PDA

View Full Version : U šta uložiti vaš zaradjeni novac?


emigracija
07.06.2007, 15:16
Najbolje je kada vas zaradjeni novac pocne da vam donosi jos novca, a da ne morate ni da mrdnete prstom. Postoje mnogobrojni nacini da se novac ulozi u USA, i ovaj clanak ce ukratko predstaviti nekoliko najpopularnijih.
Savings Account - Prosjecna kamata je 0.5%. Ovo je klasicni nacin stednje. Pare idu na stedni racun vase banke (obicno kod one kod koje imate i checking accouunt), i zauzvrat dobijate kamatu. Medjutim, danas su u USA kamate na stednju toliko male, da vam se definitivno ne isplati da ulazete novac na savings account. Prosjecna rata u USA je oko 0.5%. Vidjecemo da postoje mnogo bolji nacini da ulozite svoj novac sa 0% rizika.
Certificate of Deposit (CD) - Certificate of Deposit se kupuje na duzi vremenski period (6, 12, 24, 36, 60 mjeseci). Novac je orocen na odredjeni vremenski period, i ne mozete ga povuci prije dogovorenog vremena, a da ne platite kaznu od 2% od pocetnog uloga, a i izgubicete svu kamatu koju ste zaradili. Prednost “zakljucavanja” kamate je da ako ste dobili dobru kamatu, a u medjuvremenu “federal interest rate” se spusti, vasa kamatna stopa ostaje ista. Postoji veliki broj “internet only” banki, kod kojih mozete dobiti preko 5% godisnju kamatu na CD-ove. CD-ovi su “FDIC insured”, tako da ako i banka propadne, vas ulog je zagarantovan od strane drzave (do $100,000 po osobi).
Money Market Account (MMA) - MMA su postali popularni nedavno sa procvatom internet banki. Kamatna stopa je priblizna CD-ovima, medjutim prednost MMA je da novac mozete izvaditi kad god zelite, a da ne platite kaznu, a uz to zadrzavate kamatu koju ste zaradili do tada. Dakle, MMA je mnogo likvidniji od CD-a. Mana je da se kamatna stopa nije garantovana, tj. moze se smanjiti iz dana u dan u teoriji. Naravno, to se ne desava cesto u praksi. Ali, ako osjetite da kamatne stope pocinju da opadaju, onda je vjerovatno bolje da kupite CD i zakljucate kamatnu stopu. MMA-ovi su takodje “FDIC insured”, tako da ako i banka propadne, vas ulog je zagarantovan od strane drzave (do $100,000 po osobi).
401K -* O ovom je vec napisan poduzi clanak na ovom sajtu http://s.wordpress.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif
Individual Retirement Account (IRA) - Ovde se obicno ulaze kada ste ulozili zakonski maksimum u vas 401K plan. Prednost IRA-a je da se ne placa porez na dobit, sve dok ne povucete novac sa racuna. Mana je da ne mozete povuci novac bez kazne od 10% sve do svojih 59 1/2 godina zivota. Novac se moze povuci bez kazne ako je namijenjen placanju skolovanja na fakultetu (sebi, svojoj djeci, ili cak i svojim unucima). Maksimum koji mozete godisnje uloziti u IRA je $4,000 po osobi. U 2008-oj ce maksimum biti povecan na $5,000 po osobi.
Stok Market - Naravno, svi znamo da je ulaganje u stok market nepredvidivo. Za sve nas koji ne zelimo spektakularne rezultate, najbolje je ulagati na duze staze, tzv. “buy and hold” taktika. Najveci strucnjaci stok marketa savjetuju ulaganje u tzv. “index funds”. Najpopularniji je Vanguard’s Index Fund, koji je istorijski u zadnjih 30ak godina davao oko 12% povrat na investiciju (nekih godina vise, nekih manje, ali 12% godisnje je neki prosjek). Jos jedna opcija za one koji ne zele da kupuju akcije pojedinacnih firmi su “mutual funds”. O njima sam vec pisao ukratko u jednom od ranijih clanaka.
Foreign Currency Exchange (FOREX) Market - Ovo je najspekulativnije trziste na kojem se kupuju i prodaju devize.*Svoj novac mozete udvostruciti preko noci, ali isto tako mozete i sve izgubiti. Ovaj nacin “ulaganja” je samo za iskusne i one sa mnogo zivaca!
Real Estate Market - Nekretnine su uvijek solidna investicija, ali sve zavisi od lokacije. Postoji debata da li se kuca u kojoj zivite moze smatrati investicijom (ako ste njen vlasnik). O ovome cu uskoro pisati detaljniji clanak.*
**
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/17/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/17/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/17/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/17/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/17/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/17/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/17/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/17/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/17/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/17/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/17/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/17/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=17&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/07/u-sta-uloziti-vas-zaradjeni-novac/)