PDA

View Full Version : Posao i zdravstveno osiguranje na poslu


Sacipko
18.10.2011, 00:01
Da li je minimalac koji su uobavezi poslodavci da plate 7,5 usd neto, zaista minimalna zarada, ili poslodavci daju i manje, kao u Srbiji (min je oko 24.000, a u Nisu se na trafikama radi i za 15.000)

Da li je bracni partner koji radi i placeno mu je zdravstveno osiguranje, nosilac osiguranja za celu porodicu kao u Srbiji ili ne?

I citao sam da poslodavaci ne placaju zdravstveno i zubno osiguranje osim ako se prethodno ne dogovori?

dejancic
18.10.2011, 01:51
Da li je minimalac koji su uobavezi poslodavci da plate 7,5 usd neto, zaista minimalna zarada, ili poslodavci daju i manje, kao u Srbiji (min je oko 24.000, a u Nisu se na trafikama radi i za 15.000)

Nema neto, sve je bruto. I ja iskren da budem nisam cuo da u Srbiji postoji zakonski minimum.

Da li je bracni partner koji radi i placeno mu je zdravstveno osiguranje, nosilac osiguranja za celu porodicu kao u Srbiji ili ne?

Moze, a ne mora da bude.

I citao sam da poslodavaci ne placaju zdravstveno i zubno osiguranje osim ako se prethodno ne dogovori?

Nije stvar prethodnog dogovora vec da li su beneficije nesto sto firma obezbedjuje. Neki poslovi podrazumevaju samo platu i onda naravno od zdravstvenog osiguranja nema nista.

Sacipko
18.10.2011, 17:48
Moze, a ne mora da bude.

Znaci to opet zavisi od poslodavca i stoji u ugovoru? Da li pre sve podrazumeva medical, da li se odnosi samo na zaposlenog. i da li podrazumeva ostatak porodice, i ako ne, da li se doplacuje za ostale clanove porodice

Magelan
18.10.2011, 18:39
Zavisi od poslodavca. Ne obezbedjuje svaki poslodavac zdravstveno osiguranje jer za to (jos uvek) ne postoji zakonska obaveza. Sto manji poslodavac to gori (ili nikakvi) benefiti. Isto tako, kad se zaposlis, kod vecine poslodavaca pravo na osiguranje se stice tek posle 3, 6 ili 12 meseci (retki su oni koji benefite nude prvog dana i to su uglavnom velike kompanije).

Sto se ostalih clanova porodice tice, doplacujes za svakog ponaosob. Uvek treba proveriti kolika je cena osiguranja preko firme (koliko ti mesecno odbiju od plate) jer se cesto dogodi da je jeftinije imati individualno nego grupno osiguranje preko firme.

dreadnot
18.10.2011, 21:13
Znaci to opet zavisi od poslodavca i stoji u ugovoru? Da li pre sve podrazumeva medical, da li se odnosi samo na zaposlenog. i da li podrazumeva ostatak porodice, i ako ne, da li se doplacuje za ostale clanove porodice

Kao sto je receno, osiguranje spada u benefite koji mogu da budu deo pogodbe sa poslodavcem, a i ne moraju. Ako ne radis puno radno vreme poslodavac nije obavezan da ti da osiguranje. Ako imas 40 satnu radnu nedelju, barem ovde, u Wisconsin-u, sleduju ti i benefiti koje daje svaka ozbiljnija firma. Predpostavljam da ovo ne vazi za sitne preduzetnike koji zaposljavaju mali broj radnika. Firme sa vecim brojem radnika uglavnom sklapaju ugovore sa osiguravajucim kompanijama i health provajderima za sve radnike. Imaj na umu da ti firma ne placa celokupno osiguranje, vec ti se od plate skida dobar deo mesecne rate. Od firme do firme varira kvalitet osiguranja i kinta koju treba da platis, a pri tome najcesce imas opciju da biras razlicite pakete osiguranja (sta ti sve pokrivaju u potpunosti, a sta u odredjenom procentu, koliko placas kao participaciju, koliko ti je "deductible", tj., lova koju ispovrtis iz dzepa pre nego sto osiguranje pocne da ti pokriva troskove za tu godinu i sl.). Glavno je zdravstveno osiguranje, ali postoji i zubno i ocno, kao odvojene varijante, nisu u sklopu perethodnog. Mozes da osiguras samo sebe, a mozes i celu porodicu, dakle imaju individualne i porodicne pakete. Evo primera: ja sam uzeo osiguranje za celu porodicu preko moje firme, sa sve zubnim i ocnim skidaju mi oko $220 mesecno od bruto plate (pre poreza), a imam sve zivo pokriveno i nemam taj "deductible", tj. nema granice koju najpre treba da platim sam, da bi ostalo placalo zdravstveno. Mojoj supruzi su u njenoj firmi nudili osiguranje koje bi trebalo da placa preko $500 mesecno za porodicno, sa $7500 deductible (tj., prvih 7500 dolara mi placamo, pa tek onda uskace osiguranje) i upola losije od mog. Naravno da je odbila jer je vec osigurana preko mene, tako da uzima celu platu. Mislim da jasno mozes da vidis razliku u ponudjenim opcijama. Wisconsin ima i besplatno zdravstveno osiguranje za decu (vazi za legalne imigrante), pa cak i za odrasle imigrante, ali tek posle 5 godina boravka (do tada ces vec steci pravo i za drzavljanstvo).

jovke
19.10.2011, 09:50
Wisconsin ima i besplatno zdravstveno osiguranje za decu (vazi za legalne imigrante), pa cak i za odrasle imigrante, ali tek posle 5 godina boravka (do tada ces vec steci pravo i za drzavljanstvo).
Sta znaci ovo kad kazes (do tada ces vec steci pravo i za drzavljanstvo)? Da li onda sa drzavljanstvom ima razlike kada je u pitanju cena placanja zdravstvenog osiguranja, i neka opcija besplatnog zdravstvenog osiguranja za decu ili odrasle ?

dreadnot
19.10.2011, 20:28
Cena koju platis za zdravstveno osiguranje zavisi od toga ko ti je provajder, kakve usluge pruza i za kakav plan se odlucis (sam, porodica, deo koji sam placas i sl.). Mozes da placas sam ili da ti deo placa firma u vidu benefita, tebi se od plate odbija deo. To ugl. nema veze sa time da li si drzavljanin ili legal immigrant. Moja opaska je bila vise u pravcu da ces za pet godina steci pravo na drzavljanstvo, a ne samo na besplatno zdravstveno osiguranje. Posebna napomena - ova prica vazi za Wisconsin, jer on obezbedjuje besplatno zdravstveno osiguranje za svu decu, za svoje drzavljane, a za odrasle imigrante tek nakon 5 godina. Zbog toga, a i zbog solidne socijalne pomoci (Food Stamps i sl. programi) je veliki broj afroamerikanaca koji bas i ne vole previse da rade presao iz susednog Ilinoisa i drugih drzava koje nemaju ovako napredan vid socijalne zastite i naselio se ovde. Posle mesec dana boravka dobijaju status drzavljana Wisconsina i sticu pravo na svu mogucu pomoc, koja naravno zavisi od tvog materijalnog stanja i zaposlenosti. Naselili su ceo centralni deo Milvokija, pa je to sada opasna zona u koju nije preporucljivo zaci kad padne mrak, a malte ne svako vece izvestavaju o pucnjavi i ubistvima u tom delu grada. No, da se vratim na temu, kada se steknu potrebni uslovi, Wisconsin pruza besplatnu zdravstvenu pomoc (osiguranje) za decu i odrasle. Za sve druge drzave treba proveriti pojedinacno.

steficacvek
19.10.2011, 20:39
Ja sam prije desetak dana uzela zdravstveno osiguranje. Nasla sam insurance broker-a koji mi je pomogao da uporedim najbolje planove za mene i mog stepson (mrzim ubacivati engleski, ali mi bilo koji prijevod za stepson zvuci grozno). Uglavnom nasli smo ok plan koji pokriva uglavnom sve, sa 6000$ deductible za hospitalizaciju u slucaju neke operacije koja nije bas hitna (krajnici, slijepo crijevo etc., hospitalizacija u slucaju neke nesrece ili hitnog slucaja je pokrivena). Mjesecno placamo 233$, i to je daleko bolja opcija od one koju sam dobila preko posla. Tako da opcija ima, malo je komplikovano i totalno drugacije nego kod nas, ne vrijedi ni porediti, ali ima opcija. Najbolja stvar je sto sad imam brokera koji moze da objasni i rjesi sve potencijalne probleme.

Bockyman
20.10.2011, 08:03
молим упућеније за помоћ и објашњење. радим 53 сати недељно. на чеку пише шта ми се колико одбија,али у скраћеницама.
шта значе следеће скраћенице: Mcwh, sswh, fitw.
унапред захвалан!

Magelan
20.10.2011, 08:18
Medicare
Social Security
Federal Income Tax

(tu bi trebao da se nadje i Sate Income Tax)

dreadnot
20.10.2011, 20:18
da si samo malo guglao nasao bi ovu stranicu
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070525185159AAybeTl
tu sve lepo pise... a sigurno ima jos puno slicnih...