PDA

View Full Version : Najbogatiji čovjek u Vavilonu/ The Richest Man in Babylon, George S. Clason


emigracija
20.07.2007, 15:04
“Najbogatiji čovek u Vavilonu” je napisana 1926. godine, i bavi se* univerzalnim finansijskim mudrostima. Knjiga je kolekcija kratkih prica u kojima se radnja odvija u vremenima drevnog Vavilona (koji je svojevremeno bio najbogatiji grad na svijetu). Ova knjiga je uticala na 99% knjiga koje se bave finansijskim savjetovanjem.
Od mnogih prakticnih savjeta u knjizi, izdvojicu poglavlje sa nazivom “7 savjeta kako udebljati Vas novcanik”.
1) Stednja. Odvojite 10% za stednju od svake plate, i to prije nego sto platite nekome drugom bilo sta. Ovaj savjet je jedan od temelja knjige “Automatski Milioner” (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/25/automatski-milionerthe-automatic-millionaire-david-bach/), o kojoj se vec pisalo na ovom sajtu, clanak mozete naci OVDE.
2) Kontrolisite svoje troskove. Sto vise zaradjujemo, vise i trosimo. I u principu nikad ne mozemo zaraditi toliko koliko mozemo potrositi. Dakle, potreban je odredjeni nivo samo-kontrole. I o ovome se pisalo na ovom sajtu u clanku koji se bavi*inflacijom nacina zivljenja (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/18/inflacija-nacina-zivljenja-i-kako-se-izboriti-protiv-nje/). Glavni savjet iz ove price je da je potrebno znati razdvojiti neophodne stvari od nepotrebnih stvari.
3) Vas novac treba da radi za vas. Nije dovoljno samo raditi za novac, idealno, vas novac treba da zaradjuje novac u vidu kamate. Novac treba da vam pristize bez obzira da li imate posao ili ne.
4) Ulazite novac pametno i zastitite ga od gubitka. Savjet je da se svakoj investiciji treba pristupiti oprezno, i imati dovoljno informacija da bi se mogla donijeti pametna odluka. Ne treba nasjedati na raznorazne trikove u kojima ste obecani astronomski povrat na ulog novca. Sve sto zvuci previse dobro da bude istinito, vjerovatno i nije istina.
5) Nekretnina u kojoj stanujete treba da bude i vasa investicija. Niko se nije obogatio ako je placao kiriju drugom do kraja svog zivota. I ovo je jedan od osnovnih koncepta u “Automatskom Milioneru”. (http://emigracija.wordpress.com/2007/06/25/automatski-milionerthe-automatic-millionaire-david-bach/)
6) Osigurajte sebi finansijsku sigurnost za losa vremena. Niko ne zna sta buducnost donosi (gubitak posla, zdravstveni problemi, itd), tako da se treba finansijski osigurati za teska vremena (sebe i svoju porodicu). Npr. zivotno osiguranje, 401K itd….
7) Povecajte svoj potencijal za zaradu. Ovo je moj omiljeni savjet. Clanson predlaze da se ulaze u obrazovanje, da se stekne dobro iskustvo, i jednostavno da svako radi na svom samo-pouzdanju i da budemo najbolja moguca verzija sebe. Sve ostalo ce doci samo po sebi (ukljucujuci i vise novca). “Sto smo mudriji, vise mozemo zaraditi”.
Ovu knjigu svima najtoplije preporucujem.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/30/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/30/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/30/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/30/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/30/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/30/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/30/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/30/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/30/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/30/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/30/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/30/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=30&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/07/20/najbogatiji-covjek-u-vavilonu-the-richest-man-in-babylon-george-s-clason/)