PDA

View Full Version : Da li otplatiti dug ili je bolje investirati novac umjesto toga?


emigracija
22.08.2007, 15:54
Ako ste dobili neki neocekivani novac (bonus na poslu, dobitak na lutriji i sl.), zapitacete se sta uraditi sa tim novcem? Da li otplatiti kredite ili je bolje investirati taj novac u nesto?
Ako imate kreditne kartice ili zajmove sa dvocifrenom kamatnom stopom (10% i navise), onda je odluka jednostavna: vise vam se isplati da otplatite dug. Na taj nacin dobijate zagarantovan povrat novca sa dvocifrenim procentom (ne placate ogromnu kamatu). Veoma je tesko naci “zagarantovanu” investiciju od iznad 10% povrata na ulog. Ne zaboravite da se na svaki dobit od investicije placa porez. Ako ste u tax bracket-u od 28%, onda za svakih 1% dobijate nazad samo 0.72% cistog povrata na porez.
Medjutim, neki krediti su “dobri” krediti. Npr. moj studentski kredit ima godisnju kamatu od 2.8%. Ovo je bio najbolji kredit koji sam ikad uzeo u zivotu, jer mi se vratio desetorostruko do sada. Na njega placam minimalnu ratu, posto je kamata manja nego stopa inflacije.
Najveci kredit koji se uzima je kredit za kucu. Kamate su sada oko 6% pa navise, a sigurno ce i rasti zbog nedavnih potresa u mortgage industriji. Ako ste kupili prije nekoliko godina, kamata je bila oko 4.5%.
Ako zelite da izracunate da li vam se isplati otplatiti kredit ili uloziti novac u nesto drugo, mozete se igrati sa brojevima na ovom sajtu: http://www.consumercredit.com/debt-invest.htm
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/38/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/38/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/38/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/38/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/38/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/38/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/38/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/38/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/38/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/38/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/38/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/38/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=38&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/08/22/da-li-otplatiti-dug-ili-je-bolje-investirati-novac-umjesto-toga/)