PDA

View Full Version : F1 i H1B viza pomoć


snovolovka
02.10.2011, 14:08
Pozdrav svima:grin:

nova sam na forumu i čitam ga već danima (malo sam se pogubila od silnih informacija), pa bih vas molila da mi pomognete sa savjetima. Pokušat ću biti kratka :suure:

E ovako...do prije par mjeseci muž i ja nismo ni razmišljali o odlasku u Ameriku, nego smo životarili ovdje gdje jesmo.
Ljetos smo se susreli sa mojom rodicom (koja mi je kao sestra) i koja živi i radi u LA, ima GC, uskoro dobiva i državljanstvo, a udaje se za Amerikanca iz :inlove:. Uglavnom, oni nas pozivaju kod sebe, nude nam i smještaj i financijsku pomoć kolko god je to potrebno.

Ja imam diplomu menadžera ekonomije (viša) i dilomirani sam PR (visoka). Muž vanredno studira informatiku i zapeo je na drugoj godini već godinama (zbog lijenosti:ohman:). Inače je završio gimnaziju, a govori i piše engleski i njemački bez greške:naughty:

Daleko nam je razmišljati o lutriji za 2013. jer bi mi išli što prije.

E šta nam je sad najbolja opcija? Gledali smo tazne tipove viza i zanima nas viza F1 za muža. Tražimo neki jeftini koledž u LA (jer nemamo love). Mogli bi srediti da prikažemo da imamo 20.000$ na računu (više-manje koliko koji koledž traži) ali, da li je to i ako ga prime na neki koledž garancija da će muž 100% dobiti F1 vizu? On ovdje ima stan na sebi (mama mu ga je već prepisala) i ništa više.
Ja ne znam kolko je pametno da idem kao njegova pratnja sa F2 vizom, jer u tom slučaju ne mogu raditi.
Budući zet mi je upravo počeo samostalni biznis pa sam kontala da ja preko njega dobijem H1B vizu, da radim kod njega kao menadžer ili PR. Kakve su za to šanse?

Toliko za sada, i sorry što sam bila ovako opširna:blink:, al stvarno nam je svaki savjet dobro došao, a mislim da sam na pravom mjestu za to.

Hvala unaprijed svima koji se potrude pročitati i pomoći nam :1081:

Milosdv
03.10.2011, 23:24
Pozdrav svima:grin:

nova sam na forumu i čitam ga već danima (malo sam se pogubila od silnih informacija), pa bih vas molila da mi pomognete sa savjetima. Pokušat ću biti kratka :suure:

E ovako...do prije par mjeseci muž i ja nismo ni razmišljali o odlasku u Ameriku, nego smo životarili ovdje gdje jesmo.
Ljetos smo se susreli sa mojom rodicom (koja mi je kao sestra) i koja živi i radi u LA, ima GC, uskoro dobiva i državljanstvo, a udaje se za Amerikanca iz :inlove:. Uglavnom, oni nas pozivaju kod sebe, nude nam i smještaj i financijsku pomoć kolko god je to potrebno.

Ja imam diplomu menadžera ekonomije (viša) i dilomirani sam PR (visoka). Muž vanredno studira informatiku i zapeo je na drugoj godini već godinama (zbog lijenosti:ohman:). Inače je završio gimnaziju, a govori i piše engleski i njemački bez greške:naughty:

Daleko nam je razmišljati o lutriji za 2013. jer bi mi išli što prije.

E šta nam je sad najbolja opcija? Gledali smo tazne tipove viza i zanima nas viza F1 za muža. Tražimo neki jeftini koledž u LA (jer nemamo love). Mogli bi srediti da prikažemo da imamo 20.000$ na računu (više-manje koliko koji koledž traži) ali, da li je to i ako ga prime na neki koledž garancija da će muž 100% dobiti F1 vizu? On ovdje ima stan na sebi (mama mu ga je već prepisala) i ništa više.
Ja ne znam kolko je pametno da idem kao njegova pratnja sa F2 vizom, jer u tom slučaju ne mogu raditi.
Budući zet mi je upravo počeo samostalni biznis pa sam kontala da ja preko njega dobijem H1B vizu, da radim kod njega kao menadžer ili PR. Kakve su za to šanse?

Toliko za sada, i sorry što sam bila ovako opširna:blink:, al stvarno nam je svaki savjet dobro došao, a mislim da sam na pravom mjestu za to.

Hvala unaprijed svima koji se potrude pročitati i pomoći nam :1081:

1. Ovo sto vam nudi tvoja rodjaka ODLICNO, pa to ti je vec vise od pola posla zavrseno.

2. Imate dovoljno obrazovanja i to je ok pogotovo jezici, njemu reci da dok niste otisli dobije neki sertifikat MCSA,MCSE,MCITP,CCNA... ne sve, jel bi mu trebalo vremena ali nesto od toga koristice mu dosta.

3. Vi se prijavite ali palite odma, tako cu ja da uradim:obrva:.

4. Sto se tice vize imas ovde dosta informacija o F1 http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=722
Stan je super prednost samo neka ostavi ovlascenje iz suda roditeljima da u njegovo ime mogu da ga prodaju itd...

5. H1B znam kakva je viza ali kakve su sanse to proveri sa zetom.

U svakom slucaju MOJ savet PALI (isto tako cu i ja sa suprugom :grin:) pa makar i na turisticku pa se tamo snalazi.
Lepa je Srbija i ja je volim ali dosta je bilo.

Pozdrav:;D:

snovolovka
04.10.2011, 00:57
E hvala ti Miloše što si se potrudio odgovoriti!
Ja " do jučer" nisam ni znala šta je zelena lutrija, al evo slomih se čitajući sve i svašta, ne bih li sakupila što više korisnih informacija u što kraćem vremenu. Nije lako, puno je tema i postova, puno dobrih stvari, al izgubila sam i dosta vremena iščitavajući teme koje su, nažalost, otišle u krivom smjeru. Oduševila me je Zana kao prvo svojim trudom i pomaganjem mnogima na milion pitanja, a kao drugo izvanrednom dozom sarkazma koji me je nasmijao do suza:)
Muž i ja ćemo se za par dana po prvi put prijaviti na lutriju pa želim i svima ostalima puno sreće u izvlačenju. U međuvremenu ćemo pokušati skontati koji nam je najbolji i najbrži način za doći do "obećane zemlje" :) I dalje su poželjni savjeti od iskusnijih forumaša ( ako imaju volje ;) i vremena)!
Pozdrav i puno sreće svima!!!

vuxanne
25.01.2012, 17:20
Ja bih na tvom mestu upisala neki poslediplomske gde mozes da dobijes stipendiju i da radis kao asistent jer ti si ta koja ima zavrsen fakulet. Stipendije za dodiplomce se teze daju strancima (mozda je moguce ali ja nisam cula ni za jedan slucaj). Ako upises faks i ako si registrovana za neki minimalan broj kredita koje nalaze imigraciono, mozes da dobijes (i odrzis) F1 status. To je tip vize na koji kad udjes u Ameriku vazi dok god si redovan studenti koji pohadja nastavu i registrovan je na odredjeni minimalan broj casova. Ako napustis skolu, automatski gubis F1 vizu.

Malo je drugacije razumeti tu vizu od ostalih koje se koriste za putovanje u evropske zemlje. Npr. dobijes F1 kod nas na osnovu formulara koji se zove I20 koji ti posalje fakulet, ona obicno vazi 2 godine. Na ulazu u Ameriku ti daju neki formular koji se zove I 94 i na njemu ti napisu D/S - sto znaci Duration of Stay. I dok god odrzavas dobar akademski status sa svojom obrazovnom insitucijom, mozes da ostajes u zemlji i dobijas nove I20 formulare. Mozes da dobijes novije ako odes na praksu (CPT se zove Curricular Practical Training status), ako se zaposlis nakon diplomiranja (OPT Optional Practical Training status). Znaci viza u pasosu moze da ti je istekla, nova ti ne treba da ostanes u Americi sve dok imas azurne I20 formulare. U slucaju da napustis zemlju, trebace ti nova F1 viza da udjes u SAD.

Tako da imas dve stvari, da sumiram:
- F1 viza - papir zalepljen u pasosu koji ti treba da udjes u zemlju
- F1 status - azuran I20 formular i I94 formular u pasosu koji je pored istekle vize a na kome pise D/S

Muz/zena i dete onog ko ima F1 vizu dobija F2 zavisnicku vizu sa kojom ne sme da radi vec samo da boravi u SAD.

H1B viza je viza koja se dobija na osnovu aplikacije firme koja ti nudi posao (ona salje sve u imigraciono ne pojedinac). Ona je obicno za ljude sa zavrsenim fakuletima ili poslediplomskim studijama. Prva faza je da firma salje prijavu njihovom Ministarstvu za rad (DOL - Department of Labor) da oni odobre da im bas ti trebas za takvo radno mesto i da si bolja od nekih lokalaca za to isto radno mesto. Kad oni to odobre, dalje ide u imigraciono i sam postupak traje minimum 2 meseca. Kad imas H1B vizu vezana si za svoju firmu, ako hoces da predjes da radis negde drugo, moras da vadis novu H1B vizu. Ako si u okviru Amerike pre nego sto je dobijes, dobijes forumular I 797 i ne moras da napustas zemlju da napravis samu H1B vizu da stoji u pasosu, on je dovoljan da verifikuje tvoj H1B status. Medjutim ako si van Amerike kad ga dobijes, sa tim istim papirom I 797 ides u ambasadu i oni ti daju H1B vizu u pasos.

Muz/zena i dete dobijaju H4 vizu sa kojom nemaju pravo da rade vec samo da borave u Americi.

nemili
25.01.2012, 21:38
Pa ni sa F1 vizom ne moze da se radi, tacnije moze ako i to samo ako te skola koju pohadjas zaposli part time i izda ti potvrdu da radis kod njih sa kojom vadis SSN. E sad nije lako zaposliti se u skoli ako nemas neku vezu... Gledao sam ljude koji se 5-6 godina vuku po skoli i nemaju SSN.

vuxanne
25.01.2012, 22:24
Pa ni sa F1 vizom ne moze da se radi, tacnije moze ako i to samo ako te skola koju pohadjas zaposli part time i izda ti potvrdu da radis kod njih sa kojom vadis SSN. E sad nije lako zaposliti se u skoli ako nemas neku vezu... Gledao sam ljude koji se 5-6 godina vuku po skoli i nemaju SSN.

Preciznije: Sa F1 mozes da radis u sledecim slucajevima:
1. za fakulet koji studiras ako si posledipomac (20 sati nedeljno a plata je slicna americkom minimalcu)
2. ako si na CPT-u - do godinu dana za neku firmu (40 sati nedeljno) u struci i
3. ako si na OPT-u nakon zavrsavanja u nekoj firmi u struci (40 sati nedeljno).

Ja sam na F1 vizi radila u sve ove tri varijante i dobijala platu svakog meseca odkad sam u Americi. Ja radom podrazumevam i rad kao asistent na fakuletu jer te placaju skolarinom plus ti daju mesecnu stipendiju, rad u nekoj kompaniji (praksa) a i rad u firmi koja te zaposli nakon diplomiranja - posto ti OPT produzava F1 status na godinu i do tri godine ako si STEM struke (Science Technology Engineering Math)

A mozes se zaposliti u skoli sa F1 i da ti placaju skolarinu (mislim na poslediplomske studije), kao sto Zana na drugoj temi rece - znanje i umece. Ako ti valja rezime i prijava naravno.

nemili
25.01.2012, 22:34
Preciznije: Sa F1 mozes da radis u sledecim slucajevima:
1. za fakulet koji studiras ako si posledipomac (20 sati nedeljno a plata je slicna americkom minimalcu)
2. ako si na CPT-u - do godinu dana za neku firmu (40 sati nedeljno) u struci i
3. ako si na OPT-u nakon zavrsavanja u nekoj firmi u struci (40 sati nedeljno).

Ja sam radila u sve ove tri varijante i dobijala platu svakog meseca odkad sam u Americi. Ja radom podrazumevam i rad kao asistent na fakuletu jer te placaju skolarinom plus ti daju mesecnu stipendiju.

Moze i ako si redovan student, ne samo u te tri situacije. Studenti na community ili privatnim koledzima takodje mogu da rade legalno u okviru skole (campus). O tome je Magelan pricao na nekoj drugoj temi, a ja mogu samo da potvrdim. Dakle dosao sam na F1 vizi i zaposlio part time na jednom manjem koledzu.
Poenta mog prvobitnog posta je bila da ko misli da ce upisivanjem skole automatski moci da radi u zabludi je. Ovo se odnosi na prvi post Snovolovke. Znaci mozete da probate to, ali budite spremni i dobro se raspitajte koji koledz da upise tvoj muz.

vuxanne
25.01.2012, 22:50
Moze i ako si redovan student, ne samo u te tri situacije. Studenti na community ili privatnim koledzima takodje mogu da rade legalno u okviru skole (campus). O tome je Magelan pricao na nekoj drugoj temi, a ja mogu samo da potvrdim. Dakle dosao sam na F1 vizi i zaposlio part time na jednom manjem koledzu.
Poenta mog prvobitnog posta je bila da ko misli da ce upisivanjem skole automatski moci da radi u zabludi je. Ovo se odnosi na prvi post Snovolovke. Znaci mozete da probate to, ali budite spremni i dobro se raspitajte koji koledz da upise tvoj muz.

Upravo tako. F1 te vezuje za skolu. Nemas nikakva prava za rad a da skola to ne kontrolise. A pogotovu za bracnog druga. Prava za rad su ravna nuli.