PDA

View Full Version : Zelena Karta za roditelje


SrleBG
18.01.2013, 20:35
Na pocetku, veliki pozdrav za bracu mucenike i sestre mucenice.

Zena i ja smo oboje americki drzavljani. Zena je poslala zahtev za izdavanje zelene karte svojoj majci koja zivi u Nisu, sada vec davnog Januara 2012 godine. Kontakti sa imigracionom sluzbom su ostvarivani prvo preko centra u Kaliforniji pa onda preko National Visa Center (NVC). Svi poslati formulari i prateci dokumenti su poslati NVC-u a NVC ih je pregledao i prihvatio. Sve su takse uredno placene. Intervju je zakazan za 21.2.2013.

E sad sledi pitanje: posto smo poslali originale NVC-u, ti isti originali bi se trebali naci ispred konzula pri intervjuu jer ih NVC salje ambasadi (tako barem citam na netu). Da li opet tasti moramo da vadimo originalnu krstenicu i sl. ili tasta moze u ambasadu bez njih? Nema smisla da ih ponovo vadi jer su vec jednom vadjeni i sto je najbitnije prihvaceni.

Usput, kada smo dobili obavestenje iz NVC-a o datumu intervjua, na poslednje dve strane je bila lista potrebnih dokumentata u tastinom slucaju i neki kodovi koji su davali naznaku sta je sve NVC primio i sta jos fali. Prema tom dokumentu, sve je primljeno i prihvaceno ukljucujuci i slike.

Da li je neko imao slicno iskustvo i kako se sve zavrsilo?

Hvala vam dobri ljudi!

landlord
18.01.2013, 23:51
Pozdrav Srle,

ja ti ne mogu dati nikakav savjet u vezi sa intervjuom, ali imam jedno pitanje. Ima li ikakve sanse da izganjate tasti zdravstveno osiguranje? Ako ne, sta mislite da radite po tom pitanju?

Hvala.

vuxanne
19.01.2013, 03:31
landlord, nemam ni zelenu a kamolli drzavljanrostvo. Ali oko zdravstvenog osiguranja znam ovo. Evo mama mi je u gostima i placam joj neko visitors inssurance isto kosta koliko i muzu placam koji nema prava da radi. Uzela sam da su joj pokrivenoi troskovi do 100 K a da je deductible 250 i izadje me oko 200 dolarjeva mesecno.

landlord
19.01.2013, 03:50
@Vuxanne - znam za visitors, ali sam mislio da stariji preko tipa 65 kad dobiju green card da mozda imaju neki status. Bar da dobiju medic aid.

vuxanne
19.01.2013, 14:39
Ja mislim da ti za Medicare skidaju od plate ne znam da li se kvalifikuje za to neko bez dana radnog staza.

Ivy
20.01.2013, 10:58
U NVC ste trebali poslati kopije, a onda u Ambasadu donijeti originale. Ja bih na tvom mjestu poslala email direktno u Ambasadu i provjerila što oni sad kažu.

vuxanne
20.01.2013, 20:53
Landlord, pogledaj ovde: medicare wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Medicare_(United_States))

In general, all persons 65 years of age or older who have been legal residents of the United States for at least 5 years are eligible for Medicare.

I ovde klikni (http://www.insubuy.com/guide/new-immigrants-medical-insurance-plans.jsp)

Izgleda da treba da se radi minimum 10 godina u Americi ili mogu da KUPE od vlade Medicare benefite nakon 5 godina boravka ovde kao rezidenti.

Ovde imas jos o roditeljima i osiguranju klikni (http://immigrantscoverage.com/immigrants_FAQs.html)

Ovde imaju neki specijalni slucajevi kad imigranti imaju pravo na Medicare klikni (http://www.communityhealthadvocates.org/advocates-guide/immigrant-concerns/medicare)

landlord
21.01.2013, 02:05
Hvala @Vuxanne ovo pomaze puno.
- i sada dopuna do 50 karaktera po postu.

SrleBG
21.01.2013, 16:50
Po pitanju zdravstvenog osiguranja, poslali smo garanciju da tasta nece zavrsiti na drzavnoj grbaci i samim tim snosimo finansijsku odgovornost. U slucaju da prodje na razgovoru i dobije zelenu kartu, moracemo da joj uzmemo neku vrstu privatnog zdravstvenog osiguranja. Onog trenutka kada postane drzavljanin (posle pet godina stalnog boravka), tasta imati pravo na penziju i besplatno zdravstveno (Medicare).

Ivy - Trazili su nam iskljucivo originale a ja kreten ih nisam skenirao da bi barem sacuvao kopije.

Poslali smo imejl ambasadi u Beogradu ali su nam rekli da ne mogu da diskutuju u vezi potrebne dokumentacije i da ce sve biti napisano u pozivnom pismu na razagovor. :smrc: