PDA

View Full Version : Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA


Stranice : [1] 2 3 4 5

Magelan
15.09.2012, 04:46
U vise navrata smo do sada spominjali voznju kamiona po raznoraznim temama. Za nas koji smo u USA dosli sa samo srednjom skolom ili sa diplomom koju je potrebno nostrisifikovati ovo zanimanje nije lose za pocetak jer donosi poprilicno dobar prihod sa kojim se moze preziveti.

Unapred se ogradjujem - informacije koje cu ovde izneti vezane su za Illinois - Chicago. Kako to izgleda po drugim drzavama - ima li nekih krucijalnih razlika ili ne - zaista ne znam.

Kako doci do dozvole:
Prvo sto je potrebno imati je obicna vozacka dozvola. Sa njom se ide u CDL DMV i polazu se testovi. Za obican CDL Class A potrebno je poloziti 3 testa - General knowledge, Air Brakes & Combination vehicle. Test kosta $50 i radi se kompjuterski u DMV-u. U Chicagoland-u postoje 3 takva DMV-a: Elk Grove Village, West Chicago i South Holland. Nakon uspesno polozenog testa sluzbenik u DMV-u izdaje permit - 2 lista papira. Permit vazi godinu dana i neophodan je da bi se krenulo sa auto skolom. Oni koji se opredele da ne idu u auto skolu mogu da voze uz nadzor CDL vozaca do 4 sata dnevno. Isto tako, kandidati koji ne idu u skolu da bi izasli na polaganje moraju doci sa necijim kamionom u DMV kako bi izasli na polaganje. Za ljude koji se opredele da idu u skolu, polaganje se organizuje u samoj skoli nakon zavrsene obuke. Skola kosta $1.500 - $1.900 (cena fluktuira tokom godine) i vecina nas je isla u Alamo. Skola se nalazi u SouthSide - blizu Midway aerodroma. Obuka traje nekih 5-6 nedelja i ide se 4 puta nedeljno (ovako je u Alamu).
Vozacki ispit se sastoji iz 3 dela: Pretrip inspection (usmeni deo - anatomija i fiziologija kamiona :) ), Skills (poligon) i Road (voznja po gradu). Nakon polozenog ispita, ispitivac na permit lupi pecat i sa tim se ide nazad u CDL DMV gde zadrze staru obicnu vozacku dozvolu i izdaju CDL.

Kako izgleda posao:
Tu stizemo do onog zamrsenog dela. Ima gomila varijanti, dilova, dogovora, kombinacija, varijacija da to prosto ne daje mogucnost za neko generalizovanje. Neko vozi "over the road" (po 2-3 nedelje te sibaju diljem Amerike kao ping-pong lopticu dok u nekom momentu ne iskrsne tura za CHGO i onda ostajes kuci par dana). Neko vozi samo u lokalu i svako vece i vikendom je kuci. Velika je razlika da li se vozi Dry Van (zatvorena prikolica), Reefer (hladnjaca) ili Flat Bed. Dry Van je u principu najlaksi jer nema zatezanja onih traka (straps) i cimatanja sa ceradama (tarps) kao na Flat Bed-u, dok se kod Reefer-a stalno mora voditi racuna o posebnom rezervoaru koji napaja hladjenje... Sama voznja kao voznja nije toliko strasna. Ono sto uzima dosta vremena su cekanja po utovarima/istovarima. Cesto se dogodi da ako se omasi ugovoreno vreme utovara/istovara ostave vozaca da ceka satima (nekad se zalomi da ostane u mestu i ceo vikend). Vremenski uslovi, pogotovo zimi su i te kako otezavajuci faktor - vetar, sneg, led... "Over the road" vozaci spavaju u "sleeper-u" (krevet na sprat iza sedista) po truck stopovima i odmoristima uz auto put. Generalno, kapaciteti istih su nedovoljni. Odmorista (rest area-e) su preko noci krcata, a truck stopovi uglavnom sa nedovoljno mesta pa je cesto frka naci gde da stanes da bi spavao (meni se dogadjalo da tek na trecem truck stopu naletim na slobodno parking mesto). Over the road vozaci vode log book (dnevnik voznje). 11 sati dnevno je dozvoljeno da se vozi, na duznosti (on duty) se ne sme biti duze od 14 sati u kontinuitetu i posle 11 sati voznje je neophodno imati minimum 10 vezanih sati sna. Nakon 70 radnih sati, neophodno je napraviti odmor ("reset") u trajanju od minimum 34 sata. Ovo su zvanicne smernice. Nezvanicno - log book se stimuje i steluje tokom puta na moguce i nemoguce nacine ne bi li se uklopio sa gore navedenim pravilima.

Truck stops:
Truck stopovi su jedan paralelni svet. Meni licno je to bio mozda cak i veci kulturoloski shok nego sto je bio dolazak u USA. Tu se spava, sipa gorivo, doruckuje/ruca/vecera, pere i susi ves, igraju igrice, gledaju filmovi i TV, ide kod frizera... Neki truck stopovi (kao moj omiljeni IOWA 80 - Walcott, Iowa) imaju cak i kiroprakticarske i stomatoloske ordinacije :)
Dva velika lanca truck stopova su PETRO/TA i PILOT/FLYING J. Uglavnom su uz autoputeve (Interstates) i retko po US & State routes.
PETRO je poznat po tome da ima parkinge sa najvecim brojem mesta i diner "Iron Skillet" gde je hrana sasvim ok.
TA ima velike parkinge i "Country Pride" diner (uglavnom neljubazno osoblje)
FLYING J - vecina njih ima "Denny's" diner-e (moj omiljeni), ali cesto nedovoljno parking mesta
PILOT - uglavnom ih zaobilazim - po pravilu uvek tanki sa parking mestima i uglavnom nemaju diner nego neki od lanaca brze hrane (Mc, Wendy's, Arby's, TacoBell...)

Midwest je poprilicno pokriven Truck-Stopovima, Istocna obala je jeziva (u Dzerziju i Konektikatu ima po 1 posten), Jug (Texas) je ok, Planinska zona je isto ok, dok je zapadna obala (prevashodno Kalifornija) slicna istocnoj. U celom Los Angeles-u ima samo 1 TA (tj. 2 - jedan preko puta drugog) 50 milja od centra grada (Ontario, CA - skoro na pola puta do Las Vegas-a).

Weigh Stations:
Vage... Nocna mora, pogotovo kad kamion bas i nije u reprezentativnom stanju... Log book mora biti validan ako traze na uvid - u suprotnom te stavljaju "out of service" sto znaci da moras da "odspavas" na licu mesta koliko sluzbenik odredi ne bi li dosao u stanje koje je "bezbedno" za voznju. Vage su uglavnom locirane na ulazima u drzave, mada ih ima i po unutrasnjosti drzava. To je neka prica slicna sa carinom - u smislu moze da te propusti (naravno ne smes biti pretovaren), ili da te skrene na stranu. To skretanje na stranu nekad moze proci bez kazne, ali ako se namerace da rade pregled kamiona tu uglavnom moze uvek da se nadje neka "dlaka" i onda se pisu kazne i slede negativni poeni koji vozacu idu na vozacki record. Srecom, vage uglavnom ne rade nocu i vikendima (po Illinoisu retko kad uopste i rade), a neke drzave (recimo New York) ih ni nemaju. Colorado je po pitanju vaga najgori - rade 24 sata, i uglavnom te skrenu na stranu (zaobilazim ga u sirokom luku).

Zarada:
"Over the road" vozaci koji voze za kompaniju ili za owner operatore koje dispecuje neka kompanija zaradjuju 36-40 centi po milji (ovo je neki prosek) na dry van-u i 45-50 centi po milji na flat bed-u. Vozaci koji voze za Kanadu su u nekom rasponu od 40-45 centi po milji (dry-van). Na dry van-u u optimalnim uslovima se predje oko 3.000-3.500 milja nedeljno (prosek). Na flat-bed-u recimo 3.000 milja nedeljno (ode dosta vise vremena na utovarima jer se tovar mora obezbediti - vezati, zategnuti i prekriti ceradom). Ovaj broj milja je optimum - kad nema kvarova. Kamion, kao masina koja je stalno u pokretu i koja se ne gasi (leti zbog klime, zimi zbog grejanja) je podlozan kvarovima. Ako dodje do kvara, gubi se miljaza... Nekad se kvar sredi brzo pa se to ni ne oseti, dok nekad ostane na popravci po 2-3 dana (recimo da se kvar desio u zabiti gde se ceka 3 dana na deo) i eto manje miljaze... Moze da ispadne i kurshlus na vagi pa te stave 72 sata "out of service" pa ti posle otresaj usima... Broj milja je osetno manji zimi nego u letnjim mesecima. Isto tako, los dispecar moze da cesto uprska stvari i da upropasti ne jednu, nego par nedelja za redom... Poenta je da je vozac placen po milji, a firma po tovaru. To znaci da se dispecaru i te kako isplati da ti uvali tovar koji je samo 300 milja jer je on iz nekog razloga mnogo skuplji od onog gde je razdaljina 1.000 milja. To je prednost kad si "owner operator" jer si tad u poziciji da odbijes ponudu, a kada si vozac vozis gde ti se kaze. Sve ima svoje prednosti i mane - taj isti owner operator sam snosi troskove popravki pa tu moze da bude mnogo veca glavobolja...
Isplata je jednom nedeljno. Vecina firmi zadrzava prvih par cekova, pa i to treba imati u vidu. U nekim firmama je obavezna doobuka u trajanju od nekoliko nedelja i tada ili ne placaju ili plate tipa $250 fiksno na nedeljnom nivou.
Sto se poreza tice - to je za ovaj posao malo bzvz jer te u vecini nasih firmi placaju kao da si "self-employed"... Sam pojam da je ovo "1099 job" znaci da se mora dobro kalkulisati prilikom prijave poreza u smislu odbitaka koji smeju da se prijave. Iznos koji treba da platis kad dodje taj momenat zavisi od bracnog stanja, broja dependant-a... Nije fiksan procenat. Recimo da je to tesko ispod 18%, a ako si single moze to da bude i oko 30%. Porez je svakako manji ako se otplacuje kvartalno (za 1099 postoji i ta mogucnost).


Firme:
Nasa ekipa u Cikagu uglavnom vozi po kompanijama koje su "nase" - biznis koji je u CHGO uglavnom u rukama ljudi sa balkanskih prostora. Tu postoji fleksibilnost u smislu da ako zapnes i vozis kao lud, oni mogu da ti daju tura koliko hoces (sto se definitivno kosi sa pravilima i tu stupa na snagu shtelovanje log book-a). U nekim firmama te teraju da vozis koliko im se cefne - svidjalo se to tebi ili ne.
U americkim firmama je druga prica. Tamo se radi po PS-u, postuju se pravila, nema preterivanja sa miljazom, vozi se po log book-u. Nekome to mozda odgovara (amerima uglavnom), dok nasima, pogotovo kad tek krenu da voze to nije dovoljno... Isto tako, u americke kompanije se ne ulazi tako lako - potrebno je iskustvo i dobar vozacki record.


Ovo bi bilo neko moje zapazanje. Verovatno sam izostavio gomilu stvari, ali trenutno sam ostao bez ideja :) Ima nas na forumu jos koji smo u ovom poslu pa ce verovatno iskusnije kolege/drugari dodati jos korisnih informacija :;D:

*****ADDENDUM*****

Pocevsi od 1. jula 2015. zakon na federalnom nivou nalaze drzavama da CDL izdaju samo kategoriji drzavljana i imigranata.

Osobe sa ne-imigrantskim vizama (J1, H2B, F1...) vise nisu u mogucnosti da dobiju CDL legalnim tokovima.

Usled gore navedenog razloga molim clanove da ne postavljaju pitanja kako doci do CDL-a ukoliko nemaju GC ili drzavljanstvo. Posto je ovaj forum javni kanal, necemo raspravljati o potencijalnim rupama u zakonu pojedinih drzava.

Tema se prati i postovi sa pomenutom sadrzinom ce biti brisani.

Moderator

Bockyman
15.09.2012, 05:34
Не знам на који начин да искажем довољну захвалност за овако користан пост!!!! :bravo: :bravo: :bravo:

cvale
15.09.2012, 10:01
Bravo care samo nastavi !!!!
:bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

cvale
15.09.2012, 10:17
Upravo se sjetih jednog poučnog foruma pa pomislih da nekome može pomoći u budućnosti.

http://www.thetruckersreport.com/truckingindustryforum/

http://www.thetruckersreport.com/truckingindustryforum/questions-from-new-drivers/

http://www.thetruckersreport.com/truckingindustryforum/ask-an-owner-operator/120194-becoming-owner-operator-steps-forms-info.html

Positive Vibe
15.09.2012, 15:05
@Magelan

Zaista sjajan i koristan post. Nisam znao da si presao u taj bussiness, ali sada vidim da si se odlicno snasao. Samo guraj napred, mislim da vec sasvim fino zaradjujes a verujem da ce biti i bolje. :bravo:

Ima ona fora da velika vecina ipak zavrsi kao kamiondzije, balkanska sudbina u USA. :;D:

Mi smo 2007. radili long distance moving sa obicnim Illinois vozackim dozvolama i C kategorijom, naravno. Tada smo sasvim fino zaradjivali, iako znamo o kakvom poslu se radi. Na putu smo bili 6 od 7 dana, a dan je bio placen $145. Ima tu i baksisa i nekih zaokruzivanja, pa cak i nagrada, tako da nije bilo lose. To je ipak bio srednji International kamion. I to preko Penske-a. Ruta je bila uglavnom CHGO - NY sa usputnim adresama. To je jedna prica, a sasvim druga kada se predje na zaradu per mile, gde je kinta bolja.

vuxanne
15.09.2012, 22:29
E pa to, treba tema za ovo, i kad bi mogli da se prebace ovde postovi iz drugih tema, pa da se sve nadje na jednom mestu strava bi bilo...

Milosdv
15.09.2012, 23:23
Odličan post za sve koji hoće u američke TAM-iće :grin:

Pozdrav Magelan

Magelan
15.09.2012, 23:28
Hehe :grin:

TAM-ic :;D: Bese Volvo do pre neki dan, sad cemo da vidimo da li cu ostati u Volvo-u ili ce mi uvaliti neki Freightliner

P.S.
Kada ti Milose stizes ovamo?

MiCemoProbati
16.09.2012, 19:01
Stvarno Magelan, svaka cast za temu. Bilo je slicnih, ali ovo je konkretno od covjeka koji radi taj posao i koji prica iz sopstvenog iskustva. Vjerujem da ce mnogima biti od velike pomoci.
Reci mi kakav si bio sa engleskim kad si otisao?

Magelan
16.09.2012, 20:15
Engleski mi je bio poprilicno dobar. Mada, to i nije neki presudna stvar za ovo zanimanje. Za CDL poloze likovi koji banu u USA bez ikakvog znanja engleskog - nauce napamet testove (banka od nekih 400 pitanja - od tih 400 na testu dodje oko 60 identicnih), a pretrip inspection je skripta od 9 strana... Tu recimo moje znanje engleskog ne da nije bilo primenljivo u smislu da sam morao da naucim imena delova kamiona na engleskom, a da pri tom, nisam ni na srpskom znao pre toga kao se sta zove :grin:

Milosdv
16.09.2012, 22:14
Hehe :grin:
TAM-ic :;D: Bese Volvo do pre neki dan, sad cemo da vidimo da li cu ostati u Volvo-u ili ce mi uvaliti neki Freightliner
P.S.
Kada ti Milose stizes ovamo?

Malo off topic-a uvek dobro dođe :grin:

Ja dolazim čim dobijem vizu (09 oktobra), znači do kraja oktobra eventualno sredina novembra.

Imao sam priliku da pričam sa par likova koji su kod tebe u CHGO voze kamione. Vrlo su zadovoljni, baš zbog toga što ti navodiš da može da se radi koliko hoćeš. Znači to kad se nema para...

A moraćemo na piće negde kad naletiš na miami. :;D:

Magelan
16.09.2012, 22:33
Hehe, Miami sam vec rezervisao za decembar tako da se vidimo :;D:

MiCemoProbati
18.09.2012, 11:16
Pa i mislio sam da nije previse tesko poloziti cim dosta ljudi koji nemaju drugu mogucnost za posao, polazu za vozace. Dobro je uvijek imati mogucnost za rezervnu varijantu :) a sto se tice nalazenja posla kad se polozi jel to veliki problem ili moze da se nadje?

Magelan
18.09.2012, 17:16
U CHGO ima posla, i posao se nalazi poprilicno lako.

Cak i u auto skolu cesto dolaze vlasnici kompanija da regrutuju vozace...

Aristotel
23.09.2012, 18:55
Mnogo mi se svidja tema! Ovde sada imamo vozaca kamiona, da prica iz svog iskustva ali takodje imamo i dispečara, onog koji daje poslove kamionu, sada moja strana priče! :beer: Kod komaniskih vazaca uglavnom teramo da imaju oko 3000 milja nedeljno! Dotle kada doguraju to je to, onda im damo neki short run ( čisto da bi podigli prosek preko dvojke) A kada imamo ownere ( moj slučaj) Onda se se ide na foru da gross bude preko 5K$ mora da predje preko 2$/totale mile) ali često sa par vozaca izlazim i preko 8-9 hiljada nedeljno! Ako vozac može da vozi timske ture onda se razbija od para!
Inače ja ovaj posao radim iz Srbije, outsorcing, sto se tiče vozaca, najvise volim da radim sa nesrbima (da dobro ste pročitali) marokanci, kubancima amerima (ali samo sa onim koji vole da naštele logg-book) bugarima, uglavnom onima koji su mladji i koji mogu da zgaze 1000 milja od 11am do sutra 13pm,
koji mi veruje i nikada ne odbija turu! jednostvno uvek ga pitam i trazim da mi veruje da ce gross na kraju meseca biti izmedju 20k-30k $ sa prosekom preko dva! ne volim one koji svaki petak oće da idu kući pogotovo ako im je kuća na FL ili u Chicagu! ili nekoj egzotičnoj lokaciji (CA, WY, OR, WA, i tako)
Trudim se da im ispunim sve zelje, jer uvek se vodim tim da sa sa vozačem prijatelj i mi smo tim, zajedno se trudimo da brokeru uzmemo sto vise para! Nekada moramo i da zajedno lazemo, ( da je put pod konstrukcijom, da je suplja guma, da smo na 10 milja od deliverija a mi na 50 i tako)
A sada malo o marketu:
Tokom godine market se stalno menja, neka mesta prorade, pa se usija telefon, kad postujem kamion tamo (to su uglavnom mesta oko Memfisa, ili Sent Lujisa sada)
Trenutno sada dobre ture se mogu uzeti iz Chicaga (najzad je proradio, i ceo nort radi) krenule su jabuke iz WA, krenuo je luk iz Ajdaha,(minesota gori) svaki put kada se pojavi neki poremećaj na marketu , tipa stignu lubenice na floridi pa polako pocnu da se pomeraju na severu, to izazove veliku promenu cena na trzistu odjendom imate dosta veliku ponudu tura a konstantan broj kamiona! tada owner operatori se rasturaju od para!
Znaci voze kao blesavi! To vazi sa kratak period na floridi kada dodju lubence! (u periodu kada nema lubenica tada vozac zna da ostane zaglavljen i 3 dana na flridi)
Jednostavno brokeri znaju da je ponuda kamiona mnogo veća nego ponuda tura i broker samo ceka nekog ko stvarno mora da ide pošto zasto i skoro dzabe da vozi, Sada su krenule i tikve iz Nju Meksika, tako Magelan mozes ocekivati da krenu sada duge ture! Još malo pa kreću novogodišnje jelke da se voze! To je extra plaćeno ali mnogo dropova ima! Tako bas mi drago da sam pročitao tvoju stranu price, pa ti zato pricam moju! Moj ti je savet da sto pre postaneš owner! jer velika je razlika u kešu! ( na primer u petak sam uzeo turu ih ohaja za Ricmond VA , 41 prazna milja + 641 puna milja 2500$ sto je skoro 4 po milji, lagana tura 20K , takojde sam isto uzeo Saint Louis do Colorada 780 milja 3000$, to su bas ozbiljen pare, ali posle iz Colorada se vozilo pivo (ili nešto slično), a pivo teško kao slon 47K i 1,30$/mile) Moja želja je da postanem owner opetartor, da ja vozim kaion! :1081:

Sve u svemu taj posao može biti jako lep, ali i jako naporan! sve to zavisi od dispečara, i da li odbijate ture! Da li ga zovete svaki 5 minuta i trazite mu turu (sto stvarno mrzimo) ili jednostavno javite mu da ste prazni! i čekate! Mnogo se predela vidi, lepih planina, suma, i ostalog! Ali nekada mora da se pomogne da se istovari kamion! Sve u svemu količina novca koja se zaradjuje zavisi i od sposobnosti vozca! (tj da li hoce da spava do 12h ili se pojavi na istovari u 8 da li hoze da zgazi 800 i vise milja ili samo radi po log-buku)

ovo je priča za 53 dry-ven! ja radim venove!

Magelan
24.09.2012, 08:20
1000 milja dnevno - mozda, ako je relacija Chicago-Dallas ili Chicago-Denver (ravan teren) i moze da se izgura u danu, ali ako je recimo Chicago-Boston to bas tesko... Opet da se ogradim - ja to ne mogu. Pogotovo kad krene zima i kad se dan skrati (citaj voznja nocu) to je bas nezgodno. Ako si pretovaren po svim onim kojekakvim cukama (PA, WV, CO, MT, ID...) ni ne moze da se vozi brzo i onda je 1000 milja malo nerealno. Naravno postoje ljudi koji to rade, ali moje licno misljenje je da to nije bezbedno. Sam pojam da neko moze da ne spava danima je po meni cista ludost i neminovno vodi posledicama. Necemo o crnim temama (zaobicicu nezgode, sletanja, prevtanja usled premora), ali imajte u vidu da ti vozaci koji tako rade par godina ostare i propadnu onako najgore, uniste svoj organizam i onda ne stignu ni do 40-te a vec imaju hipertenziju, anginu pectoris, sky-high cholesterol itd. a kao neko ko je primarno iz medicinske struke samo mogu da kazem da taj nema prognozu duzu od 60-65...

Isto tako, cela ta zarada je novac na koji se naknadno mora platiti porez. Od toga se odbija gorivo, putarine, odrzavanje, popravke... A to su ogromne stavke... Sve u svemu - skup sport.

Biti owner operator je ok za ljude koji se opredele da se truckong biznisom bave na duze staze. Meni je ovo vise privremeni posao, tako da (bar u ovom momentu) nemam tih ambicija...

detox
24.09.2012, 10:10
moze li neko reci kakva je sigurnost vozaca. citam danas da dosta vozaca nestaje.

Magelan
24.09.2012, 14:47
Dok si u okviru USA i Kanade, siguran si. Ako krenes za Meksiko (ne znam nikog ko je to radio) to je ravno samoubistvu...

Najveci problem na putu je premor i nespavanje. Sto se tice nestanaka u pravom smislu te reci, ne znam da je iko tek tako nestao...

Bode
24.09.2012, 16:55
Nazalost evo najnovijeg slucaja

http://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/527433_10151088882652991_1619144323_n.jpg

landlord
25.09.2012, 04:03
Covjek je umro u kamionu u toku noci. Vjerovatno srce. Pronasla ga je policijska patrola.

Aristotel
25.09.2012, 12:11
Ma znam! O čemu pričaš! Ali ako si owner bez broblema na godišnjem nivou možeš u banku da staviš 100,000 hiljada! (kad se sve odbije) Znam ja kadm d može da se vozi 1000 milja! Al meni jednom iskoči timska tura! Tempa Fl za Amarrilo TX preko 1400milja! Utovare vazača u 17h a on(single) zgazi to do sutradan do 21h! Doduše bio prazan kamion, samo tri kutije na jednoj paleti! Razume ja to! I ja moje vozace forsiram da voze! Ali ne šaljem u mexico, jednom sam slao u kanadu! (ali imam pra njih koji ne vole da se spuštaju ispor I10) (zasada nikad na Aljasku) bojim se da ga ne bih mogao vratiti) pa kad traže rate za AL brokeri ja pune milje plus prazne milje do sietla pomnožim sa 2 pa dam cenu! Za sada niko nije pristao! :) Hej magelan kazu tako ljudi, da im je to privremeni biznis! Ali kasnije udje to u krv! Pa ne mogu da se skinu sa puta! :) zato oprezno! MOže tu dosta para da se zaradi! :) A ti ne bi voleo da imaš kamiona i vozaca koji vozi za tebe! A ti kući i ja te zovek i kazem! E ima shortrun! Indijana za ohajo 160 milja 1400 dolara? Jel vozimo? :) Može tu mnogo para da se zaradi! Veruj mi!

Magelan
25.09.2012, 14:22
@Aristotel

Hehehe, znam da moze da udje u krv, ali trucker ne moze nikako da zaradjuje vise od stomatologa :grin: A meni je cilj da svoju diplomu nostrifikujem u nekoj blizoj buducnosti tako da ja po svoj prilici (hteo - ne hteo) necu biti jedan od tih...

P.S.
Please, please, PLEASE, koristi tacku umesto uzvicnika. Para usi kad kad neko mnogo vice :;D: Nemoj da shvatis ovo pogresno, nista licno ni uvredljivo, tekst bi jednostavno izgledao mnogo lepse i citljivije samo kad bi koristio tacku.

Pozdrav :;D:

Aristotel
25.09.2012, 23:49
To da. To za stomatologa se slazem totalno: e a to za uzvicnik mi prešlo u naviku, pa cudo jedno, ne mogu nikako da izbacim, i devojka se ljuti na mene zbog uzvičnika. :) inace nikada ne vičem. Ali bas umesto tačke koristim uzvičnik. Hvala.

Bockyman
26.09.2012, 07:25
to da. To za stomatologa se slazem totalno: E a to za uzvicnik mi prešlo u naviku, pa cudo jedno, ne mogu nikako da izbacim, i devojka se ljuti na mene zbog uzvičnika. :) inace nikada ne vičem. Ali bas umesto tačke koristim uzvičnik. Hvala.

из твојих постова није ми најјасније да ли си диспечер или возач (мислим, знам да си диспечер али тако некако пишеш... као да и ти возиш).
даље, рекао си да ти је жеља да купиш камион и млатиш паре (и тата би, сине...), али си у србији... како то мислиш да изведеш?
поздрав за србију!!!

Milosdv
26.09.2012, 22:37
I meni malo nisu jasne neke stvari kod posta od Aristotela.
Čitam post radi nekih rođaka i prijatelja koji bi vozili kamion.

"Ovde sada imamo vozaca kamiona, da prica iz svog iskustva ali takodje imamo i dispečara, onog koji daje poslove kamionu, sada moja strana priče"

"A kada imamo ownere (moj slučaj)..."

Jesi ti dispečer ili vlasnik ili već? Nisam baš upućen pa me interesuje kako šta...

"Inače ja ovaj posao radim iz Srbije, outsorcing,..."

Kako uspevaš da vodiš posao iz Srbije?

Ja sam u IT-u dosta dugo, u par prilika sam u nekim firmama učestvovao u projektima koji idu van pa smo se krvnički namučili da sve uštimamo sa firmama koje su sat vremena od BG po EU.

Pozdrav

Aristotel
27.09.2012, 00:24
Nisam vozac! Znači ja sam dispečar, imam "svoje" kamione. Znaci to su vozaci kamiona (vlasnici svojih kamiona) ali im ja nalazim poslove. Ja posredujem u razgovoru sa brokerom, uzimam ture, potpisujem ugovore. Sto se tiče tehničkog dela jako jednostavan. Samo dobar internet i sve savršeno funkionise. Imamo najobicniji server koji je povezan sa našom kancelarijom u Čikagu! Ture se nalaze preko programma "trans core 360" Imamo plaćene naloge i to je to.

Sto se tiče telefona povezasni smo preko voip servera koji ima izlaz u chicagu u njihovu telefonsku mrežu. I to je sva prica. Radno vreme od 15-23 (u srbiji ) sto je 8-4 chicago time. Svi satovi u offisu su na chicago time, svi kompijuteri! Znaci dolazimo na posao u 15 h i svima kazemo dobro jutro! U suštini niko ne zna da smo nismo u Chicagu.

(iza cele priče, koja izgleda zanimljivo, krije se tužna priča o explataciji tek diplomiranih studenata, neprijavljenom radu na crno, kašnjjenju plata, gazdi srbinu koji nas eksplatiše....gazdi koji je bukvalno poludeo od para, jer plata dispečara u americi je MNOGOOO veca od mizerne plate u srbiji za koji mi radimo, ali ja to posmatram kao učenje zanata koji cu unovčiti kad jednom dobijem green card).... nadam se da je svima sada jasnije, Inače maštam da odem tamo budem ili dispečar ili vozac, jer bole me neke stvari kojie cujem na poslu a spomenuo sam da ne volim da radim sa našim ljudima...
(a evo zasto ne sa našim vozacima,.... vreme negde pre 4 jula, markete se zapalio znači kraj juna... vozi meni neki bosanac tri ture i vezao WA-NM 4000$ NM-SC 4000$ SC-NH 3800$ I prica on meni kako je eto tu nedelju izgurao skoro 12 hiljada kaze primiće ček preko 7000 za tu nedelju i smeje se i u tom trenutku mi kaže " pa ja da sam ostao tamo u srbiji pa ja ne bi za nedelju dana mogao zaraditi ni 300 evra" u tom trenutku ja zanemeo, jer on ne zna da sam ja u srbiji, a meni neka gorčina u grlu, steglo se, ne mogu da progovorim, izadjem napolje od muke, znam da ne smem da mu kažem da sam ja u srbiji i da je to moja cela plata za mesec dana, a ja mu te pare napravio a on se tako sprda.... ja tada izasao iz offisa, a ono sunce zalazi, negde oko pola 9, pa mi došlo da plačem od jada, gledam sunce i već godinu dana radim tako, nisam mogao da se setim kad sam zadnji put video da sunce zalazi uvek drugu smenu radim ( za nas vaskrs, za naš bozić, za sretenje..)

od tada našoj državi srbiji želim "DUG ŽIVOT I TEŠKU BOLEST"

vuxanne
27.09.2012, 09:28
pa ja da sam ostao tamo u srbiji pa ja ne bi za nedelju dana mogao zaraditi ni 300 evra" u tom trenutku ja zanemeo, jer on ne zna da sam ja u srbiji, a meni neka gorčina u grlu, steglo se, ne mogu da progovorim, izadjem napolje od muke, znam da ne smem da mu kažem da sam ja u srbiji i da je to moja cela plata za mesec dana, a ja mu te pare napravio a on se tako sprda.... ja tada izasao iz offisa, a ono sunce zalazi, negde oko pola 9, pa mi došlo da plačem od jada, gledam sunce i već godinu dana radim tako, nisam mogao da se setim kad sam zadnji put video da sunce zalazi uvek drugu smenu radim ( za nas vaskrs, za naš bozić, za sretenje..)

od tada našoj državi srbiji želim "DUG ŽIVOT I TEŠKU BOLEST"

2001 sam procitala oglas u novinama, jako genericki: trazim masinskog inzenjera sa znanjem Pro/Engineer-a. Bila sam peta godina i to mi je zvucalo smesno jer nisam nikad cula sta je to do tad. Kum trazio posao konobara, ja reko aj da okrenem cisto iz sprdnje, prvo sto nisam inzenjer nego inzenjerKA a drugo sto mi smesno to pro inzenjer. Kad ono covek, kum nekog naseg u Kanadi kome treba jeftina radna snaga da mu radi poslove odavde u tom modernom 3D. Kancelariju otvara u NS, nama 200 evra, a tamo onom u Kanadi ne znam koliko... Platili su mi trening za taj ProE u Beogradu, bilo je to oko 500 necega, da li bio evro ili marke zaboravila sam. Uradile smo mu nas dve prvi projekat, neki redizajn necega da ne tupim nije bitno u prici... Evo nadjoh firmu klikni. (http://www.plasticstoday.com/sourcebook/kvt-technologies-div-emerson-electric-canada-ltd) Elem, u medjuvremenu nas obe dobismo posao (stalan, drzavni, prosveta) i odustasmo jer ovaj sa kojim smo pregovarale nije imao ama bas pojma da nam kaze kako sta jel je bio totalni duduk za tu struku. Ali mi je to iskustvo vredelo, drzala sam taj softver prvih pola godine na faksu ljudima iz industrije i ostalo je istorija, sad sam profesor u SAD.

Elem hocu da ti kazem mislim da znam kako se osecas, meni nije bilo bas godinu dana, bilo je pola, ali to mi je bilo iskustvo zlata vredno...

Bockyman
28.09.2012, 07:06
nisam vozac! Znači ja sam dispečar, imam "svoje" kamione. Znaci to su vozaci kamiona (vlasnici svojih kamiona) ali im ja nalazim poslove. Ja posredujem u razgovoru sa brokerom, uzimam ture, potpisujem ugovore. Sto se tiče tehničkog dela jako jednostavan. Samo dobar internet i sve savršeno funkionise. Imamo najobicniji server koji je povezan sa našom kancelarijom u čikagu! Ture se nalaze preko programma "trans core 360" imamo plaćene naloge i to je to.

Sto se tiče telefona povezasni smo preko voip servera koji ima izlaz u chicagu u njihovu telefonsku mrežu. I to je sva prica. Radno vreme od 15-23 (u srbiji ) sto je 8-4 chicago time. Svi satovi u offisu su na chicago time, svi kompijuteri! Znaci dolazimo na posao u 15 h i svima kazemo dobro jutro! U suštini niko ne zna da smo nismo u chicagu.

(iza cele priče, koja izgleda zanimljivo, krije se tužna priča o explataciji tek diplomiranih studenata, neprijavljenom radu na crno, kašnjjenju plata, gazdi srbinu koji nas eksplatiše....gazdi koji je bukvalno poludeo od para, jer plata dispečara u americi je mnogooo veca od mizerne plate u srbiji za koji mi radimo, ali ja to posmatram kao učenje zanata koji cu unovčiti kad jednom dobijem green card).... Nadam se da je svima sada jasnije, inače maštam da odem tamo budem ili dispečar ili vozac, jer bole me neke stvari kojie cujem na poslu a spomenuo sam da ne volim da radim sa našim ljudima...
(a evo zasto ne sa našim vozacima,.... Vreme negde pre 4 jula, markete se zapalio znači kraj juna... Vozi meni neki bosanac tri ture i vezao wa-nm 4000$ nm-sc 4000$ sc-nh 3800$ i prica on meni kako je eto tu nedelju izgurao skoro 12 hiljada kaze primiće ček preko 7000 za tu nedelju i smeje se i u tom trenutku mi kaže " pa ja da sam ostao tamo u srbiji pa ja ne bi za nedelju dana mogao zaraditi ni 300 evra" u tom trenutku ja zanemeo, jer on ne zna da sam ja u srbiji, a meni neka gorčina u grlu, steglo se, ne mogu da progovorim, izadjem napolje od muke, znam da ne smem da mu kažem da sam ja u srbiji i da je to moja cela plata za mesec dana, a ja mu te pare napravio a on se tako sprda.... Ja tada izasao iz offisa, a ono sunce zalazi, negde oko pola 9, pa mi došlo da plačem od jada, gledam sunce i već godinu dana radim tako, nisam mogao da se setim kad sam zadnji put video da sunce zalazi uvek drugu smenu radim ( za nas vaskrs, za naš bozić, za sretenje..)

od tada našoj državi srbiji želim "dug život i tešku bolest"

не бих да ти стајем на муку, али ево један инфо... колико сам ја упућен, тј како сам чуо, диспечери стартују са $2.000 месечно, а добар диспечер може да догура и до $5.000 месечно (овако сам чуо од два извора, ако је неко упућенији, нека ме исправи...).
сад, не знам како може диспечер да заради и до $5.000, да ли добијају неке бонусе, али тако је... имам комшију који је стартовао са $3.000 али је рекао власнику да неће да ради за мање (дуго је сарађивао са њима, прво као возач а сада је и власник камиона који вози други...)

american muscle
01.10.2012, 07:35
di ste svi nestali?

ili lovite neke dobre ture, pa nestignete na komp!

ajde malo pišite o prometu, policijskim kontrolama, općenito o cesti ako nije problem!

Magelan
05.10.2012, 05:29
@Aristotel

Da se nadovezem malo na tvoju storiju i malo pokusam da ti docaram situaciju sa ove strane bare. To sto je taj bosanac zaradio te tolike pare u tom momentu nek ti ne bude reper da je tako svima. Smatraj da je to njemu kao da je dobio na nekoj lutriji. Jer i sam znas da tokom godine moze da se odrzava kontinuitet sa tako dobrim turama. Jednostavno - zalomile su mu se 3 dobre vezane ture.

Da li znas da se vozaci kamiona vode kao "self-employed" - 1099? Da li znas koliko 1099 placa porez? Ta cifra je 37-38% ako se porez prijavljuje, sto bi mi doktori rekli "lege artis". Da li znas da bar 95% ljudi poreze radi kod raznoraznih racunovodja koji rade sve i svasta ne bi li porez sveli na neku "razumnu" meru (citaj - krade na porezu i rizikuje svake godine)? Da li znas da ako te IRS uhvati jednog dana da ces proci gore nego da si pocinio ubistvo?

Pa ovako... Vecina ljudi u ovom biznisu nije ni svesna toga jer im mentalni sklop i obrazovanje nisu na nivou da bi to doslo do njihovog mozga. Nisu svesni svoje nesvesti. Dakle, nije sve tako slatko, lako, sjajno i bajno u ovom trucking biznisu kako se to vecini cini kad to posmatraju sa strane.

I ja sam godinu ipo dana u Telenorovom Call Centru radio smenu 15:30-23:30 jer sam pre podne isao u vojsku, a pri tom sam vec uveliko bio doktor stomatolog bez mogucnosti za zaposlenje u struci (prezasicenost trzista kadrom sto je vodilo plati koja je bi bila 4 puta manja nego ona koju sam imao u Telenoru svojevremeno). I isto sam tako kao ti pistao i vristao ne bih li se iskopao iz Srbije i isto tako mi je smetalo sto se nisam secao kada sam poslednji put bio negde napolju za vreme zalaska Sunca. Zivi bili, doci ces i ti ovamo, pa ako se opredelis da ostanes u ovom biznisu videces da ni tvoje kolege koji odavde dispecuju ne zive nista bolje nego ti u Srbiji i da bi preziveli zive sa 3-4 cimera jer drugacije ne bi mogli da plate stanarinu... Kad napravis paralelu, veruj na rec, nisi uopste u nekom manjku i zaostatku...

Opet, ovo je neki moj osvrt, moj pogled na stvari. Ja posao koji trenutno radim vise smatram kao "odmor" i avanturu izmedju dve naporne zivotne epizode. Ako mi ovo dosadi, idem da radim kao nurse neko vreme. Ako mi ne dosadi, bicu u kamionu jos neko vreme, a onda idemo u dalje poduhvate. Ono sto pokusavam da ti objasnim, ovo jeste posao koji jos uvek donesi neki pristojan novac, ali nikako na zanimanje vozaca ne treba gledati kao na dozivotno zanimanje. Pitaj slobodno vozace koji voze duze koja im je najveca zelja... Bar 80% njih ce ti reci da bi najvise zeleli da iz kamiona izadju, a isto tako velika vecina ce ti reci da ovaj posao ne voli i rade ga jer nemaju izbora...

Pedja_1003
26.11.2012, 15:25
Zamolio bih ljude posto vidim da ima vas koji vozite ili ste vozili i koji imate dosta informacija. Idem drugi put u USA za nekih 4-5 meseci. Zelim da vozim kamione i zaradim lepo, za pocetak cu svakako neki drugi posao. Recite mi koja je procedura sto se tice prvo dobijanja dozvole, koje kompanije su dobre (redovno placaju, imaju normalne kamione, daju malo vise po predjenoj milji)..? Zaista zelim da vozim, tako da bi mi svaka informacija dobrodosla.

Magelan
30.11.2012, 19:51
Ako dolazis sa zelenom kartom, sve informacije vec imas u ovoj temi. Odvoj jedno pola sata da to sto smo pisali iscitas i imaces definitivno jasniju sliku o ovom poslu.

Ako u USA (vidim da ti je Chicago odrediste) planiras sa turistickom, good luck... Od septembra je i u Illinoisu poostren propis za izdavanje dokumenata tako da ljudima sa turistickom vizom u DMV izdaju samo "Visitors Drivers License", a ona nije validna cak ni za identifikaciju...

chicagopn
08.12.2012, 06:43
Engleski mi je bio poprilicno dobar. Mada, to i nije neki presudna stvar za ovo zanimanje. Za CDL poloze likovi koji banu u USA bez ikakvog znanja engleskog - nauce napamet testove (banka od nekih 400 pitanja - od tih 400 na testu dodje oko 60 identicnih), a pretrip inspection je skripta od 9 strana... Tu recimo moje znanje engleskog ne da nije bilo primenljivo u smislu da sam morao da naucim imena delova kamiona na engleskom, a da pri tom, nisam ni na srpskom znao pre toga kao se sta zove :grin:



e bas tako Magelan lepo si rekao ja sam se istripovao prvi dan u skolskoj klupi za CDL ljudi pricaju pre trip inspection ja sam blenuo ma nemam pojma sta pricaju.
Kad sam zavrsio prvi dan posle 8 sati ja sam vozio prema poslu i razmisljao sam da ja ovo nikad necu moci ovo je za mene vruca voda i ako mi je engleski bio tada na dosta visokom nivou, ali kada nesto svaki dan ponavljas sve isto zapamti se,sto kazes te delove neznam ni na srpskom kako se zovu to je najgore.

George
11.12.2012, 23:49
Ako dolazis sa zelenom kartom, sve informacije vec imas u ovoj temi. Odvoj jedno pola sata da to sto smo pisali iscitas i imaces definitivno jasniju sliku o ovom poslu.

Ako u USA (vidim da ti je Chicago odrediste) planiras sa turistickom, good luck... Od septembra je i u Illinoisu poostren propis za izdavanje dokumenata tako da ljudima sa turistickom vizom u DMV izdaju samo "Visitors Drivers License", a ona nije validna cak ni za identifikaciju...

A sa J1 ili H2B vizom da li se dobija samo "Visitors Drivers License"?

Magelan
12.12.2012, 00:11
Moglo je i sa J1, H2B, P3, B1 (pod uslovom da je osoba od ranije imala SSN) do septembra...

U septembru je procedura poostrena i ovim kategorijama ne-imigranata se dokumenta izdaju samo ukoliko dokazu da su u USA legalno proveli 6 meseci i da imaju dokument koji pokazuje da ce u USA ostati legalno jos 12 meseci a ni jedna od gore pomenutih kategorija ne zadovoljava taj kriterijum.

Za celu ovu situaciju su zasluzni bas nasi sa J1 programa koji su krajem avgusta dosli organizovano sa Istocne Obale (DC area), svi sa falsifikovanom papirologijom za dobijanje dokumenata. Svima je na tim falsifikatima bila ista adresa (neko je sve to hteo da smandrlja na brzinu u photo-shop-u pa se nije baktao da bar promeni adrese), i svi su onako kao ovce u DMV-u stali u red jedan iza drugog...

Epilog: sluzbenici u DMV-u su provalili, pozvali policiju, 14 nasih pohapsenih
(Ostali se razbezali)... Iz Springfilda je zatim pocetkom septembra stigao dopis u sve DMV punktove i poslednja luka u USA u kojoj su jos i ovako i onako dobijana dokumenta vise ne postoji...

George
12.12.2012, 16:15
Bas steta. :nene:
Znaci sada vise nigde u USA nije moguce dobiti dozvolu?
Na forumu nije zapoceta tema o zapocinjanju nekog business (sem price o frizerskom salonu i trucking), da li znate kako se otvara firma (doo, ad, agencija, str, szr...) i sta je potrebno? Kako su u USA razvrstane firme, postoje samo preduzeca ili i preduzetnicke radnje?

dare_ns
13.12.2012, 00:14
Za celu ovu situaciju su zasluzni bas nasi sa J1 programa koji su krajem avgusta dosli organizovano sa Istocne Obale (DC area), svi sa falsifikovanom papirologijom za dobijanje dokumenata.

Epilog: sluzbenici u DMV-u su provalili, pozvali policiju, 14 nasih pohapsenih
(Ostali se razbezali)... Iz Springfilda je zatim pocetkom septembra stigao dopis u sve DMV punktove i poslednja luka u USA u kojoj su jos i ovako i onako dobijana dokumenta vise ne postoji...

Večito se nađe neka budala, idijot, mulac, koji povuče još nekoliko sličnih, ali glupljih i unište neke (realne) šanse drugima. Kada sam 2011. dobio vizu, mesec dana posle mene, u ambasadi su nahvatali njih dvojicu sa falsifikovanim dokumentima sa faksa!? Što je uzrokovalo pooštravanje same procedure u ambasadi i mnogo odbijenih viza.

Sorry za Off, al' uvek se obradujem kada vidim da su se naši tako lepo "snašli"...

chicagopn
14.12.2012, 02:16
Bas steta. :nene:
Znaci sada vise nigde u USA nije moguce dobiti dozvolu?
Na forumu nije zapoceta tema o zapocinjanju nekog business (sem price o frizerskom salonu i trucking), da li znate kako se otvara firma (doo, ad, agencija, str, szr...) i sta je potrebno? Kako su u USA razvrstane firme, postoje samo preduzeca ili i preduzetnicke radnje?

Firma se otvara sa 175$ da bi dobio ID broj svoje korporacije ,mogu vam reci da sada veliki broj firmi trazi independent cotractors sto sam i ja naravno jer u tom slucaju vi radite za vasu korporaciju i tu ima dosta trikova za izbegavanje naplate taxi za poslodavca a ujedno i tebi je lakse jer placas samo 15,3% ako se ne varam state tax i social securiti i naravno sve sto mozes i uspes da skines sa taxe manje ces platiti na kraju godine.

Mister-no
20.12.2012, 13:17
Moglo je i sa J1, H2B, P3, B1 (pod uslovom da je osoba od ranije imala SSN) do septembra...

U septembru je procedura poostrena i ovim kategorijama ne-imigranata se dokumenta izdaju samo ukoliko dokazu da su u USA legalno proveli 6 meseci i da imaju dokument koji pokazuje da ce u USA ostati legalno jos 12 meseci a ni jedna od gore pomenutih kategorija ne zadovoljava taj kriterijum.

Za celu ovu situaciju su zasluzni bas nasi sa J1 programa koji su krajem avgusta dosli organizovano sa Istocne Obale (DC area), svi sa falsifikovanom papirologijom za dobijanje dokumenata. Svima je na tim falsifikatima bila ista adresa (neko je sve to hteo da smandrlja na brzinu u photo-shop-u pa se nije baktao da bar promeni adrese), i svi su onako kao ovce u DMV-u stali u red jedan iza drugog...

Epilog: sluzbenici u DMV-u su provalili, pozvali policiju, 14 nasih pohapsenih
(Ostali se razbezali)... Iz Springfilda je zatim pocetkom septembra stigao dopis u sve DMV punktove i poslednja luka u USA u kojoj su jos i ovako i onako dobijana dokumenta vise ne postoji...

Ako sam dobro razumeo, sada je nemoguce dobiti ID ukoliko ti viza vazi na 10 meseci, upitanju je muzicka viza

Magelan
20.12.2012, 21:51
Da. Poostrili su ceo proces. Ti sa P3 kad udjes u USA dobijas 6 meseci dozvoljenog boravka. Jedino ako posaljes zahtev dok si u USA da ti se boravak produzi za jos 6 meseci mozda i moze nesto da se uradi za ID i DL, ali to je sve domen teorije. Znam licno ljude koji su dosli pre mesec dana na P3, jedan je jedva uspeo posle par nedelja da izvadi ID (ne znamo gde, nije hteo da kaze ne bi li prica procurela do ostalih) dok su ostali ostali kratkih rukava.

Polako se i ovde steze obruc, i sve je teze i teze funkcionisati na tim raznoraznim vizama...

chicagopn
21.12.2012, 02:37
Alo vozaci ima li koga ?evo dodje nam i sneg a ja danas dobio 8 vucnih brand new guma
:;D: tako da cu samo prziti kroz sneg.
Imali smo i prvu nezgodu jedan od nasih vozaca odneo levu staranu na kamionu inace taj
Kamion je 2011 nov ja sam ga vozio nekih 6 meseci freightliner busines class.Tako da mi jr bas zao tog kamiona a i vozaca naravno.Ovaj lik je poceo pre nekih 2-3 meseca i evo vec problem a problem dolazi i od naseg menadzmenta jer je u toku hajka na jeftinu radnu snagu a ovo im je rezultat.
Mene moj gazda ubedjuje da nemoze da mi podigne satnicu jer ne zaradjuje dovoljno kolko je njemu dovoljno nije mi odgovorio i poceo mi je pokazivati listu vozaca sa njihovom satnicom,ja sam mu rekao da to nema veze samnom i da nije fora traziti jeftinog vozaca jer to donosi posledice .I eto nije proslo ni 3 dana od kad smo pricali.A ovo jr tek pocetak zime.
Imamo vozaca koji nedeljno pravi 110 sati video sam njegov cek jer mi je pokazao mislio je da ja vise sati pravim od njega naravno objasnicu kako 110 sati.
Radi 6 dana u nedelji prosek 15sati i mi se dogovaramo sa gazdom odnosmo pogadjamo ako ispadne nesto ne planirano neka tura kroz satnicu ,tako da meni su dali oshkosh wiskonsin prekjuce dogovorio sam extra 8 sati + moja satnica sto u prevodu bude ako zavrsim taj load za 10 sati placaju mi 18 tako da je kod nas ko na pijaci .Ljudi polako po snegu i ledu pazi te se ,aj uzdravlje

Mister-no
22.12.2012, 10:45
Znaci ipak je neko uspeo da dodje do ID-a. Hvala Magelan

Magelan
22.12.2012, 17:03
Jeste :;D: Jedan tvoj sugradjanin :;D:

Ali kad sam pitao za detalje, nisu hteli da mi kazu koji DMV. Jednostavno su imali srece tj. toj nekoj sluzbenici je promaklo. To je bio ne znam koji DMV po redu tog dana i bukvalno su ih sa vrata odmah vracali... I to je jedan covek od njih ko zna koliko koji od septembra pokusavaju da iskamce dokumenta. Ove godine u Srbiju se vratilo vise od pola onih koji su planirali da posle programa ostanu jer bez dokumenata jedino mogu na "construction" u kom od 2008 i nema nesto posla. Svi su tipovali na trucking, ali se tu omakla cela ova situacija.

Ja licno, ne znam sta da ti kazem po tom pitanju. Ako bas imas toliku zelju da dodjes ovamo, onda nemas sta da izgubis. Ako si neodredjen i jos uvek nisi siguran da li je USA pravi izbor - ja se ne bih cimao, mozes i u Italiji da vozis kamion za slicne pare, a mnogo si blize kuci.

Mister-no
26.12.2012, 14:06
Znam da moze i u Italiji, videce mo.
U svakom slucaju hvala a ako mi bude trebalo jos kakvih informacija nadam se da cu moci da ti se obratim
hvala jos jednom

Magelan
26.12.2012, 16:53
Nema na cemu :)

I srecno u ambasadi!

Aristotel
27.12.2012, 00:17
Pozdrav forumaši, evo malo update o matketu pred praznike.... Sad pred bozić na kratko se usijao market. al u petak nije moglo da se nadje postena tura za velike gradove gde zive vozaci (Chicago i i celu FL, Houston, Dallas.... Al za tako neka mesta OR, WA, ID, MT placali bolesno, al dzabe kad vozaci oće kuci, Inace sada je malo market pao i bice slabiji do proleća.... Ja da kucnem u drvo vec više od dva meseca nisam imao vazaca da mi prespava bez ture :)
@ Magelan reci mi ti kuda ti se voziš ovih dana? Da se koji put nisi zaglavio u snegu :(

Magelan
27.12.2012, 14:42
Ne vozim vec dve nedelje :;D:

Vratio sam se u zdravstvo :;D:

Good Spirit
27.12.2012, 16:43
Ne vozim vec dve nedelje :;D:
Vratio sam se u zdravstvo :;D:

Magelan svaka cast!

Mozda je malo offtopic ali juce po ko zna koji put na putu Houston - San Antonio (I 10) sam doziveo neprijatnosti od vozaca kamiona. Odmah da kazem da znam dosta nasih koji voze i ovo nije direktno upuceno njima, ali prepoznace se ljudi sami verovatno.

Naime, situacije se ponavljaju stalno, kamioni voze preko dozvoljene brzine, preticu kola i jedni druge, imam utisak kao da se trkaju. Onda kada krenu da preticu jedni druge kada dodju do istog nivoa tako drze brzinu i zauzevsi obe trake prave kolonu kola iza sebe i stvaraju nervozu. Dalje, cesto vijugaju po svojoj traci i prelaze u drugu, svaki put kada obilazim kamion mene strah, ne znam da li je zaspao ili mu samo malo volan skrenuo. Cesto kada ih obidjem i pogledam u kabinu on mi se smeje?!

Ja znam da je to ekstremno tezak posao i skoro nehuman ali izgleda da posle duze voznje vozaci gube toleranciju i osecaj za bezbednost. Mi svi znamo da se vozi vise nego sto sme, a vozaci izgleda znaju da voze cudovista i da im niko nista ne moze.

A sve ovo pisem iz razloga da se cuje i druga strana i nadam se da cemo svi obratiti vise paznje i pokazati vecu toleranciju.

Ovo mi se redovno desava na ovoj deonici ne znam zasto, primera radi kada idem za New Orleans vozaci kamiona su uglavnom sjajni, sklone se malo kada ih pretices, signaliziraju ti kada je cisto, itd ... Jel ovo zbog Teksasa i opste nekulture kod vozaca ili nesto trece?

Magelan
28.12.2012, 05:00
Magelan svaka cast!

Mozda je malo offtopic ali juce po ko zna koji put na putu Houston - San Antonio (I 10) sam doziveo neprijatnosti od vozaca kamiona. Odmah da kazem da znam dosta nasih koji voze i ovo nije direktno upuceno njima, ali prepoznace se ljudi sami verovatno.

Naime, situacije se ponavljaju stalno, kamioni voze preko dozvoljene brzine, preticu kola i jedni druge, imam utisak kao da se trkaju. Onda kada krenu da preticu jedni druge kada dodju do istog nivoa tako drze brzinu i zauzevsi obe trake prave kolonu kola iza sebe i stvaraju nervozu. Dalje, cesto vijugaju po svojoj traci i prelaze u drugu, svaki put kada obilazim kamion mene strah, ne znam da li je zaspao ili mu samo malo volan skrenuo. Cesto kada ih obidjem i pogledam u kabinu on mi se smeje?!

Ja znam da je to ekstremno tezak posao i skoro nehuman ali izgleda da posle duze voznje vozaci gube toleranciju i osecaj za bezbednost. Mi svi znamo da se vozi vise nego sto sme, a vozaci izgleda znaju da voze cudovista i da im niko nista ne moze.

A sve ovo pisem iz razloga da se cuje i druga strana i nadam se da cemo svi obratiti vise paznje i pokazati vecu toleranciju.

Ovo mi se redovno desava na ovoj deonici ne znam zasto, primera radi kada idem za New Orleans vozaci kamiona su uglavnom sjajni, sklone se malo kada ih pretices, signaliziraju ti kada je cisto, itd ... Jel ovo zbog Teksasa i opste nekulture kod vozaca ili nesto trece?

Bahatih kamiondzija imas koliko hoces :smrc: Kao i u svakoj profesiji tako i u trucking-u imas svega i svacega i ona fora "posle mene - potop" je cesta pojava... Taj fenomen sa trkanjem je opsteprisutan. Imam neki utisak da dosta vozaca uziva u tome jer im je to jedina zanimacija :grin: Globalno, vecina kamiondzija su profesionalci, pravi "lafovi", voljni da pomognu u svakoj situaciji, kolegijalni za razliku od mojih zdravstvenih radnika sto je krajnje porazavajuce ali tako je. Ali, kao sto vec napisah, u svakom zitu ima kukolja.

Da je kamion cudoviste na drumu - jeste. Da vozaci automobila beze - tacno je. Brojke nisu nimalo sjajne - u velikom procentu saobracajnih nezgoda ucestvuju teska vozila. Znam da smo cesto izmedju sebe komentarisali, znajuci situaciju sa obe strane da se od kamiona treba sklanjati u trecu traku po mogucstvu jer nikad ne znas kad ce zaleluja ili krene da pretice... Meni se to lelujanje dogadjalo kad jednom rukom vozim a nagnem se na drugu stranu jer mi je negde zapala voda, upaljac, konzerva... Mali pokret volana u stranu i eto kamiona na pola susedne trake. To ti je to otprilike kad vidis da samo najednom kamion zanese u stranu. Opasno - znam... Srecom, kad sam postao svestan sta radim, poceo sam stvari da organizujem tako da mi je sve u vidokrugu i na najblizem rukohvatu.

Preticanje kamion-kamion je cesto naprono jer niko nece da popusti pa se dogadjalo da gledam preticanje koje traje po 10-15 minuta. U Ohaju letos, izmedju Toledo-a i Dayton-a lik je napravio kolonu vozila iza sebe jer je zapeo da pretice kolonu kamiona u desnoj traci, a pri tom je toliki "Dzek" pa nece da prekoraci brzinu... Ne znas da li da se smejes ili da legnes na onu sirenu da sjase. No opet, on je u toj celoj situaciji bio jedan i preticao je kolonu od nas 20 kamiona koji su svi uredno bili u desnoj traci i lepo drzali odstojanje... Problem je sto je kamiona previse po putevima pa ti "losi" lako upadaju u oci. Potez Houston-San Antonio je mnogo frekvantniji nego kad od Houston-a krenes na istok i zato se to i dogadja.

Infrastruktura, koliko god bila napredna, na velikom broju sekcija je nedovoljna za postojeci intenzitet saobracaja. Uzmimo samo u vidu da je postojeca "Interstate" mreza projektovana davnih 50-ih, a dovrsena 1974 dovoljno govori - USA je tada imala duplo manje stanovnika. Autoputevi po Severoistoku (potez Boston-Washington, DC) su toliko optereceni da je to tragedija. Mislim da je opterecenje na Ibarskoj magistrali smesno spram Istoka USA. Gubici u vremenu su neopisivi. Proci kroz NYC tokom dana je ravno podvigu. Par puta mi se dogodilo da legnem u toku dana u Konektikatu da bih sacekao da prodje guzva, onda krenem prema NYC, a ono kako padne mrak i smanji se intenzitet saobracaja, putari krenu sa radovima (moraju da rade nocu jer bi tokom dana to izazvalo kolaps) i opet zaglavis u nebrojenom broju kolona (ceo potez I-95 kroz Bronx i Manhattan je nocu zona radova). Slavis momenat kada se docepas George Washington Bridge-a jer si 3-4 sata proveo probijajuci se kroz jedva 100 milja. Oko DC-ja je isto vrlo cesto "gusto". Infrastruktura u Kaliforniji odavno ne pokriva trenutne potrebe. Voznja od Vegasa prema LA i od LA prema SF (I-15 & I-5) je nocna mora. Samo po dve trake, ogranicenje za kamione 55, vuces se u koloni kamiona kojoj ne vidis kraja, uzbrdice na kojim je neko od kolega zesce "ufitiljio" u trecoj, a ne smes da pretices... Manje vise od vecih gradova samo sam u Minneapolis-u doziveo da kroz centar prodjem u sred popodnevnog spica, a da ne zaglavim u koloni. Ostali veci gradovi su smrt.

Zima je, snegovi su uveliko prisutni zapadno od Misisipija... Moj "trucking" pohod je uspesno finaliziran pre 2 nedelje. Da li ce pohoda ovog tipa biti jos - videcemo :) Zasad sam med. tehicar, delim pilule za $23/h i na posao konacno mogu gradskim prevozom :;D: Svaka promena - prija :;D:

vele
28.12.2012, 23:10
Magelan svaka cast za post, odlican je. Mislim da ti vise odgovara da delis pilule za 23$ nego da se zezas sa kamionima i ludim vozacima. Ako je mozda i manje placen posao bar nije rizican kao vozaca kamiona.

Magelan
29.12.2012, 07:00
Magelan svaka cast za post, odlican je. Mislim da ti vise odgovara da delis pilule za 23$ nego da se zezas sa kamionima i ludim vozacima. Ako je mozda i manje placen posao bar nije rizican kao vozaca kamiona.

Pa ono, svaki posao ima svoje cari :;D: Prijao je meni kamion, dosta ljudi trucking dozivljava tragicno, meni je bilo ok. Posao u zdravstvu jeste stacionaran, ali ima svoje čari. Odgovorni su i jedan i drugi, ovaj u zdravstvu pogotovo jer su ljudski zivoti u tvojim rukama... U USA prosto ne postoji zanimanje koje nije odgovorno (ili mozda ja svaki posao shvatim preozbiljno) :;D:

Bode
29.12.2012, 19:46
Magelan spremi neke pilule pa da se vidimo ovih dana :grin:.....
:beer:

chicagopn
17.01.2013, 12:55
Imali smo interesantnu sedmicu....pre par dana se sjatio FBI,customs,policija,CIA pa mislim da svo obezbedjenje doslo na aerodromu u Lufthansi.
U pitanju su bila 3 RKN kontejnera koja su dosla lufthansinim putnickim avionom pre dve nedelje posiljka iz Rima sa 18 odrezanih ljudskih glava svaka posebno umotana u plasticnoj foliji i zamrznute.
Uglavnom RKN kuleri su veoma osetljivi po pitanju papirologije i uopste transporta treba svemirske dozvole za otvaranje jednog RKN-a .
U ovom slucaju papiri nisu bili u redu nije se znala destinacija posle Chicaga odnosno aerodroma ,svaki RKN se mora reaisovati odnosno ubacivati suvi led i gde god dodje na koji terminal mora se ukljuciti u struju zbog temperature ,termostat je osetljiv na 0,1 stepen .
Uglavnom se prevoze lekovi u njima vakcine i tako to imao sam slucaj kad su prevozene i cokolade neke skupe verovatno u 4-5 kulera.
Greske prilikom transporta RKN-a se placaju a kaze ido do 1 milion$ .
Ja nisam video vecu akciju do sada mislio sam da je neki teroristicki napad .
Na vestima sam posle gledao da je posaljilac rekao da su glave bile dosle iz Chicaga i bile su za medicinske svrhe u Italiji i oni ih salju nazad na spaljivanje.
Auuu nisam znao sta sve mogu da prevezem u kamionu.
Naravno mi kao vozaci retko kad znamo sta vozimo cak i kad vozimo iphone nikad nebih rekao da su to iphoni jer su upakovani kao cipele u nekim bezveze jeftinim kineskim paletama.
osim naravno kad je poceo novi model da stize iphone5 to je bilo toliko obezbedjenje da su postali dosadni.
Kad smo tovarili telefone imas dvoje pored tebe neznam odakle su niti sta pricaju,oni nadgledaju utovar kad utovare kamion oni stavljaju blombu na vratima kamiona i prate te do magacina ,skidaju blombu ja odkacim kamion na vratima oni ulaze unutra i posle dezuraju pri istovaru i skladistenju.

Drugo, juce smo zavrsili oko 22:00 aerodrom vratili se u firmu koja je na domak aerodroma policija se sjatila 3 auta pravo na nas mi smo stajali u dvoristu i pusili izlaze njih 4 pandura kao od stene odvaljeni i jedan nas pita koliko dugo stojimo ovde mi onako iznenadjeni svi u glas 5-10-15 min kako kome doslo prvo u glavi,kaze on ajde ponovo da pitam koliko dugo stojite ovde pa reko 7 minuta izasli da pusimo ,ovde radimo a o cemu se radi ? kaze OK ako ovde radite kaze imamo dojavu da neko odavde iz ovog pravca koristio laser u pravcu aviona :wtf: znate na koji laser mislim na onaj sto se deca kod nas igraju,neko je ladno zezao pilote laserom pazi to mi na kraj pameti bilo,kaze ako vidite nesto sumnjivo pozovite nas i prijatno.
reko ima svasta
danas sam pitao carinika na aerodromu za ovaj slucaj kaze da za takve stvari nema pomilovanja kazna je 5 godina apsa bez ikakvog problema i bez pardona.

mijan
27.01.2013, 20:17
Momci da li mora prvo da se polaze i da se poseduje odredjeni period vozacka dozvola za automobil po dolasku u Ameriku da bi se steklo pravo da polaganja za kamion?
Da li je realno u prvih mesec dana regulisati vozacku dozvolu za automobil pa onda krenuti sa obukom za kamion sa nekim minimalnim poznavanjem engleskog jezika i da se uz tu obuku radi neki prvi posao?

Magelan
27.01.2013, 21:19
Momci da li mora prvo da se polaze i da se poseduje odredjeni period vozacka dozvola za automobil po dolasku u Ameriku da bi se steklo pravo da polaganja za kamion?
Da li je realno u prvih mesec dana regulisati vozacku dozvolu za automobil pa onda krenuti sa obukom za kamion sa nekim minimalnim poznavanjem engleskog jezika i da se uz tu obuku radi neki prvi posao?

Mora prvo da se ima obicna vozacka. Nju dobijes za dan, samo ako u USA ulazis prvi put i jos nemas SSN, moras da sacekas da stigne SSN, a to je 7-14 dana. Kad dobijes obicnu vozacku vec tog istog dana mozes da odes po CDL permit i krenes u auto-skolu za kamion.

Mozes da radis paralelno sa obukom jer je npr u Alamu obuka 2 sata dnevno, 4 dana (pon-sre-cet-pet) u nedelji i tako 5 nedelja.

Znaci kad se sabere, ako ne gubis vreme za neka 2 meseca mozes da dodjes do CDL-a.

mijan
27.01.2013, 22:43
Mora prvo da se ima obicna vozacka. Nju dobijes za dan, samo ako u USA ulazis prvi put i jos nemas SSN, moras da sacekas da stigne SSN, a to je 7-14 dana. Kad dobijes obicnu vozacku vec tog istog dana mozes da odes po CDL permit i krenes u auto-skolu za kamion.

Mozes da radis paralelno sa obukom jer je npr u Alamu obuka 2 sata dnevno, 4 dana (pon-sre-cet-pet) u nedelji i tako 5 nedelja.

Znaci kad se sabere, ako ne gubis vreme za neka 2 meseca mozes da dodjes do CDL-a.

Hvala. Podrazumeva se taj problem sa cekanjem na SSN nakon prvog ulaska, to mi je jasno. Ne rece nam nista za engleski. Kako upisati i razumeti predavanja u auto skoli za kamione tako brzo bez znanja jezika? Razumem da se nabubaju pitanja i testovi za potrebe polaganja ali treba nesto i razumeti za buduci odgovoran rad.

Aristotel
28.01.2013, 01:53
Neces verovati ima tako vozaca koji si u po 10 godina a ne razumeju ni rec jednu na engleskom... ( nije problem jer ti dispecar posalje poruku sa tacnom adresom i tu adresu ubacis u GPS i vozi... ne treba neka filizofija... Jako prosto. Ne treba ti nista vise nego par recenica da znas da izgovoris i to je to! ) Tako koliko vidim umeš da oristiš kompujuter i da ostaviš poruku na forumu.... Bićes mastoj za njih...

Magelan
28.01.2013, 08:55
Hvala. Podrazumeva se taj problem sa cekanjem na SSN nakon prvog ulaska, to mi je jasno. Ne rece nam nista za engleski. Kako upisati i razumeti predavanja u auto skoli za kamione tako brzo bez znanja jezika? Razumem da se nabubaju pitanja i testovi za potrebe polaganja ali treba nesto i razumeti za buduci odgovoran rad.

Kao sto rece aristotel velika vecina nasih kamiondzija ni srpski ne zna kako treba, a kamoli engleski...

Sto se testova za permit tice, to je banka od nekih 400 pitanja. Svako ima tri ponudjena odgovora i na testu od tih 400 dobijes identicnih 60-ak pitanja. Moj engleski je sasvim ok, pa to nije bilo presudno kod ucenja testova jer je tu gomila nekih reci koje ne znam ni kako bih na srpski preveo - prosto je nova terminologija u pitanju. Dosta odgovora sam pamtio fotografski jer drugacije nije moglo :grin:

Sto se tice pre-trip dela vozackog, tu nemas sad klasicnu ucionicu sa uciteljem koji predaje :ohman: Kad upises skolu daju ti skriptu od 9 strana koja se nabubaci i onda tokom casova instruktor vas sve pokupi pored kamiona i krene da reseta sa pitanjima po istom sablonu po kom pitaju na ispitu tako da za 5 nedelja udjes u stos. Tako je u Alamu, skoli u kojoj je vecina nas isla na obuku. Nas instruktor Daba sve to lepo objasni tako da tu stvarno nema neke filozofije. Drugi instruktor, Luis meksikanac je dobrica, ali mu je engleski ziva smejurija... Zato ako smatras da je engleski problem trazis izricito da budes kod naseg instruktora. Ja sam tu napravio gresku u samom startu prilikom upisa kad sam na pitanje da li znam engleski odgovorio sa "da". Odmah su me stavili kod meksikanca i krenule su glavobolje jer ja tog lika nista, ali nista nisam razumeo u prvih par nedelja...

Magelan
28.01.2013, 09:01
Ta skripta od 9 strana za pretrip se nauci brzo, fora je samo da kad krenes to da citas pratis slike kad su u pitanju "suspension systems" i tako se lakse pamti. Isti je slucaj i sa delovima upravljackog sistema. Ostalo su delovi kamiona koje opisujes i objasnjavas cemu sluze. Ako imas nekih nedoumica, Daba ti objasni i pokaze uzivo na kamionu, a moze dosta i da se izgugluje i vidi na youtube-u.

Od toga uvek prave "big deal", a u stvari nista strasno... Meni je problem bio poligon, jer do tada nisam nikad isao u rikverc kamionom pa ceo taj obrnuti sistem vrtenja volana kad ides u rikverc mi je bio "cudan", mada sam posle 5 nedelja i to uspeo da savladam :;D:

mijan
29.01.2013, 13:03
Bravo momci sve kao iz rukava informacije. Mene zanima sta su obaveze jednog vozaca koji polozi za CDL i ulazi u taj posao?
Da priblizim pitanje. Svi smo mi slusali od roditelja kako su u bivsoj nam drzavi firme bile uglavnom velike i imale svoje radionice, svoje majstore i obaveze vozaca su se prakticno svodile na pricu upali kamion i vozi, a drugi pripreme i vozilo i papirologiju i ostalo sto treba. Sada imamo neki mrtvi kapitalizam u Srbiji uglavnom firme manjeg tipa pa su i zaduzenja vozaca drugacija. Recimo, moj drugar radi u jednoj firmi i njegova zaduzenja su osim voznje i da zna da popravi kamion kada nesto rikne, i papirologija, i da se sam snadje na putu za troskove i policiju jer gazda nema novca za zimske gume, i da prezivi sa neispravnim kamionom, i prakticno sve sam radis.
Kako izgleda zivot jednog vozaca u Americi onako bar generalno sto se tice tretmana i obaveza prema vozilu i prema radnom mestu? Verovatno bi dosta ljudi za pocetak radilo taj posao ali se u Srbiji nisu tim bavili pa mnogi i ne bi znali recimo popravljati vozilo. Opet verovatno su tamo kamioni noviji i manji su kvarovi.

vele
29.01.2013, 13:25
Bravo Mijane, to i mene interesuje. Ko resava papirologiju, troskove goriva i kvarova na putu,utovara i istovara robe i sta ako dodje do ostecenja ili kvara robe koja se prevozi. Da li to pokriva osuguranje ili ne. Kako se naplacuje transport. Moj drugar ima svoje kamione, zivi u Arizoni i on poslove pronalazi preko interneta. Naplatu vrsi preko banaka jer mu se ne isplati da radi direktno sa firmom jer su ga vec dva puta presli prilikom naplate. Ovako mu je banka garant, jeste manja zarada ali sigurnija je, jer on svoju fakturu ispostavi banci i naplati a banka se posle juri sa vlasnikom robe.
Pitanja na ovu temu je milion i bilo kakav odgovor je vazan za ljude koji planiraju da se ovim poslom bave.

Magelan
29.01.2013, 20:34
Bravo momci sve kao iz rukava informacije. Mene zanima sta su obaveze jednog vozaca koji polozi za CDL i ulazi u taj posao?
Da priblizim pitanje. Svi smo mi slusali od roditelja kako su u bivsoj nam drzavi firme bile uglavnom velike i imale svoje radionice, svoje majstore i obaveze vozaca su se prakticno svodile na pricu upali kamion i vozi, a drugi pripreme i vozilo i papirologiju i ostalo sto treba. Sada imamo neki mrtvi kapitalizam u Srbiji uglavnom firme manjeg tipa pa su i zaduzenja vozaca drugacija. Recimo, moj drugar radi u jednoj firmi i njegova zaduzenja su osim voznje i da zna da popravi kamion kada nesto rikne, i papirologija, i da se sam snadje na putu za troskove i policiju jer gazda nema novca za zimske gume, i da prezivi sa neispravnim kamionom, i prakticno sve sam radis.
Kako izgleda zivot jednog vozaca u Americi onako bar generalno sto se tice tretmana i obaveza prema vozilu i prema radnom mestu? Verovatno bi dosta ljudi za pocetak radilo taj posao ali se u Srbiji nisu tim bavili pa mnogi i ne bi znali recimo popravljati vozilo. Opet verovatno su tamo kamioni noviji i manji su kvarovi.

Papirologija o kojoj vozac brine je vodjenje dnevnika (logbooks), cuvanje priznanica od goriva i otpremnica (Gas receipts $ Bill of laiding). U zavisnosti od firme do firme papirologija se predaje nedeljno ili svake druge nedelje, a ako nisi u blizini firme postoji nekoliko kurirskih agencija koje imaju sanducice po truck stopovima pa tu mozes da ubacis kovertu sa papirima koje saljes firmi. Te koverte (ja sam recimo imao TriPak) dobijes vec unapred adresirane i placene od strane firme, tvoj je posao samo da sredis papire i ubacis u sanduce.

Neke firme dozvoljavaju i slanje dokumenata u elektronskom obliku (mail) ili fax-om, ali za fax usluge na truck stopovima deru. Pa onda kad dodjes u firmu naknadno odneses originale.

Sto se placanja goriva tice, firma ti da "Fuel Card" - karticu sa kojom iskljucivo placas gorivo. Uvek sa firmom treba proveriti na kojim lancima benzinskih pumpi kartica (neProlazi) da ne dodje do problema kad stanes da sipas gorivo. Moja recimo nije htela da radi na Valero i Sunoco benzinskim pumpama, isto tako na Severoistoku je samo prolazila po glavnijim truck stopovima (TA, Petro, Pilot, Flying J, Loves) kojih gore nema puno pa i tu treba kalkulisati da se ne bi ostalo bez goriva. Neki poslodavci dozvoljavaju da se sa fuel kartice podigne izvesna kolicina cash-a ("cash advance"), za te neke sitne troskove vezane za kamion ali i to uvek treba razgraniciti pre nego sto se krene na put.

Ovi veci lanci truck stopova koje sam gore pomenuo imaju i svoje "loyalty cards", (TA & Petro imaju istu jer su ista firma, isto vazi za par Pilot & Flying J), te kartice su besplatne i uvek ih treba koristiti prilikom kupovine goriva jer se skupljaju poeni, besplatna tusiranja itd... Svaki racun od goriva se izdaje u dva primerka i jedan saljes firmi kad za to dodje vreme.

Firma je duzna da vozacu obezbedi izvesni broj chekova za nepredvidjene situacije koje se mogu dogoditi na putu. Ti checkovi su vezani za fuel karticu (isto kao cash advance) i njih koristis ako je doslo do kvara na putu i kamion mora da se popravi u najblizem servisu ("shop-u"). Ukoliko je kamion u voznom stanju, a postoji kvar koji moze da saceka, onda se uvek ide tako da dispatch nalazi turu ka gradu u kom je sediste firme kako bi se to popravilo u firminom servisu.

I ovde su kamioni izakani i izraubovani, nemoj da te zavede da je u USA sve novije, ovde se to vozi dok ne crkne skroz, pogotovo po nasim firmama. Ali, ti kao vozac, ne snosis troskove za kvarove. Jedino ako ti napravis fizicku stetu na kamionu ili prikolici ti je placas ali to uglavnom na kraju odbiju od escrow-a koji si platio u prvih 10 nedelja posla (ili ako hoces da zadrzis escrow dogovoris se da ti odbijaju mesecno od ceka dogovoreni deo dok se kvar ne isplati). To vazi samo ako je vozac direktno odgvoran za stetu. U slucaju saobracajke, tu osiguranje pokriva stetu.

Mala digresija: kako izgleda radni dan vozaca - nalazis se recimo u Bostonu, gde si jutros imao istovar i odremao si jedno par sati dok ti dispatch nije nasao turu. Dispatch te zove i kaze da kreces prema Portland, ME, da je tura odatle za Raleigh, NC i da je tezina 36.000. Ti kreces ka autoputu za Mejn i posle 10-ak minuta najduze dispatch ti salje sms sa podacima - Ime i tacna adresa firme, pick-up, load ili reference number, broj telefona firme i vreme (appointment) kada bi trebao da stignes sutra u Severnu Karolinu, koji je tip robe u pitanju, postoje li neka posebna pravila "ponasanja" u datim firmama u smislu shlema itd. Uvek mozes da trazis i direkcije ukoliko nisi siguran gde je to ili te GPS "navodi nekom cudnom putanjom". Kad dodjes na utovar i onii te utovare, dobijas otpremnicu (Bill of Laiding) i na njoj su podaci vezani za dostavu - adresa, vreme itd. Uvek dobijes 2-3 kopije jer jedna ostaje firma koja prima posiljku, a jedna tebi koja ide za frimu. Ako daju samo jednu kopiju obavezno trazis da naprave jos par. Isto tako ce ti cesto dati "seal" kojim zapecatis vrata na prikolici mada dosta firimi nije toliko striktno oko seal-a. (koji je plastikica koja moze upaljacem da se skine al' ajd, pa cak i kad daju metalni ja sam ga razvaljivao obicnim safcigerom). Odvezes tovar u Severnu Karolinu, istovaris i tad ti onaj na prijemu potpise Bill of Laiding koji cuvas - on ide u firmu i vazi samo kao potpisan.

Logbooks (dnevnik) - bilo da su papirni ili elektronski, moras uvek imati "cist" logbook dok vozis. Postoji nekoliko pravila - u danu ne smes da vozis vise od 11 sati, kada se stavis off-duty moras da spavas bar 10 vezanih sati. Od momenta kada se ujutru stavis on-duty ne sme da prodje vise od 14 sati sto voznje sto odmora zajedno; svakih 7-8 dana mora da se pravi "reset" 34 vezana off-duty sata... Ima tu jos par nekih pravila kad se crta logbook...

mijan
29.01.2013, 22:34
Koji si ti car covece, svaka ti cast na dobroti i volji koju imas za nas.

vele
30.01.2013, 10:48
Hvala Magelan na nesebicnoj pomoci.Ako mozes napisi nam kako su tekli tvoji prvi dani u voznji i na sta treba da se obrati paznja.

Hertzog
30.01.2013, 13:17
Hvala Magelan na nesebicnoj pomoci.Ako mozes napisi nam kako su tekli tvoji prvi dani u voznji i na sta treba da se obrati paznja.

Mali off topic... :D

Kada je drug polagao vozacki, svaki dan pred izlazak na polaganje ponavljao SPO, SPO... Pitamo mi njega sta ti je SPO, kaze "svetlo, pojas, ogledalo"...

Dolazi dan nako polaganja, kaze pao... Zaboravio upaliti svetla :1060::1060::1060:

Pa eto na sta da priazis :D

chicagopn
30.01.2013, 13:32
A evo malo o lokalnoj voznji posto vam je magelan opisao over the road.

Odprilike je sve isto samo sto za lokal vam ne treba logbook ,inace logbook vam je ovde kao sto je kod nas tahograf ,kod nas se logbook radio mislim 50-tih i pocetkom 60tih godina a to izgleda ovako (https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=jJFdjKmD_lmHxM&tbnid=N0UwxAjM217VEM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fgokidsgo.org%2Fpictionary%2Fpicti onary_Ll.htm&ei=dwgJUYKuK8je2AXooYCQBA&bvm=bv.41642243,d.b2I&psig=AFQjCNE2lLKXIHxZwlLzJzykegedp0SiFg&ust=1359632793858148)
nista vise nije dosadno nego da radis logbook,ovde u kamionima nema tahograf ali zato i nema ogranicenja brzine za kamione,kolko pise na znaku dozvoljena brzina tolko mozes da vozis ,dobro mozes malo vise od dozvoljenog:obrva: ,hocu da kazem da je ista dozvoljena brzina za auta i za kamione.

U lokalu nema logbook ako ste ispod 12 sati na duznosti ,preko 12 sati vam isto treba logbook ,ali ima manifest tu pisete kad ste poceli i kad ste zavrsili smenu kolko ste vozili u toku smene,ja moj manifest uradim u nedelju za celu sedmicu.
Sve ostalo je isto samo sto lokalna voznja oko aerodroma zahteva vise stopova po raznim magacinima i vise papirologije,recimo ja sam danas imao 7 stopa za utovar, za svakog posebno imam papire za pick up .
Moja duznost je da proverim robu koju mi utovaraju da li nema ostecenja (rupe od filjuskara ili tome slicno) i dal i imam tacnu robu koja meni sleduje to se proverava pod odredjenim brojem ,ajd da pomenem svaka avio kompanija ima svoj kod ,to mozete pronaci online ako vas vise interesuje primer American airlines je 001,lufthansa 020,swis 724,itd,itd..+ 7 dodatne cifre znaci kod je uvek isti i nikad se ne menja dok ostale 7 cifre se menjaju ,kod + 7 cifre zove se master number (primer) imam jednu paletu da pokupim u lufthansi na mojim papirima mi pise 020 568 7858 , paletu sa tim brojem viljuskarista mora da mi donese, ako samo jedan broj nije tacan znaci da nije za mene.

Moja duznost je pre no sto upalim kamion da proverim ulje i antifriz i da pregledam na kamionu jeli ima neka ostecenja,jer sad se izmenjujemo na kamionima ko sta pre ugrabi ,naravno uvek gleddas da uzmes neki bolji ako je moguce.
Druge neke obaveze nemam da brinem sve ostalo popravljaju mehanicari ,uglavnom najvise stradaju creva za vazduh po neka sijalica i tako neke gluposti .

Relativno imamo nove kamione svi su od 2008 pa na gore mozda vam bude cudno ali ovde kamion 2008 godiste moze da bude veoma los krsh,jer kao sto sam vec negde pisao ovi kasne za evropskim kamionima bar jedno 20god.

Lokalna voznja znaci da si svaki dan kuci, pod lokalnom voznjom spada radius do 200milja oko chicaga ,ja se ne otimam mnogo za te ture.

Hertzog
30.01.2013, 17:49
A kolika je razlika u novcu u odnosu na velike ture

flops
30.01.2013, 19:48
Ova tema bi trebala da se zove "sedi i vozi", posto su ljudi do tancina objasnili. Svaka cast i hvala na informacijama koje pruzate.

chicagopn
01.02.2013, 02:08
A kolika je razlika u novcu u odnosu na velike ture

To je sve relativno mozes ti da vozis OTR za0,35centi po milji a mozes i 0,50 tako i za lokal neko vozi za 14$ po satu a neko za 25 i vise po satu ,ali generalno vazi za pravilo da OTR vozaci inkasiraju koji dolar vise . Tretira se kao" DOBRO" OTR vozaci 1250$ nedeljno,lokal 900$ nedeljno, kao independet contractor sto znaci ovo ti je bruto cek , sve preko ovoga je odlicno u trenutnoj situaciji.
Sada kad uzmes u obzir obim voznje, kuci si jednom nedeljno i vozis i samo vozis onda mi se to bas i ne isplati.
S druge strane imas ljude koji vole taj OTR posao .Mi smo imali dva nasa momka koji su vozil napustili pre dve nedelje kazu idemo na OTR malo kalifornija ovo ono, ne vole lokal.Pa sad kako ko voli .
Mnogo je lakse naci OTR posao nego lokal to je cinjenica ,vozaci se traze kao hleb nikad dosta samo sto nece da plate dovoljno , kad otvoris oglase u jednom danu samo za chicago imas minimum 300 oglasa

flops
01.02.2013, 20:56
Jedno pitanje, da li je isplatljivije sto se tice para i potrosenog vremena na druge poslove, voziti lokalne ture ili raditi ili se skolovati za neki drugi posao na pocetku dolaska u Ameriku? U smislu, za nekoga ko je tek dosao u Ameriku, a da nema kvalifikacije za tamosnje poslove, da li je isplatljivije da polozi za kamion i vozi lokalne ture i bude sa porodicom tokom nedelje ili da se strpi i radi bilo kakav posao pa posle polaze za medicinskog brata/sestru, ili bolnicara, zavrsi kurs kompjutera administrator, mreze ili sta god. Znaci pitanje je sta bi ljudi koji su dosli u Ameriku preporucili novima koji su dosli, sta je najbolje za pocetak uloziti u sebe, a da nisi dosao sa necim priznatim kao sto je na primer programer ili slicno. Sta bi vi radili da ste sada na poceku, a imate iskustvo u Americi.
Voleo bi da cujem iskusva i preporuke sto vise ljudi koji su tamo, jer bi mnogo znacilo novima. Naravno da ne mora da bude reper za sve, sigurno zavisi od grada do grada, ali bi voleo da svako kaze u njegovom/njenom gradu kako stoje stvari.

Magelan
02.02.2013, 08:31
Zavisi sta su ti prioriteti, sklonosti, zelje...

Nekome ko ne zeli da se cima sa skolama kamion je odlicna solucija jer je zarada odlicna.

Nekome kome je bitno da sa porodicom bude svaki dan i ne zeli to da zvrtvuje bolji je definitivno neki stacionarniji posao. Imaj u vidu da se za voznju u lokalu uglavnom trazi prethodno iskustvo i mnogo je generalno lakse naci ponude za "over the road" nego za local jer vecina porodicnih ljudi gleda da se otarasi OTR-a i predje na lokal...

Ja sam recimo bio bolnicar od starta, i bio na toj poziciji nekih godinu dana, ne zato sto sto nisam hteo da vozim kamion vec zato sto sam bio vezan za pohadjanje nastave u skoli preko koje sam odrzavao vizu. Onda sam se ubacio u health insurance i radio kao lekar na proceni rizika. Tu sam bio godinu dana, kancelarijski posao, bio je duplo bolje placen nego bolnicarski i obesbedio mi da isfinansiram nursing school u koji sam pohadjao paralelno sa poslom. Medjutim tu sam dosao do tacke prezasicenja, medjuljudski odnosi su bili blagi ocaj i prosto mi je kamion dosao kao posao koji ce me u pravom smislu "rehabilitovati" od svakodnevnog psihickog mrcvarenja u osiguravajucoj kuci.

Ja sam u kamion seo onog momenta kad se zavrsio nursing program jer mi je trebao psihicki odmor od svega i iskreno prijala mi je voznja tih nekih 9 meseci... Onog momenta kad sam dobio licencu za nurse (u kamionu sam polako spremao drzavni) sam izasao iz kamiona i u roku od deset dana dobio posao u struci koji je sasvim ok placen (manje vise izadje na isto kad se odbiju takse) i sad bar uvek imam opciju da kad mi jedno dosadi mogu da rotiram poslove...

flops
02.02.2013, 09:19
Slazem se sa tobom da zavisi od coveka do coveka i njegovih sklonosti i zelja, ali mozda moje pitanje nije dobro formulisano i nejasno. Pitanje je za one koji su u Americi sta bi vi uradili na pocetku, u fazonu da mi je ova pamet i iskustvo na pocetku bi to i to radio sto se tice posla i ulaganja u sebe zavrsavanjem nekih skola. Znam da su ljudi razliciti i razlicite stvari ih interesuju, ali mislim da ne bi bilo lose napisati iskustva jer se mozda neko pronadje u nekom poslu ili mu neko da ideju.

chicagopn
02.02.2013, 09:38
Jedno pitanje, da li je isplatljivije sto se tice para i potrosenog vremena na druge poslove, voziti lokalne ture ili raditi ili se skolovati za neki drugi posao na pocetku dolaska u Ameriku? U smislu, za nekoga ko je tek dosao u Ameriku, a da nema kvalifikacije za tamosnje poslove, da li je isplatljivije da polozi za kamion i vozi lokalne ture i bude sa porodicom tokom nedelje ili da se strpi i radi bilo kakav posao pa posle polaze za medicinskog brata/sestru, ili bolnicara, zavrsi kurs kompjutera administrator, mreze ili sta god. Znaci pitanje je sta bi ljudi koji su dosli u Ameriku preporucili novima koji su dosli, sta je najbolje za pocetak uloziti u sebe, a da nisi dosao sa necim priznatim kao sto je na primer programer ili slicno. Sta bi vi radili da ste sada na poceku, a imate iskustvo u Americi.
Voleo bi da cujem iskusva i preporuke sto vise ljudi koji su tamo, jer bi mnogo znacilo novima. Naravno da ne mora da bude reper za sve, sigurno zavisi od grada do grada, ali bi voleo da svako kaze u njegovom/njenom gradu kako stoje stvari.



Flops ,ti ljudi koji tako dolaze su u "challenge" poziciji sto bi rekli ameri ,i ja sam bio jedan ot tih...znaci zavisi sad prvenstveno sa kim si dosao ,ako si dosao solo onda si u startu 80% u boljoj poziciji od onoga ko je dosao sa zenom i detetom od 6 godina,jer prvo kad si sam u startu imaces manje troskove ,manje briga, vise vremena za sebe odnosno svo vreme ovoga sveta za sebe.

Ako si dosao sa zenom i detetom od 6 godina(zasto kazem 6 jer ti je to najgora varijanta dete odmah trebas da spremas za skolsku godinu) u drugacijoj si situaciji PUUUUNOOOO,mislim da neces imati vremena mnogo da biras a tek da planiras da kad dodjes ovde odmah krenes u skolu za CDL nema shanse osim ako ne poneses jedno 10000EURA minimum znaci u tom smeru nemoj da ides .Prvo ce ti trebati vozacka dozvola class D.

Moj predlog za ljude koji dolaze u Chicagu onako blanko, je da krenu sa aerodromom sa trazenjem posla ,mislim da je to pravac vecini ljudi koji dolaze ovde i najlakse je tamo doci do posla u ovoj trenutnoj situaciji.
Tu vam je start 10$ a i nakon 2 godine vam je isto 10$ na sat tako da morate razmisljati sta ce te sa sobom i ako ste za kamion barem ce kapkati po neka para dok radite na CDL-u. Drugo zasto je dobar aerodrom imate u izobilju nase ljude i nase vozace a i nemoraju biti nasi ,krenite u prikupljanju informacija svaka informacija je dobro dosla ali bas svaka.


Odatle je najlakse napraviti skok sa filjuskara na kamion.
opet ponavljam ovo je moj predlog ima tu naravno i drugi pravci ali ja za druge trenutno ja neznam.Ustvari postoji varijanta za janitora (cistaca) po down townu ali neznam kolko ce te tu ogrejati sunce ,bices iznenadjen kad vidis da na konkurs je doslo vas 100 minimum sedite i cekate red za razgovor sa supervizorom ili menadzerom a sanse da vi dobijete to radno mesto su vam 0%
osim ako je taj menadzer nije vasem suraku komsija pa njegov rodjak tu mozda ima svetlo na kraju tunela ovako nikako.


Eto tolko mogu da pomognem i da kazem da je pocetak veoma, veoma tezak i to imajte na umu, ali nemojte se predavati naravno,eto ako vam je za olaksanje imajte nas na umu, mi smo to tesko prosli ,procicete i vi.Pozitivan rezultat ce se videti za 12-24 meseci nece pre ali bice pozitivan.

flops
02.02.2013, 10:56
Hvala vam obojici na informacijama, u principu to je sustina moga pitanja, a vi ste lepo opisali vasa iskustva, sto je i poenta moga pitanja, pa ce neko mozda da pronadje u odgovorima sta bi mogao da radi na pocetku i u kom pravcu da ide. Bilo bi lepo kada bi se jos ljudi ukljucilo i reklo svoja iskustva i preporuke.

aspirin
02.02.2013, 12:16
Ako se zalepis za kamion velike su sanse da izgubis kontakt sa porodicom. Nema te kuci za zenu i decu kada im budes najpotrebniji.
Moraces da laziras logbook da bi zaradio nesto vise od radnika koji odrade svoju smenu u nekoj firmi i idu svojoj kuci i porodici.
Sedeces u kamionu slusati nasu muziku i kad ces nauciti jezik?! Ako si u nekoj firmi blizu kuce, posle posla imaces vremena da ucis jezik, uz to na radnom mestu imaces kontakt sa ljudima i popravices znanje jezika. U kamionu ces stagnirati sa jezikom.
Trucking je samo nuzno zlo i nista vise. Po meni je bolje odmah krenuti traziti nesto prakticnije i uloziti te 2 hiljade sto bi plagao CDL u nesto drugo.

Magelan
03.02.2013, 01:53
@Aspirin
Jeste trucking nuzno zlo i nosi sve te negativne strane koje si naveo, sve je to surova istina, ali nadji mi posao koji novopridosli imigrant moze da nadje u bilo kojoj firmi i da zaradi bar priblizno koliko bi zaradio u kamionu? Nema vise poslova od $18-20 po obicnim firmama, nisu vise devedeste i ti obicni poslovi su placeni oko $10 na sat pa ti izdrzavaj porodicu sa tim...

@flops
Ne znam sta da ti kazem. Ja sam dosao kao single, sa studentskom vizom u pasosu i imao sam drugaciji put od ljudi koji dolaze sa GC dobijenom na lutriji. Danas je tacno 3 godine kako sam sleteo na JFK, u medjuvremenu nisam gubio vreme sa poslovima i na pitanje da li bih licno ista menjao, ne verujem, jer je situacija sama diktirala korake i nije bilo previse prostora za izbor...

Bockyman
03.02.2013, 06:00
@aspirin
jeste trucking nuzno zlo i nosi sve te negativne strane koje si naveo, sve je to surova istina, ali nadji mi posao koji novopridosli imigrant moze da nadje u bilo kojoj firmi i da zaradi bar priblizno koliko bi zaradio u kamionu? Nema vise poslova od $18-20 po obicnim firmama, nisu vise devedeste i ti obicni poslovi su placeni oko $10 na sat pa ti izdrzavaj porodicu sa tim...

@flops
ne znam sta da ti kazem. Ja sam dosao kao single, sa studentskom vizom u pasosu i imao sam drugaciji put od ljudi koji dolaze sa gc dobijenom na lutriji. Danas je tacno 3 godine kako sam sleteo na jfk, u medjuvremenu nisam gubio vreme sa poslovima i na pitanje da li bih licno ista menjao, ne verujem, jer je situacija sama diktirala korake i nije bilo previse prostora za izbor...

срећна трогодишњица друже!!! па да идуће године у ово време сви будемо $$$ милионери!

EKV
13.02.2013, 20:19
Matori svaka ti cast,ja mozda dodjem tamo na prolece ako dobijem h2b vizu,vidim po prici da nije lako al verujem da je mnogo bolje nego ovde,i verovatno cu rabadzijati:;D: na pocetku,jer to i ovde radim al to je zadnji posao.reci mi dal se kajes sto si otisao :==D:

Magelan
14.02.2013, 10:44
Matori svaka ti cast,ja mozda dodjem tamo na prolece ako dobijem h2b vizu,vidim po prici da nije lako al verujem da je mnogo bolje nego ovde,i verovatno cu rabadzijati:;D: na pocetku,jer to i ovde radim al to je zadnji posao.reci mi dal se kajes sto si otisao :==D:

Ja? :)

Nisam se nikada pokajao sto sam otisao preko jer mi je perspektiva u Srbiji bila zivi ocaj. Nisam imao sta da izgubim :) Bio sam stambeno neobezbedjen, bez auta, sa poslom na odredjeno vreme van struke, a ono sto sam radio u struci bilo je po kojekakvim ordinacijama za bedni procenat. Ono sto sam u Srbiji ostavio su porodica i prijatelji...

Meni je varijanta za USA uletela na precac, dok sam se uveliko pripremao za Norvesku. Nisam imao nesto preterano vremena za razmisljane, presekao u momentu i dosao ovamo. Nekad kad upadnem u dubiozu zapitam se da li je bilo mozda pametnije da sam otisao u Norge, do sada bih tamo vec imao stomatolosku licencu. Medjutim, cim se malo povratim shvatim da ovo nije uopste bio los potez jer sam se ovde za ove tri godine bavio svim i svacim, radio sta sam hteo i kako sam hteo, vozio kamion izmedju ostalog, sto mi je oduvek bila neka luda ideja... :grin:

"Rabadziluk" sto ti rece, u mom slucaju nije samo bio posao. Tih skoro godinu dana vozanja je bila jedinstvena prilika da vidim celu Ameriku (koliko je to moguce iz kamiona), i da u isto vreme imam stalni izvor prihoda i posao gde nemam nikog nad glavom da mi zvoca i tupi ceo dan :devil: Recimo da je to bio jedan dobar "razred zivotne skole". I danas kad me nekad zatrpaju papirologijom na poslu sa osmehom se setim kamiondzijskih dana i dodju mi lude ideje tipa "a da ja uzmem 3 meseca neplaceno pod izgovorom da idem za Srbiju i zapalim u kamion" :grin:

EKV
14.02.2013, 20:03
E, veruj mi da mi je muka vise od Srbije, ne zelim da ceo zivot protracim u ovoj rupi. Zivim ovde normalno, al ne vidim nikakvu perspektivu, nameravas li da se nekad vratis? Ja sam 86god.ti:wtf: Pozzzz

Miiljan
18.02.2013, 05:29
znam da nije lak :( imam ovde nesto u vezi transporta i bavim se vec duze vreme nije lak ali ko voli prija ponekad

kad idem ne znam nisam nista jos planirao moram da odem do ambasade da uplatim samo za vizu tako posle leta najverovatnije


na koji nacin ides ti mislim pomocu koje vize planiras turisticke ili radne ili sta vec ?

EKV
18.02.2013, 16:29
znam da nije lak :( imam ovde nesto u vezi transporta i bavim se vec duze vreme nije lak ali ko voli prija ponekad

kad idem ne znam nisam nista jos planirao moram da odem do ambasade da uplatim samo za vizu tako posle leta najverovatnije


na koji nacin ides ti mislim pomocu koje vize planiras turisticke ili radne ili sta vec ?

idem na h2b vizu,najverovatnije cu da rabadzijam:;D:moze solidno da se zaradi al mnogo se vozi..

Magelan
19.02.2013, 09:30
idem na h2b vizu,najverovatnije cu da rabadzijam:;D:moze solidno da se zaradi al mnogo se vozi..

Hehehe "mnogo" :grin:

10-16 sati dnevno nije tako strasno... Vrtis muziku, visis na telefonu, razgledas krajolik... Prodje vreme brzo...

EKV
19.02.2013, 13:37
Hehehe "mnogo" :grin:

10-16 sati dnevno nije tako strasno... Vrtis muziku, visis na telefonu, razgledas krajolik... Prodje vreme brzo...

pa kako nije,moras da se dopingujes da bi izdrzo,nije propisano bezveze 10h max.ganjajute kao zivotinju a posledice su nezamislive,vidjao si verovatno svasta po putu..

Magelan
20.02.2013, 07:27
pa kako nije,moras da se dopingujes da bi izdrzo,nije propisano bezveze 10h max.ganjajute kao zivotinju a posledice su nezamislive,vidjao si verovatno svasta po putu..

11 sati dnevno smes da vozis po logbook-u. Ne moze tebe niko da "ganja" vise od onoga sto ti hoces. Tu se u startu postavis i ignorises dispatch ako krenu sa nekim nemogucim "muzickim zeljama".

Onog momenta kad te dispatch pozove i kaze ti koja je tura u pitanju, prvo sto radis je da na google-u proveris koliko je milja u pitanju i koja je procena sto se vremena tice. Ja sam uvek dodavao po jos par sati, jer utovar moze da potraje, cesto moras da "slajdujes" zadnju osovinu i to zahteva stajanje na najblizem truck stop-u i cimanje sa merenjima da na vagi ne bi popio kaznu zbog pretovara po osovini... Ako prolazis pored vecih gradova ume i da "zaguzva" sto opet produzava put. Ako je utovar popodne uvek dodas onoliko sati spavanja koliko ti je potrebno i napravis neki svoj plan. Ako traze od tebe nesto neocekivano, prosto i jednostavno odbijes... Ima raznoraznih idiota koji nikad nisu vozili kamion pa misle da ti imas mali cargo avion i da je svaka destinacija iza coska...

Ima vozaca cije je kriticko razmisljanje ravno nuli i koji pristaju na sve i svasta, voze po 24 sata bez prestanka pa odspavaju 2-3 sata pa opet dalje. To je vec opasno, pogotovo ako to rade stalno... U mojoj firmi je izmedju ostalih bila jedna moldavka, klasicni polupismeni ignorant, koja je stalno imala neke "nemoguce misije".

Tipa, 2 sata popodne, ja u Columbus, OH, na putu ka Atlanti. Devojka mrtva ladna trazi od mene da se do sutra u podne vratim u Marion, OH i da odmah odatle kacim drugi trailer za New Brunswick, NJ. Pokusam prvo kulturno da objasnim da je to izvodljivo jedino ako potegnem tamo i nazad bez spavanja na sta ona uporno tvrdi kako cu imati ohoho vremena za spavanje. Odbijem, i onda ona opet krece sa seljackom forom kako ona ima vozace koji to mogu :) Super, nadji ga i posalji - i opusteno spustim slusalicu :) Naravno, neke paljevine od vozaca na to padaju i onda posle kukaju kako nema spavanja.

Ako bas krenu da stalno traze nemoguce, promenis kompaniju :) Ima ih koliko hoces, nacice se vec neka u kojoj je normalnija ekipa dispecara - koji imaju dovoljno mozda da koriste google maps i razumeju da nismo svi isti...

Ja sam imao u proseku 3.500-4.500 milja nedeljno i to nije bilo problematicno... Cak i kada sam kasnio, nisam se nesto preterano cimao... Sekretarica mi je iskljucena i nisam se javljao na telefon kad dodje do takve neke situacije... Iskuliras i ides dalje, moze onaj tamo da vristi do sutra :woohoo:

EKV
20.02.2013, 14:05
11 sati dnevno smes da vozis po logbook-u. Ne moze tebe niko da "ganja" vise od onoga sto ti hoces. Tu se u startu postavis i ignorises dispatch ako krenu sa nekim nemogucim "muzickim zeljama".

Onog momenta kad te dispatch pozove i kaze ti koja je tura u pitanju, prvo sto radis je da na google-u proveris koliko je milja u pitanju i koja je procena sto se vremena tice. Ja sam uvek dodavao po jos par sati, jer utovar moze da potraje, cesto moras da "slajdujes" zadnju osovinu i to zahteva stajanje na najblizem truck stop-u i cimanje sa merenjima da na vagi ne bi popio kaznu zbog pretovara po osovini... Ako prolazis pored vecih gradova ume i da "zaguzva" sto opet produzava put. Ako je utovar popodne uvek dodas onoliko sati spavanja koliko ti je potrebno i napravis neki svoj plan. Ako traze od tebe nesto neocekivano, prosto i jednostavno odbijes... Ima raznoraznih idiota koji nikad nisu vozili kamion pa misle da ti imas mali cargo avion i da je svaka destinacija iza coska...

Ima vozaca cije je kriticko razmisljanje ravno nuli i koji pristaju na sve i svasta, voze po 24 sata bez prestanka pa odspavaju 2-3 sata pa opet dalje. To je vec opasno, pogotovo ako to rade stalno... U mojoj firmi je izmedju ostalih bila jedna moldavka, klasicni polupismeni ignorant, koja je stalno imala neke "nemoguce misije".

Tipa, 2 sata popodne, ja u Columbus, OH, na putu ka Atlanti. Devojka mrtva ladna trazi od mene da se do sutra u podne vratim u Marion, OH i da odmah odatle kacim drugi trailer za New Brunswick, NJ. Pokusam prvo kulturno da objasnim da je to izvodljivo jedino ako potegnem tamo i nazad bez spavanja na sta ona uporno tvrdi kako cu imati ohoho vremena za spavanje. Odbijem, i onda ona opet krece sa seljackom forom kako ona ima vozace koji to mogu :) Super, nadji ga i posalji - i opusteno spustim slusalicu :) Naravno, neke paljevine od vozaca na to padaju i onda posle kukaju kako nema spavanja.

Ako bas krenu da stalno traze nemoguce, promenis kompaniju :) Ima ih koliko hoces, nacice se vec neka u kojoj je normalnija ekipa dispecara - koji imaju dovoljno mozda da koriste google maps i razumeju da nismo svi isti...

Ja sam imao u proseku 3.500-4.500 milja nedeljno i to nije bilo problematicno... Cak i kada sam kasnio, nisam se nesto preterano cimao... Sekretarica mi je iskljucena i nisam se javljao na telefon kad dodje do takve neke situacije... Iskuliras i ides dalje, moze onaj tamo da vristi do sutra :woohoo:
u pravu si,niko ne moze da te tera ako si iole normalan,a sto kazes ima milion kompanija i najmanji je problem promeniti.a kako slajdujes osovinu,valjda na utovaru gledas otprilike da ne dodje do pretovara..pozz

Magelan
20.02.2013, 14:23
u pravu si,niko ne moze da te tera ako si iole normalan,a sto kazes ima milion kompanija i najmanji je problem promeniti.a kako slajdujes osovinu,valjda na utovaru gledas otprilike da ne dodje do pretovara..pozz


Ako vozis dry-van ti kad si na doku ne vidis sta i kako on to tovari. Sedis u kabini i samo cujes tj. osetis kako se kamion zatrese kad on viljuskarom udje u trailer. Tek kad natovare i dobijes zeleno svetlo da mozes da si natovaren i da mozes da kreces, onda tek vidis kakvo je stanje unutra pa mozes vec i tu da ga slajdujes odokativno. Ako je tovar manje tezine od 20.000, to ne mora da se slajduje. Medjutim, ako je tovar preko 40.000 tu obavezno treba ici na prvi truck stop i proveriti opterecenje po osovini. Svaka funta u pretovaru je dolar kazne. Ja sam jednom bio 400 funti u pretovaru, ali slajdovanje nije bilo moguce... Tovar je bio kratak, nekih 40000 roll papira, ali utovaren tako da i ako skroz napred pomerim slide axle opet je 400 funti pretovar bio na drive axle-u. To je bila moja greska jer nisam otisao na truck stop da se premerim - splet okolnosti je bio takav da je bio petak, kraj radnog vremena i nijedan truck stop u krugu od 10 milja. Ja pozurim po sistemu da me ne uhati guzva u Filadelfiji i tek negde na pola Pensilvanije (Flying J - Mill Hall, PA) stanem da veceram. Nije mi djavo dao mira, premerim se ja i zamalo padnem u nesvest - pretovar 400 lbs... A ja tako treba da izvozim do Mineapolisa. Sreca pa je bio vikend, odatoe do Cikaga je samo jedna kriticna vaga na I-80 WB u Hubbard, OH, zaobidjem je nekim lokalnim putevima i spicim celu noc do Cikaga. Onda sam cekao kuci do nedelje uvece i kasno krenuo za Mineapolis jer vage kroz Wisconsin uglavnom ne rade vikendom kasno uvece... I tu s nekako provucem. Posle toga, uvek sam isao najblizi truck stop da se premerim jer mi glavobolja tog tipa vise nije trebala :) jer ako dodje do takve situacije pravis nalevo krug i nazad u fabriku da te pretovare.

EKV
22.02.2013, 00:43
Ako vozis dry-van ti kad si na doku ne vidis sta i kako on to tovari. Sedis u kabini i samo cujes tj. osetis kako se kamion zatrese kad on viljuskarom udje u trailer. Tek kad natovare i dobijes zeleno svetlo da mozes da si natovaren i da mozes da kreces, onda tek vidis kakvo je stanje unutra pa mozes vec i tu da ga slajdujes odokativno. Ako je tovar manje tezine od 20.000, to ne mora da se slajduje. Medjutim, ako je tovar preko 40.000 tu obavezno treba ici na prvi truck stop i proveriti opterecenje po osovini. Svaka funta u pretovaru je dolar kazne. Ja sam jednom bio 400 funti u pretovaru, ali slajdovanje nije bilo moguce... Tovar je bio kratak, nekih 40000 roll papira, ali utovaren tako da i ako skroz napred pomerim slide axle opet je 400 funti pretovar bio na drive axle-u. To je bila moja greska jer nisam otisao na truck stop da se premerim - splet okolnosti je bio takav da je bio petak, kraj radnog vremena i nijedan truck stop u krugu od 10 milja. Ja pozurim po sistemu da me ne uhati guzva u Filadelfiji i tek negde na pola Pensilvanije (Flying J - Mill Hall, PA) stanem da veceram. Nije mi djavo dao mira, premerim se ja i zamalo padnem u nesvest - pretovar 400 lbs... A ja tako treba da izvozim do Mineapolisa. Sreca pa je bio vikend, odatoe do Cikaga je samo jedna kriticna vaga na I-80 WB u Hubbard, OH, zaobidjem je nekim lokalnim putevima i spicim celu noc do Cikaga. Onda sam cekao kuci do nedelje uvece i kasno krenuo za Mineapolis jer vage kroz Wisconsin uglavnom ne rade vikendom kasno uvece... I tu s nekako provucem. Posle toga, uvek sam isao najblizi truck stop da se premerim jer mi glavobolja tog tipa vise nije trebala :) jer ako dodje do takve situacije pravis nalevo krug i nazad u fabriku da te pretovare.

e matori kapiram te al nekada je roba teska da ne mozes rucno da je pomeris,za to sam te pitao..pozz

Magelan
22.02.2013, 16:15
e matori kapiram te al nekada je roba teska da ne mozes rucno da je pomeris,za to sam te pitao..pozz

U vecini slucajeva, i da hoces tovar je tezak pa ne moze da se pomera rucno unutar trailera.

To se ne radi - nije tvoj posao da lomis ledja... Ako provalis da je lose utovareno pre nego sto krenes sa mesta utovara, imas pravo da trazis da te pretovare - vratis se nazad na dok on sve istovari pa utovari kako treba tj. valja. To je njihova obaveza, ne tvoja :;D:

srce
25.02.2013, 01:07
Pozdrav drugari... svaka pohvala za temu... Zanima me iseljenje u USA (Chicago) i otvaranje firme za trucking tj. kupovina kamiona. Posao mi je poznat jer se njime bavim u Srbiji. Za pocetak bi radio preko nekog "dispecera" i kompanije od koje dobijas kartice za gorivo i ostalo...

Kolika je prosecna zarada po kamionu ako nisi vozac nego vlasnik kamiona koji placa vozaca i ostali detalji koji idu u tu pricu (gorivo, putarina, parking kamiona i ostali troskovi)...

Pozdrav

mmilan77
25.02.2013, 07:44
Pozdrav drugari... svaka pohvala za temu... Zanima me iseljenje u USA (Chicago) i otvaranje firme za trucking tj. kupovina kamiona. Posao mi je poznat jer se njime bavim u Srbiji. Za pocetak bi radio preko nekog "dispecera" i kompanije od koje dobijas kartice za gorivo i ostalo...

Kolika je prosecna zarada po kamionu ako nisi vozac nego vlasnik kamiona koji placa vozaca i ostali detalji koji idu u tu pricu (gorivo, putarina, parking kamiona i ostali troskovi)...

Pozdrav

a kako mislis da se iselis..? imas li vizu,,papire i sl?

srce
25.02.2013, 08:12
a kako mislis da se iselis..? imas li vizu,,papire i sl?

Ma to je nebitno za ovu pricu... Ovde pricam o biznisu...

pozz

Magelan
25.02.2013, 08:21
Pozdrav drugari... svaka pohvala za temu... Zanima me iseljenje u USA (Chicago) i otvaranje firme za trucking tj. kupovina kamiona. Posao mi je poznat jer se njime bavim u Srbiji. Za pocetak bi radio preko nekog "dispecera" i kompanije od koje dobijas kartice za gorivo i ostalo...

Kolika je prosecna zarada po kamionu ako nisi vozac nego vlasnik kamiona koji placa vozaca i ostali detalji koji idu u tu pricu (gorivo, putarina, parking kamiona i ostali troskovi)...

Pozdrav

Ne nesto velika... Moj owner je imao 2-3.000 mesecno kad se sve odbije i meni da cek... Ne daj Boze da dodje do nekog veceg kvara - owner je u minusu tog meseca (ako ne i duze).

Imati kamion se isplati ako ga ti vozis. Ovako kad neko drugi vozi, to je stalno glavobolja... I niko nece paziti kamion onako kako ga ti pazis i vodis racuna o njemu kad je tvoj. Okreni obrni - nije to novac oko kog bih se ja licno cimatao...

srce
25.02.2013, 08:46
Ne nesto velika... Moj owner je imao 2-3.000 mesecno kad se sve odbije i meni da cek... Ne daj Boze da dodje do nekog veceg kvara - owner je u minusu tog meseca (ako ne i duze).

Imati kamion se isplati ako ga ti vozis. Ovako kad neko drugi vozi, to je stalno glavobolja... I niko nece paziti kamion onako kako ga ti pazis i vodis racuna o njemu kad je tvoj. Okreni obrni - nije to novac oko kog bih se ja licno cimatao...

2-3.000$ na koliku tvoju platu?

P.S. Nemoguce je da vozac koji je placen 0.40$ po milji vise zaradi od vlasnika kamiona koji u proseku uzima turu od 2.00$ sa troskovima...

mmilan77
25.02.2013, 08:48
Ma to je nebitno za ovu pricu... Ovde pricam o biznisu...

pozz

nisam lepo postavio pitanje,,,i ja sam u tom svetu ovde,,,slicnu viziju imam i ja...kada bih otisao tamo,,,time bih se bavio...

srce
25.02.2013, 09:09
nisam lepo postavio pitanje,,,i ja sam u tom svetu ovde,,,slicnu viziju imam i ja...kada bih otisao tamo,,,time bih se bavio...

Pa eto... onda cekamo koristan odgovor :==D:

Ono sto znam od nekih ljudi koji se time bave u USA je uglavnom isto sto i pise u ovom threadu... ali svaka nova informacija i iskustvo dobro dodje...

mmilan77
25.02.2013, 09:29
Pa eto... onda cekamo koristan odgovor :==D:

Ono sto znam od nekih ljudi koji se time bave u USA je uglavnom isto sto i pise u ovom threadu... ali svaka nova informacija i iskustvo dobro dodje...

slazem se,,poznajem ih i ja koji zive tamo i imaju slicnu pricu, Magelan to zaista realno opisuje, sto je najvaznije realan je. Mada sam ipak misljenja, za sebe,,da ako vec nemas neku skolu, bolje je uhvatiti se kamiona,,,pristedeti malo,,kupiti kamion,,pa mozda posle kupiti i jos jedan i zaposliti nekog, to je iz mog ugla gledano ali razmisljanje je jedno a realnost i zivot drugo :)

Magelan
25.02.2013, 09:31
2-3.000$ na koliku tvoju platu?

P.S. Nemoguce je da vozac koji je placen 0.40$ po milji vise zaradi od vlasnika kamiona koji u proseku uzima turu od 2.00$ sa troskovima...

Pa samo na gorivo po milji ode 60-70 centi. Putarine umeju da budu paprene. Recimo kad se krene iz CHGO prema istoku samo kroz Indijanu i Ohajo je u jednom pravcu putarina oko $70. Prelaz preko George Washington Bridge-a (jedini moguci ulaz u NYC) je $60 kad se ide iz pravca NJ (besplatno doduse kad se izlazi iz NYC). Tappan-Zee i I-84 su oko $15... I-76 kroz Pensilvaniju od Ohaja do Filadelfije se placa po toni pa tu moze da ode i $200 u jednom pravcu...

Nedeljni najam za trailer je retko ispod $150 (mesecno - $600). Osiguranja koliko volis... Samo promena ulja koja se radi u proseku jednom mesecno je $300. Skup sport...

Prosek $2.00? Bilo nekad, sad samo u toku sezone a to je 6-7 meseci u godini... Tokom zime, posao ume poprilicno da usahne i cene postaju smesne... A zaglavis negde 2-3 dana jer nema ture, ili owner nece da prihvati "sicu" - samim tim cekanjem ide u minus - kamion stoji u mestu...

Kad owner sve to oduzme, ne ostane nesto mnogo... I da - na kraju vozac zaradi vise od ownera (ukoliko nisi sam svoj gazda).

Ja sam mesecno zaradjivao oko 5k dok sam vozio kamion, ali to je pre poreza...

srce
25.02.2013, 09:47
Pa samo na gorivo po milji ode 60-70 centi. Putarine umeju da budu paprene. Recimo kad se krene iz CHGO prema istoku samo kroz Indijanu i Ohajo je u jednom pravcu putarina oko $70. Prelaz preko George Washington Bridge-a (jedini moguci ulaz u NYC) je $60 kad se ide iz pravca NJ (besplatno doduse kad se izlazi iz NYC). Tappan-Zee i I-84 su oko $15... I-76 kroz Pensilvaniju od Ohaja do Filadelfije se placa po toni pa tu moze da ode i $200 u jednom pravcu...

Nedeljni najam za trailer je retko ispod $150 (mesecno - $600). Osiguranja koliko volis... Samo promena ulja koja se radi u proseku jednom mesecno je $300. Skup sport...

Prosek $2.00? Bilo nekad, sad samo u toku sezone a to je 6-7 meseci u godini...

Kad owner sve to oduzme, ne ostane nesto mnogo... I da - na kraju vozac zaradi vise od ownera (ukoliko nisi sam svoj gazda).

Ja sam mesecno zaradjivao oko 5k dok sam vozio kamion, ali to je pre poreza...

Ispada da su soferi u USA vanzemaljci zbog deficita... U srbiji su placeni na procenat (10%) od cene ture... pricam za medjunarodni transport... a za putarinu kroz USA sam cuo da izbegavaju gde je moguce...

Magelan
25.02.2013, 09:50
Ispada da su soferi u USA vanzemaljci zbog deficita... U srbiji su placeni na procenat (10%) od cene ture... pricam za medjunarodni transport...

Tako nekako... Imaju i ovde seme na procenat 50:50 tj, da se deli profit. Imao sam ponudu za to, medjutim kad sam sracunao troskove i sve odbitke, zarada bi bila (to je bio moj slucaj, nemojte uzimati ovo zdravo za gotovo, pretpostavljam da nekome sema ovog tipa vrsi posao) skoro dvostruko manja.

Veliki je deficit. Nece ameri da rade ovaj posao, pogotovo ne OTR...

srce
25.02.2013, 10:00
Tako nekako... Imaju i ovde seme na procenat 50:50 tj, da se deli profit. Imao sam ponudu za to, medjutim kad sam sracunao troskove i sve odbitke, zarada bi bila (to je bio moj slucaj, nemojte uzimati ovo zdravo za gotovo, pretpostavljam da nekome sema ovog tipa vrsi posao) skoro dvostruko manja.

Veliki je deficit. Nece ameri da rade ovaj posao, pogotovo ne OTR...

OK Hvala ti... aj da vidimo ima li jos neko da se ukljuci u diskusiju sa tacnim ciframa...

Pozz

Magelan
25.02.2013, 10:06
OK Hvala ti... aj da vidimo ima li jos neko da se ukljuci u diskusiju sa tacnim ciframa...

Pozz

A moje cifre su netacne? :bravo: :grin:

:;D: :grin:

mmilan77
25.02.2013, 10:08
A moje cifre su netacne? :bravo: :grin:

:;D: :grin:

hehehehe, a ti se ubi da objasnis sve :bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

Magelan
25.02.2013, 10:10
hehehehe, a ti se ubi da objasnis sve :bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

Teska profesionalna deformacija - zubar - sve do u sitnicu :;D:

srce
25.02.2013, 10:11
hehehehe, a ti se ubi da objasnis sve :bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

hehe :grin::grin:

Mislio sam da bi bilo najbolje da se javi neki vlasnik pa da iznese sta ima...

Hehe bas si me nasmejao :bravo::bravo:

Magelan
25.02.2013, 10:14
hehe :grin::grin:

Mislio sam da bi bilo najbolje da se javi neki vlasnik pa da iznese sta ima...

Hehe bas si me nasmejao :bravo::bravo:

Mislim da nemamo ni jednog clana ovde na forumu koji je owner. :no:

mmilan77
25.02.2013, 10:16
Mislim da nemamo ni jednog clana ovde na forumu koji je owner. :no:

ni ja to nisam primetio iako pratim ovu temu bas,,,a i da li bi owner bas sve detaljno opisao i ispricao :nene:

Magelan
25.02.2013, 10:20
ni ja to nisam primetio iako pratim ovu temu bas,,,a i da li bi owner bas sve detaljno opisao i ispricao :nene:

Ako uzmemo u obzir "profil" vecine u toj ekipi ljudi, nesto cisto sumnjam da bi iko izneo prave informacije :grin: Ovde govorim o vecini - polupismeni (polu)svet kakav ja licno nisam sretao u Srbiji.

Manje vise, sve mu dodje na onu "avioni, kamioni, milioni" :grin: Gazde zaboga :;D:

Ima ok likova, ali to je manjina...

mmilan77
25.02.2013, 10:27
Ako uzmemo u obzir "profil" vecine u toj ekipi ljudi, nesto cisto sumnjam da bi iko izneo prave informacije :grin: Ovde govorim o vecini - polupismeni (polu)svet kakav ja licno nisam sretao u Srbiji.

Manje vise, sve mu dodje na onu "avioni, kamioni, milioni" :grin: Gazde zaboga :;D:

Ima ok likova, ali to je manjina...

znam, zato i kazem da sam siguran da to niko ne bi izneo :) proveo sam dosta vremena sa ljudima koji tamo zive i koji se time bave, tako da znam o cemu pricas. Koja je to nelogicnost, da ti se vise isplati da vozis sam nego da neko vozi za tebe,,,ustvari to se isplati onom ko ima nekoliko kamiona, ako kontam dobro?

Magelan
25.02.2013, 10:32
znam, zato i kazem da sam siguran da to niko ne bi izneo :) proveo sam dosta vremena sa ljudima koji tamo zive i koji se time bave, tako da znam o cemu pricas. Koja je to nelogicnost, da ti se vise isplati da vozis sam nego da neko vozi za tebe,,,ustvari to se isplati onom ko ima nekoliko kamiona, ako kontam dobro?

Upravo tako. Pilicarenje sa 2-3 se na kraju svede da owner vozi jedan i pokriva minuse koji prave ona druga dva :;D: Vrlo cest slucaj.

Sto vise kamiona, vise se novca i vrti, veca je i globalna zarada, mada tu bas treba da imas dobre kontakte u brokeraju i uigran dispatch, pouzdane vozace, iole citave kamione i zivce "k'o konopce"...

srce
25.02.2013, 10:35
znam, zato i kazem da sam siguran da to niko ne bi izneo :) proveo sam dosta vremena sa ljudima koji tamo zive i koji se time bave, tako da znam o cemu pricas. Koja je to nelogicnost, da ti se vise isplati da vozis sam nego da neko vozi za tebe,,,ustvari to se isplati onom ko ima nekoliko kamiona, ako kontam dobro?

Pa da... sa 3-4 kamiona imas 10.000$. Ovo je idealna proekcija ali i da imas neki kvar ostali kamioni zaradjuju za kvar...

Ma isto je kao i u Srbiji samo sto u USA ima generalno vise posla u transportu... i gorivo je duplo jeftinije... To je ta razlika...

mmilan77
25.02.2013, 10:37
Upravo tako. Pilicarenje sa 2-3 se na kraju svede da owner vozi jedan i pokriva minuse koji prave ona druga dva :;D: Vrlo cest slucaj.

Sto vise kamiona, vise se novca i vrti, veca je i globalna zarada, mada tu bas treba da imas dobre kontakte u brokeraju i uigran dispatch, pouzdane vozace, iole citave kamione i zivce "k'o konopce"...

da da, kontam,,,pa pazi,,to ima logike, jer ako imas 10 kamiona,,onda ti ostaje po 20-30k, a to je onda vec ozbiljan novac, na sve to se nece valjda kvariti svaki mesec, tako da jedino u toj opciji to mozes da opstanes u tom biznisu, naravno to ide vremenom, a ne preko noci,,,a za to su tek potrebni zivci k'o konopci hehe :)
a kazi mi za posao dispatch, kako ide za to,,kako oni zaradjuju, sta je potrebno da bi se zaposlio kao dispatch?

Magelan
25.02.2013, 10:41
Pa da... sa 3-4 kamiona imas 10.000$. Ovo je idealna proekcija ali i da imas neki kvar ostali kamioni zaradjuju za kvar...

Ma isto je kao i u Srbiji samo sto u USA ima generalno vise posla u transportu... i gorivo je duplo jeftinije... To je ta razlika...

Da. Veliki se novac vrti, ali su i troskovi veliki... Oderu te za popravke, ali bukvalno...

Super je stvar sto se do tog CDL-a dolazi relativno lako i brzo pa imas sa cim da se pokrenes ovde... U principu, i ovde je iz godine u godinu sve manje novca u ovom biznisu jer cena goriva raste polako, ali sigurno... Poredjenja radi, za vreme Bila Klintona, galon je kostao manje od $1, a sad se vrti oko $4. Sama ta cinjenica sve govori...

Magelan
25.02.2013, 10:50
da da, kontam,,,pa pazi,,to ima logike, jer ako imas 10 kamiona,,onda ti ostaje po 20-30k, a to je onda vec ozbiljan novac, na sve to se nece valjda kvariti svaki mesec, tako da jedino u toj opciji to mozes da opstanes u tom biznisu, naravno to ide vremenom, a ne preko noci,,,a za to su tek potrebni zivci k'o konopci hehe :)
a kazi mi za posao dispatch, kako ide za to,,kako oni zaradjuju, sta je potrebno da bi se zaposlio kao dispatch?

Dispatch pocinje sa $500 nedeljno i to onda raste logikom ako firmi pravis vise novca i ugovaras vise tura. Firma u kojoj sam ja radio je ownerima uzimala 12% od ture (trosak koji sam gore zaboravio da napomenem). U zavisnosti od sposobnosti dispatch-a, razlikuju se i plate... Recimo da je neki prosek $3.000 mesecno, mada iskusni maheri imaju i vise od $5.000.

Ja sam se raspitivao malo oko toga, u principu treba da imas nekog ko ce te ubaciti i kompaniju (citaj veza u kompaniji) i da je pri tom kompanija voljna da u tom trenutku zaposli nekog bez iskustva kog ce obucavati. Kad jednom udjes, onda sve ide lakse. Menjaju se kompanije, opet po preporuci, za bolju platu.

Ono sto mene nervira kod tog njihovog posla je radno vreme - 7-17h. Nisi placen po satu nego imas platu sto znaci da si debelo u overtime-u koji nije placen. Meni je to rano ustajanje "smrt za vrat" pa se nesto nisam ni cimao iskreno... Svaka cetvrta subota radna. Radis sa gomilom budala i idiota, ubedjujes se sa njima da koriste GPS ("djavolja naprava" po nekima), ubijas se da dajes direkcije nekome ko ne zna gde je levo... Pravis xyz konferencijskih poziva jer vozac ne zna da bekne engleski... Gutas knedle kad vozac kasni, a cool-ira kad ga zoves na mobilni, dok broker na drugoj liniji vristi i preti da nece platiti turu zbog nepostovanja vremena isporuke... Malo malo pa te neko napici... Nije to moj stil :grin: A i voznja kamiona mi je mnogo zanimljivija od sedenja u kancelariji 10 sati dnevno i natezanja s raznoraznim ludacima...

mmilan77
25.02.2013, 10:57
Dispatch pocinje sa $500 nedeljno i to onda raste logikom ako firmi pravis vise novca i ugovaras vise tura. Firma u kojoj sam ja radio je ownerima uzimala 12% od ture (trosak koji sam gore zaboravio da napomenem). U zavisnosti od sposobnosti dispatch-a, razlikuju se i plate... Recimo da je neki prosek $3.000 mesecno, mada iskusni maheri imaju i vise od $5.000.

Ja sam se raspitivao malo oko toga, u principu treba da imas nekog ko ce te ubaciti i kompaniju (citaj veza u kompaniji) i da je pri tom kompanija voljna da u tom trenutku zaposli nekog bez iskustva kog ce obucavati. Kad jednom udjes, onda sve ide lakse. Menjaju se kompanije, opet po preporuci, za bolju platu.

Ono sto mene nervira kod tog njihovog posla je radno vreme - 7-17h. Nisi placen po satu nego imas platu sto znaci da si debelo u overtime-u koji nije placen. Meni je to rano ustajanje "smrt za vrat" pa se nesto nisam ni cimao iskreno... Svaka cetvrta subota radna. Radis sa gomilom budala i idiota, ubedjujes se sa njima da koriste GPS ("djavolja naprava" po nekima), ubijas se da dajes direkcije nekome ko ne zna gde je levo... Pravis xyz konferencijskih poziva jer vozac ne zna da bekne engleski... Gutas knedle kad vozac kasni, a cool-ira kad ga zoves na mobilni, dok broker na drugoj liniji vristi i preti da nece platiti turu zbog nepostovanja vremena isporuke... Malo malo pa te neko napici... Nije to moj stil :grin: A i voznja kamiona mi je mnogo zanimljivija od sedenja u kancelariji 10 sati dnevno i natezanja s raznoraznim ludacima...

da da, poznato mi je to, jer se time bavim vec 10 godina ali mnogo kompleksnije od toga. Slazem se, ipak je bolje voziti :) obidjes celu Ameriku i jos si placen za to,,mada je to jako naporan posao, pun odricanja i bez slobodnog vremena, ali ko ima nameru da jednog dana postane owner vise kamiona i da ne vozi non stop vec povremeno u zameni nekog od vozaca, mislim da se vredi zrtvovati ali za to treba dobro i zapeti i imati srece sa vozacima i kamionima :)

Magelan
25.02.2013, 11:02
Iskreno, 7 ujutru do 5 popodne je radno vreme sa kojim isto nemas nesto preterano slobodnog vremena. Sve te kompanije su po suburbima, ako zivis u CHGO (ono sto je bas bas CHGO za postanskim brojem 606xx) ceka te zesce putesestvije do kompanije (minimum 30 minuta), a onda u 5 kad se zavrsi radno vreme good luck sa vracanjem kuci... Guzve su katastrofa...

Jedino da se preselis blizu posla, a onda te grad vidi jednom godisnje jer posle tog desetocasovnog cimatanja nisi nizasta...

Meni je voznja bila ok... Sednes i vozis, pazis da ne gubis preterano vremena po truck-stopovima i organizujes vreme i posle par nedelja totalno udjes u stos...

srce
25.02.2013, 11:06
Slazem se, ipak je bolje voziti :) obidjes celu Ameriku i jos si placen za to

Ja znam mnogo njih koji su obisli svaki grad u Evropi, a nikad nisu videli ni jedan centar... samo industrijske zone :==D:

Magelan
25.02.2013, 11:11
Ja znam mnogo njih koji su obisli svaki grad u Evropi, a nikad nisu videli ni jedan centar... samo industrijske zone :==D:

To sam organizujes :grin: Ja sam letos iskombinovao 5 dana u LA i 3 dana u NYC :;D:

Sve zavisi od tebe... Dogovoris se sa gazdom da te iskulira par dana jer si pre toga vozio 3 nedelje bez prestanka i eto malog odmora. U Ontario, CA (jedini truck stop u LA zoni) ima par rent-a-car agencija, uzmes auto i obidjes sve sto te interesuje :;D: U Cali rent-a-car nije ni skup.

U NYC, ostavis kamion sa strane Dzersija na Vince Lombardi rest area-i, 300 metara odatle ima autobuska stanica odakle bus direktno vozi na Times Square i eto obilaska Menhetna :;D: To sad sto su neki vozaci "gladni" pa gledaju da ne gube ni sat, a kamoli dan - to je stvar licnog izbora...

mmilan77
25.02.2013, 11:16
Iskreno, 7 ujutru do 5 popodne je radno vreme sa kojim isto nemas nesto preterano slobodnog vremena. Sve te kompanije su po suburbima, ako zivis u CHGO (ono sto je bas bas CHGO za postanskim brojem 606xx) ceka te zesce putesestvije do kompanije (minimum 30 minuta), a onda u 5 kad se zavrsi radno vreme good luck sa vracanjem kuci... Guzve su katastrofa...

Jedino da se preselis blizu posla, a onda te grad vidi jednom godisnje jer posle tog desetocasovnog cimatanja nisi nizasta...

Meni je voznja bila ok... Sednes i vozis, pazis da ne gubis preterano vremena po truck-stopovima i organizujes vreme i posle par nedelja totalno udjes u stos...

ma to je najbolja varijanta,,niko te ne cima, a iskreno dispatch posao nije narocito placen da bi sedeo ceo dan u kancelariji i imao sve probleme koje taj posao nosi. Sto ti kazes, sednes,,vozis,,,organizujes sebe,,za ustajanje, spavanje, voznju, bitno je da stignes na vreme na istovar. tu je najveci problem kako otici odavde i raditi tamo,,,,znam iz svoje okoline,,,gomila njih su u varijanti,,,e da mi je nekako da odem i da vozim tamo :)

mmilan77
25.02.2013, 11:19
Ja znam mnogo njih koji su obisli svaki grad u Evropi, a nikad nisu videli ni jedan centar... samo industrijske zone :==D:

tamo mozes sebe da organizujes,,,ne znam za Evropu, ali tamo znam da mozes, svakako u dogovoru sa onim za koga vozis,,,nece niko da mu kamion stoji,,,ali se moze iskombinovati :)

micilou
06.03.2013, 00:52
Magelan .............ja imam pitanjca vezana za kamione i knjigovodstvo..........koliko nasi placaju za te usluge knjigovodstvenim agencijama ..............koliko rade sami ................kako se uopste nasi snalaze sa porezima i poreskim prijavama IFTA.....npr i ostalim.............da li otvaraju LLC ili vise vole neki drugi oblik..............da li placaju radnike kao kontraktore .......... ko im radi 1099 onda .....generalno u kom su fazonu nasi po tom pitanju.............

Magelan
06.03.2013, 01:57
Magelan .............ja imam pitanjca vezana za kamione i knjigovodstvo..........koliko nasi placaju za te usluge knjigovodstvenim agencijama ..............koliko rade sami ................kako se uopste nasi snalaze sa porezima i poreskim prijavama IFTA.....npr i ostalim.............da li otvaraju LLC ili vise vole neki drugi oblik..............da li placaju radnike kao kontraktore .......... ko im radi 1099 onda .....generalno u kom su fazonu nasi po tom pitanju.............

Nasi owner operatori otvaraju svoje "mini" kompanije tipa LLC, a onda kao kontraktori rade za vece trucking kompanije.

Moj bivsi owner dobija 1099 od trucking kompanije za koju je radio kao kontraktor, a onda njegov racunovodja pravi 1099 za vozace (konkretno moj owner je imao nas dvojicu) i onda ja radim moje takse, a moj owner od svoje takse odbija zaradu koja je data nama - vozacima koji smo za njega vozili...

E sad, sto se tice racunovodja na kraju lanca, recimo da ovde po CHGO ima par njih "na glasu". Prica se da su to bivsi (penzionisani) sluzbenici IRS-a. Koliko je to tacno - ne znam. Po nekom mom vidjenju stvari to ti je ekipa koja igra po ivici zileta, ali za divno cudo nisam cuo da je IRS nekom radio "audit". Nisam strucnjak za racunovodstvo, ali i kao laik sam mogao da zakljucim da se tu muti naveliko. Ocito ta ista ekipa zna gde moze da se "provuce" i to tako ide... Illinois je ovo, drzava naveliko poznata po mutnim radnjama, ocito se IRS ne bavi ovde "sitnom boranijom" pa se to tako provlaci... Nasi vecinom, ni engleski ne znaju kako valja a kamoli poreske propise, idu po fazonu "kud svi Turci, tud i mali Muja" i rade takse kod tih nasih... Bude tu na kraju "razumna cifra" samo sto se to meni cini premalo za toliki zaradjeni novac. Kapiram ja da svi mi imamo odbitke, ali bas toliko :devil:

Aristotel
07.03.2013, 14:15
Dispatch pocinje sa $500 nedeljno i to onda raste logikom ako firmi pravis vise novca i ugovaras vise tura. Firma u kojoj sam ja radio je ownerima uzimala 12% od ture (trosak koji sam gore zaboravio da napomenem). U zavisnosti od sposobnosti dispatch-a, razlikuju se i plate... Recimo da je neki prosek $3.000 mesecno, mada iskusni maheri imaju i vise od $5.000.

Ja sam se raspitivao malo oko toga, u principu treba da imas nekog ko ce te ubaciti i kompaniju (citaj veza u kompaniji) i da je pri tom kompanija voljna da u tom trenutku zaposli nekog bez iskustva kog ce obucavati. Kad jednom udjes, onda sve ide lakse. Menjaju se kompanije, opet po preporuci, za bolju platu.

Ono sto mene nervira kod tog njihovog posla je radno vreme - 7-17h. Nisi placen po satu nego imas platu sto znaci da si debelo u overtime-u koji nije placen. Meni je to rano ustajanje "smrt za vrat" pa se nesto nisam ni cimao iskreno... Svaka cetvrta subota radna. Radis sa gomilom budala i idiota, ubedjujes se sa njima da koriste GPS ("djavolja naprava" po nekima), ubijas se da dajes direkcije nekome ko ne zna gde je levo... Pravis xyz konferencijskih poziva jer vozac ne zna da bekne engleski... Gutas knedle kad vozac kasni, a cool-ira kad ga zoves na mobilni, dok broker na drugoj liniji vristi i preti da nece platiti turu zbog nepostovanja vremena isporuke... Malo malo pa te neko napici... Nije to moj stil :grin: A i voznja kamiona mi je mnogo zanimljivija od sedenja u kancelariji 10 sati dnevno i natezanja s raznoraznim ludacima...

Pobednički komentar.... dodao bih još samo da ti kad je januar i februar i cene padnu.... Vozcai zovu na svaki minut... pitaju jel ima nesto i traze cene kao da je 4 jul.... Plus radis to iz Srbije (plata tuzna i ruzna, kasni po dva meseca, nisi prijavljen) .... Kad noramalan svet spava ti radis... kad normalan svet radi ... ti spavas.... posao koji ti sjebe zivot na najčudniji mogući nacin..... U stanu imam gomilu karti Amerike.. sve pocnes da meris u miljama.... kupujes mleko u galonima (1/4 jedan litar).... U novcaniku umesto 10 evra imas 10 dolara u steku..... Sanjas ambasadu...... Mrzis Floridu i Colorado, ceo East cost ne mozes da smisliš..... Bojiš se Montane.... Plačes kada dodje ponedeljak jer svi vozaci su prazni i oce turu.... Sanjas Memphis TN.... Brokere koji ti otkazuju turu... imas kod kuce instalirane sve programe koji imas ne poslu jer nekada ne stignes da odradis sve nastavljas od kuće.... Zoves vozace sa mobilnog. I sanjas da jednom postanes owner... Da krstaris TX,CA, ID, NV, NE, KS... da kada uzmes "lejover" se nasmejes i kazes ovolka mi plata bila tamo za mesec dana, kad dobijes "Truck order not used" posmislis ja ovoliko plaćao stanarinu za mesec dana...

djole605
08.03.2013, 10:03
Pozz stari vuce jedno pitanje za tebe.Dali je moguce da neka kompanija za prevoz robe posalje meni neke garancije pa preko njih dobijem radnu vizu da izbegnem lutriju . Pozz od rabadzije iz Lazarevca:;D:

Magelan
09.03.2013, 09:20
Pozz stari vuce jedno pitanje za tebe.Dali je moguce da neka kompanija za prevoz robe posalje meni neke garancije pa preko njih dobijem radnu vizu da izbegnem lutriju . Pozz od rabadzije iz Lazarevca:;D:

Dobro pitanje :;D:

U teoriji - izvodljivo. Treba pronaci trucking kompaniju koja ima dozvolu od imigracionog da sponozirise sezonske radnike, u ovom slucaju vozace. Tu je malo problematicno pitanje vezano za CDL. Jer ti kao radnik iz Srbije nemas dozvolu za voznju kamiona koja je vazeca u USA. U nekoj teoriji - tvoj petitioner za H2B vizu bi trebala da bude neka trucking kompanija koja je kod imigracionog dobila dozvolu da dovodjenje sezonske nekvalifikovane radne snage...

U praksi - ne znam ni jednu trucking kompaniju koja je "petitioner" za vozace kamiona. Komplikovana je to papirologija i, bar se ove "nase" kompanije ne cimaju sa tim...

Izgugluj, nek ti parametri za pretragu budu CDL i H2B pa mozda nesto i nadjes :;D:

U svakom slucaju srecno :)

D$D
22.03.2013, 20:38
Magelan .............ja imam pitanjca vezana za kamione i knjigovodstvo..........koliko nasi placaju za te usluge knjigovodstvenim agencijama ..............koliko rade sami ................kako se uopste nasi snalaze sa porezima i poreskim prijavama IFTA.....npr i ostalim.............da li otvaraju LLC ili vise vole neki drugi obliksi..............da li placaju radnike kao kontraktore .......... ko im radi 1099 onda .....generalno u kom su fazonu nasi po tom pitanju.............

Nasi samo voze uglavnom I to nelegalno kradu sate do iznemoglosti ne spavaju pa je sad izmenjena dot regulativa koja kaze da ce se morati praviti reset sati dva perioda od 1am-5pm znaci dve noci za redom.
Iskreno ovim poslom se bave svi od skolovanih ljudi do onih koji su se samo ocesali o skolu,uglavnom nasi rade kod nasih ako je over road u pitanju FedEx I ostale americke kompanije rade drukcije,u principu ako si vozac a ne ovner oerator trebao bi da das oko 10% za federal taksu I 5% za state da te ne boli glava mislim na tvoj bruto zaradjeni novac.
Ovde svi dobijaju u ovim nazovi levim kompanijama (ovde svako hoce da je gazda)bruto cekove tipa evo ti pare pa ti radi sa njma sta hoces, sad ako ti neces da placas porez odmah na taj cek ne moras ali onda na kraju godine ima da te oderu I IRS I nase knigovodstvene agencije koje treba izbegavati u sirokom luku.
Ovde ako ne radis u pravoj kompaniji muti se samo tako, daju se cekovi nenaplativi, na obrascima za porez dobijas da ti je gazda dao mnogo vise novca nego sto li si ti stvarno zaradio, pa kad reklamiras onda on kaze knjigovodja pogresio, stari fazoni (drugar dobio na obrascu da je zaradio 7000$ vise nego sto li je stvarno dobio)sa nama muke zive.

sone_
27.03.2013, 13:12
Procitao sam ceo post i svaka cast svima koji su se potrudili,i sve sto me je interesovalo o poslu vozaca je napisano.

Ali , ako je moguce jos jednom neko ko je siguran da zna i potvrdi sledece:

Treba da dodjem sredinom maja u Washington sa H2B vizom na 5 meseci,dobicu ssn broj i sve sto sleduje jer cu raditi legalno na bazenu,poloziti za kola itd.

Ono sto me konkretno interesuje (znam da je pisano na ovu temu izvinjavam se,ali bi zeleo ako mogu dobiti odgovor) je da li mogu poloziti CDL u ovoj situaciji.

Izvinjavamm se jos jednom zbog ponovljene teme.Hvala.

Magelan
27.03.2013, 16:01
Procitao sam ceo post i svaka cast svima koji su se potrudili,i sve sto me je interesovalo o poslu vozaca je napisano.

Ali , ako je moguce jos jednom neko ko je siguran da zna i potvrdi sledece:

Treba da dodjem sredinom maja u Washington sa H2B vizom na 5 meseci,dobicu ssn broj i sve sto sleduje jer cu raditi legalno na bazenu,poloziti za kola itd.

Ono sto me konkretno interesuje (znam da je pisano na ovu temu izvinjavam se,ali bi zeleo ako mogu dobiti odgovor) je da li mogu poloziti CDL u ovoj situaciji.

Izvinjavamm se jos jednom zbog ponovljene teme.Hvala.

Nije se nista promenilo u medjuvremenu :no: U drzavi Illinois - ne

Jedino ako uspes da produzis H2B status kod nekog poslodavca ovde u CHGO pa da tako zadovoljis uslov za izdavanje dozvole, mada nisam u poslednjih par godina cuo da je iko to radio. Veliki su troskovi za samog poslodavca, i H2B uglavnom rade firme koje posluju sa bazenima po drzavama na istoku gde su spasioci obavezni po zakonu na svakom bazenu (Maryland, Virginia, DC). U CHGO taj zakon ne postoji te stoga ni nemamo poslodavaca tog tipa ovlascenih za sponzorisanje H2B statusa...

Kao sto si i sam napisao, o ovome je pisano X puta. Ti si jedno peti koji se pojavljuje sa istim pitanjem. Nema ljudi vise toga - da si dosao prosle godine moglo je. Vise nema - ukinuto :smrc:

sone_
27.03.2013, 20:11
Hvala Magelan!!

Ako se ozenim za tih 5 meseci i dobijem prvu zelenu kartu ,mogu li tada da apliciram za vozaca.

Znaci u nijednoj drzavi vise ne moze e jbg.

Ja sam ovde ozenjen imam i dete,s toga da li se mogu ozeniti u USA da li oni to proveravaju.

Ja bi bio najduze godinu dana ali zelim da u to vreme sredim papire, kako bi mogao dolaziti svremena na vreme i raditi kao vozac i ako sam saobracajni inzenjer po struci.

american muscle
27.03.2013, 21:49
Ja sam ovde ozenjen imam i dete,s toga da li se mogu ozeniti u USA da li oni to proveravaju.
i.

:wtf:
nije da te želim vrijeđati ili nešto, ali po zdravom razumu znaš i sam da je nemoguće!

sone_
27.03.2013, 22:08
U pravu si,ali opet da pitam jer kad budem isao po vizu navescu da sam ne ozenjen mislio sam da oni ne proveravaju.

A da li znas da li u nekoj drugoj drzavi moze da se polaze sa H2B vizom sa SSN.
U ilinoisu ne moze tako kazu.

I da li mogu produziti navedenu vizu po isteku na turisticku?

zvercica
27.03.2013, 22:47
Bilo bi dobro da promisliš još jednom. Ako sad kažeš da si neoženjen a izvuku te na lutriji, recimo sad u maju, šta ćeš da radiš sa datumom venčanja? Da se ponovo venčate??? Šta god budeš u budućnosti radio, bilo da je pitanju turistička ili iseljenička viza jednostavno će videti da si sada rekao da nisi u braku a na dokumentu koji si doneo pisaće ti datum venčanja.

U svakom slučaju, puno sreće

sone_
27.03.2013, 22:59
Bilo bi dobro da promisliš još jednom. Ako sad kažeš da si neoženjen a izvuku te na lutriji, recimo sad u maju, šta ćeš da radiš sa datumom venčanja? Da se ponovo venčate??? Šta god budeš u budućnosti radio, bilo da je pitanju turistička ili iseljenička viza jednostavno će videti da si sada rekao da nisi u braku a na dokumentu koji si doneo pisaće ti datum venčanja.

U svakom slučaju, puno sreće

Hvala Zvercice,

Nov sam u celoj ovoj prici pa ne znam to za lutriju.Nisam igrao lutriju samo sam trenutno prosao razgovor sa kompanijom koja sponzorise H2B vizu .Agent mi kaze da sa mojim poslom i kapitalom kojim imam necu imati problema za vizu.
Sad imam prijatelja koji mi je rekao samo da dodjem tako i kad dobijem ssn idem da polazem CDL a u medjuvremenu ako uspem da se ozenim zbog zelene karte kako bi mogao da idem i da se vracam po potrebi.

Sta mislis da li je to tako izvodljivo?
,posto mi je ovde receno da u ilinoisu ne moze sa H2B vizom da polazem CDL.

sone_
28.03.2013, 09:53
Da li zna neko u kojoj drzavi u USA trenutno moze da se polaze za vozaca kamiona CDL sa H2b vizom i ssn brojem.

Be.at234
28.03.2013, 11:29
Ako ti se bas toliko vozi kamion, idi u Italiju ili Sloveniju. Dobices radnu na godinu dana i videces sve industrijske zone Evrope:ohman:. Nijedan sekund se neces osecati kao ilegalac, za pocetak, sto ti ne gine u USA. Pozdrav i bori se

zvercica
28.03.2013, 14:50
Hvala Zvercice,

Nov sam u celoj ovoj prici pa ne znam to za lutriju.Nisam igrao lutriju samo sam trenutno prosao razgovor sa kompanijom koja sponzorise H2B vizu .Agent mi kaze da sa mojim poslom i kapitalom kojim imam necu imati problema za vizu.
Sad imam prijatelja koji mi je rekao samo da dodjem tako i kad dobijem ssn idem da polazem CDL a u medjuvremenu ako uspem da se ozenim zbog zelene karte kako bi mogao da idem i da se vracam po potrebi.

Sta mislis da li je to tako izvodljivo?
,posto mi je ovde receno da u ilinoisu ne moze sa H2B vizom da polazem CDL.

Meni sve to zvuči pomalo suludo. Ono što je sigurno je da ako i uspeš, ovako ćeš dobiti vizu samo jednom u životu, za USA više sigurno nikad nijednu. Takođe, ako se oženiš u USA a već imaš ženu u Srbiji, sigurno je da ćeš počiniti kriminalno delo koje je zakonom kažnjivo i u jednoj i drugoj zemlji. Da li će te uhvatiti je čini mi se samo pitanje vremena. Sve mi je to, kako naš narod kaže "kolješ vola za po' kile mesa". Zašto ne probaš da dobiješ tu H2B vizu ali sa istinitim podacima. Koliko vidim, bar ovde na forumu, ima jako puno ljudi koji su je dobili.

Svakako veliki pozdrav i razmisli još jednom o svemu

chicagopn
28.03.2013, 19:49
Da li zna neko u kojoj drzavi u USA trenutno moze da se polaze za vozaca kamiona CDL sa H2b vizom i ssn brojem.


Sone tvoje pitanje je ovde dosta puta objasnjavano,...ja znam da ti je dobro dosla svaka informacija ali ovo je ipak forum i niko ti nikad nemoze dati 100%ni odgovor sa sigurnoscu
da je extenzija ovog foruma .gov umesto.com bilo bi nesto sigurnije inace ovako sto se kaze papir trpi sve.

Nego ja za tebe imam savet ,neznam jel ti imas vec tu vizu ili ne?ajd recimo imas je u pasosu... ti dolazis ovde svakako i svakako ces nesto raditi pa kad dodjes ovde ti se angazuj maximalno za dobijanje dozvole jer otuda slaba vajda da ces nesto uraditi, ovde goni kako znas i umes pa ces videti sam da li moze ili ne ,sta moze i kako moze.

Ja dok sam postavljao pitanja za moju Green card otuda verovatno bi se penzionisao sa negativnim odgovorima kad sam dosao ovde otiso sam direktno licem u lice u immigration i zavrsio posao.
Ja sam sa B1/B2 vizom dobio green card, a ne CDL sa H2b sto ti trazis tako da se to nikad nezna.

chicagopn
28.03.2013, 19:55
Evo posla za kamiondzije, ako neko ima sa foruma zainteresovan ili ima rodjaka,prijatelja,kuma ili koga god neka mi se javi na PP ,u pitanju je lokalni posao voznja do 200mil radius oko Chicaga ,svako vece kuci i dobra zarada naravno satnica zavisi od vaseg experienca ,
placa se po satu

sone_
28.03.2013, 22:38
Sone tvoje pitanje je ovde dosta puta objasnjavano,...ja znam da ti je dobro dosla svaka informacija ali ovo je ipak forum i niko ti nikad nemoze dati 100%ni odgovor sa sigurnoscu
da je extenzija ovog foruma .gov umesto.com bilo bi nesto sigurnije inace ovako sto se kaze papir trpi sve.

Nego ja za tebe imam savet ,neznam jel ti imas vec tu vizu ili ne?ajd recimo imas je u pasosu... ti dolazis ovde svakako i svakako ces nesto raditi pa kad dodjes ovde ti se angazuj maximalno za dobijanje dozvole jer otuda slaba vajda da ces nesto uraditi, ovde goni kako znas i umes pa ces videti sam da li moze ili ne ,sta moze i kako moze.

Ja dok sam postavljao pitanja za moju Green card otuda verovatno bi se penzionisao sa negativnim odgovorima kad sam dosao ovde otiso sam direktno licem u lice u immigration i zavrsio posao.
Ja sam sa B1/B2 vizom dobio green card, a ne CDL sa H2b sto ti trazis tako da se to nikad nezna.
Chichagopn
Hvala na informaciji,hocu da ti posaljem na pp ali mi ne moze.Hteo sam da objasnim situaciju,verujem da bi mi tvoj savet dobro dosao.

sone_
28.03.2013, 23:30
[QUOTE=sone_;36944]Chicagopn
Hvala na informaciji,hocu da ti posaljem na pp ali mi ne moze.Hteo sam da objasnim situaciju,verujem da bi mi tvoj savet dobro dosao.[
/QUOTE]
Da ispricam pa ako mozes i imas vremena da procitas.Bio bi zahvalan.
Imam jednog poznanika da ne kazem drigara nismo sad toliko bliski, koji vozi svoj kamion u USA,par puta pricao sa njim,on mi kaze samo dodji cim dobijes ssn(ja ga dobijam jer imam obezbedjen posao) pravo za cikago na polaganje u medju vremenu nesto ces raditi drugo,traziti neku zenu za brak ali pri apliciranju vize ili se moras razvesti doneti razvod-papir ili reci da si ne ozenjen (sad se dvoumim sta da radim oko toga) i ja odlucio da krenem,on mi da broj od decka koji radi te vize.Ispricao mu da hocu da idem, sta radim ovde,cime se bavim,sta imam,on mi kaze cuo sam za tebe i tako smo sad ok itd.trebalo bi da dobijes vizu bez problema,rece mi.To je work program na bazenima i kosta me oko 5000$ sa kartom,manje vise videcu na kraju.Prekjuce sam prosao skype intervju odlicno sad cekam dalje korake za vizu.
Medjutim procitah na forumu da vise ne moze da se polaze za CDL sa tom vizom, drugaru sam poslao sms sa tim informacijama da proveri kako sta ali ne odgovara.
Sto se tice moje egzistencije ovde svi ce se koji me znaju cuditi kad sanaju da idem.Doduse to ne zna niko sem moje supruge,a i necu ni pricati pa ni roditeljima dok ne krenem.
Planirao sam da po isteku ove vize produzim na turisticku i tako radim (vozim) barem godinu dana ,a ne bi da ostejem na crno nikako.
Plan mi je bio da kad dobijem GC da mogu par meseci u toku godine ili u par godina otici za Usa malo raditi i tako.
Verujem da sam i previse dosadan,ali sta cu kad mi je potrebna pouzdana inf.

mikiSA
29.03.2013, 03:07
[QUOTE=sone_;36944]Chicagopn
Hvala na informaciji,hocu da ti posaljem na pp ali mi ne moze.Hteo sam da objasnim situaciju,verujem da bi mi tvoj savet dobro dosao.[
/QUOTE]
Da ispricam pa ako mozes i imas vremena da procitas.Bio bi zahvalan.
Imam jednog poznanika da ne kazem drigara nismo sad toliko bliski, koji vozi svoj kamion u USA,par puta pricao sa njim,on mi kaze samo dodji cim dobijes ssn(ja ga dobijam jer imam obezbedjen posao) pravo za cikago na polaganje u medju vremenu nesto ces raditi drugo,traziti neku zenu za brak ali pri apliciranju vize ili se moras razvesti doneti razvod-papir ili reci da si ne ozenjen (sad se dvoumim sta da radim oko toga) i ja odlucio da krenem,on mi da broj od decka koji radi te vize.Ispricao mu da hocu da idem, sta radim ovde,cime se bavim,sta imam,on mi kaze cuo sam za tebe i tako smo sad ok itd.trebalo bi da dobijes vizu bez problema,rece mi.To je work program na bazenima i kosta me oko 5000$ sa kartom,manje vise videcu na kraju.Prekjuce sam prosao skype intervju odlicno sad cekam dalje korake za vizu.
Medjutim procitah na forumu da vise ne moze da se polaze za CDL sa tom vizom, drugaru sam poslao sms sa tim informacijama da proveri kako sta ali ne odgovara.
Sto se tice moje egzistencije ovde svi ce se koji me znaju cuditi kad sanaju da idem.Doduse to ne zna niko sem moje supruge,a i necu ni pricati pa ni roditeljima dok ne krenem.
Planirao sam da po isteku ove vize produzim na turisticku i tako radim (vozim) barem godinu dana ,a ne bi da ostejem na crno nikako.
Plan mi je bio da kad dobijem GC da mogu par meseci u toku godine ili u par godina otici za Usa malo raditi i tako.
Verujem da sam i previse dosadan,ali sta cu kad mi je potrebna pouzdana inf.

Ovo zaboravi. Odmah. Cak i ako nekako i dobijes tu privremenu vizu, ona te ne moze dovesti do zelene karte. A sama zelena karta (Legal PERMANENT Resident) nije zezancija, postoje pravila kojih se treba pridrzavati, a ti po svemu sudeci to nikad ne planiras da uradis (pridrzavas se pravila). Jedno od tih pravila kaze da mozes maksimalno biti van US do 6 mjeseci, sve preko toga mogu odluciti da si izasao iz statusa i pokrenuti proceduru za oduzimanje zelene karte/tvog statusa. Samo ti ime kaze: permanent=trajno, znaci da trajno zivis u US, a ne dolazis da pokupis posao par mjeseci i onda nazad... Drug, igraj lutriju, tu bar imas fer sanse (i ti i zena=2 sanse)

Zana
29.03.2013, 05:20
...on mi da broj od decka koji radi te vize.Ispricao mu da hocu da idem, sta radim ovde,cime se bavim,sta imam,on mi kaze cuo sam za tebe i tako smo sad ok itd.trebalo bi da dobijes vizu bez problema,rece mi.To je work program na bazenima i kosta me oko 5000$ sa kartom,manje vise videcu na kraju.Prekjuce sam prosao skype intervju odlicno sad cekam dalje korake za vizu.


Koji je to program? Kako taj decko radi vize? Cisto pitam, posto bazeni su W&T a ti nisi student nego ozenjen covek sa detetom, ne znam kako se "povrati" neko ko da $5,000 za vizu. Mislim da te pale i da ce neko da te ojadi za pare zesce. Da ti budem iskrena, nadam se da gresim oko ovoga, ali to kako si ti opisao - novine u Srbiji su te scenarije opisivale ko zna koliko puta...

sone_
29.03.2013, 09:55
Hvala Vam svima!

Odustajem definitivno po svemu sudeci je nemoguce.ni na koji nacin sem na lutriji.

zvercica
29.03.2013, 12:19
Ma niko ti nije rekao da odustaneš, već da budeš oprezan. Ova cela priča iz aviona liči na jednu od onih mućki. W&T program zaista postoji, ljudi zaista odlaze i ljudi zaista ostaju.

Magelan
29.03.2013, 16:07
Ja sam sa B1/B2 vizom dobio green card, a ne CDL sa H2b sto ti trazis tako da se to nikad nezna.

A nisi mu rekao da si pre toga, jos u detinjstvu, bio permanent resident? :;D:
Moras da se slozis da bas i niste u istoj situaciji

sone_
29.03.2013, 20:47
Poenta je u tome sto ja ne zelim da ostanem u opste.
Hteo sam da dobijem papire kako bi povremeno isao na par meseci kad ovde imam slobodno da idem tamo.

Magelan
29.03.2013, 21:01
Poenta je u tome sto ja ne zelim da ostanem u opste.
Hteo sam da dobijem papire kako bi povremeno isao na par meseci kad ovde imam slobodno da idem tamo.

Ti mora da se salis ovde... Da to ide tako ekspresno i lako, pola Srbije bi imalo americke papire. To i da sve ide ekspresno pa je minimum godinu ipo do dve da dodjes do prve zelene karte koja je btw uslovna, a pre toga bi morao da se razvedes jer je bigamija i ovde i tamo krivicno delo.

Bez uvrede, nisi realan u ocekivanjima, i postovi ti lice na ono "kako mali Perica zamislja Ameriku"...

american muscle
29.03.2013, 21:31
možda je njemu žena dopustila da se još jednom uda!:grin:

sone_
29.03.2013, 22:55
Upravu ste! ne zrelo sa moje strane ali mislim da nisam nikog ovde uvredio ovakvim pitanjima.
Samo sam hteo da sagledam sve mogucnosti.

Magelan
30.03.2013, 00:24
mislim da nisam nikog ovde uvredio ovakvim pitanjima.

Taman posla :)

Meni je krajnje zanimljivo par ideja koje su nagomilale ovde, a da je u pitanju fakultetski obrazovana osoba:
1. $5.000 za H2B program. Da li si se zapitao da to nije malo previse? Takvi programi kostaju do $2.000
2. H2B vise se izdaju nekvalifikovanoj radnoj snazi, a ti rece da si inzenjer? Tvoja strucna sprema se kosi sa ovim tipom vize.
3. Rece da bi produzio turisticki do godinu dana? Turisticki mozes da produzis vizu na 6 meseci.
4. Vozio bi za to vreme? U turistickom statusu nemas pravo na rad
5. Nikako ne bi ostajao na crno? Pa samim tim sto ostanes da radis u turistickom statusu - vec igras na crno (posto vec gore potenciras da ne bi nista na crno, cisto FYI - ovo je vec u "sivo-crnoj" zoni)
6. Bigamija - apsolutno krimanlno delo i u USA i u Srbiji
7. Zenidba za papire za par meseci? Pa da te potencijalna buduca zena ceka na aerodromu (pod uslovom da obavis razvod pre sletanja), samo do intervjua ti treba nekih 6 meseci, pa kad/ako dobijes Green Card, on je prve dve godine uslovni - moras ostati u braku. Samim tim svaki izlazak na duze je sumnjiv kad se prijavljujes za stalni GC posle dve godine. Sa tom zenom treba da prijavljujes takse i ispunis jos xyz obaveza kako bi dokazao da je brak "Bona Fide"
8. Jesi se mozda zapitao sto ti "drug" ne odgovara na sms? Bas zato sto ono sto ti je rekao prosle godine, ovde vise ne vazi. I sto su sve kamiondzije u CHGO? Bas zato sto je to jedino moglo ovde...

sone_
30.03.2013, 00:52
Taman posla :)

Meni je krajnje zanimljivo par ideja koje su nagomilale ovde, a da je u pitanju fakultetski obrazovana osoba:
1. $5.000 za H2B program. Da li si se zapitao da to nije malo previse? Takvi programi kostaju do $2.000
2. H2B vise se izdaju nekvalifikovanoj radnoj snazi, a ti rece da si inzenjer? Tvoja strucna sprema se kosi sa ovim tipom vize.
3. Rece da bi produzio turisticki do godinu dana? Turisticki mozes da produzis vizu na 6 meseci.
4. Vozio bi za to vreme? U turistickom statusu nemas pravo na rad
5. Nikako ne bi ostajao na crno? Pa samim tim sto ostanes da radis u turistickom statusu - vec igras na crno (posto vec gore potenciras da ne bi nista na crno, cisto FYI - ovo je vec u "sivo-crnoj" zoni)
6. Bigamija - apsolutno krimanlno delo i u USA i u Srbiji
7. Zenidba za papire za par meseci? Pa da te potencijalna buduca zena ceka na aerodromu (pod uslovom da obavis razvod pre sletanja), samo do intervjua ti treba nekih 6 meseci, pa kad/ako dobijes Green Card, on je prve dve godine uslovni - moras ostati u braku. Samim tim svaki izlazak na duze je sumnjiv kad se prijavljujes za stalni GC posle dve godine. Sa tom zenom treba da prijavljujes takse i ispunis jos xyz obaveza kako bi dokazao da je brak "Bona Fide"
8. Jesi se mozda zapitao sto ti "drug" ne odgovara na sms? Bas zato sto ono sto ti je rekao prosle godine, ovde vise ne vazi. I sto su sve kamiondzije u CHGO? Bas zato sto je to jedino moglo ovde...

Vidi sto se tice kvalif.ja jesam inzenjer ali za live guard nema nikakve veze, idem kao da imam srednju samo,nevazno u opste.

Cena depozita za stan 650$,2000$ agencija,karta nisam siguran koliko je ali je sigurno 1000$ povratna (mozda gresim verujem da je oko),pri dolasku moram imati kod sebe barem 500$,troskovi odlaska dolaska u ambasadu,polaganje za live guard (besplatno je ali troskovi boravka dolaska),ja sam iz unutrasnjosti.
saberi pa ces da vidis koliko to sve kosta.

Sa H2b od 5 meseci + 6 turisticka to je skoro godinu dana.

Zenidba ako je dozvoljen gej brak ,onda super sa drugarom pod ruku.

Za ostalo ne bi javno ko zna ko sve cita pa da mi zabrane vizu zbog cavrljanja.

Magelan
30.03.2013, 01:00
Zenidba ako je dozvoljen gej brak ,onda super sa drugarom pod ruku.

Za ostalo ne bi javno ko zna ko sve cita pa da mi zabrane vizu zbog cavrljanja.

Na drugoj temi si vec ponudio pare za brak (toliko o cavrljanju)...

Gay brak ti nece doneti green card... I i kad/ako ga dozvole, nece to ici tako jednostavno za falsh gay brakove...

Produzavanje na turisticku je moguce samo ukoliko na H2B programu ostanes do kraja, a ti rece da planiras da odmah po dobijanju SSN-a palis za CHGO. Znaci nemas efektivnih 11 meseci ako pre vremena napustis program.

$5.000 nema sanse da povratis kroz posao na bazenima, a i sa kamionom dok krene zarada, prodje vise od 3 meseca (u najboljem scenariju)

Covek, ne zive ovde veverice i ovce, nego ljudi, i to ne toliko glupi koliko se prica, pa da mozes da vortas sistem kako ti zamislis.

Dizem, ruke... Najbolje je da sam lupis glavom i uveris se :) Nista boolje od iskustva na sopstvenoj kozi...

Srecno :)

sone_
30.03.2013, 01:20
Na drugoj temi si vec ponudio pare za brak (toliko o cavrljanju)...

Gay brak ti nece doneti green card... I i kad/ako ga dozvole, nece to ici tako jednostavno za falsh gay brakove...

Produzavanje na turisticku je moguce samo ukoliko na H2B programu ostanes do kraja, a ti rece da planiras da odmah po dobijanju SSN-a palis za CHGO. Znaci nemas efektivnih 11 meseci ako pre vremena napustis program.

$5.000 nema sanse da povratis kroz posao na bazenima, a i sa kamionom dok krene zarada, prodje vise od 3 meseca (u najboljem scenariju)

Covek, ne zive ovde veverice i ovce, nego ljudi, i to ne toliko glupi koliko se prica, pa da mozes da vortas sistem kako ti zamislis.

Dizem, ruke... Najbolje je da sam lupis glavom i uveris se :) Nista boolje od iskustva na sopstvenoj kozi...

Srecno :)

Hvala Magelan!

Nema svetla na kraju tunela,

U pravu si kad ja da stignem da zaradim ulozeni novac.

Nema od ovog nista,bolje da nisam izlazio na forum,barem sam imao volju,razmisljao pozitivno...

Sad sam skroz sjb.

Magelan
30.03.2013, 01:37
Hvala Magelan!

Nema svetla na kraju tunela,

U pravu si kad ja da stignem da zaradim ulozeni novac.

Nema od ovog nista,bolje da nisam izlazio na forum,barem sam imao volju,razmisljao pozitivno...

Sad sam skroz sjb.

Nije moja zelja da mracim. Pisem onako kako jeste da bi imao prave informacije ako se vec upustis u ovu igru, a ne da ti serviram bajke i sarene laze (sto ovde neki rade), pa da kad dodjes ovde tek budes sjb, ne samo emotivno nego i finansijski... A kad te onda uhvati masina, neces se ni okrenuti, a vec ce proci 3-5 godina dok se vratis u normalu i krenes da "dises"... Nema ovde nista za 6 meseci. Ko god ti to kaze - LAZE! A nasi truckeri ovde (95% kolega) su majstori u lagarijama i naucnoj fantastici, svasta ce da napakuju samo da bi u ocima drugih tamo izgledali "VELIKI" i da im se zaBoga svi u selu dive. Pa kad dodje momenat da mogu da napuste USA kupuju se skupa odela, skupe cipele, rolex satovi, uzima rent-a-car u Budimpesti da sve bilo "pompezno" kad se pojave u selu, a ovamo ne izlaze iz kamiona mesecima...

Dovoljno je samo da ti kazem da ljudi ovde dodju kao ti, jer im "ortaci" imaju semu koja ce sve da im resi za 6 meseci pa ostanu ovde godinama jer se tih 6 meseci pretvore u beskonacnost, sve pare koje zarade odu na sredjivanje papira, a decu i ostatak porodice ne vide sve te godine...

Poznanica je tako dosla preko sigurne preporuke, sve gotovo za 6 meseci, ostavila dve devojcice predskolskog uzrasta kod bake... Znas koliko se sve oduzilo? 7 godina... I jedva je na kraju uspela da ih dovede - posle 7 duuuugih godina...

Gazda za kog sam radio je dosao na H2B pre 3 godine, samo sto su tad jos mogli da se vade CDL u Illinois-u (vise to ne ide, ponovili smo xyz puta), svog sina nije video vec 3 godine (klinac ima 5.5 - znaci ni ne seca se kako mu izgleda otac)... E ti ljudi su SJB.

cukoni
30.03.2013, 03:43
da ne otvaram novu temu,kako izbrisat neku svoj stari post,nisam nasao opciju?

Magelan
30.03.2013, 04:36
da ne otvaram novu temu,kako izbrisat neku svoj stari post,nisam nasao opciju?

Nema opcije. Probaj da kontaktiras administratora/moderatora foruma.

american muscle
30.03.2013, 05:48
Hvala Magelan!

Nema svetla na kraju tunela,

U pravu si kad ja da stignem da zaradim ulozeni novac.

Nema od ovog nista,bolje da nisam izlazio na forum,barem sam imao volju,razmisljao pozitivno...

Sad sam skroz sjb.


Sone, malo se moramo i šalit, ali što se tiče ovoga šta ti iznosiš, to je nemoguče!

barem na ovom forumu češ dobit odgovor koji je iskren, tako da nemoj da te ljuti ako to nije odgovor koji si ti očekivao!

Vjeruj mi, da je tako jednostavno otič gore, nebi ja več četvrtu godinu igrao lutriju i čekao, nego bi več vozio po USA!

U svakom slučaju sretno ti bilo!

chicagopn
30.03.2013, 08:37
Hvala Magelan!

Nema svetla na kraju tunela,

U pravu si kad ja da stignem da zaradim ulozeni novac.

Nema od ovog nista,bolje da nisam izlazio na forum,barem sam imao volju,razmisljao pozitivno...

Sad sam skroz sjb.


Sone,
Vidis ti kao inzenjer dajes svakom od nas za pravo da ti korigujemo zivot ..
znas sta sam ja najvise mrzeo dok sam bio u jadnoj nam majci Srbiji ,kad dodje neki gasterbajter
sa meckom i pocne da mi soli pamet kako i tamo vise nije kao sto je bilo da se tamo puno radi ...
nije kao sto smo mi navikli ovde u Srbiji...da ja tamo ne bih sastavio 2 meseca ...a na moje pitanje
"ima li neke sanse za mene da odem...da probam" naravno da nema nikakve sanse.

Dok su ljudi "pametni ljudi" pored mene onako iz senke odlazili i odlazili i odlazili...

E vidis ja taj nikad necu biti i nemam za pravo da tebi menjam stavove i tvoje poteze za buducnost.
Ja sam veciti optimista bio u zivotu i takav cu i ostati dok sam ziv.
za sada me moj optimizam dobro vodio,ne zalim se

Prvo mislim da bi trebao DOOOOBRO da se raspitas za te vize pre nego li puknes 5k$ ja sam mislio
da ti vec imas H2b vizu ili si spreman da je dobijes legalno.
Moje misljenje ... ,ja ne volim te skype interviews, nekako mi to ne mirise na dobro i sve ta lova oko
toga i neka obecanja od nekoga koga znas povrsno..malo mi se to ne svidja....ali opet ti kazem to je
moje misljenje ,ti si brate inzenjer pa to proracunaj dobro ,od mene si bar skolovaniji .

Moram da demantujem Magelana o zivotu i truckerima ,ima ljudi koji voze i samo voze i tako i umru
za volanom a ima ljudi koji prave od sebe karijeru pocnu kao vozac kamiona,a zavrse sa firmom od 300 kamiona ,
naravno ja moram da radim vise i teze od recimo Vrhunskog koji je IT inzenjer, jebiga dok je on covek ucio skolu
ja sam lelemudio sa kurvama po diskotekama i dolazio pijan svakog jutra kuci.

Sad sve dolazi na svoje on lakse dolazi do para ja teze ,pa nasta bi izgledao ovaj svet kad bi svi mi bili
doktori ili inzenjeri.
Mada je sad malo lakse radim 4 dana u nedelji pon-cetv,a i prvi kamion je pao i uposljen ,tako da nemogu da se pozalim

A naravno rolex na ruci (mada rolex i nije neki sat,bolji je recimo hublot ili vacheron constantin) boss odelo i mecka u garazi (ne rentana nego isplacena):;D: ,mada sam ja vise za
audi A8. Da li mozda treba da umrem u 2003 coroli nebi li neko pruzio prst u mene i rekao vidi seljak ima hublot , boss odelo i vozi mecku?samo onaj kome je san da kupi tako nesto ce to reci niko drugi,

Da bi testirali vasu pozudu evo test:

imate pravo na jedan free auto od ova dva ponidjena kljucevi su na sedistu biraj tvoj je:

1. toyota corola ls 1.8
2. mercedes cls63 AMG


pa neka prica sta ko hoce



Recimo to je iz mog ugla ok i uspeh, samo zavidni ljudi to sebi nemogu priznati i pljuvati po takvom coveku
dok ce njega boleti kita sta ko misli o njemu .
Neko uziva da vozi corolu i ima 800k u bancu na racunu,ja uzivam u A8 i da proputujem svetom dok mogu i dok sam na povrsini zemlje.

A ti Sone da ti opet ponovim, dva puta meri jednom seci nemoj da padas na neke spamove, ali guraj napred za svojom vizijom ako si siguran u tome i da to stvarno mozes da realizujes.

Niko od nas nije ovde dovoljno pametan za tebe osim tebe samog!!!
i nek je sa srecom.

P.S. popuni i taj lottery majku mu.

sone_
30.03.2013, 10:22
chicagopn hvala ti na iscrpnom objasnjenju poucno je da to vide svi

Sto se tice vize ja je naravno legalno dobijam,to bez daljnjeg.

Sada nikad ne bi prekoracio vizu i ostao na crno i to bez daljnjeg,ako budem otisao naravno.

Magelan
30.03.2013, 14:44
Sone,
Vidis ti kao inzenjer dajes svakom od nas za pravo da ti korigujemo zivot ..
znas sta sam ja najvise mrzeo dok sam bio u jadnoj nam majci Srbiji ,kad dodje neki gasterbajter
sa meckom i pocne da mi soli pamet kako i tamo vise nije kao sto je bilo da se tamo puno radi ...
nije kao sto smo mi navikli ovde u Srbiji...da ja tamo ne bih sastavio 2 meseca ...a na moje pitanje
"ima li neke sanse za mene da odem...da probam" naravno da nema nikakve sanse.

Dok su ljudi "pametni ljudi" pored mene onako iz senke odlazili i odlazili i odlazili...

E vidis ja taj nikad necu biti i nemam za pravo da tebi menjam stavove i tvoje poteze za buducnost.
Ja sam veciti optimista bio u zivotu i takav cu i ostati dok sam ziv.
za sada me moj optimizam dobro vodio,ne zalim se

Prvo mislim da bi trebao DOOOOBRO da se raspitas za te vize pre nego li puknes 5k$ ja sam mislio
da ti vec imas H2b vizu ili si spreman da je dobijes legalno.
Moje misljenje ... ,ja ne volim te skype interviews, nekako mi to ne mirise na dobro i sve ta lova oko
toga i neka obecanja od nekoga koga znas povrsno..malo mi se to ne svidja....ali opet ti kazem to je
moje misljenje ,ti si brate inzenjer pa to proracunaj dobro ,od mene si bar skolovaniji .

Moram da demantujem Magelana o zivotu i truckerima ,ima ljudi koji voze i samo voze i tako i umru
za volanom a ima ljudi koji prave od sebe karijeru pocnu kao vozac kamiona,a zavrse sa firmom od 300 kamiona ,
naravno ja moram da radim vise i teze od recimo Vrhunskog koji je IT inzenjer, jebiga dok je on covek ucio skolu
ja sam lelemudio sa kurvama po diskotekama i dolazio pijan svakog jutra kuci.

Sad sve dolazi na svoje on lakse dolazi do para ja teze ,pa nasta bi izgledao ovaj svet kad bi svi mi bili
doktori ili inzenjeri.
Mada je sad malo lakse radim 4 dana u nedelji pon-cetv,a i prvi kamion je pao i uposljen ,tako da nemogu da se pozalim

A naravno rolex na ruci (mada rolex i nije neki sat,bolji je recimo hublot ili vacheron constantin) boss odelo i mecka u garazi (ne rentana nego isplacena):;D: ,mada sam ja vise za
audi A8. Da li mozda treba da umrem u 2003 coroli nebi li neko pruzio prst u mene i rekao vidi seljak ima hublot , boss odelo i vozi mecku?samo onaj kome je san da kupi tako nesto ce to reci niko drugi,

Da bi testirali vasu pozudu evo test:

imate pravo na jedan free auto od ova dva ponidjena kljucevi su na sedistu biraj tvoj je:

1. toyota corola ls 1.8
2. mercedes cls63 AMG


pa neka prica sta ko hoce



Recimo to je iz mog ugla ok i uspeh, samo zavidni ljudi to sebi nemogu priznati i pljuvati po takvom coveku
dok ce njega boleti kita sta ko misli o njemu .
Neko uziva da vozi corolu i ima 800k u bancu na racunu,ja uzivam u A8 i da proputujem svetom dok mogu i dok sam na povrsini zemlje.

A ti Sone da ti opet ponovim, dva puta meri jednom seci nemoj da padas na neke spamove, ali guraj napred za svojom vizijom ako si siguran u tome i da to stvarno mozes da realizujes.

Niko od nas nije ovde dovoljno pametan za tebe osim tebe samog!!!
i nek je sa srecom.

P.S. popuni i taj lottery majku mu.

Pokusah da razaberem sta si hteo da kazes, ali bezuspesno...

Nego da presecemo mi ovo natezanje, kad si vec toliko "recit", sto lepo nasem clanu ne obecas da ces ga odvesti u DMV kad dodje u CHGO i pomoci mu da izvadi vozacku dozvolu? Ajmo malo na dela :)

Sima
30.03.2013, 15:25
Pokusah da razaberem sta si hteo da kazes, ali bezuspesno...

Nego da presecemo mi ovo natezanje, kad si vec toliko "recit", sto lepo nasem clanu ne obecas da ces ga odvesti u DMV kad dodje u CHGO i pomoci mu da izvadi vozacku dozvolu? Ajmo malo na dela :)

Xoxoxoxoxo

Sta da razumes? Covek nepismen u 21-om veku

Zana
30.03.2013, 23:04
Dizem, ruke... Najbolje je da sam lupis glavom i uveris se :) Nista boolje od iskustva na sopstvenoj kozi...



Vidis, nesto nam ta "taktika" dizanja ruku ne vredi, jer to nije dovelo do ocekivanog zakljucka da se smanje gluposti, nego se (naprotiv) nagomilavaju iste: ovde sad imamo kurve, pozude, ekonomske prognoze srednjoskolaca o propasti Amerike, razno-razne naucne fantastike, dezinformacije i prezentovanje mastarija kao stvarnost... I sad, sta ti mislis - sta se dobilo od ignorisanja? Mada, koliko vidim u poslednje vreme - tebi malo puko film :grin:

Pokusah da razaberem sta si hteo da kazes, ali bezuspesno...



Ja se jos uvek patim sa ovim testom pozude :gun:.

Sima
30.03.2013, 23:32
...naravno ja moram da radim vise i teze od recimo Vrhunskog koji je IT inzenjer, jebiga dok je on covek ucio skolu ja sam lelemudio sa kurvama po diskotekama i dolazio pijan svakog jutra kuci.


Nemoj da se primaš na te lagarije kojih, kako ovde na forumu, tako i među ovim našim imigrantima uživo, ima na pretek. Taj lik ima isto škole koliko i ti - ako si čitao njegove prethodne postove provalio bi da čovek ima treći stepen, pa se tu ložio da je kao neki "CEO", pa Mensa, pa stanovi, firme, milioni, kamioni, IT i šta ti ja znam... smešno i žalosno u isto vreme.

Ovom dečku, Šonetu, što pokušava da isplanira dolazak niko ne govori (koliko ja primećujem) da ne treba da pokuša da emigrira i nešto ovde uradi, ali pretpostavke i planovi na koje se oslanjao jednstavno su pogrešni i ne mogu da daju rezultate. Ako zaista želi da dođe i ozbiljno nešto uradi - već je na predhodnim stranama detaljno objašnjeno - pa nek se angažuje malo da istraži i napravi realan plan.

ASSI
31.03.2013, 00:56
Sone, brate, ako si odlucio otici u tu ameriku ilegalno idi sa meksikancima. Obama lepo najavio da ce sve pomilovati, pa ce i tebe. Predjes ilegalno preko usa-mex granice i prijavis se kao ilegalac i udjes u proces legalizacije. Kad postanes legalac (za desetak godina), hocu turu piva od tebe :;D:

ps.-nemoj da me shvatis ozbiljno :grin:

dejancic
31.03.2013, 04:22
Ja se jos uvek patim sa ovim testom pozude :gun:.

Ja se zeznuo i polozio iz prve i sada mi svi prekovremeni sati odose na gorivo... Trebao sam Corolu da izaberem!

curlika
31.03.2013, 18:47
Pitanje za vozace koji rade vec ili su radili:

Ima li kakvih ogranicenja za osobe koje nose naocare tj imaju dioptriju? Da li je ko nesto o tome cuo. (kod nas nema ogranicenja u profesionalnim kategorijama, samo sto je u vozacku upisano "uz nosenje naocara" i vreme izdavanja nije na 10god. nego na 2god. - zbog kontrole vida).

D$D
31.03.2013, 21:13
Pitanje za vozace koji rade vec ili su radili:

Ima li kakvih ogranicenja za osobe koje nose naocare tj imaju dioptriju? Da li je ko nesto o tome cuo. (kod nas nema ogranicenja u profesionalnim kategorijama, samo sto je u vozacku upisano "uz nosenje naocara" i vreme izdavanja nije na 10god. nego na 2god. - zbog kontrole vida).
Nema nikakvo ogranicenje samo ti stoji I dozvoli voznja sa naocalima
Postoji medicard koji moras da nosis sa sobom vazi 2 godine ako si dijabeticar I koristis tablete mozes da vozis ali ako si na insulinu nemozee

Susurin
01.04.2013, 18:27
Gazda za kog sam radio je dosao na H2B pre 3 godine, samo sto su tad jos mogli da se vade CDL u Illinois-u (vise to ne ide, ponovili smo xyz puta), svog sina nije video vec 3 godine (klinac ima 5.5 - znaci ni ne seca se kako mu izgleda otac)... E ti ljudi su SJB.

Kako je taj uspeo da postane gazda za 3 godine? :krstise:

Magelan
01.04.2013, 18:34
Kako je taj uspeo da postane gazda za 3 godine? :krstise:

Ja ga zovem gazda, inace covek ima tri kamiona, owner operator, od kojih je on vozio jedan, drugi ja, a za treceg je imao isto vozaca. Pre Nove godine ja sam izasao iz kamiona, onaj drugi je valjda presao za nekog da vozi, a "gazda" je uparkirao sva tri kamiona preko zime (lose cene zimi) i presao u dispatch :)

Susurin
01.04.2013, 18:37
Za tri godine je uspeo da stekne 2 kamiona. To lepo zvuci. Kad covek gleda ovako sa strane, rekao bi da tamo samo teku med i mleko i padaju shushke sa neba. :srbinosm:

Magelan
01.04.2013, 18:40
Za tri godine je uspeo da stekne 2 kamiona. To lepo zvuci. Kad covek gleda ovako sa strane, rekao bi da tamo samo teku med i mleko i padaju shushke sa neba. :srbinosm:

3 kamiona :) polovnjaka naravno...

Ma bukvalno med i mleko, toliko da sad sva tri kamiona stoje uparkirana i cekaju sezonu, a i nema vozaca...

Susurin
01.04.2013, 18:48
Kako se na ovom forumu salju privatne poruke, postoji li to kao mogucnost ili mogu samo privilegovani. :a014:

Magelan
01.04.2013, 18:52
Kako se na ovom forumu salju privatne poruke, postoji li to kao mogucnost ili mogu samo privilegovani. :a014:

Tek posle 30 postova, kad postanes drug clan :)

:;D:

Susurin
01.04.2013, 18:58
Nema logike... Treba neko da spamuje i pise da bi pisao, ne bi li sakupio 30 postova da bi nekoga mogao da kontaktira! Pa na svakom forumu to treba da bude omoguceno samim uclanjenjem. Slucajno sam moderator na nekim forumima, a imao sam i svoj forum i nigde nisam sreo ogranicenje u komunikaciji u tom obliku. No, dobro, da se ja tu ne mesam... :nene:

Magelan
01.04.2013, 21:17
Nema logike... Treba neko da spamuje i pise da bi pisao, ne bi li sakupio 30 postova da bi nekoga mogao da kontaktira! Pa na svakom forumu to treba da bude omoguceno samim uclanjenjem. Slucajno sam moderator na nekim forumima, a imao sam i svoj forum i nigde nisam sreo ogranicenje u komunikaciji u tom obliku. No, dobro, da se ja tu ne mesam... :nene:

Spamovi se redovno brisu, poruke su ranije mogle da se salju od starta, ali je onda spamovanje krenulo sa privatnim porukama, pa je uvedeno ovo pravilo.

Pitaj slobodno sta te interesuje :)

Susurin
01.04.2013, 21:30
Interesuje me recimo da porazgovaram sa Aristotelom da vidim koliko zaista ima posla u trucking biznisu, posto vidim da covek radi kao dispecer. Isplati li se doci sa nekim kapitalom u Ameriku, pod uslovom da se srede papiri, kupiti svoj kamion i voziti (owner operator). Nisam cuo ni jednu pozitivnu pricu o srbima vlasnicima firmi. Da li je istina da od njih treba bezati kao djavo od krsta ili se nadje i po neki posten. Svi vicu kriza je, nema posla, stoje kamioni, nema vozaca ako imas svoje kamione...

Magelan
01.04.2013, 21:37
Interesuje me recimo da porazgovaram sa Aristotelom da vidim koliko zaista ima posla u trucking biznisu, posto vidim da covek radi kao dispecer. Isplati li se doci sa nekim kapitalom u Ameriku, pod uslovom da se srede papiri, kupiti svoj kamion i voziti (owner operator). Nisam cuo ni jednu pozitivnu pricu o srbima vlasnicima firmi. Da li je istina da od njih treba bezati kao djavo od krsta ili se nadje i po neki posten. Svi vicu kriza je, nema posla, stoje kamioni, nema vozaca ako imas svoje kamione...

Ne znam koliko si citao prethodne postove u ovoj temi, pisali smo dosta o tome.

Aristotel ti je u BGD, on je out-source dispatch. O nasim firmama necu da komentarisem preterano. Da su svi losi, nisu, ima ok ljudi (kao i svuda), ali ima doooosta olosha...

Ja jesam radio za nase, nije bilo problema sa isplatama, ali opet znam dosta ljudi koji su imali problema... Sve zavisi... Ponavljam, dosta ima bagre u ovom poslu...

Najbolje je imati svoj kamion, tako je najbolja zarada. Mada dosta nasih krene da kupuje dodatne kamione sa pretpostavkom da ce zaradjivati sa drugim kamionom isto koliko zaradjuju sa onim koji voze, a to ne ide bas tako...

Ako ti se ne svidja jedna kompanija za koju radis, promenis je... Ima ih koliko volis...

Magelan
01.04.2013, 21:39
Kupiti kamion nije neka preterana investicija. Neki osrednji polovni moze da se kupi i za 15k, a taj novac moze da se skrpi za nekih 5-6 meseci stavljanja novca sa strane, mada i brze ako bas "zagrizes" :)

Dakle nije neophodan neki preterani pocetni kapital, mada ukoliko ga imas nije zgoreg :;D:

Susurin
01.04.2013, 22:04
Ako neko kao taj tvoj bivsi gazda ima 3 kamiona koji stoje parkirana i ceka "sezonu" to se onda zove mrtav kapital plus dodatni trosak. Te kamione treba registrovati i placati osiguranje, stajali ili se kotrljali, znaci treba da se kotrljaju. Sta to znaci sezona? Znaci decembar, januar, februar ne vozi, eventualno ni jul ili avgust? Koliko se to onda realno vozi godisnje? 8-9 meseci. Jesu li to mrtvi meseci jer nema posla ili ljudi nece da voze zimi zbog snega i leda i cuvanja kamiona? Drugo, kako sad ispade da nema vozaca za kamione, sta to znaci da ima viska kamiona?

Magelan
01.04.2013, 22:11
Ako neko kao taj tvoj bivsi gazda ima 3 kamiona koji stoje parkirana i ceka "sezonu" to se onda zove mrtav kapital plus dodatni trosak. Te kamione treba registrovati i placati osiguranje, stajali ili se kotrljali, znaci treba da se kotrljaju. Sta to znaci sezona? Znaci decembar, januar, februar ne vozi, eventualno ni jul ili avgust? Koliko se to onda realno vozi godisnje? 8-9 meseci. Jesu li to mrtvi meseci jer nema posla ili ljudi nece da voze zimi zbog snega i leda i cuvanja kamiona? Drugo, kako sad ispade da nema vozaca za kamione, sta to znaci da ima viska kamiona?

Kao sto vidis, nije bas sve med i mleko u ovom biznisu. Kao owner snosis dosta rizika, a jedan od njih je da cesto vozis, a da to samo pokrije troskove goriva, a zimski meseci su mahom takvi. Ovo je pravilo za "Over the Road", nisam vozio lokal pa ni ne znam kako stvari stoje u tom sektoru. Ja sam mogao da kupim kamion, ali sam nekih 20k ulozio u skolu umesto u kamion, pa sad zaradjujem cak i vise, a opet sam kod kuce svaki dan... Prosto nisam sebe video u kamionu na neke duze staze. Da jesam, verovatno bih do sada vec imao kamion u vlasnistvu i bazao po USA :)

Ne placa on osiguranje kad kamion stoji na jardu... Sezona je recimo mart-oktobar, ovi zimski meseci mogu da budu poprilicno mrtvi, novembar i decembar malo izvuce posta, mada nece svako to da radi - uglavnom su u pitanju timske ture i ludacki raspored...

Isto tako, sneg, led, vetar... Prevrtanja po Nebraski, Vajomingu, Dakotama, Ajovi... Dosta ljudi ne zeli da se bakce sa tim dodatnim otezavajucim faktorima...

Nije u pitanju visak kamiona, prosto je tako da ljudi izbegavaju kamion - voze ga mahom ljudi koji nemaju drugi izbor... To je jedno od retkih zanimanja gde se do dozvole dodje relativno brzo i lako, a zarada je dobra... Ali i pored toga, dosta ljudi ce posle nekog vremena pre hteti da radi neki bedno placeni posao nego da bude konstantno u kamionu...

landlord
01.04.2013, 22:40
Kupiti kamion nije neka preterana investicija. Neki osrednji polovni moze da se kupi i za 15k, a taj novac moze da se skrpi za nekih 5-6 meseci stavljanja novca sa strane, mada i brze ako bas "zagrizes" :)

Dakle nije neophodan neki preterani pocetni kapital, mada ukoliko ga imas nije zgoreg :;D:

Ajd im napisi molim te kakav kamion mozes kupiti za 15000. I napisi im koliko cesto ce se taj kamion kvariti i koliko su popravke. Cisto radi toga da se neko ne zaduzi tamo i dodje sa tih 15000 kupi kamion pa upadne u jos vece dugove.

Magelan
01.04.2013, 22:50
Ajd im napisi molim te kakav kamion mozes kupiti za 15000. I napisi im koliko cesto ce se taj kamion kvariti i koliko su popravke. Cisto radi toga da se neko ne zaduzi tamo i dodje sa tih 15000 kupi kamion pa upadne u jos vece dugove.

To sam se i ja pitao pre nego sto sam usao u isti :grin: Ali ozbiljno, Volvo je bio 9 godina star, presao oko 700.000 milja, nije bilo nekih preteranih kvarova... Kotrljao je svo vreme...

Kupovali su ljudi i krseve za 4-5.000, ali su to likovi koji su se razumeli oko popravki pa su dosta toga sami popravljali... Meni je bas negde u novembru ponudjeno bilo da kupim Volvoa koji je presao 800.000 milja, cena je bila 8k mada nisam nikad hteo da se upustam u to...

D$D
02.04.2013, 06:48
Ako neko kao taj tvoj bivsi gazda ima 3 kamiona koji stoje parkirana i ceka "sezonu" to se onda zove mrtav kapital plus dodatni trosak. Te kamione treba registrovati i placati osiguranje, stajali ili se kotrljali, znaci treba da se kotrljaju. Sta to znaci sezona? Znaci decembar, januar, februar ne vozi, eventualno ni jul ili avgust? Koliko se to onda realno vozi godisnje? 8-9 meseci. Jesu li to mrtvi meseci jer nema posla ili ljudi nece da voze zimi zbog snega i leda i cuvanja kamiona? Drugo, kako sad ispade da nema vozaca za kamione, sta to znaci da ima viska kamiona?
Znas zasto nema vozaca ,zato sto je najteze nacidobrog vozaca koji ce da ostane tu da vozi, svi su oni tu privremeno jer sto da vozi za drugog kad isto to moze da radi i za sebe.
Sezona je od kraja marta do nove godine tj do bozica posle sve mrtvo.
Svi ovde glume gazde,to nema veze sa mozgom, za pocetak i kraj treba se cuvati nasih gazda, da nebi bilo ono dodjem ti sto se cesto desava, kod nasih moze ali dok ne uzmes iskustvo ili kod onih koji rade sa fedex-om pa gazde strepe da ces da ih prijavis onda ode on napolje.

D$D
02.04.2013, 06:56
To sam se i ja pitao pre nego sto sam usao u isti :grin: Ali ozbiljno, Volvo je bio 9 godina star, presao oko 700.000 milja, nije bilo nekih preteranih kvarova... Kotrljao je svo vreme...

Kupovali su ljudi i krseve za 4-5.000, ali su to likovi koji su se razumeli oko popravki pa su dosta toga sami popravljali... Meni je bas negde u novembru ponudjeno bilo da kupim Volvoa koji je presao 800.000 milja, cena je bila 8k mada nisam nikad hteo da se upustam u to...

Dobro je da ga nisi uzeo, od kamiona od 800000 milja nemas sta da ocekujes,
Nema kamiona da je dobar ispod 35000$ a ni onda nisi siguran, sve zavisi koliko i kako ce te sluziti kamio za rad je od 35000$- 50000$ sa miljazom od 300000-500000 milja sve preko toga bacanje para.
ove sto si naveo od 5000$ necu ni da komentarisem to je davno trebalo da bude na smecu

D$D
02.04.2013, 07:07
Ne znam koliko si citao prethodne postove u ovoj temi, pisali smo dosta o tome.

Aristotel ti je u BGD, on je out-source dispatch. O nasim firmama necu da komentarisem preterano. Da su svi losi, nisu, ima ok ljudi (kao i svuda), ali ima doooosta olosha...

Ja jesam radio za nase, nije bilo problema sa isplatama, ali opet znam dosta ljudi koji su imali problema... Sve zavisi... Ponavljam, dosta ima bagre u ovom poslu...

Najbolje je imati svoj kamion, tako je najbolja zarada. Mada dosta nasih krene da kupuje dodatne kamione sa pretpostavkom da ce zaradjivati sa drugim kamionom isto koliko zaradjuju sa onim koji voze, a to ne ide bas tako...

Ako ti se ne svidja jedna kompanija za koju radis, promenis je... Ima ih koliko volis...
Ako imas porodicu izbegavati kamion u sirokom luku ako nije lokal,
svoj kamion svoj rob,
dispatch vrlodobar posao ako se se snadjes u njemu jer od plate njihove neces se bas nesto usreciti na pocetku kasnije da ali ima tu i dodtnih zarada,npr svoj kamion ubacen u kompaniju gde radis i jos nekih caka onda je to ultra posao i zarada jos ako imas nekoliko svojih ovner operatora koji te caste kad im nadjes dobru turu eto tebe sa zaradom koju ce i programer tesko da prati, ali naravno ovo sve ne dolazi preko noci i tu treba dosta rada i stvari da ti se poklopi.
zasto nasi rade za razne kompanije kao ovner operatori drugom prilikom odo ja sad spavati jer sutra se opet vozi :smrc:

Susurin
02.04.2013, 10:28
Znas zasto nema vozaca ,zato sto je najteze nacidobrog vozaca koji ce da ostane tu da vozi, svi su oni tu privremeno jer sto da vozi za drugog kad isto to moze da radi i za sebe.
Sezona je od kraja marta do nove godine tj do bozica posle sve mrtvo.
Svi ovde glume gazde,to nema veze sa mozgom, za pocetak i kraj treba se cuvati nasih gazda, da nebi bilo ono dodjem ti sto se cesto desava, kod nasih moze ali dok ne uzmes iskustvo ili kod onih koji rade sa fedex-om pa gazde strepe da ces da ih prijavis onda ode on napolje.

Problem je kad si pocetnik. Ako nemas iskustvo bar godinu dana sa odlicnom saobracajnom istorijom, koliko sam gledao po netu, nemas sanse da se zaposlis u nekoj americkoj firmi. Znaci, osudjen si na srbe prevarante, kod njih sve moze, laziranje log knjiga, vozac bez dana iskustva, voznja svakakvih kamiona (neodrzavanih, pa i sa losim kocnicama)...

Nisam uopste vise mlad, sa svojom diplomom fakulteta u Americi mogu da obrisem pozadinu i nekako mi se ta voznja kamiona cinila kao najadekvatniji posao za nekoga ko ne govori perfektno engleski jezik, a ima neki kapitalcic da kupi svoj kamion u rangu 20-30.000$.

Kupovina kamiona je macka u dzaku kao i druge polovne robe. U svakom slucaju sta god covek da kupi mora da ulozi neke pare u sredjivanje jer niko ne prodaje kamion zato sto je na njemu sve 100% ispravno, mozda ima i takvih ali on kosta 70-80% cene novog.
Pretpostavljam da za nekih 20-25.000$ moze da se kupi nesto sto jos nije za otpad i da se ulozi 5-6.000$ u sredjivanje i onda na drum. Valjda bi izdrzao jednu sezonu bez vecih kvarova i nekih iznenadjenja.

Citajuci ovaj i jos neke druge forume, vidim da ni taj posao nije tako jednostavan i ako moze da ga radi i neko potpuno nepismen i priglup. Do duse navedeni se i ne udubljuju u analize i ne sagledavaju cinjenice i probleme, neko im je rekao to je to i teraj...

Olovka
08.04.2013, 13:11
Ja sam čuo sa može još :;D:
Prema onome što mi reće Jaran isuviše je velika potražnja za vozačima.

Bas tako - ne u Illinoisu.

Pisali smo o ovome nasiroko i objasnili do tancina. Koliko ja znam, sve ostale drzave su odavno ukinule izdavanje dokumenata za strance sa non-immigrant vizama. Zato su svi i dolazili u CHGO poslednji 7-8 godina jer je to jos jedino ovde moglo. Ali ni ovde vise od septembra...

Olovka
08.04.2013, 13:20
...
Ja sam mesecno zaradjivao oko 5k dok sam vozio kamion, ali to je pre poreza...

Pročitao sam ovu temu jedno 50 puta pa da dodam svoju verziju priče. Kako se vraćam nazad sa Balkana u Chicago (došlo iz dupeta u glavu) da i ja dam svoj obol priči na ovoj temi.

Razmišljao o ovom poslu i na kraju došao do zaključka:
- ovo je pravi posao za stati na noge, naporno ali ima se para.
- skaypam sa Jaranom koji nema šta nije prošao da bi na kraju "našao mir" u kamionu ali daleko od naših gazda. Što se tiče cifri i posla ovako:
- 6-8000 ček na kraju meseca (2*3-4000)
- 300 na dan
- ne vozi po noči
- radi koliko hoće sa tim da se mora najaviti mesec ranije koji termin ne želi
- dobivaju novih 150 kamiona za leto.
I da je 50% istina, opet bolje nego na brdovitom Balkanu.

detox
08.04.2013, 18:32
ja gledam poslove za vozace i svi traze iskusto. odem da polozim dam 3000 do 4000 $ za vozacku i sta cu onda. kad bi bio siguran da cu odmah dobiti posao onda bi i polagao. kako cu steci trazeno iskustvo??? kod balkanaca :):gun:

Magelan
08.04.2013, 20:07
ja gledam poslove za vozace i svi traze iskusto. odem da polozim dam 3000 do 4000 $ za vozacku i sta cu onda. kad bi bio siguran da cu odmah dobiti posao onda bi i polagao. kako cu steci trazeno iskustvo??? kod balkanaca :):gun:

Pa da... U nasim firmama.

Sto bi iko i radio za ove velike americke tipa JB Hunt, CR England, Knights kad je kod njih vozac po milji placen manje od 30 centi, a plus sto imaju jako malo milja nedeljno. Zato i sede po ceo dan po truck stopovima i tamo zauzimaju parking mesta jer malo malo pa ih skinu sa rasporeda... Vozaci tih "velikih" firmi kad na kraju preracunas rade za bas sitne pare (malo jace od minimalca), ali amerima to odgovara jer te firme imaju odlicne benefite...

detox
08.04.2013, 20:20
Pa da... U nasim firmama.

Sto bi iko i radio za ove velike americke tipa JB Hunt, CR England, Knights kad je kod njih vozac po milji placen manje od 30 centi, a plus sto imaju jako malo milja nedeljno. Zato i sede po ceo dan po truck stopovima i tamo zauzimaju parking mesta jer malo malo pa ih skinu sa rasporeda... Vozaci tih "velikih" firmi kad na kraju preracunas rade za bas sitne pare (malo jace od minimalca), ali amerima to odgovara jer te firme imaju odlicne benefite...

imali nasih firmi u okolini bostona ako neko zna da mi javi.
hvala

Magelan
08.04.2013, 20:25
imali nasih firmi u okolini bostona ako neko zna da mi javi.
hvala

Tesko... Nasi su ti grupisani u Chicagoland-u.

Ima likova koji ne zive u CHGO, ali rade za cikaske firme. Kad hoce kuci sa dispatch-arima organizuju ture ka kuci, pa onda od kuce na dalje. Izvodljivo je, ako imas dobrog dispatch-a. Ja dok sam vozio jako sam cesto isao za Boston, Mejn i Konektikat, pa kapiram da sam ziveo u Bostonu vrlo bi bilo izvodljivo da mi dispatch izlazi u susret...

Bockyman
09.04.2013, 03:23
Више пута је речено како за возача камиона језик (знање енглеског) такорећи није потребно...
Не знам шта да мислим о томе... не бих се сложио...
Ако тестови за добијање Permit-а можда и могу некако да се науче напамет (ја се ипак увек трудим да нешто учим са разумевањем), мада не знам колико је то изводљиво, стварно не знам како Pre Trip Inspection може да се научи и положи без знања језика...
Завршио сам прву недељу у школи за камион, и иако и даље не стојим најбоље са језиком, скоро све разумем, и гурам некако. Иако сам у школи која важи за нашу, сво време нам инструктор мексиканац прича PTI на енглеском, наравно (лошем енглеском...).
Али, сада има у школи један наш, који је у Србији 15-16 година возио камионе, овде положио за Permit и пар месеци возио у тиму, и прелазио у тиму по 6-7.000 миља недељно, значи вожњу камиона има у малом прсту, али му је PTI проблем... разумем га у потпуности.
ОК, неко ће рећи како све то може да се набуба и положи, а ја таквима скидам капу (онима који бубају нешто што не разумеју).
Касније, пошто има доста наших фирми и наших диспечера, верујем да је са језиком много лакше, али опет, никада не знаш шта ће ти се десити на путу или ко ће да те заустави, разне ситуације су могуће и у свакој ситуацији је много лакше што се боље зна језик (знам да сада нисам измислио топлу воду...)

Olovka
09.04.2013, 05:59
Na wilson collegu imaš mukte školu engleskog! :drool:

Magelan
09.04.2013, 06:57
Ajde Boki, to je samo 9 strana, a od toga na 3 strane su suspension sistemi i steering system gde nabrajas samo delove :)

Videces pred kraj obuke kako ce se sve to iskristalisati :)

cukoni
09.04.2013, 13:44
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sad-bosanka-izgubila-kontrolu-nad-kamionom-i-udarila-u-most-spasili-je-vatrogasci/130409045

D$D
09.04.2013, 16:50
Више пута је речено како за возача камиона језик (знање енглеског) такорећи није потребно...
Не знам шта да мислим о томе... не бих се сложио...
Ако тестови за добијање Permit-а можда и могу некако да се науче напамет (ја се ипак увек трудим да нешто учим са разумевањем), мада не знам колико је то изводљиво, стварно не знам како Pre Trip Inspection може да се научи и положи без знања језика...
Завршио сам прву недељу у школи за камион, и иако и даље не стојим најбоље са језиком, скоро све разумем, и гурам некако. Иако сам у школи која важи за нашу, сво време нам инструктор мексиканац прича PTI на енглеском, наравно (лошем енглеском...).
Али, сада има у школи један наш, који је у Србији 15-16 година возио камионе, овде положио за Permit и пар месеци возио у тиму, и прелазио у тиму по 6-7.000 миља недељно, значи вожњу камиона има у малом прсту, али му је PTI проблем... разумем га у потпуности.
ОК, неко ће рећи како све то може да се набуба и положи, а ја таквима скидам капу (онима који бубају нешто што не разумеју).
Касније, пошто има доста наших фирми и наших диспечера, верујем да је са језиком много лакше, али опет, никада не знаш шта ће ти се десити на путу или ко ће да те заустави, разне ситуације су могуће и у свакој ситуацији је много лакше што се боље зна језик (знам да сада нисам измислио топлу воду...)
Zato si u skoli ponavljacete to do iznemoglosti i polozicete svi, veruj mi kakve sam ja tamo specijalce sretao ne bi im covek dao dve nacrtane ovce da cuvaju pa zavrse to sve naravno ne iz prvog puta ali zavrse sve nekako.
Znaju to i oni na polaganju pa nesto se bas ni ne obaziru na to da to mora da bude na nekom zavidnom engleskom jeziku.Bitno je tebi da razumes to sto govoris radi sebe i nekih osnovnih delova kamiona da bi znao kako to funkcionise ako se nisi ranije nikad sretao sa tim.
srecno....

Susurin
09.04.2013, 19:17
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sad-bosanka-izgubila-kontrolu-nad-kamionom-i-udarila-u-most-spasili-je-vatrogasci/130409045

Rizik posla. :no: Bice da je vozila kamion nekog naseg gazde kome odrzavanje kamiona spada u domen naucne fantastike, samo teraj dok ne stane.

Bockyman
09.04.2013, 19:24
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sad-bosanka-izgubila-kontrolu-nad-kamionom-i-udarila-u-most-spasili-je-vatrogasci/130409045

Куку!!! :-(
Ма, не бринем ја за PTI, разумем ја скоро све, али ако бих се ставио у позицију некога ко баш не зна језик (и ја га не знам довољно), мислио бих да је то немогућа мисија.
Сада ме више брине паркирање у гаражу ;) а ово је већ доста научено.
У сваком случају, хвала на подршци! :grin:

Magelan
09.04.2013, 22:00
Samo opusteno Boki, PTI se polozi. Sto rece D$D tamo se covek nagleda svakakvih likova pa svi na kraju to poloze :)

A sto se dokovanja tice, otimaj se tamo za kamion i samo vezbaj... Motas obrnuto nego na autu, pratis one tajne znakove po jardu, i kad shaht krene da nestaje u retrovizoru - stajes :)

mijan
09.04.2013, 22:59
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sad-bosanka-izgubila-kontrolu-nad-kamionom-i-udarila-u-most-spasili-je-vatrogasci/130409045

Dok se ona zali da su otkazale kocnice i da je jedva spasila zivu glavu, sa druge strane drzava jodmah preti optuzbama i poslace je na sud. Bitno je samo da se lova sliva u budzet da drzava i njene institucije zive od sudskih nameta i slicnih otimanja para, a covek kao bice je nebitan. Srbija broj 2.

Bockyman
10.04.2013, 02:53
Samo opusteno Boki, PTI se polozi. Sto rece D$D tamo se covek nagleda svakakvih likova pa svi na kraju to poloze :)

A sto se dokovanja tice, otimaj se tamo za kamion i samo vezbaj... Motas obrnuto nego na autu, pratis one tajne znakove po jardu, i kad shaht krene da nestaje u retrovizoru - stajes :)

Ха-ха-ха.... пала киша, камење се не види (код заустављања), а и шахта је проблематична по оном блату... има времена, а и пролепшаће се време у наредних 4 недеља...:suure:

curlika
11.04.2013, 12:28
Nema nikakvo ogranicenje samo ti stoji I dozvoli voznja sa naocalima
Postoji medicard koji moras da nosis sa sobom vazi 2 godine ako si dijabeticar I koristis tablete mozes da vozis ali ako si na insulinu nemozee

Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.

Bode
13.04.2013, 05:48
Evo par informacija i sa moje strane za neke clanove. Samo sam preleteo prekoo postova na brzaka tako da se unapred izvinjavam.
Sto se tice H2B vize za bazene i $5000 to je verovatno neka prevara. Uglavnom te vize rade moji drugovi zadnjih 11-12 godina i direktni su regruteri americkih kompanija. Program ne kosta toliko jer su radne vize besplatne i placa se samo nesto malo troskova koje kompanija ima, naravno kartu ne racunam. Drugo, te vize su vec zavrsene. Dosli su serviseri bazena pre mesec i po dana, a za mesec dana stizu i spasioci. Tako da taj ko trazi te pare za radnu vizu je prevarant. A $5000 kosta radna muzicka viza na sest meseci, a ne lifeguard program.

I jos jedna vest od danas. Drug koji je pre par meseci dosao na muzicku vizu danas je uzeo CDL tako da jos moze negde da prodje. PROVERENO. Mislim da sam pre par meseci vec napisao da moze ali niko ne veruje. Koga interesuje moze da me kontaktira bez problema.
Izvinjavam se ako ima nekih gresaka u kucanju, jer pisem sa telefona trenutno.

A ti Magelan se javi nekad. Bez obzira sto ne vozis vise kod cacanina :==D:

D$D
13.04.2013, 07:12
Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.
teoretski jeste tako,prakticno to izgleda sasvim drukcije ,ne moze se to bas sve tako lako zavrsiti sve i pod pretpostavkom da se sve izdesava kako si napisao, odlika nas balkanaca ja da bi mi sve nekim precicama do neceg (mislim ne odnosi se na tebe) ali ovde za sve treba vreme da sad ne navodim, polaganje testova , poznavanje jezika koliko toliko, i na kraju polaganje e kad polozis onda nemas ikustva jer nece niko da te primi pa onda molis da negde upadnes pa vozis par meseci skoro za dz.
E posle mozemo da pricamo o promeni posla a uz to ne zaboravi ako imas porodicu ti jos moras i da zivis ovde i placas sve.
Ne bih da mracim ovuda jer ionako misle da sam pesimistican ali za neki pocetak treba ti ovde bar 6-12 meseci da bi uspeo da uoblicis tu pricu kako bi ti zeleo.Vozim kamion vec skoro 5 godina ovde i ne nasedaj na price o avionima i kamionima ovde jer realno to izgleda savim drukcije ali ipak je bolje nego li neki drugi poslovi.
Iskreno ovde u tom poslu ako zaradjujes preko 3000$ mesecno posle takse racuna se da je dobro,moze i vise ako dzadzis u kamionu stalno i vezes ture mada se to u stvarnosti ne desava ima jako puno cekanja, a tebi trebaju milje znaci kamion okrece tockove ti zaradjujes kamion stoji ni ti ne zaradjujes ili ti plate nesto malo to cekanje, zato ja radim lokal, i na sat pa kad je guzva ja se ne nerviram jer i to cekanje mi je placeno.
Odes u Americku kompaniju i nema laznih milja nema radio si ovoliko ,onoliko cist racun duga ljubav, kod Amera imas skoro u svim kamionima GPS-tracker (koji ocitava gde si koliko si u idle-mirovanju sa upaljenim kamionom, koliko goriva si potrosio i kojim si rutama isao dobijes listing pa izvoli),digitalnni log book(pocelo u ovim vecim kompanijama da se primenjuje) nema voznje do umiranja i vrlo brzo ce i nasi prestati sa tim jer od 1 jula je na snazi nova
DOT regulativa koja kaze dve noci za redom reset i to u periodu od 1 am do 5 pm znaci ona 34 sata se vise nece moci uklapati kako nasi imaju obicaj da kazu uz to morace se prikazati pauza od 30 min nakon 8 sati voznje realno od jula ce biti interesantno videti kako ce se to odvijati uz to kazna za vozaca ako te uhvatre da si stelovao log book je od 2000$-11000$(ovaj mi raspon kazne nije jasan to jos nisam proverioo po kom kriterijumu odredjuju ko ce koliko da plati)

Bockyman
13.04.2013, 15:45
Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.

Надовезао бих се на размишљање D$D-ја...

Људи, будите реални... за све је потребно време. Некоме више, некоме мање, али опет је потребно доста времена да се ситуација нормализује. Зависи од многих ствари а чини ми се највише од тога да ли и какву овде подршку имате. Тачно је да је вероватно лакше да ако је рецимо носилац визе муж, па он дође први и припреми терен за породицу. Само, што је питање колико је тих 6 месеци до када треба да се придружи остатак породице довољно времена за све. Понављам (и нисам ништа ново рекао), има много фактора који утичу на све, подршка овде, знање језика и количина пара која се носи...
Ако немате никога, све је много теже и спорије... Треба наћи стан, треба сачекати да стигне SSN, па треба одрадити ID (и за то је потребно време и прихватљиви докази да се то уради без проблема...).
Даље, да се вратим на тему о камионима...треба положити за ткз. малу дозволу, тј. за ауто. То није неки проблем, али опет, треба то положити, не треба ту превише знања језика, али већи проблем је набавити кола за полагање (опет се враћам на подршку овде, ако има ко да вам позајми кола све је лакше а ако не, онда рент-а-кар али то није најједноставније и уме доста да кошта).
Даље, треба положити за Permit за CDL (није обавезно, али је пожељно), ко зна пристојно језик, неће му требати више од 2-3 дана да их спреми (потребан лаптоп или компјутер са тим питањима који су у облику програма), док разјасни неке термине...
Даље, школа траје 4-5 недеља и мора се за све трошкове рачунати минимум $2.000 (сама школа, медикал и тест на дрогу, превоз до школе итд...). Те паре треба или имати или зарадити (уз све остале могуће трошкове за стан и за живот).
Не нисам песимиста, не желим никоме да убијам вољу, али само скрећем пажњу на добре припреме и потребне услове за реализацију свега...
Даље, као што рече D$D a и Magelan је све лепо описао у овој теми... заборавите на неке баснословне цифре, има пара у овом послу, али не онолико колико се прича. Треба платити порез на крају године, и ко не жели да мува, на то мора озбиљно да рачуна. Наравно да се на 1099 обрасцу може одбити доста тога и доста смањити основица за порез, али опет ће на порез отићи доста и онда све те зарађене цифре више не изгледају толике као на почетку...а и камион није за свакога... то неко схвати пре а неко касније (ја сам још у школи, видећемо шта ћу ја и када да схватим).

Треба бити реалан у жељама и могућностима и онда неће бити разочарења. А све је изводљиво када неко то много жели и на томе вредно ради...

curlika
13.04.2013, 17:40
Pre neki dan sam sa jednim muzicarom (mladjim od mene), pricao o losim dogadjanjima na svirkama (tezgama) u N.Sadu (posto sam ovde od skora). Komentarisah na kraju: "Pa po tvom pricanju izgleda da je u N.Sadu Divlji zapad, pa ja to nisam nigde doziveo za svojih 30-tak godina tezgarenja na sve strane."
Rekao mi samo: "Pa imao si srece"....
Sta hocu ovom malom pricom da kazem? Pa to da dok ne probas nesto ne mozes znati ni kakvo je a uz planiranje, pripremu i vezbanje, mozes puno postici.
Sto se mene tice, mada sam muzicar, vozio sam sa kumom nekih godinu dana slepera 26t, pa ne mogu da kazem da bas nemam iskustva. Naravno, drugi kontinent, jezik, obicaji, drzavno uredjenje i obaveze "lojalnog" gradjanina, kamion, kompanija, podneblje...itd se dobrano razlikuju od nasih prostora ali uz navedeno malopre i adaptaciju, moze se dosta postici.
Ako sve bude kako treba od 1.05...cu biti aktivniji (mnogo) a ako ne...praticu ko i do sada desavanja i kljucnuti po neki komentar.
Hvala D$D I Bockyman-u na pisanju...(naravno i svim ostalima na korisnim informacijama), tek da podsetim da sam bio i ostao veciti optimista i sta i kako isplaniram-uglavnom tako i bude. Selekciju ne mogu isplanirati ali ako se desi, sve ostalo mogu.

Olovka
25.04.2013, 13:43
Onda gdje je zapelo? Zasto je forum zamro?:no::sleeping:
Da li su krenule voznje? Ima li kakvih novosti ????
Ajmo ljudi!!!! :inlove:

Magelan
25.04.2013, 23:27
Onda gdje je zapelo? Zasto je forum zamro?:no::sleeping:
Da li su krenule voznje? Ima li kakvih novosti ????
Ajmo ljudi!!!! :inlove:

Na Zapadu nista novo :;D:

Sezona je naravno krenula :) A forum uvek utihne pred izvlacenje, po sistemu "zatisje pred buru" :)

american muscle
26.04.2013, 19:33
J isto uvijek čekam da če neki kamionđija da baci koj post, ali nema sreče.

a ništa, čekat!

ASSI
26.04.2013, 19:37
Pa voze ljudi :beer: Kad ce ako nece sada :beer:
:bravo:

Bode
27.04.2013, 04:55
Nema se vremena trenutno za pisanje. Ovo pisem dok cekam na utovaru u LA. Ovonedeljna relacija: Chicago-Phoenix-LA-Vegas-Denver-Chicago. Kuci stizem u ponedeljak ujutru posle ove lagane voznje :bravo:

zeleni1122
29.04.2013, 02:16
evo i da ja nesto napisem na ovu temu. dosao sam u u.s prosle godine u martu nakon sto sam naravno dobio na lutriji. nakon par poslova u struci na nagovor familije bacio sam se u kamiondzije. uz pomoc prijatelja i rodbine za male pare sam polozio cdl sve od prve i poceo radit za kompaniju kao vozac. kao pocetnik imam 35 centi po milji a nedavno su mi podigli na 37 c. Uglavno jako sam zadovoljan sto sa tim poslom mogu uzdrzavat familiju i da imamo dosta za sve jer ja jedini radim. Naporan je to posao, nakon nekog vremena dojadi cesta, log book, vage, policija, lijeni ljudi po skladistima i naravno voznja non stop. nekad za 6 dana uspijem da skupim svega desetak sati spavanja ali kad dobijes platu za tu sedmicu i kad vidis da svi lijepo mozemo da zivimo zaboravi se ta sikiracija i umor.u prosjeku prolazim 3500 do 4000 milja sedmicno i uglavno krecem nedjelju popodne i dolazim petak navecer.kamioni su veliki, udobni i ceste su super(uglavnom).sve teze se nalazi parking navecer a i do neke bolje hrane isto. uglavno je to mc, subway, kfc, bk taco bell itd. sve brza hrana i tesko je naci dobru hranu kad si sa kamionom. nekad zavidim nasim soferima na grahu, gulasima i ostalim jelima koji se jedu kasikom.nadam se da zainteresira koga jer kad se pogleda obrazovanje i sprema koja treba da bi se radilo taj posao nigdje se ne moze zaradit takava para na legalan nacin. owneri koje ja znam zaraduju oko 3000 sedmicno cisto ako nemaju nekih kvarova. to je na balkanu bilo ne zamislivo zaradivat takve pare kao radnik.sretno svima na dolazecim rezultatima.

Bode
29.04.2013, 14:58
Zeleni1122, ovde pocetnici imaju 40 centi po milji, tako da razmisljaj o promeni kompanije. A sto se tice hrane uvek mozes da stanes na petro i klopas u bafeu. Zajebi brzu hranu kada ovako imas i supu i sve ostalo. Imas dosta restorana koji imaju parking za kamione pa mozes i tamo da se hranis. Flying J ima denny's restorane i opet je bolje u njima nego brza hrana. Trazi drugu kompaniju jer ces mesecno sa tom miljazom zaradjivati oko $500 vise, sto nije malo... :)

american muscle
29.04.2013, 20:44
to je kao i svi poslovi, posao koji moraš volit.
ja vozim več 14 godina i vjerojatno ču pustit kad odem u penziju jer obožavam vozit.

e sad druga je stvar ako ga radiš da bi prehranio i bolje zarađivao, nego zato jer to voliš.
onda ti je naravno teže

Toske
30.04.2013, 02:23
to je kao i svi poslovi, posao koji moraš volit.
ja vozim več 14 godina i vjerojatno ču pustit kad odem u penziju jer obožavam vozit.

e sad druga je stvar ako ga radiš da bi prehranio i bolje zarađivao, nego zato jer to voliš.
onda ti je naravno teže
Pozz drustvo da napisem i ja koju da se tema nastavlja jer redovno citam od pocetka sve postove i stvarno je extra sto svako od vas posveti koji trenutak svog vremena za nove ljude u ovom poslu.
Ja sam u Kanadi vec nekih 7-8 mjeseci,dugo sam razmisljao i na kraju se odlucio da polazem za kamion, iz dva razloga prvi razlog bolja zarada(tj. za nas koji ne znamo ok jezik i nemamo skolu u kanadi/americi mislim da je to i najplaceni posao),a drugi sto volim voznju i nevolim zatvoren prostor tipa(fabrike).Tako da sam vec krenuo sa resavanjem vozackog u toku sedmice trebam ici polagati testove i ubrzo poceti za voznjom.Sto se tice ovde u Kanadi je veca procedura doci do vozacke za kamion nego u Americi ali koje uporan moze se samo potraje malo duze,drugim rjecima otimaju narodu pare na ljep nacin.
Licno me zanima kakav je tok polaganja na sta trebam obracati paznju najvise dok budem isao na voznje sa instruktorom,koji dio je po vama najteze savladati.
Posle zavrsenog polaganja na koji nacin traziti posao posto svako trazi vozace sa iskustvom,sa kojom pricom da idem kod gazda?ugovori na koliko se potpisuju sta prihvatiti sta ne...
Eto koja recenica i od mene pa bih bio zahvalan ako ima ko savjet za Amatera:)))

Magelan
30.04.2013, 07:14
Pozz drustvo da napisem i ja koju da se tema nastavlja jer redovno citam od pocetka sve postove i stvarno je extra sto svako od vas posveti koji trenutak svog vremena za nove ljude u ovom poslu.
Ja sam u Kanadi vec nekih 7-8 mjeseci,dugo sam razmisljao i na kraju se odlucio da polazem za kamion, iz dva razloga prvi razlog bolja zarada(tj. za nas koji ne znamo ok jezik i nemamo skolu u kanadi/americi mislim da je to i najplaceni posao),a drugi sto volim voznju i nevolim zatvoren prostor tipa(fabrike).Tako da sam vec krenuo sa resavanjem vozackog u toku sedmice trebam ici polagati testove i ubrzo poceti za voznjom.Sto se tice ovde u Kanadi je veca procedura doci do vozacke za kamion nego u Americi ali koje uporan moze se samo potraje malo duze,drugim rjecima otimaju narodu pare na ljep nacin.
Licno me zanima kakav je tok polaganja na sta trebam obracati paznju najvise dok budem isao na voznje sa instruktorom,koji dio je po vama najteze savladati.
Posle zavrsenog polaganja na koji nacin traziti posao posto svako trazi vozace sa iskustvom,sa kojom pricom da idem kod gazda?ugovori na koliko se potpisuju sta prihvatiti sta ne...
Eto koja recenica i od mene pa bih bio zahvalan ako ima ko savjet za Amatera:)))

Mislim da nemamo nikog na forumu ko je kroz ceo proces dobijanja CDL-a prosao u Kanadi.

Isto tako, ne znam kakvo je gore stanje sa kompanijama. 99% informacija koje se ovde vrte su vezane za CHGO - Illinois, a posto je usvakoj drzavi nesto uvek drugacije, kapiram da je u Kanadi trucking biznis malo drugacija "arena".

Dosta stvari se nauci u auto skoli. Instruktori po nasim skolama su uvek voljni da pomognu i daju savet i da te upute u te neke bitne detalje :)

american muscle
30.04.2013, 18:00
U kojem djelu Canade si?

tamo ti dosta varira od provincije do provincije.

Uglavno u Canadi su vozači kamiona dosta traženi, stoga nečeš imat velikih problema za pronač posao.
samo moj savjet ti je da si napraviš i tkz. safety trening, jer stim dobivaš bodove kod poslodavca jer onda on manje plača osiguranje za tebe.

Javi u kojem si gradu, pa te možda mogu povezat sa našim ljudima koji rade tamo.

Ja još nisam tamo, ali radim na tome, tako da ukratko znam postupke i literaturu za njih.

Toske
01.05.2013, 03:48
Provincija Ontario,naravno da variraju u svemu provincija koja je najvise naseljena al zato razbise taksom i svim ostalim. Trenutno sam u Windsoru to je na samoj granici sa Detroitom,al u narednih par mjeseci planiram se seliti u Toronto tako da cu posao traziti na toj relaciji gdje god ispadne. Gdje se polaze taj safety trening i koliko traje?

Za Magelan:Pa sto se tice voznje koliko sam upoznat imas dve varijante na koje se vecina ljudi opredeljuje vozis 15h dnevno i kuci si svaku vece ili long ture za Ameriku pa te nema par dana kuci,ko sta voli nek izvoli.Ovde je problem naci posao na pocetku malo ko ce te primiti ako nemas neku vezu i iskustva barem malo.Naravno ne kazem ja da instruktor nece nauciti ali zavisi isto koliko je on voljan da poradi sa tobom ako mu platis full cjenu onda gleda da te se sto prije rjesi ako placas po satu onda ces se i navozati i naplacati a meni koji nikad nisam vozio kamion ne pada na pamet da placam po satu,i sto kazu ljudi tek prvi put kad sjednes sam da vozis tek onda te udari realnost kako,sta i slicno.

Magelan
01.05.2013, 06:00
Za Magelan:Pa sto se tice voznje koliko sam upoznat imas dve varijante na koje se vecina ljudi opredeljuje vozis 15h dnevno i kuci si svaku vece ili long ture za Ameriku pa te nema par dana kuci,ko sta voli nek izvoli.Ovde je problem naci posao na pocetku malo ko ce te primiti ako nemas neku vezu i iskustva barem malo.Naravno ne kazem ja da instruktor nece nauciti ali zavisi isto koliko je on voljan da poradi sa tobom ako mu platis full cjenu onda gleda da te se sto prije rjesi ako placas po satu onda ces se i navozati i naplacati a meni koji nikad nisam vozio kamion ne pada na pamet da placam po satu,i sto kazu ljudi tek prvi put kad sjednes sam da vozis tek onda te udari realnost kako,sta i slicno.

Pa od instruktora pokusas da izvuces koliko god mozes informacija i saveta, a onda se veliki deo stvari nauci kad krenes da vozis.

Praksa po nasim firmama ovde je da vozaci sa "svezim" CDL-om imaju neki tip treninga - 2-3 nedelje te stave da vozis sa nekim u timu i za to vreme se pokupi dosta "caka".

A i posle kad krenes da vozis sam, uvek imas dispatch ili vec nekog iz firme kog pozoves kad se nadjes u situaciji da nisi siguran "sta i kako". Inace, znam da je u Kanadi malo zategnutije sto se nalazenja prvog posla tice. Zato je CHGO super za pocetak jer su nase firme voljne da prime nove vozace pa tu stices "experience". A posle, ako bas neko zeli da se prebaci u neku americku firmu (JB, CR England...) vec imas US experience... Zato je mozda najbolje da u Kanadi pocnes da vozis za neku nasu firmu pa da posle par meseci predjes da vozis negde drugde...

Ja sam recimo Bode-a zivkao stalno kad nesto zapne i dobar deo treninga pokupio od njega :;D:

Olovka
02.05.2013, 13:44
nekad za 6 dana uspijem da skupim svega desetak sati spavanja .

Uf ovo mi izgleda jako ružno !
Ja ne mogu bez 6 sati u komadu.
:udri::udri::udri:

Magelan
02.05.2013, 17:30
Uf ovo mi izgleda jako ružno !
Ja ne mogu bez 6 sati u komadu.
:udri::udri::udri:

Pa nije bas tako crno...

Meni se dogadjalo da imam nekad po 3-4 sata da odspavam pa da nastavim dalje, ali to nije bivalo tako cesto - mozda par puta mesecno. U ostalim situacijama imao sam minimum 5-6 sati spavanja...

Dosta zavisi i od samog vozaca sto se "time management-a" tice...

sone_
03.05.2013, 21:41
zeleni1122

Mozes li mi objasniti ako ti nije problem i uputiti kako si polozio za male pare cdl.
Pozz

Magelan
07.05.2013, 15:13
zeleni1122

Mozes li mi objasniti ako ti nije problem i uputiti kako si polozio za male pare cdl.
Pozz

Pozajmis kamion od nekog (pod uslovom da nadjes nekog ko je voljan da to uradi) i odes u DMV, opet pod uslovom da ti je neko prethodno pokazao sta i kako na poligonu, i koji se krug vozi na poslednjem delu ispita ("gradska voznja").

Olovka
08.05.2013, 11:40
Onda drugovi kakvih ima novosti na cesti?
Kakva je ponuda tura? Ajmo malo pozitive, akitvirajte se !!!
Galerija slika ???:inlove:

Magelan
08.05.2013, 18:12
Moj poslednji kamion :)

Zimus - Shakopee, Minnesota

Magelan
08.05.2013, 18:47
Stavljam jos, samo da ih malo umanjim, da ne preopterim sajt :)

sone_
08.05.2013, 19:20
To mi ne bi bio problem,mozes li mi reci sto se tice testova kakva je situacija ja spremam tj.imam general knowledge,air brakes i combination vehicle.Koliko se dobija pitanja na ispitu, koliko netacnih odgovora smem imati,koliko puta mogu da polazem ako padnem

Magelan
08.05.2013, 20:10
18-20 pitanja iz svake oblasti (blok pitanja). Ne bi smelo da bude vise od 2-3 netacna po bloku. Ako padnes, polazes ponovo samo blok koji si pao, i to moze u istom danu. Ukupno 3 pokusaja. Ako ispucas i to, cekas 30 dana.

Testovi nisu teski. Uradis 10 puta, i vec ces ih napamet znati - vec posle trece reci u pitanju znaces sta je odgovor.

P.S. Postadoh i ja Pravi "Amer" :)

sone_
08.05.2013, 22:36
Magelan tvoje iskustvo koje si podelio ovde je sigurno ali sigurno mnogima dosta pomoglo.

Ja sam recimo bio pogresno upucen, ako padnem tri puta testove,godinu dana posle ne mogu da polazem tako su mi rekli.

A da placam skolu koja kosta 2500 $ i traje mesec dana ne mogu.
Tako da moram individualno pa sta bude.

Zato mi dosta znaci svako objasnjenje sto se tice polaganja za CDL.

chicagopn
09.05.2013, 02:45
Meni su poslali email iz progresive auto skole za 1700$ da im odvedem ucenika jer sam ja tamo polagao pa kao daju diskaunt i meni 100$ neznam gde se nalazis ovo je u chicagu nije losa cena a to je dobra skola ako nalazis sebe sa ovom cifrom javi se

Magelan
09.05.2013, 08:06
Meni su poslali email iz progresive auto skole za 1700$ da im odvedem ucenika jer sam ja tamo polagao pa kao daju diskaunt i meni 100$ neznam gde se nalazis ovo je u chicagu nije losa cena a to je dobra skola ako nalazis sebe sa ovom cifrom javi se

Toliko je otprilike i u Alamu, a mislim da je i Compass tu negde sa cenom.

Sad se takmice vise nego ikad da dodju do kandidata jer nece biti onog letnjeg i jesenjeg talasa "pobegulja" sa Work&Travel-a... Tada ce mozda jos vise da padne cena.

Naravno, ako neko ima nekog ko je voljan da ga obuci i malo izvezba poligon, moze se skola zaobici direktnim odlaskom u CDL DMV. U Chicagoland-u to su Elk Grove Village, South Holland i West Chicago. Par poznanika je polagalo u West Chgo. Nisu se zalili. Samo je bila poenta da im neko da kamion na zajam za to polaganje. Ono sto je interesantno, u tom slucaju se polaganje ni ne placa - onih $50 koliko kosta permit je ujedno i naknada za polaganje na licu mesta u DMV-u za one koji se odluce za tu varijantu.

Magelan
09.05.2013, 09:19
St. Louis

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=239


http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=242

Magelan
09.05.2013, 09:23
I-70 - Pustinja Jute

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=246

Moj flat bed u pozadini - rest area & Welcome Center - Thompson Springs, Utah (load Bolingbrook, IL - Westminster, CA)

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=245

Grand Junction, Colorado (neposredno pred ulazak u Jutu)

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=244

Magelan
09.05.2013, 09:30
St. Paul, Minnesota
Tramvajska linija u izgradnji - kao uz Vojvode Stepe ili Bulevar:)

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=241


Overland Park, Kansas

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=243


US Steel - East St. Louis, Illinois. Pricvrscivanje coil-a na flat bed-u :)

http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=240


Onawa, Iowa - Rest area SB I-29. Load: Norfolk, Nebraska - Portage, Indiana
http://www.zelenalutrija.com/forum/picture.php?albumid=34&pictureid=238

Olovka
09.05.2013, 22:04
Magelan imas jedan Chicken Biryani u Chicagu a to je ono prvo sto cu poderati kada sletim ponovo na O,Hare.
:==D:

Milosdv
09.05.2013, 23:23
Magelan je rekao sve tako da slabo šta ima da se napiše, možda da pređemo na tehniku koji GPS sistem se koristi... :grin: ili kao ono u Nacionalnoj Klasi "koliko može da razvije" ...:grin:

Imao sam priliku da pre neku nedelju sedim sa jednim našim likom koji vozi i živi ovde, pa ću naravno preneti koga interesuje. Naravno radi za firmu iz Čikaga ali živi ovde.

Ovde ima nekoliko škola (Miami) ali samo jedna je profi i imaju kamione sa automatskim menjacima.

1. Ako znate da vozite, nemate kamion, možete da platite samo polaganje za $275 (pre-trip, poligon i grad) + $40 lekarski i dobijete njihov ekstra kamion. Kada položite dobijete potvrdu i odete u DMV, platite i eto dozvole.
Za ovo vam treba položen permit koji naravno prvo završite u DMV (kao što reče Magelan) Prvi put je besplatno svaki sledeći 10$ po testu.

2. Ova varijanta je ako ste davno vozili ili ste super talenat :srbinprv: :grin:
Obuka 20 sati, cena $800 (može i za $700 pre-trip, poligon i grad) finalni ispit uključen u cenu. Ukupno dve nedelje.

3. Obuka 40 sati, cena od $1600 do 2000$ od vas zavisi. Ukupno mesec dana.

Ovde ima luka i milion kontejnera ali oni valjda primaju samo sa iskustvom, ne znam koja je šema...

GPS IGO Primo sa Navteq mapama odličan za sve pa i za kamion :grin:

Pozdravljam

Bockyman
09.05.2013, 23:58
18-20 pitanja iz svake oblasti (blok pitanja). Ne bi smelo da bude vise od 2-3 netacna po bloku. Ako padnes, polazes ponovo samo blok koji si pao, i to moze u istom danu. Ukupno 3 pokusaja. Ako ispucas i to, cekas 30 dana.

Testovi nisu teski. Uradis 10 puta, i vec ces ih napamet znati - vec posle trece reci u pitanju znaces sta je odgovor.

P.S. Postadoh i ja Pravi "Amer" :)

General knowledge-30 питања на тесту, за пролаз је потребно 24 тачних одговора (80%)
Combination vehicle-20 питања на тесту, 16 тачних одговора потребно за пролаз (80%)
Air brakes-25 питања на тесту, 20 тачних одговора потребно за пролаз (80%)

За плаћених $50 сваки тест може да се полаже по 3 пута (укључујући и Pre-trip inspection, Skills test и Road test, ако неко хоће да полаже својим или позајмљеним камионом). Aко се на било ком тесту падне 3 пута, добија се суспензија од месец дана, а после се наставља са полагањем тамо где се стало.
Ако истекне пермит, који важи годину дана, онда мора све испочетка да се полаже.
Теоретски, за мање од $150 може се доћи до CDL-а. $50 за полагање пермита, $47 за лекарско уверење (Medical test) и $50 за вађење CDL-а. Теоријски, ако знате да возите и имате некога ко ће да вам позајми камион за полагање...

Olovka
19.05.2013, 08:16
Gdje je stali š ooferi?...... :1072::beer:
Koliko trpate u novčanim na mesec?:1081:

Magelan
14.06.2013, 08:32
Zauzeti ljudi, "peak" sezone, nema se vremena za piskaranje :;D:

vuxanne
14.06.2013, 19:19
Jedna Bosanka (Almira Ribic) je spasena iz kamiona koji je visio sa mosta prema zalivu koji se uliva u okean. klikni (http://wtvr.com/2013/04/08/truck-driver-off-bridge-tunnel/) i jos jedan video klikni (http://www.wvec.com/my-city/suffolk/Driver-pulled-from-truck-hanging-off-bridge-thanks-rescuers-201927921.html) Za lokaciju nesrece klikni (http://www.wvec.com/my-city/suffolk/Driver-pulled-from-truck-hanging-off-bridge-thanks-rescuers-201927921.html?map=y&id=201936821&c=y)

http://localtvwtvr.files.wordpress.com/2013/04/bridge-ax-05.jpg?w=560

http://localtvwtvr.files.wordpress.com/2013/04/uscgc-shearwater-02.jpg?w=560

http://localtvwtvr.files.wordpress.com/2013/04/uscgc-shearwater-4.jpg?w=560

O most - tuneli pogledajte ovde klikni (http://en.wikipedia.org/wiki/Monitor%E2%80%93Merrimac_Memorial_Bridge%E2%80%93T unnel)

Aristotel
16.06.2013, 23:17
Zauzeti ljudi, "peak" sezone, nema se vremena za piskaranje :;D:

Nego sta.... Sada ko je owner... taj pravi bolesne pare.... AR za PA 1100 milja 6ooo$ i to za dva dana.... Al posle 4jula bice bas zeznuto za nas dispečare (a i za ownere) .... Sad market bas radi... Radi AZ radi TX, tadi LA, SC i NC... FLorida je vec prošla.. nema vise lubenica.. tj ima ih samo petkom i to jedva preko 2 dolara po milji al zaro ima krokmpirica.... :D
Pozdrava...

sone_
22.06.2013, 01:43
Da li neko zna kako se moze doci do ID i vozacke dozvole CDL .u USA sam sa H2B vizom i SSN brojem.
U Cikagu su od januara doneli zakon da imigranti ne mogu dobiti ID samo privremeni.

Ali postoji mogucnost da me neka kompanija sponzorise i produze vizu i tako dodjem do dozvole.Naravno ja bi za tu kompaniju i vozio posle kao po ugovoru


Molim Vas ako neko moze da pomogne ovo je moj kontakt tel.240 338 9923.

Magelan
24.06.2013, 08:48
Da li neko zna kako se moze doci do ID i vozacke dozvole CDL .u USA sam sa H2B vizom i SSN brojem.
U Cikagu su od januara doneli zakon da imigranti ne mogu dobiti ID samo privremeni.

Ali postoji mogucnost da me neka kompanija sponzorise i produze vizu i tako dodjem do dozvole.Naravno ja bi za tu kompaniju i vozio posle kao po ugovoru


Molim Vas ako neko moze da pomogne ovo je moj kontakt tel.240 338 9923.

Maryland - bazeni :)

Nema tih kompanija. Da bi neka firma mogla da sponzorise za H2B mora da od imgracionog dobije dozvolu da bude "petitioner", kao sto je tebi petitioner ta firma u Marylandu ili Virdziniji. Truckerske firme ovde to ne rade, bar ne jos uvek jer je prevelika birokratija...

Pisali smo na ovu temu vec vise puta... Ponavljam, nije da mracim ali te varijante i podvarijante vise ne pale...

Bode
25.06.2013, 00:46
Zbog novog imigracionog zakona sve se promenilo. Nekoliko njih danima pokusavaju da izvade ID, ali ne ide. Zadnji su izvadili dozvole nekoliko njih koji su dosli iz Italije i rade oko 2 meseca. Od tada niko vise, koliko ja znam. A da te neka kompanija sponzorise to je vec teeeeesko, na zalost....
Jedino produzenje vize "preko" bazena na sto duze, pa mozda onda vaditi ID i tako u krug...

Branimir Djuric
04.12.2013, 12:14
Pozdrav svima,
Zanima me gde mogu naci testove za CLD za kamion na internetu, ako neko zna link ne bi bilo lose da okaci ili da mi posalje.
Inace pratim forum, ima dosta poucnih stvari, svaka cast svima na izdvojenom vremenu. Ja sam ove godine dobio Green card, i dolazim u Chicago u februaru, i cilj mi je za pocetak, dok se ne snadjem i dok ne nostrifikujem diplome(posto sam zavrsio dva falulteta, i master sam ovde), da vozim kamione.
Veliki pozdrav za sve i samo cepajte! :D

Sima
07.12.2013, 09:57
http://www.cdlstudy.com

Identicna pitanja ces dobiti na ispitu. Ko bi reko da i ja imam CDL :)

D$D
11.12.2013, 17:33
Ubijen nas covek vozac kamiona iz Nepervila IL u nedelju navece na truck stopu od strane obezbedjenja prodavnice Loves truck stopa Ohio Dayton

http://www.abc22now.com/shared/news/top-stories/stories/wkef_vid_17545.shtml

Susurin
11.12.2013, 19:50
Tragedija, zaista. :( Iz clanka se ne vidi pravi razlog, ali pucati u nenaoruzanog coveka... :no:

Zana
11.12.2013, 21:10
Ima nekoliko verzija celog dogadjaja, treba da se saceka izvestaj (ako ga ikad objave). No, to sto je neko nenaoruzan ne znaci da ne moze da ubije drugog coveka... Veoma nesrecna situacija, da li su jezicke ili kulturoloske razlike doprinele ovome, ko ce znati sada :(