PDA

View Full Version : Da li imate budžet?


emigracija
20.08.2007, 21:57
Ako se na kraju mjeseca uvijek pitate gdje je otisla vecina plate i na to pitanje ne znate odgovor, onda vam preporucujem da zapocnete voditi racuna o kucnom budzetu.
Osnovno o budzetu

Treba znati koliko zaradjujete mjesecno
Treba znati na sta trosite novac
Razdvojite neophodne troskove od onih troskova koje vam nisu nuzni
Izracunajte razliku: ZARADJENO - POTROSENO. Ako vam na kraju mjeseca ostaje manje od 10% zaradjenog, onda je situacija veoma ozbiljna, i morate smanjiti troskove drasticno.
Posljednji korak je da napravite budzet kojeg se mozete pridrzavati, tj. da uskladite mjesecne troskove sa mjesecnom zaradom. Pokusajte da smanjite troskove tako da vam na kraju mjeseca ostane bar 30% od zaradjenog - tada ste u odlicnoj formi. Veoma detaljan i pregledna budzet lista moze se skinuti sa ACCC-evog websajta (http://www.consumercredit.com/budget-sheet.htm). Imaju PDF (http://www.consumercredit.com/docs/BudgetSheet2006.pdf)verziju, ali i EXCEL (http://www.consumercredit.com/docs/budget_sheet_accc.xls)verziju ovog dokumenta.
Ako imate neki svoj sistem vodjenja budzeta, podijelite sa nama.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/36/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/36/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/36/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/36/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/36/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/36/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/36/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/36/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/36/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/36/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/36/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/36/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=36&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/08/20/da-li-imate-budzet/)