PDA

View Full Version : Autosedalica za dete


stizeljeto
13.08.2008, 17:07
Nasi poznanici su putovali za Ameriku i nosili autosedalo za svoju jednoipogodisnju curicu. Dali neko zna koja su pravila aviokompanija u vezi obaveznog nosenja autosedala. Oni su ju nosili po aerodromu sa sobom, malena je spavala u tome, prikaceno za obicno sedalo.

Ako ima neko ko je putovao sa tako malim detetom ako moze da kaze svoje iskustvo. Zanima me samo dali je to pravilo i dali ako ga nemam mogu imati problema.

Olivera
13.08.2008, 23:19
Ja posto radim za Czech Airlines, a prije toga sam radila za Austrian, znam nesto o tome. ;)

Znaci ovako:
Ako je beba ispod 2 godine ne sledi joj sediste u avionu. Regulative su razlicite, ovisno o aviokompanii sa kojom putujete. Na loung-haul letovima u vecini
aviona imate posebno odredjena sedista za majke/oceve koji putuju sa malim bebama. To su obicno sedista u prvim redovima i na zdu preko puta roditelja ima prikacene korpe u kojima spavaju bebe. Baby cot.
U avionima u kojima nema takva sedista zgodnije je za Vas (ali nije obavezno) da nosite bebu u baby-korpi kako je na bi drzali celo vreme u ruke.
Znaci kada budete kupovali aviokarte rasptacete u aviokompanii se dali na long-haul letu ima baby-cot.
Ta sedista se mogu bukirati unapred (sa strane ticketing agenta), sto znaci da ne morate cekati do pre samog poletanja da to uradite na checkin-gu.
U avionima u kojima nema baby-cot sedista, mislim (nisam sigurna, ali sutra cu da se raspitam) da imaju svoje baby-korpe koje Vam posude za vreme leta.
Za vreme poletanja i sletanja naravno morate drzati bebu vezanu pojasem uz Vas. ;)

xeg
14.08.2008, 08:19
E bas mi je drago da imamo ovde i jednog visokoletacahttp://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Smileys/thumbsup.gif
Bice tu preko veze 2 mesta kraj prozora, samo da nisu na tockovima:D
http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Smileys/whoosh.gif

stizeljeto
14.08.2008, 09:54
Olivera, fala na odgovoru.
Moj sin ce imat 2 godine za vreme leta. To znaci puna karta i njegovo sediste valjda. Pitala sam druge frendove koji cesto lete za Ameriku. Oni kazu da nisu nikad nosili autosediste za decu. Kazu da se pri poletanju i sletanju dete drzi u krilu i stjuardesa daje poseban kais za njih.

Za vreme leta dete sedi u normalnom sedistu, a moze koristiti normalni kais koje svako sediste ima, navodno se moze prilagoditi detetu. Uglavnom, nadam se da je ta informacija tocna, jer ce mi umnogome olaksat putovanje. Uz to mislim nosit i kolica za maloga pa bi mi autosediste bilo stvarno previse.

Mozda je dobro proveriti sa agencijom kad budemo kupovali karte. U svakom slucaju ako jos neko zna nesto o ovome, neka slobodno kaze.

wingreen
14.08.2008, 10:19
Vrlo korisne informacije za nas sa malom decom :)

landlord
14.08.2008, 10:23
Vrlo korisne informacije za nas sa malom decom :)

Hahaha, samo sam cekao kad ces se ukljuciti na ovu temu..

P.S. Ima li kakvih novih info o obdanistima i sl?

stizeljeto
14.08.2008, 11:07
Moze neko podeliti s nama i neki kreativni nacin kako izdrzati let od vise od 10 casova sa malim detetom? Ajde kad spavaju ali dok su budni... Pa tek cekanja na aerodromu, ah!

landlord
14.08.2008, 11:15
Nedavno kad sam isao do Ceske, letio sam do Munchena zajedno sa jednom zenom koja je isla u Kanadu sa 8 mjesecnom bebom. Ne znam kako je bilo do kanade, ali do minchena se beba niej cula u avionu.. Ja sam se divio toj zeni jer je isla sama.. ali uvijek se nadje neko ko pomogne..

Mozda da probas sa apaurinom izdrobljenim u mlijeko?:)

xeg
14.08.2008, 11:51
lol@landlord:D

Malo sale nije na odmet tako da se i ja pridruzujem prakticnim savetima oko male dece u slici i reci (nekada sam negde to nasao pa evo par):
http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Baby%20Do%20s%20and%20Don%20t%20s/3.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Baby%20Do%20s%20and%20Don%20t%20s/14.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Baby%20Do%20s%20and%20Don%20t%20s/21.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Baby%20Do%20s%20and%20Don%20t%20s/22.jpg
:D

stizeljeto
14.08.2008, 11:57
:) :) :)

Da, da malo sale nije naodmet. Fala za savete, nije lose da se covek podseti na neke stvari. heheheh!

wingreen
14.08.2008, 12:17
Landlord :),sta cu,moram!Ovde nema puno parova sa malom decom pa mi svaka informacija od koristi...
A sto se tice obdanista jos uvek nista ali mislim da cu uskoro saznati nesto,pa cu podeliti sa ostalima koje zanima ta tema:)!
Sto se aviona tice pretpostavljam da je lakse kad je beba manja jer one onda samo spavaju i jedu, problem su deca od godinu do dve-njih mesto ne drzi a tesko im je nesto objasniti:D...a to do cekanja aviona valjda nije problem,imaju na aeorodromu neke igraonice za decu:)

wingreen
14.08.2008, 12:20
Stizeljeto,evo jednog korisnog teksta a zove se Preziveti let sa bebom:D
Let sa bebom, ili malim detetom može dovesti do solidnih turbulencija. Od nalaženja adekvatnog mesta za promenu pelena, preko umirivanja deteta, pa sve do okolnih putnika koji prevrću očima, roditelji u avionu imaju pune ruke posla. Kako bi vaša beba imala čime da se zanima, ponesite neke nove igračke, ili igračke koje nije videla neko vreme. Uz malo promišljenosti pre i tokom leta, vi i vaša beba možete preživeti vožnju uz minimalne glavobolje.

Rezervisanje mesta
Kada bi svet bio savršen, vaše dete bi spavalo tokom celog puta. Ali klinci su nepredvidivi, kao i odlaganja letova, što ceo proces planiranja čini komplikovanijim. Ako vaše dete inače lepo spava u kolima, najbolje vam je da zakažete let u vreme dremke, kaže Elizabet Pentli, autor knjige "Nežna briga o bebi". No ako dete nema ustaljen ritam spavanja, bolje ne pokušavajte da zakazujete u vreme kada obično spava, jer moglo bi da bude budno i nemirno tokom celog puta, ona dodaje. Pentlijeva predlaže da uzmite poseban odeljak i kolevku za dete, ako je u pitanju novorođenče. Međutim, ona upozorava da je prednji deo aviona manje zgodan kada su u pitanju starije bebe, ili mala deca, jer, u slučaju nedostatka prostora ispod, ili između sedišta, moraćete igračke i druga pomoćna sredstva držati u gornjoj pregradi, što znatno otežava njihovu pristupačnost.

*ta spakovati?
Roditelji ne bi trebalo da računaju sa tim da će sam avion biti zanimljiv detetu, kaže Pentlijeva. Važno je poneti mnogo igračaka, pogotovo onih koje detetu nisu poznate, tako da može da ih ispituje po prvi put tokom leta. Umesto da kupujete nove igračke, možete i skloniti neke od starih neko vreme pre puta i onda ih ponovo pokazati tokom leta.

Ne propustite
Zapamtite, vaše dete se vrlo lako može zaintrigirati mnogim stvarima, čak i nekim vrlo prostim, kao što je zgužvana, prazna kesa, kaže Rejčel Fišmen Fedešen, urednik sajta Parenting.com. Pogotovo je važno da poneste velike količine grickalica, jer poslednje što želite je da budete zarobljeni u avionu sa gladnim detetom. Hrana takođe može pomoći bebama kod zapušenih ušiju i da se nečim zanimaju. Kao dodatnu pogodnost, možete podeliti hranu sa okolnim putnicima koji nisu oduševljeni što sede pored porodice sa bebom, time ublažavajući njihovo nezadovoljstvo.

Kada se ukrcati?
U slučaju da dvoje roditelja lete sa detetom, Federsenova predlaže da se jedno od njih ukrca ranije, kako bi "pripremilo teren". Za to vreme, drugi roditelj može čekati na izlazu i ukrcati se što je kasnije moguće. Ovako će vaše dete stalno biti u pokretu i možda se i izmoriti do trenutka kada ga postavite na svoje mesto, ona dodaje. Za roditelja koji putuje sam, ona predlaže da se ukrcaju ranije, kako bi se dete naviklo na avion i kako bi pripremili sve namirnice potrebne za zabavljanje deteta. Naravno, ako je vaše dete već imalo negativnih iskustava sa avionima, nije preporučljivo dodatno ga mučiti ranijim ukrcavanjem.

U sedištu, ili u krilu?
Iako specijalna sedišta nisu obavezna za malu decu, FAA (amer. - Federal Aviation Administration) preporučuje ista. Roditelji koji to mogu da priušte bi mogli otkriti da se njihova deca u njima osećaju udobnije i lakše zaspu nego u roditeljskom krilu, kaže Pentlijeva. Takođe, zbog sedenja na višoj poziciji, deca će moći da bace pogled kroz prozor i da uživaju u pogledu. Naravno, da biste doneli sedište za bebu u avion, morate ga vući po aerodromu. Kako biste se izborili sa tom neprijatnošću, nekoliko kompanija sada nudi sedišta koja se mogu sklopiti, i/ili zakačiti za kofer sa točkićima. Ako i držite dete u krilu, izbegavajte da vezujete i sebe i bebu jednim sigurnosnim kaišem, jer nije bezbedno, rekla je Pentlijeva.

Zov prirode
Većina roditelja zna da je najbolje promeniti pelene bebi u poslednjem mogućem trenutku pred ukrcavanje. Ali i preduzimanje ove mere ne garantuje da vam se tokom leta neće desiti još neka takva uzbuna. Stolovi za menjanje pelena nisu baš česti na avionima, tako da je u slučaju nužde pametno imati prenosivu dasku sa sobom. Tako biste ovaj zahvat mogli obaviti bilo gde - u i van kupatila. Gde god da presvlačite bebu, imajte na umu da stjuardese služe hranu, pa ne smeju da diraju prljave pelene, rekla je Pentlijeva. Pritom, nastavila je, verovatno to ni ne žele. Ona predlaže korišćenje plastičnih kesa, ili kesa za povraćanje, koje bi nakon upotrebe bacali u smeće u kupatilu. Lori Kvong, majka četvoro dece, naučila je na teži način da jedno od njene dece ne podnosi vožnju. Na letu iz Kanzasa za Koreju, ona je bila spremna, ponevši dodatnu odeću, ali kada je njena ćerka povratila po njenom mužu, on je morao da trpi svoju smrdljivu odeću do kraja puta. Pouka: poneti odeću za decu i za roditelje.

Drugi putnici
Nije tajna da mnogi putnici ne vole da sede pored beba, ali dokle god jasno dajete do znanja da dajete sve od sebe, šanse su da ćete isprovocirati simpatije. Ako se vaše dete loše ponaša, dobra taktika je da se dete nežno, ali strogo ukori, kaže Federsenova. "Ne na loš način, već glasno, tako da okolni putnici znaju da dajete sve od sebe da umirite dete i da mu ne dajete da radi šta hoće." S druge strane, ako budete defanzivni i ljutiti, samo ćete ih još više iritirati.

Olivera
14.08.2008, 18:37
Olivera, fala na odgovoru.
Moj sin ce imat 2 godine za vreme leta. To znaci puna karta i njegovo sediste valjda. Pitala sam druge frendove koji cesto lete za Ameriku. Oni kazu da nisu nikad nosili autosediste za decu. Kazu da se pri poletanju i sletanju dete drzi u krilu i stjuardesa daje poseban kais za njih.

Za vreme leta dete sedi u normalnom sedistu, a moze koristiti normalni kais koje svako sediste ima, navodno se moze prilagoditi detetu. Uglavnom, nadam se da je ta informacija tocna, jer ce mi umnogome olaksat putovanje. Uz to mislim nosit i kolica za maloga pa bi mi autosediste bilo stvarno previse.

Mozda je dobro proveriti sa agencijom kad budemo kupovali karte. U svakom slucaju ako jos neko zna nesto o ovome, neka slobodno kaze.

Bebe od 0-23.99 meseci u aviosaobracaju su infants. Placaju 10% od cene aviokate i njima ne sledi sediste u avionu.
Od 24meseci do 11 godina su childes i oni placaju 67% od aviokarte + aerodromske taxe i njima obavezno sledi sediste u avionu.
Tako da Vas sin ce putovati kao child sa sopstvenim sedistem.
Sto se kolica tice, u vecini aviokompanija nemozete nositi kolica sa sobom u avion.
Ali postoji takozvana "dellivery at gate" kategorija prtljaga u koja spadaju i decija kolica. To znaci da ovizno o aviokompaniji dete vozite u kolicoma do gate-a ili do cekin-ga, gde je preuzimaju stjuardesa ili ceker i na kolica stavljaju tag (nalepnicu) na kojoj pise dellivery at gate. To znaci da cim izadzete iz aviona na ulasku u aerodromskoj zgradi ponovo Vam donesu kolica tako da ne morate da je cekate na lenti za kofere.
Ona ne mogu u avion iz razloga sto max. dimenzije za handbaggage su 56x45x25 cm i ne mogu da stanu u kaseti za rucni prtljag u avionu.
Ali....(uvek kod nas imate ono ali... i uvek smo mi u pravu :rolleyes:) racunajte n ovo:
Free baggage allowance (ne onaj rucni nego koferi koji idu dole u avionu) za USA je 2komada od po 23kg. Znaci ne smete da nosite vise od 2 komada svaki putnik sa kartom i ne sme jedan komad da bude vise od 23kg. A kolica ce da budu komad br.2 za Vaseg sina tako da za njega cete morati imati samo 1 kofer, ne tezi od 23kg (iako kolica ne teze vise od 5-6 kg. :o ).

stizeljeto
15.08.2008, 08:26
wingreen i olivera, jako dobri saveti!

neke stvari prvi put cujem, ovo za kolica sam znala da se ostavlja na check inu ali ovo da se kolica smatraju drugom prtljagom od sina je novost. To znaci da za ameriku idu pet a ne sest kofera. To je jako dragocena informacija. Fala!

upute za ponasanje sa malim detetom u avionu su takoder fantasticne. Nas smo troje sto idemo tako da ako dobijemo a verojatno cemo dobiti tri mesta jedno do drugoga mozemo spustiti naslonjace za ruke i raskomotiti se, a malenom ce biti komotnije kad pozeli spavati.

Bravo za savete!!!:) :)

D$D
10.09.2008, 19:03
wingreen i olivera, jako dobri saveti!

neke stvari prvi put cujem, ovo za kolica sam znala da se ostavlja na check inu ali ovo da se kolica smatraju drugom prtljagom od sina je novost. To znaci da za ameriku idu pet a ne sest kofera. To je jako dragocena informacija. Fala!

upute za ponasanje sa malim detetom u avionu su takoder fantasticne. Nas smo troje sto idemo tako da ako dobijemo a verojatno cemo dobiti tri mesta jedno do drugoga mozemo spustiti naslonjace za ruke i raskomotiti se, a malenom ce biti komotnije kad pozeli spavati.

Bravo za savete!!!:) :)


Mi smo putovali ( BG-Chicago) sa detetom od dve godine( doduse falilo nam je nedelju dana do dve godine)- nije placao punu kartu. Sedeo nam je u krilu i to je zaista nesto odvratno jer smo se ja i suprug izlomili, mada mislim da nebi bilo mnogo drugacije i da je imao svoje sediste........... ali....... spasile su nas tabletice protiv povracanja( Dimigal ) jer je on skoro ceo put spavao- moram da napomenem da nam je sin veoma aktivan. Stoga proverite ipak sa vasim Dr. da li je u redu da date detetu ovaj lek i koliko( to je uglavnom 1/2 ili1/4 tabletice na svakih 8h).

stizeljeto
10.09.2008, 20:00
Jel vas sin imao i prije problema sa povracanjem? Ili ste tablete uzeli iskljucivo da se smiri i prespava putovanje?

Nas ce mali tek napunit 2 godine i isto je dosta aktivan. A u posljedna dva duza putovanja smo vidili da povraca u autu na vijugavom terenu.

D$D
11.09.2008, 00:42
Jel vas sin imao i prije problema sa povracanjem? Ili ste tablete uzeli iskljucivo da se smiri i prespava putovanje?

Nas ce mali tek napunit 2 godine i isto je dosta aktivan. A u posljedna dva duza putovanja smo vidili da povraca u autu na vijugavom terenu.

Ne, te tabletice smo uzeli samo da bude miran u toku putovanja, i verujte bio je.
Ceo put je prespavao jednu polovinu smo mu dali u Frankfurtu a drugu negde na pola puta izmedju Evrope i Usa.

landlord
11.09.2008, 07:18
a meni su se smijali kada sam spominjao apaurin u mlijeko..:)

wingreen
11.09.2008, 07:24
Eto leka i za nemirluk, a bas sam se pitala kako bi moja devojcica izdrzala mirna toliki let!:)

stizeljeto
11.09.2008, 07:48
Vredi probati u svakom slucaju. Probat cu ih nabavit u apoteci i upotrebit ako zatreba. Inace prijateljica mi kaze da je ona takav put relativno lako izdrzala. Kaze da joj je ponjela neke novije igracke, i neko vrijeme ju pustila da seta po avionu i zabavlja ljude. Nekako je i to proslo. Nisu imali losa iskustva. Jedino sto ona kaze kao prednost je da je nosila auto sjedalicu. Malena je mogla spavati u necem poznatom i udobnom. Mene to zanima, kako ce nas maleni spavati bez autosjedalice, na samo tom sjedalu u avionu.

pence
03.10.2008, 13:19
Ovo sa lekom je dobar savet. Nije mi palo na pamet a idemo do San diega (20 sati puta) sa jednom bebom od 4 meseca i sinom koji sad puni 2 god. Nek nam je Bog u pomoci!