 3 mjeseca prije 5 godina predati?

Nisam. Ja sam usao sa F1 vizom. "Pozeleneo" 09.19.2012. Tako da cekam Jun 2017.

dr_misha
31.01.2015, 07:11
Magelan I ja sam cuo za Karibe, to mi je neki plan D. Super sto si vec tamo tako da mozes da nas informises o proceduri. Znaci moram da uzmem Pre Med Bachelor, ne moze bilo koji? Ako je tako, ti si vec zavrsio taj ovde u USA?

Magelan
31.01.2015, 17:36
Magelan I ja sam cuo za Karibe, to mi je neki plan D. Super sto si vec tamo tako da mozes da nas informises o proceduri. Znaci moram da uzmem Pre Med Bachelor, ne moze bilo koji? Ako je tako, ti si vec zavrsio taj ovde u USA?

Off-shore Medicinski fakulteti na Karibima imaju razne kriterijume. Po sistemu "koliko para - toliko muzike" :)

Na Karibima ima 40-50 Medicinskih fakulteta. Sto jeftiniji fax - to je priznat u manje drzava, generalno manje akreditacija, nema financial aid (placas sve iz dzepa), los prolaz na residency. Sajtovi za rotacije su uglavnom po najgorim community bolnicama po Chgo. Low-cost fakulteti niti ti traze Bachelor Degree (PreMed) niti MCAT. Gotovo ni jedan od fakulteta iz ove klase nisu priznati od strane Cali i NY.

S druge strane, tu su "TOP 3":
- Ross University School of Medicine
- AUC - American University of the Caribbean School of Medicine
- SGU - St. George's University School of Medicine

Ova tri fakulteta su akreditovana u svih 50 US drzava, imaju odlican "residency placement", studenti se kvalifikuju za "student loan". Medjutim, za upis je neophodan PreMed i MCAT.


SGU facts:
PreMed je neophodan - Bachelor Degree ili Ekvivalent Bachelor-a, sto bi bilo 90 College Level kredita u koje je ukljuceno sledece:

"The science foundation courses are the following requisite undergraduate-level courses for admission to the medical program: Biology I and II with lab, Organic Chemistry I and II with lab, Inorganic Chemistry I and II (General or Physical) with lab, at least one semester Physics with lab, one semester of Math (Calculus, Computer Science, or Statistics), and one semester of English."

Ukoliko nemas 90 kredita, SGU nudi premedical program (http://www.sgu.edu/school-of-medicine/premedical-sciences-admissions.html#entry). PreMed moze da traje i krace ukoliko prikazes kredite iz tvoje vise medicinske skole. Baci pogled na link u prethodnoj recenici pa ce ti biti jasniji sistem :)

Nisam isao ponovo na PreMed jer sam uradio ekvivalenciju predmeta sa Stomatoloskog Fakulteta u Beogradu i tu je vec 168 kredita. Polagacu MCAT i sa tim se prijavljujem.

landlord
31.01.2015, 22:08
Dosta nursing skola zahtjeva da su science casovi polozeni u zadnjih 5 godina. Pogledaj da li isto vazi za te skole koje gledas.

Magelan
31.01.2015, 22:43
Dosta nursing skola zahtjeva da su science casovi polozeni u zadnjih 5 godina. Pogledaj da li isto vazi za te skole koje gledas.

To stoji. Dosta skola medjutim priznaje kredite i starije od 5 godina ukoliko su steceni u okviru kurikuluma koji vodi ka sticanju "Professional Degree".

Excelsior mi je recimo priznao sve kredite sa stomatologije iako su bili stariji od 5 godina. U IL recimo ni jedan kredit nisam uspeo da iskoristim pa sam za LPN skolu morao ponovo na farmakologiju.

Informacije od insajdera sa SGU su da kontaktiram Admission Office i sa njima krenem u pregovore sto sam i uradio, tako da ce po svoj prilici MCAT biti dovoljan jer iza sebe imam stomatologiju, nursing i EMT i poprilicno dug staz u zdravstvu... Videcemo kako ce se situacija odvijati :) Kad/ako budem primljen napravicu "update" kako se sve odvijalo :)

vuxanne
06.02.2015, 02:56
Prehladjena sam i juce sam bila kod lekara. I pregledala me je "nurse". Iz aviona vidim da je zena lekar. Selma sa bliskog istoka. Lepo me zena pregleda, ispita, sva je da je na leb namazes. Pristojna, kulturna i pametna zena.

aleblok70
15.03.2015, 23:27
Zdravo magelan. hteo bih da te pitam koji bi meni najbrzi bio put u Ameriku za LPN ili RN posto sam zavrsio srednju medicinsku - opsti smer (a znam da se to nista ne priznaje). Kako si ti dosao u USA i kako si upisao za LPN, posto znam da se placa prilicno dosta (oko $15,000)...

Drugo, kakvi su tvoji utisci o Americi (u smislu nasilja, mentaliteta i sl) i zasto si izabrao bas Cikago?

poz

Magelan
16.03.2015, 18:57
Zdravo magelan. hteo bih da te pitam koji bi meni najbrzi bio put u Ameriku za LPN ili RN posto sam zavrsio srednju medicinsku - opsti smer (a znam da se to nista ne priznaje). Kako si ti dosao u USA i kako si upisao za LPN, posto znam da se placa prilicno dosta (oko $15,000)...

Drugo, kakvi su tvoji utisci o Americi (u smislu nasilja, mentaliteta i sl) i zasto si izabrao bas Cikago?

poz

Dosao na F1. Preko F1 izmedju ostalog zavrsio Medical Assisting Program posle kog sam dobio OPT (Optional Practical Training - koji je bio na godinu dana i uz koji se dobija radna dozvola). Za vreme OPT-ja sam zavrsio LPN uz puno radno vreme kao Medical Case Manager pri Kompaniji za Zdravstveno osiguranje. Taj posao mi je bukvlano placao LPN skolu... Bilo je malo nategnuto, ali sam se uspesno iscupao :)

Da li si razmisljao da upises Visoku Zdravstvenu Skolu Strukovnih Studija? To bi mozda bio najlaksi put. Nas clan, dr_misha je pisao svoje iskustvo vezano za nostrifikaciju.

Sto se CHGO tice, nije bas ni bio izbor u onom momentu. Tako je bilo ispalo. Sto se tih skola tice, CHGO pruza dosta mogucnosti. Moj licni dozivljaj Chicago-a bas i nije naj naj. Nisam voleo taj grad od prvog dana, a u njemu sam proveo duze od 5 godina :) Pisao sam o svom stavu o CHGO u temi "Chicago" koju sam zapoceo 2010. pa mozes da bacis pogled :) Proslog petka sam se preselio u Severnu Virdziniju (NoVA) pa cemo videti kako ce ovde biti :) Vec sutra imam razgovor za posao ovde u Alexandria, VA :;D:

kreta
17.03.2015, 14:00
Proslog petka sam se preselio u Severnu Virdziniju (NoVA) pa cemo videti kako ce ovde biti :) Vec sutra imam razgovor za posao ovde u Alexandria, VA :;D:[/QUOTE]

Pa sto se ne hvalis? :grin: Super! Super! :bravo: Cestitam! Puno srece! :;D:

ercard
23.03.2015, 18:11
Pozdrav ljudi
Našao sam puno korisnih informacija na ovom forumu i zato hvala vam svima koji ih tako velikodušno dijelite. Pročitao sam cjelu temu no još mi neke stvari nisu jasne:==D:
Zanima me da li bi ja kao gimnazijalac iz Hrvatske bez zelene karte mogao upisati LPN skolovanje s tim da prije toga položim te kurseve šta su potrebni? Za to mi treba f1 viza? Vidim da pišete da je to skupa viza pa me zanima i kolko dođe? Ili možda moram upisati 4-godišnji studij? Postoji li mogućnost da radim dok studiram i postoje li mozda kakve stipendije? Nisam bas bio briljantan u gimnaziji 1. i 2. razred sa 4, 3. i 4. razred sa 3 prošo.:no:
Hvala

ercard
26.03.2015, 20:59
Pozdrav ljudi
Našao sam puno korisnih informacija na ovom forumu i zato hvala vam svima koji ih tako velikodušno dijelite. Pročitao sam cjelu temu no još mi neke stvari nisu jasne:==D:
Zanima me da li bi ja kao gimnazijalac iz Hrvatske bez zelene karte mogao upisati LPN skolovanje s tim da prije toga položim te kurseve šta su potrebni? Za to mi treba f1 viza? Vidim da pišete da je to skupa viza pa me zanima i kolko dođe? Ili možda moram upisati 4-godišnji studij? Postoji li mogućnost da radim dok studiram i postoje li mozda kakve stipendije? Nisam bas bio briljantan u gimnaziji 1. i 2. razred sa 4, 3. i 4. razred sa 3 prošo.:no:
Hvala
zadnjim par dana proveo na netu i evo šta sam uspio skužit. Dakle tražim opciju studiranja iili nekog kursa u USA na polju medicine. Nešto što bih si mogao priuštiti radeći sa strane, na kampusu il izvan i poslije čega bi dobio radnu dozvolu.Dakle ništa od LPN-a pošto nema f1 vize pa nemogu raditi za vrijeme toga i poslije toga nemogu dobiti radnu dozvolu. ADN nemam dovoljno novaca za studij i smještaj, jedino ako je moguće osigurati si posao na kampusu ili oko njega prije upisa u školu, a i kolko bi mi to troškova pokrilo pitanje je?! još se govori da ni ADN diploma nije garancija za radnu dozvolu.

Vidio sam opciju upisivanja skole jezika preko f1, preko toga ssn i onda mogucnost rada? za vrijeme toga upisati npr tečaj CNA? da li je to izvedivo il sam nesto pobrkao? (moze i na pm odgovor ak neko zna) No cijelo vrijeme treba pohađati školu jezika i onda još CNA, LPN i još raditi, ne znam bas dal se to moze? I pitanje je da li bi mi dali f1 za skolu jezika pošto nisam student niti zaposlen, nit imam nekretninu na svoje ime.

Ako ništa od toga neide ima li netko neki prijedlog Visokih škola za sestrinstvo, Zdravstvenih i sličnih koje bih mogao završiti negdje i koje bi mi omogučile kolko tolko lagan prelazak u USA. Ima li ih od 2 god ili su sev od 4 godine?

Hvala

Magelan
26.03.2015, 21:06
@ercard

- LPN program nije podoban za F1 vizu vec za M1 vizu koja se ne moze produzavati radi daljeg skolovanja. RN program daje mogucnost za F1 vizu, bilo da je u pitanju associate degree RN-ADN ili bachelor degree RN-BSN.

- Rad tokom studija je moguc ukoliko dobijes CPT za vreme studija. OPT program dozvoljava rad nakon zavrsetka studija.

- Cene za ADN na Community College su oko $3600 po semestru (bar u CHGO, zavisi sve od drzave do drzave i od Community College do Community College), a recimo da ti za prerequisites treba oko 3 semestra i da je "core" program 4 semestra. BSN skole su oko $15-20.000 po godini i to su programi koji traju 4 godine.

- Kao stranac na osnovnim studijama u Nursing-u nemas pravo na stipendije.

Magelan
26.03.2015, 21:11
zadnjim par dana proveo na netu i evo šta sam uspio skužit. Dakle tražim opciju studiranja iili nekog kursa u USA na polju medicine. Nešto što bih si mogao priuštiti radeći sa strane, na kampusu il izvan i poslije čega bi dobio radnu dozvolu.Dakle ništa od LPN-a pošto nema f1 vize pa nemogu raditi za vrijeme toga i poslije toga nemogu dobiti radnu dozvolu. ADN nemam dovoljno novaca za studij i smještaj, jedino ako je moguće osigurati si posao na kampusu ili oko njega prije upisa u školu, a i kolko bi mi to troškova pokrilo pitanje je?! još se govori da ni ADN diploma nije garancija za radnu dozvolu.

Vidio sam opciju upisivanja skole jezika preko f1, preko toga ssn i onda mogucnost rada? za vrijeme toga upisati npr tečaj CNA? da li je to izvedivo il sam nesto pobrkao? (moze i na pm odgovor ak neko zna) No cijelo vrijeme treba pohađati školu jezika i onda još CNA, LPN i još raditi, ne znam bas dal se to moze? I pitanje je da li bi mi dali f1 za skolu jezika pošto nisam student niti zaposlen, nit imam nekretninu na svoje ime.

Ako ništa od toga neide ima li netko neki prijedlog Visokih škola za sestrinstvo, Zdravstvenih i sličnih koje bih mogao završiti negdje i koje bi mi omogučile kolko tolko lagan prelazak u USA. Ima li ih od 2 god ili su sev od 4 godine?

Hvala

Posao na kampusu je part time u tu su uglavnom satnice minimalne. Sa tim ne mozes platiti ni stanarinu, a kamoli od toga placati skolarinu.

Da ides na ESL i uporedo radis kao CNA i onda po ostalim skolama... Mislim, ne zelis sebi taj pakao da priredjujes...

Vidi zavrsi neku visu tj. strukovnu skolu sestrinstva pa onda kreni u nostrifikaciju. To je mnogo manje novca, lakse izvodljivo i neuporedivo manje glavobolje.

ercard
26.03.2015, 21:59
Šta se može international student upisat na community college? Vidio sam da su duge liste čekanja i to?
Šta su i prerequsites i core program po 3600 $ il su prerequsites jeftiniji?
Da čini se puno previše ako je posao na kampusu tako slabo plaćen..

A te Više škole sestrinstva ima li neke za preporučiti s kojima je lakše dobiti notifikaciju? Ja sam iz Hrvatske no otvoren sam za sve prijedloge, vidio sam da neke zemlje u Europi nude besplatno studiranje na engleskom i tako

Magelan
29.03.2015, 19:47
A te Više škole sestrinstva ima li neke za preporučiti s kojima je lakše dobiti notifikaciju? Ja sam iz Hrvatske no otvoren sam za sve prijedloge, vidio sam da neke zemlje u Europi nude besplatno studiranje na engleskom i tako

Koliko vidim u Hrvatskoj postoji veliki broj skola koje skoluju kadar ekvivalentan americkom RN. U Hrvatskoj su to Medicinske sestre-tehnicari prvostupnici. Nisi precizirao u kom gradu u Hrvatskoj zivis... U google pretrazi stavi kljucne reci "Studij sestrinstva" i izacice ti citav spisak gradova/skola. U Hrvatskoj ima mnogo vise skola nego sto ih ima u Republici Srbiji.

Gradovi u Hrvatskoj sa Strucnim Studijem Sestrinstva:
- Zagreb
- Rijeka
- Split
- Osijek
- Zadar
- Pula
- Varazdin
- Bjelovar
- Pregrada

edaxxx
04.04.2015, 03:16
Pozdrav,

nov sam na forumu, čitam teme, upućujem se, prijava za gc mi tek predstoji ove godine pa ćemo videti... U međuvremenu, eto, trčim pred rudu pa rekoh, otkud znam, da se već pripremam za neke stvari ako bude to što se nadam da će da bude. :)

Elem, završio sam srednju i Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Dakle ne Visoku već višu, poslednja sam generacija po starom (2002. sam upisao). Pitanje je, pošto nisam ovde video da je neko konkretno terapeut - da li je proces isti kao za med. sestre i da li pravi razliku da li imam VIŠU ili VISOKU? Ako pravi da upisujem od jeseni još taj jedan semestar. Dakle - postoji li šansa da se radi kao FT u US sa tom diplomom i ako ne kako ide proces doškolavanja i malo bliže o tome? Konkretno pitanje za Magelana ako je upućen.

Hvala unapred :)

Ivica

Magelan
04.04.2015, 11:20
Pozdrav,

nov sam na forumu, čitam teme, upućujem se, prijava za gc mi tek predstoji ove godine pa ćemo videti... U međuvremenu, eto, trčim pred rudu pa rekoh, otkud znam, da se već pripremam za neke stvari ako bude to što se nadam da će da bude. :)

Elem, završio sam srednju i Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Dakle ne Visoku već višu, poslednja sam generacija po starom (2002. sam upisao). Pitanje je, pošto nisam ovde video da je neko konkretno terapeut - da li je proces isti kao za med. sestre i da li pravi razliku da li imam VIŠU ili VISOKU? Ako pravi da upisujem od jeseni još taj jedan semestar. Dakle - postoji li šansa da se radi kao FT u US sa tom diplomom i ako ne kako ide proces doškolavanja i malo bliže o tome? Konkretno pitanje za Magelana ako je upućen.

Hvala unapred :)

Ivica

Proces je malo drugaciji. Moja bivsa cimerka je Visi Fizioterapeut i prolazi kroz proces. Mislim da sam pisao pre par godina o tome ili na ovoj ili nekoj drugoj temi.

Sume sumarum, ovde su fizioterapeuti podignuti na nivo doktorata pre par godina - DPT (Doctor of Physical Therapy). Ljudi iz Srbije za nivo DPT uglavnom moraju dodatno u skolu ne bi li dodali dodatne kredite da bi se postigao ekvivalent DPT pa se nakon toga izlazi na drzavni ispit.

Laksa je procedura za PTA (Physical Therapy Assistant) jer je to associate degree i to je kadar koji je najblizi nasim fizioterapeutima.

edaxxx
04.04.2015, 15:17
Hvala Magelan.
Nisi mi samo odgovorio - da li znaš ima li veze 5 ili 6 semestra? Vidim sad su Visoke škole u BEogradu i Ćupriji uvele i specijalističke studije za fizioterapeute pa u Ćupriji tako postoji specijalizacija za oblast rehabilitacije u neurologiji i traje godinu dana i za to vreme se stiču 60 espb poena, što ukupno daje 240 poena i zvanje professional master, kad bi se prevelo. Ne znam da li to znači nešto tamo i da li možda povećava šanse, odnosno broj kredita pri priznavanju ili je, eventualno, ekvivalent nekoj diplomi u US?

Magelan
04.04.2015, 15:27
Hvala Magelan.
Nisi mi samo odgovorio - da li znaš ima li veze 5 ili 6 semestra? Vidim sad su Visoke škole u BEogradu i Ćupriji uvele i specijalističke studije za fizioterapeute pa u Ćupriji tako postoji specijalizacija za oblast rehabilitacije u neurologiji i traje godinu dana i za to vreme se stiču 60 espb poena, što ukupno daje 240 poena i zvanje professional master, kad bi se prevelo. Ne znam da li to znači nešto tamo i da li možda povećava šanse, odnosno broj kredita pri priznavanju ili je, eventualno, ekvivalent nekoj diplomi u US?

5 ili 6 semestara nece ovde napraviti nikakvu razliku. Tako da sa te strane nemas o cemu da brines. Sve je to ekvivalent PTA.

Kredite koje pupmaju u Srbiji mozes da stavis sa strane. Ovde jedan semestar full time skolovanja donosi 12 kredita, dakle krediti po Evropi nisu ekvivalentni kreditima u USA. Te neke kerefeke koje u Srbiji izvode da bi ljudima uzeli novac bas i nisu od neke pomoci ukoliko dodjes ovde.

Za PT (DPT) ti oni urade ekvivalenciju i vide sta ti imas od predmeta, a zatim ti posalju spisak predmeta i broj kredita iz pojedinih oblasti koji nedostaju u planu i programu iz srpskih skola. Uglavnom to bude veliki broj kredita iz opstih predmeta: hemija, fizika, biologija, matematika, Engleski... Mi na nasim fakultetima imam jako malo opstih predmeta jer se podrazumeva da smo to presli u srednjoj skoli, a ovde se traze opsti predmeti koji su college level.

edaxxx
04.04.2015, 15:52
5 ili 6 semestara nece ovde napraviti nikakvu razliku. Tako da sa te strane nemas o cemu da brines. Sve je to ekvivalent PTA.

Kredite koje pupmaju u Srbiji mozes da stavis sa strane. Ovde jedan semestar full time skolovanja donosi 12 kredita, dakle krediti po Evropi nisu ekvivalentni kreditima u USA. Te neke kerefeke koje u Srbiji izvode da bi ljudima uzeli novac bas i nisu od neke pomoci ukoliko dodjes ovde.

Za PT (DPT) ti oni urade ekvivalenciju i vide sta ti imas od predmeta, a zatim ti posalju spisak predmeta i broj kredita iz pojedinih oblasti koji nedostaju u planu i programu iz srpskih skola. Uglavnom to bude veliki broj kredita iz opstih predmeta: hemija, fizika, biologija, matematika, Engleski... Mi na nasim fakultetima imam jako malo opstih predmeta jer se podrazumeva da smo to presli u srednjoj skoli, a ovde se traze opsti predmeti koji su college level.

Da, da... Odlično. Ja se evo baš nešto popalio da završim i taj šesti, sad je upis, još koji dan traje, pa rekoh da zbrzam to... Znam da su mi na Malti priznali level 6 - bachelor degree, sa pet semestra, al' rekoh ajd' da pitam. Hvala puno. Znači da ne bacam bespotrebno pare na to. :)

Magelan
04.04.2015, 15:56
Da, da... Odlično. Ja se evo baš nešto popalio da završim i taj šesti, sad je upis, još koji dan traje, pa rekoh da zbrzam to... Znam da su mi na Malti priznali level 6 - bachelor degree, sa pet semestra, al' rekoh ajd' da pitam. Hvala puno. Znači da ne bacam bespotrebno pare na to. :)

Po Evropi su verovatno drugaciji kriterijumi. Ukoliko si citao postove na ovoj temi, imamo clana kome Kalifornija nije htela sa nasom visom medicinskom da izda ekvivalent ni za Associate Degree, a o Bachelor-u da i ne govorim. Bachelor degree u USA je fakultet koji traje 4 godine ili ekvivalent miminum 90 US kredita.

Ukoliko ti to dodatno skolovanje otvara vise vrata u EU, onda sto da ne. Ukoliko dolazis u USA, nemoj dzaba traciti i vreme i novac.

edaxxx
04.04.2015, 16:01
Po Evropi su verovatno drugaciji kriterijumi. Ukoliko ti to dodatno skolovanje otvara vise vrata u EU, onda sto da ne. Ukoliko dolazis u USA, nemoj dzaba traciti i vreme i novac.

Pa ja, kažem, planiram. Malo trčim pred rudu, kao što rekoh - sve mi to tek predstoji - prijava, iščekivanje prvog maja i tako dalje... :) Nego rekoh da se pripremam na vreme ako sve to uspe. U EU... Pa... jako teško u poslednje vreme. Bio sam godinu dana na Malti i nisam uspeo da sredim papire a tamo se jako lako sredjuju. Doduše sredjuju se za sezonske niskoprofilne poslove, ja sam, eto, hteo da radim bas u struci i da tako napravim papire... I radio sam, doduse, samo na crno. :)
Videćemo.

Mikip88
06.04.2015, 22:25
Pročitao sam većinu foruma i molio bih Magelana da mi odgovori pošto vidim da je odlično upućen.Završio sam fakultet Medicinsko-laboratorijski inžinjering po Bolonji preko 180 ects bodova u Banja Luci,BiH.Takodje u Bosni sam radio 7 godina kao medicinski tehničar laborant.Dobio sam J 1 vizu i krajem maja dolazim u USA.Ako može neki savjet šta bih trebao uraditi kad stignem tamo da nađem u USA posao u struci.Neko doškolovavanje dalje?Postoji li neka mogućnost?Hvala unaprijed

Magelan
08.04.2015, 21:34
Pročitao sam većinu foruma i molio bih Magelana da mi odgovori pošto vidim da je odlično upućen.Završio sam fakultet Medicinsko-laboratorijski inžinjering po Bolonji preko 180 ects bodova u Banja Luci,BiH.Takodje u Bosni sam radio 7 godina kao medicinski tehničar laborant.Dobio sam J 1 vizu i krajem maja dolazim u USA.Ako može neki savjet šta bih trebao uraditi kad stignem tamo da nađem u USA posao u struci.Neko doškolovavanje dalje?Postoji li neka mogućnost?Hvala unaprijed

Pisali smo o zanimanju "Medical Technologist" na pocetku ove teme. To je US paralela nasim laborantima.

Stavi u pretragu na google "Medical Technology License" i ime drzave koja te interesuje pa vidi kako stvari stoje. To zanimanje ovde u US ne spada u "sestrinstvo" pa ne mogu da ti dam najpreciznije smernice.

Sa J1, bas i nemas mogucnost da uletis u zdravstvo cak i da imas licencu. Doskolovavanje - da, samo treba naci skolu koja je akreditovana za F1 studente kako bi bio moguc prelaz sa J1 na F1.

Mikip88
09.04.2015, 19:46
Hvala na odgovoru :).Potrudiću se da pronađem što više informacija!Predpostavljam da je školovanje tamo veoma skupo ali opet drago mi je da postoji neka šansa...

dr_misha
19.04.2015, 07:23
Taman kad sam pokrenuo papirologiju za Floridu, desio se preokret I pronasao sam jedini fakultet u celoj CA, u San Francisku, koji daje te individualne casove sto nama strancima nedostaju. Casovi su u letnjem I zimskom semestru (kad su redovni studenti na odmoru) ali bas mnogo kostaju. Osnovna cena je 5000$ plus svi moguci troskovi, znaci nekih 25,000$ za sva cetiri casa I ne postoji nikakav financial aid niti loan, mora u kesu. Cisto ako nekome nekada bude trebala ova informacija, a ja se nadam da cu vec tada biti nurse :)

Nada1996
20.04.2015, 17:32
Duduk sam sto se foruma tice, ne zamerite ako sam nesto pogresno pritisla-uradila.

Vec neko vreme trazim sledecu inf. U Novom Sadu postoje Akademske studije zdravstvene nege koje traju cetiri godine. Koji bi to nivo bio u inostranstvu, da li je prihvatljivo? Pitao je neko na pocetku za zdr. negu, ali mi bas nije jasno.

Unapred zahvaljujem. :)

Magelan
20.04.2015, 19:16
Duduk sam sto se foruma tice, ne zamerite ako sam nesto pogresno pritisla-uradila.

Vec neko vreme trazim sledecu inf. U Novom Sadu postoje Akademske studije zdravstvene nege koje traju cetiri godine. Koji bi to nivo bio u inostranstvu, da li je prihvatljivo? Pitao je neko na pocetku za zdr. negu, ali mi bas nije jasno.

Unapred zahvaljujem. :)

Dobro došla na forum :)

To je nivo RN-BSN. Koleginica VessC ovde na forumu je svoje sestrinsko obrazovanje stekla u NS.

Sasa 70
21.04.2015, 06:22
Cao svima,

trazili smo na forumu infrmacije vezano za nostrifikaciju veterinarske diplome ali nigde nismo nasli bilo kakvu informaciju, pa smo pomislili da je ovaj deo forume nesto najblize temi koja nas interesuje.

Zeleli bismo da nam neko kaze kako se kotiraju nase veterinarske diplome, i koji je nabrzi put do nostrifikacije diplome.

Gledali smo i videli da je velika razlika u platama vet. technicara ili asssistena i samog vetrinara.

Zato vas molimo da ako bilo ko ima bilo kakvu informaciju vezano za rad kao veterinar u Americi da nam pomogne i javi kako bismo se spremali za to.

Veliko hvala

Magelan
21.04.2015, 14:34
Cao svima,

trazili smo na forumu infrmacije vezano za nostrifikaciju veterinarske diplome ali nigde nismo nasli bilo kakvu informaciju, pa smo pomislili da je ovaj deo forume nesto najblize temi koja nas interesuje.

Zeleli bismo da nam neko kaze kako se kotiraju nase veterinarske diplome, i koji je nabrzi put do nostrifikacije diplome.

Gledali smo i videli da je velika razlika u platama vet. technicara ili asssistena i samog vetrinara.

Zato vas molimo da ako bilo ko ima bilo kakvu informaciju vezano za rad kao veterinar u Americi da nam pomogne i javi kako bismo se spremali za to.

Veliko hvala

Nazalost, kao sto sam vec pomenuo na trucking temi gde ste postavili isto pitanje, do sada se na forum nije javio clan koji je prosao ili bar bio u procesu nostrifikacije veterinarske diplome. Generalno nas je ovde malo koji smo u zdravstvu.

Krenite sa pretragom odavde:
National Board of Veterinary Medical Examiners (https://www.nbvme.org/navle-general-information/foreign-trained-veterinarians/)
The Student Doctor Network - Veterinary Forum (http://forums.studentdoctor.net/forums/veterinary.164/)

Koliko iz neke brze pretrage vidim, TOEFL je neophodan tako da bih se je fokusirao prvo na to, a onda u hodu istrazivati sta, kako i gde dalje da bi se doslo do veterinarske licence u US... :)

Bockyman
22.04.2015, 02:08
[QUOTE=Magelan;53049]Nazalost, kao sto sam vec pomenuo na trucking temi gde ste postavili isto pitanje, do sada se na forum nije javio clan koji je prosao ili bar bio u procesu nostrifikacije veterinarske diplome. Generalno nas je ovde malo koji smo u zdravstvu.

Mагелане, имамо члана који је ветеринар, не могу никако ника да му се сетим, али знам како му изгледа аватар... сетићеш се, радио је у Србији у министарству, ветеринар је, овде је у Милвокију и добро се снашао. Колико сам ја разумео, он ради у струци, али да... не сећам се да је писао нешто о нострификацији... сад, како ради у струци а није нострификовао диплому, не знам... или сам ја погрешно схватио да ради у струци...

Нема га дуго на форуму, али ако ово прочита, можда се јави да да неку информцију Саши а и свима које то занима...

Сетио сам се напон, у питању је члан dreadnot

Magelan
22.04.2015, 02:22
[QUOTE=Magelan;53049]Nazalost, kao sto sam vec pomenuo na trucking temi gde ste postavili isto pitanje, do sada se na forum nije javio clan koji je prosao ili bar bio u procesu nostrifikacije veterinarske diplome. Generalno nas je ovde malo koji smo u zdravstvu.

Mагелане, имамо члана који је ветеринар, не могу никако ника да му се сетим, али знам како му изгледа аватар... сетићеш се, радио је у Србији у министарству, ветеринар је, овде је у Милвокију и добро се снашао. Колико сам ја разумео, он ради у струци, али да... не сећам се да је писао нешто о нострификацији... сад, како ради у струци а није нострификовао диплому, не знам... или сам ја погрешно схватио да ради у струци...

Нема га дуго на форуму, али ако ово прочита, можда се јави да да неку информцију Саши а и свима које то занима...

Сетио сам се напон, у питању је члан dreadnot

Nisam ja napisao da nemamo clana veterinara. Ja sam napisao da nemam clana koji je prosao ili je u procesu nostrifikacije.

Magelan
22.04.2015, 02:31
Da preformulisem da ne bi doslo do zabune. Dreadnot jeste DVM, ali bar na ovom forumu nije zalazio u detalje oko svoje profesije. Dakle od njega nemamo, bar ne za sada, informacije o tome kako ide nostrifikacija ukoliko se covek u to do sada upustio. Probajte da ga kontaktirate na pvt. Nema ga tako cesto online.

Magelan
02.06.2015, 23:26
U prvom postu na ovoj temi sam pre par godina objasnio nomenklaturu i hijerarhiju u americkom sestrinstvu. Kako sam u tom prvom postu manje stavio akcenat na moguce nacine kako doci do licence, pokusacu da u ovom postu malo detaljnije pojasnim problematiku. Takodje sam ostao duzan za pojasnjenje u razlici izmedju zvanja "Nurse" i "Emergency Medical Technician".

Da li poceti od nule kao bolnicar, LPN, RN ili BSN? Da li Vam vise odgovara Community College, Vocational School ili Univerzitet? Sve zavisi sta su vam zelje i mogucnosti, prevashodno finansijske.

CNA: nema uslovne predmete koji su potrebni da bi se startovalo sa kursom.
LPN RN-ADN i RN-BSN: u zavisnosti od skole, potrebno je uzeti predmete koji su neophodni uslov da bi se program upisao - "prerequisites". Uslovni predmeti se cesto razlikuju od skole do skole i to definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira skole.

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa srednjom strucnom spremom sa exYU prostora:
Vocational (Technical) Schools imaju CNA i LPN programe
Community Colleges imaju CNA i RN programe, dok neki CC imaju i LPN
Universities - BSN programi

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa visokom strucnom spremom sa exYU prostora:
Ukoliko zelite, mozete ici korak po korak. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, postoji nesto sto se zove "Accelerated Nursing Program". U pitanju su programi koji pruzaju ubrzano sticanje sestrinskog obrazovanja za kandidate koji vec imaju Bachelor Degree (visoku strucnu spremu) iz neke druge oblasti. Programi ovog tipa su mahom aBSN (Accelerated BSN Programs) i u proseku traju 18 meseci. I ovaj tip programa postoje "prerequisites" tako da pohadanje istih najcesce traje dodatna 2-3 semestra pa do RN licence treba ukupno neke 3 godine.

- Lekari sa exYU prostora:
Ukoliko nesto krene po zlu sa USMLE ispitima i lekarskom nostrifikacijom, Excelsior College nudi Distant RN-ADN program (nesto slicno online programu) za lekare iz inostranstva.

- Medicinske sestre-tehnicari sa exYU prostora:
Medicinske sestre-tehnicari sa srednjom strucnom spremom u nekim drzavama mogu da se kvalifikuju za izlazak na ispit za CNA bez pohadjanja kursa. Strukovne (Vise) Medicinske Sestre-Tehnicari imaju mogucnost nostrifikacije i u vecini americkih drzava, u zavisnosti od broja kredita stecenih u Strukovnoj (Visoj) Medicinskoj Skoli ekvivalent moze biti RN-ADN ili RN-BSN. Nakon sticanja ekvivalencije, nadlezni Nursing Board daje dozvolu za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN.

- Paramedic:
U narednom postu vezanom za EMS, bice spomenut Paramedic2RN program.

Kao sto sam gore napomenuo, u zavisnosti od mogucnosti, pre svega finansijskih jer skolarina ume da bude poprilicno visoka i ne tako lako priustiva novopridoslom imigrantu, moze se ici korak po korak - od bolnicara pa na gore - LPN - RN (ADN) - RN (BSN) - RN (MSN) - DNP.

Magelan
02.06.2015, 23:32
Za razliku od exYU republika, za rad u sluzbama hitne medicinske pomoci ("EMS" - Emergency Medical Service) koje su najcesce u okviru vatrogasne sluzbe ("FD" - Fire Department) potrebno je imati licencu EMT-B ili EMT-P sto nije "Nurse".

EMT-B - Emergency Medical Technician - Basic je kadar koji do licence dolazi nakon kursa u trajanju od jednog semestra na Community College-ima ili pri bolnicama koje imaju ovaj tip kursa (Hospital Based Programs). EMT-B je licenciran da pruzi BLS (Basic Life Support) - dakle CPR (kardio-pulmonarna resusitacija). EMT-B je takodje obucen da koristi defibrilator - AED (Automated External Defibrilator), nema pravo da intubira pacijenta klasicnim tubusom ali ima pravo da uspostavi disajni put pomocu King-Tube sto je uproscena varijanta klasicnog tubusa. EMT-B ima pravo da administrira kiseonik (kod pacijenata koji desaturisu iz bilo kog razloga) i par lekova kao sto je Aspirin peroralno (pacijent sa simptomima infarkta miokarda - MI), Nitroglicerin sublingvalno (pacijent sa simptomima infarkta miokarda - MI), Glukagon intranazalno (Hipoglikemija), Glukozni Gel bukalno (Hipoglikemija), Nalokson intranazalno (predoziranje narkoticima) i Adrenalin - Epipen muskularno (Anafilaksa).

EMT-P - Emergency Medical Technician - Paramedic do licence dolazi nakon kursa od 2 semestra (10-12 meseci u proseku). Uslov za upis u Paramedic program je licenca EMT-B. Paramedic je obucen da se na terenu ponasa kao lekari na exYU prostorima - pruza ALS (Advanced Life Support) vodeci se predefinisanim medicinskim protokolima - SMO (Standing Medical Orders). Ima dozvolu da administrira veliki broj lekova, intubira, uspostavlja venske linije, daje lekove venski, interpretira EKG nalaz... Paramedic je obucen i za intraosealnu infuziju (davanje infuzije u kostnu srz ukoliko nije moguce uspostaviti venski pristup).

"Nurse" nema pravo da radi na terenu ukoliko nije dodatno licenciran i kao EMT. EMT je obucen da radi na terenu, i u ustanovama ovaj kadar jedino moze da radi kao ER Tech (Emergency Room Technician) mada na tu istu poziciju cesto zaposle i CNA.

Paramedic ima mogucnost da postane RN - Paramedic2RN program. Gore navedeni Distant program na Excelsior College je namenjen za LPN, EMT-P i MD (lekari) koji zele da postanu i RN.

RN moze da postane Paramedic kroz ubrzani kurs. Virdzinija recimo pruza takav tip kursa - RN2Paramedic na lokalnim CC.

Prednost individua koje su licencirane u isto vreme kao RN i Paramedic jeste mogucnost rada pri kompanijama koje pruzaju hitne medicinske usluge helikopterom/avionom (Flying Nurse/Medic).

SRBghost
03.06.2015, 09:22
Ka bih samo rekao jedno - koji si ti meni kralj!!!! Tvoje postove treba nekako pozlatiti, uramiti i dati im zasebnu kategoriju na forumu!!!

maki90
03.06.2015, 23:55
SRB Ghost, tako je. Nevjerovatni Magelan, nevjerovatan doprinos pojedinim temama :bravo:.

SRBghost
04.06.2015, 04:54
Uh, ja sada videh da kreces jako malo pre mene. Jedva cekam da napises nesto o letu KLM-om. Mi isto idemo sa njima.

kirilnik
04.06.2015, 21:03
Moze li nekoj da mi kaze dali ima topic so iskustva na exYu doktori vo USA?

Magelan
04.06.2015, 21:58
Moze li nekoj da mi kaze dali ima topic so iskustva na exYu doktori vo USA?

Pogledaj temu "Lekari u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1255)".

dr_vet
16.07.2015, 02:35
U prvom postu na ovoj temi sam pre par godina objasnio nomenklaturu i hijerarhiju u americkom sestrinstvu. Kako sam u tom prvom postu manje stavio akcenat na moguce nacine kako doci do licence, pokusacu da u ovom postu malo detaljnije pojasnim problematiku. Takodje sam ostao duzan za pojasnjenje u razlici izmedju zvanja "Nurse" i "Emergency Medical Technician".

Da li poceti od nule kao bolnicar, LPN, RN ili BSN? Da li Vam vise odgovara Community College, Vocational School ili Univerzitet? Sve zavisi sta su vam zelje i mogucnosti, prevashodno finansijske.

CNA: nema uslovne predmete koji su potrebni da bi se startovalo sa kursom.
LPN RN-ADN i RN-BSN: u zavisnosti od skole, potrebno je uzeti predmete koji su neophodni uslov da bi se program upisao - "prerequisites". Uslovni predmeti se cesto razlikuju od skole do skole i to definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira skole.- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa srednjom strucnom spremom sa exYU prostora:
Vocational (Technical) Schools imaju CNA i LPN programe
Community Colleges imaju CNA i RN programe, dok neki CC imaju i LPN
Universities - BSN programi- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa visokom strucnom spremom sa exYU prostora:
Ukoliko zelite, mozete ici korak po korak. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, postoji nesto sto se zove "Accelerated Nursing Program". U pitanju su programi koji pruzaju ubrzano sticanje sestrinskog obrazovanja za kandidate koji vec imaju Bachelor Degree (visoku strucnu spremu) iz neke druge oblasti. Programi ovog tipa su mahom aBSN (Accelerated BSN Programs) i u proseku traju 18 meseci. I ovaj tip programa postoje "prerequisites" tako da pohadanje istih najcesce traje dodatna 2-3 semestra pa do RN licence treba ukupno neke 3 godine.

- Lekari sa exYU prostora:
Ukoliko nesto krene po zlu sa USMLE ispitima i lekarskom nostrifikacijom, Excelsior College nudi Distant RN-ADN program (nesto slicno online programu) za lekare iz inostranstva.

- Medicinske sestre-tehnicari sa exYU prostora:
Medicinske sestre-tehnicari sa srednjom strucnom spremom u nekim drzavama mogu da se kvalifikuju za izlazak na ispit za CNA bez pohadjanja kursa. Strukovne (Vise) Medicinske Sestre-Tehnicari imaju mogucnost nostrifikacije i u vecini americkih drzava, u zavisnosti od broja kredita stecenih u Strukovnoj (Visoj) Medicinskoj Skoli ekvivalent moze biti RN-ADN ili RN-BSN. Nakon sticanja ekvivalencije, nadlezni Nursing Board daje dozvolu za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN.

- Paramedic:
U narednom postu vezanom za EMS, bice spomenut Paramedic2RN program.

Kao sto sam gore napomenuo, u zavisnosti od mogucnosti, pre svega finansijskih jer skolarina ume da bude poprilicno visoka i ne tako lako priustiva novopridoslom imigrantu, moze se ici korak po korak - od bolnicara pa na gore - LPN - RN (ADN) - RN (BSN) - RN (MSN) - DNP.

Imam pitanje za Magelana, ali najpre da te pohvalim, jer zahvaljujuci tvojim postovima imam mnogo vise saznanja o ovoj temi. Ono sto me konkretno zanima je Phlebotomy technician, da li poznajes nekog ko je to zavrsio?vidim da je to kurs od desetak nedelja u zavisnosti od skole, ali ne znam koliko je to isplativo zavrsiti,da li je potraznja za ovim zanimanjem, kakva je literatura, da li su to knjige od hiljadu stranica , gde je pola medicine sazeto ili su knjige od stotinjak stranica, ne znam sta da ocekujem od nekoliko nedelja predavanja, koliko je sve to obimno. Jer smo ipak mi navikli na neku drugu vrstu ucenja i rada kroz nase fakultete, Mozda je mnogo pitanja, izvini , ali stvarno nemam iskustva i mnogo bi mi znacilo da napises svoje vidjenje.

Magelan
16.07.2015, 03:04
Imao sam sertifikat - Certified Phlebotmy Technician (takodje i za EKG) mada ga nisam obnavljao iz prostog razloga sto kao nurse to automatski mogu da radim.

Moja skola za nursing ima u ponudi u Phlebotmy class - 7 nedelja. Stivo je bukvalno jedna knjizica, nista nesto specijalno. Daleko od toga da je neko sazeo celu medicinu u jedan predmet. Imas in na NHA sajtu study guide kao i probni test. Test za sertifikat je nacionalni, a pitanja za test kruze tako da je test ispao pro formae.

Phlebotomist nije lose zanimanje u startu, nema fizikalisanja koje Bolnicarima recimo ne gine, a oba zanimanja su u tom nekom rangu. Ono sto se meni licno ne svidja kod Phlebotomista je ogromna verovatnoca za "occupational exposure". Mada i kao nurse sam imao "exposure"... U zdravstvu to je to tako :)

dr_vet
16.07.2015, 03:29
hvala na brzom odgovoru,
"occupational exposure"..........
mozes li mi malo pojasniti sta to sve podrazumeva, konkretno,mislis li da ovaj posao nije na duge staze, posto imam odredjeno znanje iz ove struke mozda mi ne bi bio problem da zavrsim ovaj kurs, samo je pitanje koliko je isplativo, i naravno uvek postoji mogucnost daljeg skolovanja.

Magelan
16.07.2015, 05:21
Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...

markoss
17.07.2015, 12:19
koja je prica za nutricioniste? moja zena je dipl.nutricionista i kako ide sa nostrifikacijom diplome,jel se polaze nesto dodatno? plata?

Magelan
17.07.2015, 20:12
Nisam siguran kakva je procedura oko nostrifikacije za nutricioniste.

Plate su im iz nekog razloga znatno nize od sestrinskih. Najmanje placeno zanimanje u zdravstvu za taj stepen obrazovanja.

Stanisa
26.07.2015, 06:07
Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.

grabovac84
26.07.2015, 11:19
Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.

Au bre Stanisa pa sta je to sa tobom vise? Bas te uhvatio neki maler...probaj da potrazis na internetu nesto protiv meduza ili u krajnjem slucaju neka ti taj tvoj pasenoga kako ga ti zoves ode u apoteku i uzme neku kremu ili sta vec..valjda zna bar on jezik?...mislim nije to neka nauka jer dok cekas odgovor na forumu mogao si se snaci deset puta do sada...ajde pa javi obavezno sta si uradio...

Tomislav1970
28.07.2015, 05:10
Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...

U neobaveznom ragovoru sam danas dobio informaciju da klinika koja radi testove na drogu za firmu u kojoj radim trazi zaposlene i da placa 22 dolara na sat

Capone
23.08.2015, 20:25
Pozdrav svima! Upravo sam se uclanio na forum jer sam video da ima mnogo korisnih informacija pa sam i sam zeleo da postavim nekoliko pitanja.

Po struci sam medicinski tehnicar sa srednjom skolom. Planiram da upisem Visoku strukovnu skolu "Milutin Milankovic" u Beogradu. Zanima me, ako upisem i zavrsim tu skolu i odem u USA sa bilo kojom vrstom vize, da li mogu da nostrifikujem diplomu ili uradim evaluaciju i da radim kao RN? Kakav je proces, kome da se obratim i koliko traje sve to? Napomenuo bih da sam vec bio u USA na F1 vizi i na H2B vizi i da posedujem SSN.
NAdam se da ce i Magelan odgovoriti na ovo pitanje posto sam procitao mnogo njegovi postova i vidim da je odlicno upucen u sve to. Hvala puno!

Magelan
23.08.2015, 20:46
@Capone

Dobro dosao na forum :)

Ukoliko postanes strukovni medicinski tehnicar, imas mogucnost da postanes RN u US. U zavisnosti od broja kredita koji budes imao po zavrsetku skole, bices ekvivalent ili ADN ili BSN. Oba nivoa su RN i kvalifikuju se za NCLEX-RN.

Ti kao stranac koji ima SSN imas mogucnost da dobijes licencu nakon polozenog NCLEX-a u drzavama cije komore ne zahtevaju Green Card ili drzavljanstvo kao uslov za izdavanje licence. Medjutim, posedovanje samo licence bez dozvole za rad stavlja te u situaciju da jesi licenciran ali ne mozes da se zaposlis...

BSN jos uvek u teoriji moze da dobije EB GC (Employment Based Green Card), medjutim u poslednjih 10-ak godina je na snazi "Visa Retrogression". U prevodu - postoji godisnji limit za medicinske sestre; mozes da nadjes firmu koja ce te sponzorisati, ali onda 6-7 godina cekas da tvoj slucaj dodje na red.

Ono sto moze da bude jedna od opcija je da ukoliko dobijes BSN, dodjes da odradis Master - MSN. U MSN kategoriji su Nurse Practitioners. To bi bila F1 studentska viza, a kao MSN - NP mnogo su ti vece sanse da te neko sponzorise za H1B (a nakon toga i za GC), pogotovo u sredinama koje se smatraju "underserved".

Nismo na forumu imali nikog ko je emigrirao na conto zanimanja medicinske sestre. Informacije koje sam gore naveo su od koleginica sa posla koje su mahom sa Filipina.

Capone
23.08.2015, 20:55
@Capone

Dobro dosao na forum :)

Ukoliko postanes strukovni medicinski tehnicar, imas mogucnost da postanes RN u US. U zavisnosti od broja kredita koji budes imao po zavrsetku skole, bices ekvivalent ili ADN ili BSN. Oba nivoa su RN i kvalifikuju se za NCLEX-RN.

Ti kao stranac koji ima SSN imas mogucnost da dobijes licencu nakon polozenog NCLEX-a u drzavama cije komore ne zahtevaju Green Card ili drzavljanstvo kao uslov za izdavanje licence. Medjutim, posedovanje samo licence bez dozvole za rad stavlja te u situaciju da jesi licenciran ali ne mozes da se zaposlis...

BSN jos uvek u teoriji moze da dobije EB GC (Employment Based Green Card), medjutim u poslednjih 10-ak godina je na snazi "Visa Retrogression". U prevodu - postoji godisnji limit za medicinske sestre; mozes da nadjes firmu koja ce te sponzorisati, ali onda 6-7 godina cekas da tvoj slucaj dodje na red.

Ono sto moze da bude jedna od opcija je da ukoliko dobijes BSN, dodjes da odradis Master - MSN. U MSN kategoriji su Nurse Practitioners. To bi bila F1 studentska viza, a kao MSN - NP mnogo su ti vece sanse da te neko sponzorise za H1B (a nakon toga i za GC), pogotovo u sredinama koje se smatraju "underserved".

Nismo na forumu imali nikog ko je emigrirao na conto zanimanja medicinske sestre. Informacije koje sam gore naveo su od koleginica sa posla koje su mahom sa Filipina.

Magelan, hvala ti mnogo na brzom odgovoru! Nije mi samo jasan deo gde si spomenuo da jesam licenciram ali ne mogu da se zaposlim. Zasto?

A ako bih upisao prvu godinu i dao ovde prvi semestar ili prvu godinu i onda otisao u USA i ostao tamo i kada bi hteo da nastavim skolovanje u USA, koliko bi kostalo, koliko bi trajalo i da li bi mi se priznalo nesto od ispita koje bih dao ovde?

Magelan
23.08.2015, 21:04
Magelan, hvala ti mnogo na brzom odgovoru! Nije mi samo jasan deo gde si spomenuo da jesam licenciram ali ne mogu da se zaposlim. Zasto?

A ako bih upisao prvu godinu i dao ovde prvi semestar ili prvu godinu i onda otisao u USA i ostao tamo i kada bi hteo da nastavim skolovanje u USA, koliko bi kostalo, koliko bi trajalo i da li bi mi se priznalo nesto od ispita koje bih dao ovde?

Transfer zaboravi. Ne zato sto dolazis iz drugog sistema, vec zato sto su Nursing Schools u US koncipirane po sistemu da svaka ima drugaciji kurikulum i usled nepodudaranja transfer, ukoliko uopste dodje do njega, bude po sistemu da skoro sve radis iz pocetka... Navedeno vazi i za Amere - udju li u jednu skolu za sestre, jako su male sanse da ce uspeti bilo gde da se prebace ukoliko recimo dodje do selidbe...

Licenca ti nije dozvola za rad u US. Licencu ti izdaje komora doticnog state-a. Licencu u nekim drzavama mogu da dobiju i stranci koji su na neki nacin dosli do SSN-a, kao ti npr. Neke drzave, kao South Carolina npr, ne izdaju licence stranim drzavljanima. Licenca je potreban, ali ne i dovoljan uslov da radis kao RN u US. Neophodno je da ispunis i imigracione uslove kako bi bio podoban za rad - dakle ili radna viza, status "Legal Permanent Resident" ili drzavljanstvo. Te tri kategorije su podobne za rad u US.

Capone
23.08.2015, 21:09
A da li onda mogu da zavrsim kurs za bolnicara tamo, i da mi neka zdr. ustanova napravi H2b vizu ili H1b vizu i da recimo sa turisticke predjem na tu i da tako radim kao bolnicar i da onda zavrsavam dalje? Koliko kosta to doskolavanje do RN?

Magelan
23.08.2015, 21:13
Bolnicari se ne kvalifikuju za radne vize. Da je drugacije, celi Filipini bi se preselili u US.

Baci pogled na moje postove u ovoj temi. Ispisao sam ranije koliko sta kosta i kakva je cela procedura da postanes "nurse" u Americi.

Ukoliko nemas GC, a pokusavas da se domognes US na osnovu zanimanja, onda bolje zavrsi RN tamo pa odatle kreni na dalje skolovanje u US. To je bar neko moje vidjenje. Ostalo su precice...

Capone
23.08.2015, 21:19
Ok, zvuci dobro, a koliko su velike sanse da dobijem tu vizu za master? Mislim koliko je tesko dobiti je, da li je daju lako? I koje su sanse da se posle zavrsetka tih master studija zaposlim tamo? I koja je cena master studija?

Magelan
23.08.2015, 21:28
Ukoliko budes primljen u MSN program, velike su sanse da ti bude odobrena F1 viza. Iz prostog razloga sto taj stepen strucne spreme u sestrinstvu ne mozes da steknes u Srbiji, a US ima najnapredniji sistem u svetu sto se cele struke tice.

Kolike cu cene, to vec moras da istrazis. Prvo kreni od skola koje primaju F1 studente, a zatim vidi kakve su cene kada napravis probir.

Ja sam pre par meseci, cisto kao plan B, razmenio par emailova i poziva sa skolskim savetnikom (advisor) - South University i dosli smo do cifre od 45k za RN-FNP program. U pitanju je online kurs. Koliko je "u ucionici" zaista ne znam, a za F1 moras na klasican program jer se online ne kvalifikuje za studentsku vizu (online u teoriji mozes i iz inostranstva). Neki obican master tipa "Master in Nursing Education" online kosta 10k. Navodim cene online programa iz prostog razloga sto za njih imam informacije...

Capone
23.08.2015, 21:32
Ok, hvala ti puno na informacijama, mnogo si mi pomogao! Jos samo jedno pitanje... Ako sam ilegalno u USA da li mogu da polazem NCLEX i da li iz ilegalnog statusa mogu da upisem master? Znaci ako sam tamo ilegalno da li mogu da predjem na F1?

Magelan
23.08.2015, 21:39
Ok, hvala ti puno na informacijama, mnogo si mi pomogao! Jos samo jedno pitanje... Ako sam ilegalno u USA da li mogu da polazem NCLEX i da li iz ilegalnog statusa mogu da upisem master? Znaci ako sam tamo ilegalno da li mogu da predjem na F1?

Ukoliko ti istekne viza, nema promene statusa na F1 niti na bilo koji drugi neimigrantski status.

Capone
23.08.2015, 21:41
Ok, hvala ti puno, ako budem dolazio javicu se pa da se vidimo!:grin:

aleblok70
11.10.2015, 23:55
Da li je moguce dobiti autorizaciju za onaj posao koji moze da se radi sa nasom srednjom u Americi i koja organizacija je nadlezna za izdavanje autorizacije.

Magelan
13.10.2015, 01:19
Da li je moguce dobiti autorizaciju za onaj posao koji moze da se radi sa nasom srednjom u Americi i koja organizacija je nadlezna za izdavanje autorizacije.

Nemas u US autorizaciju za CNA. To sto vazi za Norvesku, ne vazi za US.

Isto tako, ta procedura bi verovatno trajala neuporedivo duze nego sam CNA kurs koji je 4-8 nedelja, zavisno od skole.

Magelan
20.10.2015, 01:23
sta je zapravo Vocational school.

Za US Vocational School nemas adekvatan ekvivalent u Republici Srbiji. Ta opcija u stavci za skolovanje "does not apply" za nas :)

Sta je "Vocational School" zapravo? U US srednje strucne skole gotovo da ne postoje. Svi zavrsvaju srednju skolu - dakle kao kada bismo svi u RS isli u gimnaziju. Nakon srednje skole, ukoliko osoba zeli da dodje do zanimanja za koje nije potreban degree (do kog se dolazi na Colleges & Univesities), trening stice u Vocational/Technical School i to su najcesce certificate ili advanced certificate programi u trajanju od najcesce godinu dana. Nije ni meni bilo najjasnije sta je to, mada sam ukapirao kada sam zavrsio jednu od tih "Vocational Schools" (Practical Nursing Program) :)

U Srbiji postoji 5 stepen strucne spreme, ali se to ne moze uvrstiti u Vocational. Spolja gledano, nase trogodisnje skole (zanati) jesu nesto sto bih ja slobodno preveo kao "Vocational", medjutim to se kod nas upisuje odmah posle osnovne, a kod njih je prvo srednja, pa onda sve ostalo. Uzme vremena da se udje u stos sa njihovim skolskim sistemom...

boris g.
24.10.2015, 22:21
Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?

Magelan
25.10.2015, 01:54
Magelan moram da te pitam sta je Medical Assisting Program i moze li da se upise sa srednjom skolom? Koja je cena? Ako sam dobro shvatio ti si tako dosao u Ameriku?

Medical Assistant je paralela medicinskog tehnicara koji (uglavnom) rade po lekarskim ordinacijama. U opis posla im ulazi veliki deo onoga sto med. sestre-tehnicari obavljaju po zdravstvenim ustanovama, ali su na zalost za svoj posao placeni bar dvostruko manje nego sestre. Ta velika razlika u plati se opravdava cinjenicom da su sestre "licensed healthcare professionals" dok su medical assistants "unlicensed assistive personnel". Dakle da bi se smanjili troskovi, napravljeno je zanimanje koje obavlja uzimanje vitalnih znaka (merenje krvnog pritiska, pulsa, telesne temperature, respiracija, saturacije kiseonikom), vadjenje krvi, EKG, davanje injekcija i vakcina, edukaciju pacijenata, i sve to u ambulantnim uslovima i uz nadzor (lekara, stomatologa, NP, PA...).

Moze se zavrsiti skola za MA, medjutim na tim radnim mestima cesto budu CNA, PCT, EMT kadrovi koji uz obuku na poslu (i gore pomenuti nadzor) obavljaju procedure koje im inace nisu u opisu zanimanja. Medicinska sestra (nurse) moze da radi na poziciji MA, medjutim to se retko vidja jer sestre, kao sto sam vec naveo, zaradjuju bar 2-3 puta vise... Satnica za MA u CHGO je $10-13 start dok sestre krecu sa $22-27 na sat pa na gore... U zoni prestonice (DC area) satnice su za nijansu vise, sto naravno prati vise zivotne troskove.

Cena i trajanje MA kurseva variraju od skole do skole. Skola u kojoj sam ja zavrsio MA pre 4.5 godine je kostala 7k i kurs je trajao 10 meseci. Ono sto je zanimljivo za MA kurseve je da se oni naveliko reklamiraju kao neko opako trazeno zanimanje, sa izuzetnim mogucnostima itd. itd. a u stvari ni 10% toga ne pije vodu u praksi...

Licno, posle svog iskustva sa tim zanimanjem, ne bih nikome savetovao da baca novac na MA kurs. U onom momentu poslova bas i nije bilo na pretek, a ono sto sam nalazio je bilo $9-10 na sat. Kombinacija CNA+Phlebotomy+EKG krace traje i manje kosta, a u ta tri kratka kursa zasebno se ovlada svim tehnikama koje se razvlace na MA 10 meseci. No opet, ko god se odluci na neku od ovih kombinacija, to treba da gleda kao privremeno resenje i da gleda da udje u nursing program (ili ici ka nekog drugom zanimanju u zdravstvu koje vodi ka licenci). Sestre (nurses) su izuzetno cenjene u US drustvu i mnogo, mnogo bolje kompenzovane za posao koji obavljaju.

NatalySr
25.10.2015, 16:25
Pitanje za Magelana...jel si ti prvo ovde zavrsio nasu srednju medicinsku pa onfa tamo Vocational?

Magelan
25.10.2015, 16:31
Pitanje za Magelana...jel' si ti prvo ovde zavrsio nasu srednju medicinsku pa onda tamo Vocational?

Ne. U US dosao kao dr stomatologije (gimnazija pre toga). Vocational school (practical nursing) sam upisao na osnovu srednje skole - gimnazije.

NatalySr
25.10.2015, 16:51
Procitala sam sve predhodne poruke..:grin:...sve mi je jasno,za sada znaci prvo do karte pa onda razmisljati sta sa nasom srednjom medicinskom skolom(a sa njom nista):grin:

Magelan
25.10.2015, 16:54
Procitala sam sve predhodne poruke..:grin:...sve mi je jasno,za sada znaci prvo do karte pa onda razmisljati sta sa nasom srednjom medicinskom skolom(a sa njom nista):grin:

Upravo tako :) U cekanju karte mozes da zavrsis strukovnu :) Sa strukovnom vec ima prostora za manevar :)

NatalySr
25.10.2015, 16:59
Hvala puno na informacijama...uh,nista bez nasih strukovnih :grin:..

nepa204
04.11.2015, 15:06
Nisam citala sve stranice,pa se izvinjavam ako je vec odgovoreno na ovo pitanje. Da li i za laboratorijske tehnicare vazi isto sto i za medicinske tehnicare? U smislu da nasa diploma srednje ne znaci nista...

Magelan
04.11.2015, 16:16
Baci pogled na drugu stranu ove teme - postovi# 13-17

Curtis10
03.01.2016, 23:15
Nadam se da će ovo neko pogledati a posebno Magelan.

Pozdrav prije svega svima,

Dolazim iz Bosne i Hercegovine, imam 20 godina i student sam II godine Medicinskog fakulteta. Imam završenu Srednju medicinsku školu. Od malena sam maštao o tome da postanem ljekar i puno me privlači rad u Hitnoj službi. Prije jedno 7 dana sam na googleu pretraživao šanse da se postane Paramedic u Americi meni kao stranom državljanu i nisam naišao baš na puno informacija. Najkorisnije sam pronašao ovdje. Pročitao sam dosta postova, gotov kompletnu temu ali nisam pronašao nigdje kako postati Paramedic ili nema ili mi je promaklo.

Pa sad, ako mi neko može objasniti kakva je procedurada to postanem Paramedic? Čitao sam da nema puno fajde od moje Srednje škole ovdje ali da li mi Medicinska škola ovdje, pomaže tamo da bar ne krenem od 0? Kako sam čitao na osnovu ovog mogu dobiti tamo njihovo najniže zvanje. Koliko ukupno sa svim školovanjem, obukom i slično traje obuka jednog Paramedica? Kako sam pronašao na internetu piše da ide oko 3 godine gotov svugdje u USA.
Dakle koliko traje, da li je previše komplikovano otići i postati to, kako započeti, kome se prvo obratiti, da li se tokom školovanja za Paramedica može naći neki posao pored toga i sl.?
I kako sam upućen, kod njih je "hitna u sklopu vatrogasne stanice" i u vozilu HMP nalaze se Paramedic i još jedan koji je ispod njega i koji nema ovlasti kao Paramedic, činimi se EMT - Basic? Da li se prvo postaje EMT - Basic, pa se može raditi taj posao i školovati za Paramedica?

Veoma me interesuje i zanima ovo i nadam se da će neko odgovoriti. Hvala svima unaprijed :)

Magelan
05.01.2016, 07:06
U postu #195 na ovoj temi je dat sazetak vezan za EMS. Evo male dopune sa ciframa.

EMT-B - Emergency Medical Technician Basic
EMT-I - Emergency Medical Texhnician Intermediate
EMT-P - Emergency Medical Technician Paramedic

EMT-B je kurs od 15 nedelja. Poprilicno intenzivan kurs za nekog ko prvi put ulazi u profesiju. Recimo da je od nas 40 do kraja stiglo samo 20. Cena je u Chgo bila $950. Ja sam konkretno kurs obavio u Advocate Christ EMS Academy - Oak Lawn, IL. Nakon uspesno zavrsenog kursa stice se pravo da se izadje na State Exam. U drzavi IL state exam se sastoji od 85 pitanja i za prolaz je neophodno 75%. Nacionalna sertifikacija NREMT je u drzavi Illinois opciona, dok recimo Commonwealth of Virginia zahteva polozen NREMT i tek onda izdaje licencu koja vazi za state. EMT-B je uslov kako bi se krenulo dalje na EMT-I odnosno EMT-P.

EMT-I u drzavi IL vise ne postoji. U drzavi VA postoji i kao sto i samo ime kaze intermediate ima pravo da radi vise procedura na terenu od Basic-a i manje od Paramedic-a. Ukratko EMT-I ima pravo da uspostavi vensku liniju i administrira samo venske tecnosti (fizioloski rastvor) - NE lekove.

EMT-P se na terenu ponasa kao lekar i u skladu sa postojecim ustanovljenim protokolima zbrinjava pacijente. Kurs u istoj akademiji je kostao oko 4k i traje 10 meseci. U drzavi IL se sa Basic nivoa ide direktno na Paramedic nivo dok u VA imas izbor B-I-P ili isto direktno B-P.

EMT personal mahom pripada vatrogasnoj sluzbi i vrlo cesto su vatrogasci obuceni za oba. Druga mogucnost je rad u Ambulantnoj sluzbi odnosno sluzbi za transport pacijenata. To su privatne sluzbe gde su EMT manje vise transporteri...

Plate vatrogasaca sa EMT-B pocinju od 46k godisnje, dok EMT-P krece sa 53k godisnje. Ovo su cifre za Blue Island Fire Department, Blue Island, IL sa kojima sa imao kontak prilikom voznji koje su bile obavezne u okviru EMT kursa. Kakve su plate po ostatku nacije - nemam preciznu informaciju.

Plate u Ambulantama su malo jace od minimalca... Chicagoland: Superior Ambulance EMT-B $11.35 na sat. Vandenberg: Basic $9, Paramedic $13. Elite Ambulance: Basic $8.75, Paramedic $12.

Par stavki:
1. EMS personal ne potpada pod sestrinstvo te stoga nije zasticen sestrinskim lobijem i plate su posledicno 3 puta (i vise) manje nego medicinskim sestrama.
2. Bez sredjenog statusa u US mozda i mozes da zavrsis gore pomenute kurseve ali posao bez statusa zaboravi.
3. Za posao u vatrogasnoj sluzbi u velikom broju slucajeva nije dovoljna samo zelena karta vec drzavljanstvo.
4. Uz manje vise isti trud, mada uz malo vise ulozenog novca, postaje se nurse sto je neuporedivo perspektivnije zanimanje od bilo kog nivoa EMS-a

Crystalmind
23.02.2016, 10:09
Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna :D

Magelan
23.02.2016, 16:09
Pitanje za Magelana:

Selim se za jedno godinu dana u Kaliforniju, jer sam se udala za Amerikanca i zatražila spouse vizu tako da kad dođem tamo imat ću već status rezidenta s uvjetnom zelenom kartom.
Ovdje (u Hrvatskoj) radim kao medicinska sestra srednja stručna sprema. S obzirom da namjeravam tamo položiti kurs za CNA (ili možda čak uspjeti dobiti dozvolu da direktno idem na dobivanje certifikata) i upisati LVN program, zanima me da li je dovoljno prevesti svjedodžbu i licencu (i naravno sve to ovjeriti) da bi ta svjedodžba bila prihvaćena za upisati se za CNA i kasnije za LVN program? Ili bi bilo korisno da se napravi credential evaluations (u slučaju da se to prizna za CNA)? Nadam se da sam bila bar donekle jasna :D

- Overen prevod bi trebao da bude dovoljan da sluzi kao dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. U drzavama Illinois i Virginia za upis CNA kursa samo traze dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli. Za pocetak svakako prevedi i overi svedocantsva i diplomu o zavrsenoj srednjoj medicinskoj skoli i to nosi ovamo sa sobom.

- Sto se tice direktnog dobijanja CNA sertifikata po osnovu tvog trenutnog zanimanja, to bi morala da proveris sa California Department of Public Health (https://www.cdph.ca.gov/certlic/occupations/Pages/AidesAndTechs.aspx) kakva je procedura oko ekvivalencije i da li bi morala da radis credentials evaluations. Svaka drzava sto se toga tice ima svoj set pravila, a za Cali konkretno nemam info.

- Za LVN program opet zavisi od skole do skole. Neke ce ti traziti samo dokaz o zavrsenoj srednjoj skoli, dok neke dodatno traze i CNA sertifikat uz jos par dodatnih prerequisites...

Daynight
02.04.2016, 04:40
Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala

Magelan
02.04.2016, 05:04
Zdravo svima. Procitala sam svih 24 stranica. Zanima me sledeca stvar. U americi sam, imacu uskoro GC, zelim da pocnem da ucim za nurse, ovde imam diplomu srednje (ekonomske). Kakav mi je start najbolji? Hvala

Zavisi sta zelis?

- Da li ti je cilj da sto pre udjes u profesiju pa dok radis nadogradjujes korak po korak ili imas vremena/novca na pretek pa mozes sebi da priustis nursing program na Univerzitetu?

- Zavisi opet kakve su sanse da budes primljena u nursing program? Svaki nursing program je prica za sebe. Prerequisites su razliciti. Nekada je lakse uci u privatnu LPN/LVN skolu nego na Univerzitet ili Community College.

- Kako ti imas samo srednju skolu "Ubrzani" BSN program ti nije opcija.

Objasnio sam gotovo sve aspekte i modalitete u obrazovanju medicinskih sestara u US na prethodnim stranicama, ali ono sto sam/a moras da uradis je da istrazis sta se nudi u tvom gradu i sta ti odgovara, sta mozes da priustis i gde postoje najvece sanse da budes primljena u program. Imaj u vidu da cesto nursing programi umeju da budu nezgodni u smislu kriterijuma za prijem, a liste cekanja, pogotovo na Community Colleges, umeju da budu duge.

Srecno :)

Tomislav1970
02.04.2016, 05:59
Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad

Magelan
02.04.2016, 06:25
Juce sam pricao sa amerikancom koji je zavrsio master nursing. Kaze da mu je satnica 75 dolara.
Prvo je zavrsio bachelor na community college, a onda je nastavio master uz rad

CC ne nude BSN. Na CC moze da se dobije najvise Associate RN pa se onda ide dalje, uglavnom online.

$75 na sat je verovatno Master, ali ne bilo koji vec po svoj prilici Nurse Practitioner. To je u zbiru nekih 6 godina kontinuiranog skolovanja, a cesto Master programi traze po godinu ili dve iskustva kao RN kao uslov da bi se nastavilo dalje. To je proces koji traje.

RN na odeljenju retko gde prelazi $50 na sat i to tek posle godina i godina iskustva. RN u Chicagoland-u na odeljenju po bolnicama startuje sa oko $27 na sat (plus dodatak na nocni ili vikend rad). Northern Virginia RNs startuju sa oko $30 na sat. NYC RNs startuju sa oko $40-45 na sat.

Daynight
02.04.2016, 17:19
Zavisi sta zelis?

- Da li ti je cilj da sto pre udjes u profesiju pa dok radis nadogradjujes korak po korak ili imas vremena/novca na pretek pa mozes sebi da priustis nursing program na Univerzitetu?

- Zavisi opet kakve su sanse da budes primljena u nursing program? Svaki nursing program je prica za sebe. Prerequisites su razliciti. Nekada je lakse uci u privatnu LPN/LVN skolu nego na Univerzitet ili Community College.

- Kako ti imas samo srednju skolu "Ubrzani" BSN program ti nije opcija.

Objasnio sam gotovo sve aspekte i modalitete u obrazovanju medicinskih sestara u US na prethodnim stranicama, ali ono sto sam/a moras da uradis je da istrazis sta se nudi u tvom gradu i sta ti odgovara, sta mozes da priustis i gde postoje najvece sanse da budes primljena u program. Imaj u vidu da cesto nursing programi umeju da budu nezgodni u smislu kriterijuma za prijem, a liste cekanja, pogotovo na Community Colleges, umeju da budu duge.

Srecno :)

Hvala na odgovoru :) Sto se tice vremena, toga imam na pretek (mlada sam), sto se tice novca planiram da radim kako bih mogla da otplatim skolovanje. ja sam mislila da krenem na community college pa kasnije kada zavrsim to na University nekako ako budem imala mogucnost. Opet, meni bas nije najjasnije sam proces, koji je prvi korak u svemu tome. Meni je cilj da se bavim tom profesijom, ali zelim polako da krenem pa da svih godina napredujem, da dajem maksimum u svemu i da se usavrsavam. Obzirom da nemam nikakvog iskustva u tome, i da zelim da mi to bude zivotno opredeljenje, sta ti mislis odakle je najbolje krenuti?ja sam sad u NJ, ali ne znam da li bih ovde zivela celog zivota, planirala bih NY u narednih par godina, da li to ima uticaja na to kada jednog dana budem radila kao Nurse( sto se tice licence) ?

Magelan
02.04.2016, 17:49
Hvala na odgovoru :) Sto se tice vremena, toga imam na pretek (mlada sam), sto se tice novca planiram da radim kako bih mogla da otplatim skolovanje. ja sam mislila da krenem na community college pa kasnije kada zavrsim to na University nekako ako budem imala mogucnost. Opet, meni bas nije najjasnije sam proces, koji je prvi korak u svemu tome. Meni je cilj da se bavim tom profesijom, ali zelim polako da krenem pa da svih godina napredujem, da dajem maksimum u svemu i da se usavrsavam. Obzirom da nemam nikakvog iskustva u tome, i da zelim da mi to bude zivotno opredeljenje, sta ti mislis odakle je najbolje krenuti?ja sam sad u NJ, ali ne znam da li bih ovde zivela celog zivota, planirala bih NY u narednih par godina, da li to ima uticaja na to kada jednog dana budem radila kao Nurse( sto se tice licence) ?

Pisao sam LVN u prethodnom odgovoru jer sam razumeo da ti zivis u LA-ju. Posto si u NJ/NY area, onda je tu LPN.

Prvi korak - google i pronalazenje skola u okolini. Upit "new jersey approved (accredited) nursing programs"

http://www.njconsumeraffairs.gov/nur/Pages/programs.aspx
http://www.njccn.org/find-a-nursing-program/
http://www.njln.org/LPNSchools.html

Drugi korak - kontaktiranje advisor-a i ispitivanje terena.

Licenca se moze prebacivati iz jedne drzave u drugu, i o tome smo pisali. Dakle, procitaj ponovo moje postove sa ove teme, jer sam o vecini ovoga sto tebe interesuje pisao.

Daynight
03.04.2016, 05:08
Pisao sam LVN u prethodnom odgovoru jer sam razumeo da ti zivis u LA-ju. Posto si u NJ/NY area, onda je tu LPN.

Prvi korak - google i pronalazenje skola u okolini. Upit "new jersey approved (accredited) nursing programs"

http://www.njconsumeraffairs.gov/nur/Pages/programs.aspx
http://www.njccn.org/find-a-nursing-program/
http://www.njln.org/LPNSchools.html

Drugi korak - kontaktiranje advisor-a i ispitivanje terena.

Licenca se moze prebacivati iz jedne drzave u drugu, i o tome smo pisali. Dakle, procitaj ponovo moje postove sa ove teme, jer sam o vecini ovoga sto tebe interesuje pisao.

Hvala hvalaaa :) Procitacu jos jednom sve i pogledacu sve na ovim linkovima. Sve najbolje.

aleblok70
04.05.2016, 10:13
Imam završenu srednju medicinsku ovde i znam da je to ekvivalent CNA na Zapadu.

Da li postoji opcija da ne završavam visoku ovde, nego da dobijem LPN u USA, a školarinu otplatim radeći kao CNA?

I, poslednje, da li je moguće i kako to uraditi, aplicirati za CNA na nekom mestu u Americi?

Magelan
04.05.2016, 14:04
Imam završenu srednju medicinsku ovde i znam da je to ekvivalent CNA na Zapadu.

Da li postoji opcija da ne završavam visoku ovde, nego da dobijem LPN u USA, a školarinu otplatim radeći kao CNA?

I, poslednje, da li je moguće i kako to uraditi, aplicirati za CNA na nekom mestu u Americi?

Da, ukoliko imas zelenu kartu.

Sa studentskom vizom - tesko.

NatNem
09.05.2016, 22:48
Postovani forumasi,

molim vas da mi pomognete oko jednog pitanja obzirom da forum Lekari u Americi nije aktivan,da li neko slucajno zna da li mogu sa Green Card da radim u USA kao lekar ili isto moram da prodjem celu proceduru polaganja USMLE?

Hvala puno svima na informacijama

sedin
07.03.2017, 04:02
Pozz Magelan,mozes li mi reci o lpn to rn bridge excelsior college,u NY sam i planiram poceti bridge,

Magelan
10.03.2017, 17:01
Pozz Magelan,mozes li mi reci o lpn to rn bridge excelsior college,u NY sam i planiram poceti bridge,

Sta te konkretno interesuje? :) Da li vec imas LPN ili Paramedic licencu?

Ja sam jos uvek na Excelsior-u, imam jos jedan ispit i klinicki ispit (CPNE) do kraja tako da sam poprilicno u toku :)

sedin
11.03.2017, 18:36
Sta te konkretno interesuje? :) Da li vec imas LPN ili Paramedic licencu?

Ja sam jos uvek na Excelsior-u, imam jos jedan ispit i klinicki ispit (CPNE) do kraja tako da sam poprilicno u toku :)

Primljen sam u BOCES da zavrsim LPN,trebao bi biti gotov slijedece godine u aprilu pa sam mislio da odmah upisem RN,ali sad ne znam sta bi bilo najbolje,community colleges ce mi uzeti barem godinu dana da zavrsim prereqs,ne znam puno o Excelsior-u??Dosao sam 2015 u Decembru ,zavrsio sam CNA,sad LPN pocinjem,tako da se mucim sa ovom skolom :D

Magelan
14.03.2017, 18:42
Excelsior nudi LPN/Paramedic-to-RN bridge program u distant formatu. Takvih programa u Americi je jako malo, a ovaj na Excelsior-u je najpoznatiji i ima ubedljivo najvise studenata. Excelsior ne trazi prereqs, a tek od skoro su uveli prijemni ispit u vidu TEAS testa.

Distant format, za razliku od online formata, ne iziskuje nikakvo redovno logovanje, domace zadatke i participaciju u virtuelnim diskusijama. Student koji se upise u program dobija spisak predmeta koje je neophodno da polozi kako bi diplomirao. Postoji 3 kategorije predmeta, a izbor u redosledu polaganja predmeta je takav da dok se ne poloze svi ispiti iz predmeta prve grupe, student nije u mogucnosti da prijavi i izadje na ispite iz druge grupe predmeta. Prvu grupu cine opsti predmeti, anatomija, fiziologija, mikrobiologija, psihologija. Drugu grupu predmeta cine Nursing Fundamentals, dok je treca grupa Med/Surg. Ispiti su nesto slicno CLEP testovima, dakle uci se samostalno i student ima diskreciju da zakaze ispit kada smatra da je spreman. Ispiti se polazu u Pearson-Vue testing centrima. Nakon polozenih ispita iz svih predmeta, ono sto sledi je klinicki ispit - CPNE. CPNE je ispit koji traje dva ipo dana (petak popodne, subota i nedelja). Od momenta upisa, studentu je dat rok od 7 godina da zavrsi program. U suprotnom se sve ponistava...

Excelsior Pros:
- Fleksibilan raspored
- Mogucnost odrzavanja posla sa punim radnim vremenom i uporednog studiranja
- Nema prereqs
- Nema nikakvih lista cekanja za razliku od CCs
- Cena gotovo ista kao i pohadanje on-campus programa na CC (Community Colleges)

Excelsior Cons:
- Nije za studente kojima organizovanje sopstvenog rasporeda ne ide od ruke pa studiranje moze da se otegne godinama dok na CC to bude gotovo u roku od godinu dana
- Pojedine drzave imaju restrikcije sto se licenciranja tice
- Program nema Financial Aid. Financial Aid je dostupan ukoliko se student opredeli za online format koji Excelsior takodje nudi ali tu su pravila studiranja drugacija u odnosu na distant format.

Da li ici na Excelsior ili na CC - to zaista zavisi iskljucivo od pojedinca. Sta kome vise prija... Ljude uglavnom na Excelsior odvuce mogucnost da mogu da rade puno radno vreme i studiraju u isto vreme. Nursing programi na CC umeju da budu poprilicno nefleksibilni sa rasporedom, medjutim ukoliko studenta ima ko da izdrzava za vreme studija CC je sasvim ok opcija jer se do diplome dodje mnogo brze nego preko Excelsior-a.