PDA

View Full Version : Pasivni prihodi


emigracija
04.10.2007, 20:56
U nekoliko clanaka na ovom blogu pomenuto je da “bogati ljudi ne rade za novac, vec njihov novac radi za njih”.
Pasivan prihod je zarada koja je ostvarena od strane investicije, a ne radom i ulozenim vremenom. Pasivnom zaradom se podrazumijeva i nesto u sta je ulozen trud i vrijeme na pocetku, ali kasnije dobijamo zaradu od toga uz minimalan trud (npr. pisac knjige dobija zaradu od svake prodate knjige dugo vremena nakon sto je knjiga napisana).
Primjeri pasivne zarade:
- zarada od iznajmljivanja nekretnine
- autorski honorar/naknada za licencu od napisanih knjiga, muzike, softvera, itd.
- investicije u stok market
- kamata na ulozeni novac (money market account, certificate of deposit, savings account…)
Ja sam zagovornik ideje da svako treba da ima vise izvora zarade pored svog stalnog posla. Naravno, svi imamo samo 24 sata u jednom danu, a pored toga, svi bismo radije proveli vrijeme sa porodicom i prijateljima nego radeci. Stoga, sto vise izvora pasivne zarade, to nam ostaje vise vremena za druge stvari.
Moji pasivni izvori zarade dolaze od stok marketa, MMA-a, autorskih honorara od software-a i web sajtova. Moji pasivni prihodi cine oko 10% od mojih ukupnih primanja ove godine. Cilj mi je da procenat pasivne zarade podignem na 15% sljedece godine. (NAPOMENA: Ovaj sajt mi NE donosi nikakvu zaradu, pisem cisto da bih podijelio svoja iskustva sa ostalim emigrantima).
http://feeds.wordpress.com/1.0/categories/emigracija.wordpress.com/53/ http://feeds.wordpress.com/1.0/tags/emigracija.wordpress.com/53/ http://feeds.wordpress.com/1.0/comments/emigracija.wordpress.com/53/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gocomments/emigracija.wordpress.com/53/) http://feeds.wordpress.com/1.0/delicious/emigracija.wordpress.com/53/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godelicious/emigracija.wordpress.com/53/) http://feeds.wordpress.com/1.0/stumble/emigracija.wordpress.com/53/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/gostumble/emigracija.wordpress.com/53/) http://feeds.wordpress.com/1.0/digg/emigracija.wordpress.com/53/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/godigg/emigracija.wordpress.com/53/) http://feeds.wordpress.com/1.0/reddit/emigracija.wordpress.com/53/ (http://feeds.wordpress.com/1.0/goreddit/emigracija.wordpress.com/53/) http://stats.wordpress.com/b.gif?host=emigracija.wordpress.com&blog=1111701&post=53&subd=emigracija&ref=&feed=1


Izvor: Vodič za nove emigrante u USA (http://emigracija.wordpress.com/2007/10/04/pasivni-prihodi/)