PDA

View Full Version : Intervju uskoro,ali...


Kobe
30.10.2011, 12:26
Pozdrav svima,imam nekoliko nedoumica i pitanja oko intervjua,posto sam pratio forum i video da niko nije imao slucaj kao sto je moj,pa rekoh da cujem vasa misljenja i savete.
Intervju u ambasadi mi je zakazan 10.novembra 2011.god.
Situacija je sledeca:
maja 2010.godine sam prvi put otisao u USA i to na J-1 vizi (kao lifeguard),kada sam polazio, bio sam siguran da cu se vratiti za 3-4 meseca,dakle do isteka vize.
Medjutim kako je prolazilo vreme,posto nisam imao vremena ni za sta, odlucio sam da podnesem zahtev za dobijanjem B2(turisticka viza) i da 'vidim' malo USA.
U medjuvremenu sam aplicirao za green card lutriju (znaci aplicirao sam dok sam bio u americi).
Dobio sam B2 vizu, koja mi je trajala do kraja marta 2011. god.
Tada sam bio siguran da se vracam u Srbiju sredinom marta,ali desava se da krajem marta( pre isticanja vize) kompanija kod koje sam radio preko leta 2010-te mi je ponudila posao i naravno rekli su mi da ce aplicirati za mene,tj. da dobijem H2B vizu(radna viza).I to se i desilo, dobio sam H2B vizu i radio za njih celo leto.Ta viza mi traje do 31.12.2011. god.,i ja sam planirao da ostanem do tada u USA i pre isteka vize se vratim u Srbiju.
Medjutim, saznao sam 15-tog jula da sam izvucen na lutriji i zakazan mi je intervju za 10-ti novembar 2011.god,tako da sam se vratio u Srbiju pre 10-tak dana...
Sto se tice mog fakulteta, ostalo mi je jos 2 ispita da diplomiram, apsolvent sam drugu godinu.

E sada, zanima me da li je neko cuo za slican slucaj?
I da li mogu da mi prave neke probleme u ambasadi zbog toga sto sam ostao tamo godinu i po dana (naravno sve legalno)?

Posao me vec ceka u toj kompaniji, oni me ocekuju tamo 22-og novembra.

Hvala svima na pomoci i savetima,trazio sam po forumu neki slican primer, ali nisam nasao, zato sam se svima obratio.

Hvala jos jednom...

highvoltage84
30.10.2011, 12:59
Prijatelju ja stvarno ne vidim šta bi tebi uopšte pravilo problem ako si ti tamo bio legalno i poštovao sva pravila,sredi ti samo potrebnu dokumentaciju i to završi.Sve najbolje.

Kobe
30.10.2011, 14:03
Pa i ja kontam da ne bi trebalo biti problema...
A sta da radim sa dokumentacijom,da li da je prevodim i da li treba pecat apostille?
I jos jedno pitanje: sta da radim sa potvrdom iz vojske,posto ja nisam ni sluzio vojni rok?Da li treba u tom slucaju da vadim neko uverenje,potvrdu iz vojske?

mikiSA
30.10.2011, 14:07
Ti si mogao legalno da uradis adjustment of status (AOS) u US i da se ne vracas u Srbiju samo zbog vize .
Ma proci ce to OK, javi nam kako bude na intervjuu.

mikiSA
30.10.2011, 14:11
Pa i ja kontam da ne bi trebalo biti problema...
A sta da radim sa dokumentacijom,da li da je prevodim i da li treba pecat apostille?
I jos jedno pitanje: sta da radim sa potvrdom iz vojske,posto ja nisam ni sluzio vojni rok?Da li treba u tom slucaju da vadim neko uverenje,potvrdu iz vojske?

Kojom dokumentacijom? Ak mislis na onu iz Srbije, nije je potrebno prevoditi: All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations.
Ti si u Srbiji, svi dokumenti ce biti na srpskom, pa ih ne treba prevoditi :)
Za vojsku: otidji u ministarstvo odbrane, kako se to vec zove i uzmi papir na kojem pise da nisi sluzio vojsku. Kad ti je ljekarski zakazan? Puno srece.

Kobe
30.10.2011, 15:06
Kad kazem dokumentacija,mislim na svu papirologiju koju moram da ponesem odavde na razgovor u ambasadu.
A sto se tice uverenja iz vojske, zanima me da li je to uverenje obavezno za nas koji nismo sluzili vojsku?
Lekarski jos nisam zakazao,trebalo bi da zakazem u toku ove nedelje.