PDA

View Full Version : Prednosti i mane slabog dolara


emigracija
25.09.2007, 16:10
Svi se dobro sjecamo 90-tih kada je dinar gubio vrijednost bukvalno svake sekunde. To je rezultiralo u jednoj od najvecih inflacija u istoriji svijeta. Ova novcanica sa 11 nula je podsjetnik na ta vremena:http://emigracija.files.wordpress.com/2007/09/yugo137_f.jpg (http://emigracija.files.wordpress.com/2007/09/yugo137_f.jpg)
“Federal reserves” je smanjio rate za 0.5% prije nekoliko dana. Sta to znaci za dolar? Prvi efekat je bio da je stok market zbog te vijesti skocio 3% u jednom danu. Medjutim, kao kontra efekat, i barel nafte je otisao preko $80. Dakle, situacija nije crno-bijela, vec cemo se susresti i sa dobrim i losim.
Losa*strana slabog dolara*

Smanjenje federalne rate uvijek oslabi dolar u odnosu na druge valute. Jedan evro je 1.41*dolara u vrijeme kad ovo pisem. Ovo automatski znaci veca cijena uvozne robe u Ameriku u dolarima (npr. nafta).
Turizam van Amerike postaje dosta skuplji za americke gradjane.
Investicije van USA postaju dosta skuplje za americke ulagace Dobra strana slabog dolara

Roba iz USA je jeftinija i zbog toga atraktivnija za izvoz u druge zemlje, i to smanjuje trgovinski deficit.
Amerika postaje jeftinija za turizam turistima van Amerike.
Amerika postaje privlacna inostranim ulagacima, a to pospjesuje ekonomiju i stvara nova radna mjesta. Kako profitirati u ovoj situaciji
Kao sto vidimo, postoje i dobre i lose strane dolara. Moje misljenje je da ne treba zuriti sa ulaganjem dolara u kupovinu evra i da ce se odnos dolar/evro vratiti na oko 1.3 kao sto je bio pocetkom godine. Ulaganje u zlato je spekulativno, i to prepustam onima koji znaju da mesetare tim stvarima (mada na duge staze zlato prati stopu inflacije).
Strucnjaci predlazu ulaganje u americke kompanije koje posluju van amerike i americke kompanije koje proizvode i preradjuju sirovine.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/50/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/50/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/50/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/50/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/50/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/50/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/50/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/50/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/50/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/50/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/50/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/50/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=50&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/09/25/prednosti-i-mane-slabog-dolara/)