PDA

View Full Version : Sveukupna kompenzacija na poslu


emigracija
14.09.2007, 19:45
Kada razmisljamo o poslu i kompenzaciji koju primamo za nas rad, najcesce se koncentrisemo samo na cek koji primimo na kraju mjeseca, i zaboravimo na sve naizgled nevidljive beneficije, kao sto su: odmor, penzija, 401K, zdravstveno osiguranje itd. Kada pregovarate za nadoknadu za novi posao, treba uzeti u obzir i ove stvari, a ne samo “salary”.
Evo kako*je moja ukupna*nadoknada za rad raspodjeljena.*

Plata*- 81%*od ukupne nadoknade
Zdravstveno i zivotno osiguranje - 4% od ukupne nadoknade
401K - 5% od ukupne zarade (dobijam 6% employer’s matching od moje godisnje plate)
Penzioni plan - 4% od ukupne nadoknade
Social Security & Medicare Benefits - 6% od ukupne nadoknade Kao sto vidimo, vrijednost beneficija koje mi daje moj poslodavac su dodatnih 25% od vrijednosti moje plate. Pored mog stalnog posla, imam i svoju malu kompaniju za razvoj softvera. Posto u ovom slucaju*sam moram da vodim papirologiju, shvatio sam pravi znacaj ovih “nevidljivih” beneficija, o kojima i ne razmisljamo kada radimo za nekog drugog, vec smo navikli da nam ih poslodavac obezbjedi, kao da te beneficije nista i ne kostaju. Pisacu uskoro vise o mojim iskustvima sa*prednostima i manama osnivanja svoje kompanije.
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/45/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/45/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/45/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/45/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/45/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/45/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/45/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/45/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/45/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/45/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/45/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/45/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=45&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/09/14/sveukupna-kompenzacija-na-poslu/)