PDA

View Full Version : Moje iskustvo sa kupovinom automobila (1/2)


emigracija
07.08.2007, 15:09
Ovo je moje iskustvo sa kupovinom novog automobila koje sam kupio prosle sedmice. U prvom dijelu cu podijeliti sa vama kako sam se odlucio koji automobil da izaberem, kako sam izracunao fer cijenu automobila, i kako sam obezbjedio finansiranje.
Potraga i odluka
Aktivno sam trazio automobil otprilike mjesec dana. Dvoumio sam se izmedju dva razlicita proizvodjaca, zovimo ih A i B. Jedan izbor je bio SUV od proizvodjaca A. Drugi izbor je bio sedan (auto sa 4 vrata) od proizvodjaca B).
Otisao sam na http://www.edmunds.com (http://www.edmunds.com/) i pogledao sta misle vlasnici vozila od oba proizvodjaca. Po onome sto sam procitao, izgledalo je da je mi sedan vise odgovara (bolja garancija, bolja potrosnja goriva, bolje odrzava vrijednost, itd.). Odlucio sam se za 2006-o godiste, dakle polovno, ali jos relativno novo.
Finansije
Pokusajte da finansiranje zavrsite sto ranije. Ako uzmete finansiranje preko dilera, vasa kamata ce biti mnogo veca nego ako odete na LendingTree.com ili slicne web sajtove. Najbolja ponuda koju sam ja dobio je 6.35% godisnja kamata za automobil proizveden 2007 godine od Capital One, i mislim da je to minimum kamata koja se trenutno moze dobiti. Za starije polovne automobile kamata ide i preko 10%!
Medjutim, odlucio sam se za drugi nacin finansiranja kredita, koji ne savjetujem nikome ako u isto vrijeme spremate kupovinu kuce ili neku drugu veliku kupovinu na kredit. Uzeo sam kreditnu karticu na 0% na godinu dana, i uzeo 2/3 na nju od ukupne cijene automobila (jednu trecinu ce pokriti novac koji cu dobiti prodajom mog starog automobila).
Postupak je sljedeci:
1) Otvorio sam novu American Express karticu sa 0% kamatom na “balance transfers” na godinu dana.
2) Dobio sam u posti cekove od moje kreditne kartice koju vec imam godinama. Napisao sam sebi cek i polozio ga na svoj cekovni racun. Kamata na taj novac bi bila 8%.
3) Odmah sutradan sam prebacio sav taj balans na American Express karticu, tako da ce narednih godinu dana kamata biti 0%.
4) Moj plan je da svakog mjeseca placam duplu ratu koliku bih placao da sam uzeo kredit sa kamatom od 6.35%. Nakon 11 mjeseci, vidjecu da li imam jos ponuda za “0% interest balance transfers”. Ako ne dobijem takvu ponudu, otplaticu razliku kesom.
Kako odrediti fer cijenu
Takodje, na http://www.edmunds.com (http://www.edmunds.com/) sam nasao i “True Market Value” i koliko je “invoice price” automobila. Takodje, mozete otici na http://www.kbb.com (http://www.kbb.com/) za dodatne vrijednosti automobila (mada mislim da je edmunds.com mnogo bolji). Jedno od glavnih pravila kada pregovarate za cijenu novog automobila je da dodate oko $1,000 na invoice price (plus cijena svih dodatnih opcija), i to je fer cijena koju platite dileru. MSRP cijena je pocetna cijena od koje diler pregovara, medjutim, nikada nemojte platiti tu cijenu. Dakle formula je jednostavna (za novi automobil):
Vasa Cijena = “Invoice Price” + $1,000 + dodatne opcije
Ja sam htio da kupim 2006.-o godiste, medjutim diler je imao taj isti model koji je 2007. godiste sa 5,000 milja (demo automobil). Izracunao sam da bih tom kupovinom ustedio bar $5,000 dolara u poredjenju sa sasvim novim istim automobilom (sa istim opcijama).
Posto je boja bila ta koju sam trazio, i imao je sve opcije koje sam htio, odlucio sam da zapocnem pregovore o cijeni.
(Nastavice se….)
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/34/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/34/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/34/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/34/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/34/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/34/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/34/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/34/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/34/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/34/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/34/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/34/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=34&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/08/07/moje-iskustvo-sa-kupovinom-automobila-13/)