PDA

View Full Version : Nepisana pravila koja ce poboljšati vase finansijsko stanje


emigracija
10.07.2007, 16:12
Evo nekih osnovnih pravila koje ce poboljsati vase finansijsko stanje.
Odvojite 10% od svake plate za stednju. Uradite ovo cak i ako vec ulazete u 401K. Na pocetku ce biti malo teze da se naviknete da imate manje novca na cekovnom racunu nego obicno, ali je lako izvodljivo, posto vecina banki kod kojih imate cekovni racun nudi i “savings account”. Ako imate “direct deposit” za platu, automatski odvojite 10% od plate da ide na stedni racun.
Stambeni troskovi ne bi trebali biti veci od 30% vasih primanja (poslije poreza). Ovo se odnosi i na rentu i na “mortgage”. Ako vam pola plate ide na troskove stanovanja, to je najbolji pokazatelj da zivite iznad vasih realnih finansijkih mogucnosti.
Kad kupujete kucu, cijena kuce ne bi trebala biti vise od 2.5 vasih godisnjih primanja. Npr. ako zaradjujete $50,000 godisnje, mozete priustiti kucu od $125,000.
Troskovi prevoza ne bi trebali biti vise od 15% vasih primanja. Ovo ukljucuje sve kredite na kola, benzin, odrzavanje automobila, osiguranje, prevoz na posao, parking, putarine itd.
Novac koji mjesecno placate na ime raznih kredita ne treba da predje vise od 30% vasih mjesecnih dugova.
Izdvojite malo vise novca za dodatno zivotno osiguranje. Ovo je pogotovo vazno ako imate porodicu.
Pokusajte da ustedite dovoljno novca da mozete da prezivite bar 6 mjeseci ako izgubite posao. Ovo ce vam dati dodatnu sigurnost i dovoljno vremena da se snadjete u slucaju otkaza ili nepredvidjenih okolnosti.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/27/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/27/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/27/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/27/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/27/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/27/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/27/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/27/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/27/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/27/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/27/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/27/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=27&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/07/10/nepisana-pravila-koja-ce-poboljsati-vase-finansijsko-stanje/)