PDA

View Full Version : Kako izgraditi kreditnu istoriju


emigracija
17.07.2007, 16:10
Jedna od stvari od kojih zavisi vasa buducnost na ovom kontinentu je vasa “kreditna istorija” koja se bazira na vasem “FICO rejting” (tzv. “FICO credit score”). Sto je taj rejting veci, to je vas kreditni status bolji i imate mogucnost da dobijete kredit pod povoljnijim uslovima (manja kamata, vise novca). Ako je vas FICO rejting veci od 760, tada ste u najboljoj mogucoj kategoriji. Novopridosli imigranti se susrecu sa zacaranim krugom: niko nece da vam da kredit, jer nemate kreditnu istoriju, a sa druge strane nemate kreditnu istoriju zato sto vam niko ne da kredit! Medjutim, postoji rjesenje i za to, samo treba biti strpljiv.
*1) Placajte sve racune na vrijeme. U ovo spadaju racuni za kiriju, telefon, struju, gas, kablovsku televiziju itd.
*2) Otvorite cekovni racun i stedni racun.
3) Kreditne kartice iz prodavnica. Ovo su kreditne kartice izdate od prodavnica kao sto su: Sears, Best Buy, Walmart, Target itd. Kamata na ove kreditne kartice je ogromna, ali ako platite citav racun u periodu od 30 dana, necete platiti kamatu. Savjet je jednostavan: izvadite karticu u prodavnici, platite racun sa njom, i odmah ga otplatite cim dobijete racun u posti.
4) “Osigurana” kreditna kartica (”secured credit card”). Da biste dobili ovu karticu, obicno morate da ulozite svoj novac u Certificate of Deposit (CD) ili na stedni racun te banke. Zauzvrat, oni vam izdaju kreditnu karticu sa istim iznosom. Zvuci paradoksalno da morate da date $500 da dobijete $500 od njih, ali ako nemate drugi izbor, ovo je dobar nacin da pocnete. Listu banki koje vam mogu pomoci mozete naci OVDE (http://www.bankrate.com/brm/rate/cc_ratehome.asp?web=brm&state=US&prodtype=cc&R1=1&card_type=Secured&card_class=All&max_recs=50).
5) Izvadite svoj besplatni kreditni izvjestaj (”credit card report”). Uradite sve predlozeno, i budite strpljivi godinu dana, i onda trazite da vidite svoj kreditni izvjestaj. Ovo mozete uraditi besplatno jednom godisnje onlajn na http://www.freecreditreport.com (http://www.freecreditreport.com/).
*Sve u svemu, prva godina vaseg zivota u stranoj zemlji ce biti najveci izazov. Medjutim, sa malo strpljenja, izgradicete dobar kreditni rejting, i nakon toga, moci cete dobiti povoljan kredit za kola i kucu.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/28/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/28/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/28/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/28/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/28/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/28/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/28/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/28/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/28/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/28/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/28/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/28/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=28&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/07/17/28/)