PDA

View Full Version : Milwaukee, Wisconsin


Schlbaizer
26.02.2009, 06:55
da li bi neko mogao mogao da napise nesto o klimi, poslu, cenama i delovima grada gde je bolje za zivot sa malom decom(2-5)?

ako budem izvucen na lutriji postoji mogucnost da odem sa porodicom u Milwaukee, jer moj prijatelj ima dobre prijatelje tamo, pa se nadam da ce nam pomoci u startu oko snalazenja.
pozz

malasestra
26.02.2009, 12:46
Pitaj tog prijatelja da ti da malo više informacija. Ja nemam pojma ali evo ti link do Milwaukee foruma (http://www.city-data.com/forum/milwaukee/) na City-Data pa pročešljaj malo, ima dosta dobrih informacija. Možeš da se registruješ pa pitaš tamo šta te zanima, informacije iz prve ruke. A za posao i cene stanova pogledaj na Salary (http://www.salary.com) i Craiglist (http://milwaukee.craigslist.org/).

dreamerns
26.02.2009, 15:18
Posto je udaljen svega 70 milja od Chicaga....pretpostavljam da je klima ista kao i ovde...ostre zime, uzasni vetrovi i velika vlaga (tako da je leti to zajebano). Ne znam mnogo o samom gradu, osim da ima najbolji festival piva u US....svi ga hvale :-)

landlord
26.02.2009, 16:13
heheh.. dreameru kako si odmah provalio za festival piva..
koje si ovde pive pio?

dreamerns
26.02.2009, 17:02
heheh.. dreameru kako si odmah provalio za festival piva..
koje si ovde pive pio?

Suvise vrsta, da bih uopste bio u stanju da vise i razlikujem.....ovde ima pivaaaa....da ti mozak stane. Doduse nije u svakoj drzavi isto...valjda u Utah ili Ohio (zaboravio sam) nemas neki izbor...ili imaju neke drugacije zakone (tako nesto, ako neko zna vise...nek napise...bas me interesuje).
U svakom slucaju, ovo njihovo Bud i Miller light i sl. je obicna voda, medjutim imaju tonu uvoznog piva, a i one male pivare sa pub-om (imas pub i ujedno je i pivara....nude svoje pivo). Takodje imas i te manje lokalne pivare...bar u Chicago imas bas jako velik izbor piva (pogotovo psenicnog). Ja jako volim japansko Sapporo, ma azijati imaju dobra piva (tj...mi smo navikli na taj ukus). Kada kupujem na gajbu, onda kupim stella ili sl...evropsko neko, dok kada kupujem 6 pack, onda kupim ili neku egzotiku (npr. jamajkansko) ili neko americko domace. Kada kupujem jednu limenku od 1/2 l onda uzmem ono japansko.

kaneolopa
26.02.2009, 17:04
koje si ovde pive pio?

Sve uvozno! Domaca piva su uzas... da ne pricam koje mamurkluke ima covek posle samo 1 limenke piva. Od domacih mozes mozda da prodje Blue Moon i Sam Adams... ostalo je sve zanemarljivo. Najpribliznije jelenu i lavu su Sopuro - japansko pivo... i Red Stripe jamajkansko. Neverovanto je da ces naci sva moguca lite piva ali ne i sva regular ... tako do sada nisam uspela da nadjem amstel obican... smo na lite sam naleta.
Kada porucujes toceno pivo to ti je obicno 1 pitna... veliko i 1/2 pinte malo... a najbolja varijata ti je da poruchis pitcher (mali bokal pun piva) kada si u baru... zavisi koliko pijes :woohoo:
Ono sto je divno u US jeste ogroman ali stvarno ogroman izbor piva... ipak je ovo pivska nacija... tako da mi psole 4 meseca josh uvek istrazujemo razno razne vrste piva :D

Sloba_Kg
26.02.2009, 23:40
heheh.. dreameru kako si odmah provalio za festival piva..
koje si ovde pive pio?

Lande, probaj Yuengling lager, iz PA je, tamosnje lokalno kazu najstarija pivara u US. Meni se svidelo...
Vec sam ga spominjao negde na forumu, sad je pitanje da li ga ima van PA...
Pozzz

landlord
27.02.2009, 08:19
Ja sam isto pivopija.. i bas uzivam u pivu.. Volim gorča piva. Tipa Nikšičko, vjerujem da sarajevsko niste probali.. ono mi j esuper.. a i Jelen mi je mnogo dobar.

A pored toliko vrsta piva.. jedva cekam.. da to sve isprobam. U Pragu su mi se svidjele posebno one male pivnice sto prave svoje pivo. Jedino mi je smetala higijena u tim lokalima.. Tipa imaju onu vodu sa sapunicom.. u nju urone prljavu sacu.. izvade je i toce pivo.. :smrc:

Valjda alkohol pa dezinfikuje..:)

dreadnot
15.06.2010, 13:09
E pa drugari, i mene da malkice ogreje sunce... naravno posle dobitka vize. Kako stvari za sada stoje ode vas dreadnot u Milwaukee, WI kod drugara sa fakulteta. Kako ce biti i sta me sve ceka tek ce se videti, ali je barem jedna briga za sada skinuta sa vrata - imamo nekog da nas doceka i smesti za prvo vreme. Molim sve clanove koji imaju bilo kakvu informaciju o ovom gradu da je postuju. Unapred se zahvaljujem!

imarkovic
15.06.2010, 16:57
Ja ne znam nista o ovom gradu, pa necu biti bas od koristi, ali zelim da cestitam na donetoj odluci! Drago mi je da ste nasli gde cete se smestiti i da imate nekoga da vam u tome pomogne. Na kraju krajeva, to je mnogo vaznije od samog mesta.
Ako se ne varam, u tom delu USA je divna priroda (planine, sneg, suma, jezero), ko to voli. Kad vam dosadi zima, dodjite u Texas na odmor!
Srecno!

dreamerns
15.06.2010, 17:00
Hehe...dolazis nam znaci u komsiluk...odlicno
Ja sam bio tamo pre jedno 3 nedelje. Udaljen je nekih 90 milja od Chicago, tako da ti je i on blizu...sto se tice traznje poslova i sl. Sto se samog Milwaukee tice, mali gradic. Ima jedan deo kod jezera koji je lep (gde se nalazi arts museum, koji je fantasticna gradjevina) i imas neki river walk pored reke koji ima gomilu malih restorancica i pivnica i sl. Nije nesto narocito urban, koliko sam ja primetio....odnosno, verovatno ce ti trebati kola. Nekada je bio svetska prestonica piva, ali mnoge od tih fabrika su se zatvorile (ostao je samo Miller od tih velikih). U svakom slucaju, ima gomilu malih pivnica koje prave svoje pivo. Ako volis pivo, ima odmah da se uklopis :-) Takodje, Harley Davidson je iz tog grada i ima muzej svoj tamo. Jako dobar letnji festival se organizuje u Milwaukee. Nazalost, sto se poslova tice, to ne znam kako stvari stoje.... Znam da je drugi valjda grad po redu po populaciji Srba u USA. Wisconsin kao drzava je poznata po mlecnim proizvodima, tako da ako volis sir....i toga ima :-) Ono sto mi je interesantno, a sto nisam licno iskusio je da Ameri (makar ovde u Chicago, a cuo sam to i od drugih) smatraju stanovnike Wisconsin-a malko cudnim. Navodno su kompletno drugacijeg mentaliteta i pogleda na svet. Nisam bas uhvatio jasnu sliku sta je to tacno drugacije. Inace, radnja serije lude sedamdesete se odigrava tamo.

By the way....jako mi je drago sto nam dolazis u komsiluk :-)

pekka
15.06.2010, 17:11
Drede, cestitke za lepe vesti. Jasno je da sve ide u pozitivnom smeru, sto se moze i ocekivati za nekog tako pozitivnog kao sto si ti.
Upravo sam izvukao sa police primerak casopisa "Architectural Record" iz marta 2002. godine na cijoj naslovnoj strani se nalazi objekat koji je spomenuo Dreamer, kao spektakl grada u koji odlazis. Radi se o Miwaukee Art Museum-u koji je projektovao veoma poznati i genijalni spanski arhitekta Santiago Calatrava. Moram reci da ti zavidim sto ces ga videti pre mene.:belj:
Srecan put i srecno u novom pocetku.:bravo:

dreamerns
15.06.2010, 17:37
Ako se ne varam, u tom delu USA je divna priroda (planine, sneg, suma, jezero), ko to voli. Kad vam dosadi zima, dodjite u Texas na odmor!
Srecno!

Nazalost, ovde nema planina na 1000 milja u okolini (ako ne i vise). Mozda neko brdasce se negde nadje, ali najo planine.

dreadnot
16.06.2010, 08:19
Sve je u zivotu cudna igra sudbine i iznova i iznova se uveravam da neko vuce konce sudbine i slatko se smeje... Jedan jedini put kada sam bio u USA (2004), bio sam upravo u Wiskonsinu, a gle cuda, bas tamo me vodi zivotni put. Ono sto je za mene i moju struku ohrabrujuce je da je to drzava sa najvise krava u Americi. Drago mi je da cu biti u komsiluku sa "nasima" u Chicagu, pa se, Boze zdravlja, vidimo kad se malo stabilizujemo. Inace, najverovatnije letimo negde sredinom septembra.

steelers
16.06.2010, 18:24
Bravo Dread, jedan on moja TOP 3 grada. Pored Packersa prvo sto mi padne na pamet o WI je Frank Lloyd Wright. Beaver State :papa::beer:

nemili
16.06.2010, 18:51
E pa napokon da nas uputis posle duze vremena cutanja. :==D: Salim se malo, verujem da ste u zurbi, planovima i razmisljanjima.
Znam samo da je Milwaukee poznat po Harley-Davidsonu i da se u njemu nalazi fabrika i muzej. Takodje znam da stanovnike Wisconsina zovu cheeseheads i da svi na utakmicama Green Bay Packersa nose kape u obliku sira!

nemili
16.06.2010, 19:01
Bravo Dread, jedan on moja TOP 3 grada. Pored Packersa prvo sto mi padne na pamet o WI je Frank Lloyd Wright. Beaver State :papa::beer:

Mislis brewers state? :beer:

dreamerns
16.06.2010, 19:25
Koliko znam nadimak joj je America's Dairyland. To im pise i na tablicama za kola.

Good Spirit
16.06.2010, 19:35
Srbija od Tokija do Milvokija :srpskivi::laugh1:

steelers
16.06.2010, 20:34
Mislis brewers state? :beer:

Пиво може увек :==D:
Nickname(s): Badger State; America's Dairyland (by Wikipedia)

Imam onaj travel guide o Milkiju, reklamira se neki jako poznat srpski restoran. :drool:

nemili
16.06.2010, 20:38
Ahaaa. Pa badger http://homestudy.ihea.com/wildlifeID/fws_badger.jpg nije isto sto beaver http://ibexinc.files.wordpress.com/2009/04/beaver.jpg! :belj:

steelers
16.06.2010, 21:06
Ма крзно је крзно :smrc::smrc: Надам се да нам Дред неће замерити што мало обнављамо градиво на његовој теми.

lenhi
16.06.2010, 21:23
Dreadnot sve najbolje i sa srećom!
Ovde bih forumaše pitao još jednu stvar!
Neko reče da je jako bitno imati nekoga za početak kao pomoć u USA, da je vrednije i od dosta drugih stvari. Slažem se!
Šta je po vama pomoć nekoga u USA za početak?
Recimo prijatelj kod koga dolaziš ima manji stan a nas je 3-4 člana porodice! Da li ima pravo da nas primi tolike u stan? Ili recimo prijatelj kaže ja ću ti pomoći da pronađeš stan, bićeš kod mene 15 dana, ali naravno finansijski ti ne može pomoći ni dolar! Ima li ta podrška i pomoć neki minimum da čovjek može reći da mu je taj neko tamo od koristi? Možda sam uopšten ali opet volio bih da čujem šta po vama treba očekivati kao "osnovna" pomoć prijatelja.
Pozdrav!

dare_ns
16.06.2010, 23:37
Dreadnot sve najbolje i sa srećom!
1. Šta je po vama pomoć nekoga u USA za početak?
2. Ima li ta podrška i pomoć neki minimum da čovjek može reći da mu je taj neko tamo od koristi? Možda sam uopšten ali opet volio bih da čujem šta po vama treba očekivati kao "osnovna" pomoć prijatelja.
Pozdrav!

1. Za početak, njihova adresa na formularima, na koju mogu da stignu dokumenta. Pomoć za pronalazak stana. Pomoć oko kupovine kola (koji su dileri OK, koja su osiguranja OK...). Opšta uputstva za šoping i upoznavanje grada (''e, imaš tamo popust za TV, računari su jeftini, a onamo ti je nameštaj bagatela'', ''matori, obavezno kad prolaziš, a imaš vremena, svrati u tu kafanu...'', i tako to :D). Pomoć pri traženju posla (možda je već dovoljno upoznat gde se može naći pristojan posao, ili da te uputi na nekoliko mesta gde je radio, a zna da gazdi treba radnika...).

2. Adresa i pomoć za pronalazak stana.

Meni je iskreno, pod uslovom da me ikad izvuku, samo ovo drugo potrebno. Ništa više. Nekako mi je neprijatna i pomisao da parazitiram kod nekoga mesec, dva.

P.S. Sorry Dred što ti zagadih temu :) I želim ti puno sreće ;)

stanko76
18.06.2010, 11:18
Pozdrav! Boravio sam u Milvokiju, 4 puta po 6 meseci (b1/b2 visa), extra gradic, ko voli mirniji zivot - Wisconsin.

dreadnot
30.06.2010, 10:03
Bas mi je drago da punite moju temu korisnim informacijama, nema zagadjivanja, svaki komentar je dobrodosao. Dakle, da razjasnimo jednu dilemu - Wisconsin je badger state, ime je dobio ne po zivotinji jazavcu, vec su prvi doseljenici ziveli po zemunicama, zvali su ih "jazavci", pa je ostalo. Takodje, WI ima najveci broj krava u USA i ogromnu proizvodnju sira (pre svega chedar), pa otuda dairy i chees kao simboli.
Volim mirniji zivot, pa mi to odgovara, prosla me zelja za halabukom.
Sto se tice pomoci prijatelja, meni je bilo najvaznije da imam nekoga da nas saceka na aerodromu, da ne lutamo prvog dana kao slepci i ne znamo kuda da se denemo. Sve ostalo je takodje deo iste price - pomoc savetima, preporuka kod poznanika da sam OK i da moze da me zaposli ako ima mesta i sl. Na finansijsku pomoc nikada ne bih racunao, to bi me bilo sramota i da pomislim. Ja i ne mislim da sedim dugo kod ovog mog prijatelja kod koga idem, a pogotovu ne dolazi u obzir da zivimo na njegov racun. Lepo kaze nasa poslovica - Ako smo braca nisu nam kese sestre, kao i ona Cist racun - duga ljubav. Kad se pare umesaju ode drugarstvo do vraga...

lanas
30.06.2010, 14:44
Sto se tice pomoci prijatelja, meni je bilo najvaznije da imam nekoga da nas saceka na aerodromu, da ne lutamo prvog dana kao slepci i ne znamo kuda da se denemo. Sve ostalo je takodje deo iste price - pomoc savetima, preporuka kod poznanika da sam OK i da moze da me zaposli ako ima mesta i sl. Na finansijsku pomoc nikada ne bih racunao, to bi me bilo sramota i da pomislim. Ja i ne mislim da sedim dugo kod ovog mog prijatelja kod koga idem, a pogotovu ne dolazi u obzir da zivimo na njegov racun. Lepo kaze nasa poslovica - Ako smo braca nisu nam kese sestre, kao i ona Cist racun - duga ljubav. Kad se pare umesaju ode drugarstvo do vraga...


Potpuno se slazem sa tobom, narosito sto se tice finansija. Spremna sam da placam stanarinu kod tih ljudi kod kojih treba da budem. U pocetku dok se covek ne snadje, veoma je tesko. Meni mnogo znaci da imam adekvatne informacije, kako da se snadjem u gradu u kom se nalazim, o cemu treba da vodim racuna.

Znam da ovo nije a poredjenje, ali je ipak neko iskustvo. Kada sam imala 19 godina, dosla sam u Beograd iz Uzica i u pocetku sam bila potpuno izgubljena. Imala sam neku ujunu, koja mi nije cak davala ni prave informacije, pa sam u gradu obicno pitala policajce ili fine ljude na ulici. Brzo sam se prilagodila i te 1995 godine, ljudi su bili bolji i normalniji, nego sada. Sada mi je sve lako i trudim se da pomognem drugima, ako zatraze pomoc, narocito studentima.

Sve najbolje!:grin:

dreadnot
06.07.2010, 08:46
Vec sam pomenuo na drugom mestu, ali da navedem i u "svojoj" temi - karte su kupljene i letimo iz Budimpeste preko Amsterdama za Chicago 17. septembra. Nek nam je sa srecom!

Score
06.07.2010, 14:06
Dreadnot,

Ja zivim u Budimpesti, i bas bi mi bilo drago da se sretnemo dok si u Budimu gradu cekajuci avion, i da popricamo o celoj proceduri, jer i ja sam dobio pismo u 2011 izvlacenju :grin: i cekam na poziv za interview. my e-mail: thecore01@yahoo.com

dreadnot
06.07.2010, 14:44
Plasim se da necemo imati vremena jer ce nas da dovezu direktno iz Beograda na aerodrom, jedno 2 sata pre poletanja, a let je u 7.05 ujutru. Ako imas pitanja posalji mi poruku (mada mislim da moras da imas odredjen broj postova da bi ti proradilo slanje privatnih poruka, nisam siguran), ili pitaj na forumu. Sto se tice cele procedure, detaljno je razradjena u odgovarajucim temama.

Score
06.07.2010, 15:35
Ma nije mi nikakva frka za proceduru, tacno znam sta i kako treba da uradim, jednostavno sam hteo da vidim i popricam sa jednim "zivim" primerkom osobe kojoj se desilo (skoro) isto sto i meni, i cujem o iskustvima iz prve ruke, radije nego o savetima sta i kako, ali ako je situacija takva... U svakom slucaju, sa srecom! :;D:

steelers
13.07.2010, 17:39
Posalji nam 'kilo sira.

dreadnot
14.07.2010, 08:43
Ih kilo, malo je... da samo vidis kakve varijante imaju... sa papricicom, sa biberom... milina...

steelers
14.07.2010, 20:40
Ne brini ja ne biram mnogo. Ja bih sa mlekom.

Bockyman
14.07.2010, 22:46
Ih kilo, malo je... da samo vidis kakve varijante imaju... sa papricicom, sa biberom... milina...

Може,може са папричицом! :suure:

СРЕЋНО!!!!!

dreadnot
15.09.2010, 09:19
Samo da najavim da se opasno priblizio datum polaska. Pripreme su u toku, prebiramo sta cemo da spakujemo, glava me vec zabole od sitnih nedoumica i jurnjava. U cetvrtak uvece krecemo iz Beograda za Budimpestu, a onda "Fly Robin, Fly". Sledeci post ce najverovatnije biti sa one strane bare...

Score
17.09.2010, 14:18
I ode covek...:papa:.... neka, eto i mene za njim u Aprilu (nadam se?), blago meni...a i vi ostali cete polako...samo strpljenja..

dreadnot
18.09.2010, 20:56
Dragi moji, evo me sa one strane bare... sad mi se cini kao da nisam verovao da ce taj trenutak ikada doci, kad gle cuda - Jovanovici su u USA!!! Naravno, jos uvek ne mogu da vam prenesem nikakve impresije jer smo sa aerodroma dosli pravo u kucu mog kolege koji nas je prihvatio za prvo vreme, dobro se ispricali, pa se dobro ispavali, tako da cemo tek danas malo da zujimo do Milvokija, tek da udahnemo malo gradskog vazduha is teknemo utisak o mestu u kome smo. Za sada jedino mogu da kazem da je procedura ulaska veoma jednostavna i brzo se zavrsava, osim ukoliko, kao u nasem slucaju, nije citav red roditelja koji "uvoze" decu iz kine. Naravno, Amerikanci - usvajaci imaju prednost i njihova deca idu preko reda, pa smo malo sacekali dok prvo zavrse papirologiju za njih, a onda smo odradili nase, potpisali se, dali dobre stare mastiljave otiske prstiju, dali novu adresu i to je to. Da, najvaznije, usput smo izgubili jedan kofer, ali su ga odmah danas doterali na kucnu adresu, cak pre nego sto smo stigli da raspakujemo ostale, tako da to i nije bila nikakva nervirajuca situacija.
Kako se sta novo bude desavalo, ja cu vas izvestavati, posebno vezano za grad o kome se radi u ovoj temi, da ne bude ostalih informacija koje imaju svoje topike na drugim mestima.

dreadnot
23.09.2010, 04:13
Juce smo predali zahteve za SSN, sve proteklo OK, kazu za 7 - 10 dana bice u posti...

Sloba_Kg
23.09.2010, 05:21
E pa dobrodosli i lepo se snasli.
Nadam se da su prvi utisci bar onakvi kakvi su bili nasi kad smo ddosli.
Samo polako, znate na sta trebate da se fokusirate na startu a sve ostalo ce da dodje vremenom.
Sad kad se okrenem i kazem da sam ovde skoro 18 meseci zvuci dugacko a proslo je jaaaako brzo.
Kao sto rece neko, pisi sta se desava i puno srece!

dreadnot
30.09.2010, 01:34
Javljam se sa malim zakasnjenjem jer me je strefila nevidjena prehlada, temperatura preko 39, dusu Bogu, Bog je nece... Sada je vec bolje, vadim se iz bedaka, pa moram da se pohvalim - dobio sam SSN za celih 4 (i slovima CETIRI) dana od dana podnosenja zahteva. Nisam bas pratio, ali mislim da je to rekord. Uskoro cu mnogo vise da vam pisem o mogucnostima dobijanja pomoci u Wiskonsinu. Ne znam za druge drzave, ali ovde ima dosta sasvim legalne pomoci nezaposlenima, pa jos ako su sa malim detetom, eto srece. Mi za sada imamo nekih 520$ u kuponima za hranu, a ocekuje nas i besplatno zdravstveno osiguranje, pomoc u rentiranju stana i pomoc u trzaenju posla. Pa i nije tako lose za Ameriku, samo kad se malo procunja...

olivera77
30.09.2010, 02:20
Dread kada budes u mogucnosti napisi na koji nacin ste dobili te kupone,gde ste se obratili za pomoc za rentiranju stana,trazenja posla...da li je to neka agencija,organizacija,sta vec...sta je potrebno od dokumentacije za besplatno zdravstveno... cisto da ljudi koji i ne budu bili u WI mogu potraziti tu vrstu pomoci.Kakva je procedura i sl.

steficacvek
30.09.2010, 06:36
To je super dread! Znam za takve progame, i AZ nudi dosta pomoci, ali ipak postoji uslov da odredjeni period budes legalni rezident prije nego sto mogu da te odobre. Samo naprijed!

cile
30.09.2010, 08:57
Bravo! Drago mi je zbog Vas.Samo ti nama nastavi da *cunjas*:;D:,ima u tome dobrog!:bravo:
Ne bi me iznenadilo i da nas obavestis da ces se kandidovati za ,recimo
,gradonacelnika,ha!
Samo napred i hvala sto delis sa nama informacije:grin:

dreadnot
01.10.2010, 04:39
http://www.dhs.wisconsin.gov/
Sa leve strane su silni linkovi za razlicite vrste pomoci, nekih cak ni nema navedenih, a nama su ponudili. Bonovi za hranu su zapravo u vidu debitne kartice na koju ce da nam uplate svakog meseca po $520. Mozemo da ih koristimo samo za kupovinu hrane, bas smo danas koristili karticu po prvi put, kupili i neka sredstva za ciscenje, kad je izasao racun preko kartice proslo samo ono sto je hrana, a ostalo smo kesirali. Uskoro treba da nam stigne odgovor za besplatno medicinsko, a danas smo isli i za neki W-2 program - pomoc u trazenju posla. I to ce nam javiti za nedelju dana da li smo upali, a ako udjemo onda nam na racun svakog meseca uplacuju oko $670 dok smo u programu. Nije lose za pocetak, moze da se planira sa malo vise komocije. Da ne zaboravim, jedan nam je tip u toj lokalnoj ispostavi za county u kome zivimo (tako je raspodeljena soc pomoc) rekao da cim nadjemo gajbu u koju bi da se uselimo, uzmemo lease (dodje mu nesto kao ugovor sa stanodavcem) i dodjemo kod njega, oni ce da nam plate depozit ukoliko nam budu trazili. Sve se desava kao na pokretnoj traci, malte ne sta zatrazimo moze, prosto ne mogu da verujem. Uz sve to, u tom centru ima i daily care, pa smo tamo danas ostavili klinca na tri sata, dok smo mi imali intervjue, lepo se izigrao. Sve je uradjeno da ljudima olaksa snalazenje i adaptaciju u prvo vreme. Da napomenem da su nam vec dali i letke sa adresama udruzenja koja obezbedjuju garderobu za intevju za posao (nemate odelo, moze da se nadje za male pare), a posebno namestaj i opremu za kucu kada se useljavate, takodje za smesno male pare. To cemo tek da istrazujemo i vidimo sta ima. Za ova dva poslednja treba da dokazemo da smo rezidenti okruga Waukesha (odmah pored Milvokija, zapravo tu i zivimo), i okrug nam pomaze u svemu.
Ne znam kako je u drugim drzavama, ali Wiskonsin je prilicno cool po ovom pitanju i pruza zaista puno. Najsrdacnije ga predlazem svima...

Cim bude novih imputa pisem dalje...

Magelan
01.10.2010, 05:17
Vidi da se sto pre rastosiljas tih "bonova" za hranu jer (bar u Illinoisu) umeju posle 5 godina kad se prijavis za drzavljanstvo da zezaju jer si bio na teretu drzave, a prilikom dobijanja zelene karte svi se u ambasadi zakunu da nece biti na teretu drzave ("public charge").

steelers
01.10.2010, 12:23
U Boga ti, taj Viskonsin ko Svedska, samo da nije tolko hladno :smrc:

dreadnot
02.10.2010, 06:33
Vidi da se sto pre rastosiljas tih "bonova" za hranu jer (bar u Illinoisu) umeju posle 5 godina kad se prijavis za drzavljanstvo da zezaju jer si bio na teretu drzave, a prilikom dobijanja zelene karte svi se u ambasadi zakunu da nece biti na teretu drzave ("public charge").

Svakako ne mislim da zivim od pomoci, ovo je samo privremena varijanta da se premosti dolazak i novi pocetak, a da ne bude zabune, evo zvanicne definicije public charge i sta se pod tim podrazumeva, a sta ne, tako da ja nemam sta da brinem, a ni oni koji budu radili isto sto i mi...
http://www.uscis.gov/files/article/Public.pdf

Neverhood
02.10.2010, 08:26
Svakako ne mislim da zivim od pomoci, ovo je samo privremena varijanta da se premosti dolazak i novi pocetak, a da ne bude zabune, evo zvanicne definicije public charge i sta se pod tim podrazumeva, a sta ne, tako da ja nemam sta da brinem, a ni oni koji budu radili isto sto i mi...
http://www.uscis.gov/files/article/Public.pdf

Pa to je odlicno! Nadam se samo da ne postoji neki noviji zakon koji ukida pomenuti.

lenhi
02.10.2010, 10:27
Dreadnot piši o mogućnostima zaposlenja, kolike su satnice..
Kakva je klima da li je već hladnije nego kod nas?

lenhi
02.10.2010, 15:10
Zaboravih da dodam ,piši i o cenama smeštaja? Kolke su cene smeštaja?
Srećeš li srbe po Milvokiju, ima li srpske zajednice...?
Naravno ne moraš sve odmah i odjednom, ali nastavi da pišeš otprilike ono što je i tebe zanimalo, i što si smatrao korisnim informacijama!

dreadnot
04.10.2010, 21:02
Evo malo updatea... Klinja je dobio zdravstveno, gospodja i ja ne jer po pravilima, ako nismo izbeglice, moramo da cekamo 5 godina za tu privilegiju, a za to vreme cemo da postanemo drzavljani, pa nas svejedno kaci. Nema veze, barem smo jednog (najvaznijeg) clana porodice zbrinuli. Trenutno je u Wallmartu, bira kostim za Noc vestica.
Stigla su nam pozdravna pisma USCIS-a, tako da u dogledno vreme ocekujemo da dodju i zelene karte. Osim mene (a prosle su pune dve nedelje) nema jos SSN-a za moje drage. Ici cemo ovih dana da vidimo sta se desava.
Cene stanova u Milvokiju jako zavise od lokacije. Uz jezero su neki fini delovi koji idu preko 700$. Onda, samo par blokova na zapad, krece jedan veliki, veliki deo koji je veoma jeftin, i ispod 500$, ali tamo ne zelite da stanujete... suvise je tamno... Potom slede predgradja, i tu ide, koliko sam mogao da vidim, od 700$ navise, mada jos nisam detaljno snjurao i istrazio sve opcije. Mi se nadamo da cemo za nekih 750$ naci nesto pristojno sa 2 spavace sobe.
Zima se priblizila, jutarnje temprature su oko nule, mada jos nije bilo mraza. Mora da se greje, pa su nasi domacini vec podlozili. Inace je suncano, vedro, lepa jesen okicena ludim bojama lisca - prava idila.
U subotu sam se video sa dreamerns-om i to mi je pricinilo veliko zadovoljstvo - ko kaze da Amerika razdvaja i otudjuje ljude? Eto, mi smo se znali samo sa foruma, a onda se nasli u dalekim prekomorskim zemljama i upoznali. Bas je sjajan ovaj forum, zar ne?

wrath:of:the:lich:king
05.10.2010, 04:21
Evo malo updatea... Klinja je dobio zdravstveno, gospodja i ja ne jer po pravilima, ako nismo izbeglice, moramo da cekamo 5 godina za tu privilegiju, a za to vreme cemo da postanemo drzavljani, pa nas svejedno kaci. Nema veze, barem smo jednog (najvaznijeg) clana porodice zbrinuli. Trenutno je u Wallmartu, bira kostim za Noc vestica.
Stigla su nam pozdravna pisma USCIS-a, tako da u dogledno vreme ocekujemo da dodju i zelene karte. Osim mene (a prosle su pune dve nedelje) nema jos SSN-a za moje drage. Ici cemo ovih dana da vidimo sta se desava.
Cene stanova u Milvokiju jako zavise od lokacije. Uz jezero su neki fini delovi koji idu preko 700$. Onda, samo par blokova na zapad, krece jedan veliki, veliki deo koji je veoma jeftin, i ispod 500$, ali tamo ne zelite da stanujete... suvise je tamno... Potom slede predgradja, i tu ide, koliko sam mogao da vidim, od 700$ navise, mada jos nisam detaljno snjurao i istrazio sve opcije. Mi se nadamo da cemo za nekih 750$ naci nesto pristojno sa 2 spavace sobe.
Zima se priblizila, jutarnje temprature su oko nule, mada jos nije bilo mraza. Mora da se greje, pa su nasi domacini vec podlozili. Inace je suncano, vedro, lepa jesen okicena ludim bojama lisca - prava idila.
U subotu sam se video sa dreamerns-om i to mi je pricinilo veliko zadovoljstvo - ko kaze da Amerika razdvaja i otudjuje ljude? Eto, mi smo se znali samo sa foruma, a onda se nasli u dalekim prekomorskim zemljama i upoznali. Bas je sjajan ovaj forum, zar ne?

Jeste, ja mislim da je dreamerns upoznao najvise clanova foruma :-) Srdjevicu daj neki orden, priznanje, nesto :naughty:

dreadnot
12.12.2010, 06:59
Al je zavladalo mrtvilo od kada me nema, osusila mi se tema...
Milvoki, iako trenutno pokriven prvim snegom, a od veceras i nekom groznom, ledenom kisom, zapravo je sav divan i ugodan. Naravno da je razlog za ovakav opis pre svega unutrasnji dozivljaj koji nema nikakve veze sa stvarnim meteoroloskim izvestajem, a posledica je konacno resenog goruceg pitanja - posla. Vas dragi drugar dreadnot je dobio ponudu sa Medicinskog Koledza u Milvokiju da pocne da radi kod njih kao istrazivac, sve sama suva nauka i haj tek oprema, sto sam, naravno, oberucke prihvatio i pocinjem za nedelju dana. Nadam se da cu sada, kada su neumorna potraga za poslom i preko 800 poslatih aplikacija za protekla dva i malo vise meseca konacno dali rezultat, biti u prilici da se ponovo druzimo i da podelim sva svoja do sada stecena iskustva.
Do citanja...

libertas222
12.12.2010, 09:37
Čestitam :bravo:

mi se već svi zabrinuli :smrc:

nemili
12.12.2010, 11:30
Al je zavladalo mrtvilo od kada me nema, osusila mi se tema...
Milvoki, iako trenutno pokriven prvim snegom, a od veceras i nekom groznom, ledenom kisom, zapravo je sav divan i ugodan. Naravno da je razlog za ovakav opis pre svega unutrasnji dozivljaj koji nema nikakve veze sa stvarnim meteoroloskim izvestajem, a posledica je konacno resenog goruceg pitanja - posla. Vas dragi drugar dreadnot je dobio ponudu sa Medicinskog Koledza u Milvokiju da pocne da radi kod njih kao istrazivac, sve sama suva nauka i haj tek oprema, sto sam, naravno, oberucke prihvatio i pocinjem za nedelju dana. Nadam se da cu sada, kada su neumorna potraga za poslom i preko 800 poslatih aplikacija za protekla dva i malo vise meseca konacno dali rezultat, biti u prilici da se ponovo druzimo i da podelim sva svoja do sada stecena iskustva.
Do citanja...

Znao sam da nam spremaš neke lepe vesti! Čestitam, i neka bude baš ono što si tražio! :beer:

essential
12.12.2010, 13:53
Bravo!!! Sve cestitke i od mene. :bravo:
Drzim fige da ti bude lepo i zabavno.

Poz

steelers
12.12.2010, 17:37
Ja jos cekam postara da donese paket sa sirom :D :D :D

lanas
12.12.2010, 18:06
Bravo:bravo:
Da li mozes malo detaljnije(kada budes imao vremena naravno) da objasnis aplikaciranje za posao, intervju...
Da li je isto kao u Srbiji ili BGD-u? Mislim na ove novije nacine, npr. od 2007 pa dalje?
Kakva je situacija sa priznavanjem diplome i da li si je preveo u Srbiji ili tamo?

Hvala unapred!

ZeljkoUSA
12.12.2010, 23:52
Bravo:bravo:
Da li mozes malo detaljnije(kada budes imao vremena naravno) da objasnis aplikaciranje za posao, intervju...
Da li je isto kao u Srbiji ili BGD-u? Mislim na ove novije nacine, npr. od 2007 pa dalje?
Kakva je situacija sa priznavanjem diplome i da li si je preveo u Srbiji ili tamo?

Hvala unapred!
Uz ocekivanje odgovora na ovo pitanje zelim da ti uputim iskrene cestitke i zelju da ovaj posao bude lep pocetak i prvi korak ka onome cemu tezis... :;D:

lenhi
13.12.2010, 11:00
Al je zavladalo mrtvilo od kada me nema, osusila mi se tema...
Milvoki, iako trenutno pokriven prvim snegom, a od veceras i nekom groznom, ledenom kisom, zapravo je sav divan i ugodan. Naravno da je razlog za ovakav opis pre svega unutrasnji dozivljaj koji nema nikakve veze sa stvarnim meteoroloskim izvestajem, a posledica je konacno resenog goruceg pitanja - posla. Vas dragi drugar dreadnot je dobio ponudu sa Medicinskog Koledza u Milvokiju da pocne da radi kod njih kao istrazivac, sve sama suva nauka i haj tek oprema, sto sam, naravno, oberucke prihvatio i pocinjem za nedelju dana. Nadam se da cu sada, kada su neumorna potraga za poslom i preko 800 poslatih aplikacija za protekla dva i malo vise meseca konacno dali rezultat, biti u prilici da se ponovo druzimo i da podelim sva svoja do sada stecena iskustva.
Do citanja...

Kaži nam kakva je situacija oko stana. Jesi li našao samostalno stan? Ima li šanse da nabaviš neki auto, kako za putovanje na posao? Ima li organizovanog gradskog prevoza?
Pozdrav!

sassoo
13.12.2010, 13:03
Odlično!:bravo:
Čestitam, veseli me , ker se vse odvija tako kot treba. Upam , da sledijo v kratkem času še kakšne spodbudne novice.

cile
15.12.2010, 12:46
Prelepa vest!:bravo:Mnogo mi je drago i kao po pravilu-upornost se uvek isplati.Kako se klinja uklapa?Puno uspeha:;D:

lover
15.12.2010, 23:13
Svaka cast Dread! Pisi, je li taj posao vezan za tvoju struku(koliko se sjecam bilo je nesto vezano za veterinu) ili za nesto drugo?:bravo:
Pozzz!!!:pozz:

dreadnot
23.12.2010, 06:06
wow, koliko pitanja... dakle, posao je na medicini, istrazivacki, na celijama i kulturama tkiva. Jutros sam potpisao ugovor za stan i lizing za kola. Gradski prevoz postoji, ali nije bas idealan i tesko je naci posao na nekoj od linija. becavam vise informacija samo dok mi prodje ludilo oko preseljenja i sl.

dragance
23.12.2010, 07:53
au dreadnot..., baš ti je krenulo, svaka čast :bravo:

lanas
24.12.2010, 14:23
Hvala i na ovim informacija. Cestitam na poslu:bravo:
Sve najbolje:==D:

dreadnot
28.12.2010, 15:45
Evo me na poslu, prvi dan posle Bozica, jos je mirno, pa ko velim da iskoristim priliku i da nesto napisem.
Nalazenje posla: to je lutrija kakve nema. Ja sam za tri meseca poslao preko 800 prijava na raznorazne oglase sirom Amerike, sve on-line, i uglavnom sam dobijao negativne odgovore. Samo za ovu ustanovu za koju sada radim sam poslao preko 60 aplikacija za razna radna mesta. Krajem novembra su me pozvali na intervju, najpre sa HR cinovnicom, to je bio opsti intervju, tek da vide kakav sam kao licnost, a onda su mi, na moje iznenadjenje, vec sutradan zakazali intervju sa mojom sadasnjom seficom. Lepo smo se ispricali na oba intervjua, ocigledno sam uspeo da ih sarmiram dovoljno da mi ponude posao. U mom slucaju je cela procedura trajala relativno kratko. nekada ume da se razvuce na par meseci, dok obave sve razgovore, svu administraciju i sl. Koliko cela prica ume da kasni najbolje vidim po tome sto mi i dalje stizu odgovori na aplikacije koje sam poslao pre mesec i vise dana, tako da je moguce i da me za par emseci neko pozove na razgovor, a da se ja vise ni ne secam za koji sam se posao prijavio. No, na licnom primeru mogu da potvrdim da nije bas lako naci posao i da za to treba imati i malo srece, barem je moj utisak takav.
Stan smo nasli preko oglasa (craigslist), obisli nekoliko koji nam se nisu svideli, da bismo na kraju pronasli jedan sladak, potpisali ugovor i sada ga punimo stvarima. Jos nismo uveli internet, telefon ni kabl, pa razgledam opcije, sta je najpovoljnije, najverovatnije cu morati da se odlucim za at&t.
Uzeli smo Hondu Civic VP na lizing - tri godine placam Hondi da vozim nova kola, a onda ih lepo vratim. Prednost - vozis kola dok su najbolja, posle tri godine nemas glavobolju da ih prodas, trazis kupca, izvlacis najbolju cenu i sl. Mana - kola nisu tvoja. U ovom trenutku, posto nismo imali para da kupimo nova kola, a sa polovnim je uvek lutrija, odlucio sam se za ovu varijantu kao trenutno najisplatljiviju.
Diplomu sam preveo u Srbiji, kao i uverenja sa fakulteta o polozenim ispitima i ocenama. Nista posebno, par listova papira, a ovde mi je bilo dovoljno da posaljem HR sluzbi skenirana dokumenta i to je bilo sve. Negde traze a negde ne traze da uradis evaluaciju, meni za sada nisu trazili.

lenhi
28.12.2010, 17:54
Evo me na poslu, prvi dan posle Bozica, jos je mirno, pa ko velim da iskoristim priliku i da nesto napisem.
Nalazenje posla: to je lutrija kakve nema. Ja sam za tri meseca poslao preko 800 prijava na raznorazne oglase sirom Amerike, sve on-line, i uglavnom sam dobijao negativne odgovore. Samo za ovu ustanovu za koju sada radim sam poslao preko 60 aplikacija za razna radna mesta. Krajem novembra su me pozvali na intervju, najpre sa HR cinovnicom, to je bio opsti intervju, tek da vide kakav sam kao licnost, a onda su mi, na moje iznenadjenje, vec sutradan zakazali intervju sa mojom sadasnjom seficom. Lepo smo se ispricali na oba intervjua, ocigledno sam uspeo da ih sarmiram dovoljno da mi ponude posao. U mom slucaju je cela procedura trajala relativno kratko. nekada ume da se razvuce na par meseci, dok obave sve razgovore, svu administraciju i sl. Koliko cela prica ume da kasni najbolje vidim po tome sto mi i dalje stizu odgovori na aplikacije koje sam poslao pre mesec i vise dana, tako da je moguce i da me za par emseci neko pozove na razgovor, a da se ja vise ni ne secam za koji sam se posao prijavio. No, na licnom primeru mogu da potvrdim da nije bas lako naci posao i da za to treba imati i malo srece, barem je moj utisak takav.
Stan smo nasli preko oglasa (craigslist), obisli nekoliko koji nam se nisu svideli, da bismo na kraju pronasli jedan sladak, potpisali ugovor i sada ga punimo stvarima. Jos nismo uveli internet, telefon ni kabl, pa razgledam opcije, sta je najpovoljnije, najverovatnije cu morati da se odlucim za at&t.
Uzeli smo Hondu Civic VP na lizing - tri godine placam Hondi da vozim nova kola, a onda ih lepo vratim. Prednost - vozis kola dok su najbolja, posle tri godine nemas glavobolju da ih prodas, trazis kupca, izvlacis najbolju cenu i sl. Mana - kola nisu tvoja. U ovom trenutku, posto nismo imali para da kupimo nova kola, a sa polovnim je uvek lutrija, odlucio sam se za ovu varijantu kao trenutno najisplatljiviju.
Diplomu sam preveo u Srbiji, kao i uverenja sa fakulteta o polozenim ispitima i ocenama. Nista posebno, par listova papira, a ovde mi je bilo dovoljno da posaljem HR sluzbi skenirana dokumenta i to je bilo sve. Negde traze a negde ne traze da uradis evaluaciju, meni za sada nisu trazili.
Svaka čast care samo tako nastavi sa uspjesima.
Nigde nisi pisao o ciframa ako nisu tajna piši koliko plaćaš za auto na takav način kako si ga kupio?
Koliko te stan košta? Pretpostavljam da nije mali jer imaš klinca.
Kažeš da si u jednu ustanovu poslao preko 60 prijava za posao. Da li su sva ta radna mjesta bila shodno tvojoj struci ili bar približno tome?

lanas
29.12.2010, 12:49
Svaka cast.:bravo: Bas mi je drago.Relativno brzo si se snasao. Molim te, ako mozes da mi odgovoris na pitanje, sto se prevoda diplome tice.

Da li su ti prevodili na fakultetu(sa pecatom fakulteta) ili kod sudskog tumaca ili si sam preveo?

dare_ns
29.12.2010, 13:44
Odličan :) drago mi je kad vidim da se ljudi polako snalaze, a ne ono "mi nemamo sreće, nas niko neće".
Samo napred :)

dreadnot
31.12.2010, 05:58
Diplome sam sam preveo, pa onda malo cimao sudske tumace dok nisam nasao jednog koji hoce samo da mi lupi pecate na prevode i da naplati pola cene.
Stan nam je dvosoban (dve spavace sobe, dnevna, trpezarija, kuhinja i kupatilo), jos ga nisam premerio pa ne mogu da vam kazem koliko kvadrata, ali ima mesta i ha, sa sporetom, friziderom, mikrotalasnom i masinom za sudove, plus masinu za pranje i susenje delimo sa jos tri stana, ali bez novcica, vec samo prikljucimo nasu struju, sto je znatno povoljnije. Uz to imamo jedno garazno mesto, klubsku kucu sa bazenom, dzakuzijem, bilijarom i ping-pongom, i sve to za $695 mesecno. Struja i gas nisu uracunati, tek cekamo da pocnu da nam stizu racuni, pa cu znati.
Kola su Honda Civic VP, model za 2011, placam 132 dolara mesecno (125 + 7$ poreza). Kola nisam kupio vec sam ih uzeo na lizing, dakle, jos jednom, vozim ih tri godine dok su skroz nova, pa ih vratim. Zapravo, kao da ih rentam, ali po povoljnijim cenama. Jedino ogranicenje koje imam je da mogu da predjem do 12.000 milja godisnje, dakle ukupno 36.000 milja za tri godine, sto mi je uglavnom dovoljno za pocetak jer ni ne mislim da se nesto preterano vozikam diljem Amerike. Za do posla i samoposluge je sasvim dovoljno.
Sve prijave koje sam slao su bile prilicno vezane za ono cime se bavim, mozda sa malo rastegnutim delom koji se odnosi na iskustvo. Ovaj faks na kome sam, sa sve pridruzenim klinikama i bolnicama, zaposljava preko 13000 ljudi, pa mozte da zamislite da je broj oglasa prilicno veliki i da sam mogao da se uklopim u tih sezdesetak bez problema. Kada sam dosao na intevju, ja sam im lepo rekao da tu opremu koju oni imaju ja znam samo sa slika i iz teorije, ali da imam opste laboratorijsko znanje, volju da ucim i nameru da uspem u novom zivotu i upalilo je. U principu, ako ne pokrivate barem 60% onoga sto se trazi u oglasu, ne vredi se javljati. Takodje, ako pokrivate tih sezdesetak, obavezno se javite, jer poslodavci vole da nakite i traze idealnog kandidata, a onda se zadovolje onim sto dobiju u ponudi. postoji i varijanta da mnoge firme samo pustaju probne balone i objavljuju oglase kako bi sakupili bazu potencijalnih kandidata, ako im zatreba.
NAPOMENA - ovo je NAJVAZNIJE - NETWORKING!!! Nije bitno sta znas, nego koga znas! Posao se najlakse i najbrze nalazi ako imas mrezu poznanika koji mogu da te preporuce. Procene su da se oko 50% poslova oglasi, i tu je navala kandidata ogromna, a drugih 50% su na nevidljivom trzistu rada i prenose se od uva do uva, a ljudi se primaju preko preporuka. Ko uspe da udje na to trziste preko mreze poznanika, taj je na konju. Za sve vas, a ja sam to naucio ovde i odmah primenio, najvaznija stvar u profesionalnom predstavljanju i povezivanju je profil na LinkedIn.com Obavezno se prijavite kao profesionalci u svojoj struci, izgradite sto detaljniji profil u kome cete se opisati do detalja (nesto kao on-line CV), a onda pocnite da trazite poznanike i prijatelje iz slicne branse i da se povezujete sa njima. Vrlo cesto poslodavci i regruteri traze pogodne kandidate upravo preko ove mreze, te stoga takvu sansu ne treba ispustiti iz vida. Gledajte kako raste vasa mreza i kako se eksponencijalno siri krug ljudi sa kojima ste povezani (prijatelj moga prijatelja). Svakako istrazite sve sto mozete da pronadjete u vezi LinkedIn-a, a ja cu drage volje da se povezem sa svakim ko me rekvestuje. Mozete i da pregledate moj profil i kopirate model i ideju pripreme, ako vam se svidi. Mene su uputili lokalni eksperti, pa sam ga radio po tim uputstvima, onako kako se to ovde radi.

dreadnot
31.12.2010, 06:05
Da ne zaboravim, dok sam jos ovde, jer sad jedno nedelju dana necu imati internet, dok nam ne uvedu na gajbu, a ne znam koliko cu moci sa posla da se javljam:

SRECNA NOVA GODINA I BOZIC SVIM DRAGIM LJUDIMA SA OVOG FORUMA!!! SVE NAJBOLJE I DA SE STO PRE VIDIMO U BOLJEM ZIVOTU!

Ivana MS
31.12.2010, 10:02
Volela bih da vidim kako taj sajt(LinkedIn) funkcionice i da pogledam tvoj profil na njemu ,ali ne znam kako se zoves:nene:....:)

SRECNA NOVA GODINA I BOZIC tebi i tvojima,kao i ostalim forumasima....pa da budemo sa iste strane planete u 2011.godini :)

Bode
31.12.2010, 10:58
SRECNA NOVA GODINA I BOZIC tebi i tvojoj porodici i svim forumasima.

Dreadnot, stavi ime da mozemo da ti pogledamo profil, ili nam posalji na pm.

Jos malo i eto mene u komsiluku.

:-) :-)

AntaresNS
31.12.2010, 14:11
Srecna Nova Godina i Bozic i tebi! Drago mi je da si uspeo! :ziveli2:

cile
31.12.2010, 19:04
Sve najbolje dread i u buduce!Drago mi je sto te je krenulo - ali nista nije slucajno, kad zelis i kada si hrabar!:;D::bravo:

wrath:of:the:lich:king
01.01.2011, 02:09
Srecna nova godina Milwaukee!!!! Neka nastavi kako je krenulo!! Naravno i ostalima sve najbolje :)!!!

lenhi
01.01.2011, 21:00
Diplome sam sam preveo, pa onda malo cimao sudske tumace dok nisam nasao jednog koji hoce samo da mi lupi pecate na prevode i da naplati pola cene.
Stan nam je dvosoban (dve spavace sobe, dnevna, trpezarija, kuhinja i kupatilo), jos ga nisam premerio pa ne mogu da vam kazem koliko kvadrata, ali ima mesta i ha, sa sporetom, friziderom, mikrotalasnom i masinom za sudove, plus masinu za pranje i susenje delimo sa jos tri stana, ali bez novcica, vec samo prikljucimo nasu struju, sto je znatno povoljnije. Uz to imamo jedno garazno mesto, klubsku kucu sa bazenom, dzakuzijem, bilijarom i ping-pongom, i sve to za $695 mesecno. Struja i gas nisu uracunati, tek cekamo da pocnu da nam stizu racuni, pa cu znati.
Kola su Honda Civic VP, model za 2011, placam 132 dolara mesecno (125 + 7$ poreza). Kola nisam kupio vec sam ih uzeo na lizing, dakle, jos jednom, vozim ih tri godine dok su skroz nova, pa ih vratim. Zapravo, kao da ih rentam, ali po povoljnijim cenama. Jedino ogranicenje koje imam je da mogu da predjem do 12.000 milja godisnje, dakle ukupno 36.000 milja za tri godine, sto mi je uglavnom dovoljno za pocetak jer ni ne mislim da se nesto preterano vozikam diljem Amerike. Za do posla i samoposluge je sasvim dovoljno.
Sve prijave koje sam slao su bile prilicno vezane za ono cime se bavim, mozda sa malo rastegnutim delom koji se odnosi na iskustvo. Ovaj faks na kome sam, sa sve pridruzenim klinikama i bolnicama, zaposljava preko 13000 ljudi, pa mozte da zamislite da je broj oglasa prilicno veliki i da sam mogao da se uklopim u tih sezdesetak bez problema. Kada sam dosao na intevju, ja sam im lepo rekao da tu opremu koju oni imaju ja znam samo sa slika i iz teorije, ali da imam opste laboratorijsko znanje, volju da ucim i nameru da uspem u novom zivotu i upalilo je. U principu, ako ne pokrivate barem 60% onoga sto se trazi u oglasu, ne vredi se javljati. Takodje, ako pokrivate tih sezdesetak, obavezno se javite, jer poslodavci vole da nakite i traze idealnog kandidata, a onda se zadovolje onim sto dobiju u ponudi. postoji i varijanta da mnoge firme samo pustaju probne balone i objavljuju oglase kako bi sakupili bazu potencijalnih kandidata, ako im zatreba.
NAPOMENA - ovo je NAJVAZNIJE - NETWORKING!!! Nije bitno sta znas, nego koga znas! Posao se najlakse i najbrze nalazi ako imas mrezu poznanika koji mogu da te preporuce. Procene su da se oko 50% poslova oglasi, i tu je navala kandidata ogromna, a drugih 50% su na nevidljivom trzistu rada i prenose se od uva do uva, a ljudi se primaju preko preporuka. Ko uspe da udje na to trziste preko mreze poznanika, taj je na konju. Za sve vas, a ja sam to naucio ovde i odmah primenio, najvaznija stvar u profesionalnom predstavljanju i povezivanju je profil na LinkedIn.com Obavezno se prijavite kao profesionalci u svojoj struci, izgradite sto detaljniji profil u kome cete se opisati do detalja (nesto kao on-line CV), a onda pocnite da trazite poznanike i prijatelje iz slicne branse i da se povezujete sa njima. Vrlo cesto poslodavci i regruteri traze pogodne kandidate upravo preko ove mreze, te stoga takvu sansu ne treba ispustiti iz vida. Gledajte kako raste vasa mreza i kako se eksponencijalno siri krug ljudi sa kojima ste povezani (prijatelj moga prijatelja). Svakako istrazite sve sto mozete da pronadjete u vezi LinkedIn-a, a ja cu drage volje da se povezem sa svakim ko me rekvestuje. Mozete i da pregledate moj profil i kopirate model i ideju pripreme, ako vam se svidi. Mene su uputili lokalni eksperti, pa sam ga radio po tim uputstvima, onako kako se to ovde radi.
Zahvaljujem na odgovorima i živi bili, svako dobro tebi tvojoj porodici!

lover
02.01.2011, 02:34
Srecna tebi i tvojoj porodici nova 2011 godina. Tako i treba, samo hrabro, a ne kao mnogi, nasi gastarbajteri.... Samo kukaju, cijeli svijet im ne valja, samo oni su najbolji. Zato 30 godina rade u inostranstvu, a ni jezika ne nauce zemlje u kojoj zive. Problem je u tome, sto ne zele da se asimiliraju u drustvo u kojem se nalaze. Stoga, pozdravljam sve sto si uradi Dread, za ovo kratko vrijeme. Trebali bi mnogi da slijede tvoj primjer po dolasku preko bare, iako si, kako kazes, imao mnogo srece sto se tice posla!
Pozdrav i sve najbolje!!!!

lanas
02.01.2011, 18:11
Hvala na odgovoru. Sretna Nova godina i Bozic, tebi i tvojoj porodici!
Ako ti nije tesko napisi ime na PP da vidim profil na Linkedin-u.

Hvala unapred!:==D:

dreadnot
03.01.2011, 15:51
Hvala svima na cestitkama, poslao sam pp onima koji su trazili...

City Lights
03.01.2011, 16:37
Baš mi je drago da vam je krenulo...Sretna vam 2011! :bravo:

zvercica
04.01.2011, 10:29
Svaka čast Dreadnot :)

Pratim tvoje postove već duže vreme i jako mi je drago da ti je ovako dobro krenulo. Sve to me tera da još jače želim GC, i daće Bog da je i mi dobijemo....

veliki pozdrav

D$D
05.01.2011, 00:34
Lepo, super je da ste tako dobro startovali, to je jako bitno.
Sve najbolje u daljem zivotu ovde.
Par me stvari samo interesuje,
Kako ti dobi prvo to auto da kupis s obzirom da si tek dosao, znaci kred istorija 0
Kako izrenta stan, ako je kao ovde treba ti neki garant da izrentas stan kad dodjes osim ako tamo nije drukcije.
Mislim ovo govorim iz razloga jer znam da tvoj SSN skoro i da nije upaljen tj tek si dosao, znam koliko sam ja imao problema kad sam dosao a i drugi pa me sad bas to interesuje.
Cisto zbog razmene iskustava da bih mogao da uporedim.

TheNenad
05.01.2011, 15:53
Kako izrenta stan, ako je kao ovde treba ti neki garant da izrentas stan kad dodjes osim ako tamo nije drukcije.
Mislim da ovo nije problem ako platiš dobar security deposit ili ako platiš par meseci unapred... mada pretpostavljam da najviše utiče prvi utisak prilikom razgovora sa landlordom. Tako mi je više njih ispričalo.

dreadnot
07.01.2011, 03:37
@ D$D

Potpuno se slazem sa tobom da je veliki problem to sto nemamo nikakvu kreditnu istoriju. pazi sad, sto kazu, nemam LOSU kreditnu istoriju, sto je sasvim mali plus, ali nemam NIKAKVU, sto je veliki minus. Problem je to sto me nema u sistemu, svaki upit ode u prazno. Tipican problem - kada smo hteli da prebacimo struju i gas na nase ime nakon sto smo potpisali za stan, a to je posao koji se obavlja preko neta ili telefonom za par minuta, ja sam morao da idem u WE Energy na licno prepoznavanje/identifikaciju sa sve vozackom i da popunim odgovarajuci obrazac, pa sam tek tako usao u sistem. Mislim da mi od sada to vise nece biti potrebno, pa sam, barem sto se tice racuna postao deo sistema i ima me. Slicno je bilo i za kola, naravno da nije dolazilo u obzir da mogu da dobijem na svoje ime, ali sam imao srece da nadjem odlicnog supotpisnika (cosigner), sa dobrom kreditnom istorijom, pa je sve proslo glatko. Ne treba da pominjem da sam dobio najgoru mogucu ratu za osiguranje jer me ni tu nema niti imam ikakvu vozacku istoriju, ali se nadam da ce nakon 6 meseci biti bolje, ako sve bude u redu. Sto se tice stana, iznajmili smo u delu koji predstavlja niz kuca sa po 4 stana, ukupno 200 dvosobnih stanova pripada toj firmi, a dobar deo nije izdat. Ako se uzme u obzir da je zima mrtva sezona za izdavanje a da toliki stanovi zvrje prazni i ne donose dobit, mislim da su jedva cekali da se uselimo. Depozit je u vrednosti jedne kirije, bez ikakvih drugih taksi i naplata. Mala digresija u vezi stana - odmah smo imali primedbu na tus, u istom danu su dosli majstori i zamenili sve, vrlo su proaktivni kad im se obratimo, tako da smo prilicno zadovoljni.
Dakle, jednom recju, a za sve koji dolaze - jako je nezgodno u prvo vreme, dok ne postanete deo sistema. Pre nego sto smo dosli samo sam citao o tome od onih koji su dosli pre nas, ali nisam mogao ni da zamislim kako to zaista izgleda u praksi. Ume da bude prilicno frustrirajuce, kada znas da nesto moze da se odradi kao od sale, a tebe cimaju kao majmuna i moras da doneses gomilu papira da bi dokazivao ko si i sta si. Uz to, treba imati u vidu i da je niz procedura koje su lagane za one koji vec imaju kreditnu istoriju i postoje u sistemu malo drugaciji za nas koji smo tek dosli, a zaposleni uglavnom ne znaju bas precizno kako to da odrade, pa su ceste greske i ponovni odlasci ili pozivi da bi isterali na cistac ono sto hocemo (banka, AT&T i sl.). Na kraju se sve resi i dovede u red, ali kosta zivaca i vremena.
Da se ne lazemo, mislim da smo mi imali neverovatnu srecu i ogromnu pomoc od ljudi koji su nas docekali i nasli nam se na svakom koraku, kako savetom tako i konkretnom pomocu. Sto rece moj drugar kod koga smo bili za svo ovo vreme od dolaska do prelaska u svoj stan "Vi ste sleteli na meko". I zaista je bilo tako, sa svih strana smo bili okruzeni dobrim ljudima koji su nam pomogli toliko da ne znam kako da im se oduzim. Druga velika sreca je da sam nasao posao (tako reci u struci) za dva i po meseca trazenja, sto niko od ljudi ovde, koji znaju prilike, nije ocekivao. Tek sada u punoj meri shvatam koliko sam nesmotrno mislio da mogu da dodjem sa 5000$ i bez igde ikoga, pa jos sa porodicom. Sreca da nije bilo tako, inace bi bila panika ili bi radio u Meku ili nesto slicno. Poslednji delic iskustva za ovaj post je da je zaista neophodno odredjeno vreme za uhodavanje i da se meri mesecima, cak i u najoptimalnijim situacijama. Ne treba ocekivati da ce za mesec - dva sve biti sjajno i bajno, vec se spremiti za tesku borbu.

dejancic
08.01.2011, 06:11
a ja cu drage volje da se povezem sa svakim ko me rekvestuje.

Ja sam mislio da je nasa veza na linkedin nesto posebno! Zar na ovakav nacin da saznam da si me samo koristio sa povecanje broja konekcijalooool :grin:

dejancic
08.01.2011, 06:16
Hvala svima na cestitkama, poslao sam pp onima koji su trazili...

Ja vec znam kako se zoves, pa da ne bi gubili vreme mozes odmah da mi posaljes pp sa brojem tvojih debitnih i kreditnih kartica :bigkiss:

dejancic
08.01.2011, 06:19
Lepo, super je da ste tako dobro startovali, to je jako bitno.
Sve najbolje u daljem zivotu ovde.
Par me stvari samo interesuje,
Kako ti dobi prvo to auto da kupis s obzirom da si tek dosao, znaci kred istorija 0
Kako izrenta stan, ako je kao ovde treba ti neki garant da izrentas stan kad dodjes osim ako tamo nije drukcije.
Mislim ovo govorim iz razloga jer znam da tvoj SSN skoro i da nije upaljen tj tek si dosao, znam koliko sam ja imao problema kad sam dosao a i drugi pa me sad bas to interesuje.
Cisto zbog razmene iskustava da bih mogao da uporedim.

Sad kao cisto zbog razmene iskustva? Ne moras da se stidis, slobodno kazi da mislis da nas Dreadnot laze sve. Ja ne da to mislim, ja znam da nas maze sve redom :;D:

dejancic
08.01.2011, 06:25
Slicno je bilo i za kola, naravno da nije dolazilo u obzir da mogu da dobijem na svoje ime, ali sam imao srece da nadjem odlicnog supotpisnika (cosigner), sa dobrom kreditnom istorijom, pa je sve proslo glatko.

Da li mislis da je kreditna istorija tvog supotpisnika uticala na visinu mesecne rate za lizing?

mari
08.01.2011, 20:29
Svaka cast! Nista lepse nego cuti ovako lepu pricu. Zelim vam sve najbolje.
Ako ti nije tesko napisi ime na pp da ti se pridruzim na Linkedin-u.

D$D
09.01.2011, 12:29
[QUOTE=dejancic;20275]Sad kao cisto zbog razmene iskustva? Ne moras da se stidis, slobodno kazi da mislis da nas Dreadnot laze

Ne mislim da covek laze lepo je pojasnio kako je dobio kredit tj lizing, kad imas kosajnera koji ima dobru kred istoriju lako dobijes kredit za kola, mada mi je vise cudno to da je nasao kosajnera nego sto je dobio kredit.
Iskreno ovde ce to tesko ko da ti uradi, posao se moze dobiti na razne nacine to sam se licno uverio.Trece rekoh jednom a ponovicu ovaj forum je zeljoteka, znas svako pise samo ono sto bi zeleo da mu se desava ili pise samo lepe stvari kojih je ovde jako malo.
Takva kriva slika koja se vec godinama servira ovde ili ti 3 godine od kad ja pratim ovaj forum dovodi u zabludu one koji dolaze reci cu da takva slika lepe Amerike je vec kostala jednog forumasa koji se vratio nazad u Srbiju jer je zeleo da vidi sliku Amerike koju vecina clanova ovog foruma ovde servira.
Forum je totalna laz ovog zivota jer svi ovde imaju potrebu za nekim dokazivanjem i samo se boje da napisu nesto lose o sebi jer ce neko toboz misliti vidi ovog kretena kako nije uspeo.
Jos jednom sto bi rekao Radovan treci preterano ......

lanas
09.01.2011, 16:19
Bez obzira gde neko zivi, potrebno je da radi. U tome ne vidim nista lose, vec mislim da rad oplemenjuje i cini coveka boljim. Za one koji zele da rade i ne biraju previse, nigde ne moze da bude "zima".

U Srbiji se danas mnogo radi, za malo novca(pisem o prosecnom gradjaninu). Bukvalno se prezivljava. Oni koji ne rade,a primaju platu, zaposleni su u drzavnim ustanovama.
Ja radim od 19-te godine kod raznih privatnika i ne znam kako izgleda plata koja nije zaradjena(minimum 8h dnevno).

Znam da je na Zapadu kriza. Oni ce se sigurno izvici, a mi?

Mislim da treba biti pozitivniji, jer negativne misli vode u depresiju, a to vodi i ka losim potezima u zivotu.

Izvinjvam se, onima koji misle da filozofiram, ali vise ne mogu da slusam i da citam kako je sve "crno", a skoro niko nista ne preduzima.
Mislim da nasi ljidi previse kukaju, a malo rade.

dejancic
09.01.2011, 21:09
[QUOTE=dejancic;20275]Sad kao cisto zbog razmene iskustva? Ne moras da se stidis, slobodno kazi da mislis da nas Dreadnot laze

Ne mislim da covek laze lepo je pojasnio kako je dobio kredit tj lizing, kad imas kosajnera koji ima dobru kred istoriju lako dobijes kredit za kola, mada mi je vise cudno to da je nasao kosajnera nego sto je dobio kredit.
Iskreno ovde ce to tesko ko da ti uradi, posao se moze dobiti na razne nacine to sam se licno uverio.Trece rekoh jednom a ponovicu ovaj forum je zeljoteka, znas svako pise samo ono sto bi zeleo da mu se desava ili pise samo lepe stvari kojih je ovde jako malo.
Takva kriva slika koja se vec godinama servira ovde ili ti 3 godine od kad ja pratim ovaj forum dovodi u zabludu one koji dolaze reci cu da takva slika lepe Amerike je vec kostala jednog forumasa koji se vratio nazad u Srbiju jer je zeleo da vidi sliku Amerike koju vecina clanova ovog foruma ovde servira.
Forum je totalna laz ovog zivota jer svi ovde imaju potrebu za nekim dokazivanjem i samo se boje da napisu nesto lose o sebi jer ce neko toboz misliti vidi ovog kretena kako nije uspeo.
Jos jednom sto bi rekao Radovan treci preterano ......

D$D, sala mala sa moje strane :;D: tako da nema potrebe da objasnjavas zasto si postavio pitanje. Da mislim da neko laze ne bih uopste ni komentarisao bilo sta. Dread je nas drugar, pa otud i glupe posalice:).

I nemoj da me shvatis pogresno. Potrebno je zarad objektivnog opisivanja situacije u SAD-u da se ne pisu samo lepe stvari, ali isto tako ne bih voleo da te je neki od mojih glupih komentara naveo da o tome krenes da pises. Pozz

Marko3
10.01.2011, 15:58
Wtf????Dajte ljudi uhvatite se pametnijeg posla!Jučer neki sex adsi danas ovo...grr a ja taman mislio netko nešto pametnoga napisao!

dreadnot
11.01.2011, 22:20
U potpunosti se slazem da ne terba davati laznu sliku meda i mleka, jer to nije to.Ali, takodje je i velika sansa za one koji hoce da se uhvate u kostac sa problemima, da zagrizu i da pokusaju nesto da naprave. Kao sto sam rekao, najbolji savet koji sam pokupio sa ovog foruma je da treba poneti puno novca za pocetak, da je zaista hrabrost/ludost krenuti sa manje od 10.000 USD i porodicom, ako nemas nekog da te doceka, ugosti i pomaze tokom prvih par meseci. Nije lako doci do posla, posebno u struci, cak i ako nabodes oglas koji je pisan za tebe i ispunis sve uslove, a ljudi hoce bas tebe da zaposle, procedura ume da potraje i po nekoliko meseci, tako da i na to treba racunati. Sa druge strane, mozes da nabodes radno mesto u par dana, ali to nije opcija na koju mozes da se oslonis. Treba se dobro osigurati, a onda aktivno, danonocno traziti posao. Ako radis i zaradjujes, sve je neuporedivo lakse i izvodljivije. Ono sto za zaradjene pare dobijes je mnogo vise nego sto je vecina imala za istu kolicinu rada na Balkanu. To je poenta cele price. Ne mozes da sedis i vrtis palceve i cekas da ti sve padne sa kruske. Ponavljam po ko zna koji put - ovo je borba za opstanak i u prvo vreme treba zaista voditi rovovski rat. Treba upoznati sistem, sve njegove mane i prednosti, dobro se cuvati da te nesto ne uljuljka, jer ces tresnuti tako da boli. Ali, cinjenica je da u Beogradu od plate (zena i ja) nismo mogli da placamo stan, nismo imali kola i ziveli smo kod mojih. Ovde smo, barem za sada, sve to postigli za nepuna cetiri meseca. I dalje mislimo da jos nista nismo ostvarili jer ovo je samo najosnovnije, a ipak smo nekoliko koraka iznad onoga sto smo ostavili iza sebe. Na svakome je da izmeri sta mu je zeljena dobit, cime je zadovoljan i sta moze da ulozi ili podnese da bi to ostvario. Za mene je, recimo, veoma vazno to sto smo danas otisli do skole i upisali klinca u predskolsko, pocinje da pohadja za dva dana, a to je jedna od boljih skola u Milvokiju. Takve stvari me cine zadovoljnim i opravdavaju sve sto sam morao da uradim i sto me tek ceka, da bismo ziveli ovde. Sve je samo jednostavna racunica...
Sto se tice kosajnera, da imao sam srecu da naidjem na dobrog coveka koji je pristao da preuzme rizik i potpise uz mene, verujuci da cu ja posteno da odradim svoj deo posla i da ga necu dovesti u nezgodnu poziciju. Tacno je i da se takve stvari ne cine rado i cesto, jer je kreditna istorija, receno je nebrojeno puta, izuzetno vazna stavka u zivotu svakog pojedinca u Americi i niko nece da je ugrozi bez preke potebe. Sada je na meni da opravdam poverenje i otplacujem rate redovno. Sto se tice rate, to je bila promotivna ponuda Honde pred Novu godinu (inace najbolje vreme za kupovinu kola, najvise popusta i sl.). Sva muka, cekanje i preganjanje je upravo bilo oko toga da li ja bez kreditne istorije uopste mogu da dobijem tako povoljnu ponudu ili ne. Na kraju je presudila kreditna istorija kosajnera i na nju sam se provukao i dobio povoljnu ratu.

p.s. Dejancicu, nasa veza preko LinkedIna cveta li cveta, samo nabacuj veze, ja u trecem kolenu vec imam preko 1.200.000 ljudi.

libertas222
12.01.2011, 12:26
Za mene je, recimo, veoma vazno to sto smo danas otisli do skole i upisali klinca u predskolsko, pocinje da pohadja za dva dana, a to je jedna od boljih skola u Milvokiju. Takve stvari me cine zadovoljnim i opravdavaju sve sto sam morao da uradim i sto me tek ceka, da bismo ziveli ovde. Sve je samo jednostavna racunica.

Dreadnot, kako je malenom u Americi? kako on s engleskim?

wrath:of:the:lich:king
22.01.2011, 05:01
Ej Dread toliko si trazen na googlu da sam te pronasla iz prve, samo sa secanjem na jedan post u kome si pomenuo odakle ti nadimak :D

dreadnot
24.01.2011, 18:28
Hi hi... ko bi rekao da me iko trazi preko Googla... e pa onda sam stvarno postigao nesto u zivotu... :-))))
Da odgovorim na prethodno pitanje - klinja je bolje nego sto smo ocekivali. Plasili smo se da ce biti mnogo vise nostalgije i zala za drugarima iz vrtica, bakama i dekama i sl., ali od kada je ovde posao u vrtic kao da toga uopste nema. Jedva ceka da krene i uvek je pun prica sta su radili tog dana. Pokupio je veliki broj reci i fraza, skoro sve razume, svakog dana ga testiram i po nesto mu kazem na engleskom, sta da uradi, a on bez greske uradi bas to sto sam mu rekao. Naravno, najpre je naucio reci koje bas i ne bi trebalo da zna...
Pred polazak smo napravili gomilu video zapisa iz obdanista, sa njegovih terninga, radionica i sl., pa to povremeno gleda i podsecamo se sta smo radili, tako odrzava vezu sa proslim desavanjima i ne primecujem da mu nesto nedostaje. Cini mi se da se uklapa bolje i brze od nas.

dreadnot
09.05.2011, 15:57
Stiglo prolece u Milvoki... nije bas kao ono nase prolece, ali podseca. Tem,perature su jos uvek dobrano ispod 20 0C (a tek je pocetak MAJA!!!), ume i da zaduva, svako malo se naoblaci, kisa se povremeno cedi a vreme je taman toliko nestabilno da me svako malo boli glava, ali sve to ne smeta lokalnom zivlju da se obuku kao da je sredina jula. Ovaj narod u Viskonsinu ili ima tezak poremecaj centra za termoregulaciju ili su neka druga vrsta - na bednih desetak stepeni vec su svi bosi, u japankama i kratkim rukavima. Sta li ce da obuku kad bude stvarno toplo??? Ja jos furam zimsku jaknu i nije mi previse...

jovke
09.05.2011, 16:05
Stiglo prolece u Milvoki... nije bas kao ono nase prolece, ali podseca. Tem,perature su jos uvek dobrano ispod 20 0C (a tek je pocetak MAJA!!!), ume i da zaduva, svako malo se naoblaci, kisa se povremeno cedi a vreme je taman toliko nestabilno da me svako malo boli glava, ali sve to ne smeta lokalnom zivlju da se obuku kao da je sredina jula. Ovaj narod u Viskonsinu ili ima tezak poremecaj centra za termoregulaciju ili su neka druga vrsta - na bednih desetak stepeni vec su svi bosi, u japankama i kratkim rukavima. Sta li ce da obuku kad bude stvarno toplo??? Ja jos furam zimsku jaknu i nije mi previse...
Meni je strasno ovo citati a kamoli zivjeti tamo. Zamislih na trenutak svoj zivot u kom treba da provedem veci dio godine u tim niskim temperaturama i sa tolikim snijegom. Zaista ne bih mogao. Mozda iskljucivo samo za pocetak ako nemam nijedno drugo rjesenje za odlazak u USA. Neko voli recimo i tako nesto, ima nas razlicitih, naravno.

Magelan
10.05.2011, 00:59
To ti je americki fazon u ovim krajevima :grin:

Odem ja pre neki dan u upravu u zgradi da priupitam sta se dogadja sa grejanjem jer nocu postaje nepodnosljivo hladno, a ona meni onako 'ladno, "Znate Maj je..." Da, pa?! Alo, zeno pa udavise me dva jorgana :grin: Hladno je, duva, nocu temperatura padne na oko 5C?! (I jos me gleda onako belo kao nekog ludaka). Logika: maj=prolece=prestanak grejanja... A ja se smrzoh ko....

Iako su temperature ko one u BGD s pocetka marta, svi su u kratkim rukavima i japankama, uz isti izgovor - "Maj je" :grin: A ja jos uvek ujutru uredno sa dugackim gacama, pa ih skinem u kolima tek popodne kad krenem nazad iz Naperville-a :smrc:

Meni je klima na ovom srednjem zapadu stvarno zesci problem. Dodje mart, pa se mi onako po inerciji vec poradujemo da ce topliji dani uskoro, i onda se zesce smoris kad doteras do polovine maja, a ono i dalje reze... :smrc:

kaneolopa
10.05.2011, 01:21
Cekaj polako... dok se ne naviknes, onda krenes iz protesta da ides bez jakne i u majci kratkih jer ono, puna ti pipa bude i hladnoce i svega :wtf:, ali sam barem obukla tu majcu i papuce i sta sam htela.
Ti mislis da ljudi okolo shetaju u flip flopu tako zato shto je kul, ne nego iz inata :D

dreamerns
12.05.2011, 22:09
To je poznato za mentalitet tamo. Ja sam imao druga u Chicago koji je tako svako jutro pizdeo na likove koji nose perjane jakne u martu (a napolju 5 stepeni). Ono kao....trebalo bi da je prolece i da je toplo....tako da iako nije, oni iz protesta se pretvaraju da jeste :-)

dreadnot
12.05.2011, 23:19
OK, znamo svi mi sta su protesti, na njima nam je protekao veci deo devedesetih, ali bas da se junacim protiv zime, neka hvala... a i malo sam mator, cvile stare kosti :-)))

Sergej Fierce
30.07.2011, 19:48
Dosta puta se vraćam na ovaj forum... I čitam stalno teme, neke u krug. Vidim da ste svi obrazovani ljudi koji su pošli u 'svet' sa željom da žive bolje... Što se tiče Milwaukee-ja, mene zanima kakve su šanse zaposliti se tamo kao zanatlija. Trenutno studiram, ali to nije poziv kom ću se odazvati. Završavam zbog diplome (neka stoji kasnije i kupi prašinu, ko zna - možda i zatreba). Zanima me kakvi su tamo frizeri i koja je mogućnost zaposliti se u tom segmentu? Svi dobro znamo da su srpski frizeri dobri frizeri, i da se naš rad po mnogo čemu razlikuje od frizera sa zapada. Koliko sam čuo, zanatlije su dobro plaćene, ali ne znam koliko je lako pronaći posao kao frizer. Ukoliko neko zna nešto o tome bio bih zahvalan da napiše bilo šta... Pozdrav.

dreadnot
03.08.2011, 22:17
Ako te zanima bas Milwaukee, pogledaj na craigslist.com pod Milwaukee, a mozes i na milwaukeejobs.com pa proveri da li se i koliko traze frizeri. Zaista nemam pojma o ovome, nikada nisam to istrazivao, pa ne mogu da ti dam bolju smernicu od ove...

fipe
12.10.2012, 21:42
[QUOTE=dreadnot;20394]U potpunosti se slazem da ne terba davati laznu sliku meda i mleka, jer to nije to.Ali, takodje je i velika sansa za one koji hoce da se uhvate u kostac sa problemima, da zagrizu i da pokusaju nesto da naprave. Kao sto sam rekao, najbolji savet koji sam pokupio sa ovog foruma je da treba poneti puno novca za pocetak, da je zaista hrabrost/ludost krenuti sa manje od 10.000 USD i porodicom, ako nemas nekog da te doceka, ugosti i pomaze tokom prvih par meseci. Nije lako doci do posla, posebno u struci, cak i ako nabodes oglas koji je pisan za tebe i ispunis sve uslove, a ljudi hoce bas tebe da zaposle, procedura ume da potraje i po nekoliko meseci, tako da i na to treba racunati. Sa druge strane, mozes da nabodes radno mesto u par dana, ali to nije opcija na koju mozes da se oslonis. Treba se dobro osigurati, a onda aktivno, danonocno traziti posao. Ako radis i zaradjujes, sve je neuporedivo lakse i izvodljivije. Ono sto za zaradjene pare dobijes je mnogo vise nego sto je vecina imala za istu kolicinu rada na Balkanu. To je poenta cele price. Ne mozes da sedis i vrtis palceve i cekas da ti sve padne sa kruske. Ponavljam po ko zna koji put - ovo je borba za opstanak i u prvo vreme treba zaista voditi rovovski rat. Treba upoznati sistem, sve njegove mane i prednosti, dobro se cuvati da te nesto ne uljuljka, jer ces tresnuti tako da boli. Ali, cinjenica je da u Beogradu od plate (zena i ja) nismo mogli da placamo stan, nismo imali kola i ziveli smo kod mojih. Ovde smo, barem za sada, sve to postigli za nepuna cetiri meseca. I dalje mislimo da jos nista nismo ostvarili jer ovo je samo najosnovnije, a ipak smo nekoliko koraka iznad onoga sto smo ostavili iza sebe. Na svakome je da izmeri sta mu je zeljena dobit, cime je zadovoljan i sta moze da ulozi ili podnese da bi to ostvario. Za mene je, recimo, veoma vazno to sto smo danas otisli do skole i upisali klinca u predskolsko, pocinje da pohadja za dva dana, a to je jedna od boljih skola u Milvokiju. Takve stvari me cine zadovoljnim i opravdavaju sve sto sam morao da uradim i sto me tek ceka, da bismo ziveli ovde. Sve je samo jednostavna racunica...
Sto se tice kosajnera, da imao sam srecu da naidjem na dobrog coveka koji je pristao da preuzme rizik i potpise uz mene, verujuci da cu ja posteno da odradim svoj deo posla i da ga necu dovesti u nezgodnu poziciju. Tacno je i da se takve stvari ne cine rado i cesto, jer je kreditna istorija, receno je nebrojeno puta, izuzetno vazna stavka u zivotu svakog pojedinca u Americi i niko nece da je ugrozi bez preke potebe. Sada je na meni da opravdam poverenje i otplacujem rate redovno.


Prvo zaista čestitke za uspjeh tamo preko. Zato treba sreće ali prije svega hrabrosti zato svaka čast. Molim te reci jel možeš pristojno živjet od plaće s poslom kojim radiš? Sad ne znam jel radi supruga al možete li priuštit sebi, ne znam,... ekstra komad odjeće, otputovat za vikend negdje, vecera u restoranu s vremena na vrijeme, ono.... neke stvari koje su u biti kvaliteta života a ne puko preživljavanje kao kući.

Hvala na svim informacijama, kralj si

MiCemoProbati
13.10.2012, 21:59
Ajde Dreadnot neke nove informacije da cujemo, kakva je sad situacija, kako se snalazite, kako mali sa svojim obavezama. Jesu cijene skocile? i sl

dreadnot
16.10.2012, 20:43
ok, evo malo novosti iz Milvokija. Stambeni kompleks u kome rentamo apartman otkupila druga kompanija, navodno su krenuli da sve obnavljhaju, pa pocinju lagano da dizu cene. Umesto $695, koliko smo placali prve godine, ova nas je klepnula sa $750 za stan i garazno mesto, plus su nam umesto stare ves masine ubacili novu, sa manjim kapacitetom, a poceli su da naplacuju pranje, 50 centi po masini, tek da bude za vodu... koju inace oni placaju po ugovoru, jer je struja za masinu i susilicu nasa. Sitnicari, gledaju da istisnu svaki cent gde mogu, najverovatnije ce od Nove godine da nas saceka povecanje za jos $25 mesecno. Jedina cena koju koliko toliko pratim je benzin, a on se klima gore - dole, niosta znacajno, mada je vise nego kad smo dosli. Skokne do $4 za galon, pa se vrati na 3.6 ili nesto manje.
Srpska crkvena opstina u Milvokiju proslavila je 100 godina od uspostavljanja, bio kulturno - umetniocki program, jelo se, pilo se i tako... Lepo je da srpstvo opstaje na ovim prostorima, tuzno je da sadasnje generacije govore srpski losije od prestolonaslednika, sluzba u crkvi je pola na srpskom a pola na engleskom, i dalje je prisutna cetnicka ikonografija... zato i ne svracam bas cesto.
Svetla tacka i zvezda vodilja u celoj ovoj prici je klinja koji je sada djak prvak. Na veliko zadovoljstvo roditelja obozava skolu i trudi se da u svemu bude najbolji, a narocito u matematici. Nije mu dosta domacih i vezbica koje im zadaje uciteljica (ove godine sjajna, prosle godine smo imali babetinu pred penzijom), nego smo dokupili knjige sa zadacima iz matisa, pa ih on resava po ceo dan. Da mi je neko rekao da ce moja dika i ponos radije da sedne i radi matematiku nego da gleda crtace, prekrstio bih se. Uz to smo ga upisali na plivanje, fudbalicu i skaute, tako da ima obaveza koliko hoces. Uciteljica im svake nedelje daje po 7 novih knjiga da procitaju za sedam dana, primerene njihovom uzrastu i tome koliko vec dobro citaju, tako da i sa te strane razbija, procita ih sve po tri do cetiri puta, vec sasvim lepo cita za svoj uzrast. Imali smo roditeljski prosle nedelje, nahvalila ga je da je medju najboljima, ne moze da veruje da tek nesto manje od dve godine koristi engleski.
Mi smo vec toliko u kolotecini da po nekada i zaboravim da smo dosli u drugu zemlju. Navikli smo se na nacin zivota, mada nas po nekada iznenadi, neke razlike nikada necemo moci da prevazidjemo. Upoznajemo ljude, pre svega roditelje dece sa kojima Vuk ide u razred, stvaramo kontakte, nastavljamo tamo gde smo prekinuli raniji zivot. Hvala skajpu pa imamo redovne kontakte sa svojima. Na zalost, jos nismo isli u Srbiju, to nam najvise nedostaje. Hteli smo ovog leta, ali kada smo se presabrali bilo nam je mnogo para, pa smo radije otisli nedelju dana u Diznilend (onaj na Floridi), i super se proveli. Proslog leta smo obilazili sva desavanja u Milvokiju, ovog leta smo malo setali po Viskonsinu i ovo vec pomenuto. Nadam se da cemo sledeceg leta skoknuti i do Srbije.
To je sve sto mi za sada pada na pamet. Ako ima nekih pitanja, rado cu odgovoriti na njih, trenutno nemam pojma sta jos da pisem, a i moram da nastavim sa poslom, ovo sam samo iskoristio pauzu...

dreadnot
16.10.2012, 21:13
Izvinjavam se, nisam odgovorio na pitanje koje je postavio fipe - da, iako zivimo u relativno skupom delu grada, iako moja plata nije nikakva, a moja supruiga radi pola radnog vremena za jos manju satnicu nego ja, ipak zivimo opusteno i mnogo bolje nego pre. Vremenom smo potpuno prestali da brinemo o cenama proizvoda u samoposluzi, kupujemo ono sto nam se svidja i sto mislimo da je kvalitetno. Od onoga da smo gledali svaku cenu kada smo dosli, sada o tome ni ne razmisljamo. Garderobe se nakupilo mnogo vise nego sto smo imali pre, sto rece moja zena "Imam vise cizama nego ikada u zivotu".
Kada je Vuk u pitanju, tu tek nema nikakve stednje, sve sto mu terba, bilo od opreme, odece, knjiga i sl., pa do raznih aktivnosti (plivanje, fudbal, skauting), sve placamo bez oklevanja. Isli smo par puta za vikend do velikih zabavnih parkova u okolini (Six flags u Ilinoisu, Wisconsin Dells ovde kod nas). Isli smo na hajking kroz prirodni rezervat. Sve vaznije datume obelezimo vecerom u restoranu, nekada i skoknemo kada nas mrzi da ista srpemamo. Uz sve to smo uspeli ovog leta da odemo do Diznilenda na nedelju dana, a nadam se da cemo sa ovim tempom uspeti da dogodine ustedimo dovoljno za put do Srbije (malo se ponavljam, ali je u svrhu odgovora). Uz sve to nismo ni centa u dugu, bas sam nedavno saznao da nem je kreditni skor (za protekle dve godine koliko ga gradimo) prebacio 750.
Sto duze zivimo ovde, cini mi se da sve vise pocinjemo da prihvatamo americki nacin ponasanja - da cenimo svoje vreme, da zelimo da ga provodimo sto kvalitetnije (tu je bitna razlika, za njih je kvalitetno da se ozderu i oblocu), pa obilazimo muzeje, izlozbe i sva druga desavanja na ustrb vremena provedenog u kuvanju, spremanju stana i sl.
Da sve sazmem u par reci - zivimo bolje, sadrzajnije, opustenije i veselije nego pre, a pri tome smo jos uvek na donjim stepenicama. Ne mogu ni da zamislim sta je tek malo vise, sa boljim zaradama, nadam se da cemo jednog dana i to otkriti :-)))

MiCemoProbati
16.10.2012, 22:04
Svaka cast dreadnot na uspjehu s one strane okeana, kazem uspjehu jer kao sto i sam rece mnogo kvalitetnije zivite nego kad ste bili s ove strane. To je vjerovatno ono sto mnogi traze kada se upuste u tu veliku zivotnu avanturu. Pogotovo mi koji smo porodicni ljudi, omoguciti djeci zivot dostojan covjeka, a i sebi priustiti ono sto su mozda nasi roditelji imali u bivsoj nam velikoj i zajdnickoj drzavi. Dakle lagodno da se zivi od svog rada, da se po koji vikend negdje ode, nesto novo vidi, jer na ovim prostorima trenutno o tome mozemo samo da sanjamo.
Cestitam ti od srca i zelim vam da se popnete jos mnogo stepenica vise i da ostvarite svoj dio americkog sna

Charlie
17.10.2012, 01:44
@dreadnot Hvala na iscrpnom odgovoru iako nije meni namenjen, ali prija mi pozitivno iskustvo u moru negativnih. Samo jos da mi omoguce da saljem "koverte" i da se preselim :1072:

strale016
17.10.2012, 10:24
dreadnot HVALA TI na izdvojenom vremenu za postove svaka ti cast... Ohrabrujuce je delovala cela tvoja prica i konacno sam se prijavio za GC.
Dao sam sve od sebe da ostanem u Srbiji ali ne ide nema ovde leba a pogotovo na jugu. Neko pokusava 10god. da sredi sebe i porodicu i kola da kupi i nikada ne prestaje da razmislja o racunima struja...voda..... a ti za 4 meseca.
Od prilike koliko vidim svakom je potrebno 2-6 meseci da se skrasi solidno ajd da vidim tog ko ce u Srbiji? :)

Na tvoj savet otvorio sam linkedin... moze connection na pp kako da te nadjem?

Hurricane
17.10.2012, 12:25
Ovo je milina citati, sve pohvale i samo napred! Ovo je san svakog ko se prijavi za GC.

valigia
17.10.2012, 13:41
Da sve sazmem u par reci - zivimo bolje, sadrzajnije, opustenije i veselije nego pre,...

Zbog boldovanog je vredelo potegnuti, zagristi i ne osvrtati se. Nemoguce je ne osetiti toplinu, smirenost, zadovoljstvo u tvojim postovima i ja vam zelim da nastavite u tom i jos boljem ritmu! I naravno, jedno veliko :bravo: za Vuka! :book:

dreadnot
17.10.2012, 15:08
Hvala svima na lepim recima, jako mi je drago da nalazite korisne informacije u mojom postovima, uostalom to je i svrha ovog foruma. Ja cu se i dalje truditi da postujem novine, kada ih bude...

fipe
17.10.2012, 19:01
Hvala svima na lepim recima, jako mi je drago da nalazite korisne informacije u mojom postovima, uostalom to je i svrha ovog foruma. Ja cu se i dalje truditi da postujem novine, kada ih bude...
Znači Dreadnot živ si haha, nisi se odavno javljao.....
Slučajno sam inače naišao na ovaj forum pukim googlanjem i bingo. Naime dr.med. sam u BiH i bio sam u nekim razmišljanjima o dolasku u Milwaukee na 2-3 godine u sklopu svog postdiplomskog, mislim da je to isto mjesto gdje si sad.
Pošto je situacija blago rečeno ovamo katastrofalna neki dan (nakon što mi je prekipjelo na poslu) ispunim prijavu za zelenu kartu- lutija i odlučim se, ako dobijemo poslati sve u neku stvar i produžit te 3 god do penzije haha.
Koliko vidim ti si prezadovoljan tamo tako da svakim čitanjem tvojih postova dobijam na hrabrosti da se spakujemo (žena i dva malca) te da dođemo (na probu) na dvije god.
Nadam se onda da ćemo se i upoznati jer si postao legenda foruma.

Slao sam ti na private međutim nešto ne funkcionira.

Pozdrav i drzi se.

dreadnot
17.10.2012, 21:53
Kod mene na faksu ima gomila postdokova iz Evrope, bas u mojoj laboratoriji je Grk koji je doktorirao u Nemackoj, pre neki dan sam upoznao doktoricu is Splita, neki nasi prijatelji koje smo ovde upoznali su i dosli tako sto je on dosao kao doktor, krenuo u naucni rad, pa se prebacio na specijalizaciju i sada je anesteziolog. Medical College of Wisconsin je ogroman, vazda imaju otvorene konkurse za razne pozicije.
Kao sto sam rekao, svakako treba probati, kome odgovara sistem, mentalitet i sve drugo sto je razlicito od Balkana nece zazaliti sto se upustio u avanturu. Posebno za one sa decom - kakvu buducnost, kakvo skolovanje, kakav sistem vrednosti u kome ce da raste i postane covek zelite za svoje dete? Meni je zao sto moj sin nece znati sve nase narodne price i junacke pesme koje sam ja ucio, sto nece rasti uz decje pesme Kolibrija, Branka Kockice, Dragana Lakovica i sl. (mada ih sve zna i prilicno redovno ih preslusavamo), kao i sto nece razviti isti smek za beogradske fazone, pa mu neki filmovi koje smo mi voleli verovatno nece biti tako dobri ili smesni, sto ce mu kompletni kulturnio bekgraund biti amerikaniziran, ali se onda zapitam - pa sta? Da li se od toga zivi? Koliko sentimentalnosti prosecan Balkanac unosi u sopstveno razmisljanje i vrednovanje sebe, svog zivota i buducnosti? Dok nisam poceo malo da putujem po Evropi zahvaljujuci poslu u Srbiji, jos uvek sam verovao u price da smo mi nesto znacajno na svetskoj mapi, da imamo ne znam kakvu istoriju, pa nasi manastiri, prirodne lepote i sl. Kada sam malo video cega sve ima u belom svetu, a pri tome sam tek zagrebao povrsinu, sta su sve ljudi stvorili i kakvih lepota ima svuda okolo, mislim da sam se prilicno otreznio i otresao deo te lokalne prasine. To je dobar nacin da se pobedi nostalgija, koja je neizostavna, i da se krene dalje.
Posto sam se preterano bacio u filozofiranje, bolje da stanem na vreme. Jos samo jedna opaska - nisam ja legenda, legende uglavnom zive u secanjima drugih, a ja bih jos da potrajem :-)))

p.s. za pp mislim da treba da imas vise od 30 postova, barem je tako bilo ranije...

Milos Zajecar
18.10.2012, 08:25
Hvala Dreadnot na tako detaljnim i iscrpnim informacijama o zivotu u Americi. Verujem da je svima drago da se lepo snalazis (snasao) i da si zadovoljan zivotom preko bare.

Ne bih te nista pitao, samo da te pozdravim.... i ako uspesno prodjem lekarski i intervju, skoknucu do Milvokija (iz Chicaga) da te upoznam! Pozzz

redovnica
18.10.2012, 09:10
Dreadnot, vidim da radis u laboratoriju? Koju skolu si zavrsio? Ja sam zavrsila visu za laboranta, kakva je procedura za priznavanje diplome? Mora se imati neki njihov strucan ispit? Znas li sta o tome? Dali ima netko da je dosao tamo da radi u nekom labosu a da je samo visu zavrsio? Dobro ovdje imam samo iskustva u hematoloskom laboratoriju, nisam radila u drugima osim na pripravnickom. Cujem da sestre mogu u zagrebu polagati ispit za priznanje,dali treba i dali se moze polagati i za laboranta?

dreadnot
18.10.2012, 15:18
Milose, dogovoreno, kad dodjes javi se, pa mozemo da organizujemo susret.
Redovnice, ja sam zavrsio veterinarski fakultet i radio sam kao asistent na njemu 18 godina kao magistar. Na zalost, nisam doktorirao, sto bi mi ovde mnogo znacilo i otvorilo mnogo vise mogucnosti. Kada sam se zaposljavao, samo sam im dao skenirane slike diploma (redovne i magistarske studije), kao i overene prevode. Uopste ih nije zanimalo, samo im je terbalo za arhivu. Prvih 6 meseci sam prakticno bio na probnom radu. Da sam tu omanuo, dobio bih losu ocenu, otkaz i nikada vise ne bih mogao da se zaposlim ni na kom drugom radnom mestu u okviru ovog koledza. Tako oni resavaju pitanje diploma i znanja imigranata. Koga briga za papire, ako znas da radis i hoces da naucis nove tehnike u labu, samo napred, ako neces, ima ko hoce. Mi previse brinemo o nostrifikaciji diploma i sl., u vecini slucajeva ti to ni ne treba, posebno ako radis istrazivacki rad. Ako si u dijagnostickoj laboratoriji, a posebno ako imas dodira sa paciojentima (vadjenje krvi i sl.), onda je prica skroz drugacija i tu ti treba njihova skola. Ne znam za mogucnost polaganja za sestre, ovde one imaju mnogo vise skole od zavrsene srednje, idu na koledz jos 4 godine.
Koliko sam do sada uspeo da pohvatam, vecina ljudi koji rade u laboratorijama su sa zavrsenim faksom, ako ne i svi. Dobar deo ima i doktorate, pa ocekuju dalji nastavak karijere u pravcu profesorskih pozicija. Ovdce nema kao kod nas laboratorijskih tehnicara sa zavrsenom samo srednjom skolom. Jedino mesto gde sam primetio da ih traze je u delo za uzgoj i drzanje laboratorijskih zivotinja, i tu uglavnom hrane zivotinje, peru kaveze i sl., nista sto ukljucuje mozak.

redovnica
18.10.2012, 16:38
Hvala na odgovoru. Bila na onoj craiglisti i gledala da vidim bas za struku ima li sta u chicagu, informativno. Trazili u labosu za droge covjeka. Nema bas oglasa, kao ni tu. Tamo pisalo da treba ili dvije god faxa i 7 godina iskustva, ako uopce priznaju staz iz hr. Taj dio imam. A i najsigurnije bi se osjecala u laboratoriju. Mada bi radila sta god za normalne novce.. Tko zna hoce li me izvuci ali je bar ok zivjeti malo u masti da moze biti bolje. A i neke stvari da poslozim u glavi da nebi bilo panike ako me stvarno izvuku. Neka je proslo i tih 6 mj pa si siguran. Stvarno ti svaka cast sta nadjes vremena da odgovoris i nama jos za sada "obicnim smrtnicima"

jovke
19.10.2012, 16:53
Dreadnot, svako dobro ti želim i od mene. Čitam tvoje postove od tvog učlanjenja na forum i znam zašto te smatraju legendom. To što imaš uticaj na ljude na forumu i što ljudima daješ moralnu snagu da se drže tvog primjera u da vjeruju u uspjeh kada dođu u poziciju da odluče o odlasku, to je zato jer si kako naši ljudi vole da kažu "čovjek iz naroda".

Imam i ja jedno pitanje. Kažeš da se upoznajete i družite sa roditeljima djece iz Vukovog razreda. Kog obrazovnog i ekonomskog (novac) nivoa su ti ljudi? Koliko je to bitno? Da li su to ljudi koji su stigli u USA iz ekonomski siromašnih sličnih područja kao naša? Čitajući forum pa i na nekim drugim forumima stiče se utisak da budućnost djece novih imigranata dosta zavisi od početnih mogućnosti roditelja. Recimo npr. dođemo sa Balkana slabog radnog iskustva, s malo novca i bez neke jake škole i onda čitam priče tipa: djeca će vam ići u lošu školu jer sa malo para morate da živite u lošem kraju gde su loše škole, družiće se sa djecom koja slabo uče, koja su nevaspitana, loših navika... Kao takvi ni djeca vam neće daleko dogurati u životu.
Daj kaži nam nešto iz tvog ugla o životu djece novih imigranata, školama, određivanju budućnosti djece na osnovu tih prvih godina života u Americi kada roditelji nemaju novca da nešto puno ulože u njih... Mislim da o tome razmišljaju svi roditelji male djece koji se ovde prijave i strepe kako će djeca započeti novi život ako krenu sa njima u USA.

vuxanne
20.10.2012, 15:52
Dreadnot, svako dobro ti želim i od mene. Čitam tvoje postove od tvog učlanjenja na forum i znam zašto te smatraju legendom. To što imaš uticaj na ljude na forumu i što ljudima daješ moralnu snagu da se drže tvog primjera u da vjeruju u uspjeh kada dođu u poziciju da odluče o odlasku, to je zato jer si kako naši ljudi vole da kažu "čovjek iz naroda".

Imam i ja jedno pitanje. Kažeš da se upoznajete i družite sa roditeljima djece iz Vukovog razreda. Kog obrazovnog i ekonomskog (novac) nivoa su ti ljudi? Koliko je to bitno? Da li su to ljudi koji su stigli u USA iz ekonomski siromašnih sličnih područja kao naša? Čitajući forum pa i na nekim drugim forumima stiče se utisak da budućnost djece novih imigranata dosta zavisi od početnih mogućnosti roditelja. Recimo npr. dođemo sa Balkana slabog radnog iskustva, s malo novca i bez neke jake škole i onda čitam priče tipa: djeca će vam ići u lošu školu jer sa malo para morate da živite u lošem kraju gde su loše škole, družiće se sa djecom koja slabo uče, koja su nevaspitana, loših navika... Kao takvi ni djeca vam neće daleko dogurati u životu.
Daj kaži nam nešto iz tvog ugla o životu djece novih imigranata, školama, određivanju budućnosti djece na osnovu tih prvih godina života u Americi kada roditelji nemaju novca da nešto puno ulože u njih... Mislim da o tome razmišljaju svi roditelji male djece koji se ovde prijave i strepe kako će djeca započeti novi život ako krenu sa njima u USA.

Moje jos nije za skolu ali sam juce cula od kolege da ovde kod mene u Norfolku moras da ides u skolu koja ti je odredjena za tvoj komsiluk a da u Virginia Beach-u koji se nastavlja na ovaj grad, totalno su spojeni ne moras, tj da moze dete da ide u drugu neku skolu ako se kvalifikuje kad polozi neke prijemne testove.

vuxanne
20.10.2012, 15:59
Kod mene na faksu ima gomila postdokova iz Evrope, bas u mojoj laboratoriji je Grk koji je doktorirao u Nemackoj, pre neki dan sam upoznao doktoricu is Splita, neki nasi prijatelji koje smo ovde upoznali su i dosli tako sto je on dosao kao doktor, krenuo u naucni rad, pa se prebacio na specijalizaciju i sada je anesteziolog. Medical College of Wisconsin je ogroman, vazda imaju otvorene konkurse za razne pozicije.
Kao sto sam rekao, svakako treba probati, kome odgovara sistem, mentalitet i sve drugo sto je razlicito od Balkana nece zazaliti sto se upustio u avanturu. Posebno za one sa decom - kakvu buducnost, kakvo skolovanje, kakav sistem vrednosti u kome ce da raste i postane covek zelite za svoje dete? Meni je zao sto moj sin nece znati sve nase narodne price i junacke pesme koje sam ja ucio, sto nece rasti uz decje pesme Kolibrija, Branka Kockice, Dragana Lakovica i sl. (mada ih sve zna i prilicno redovno ih preslusavamo), kao i sto nece razviti isti smek za beogradske fazone, pa mu neki filmovi koje smo mi voleli verovatno nece biti tako dobri ili smesni, sto ce mu kompletni kulturnio bekgraund biti amerikaniziran, ali se onda zapitam - pa sta? Da li se od toga zivi? Koliko sentimentalnosti prosecan Balkanac unosi u sopstveno razmisljanje i vrednovanje sebe, svog zivota i buducnosti? Dok nisam poceo malo da putujem po Evropi zahvaljujuci poslu u Srbiji, jos uvek sam verovao u price da smo mi nesto znacajno na svetskoj mapi, da imamo ne znam kakvu istoriju, pa nasi manastiri, prirodne lepote i sl. Kada sam malo video cega sve ima u belom svetu, a pri tome sam tek zagrebao povrsinu, sta su sve ljudi stvorili i kakvih lepota ima svuda okolo, mislim da sam se prilicno otreznio i otresao deo te lokalne prasine. To je dobar nacin da se pobedi nostalgija, koja je neizostavna, i da se krene dalje.
Posto sam se preterano bacio u filozofiranje, bolje da stanem na vreme. Jos samo jedna opaska - nisam ja legenda, legende uglavnom zive u secanjima drugih, a ja bih jos da potrajem :-)))

p.s. za pp mislim da treba da imas vise od 30 postova, barem je tako bilo ranije...

Slazem se sa svim. Nekad se opustim pa pomislim sto bi ovi rekli "sky is the limit" sto se tice ambicija, ali kad god se cujem sa kolegama koje su ostale na mom faksu na kom sam isto kao ti radila 5 godina kao asistent, vratim se u realnost i pomislim, daj bre sta si se utripovala pa super je sve (upravo sam predala dva projekta za NSF - jedan kao PI drugi kao CoPI) a ni zelenu kartu nemam. Znaci ovde imam mogucnost da moja malenkost bude vodja projekta od njihovog Ministarstva za nauku. U Srbiji posto je tamo hijearhijski sitem, ko je stariji ko je boranija, to bi mi se moglo desiti (ako i tad) u 50 i nekoj. Trebala bi da budem podobro sede glave da se za tako nesto usudim ako me i puste.

A sto se Kockice tice, mislim da je to zal za mladost nas "X generation-ovaca". Mislim da ce klinci iz Srbije pre da bleje u Pepa Prase, kad malo porastu u Pink, Farmu, Survajver-e i slicne gluposti a oko sebe da zive u svetu gde mafija i muvatori dobro prolaze... Nazalost mnogo stvari kod nas se promenilo i preuzelo iz najtrulijeg robovlasnistva (ono kad ljudi rade bez plate mesecima, i kad im gazde govore da su lako zamenljivi i sl). Onaj generalan osecaj uzaludnosti i neadekvatnosti, koji te cini stresogenim i mizernim...

Moja je mene pre par dana pocela da zove "mommy" a do pre par dana sam bila "mama". Jos je kuci, ne ide u obdaniste, sa tatom je po ceo dan. Videcemo kako ce se stvari odvijati kad porastu...

dreadnot
22.10.2012, 15:22
Imam i ja jedno pitanje. Kažeš da se upoznajete i družite sa roditeljima djece iz Vukovog razreda. Kog obrazovnog i ekonomskog (novac) nivoa su ti ljudi? Koliko je to bitno? Da li su to ljudi koji su stigli u USA iz ekonomski siromašnih sličnih područja kao naša? Čitajući forum pa i na nekim drugim forumima stiče se utisak da budućnost djece novih imigranata dosta zavisi od početnih mogućnosti roditelja. Recimo npr. dođemo sa Balkana slabog radnog iskustva, s malo novca i bez neke jake škole i onda čitam priče tipa: djeca će vam ići u lošu školu jer sa malo para morate da živite u lošem kraju gde su loše škole, družiće se sa djecom koja slabo uče, koja su nevaspitana, loših navika... Kao takvi ni djeca vam neće daleko dogurati u životu.
Daj kaži nam nešto iz tvog ugla o životu djece novih imigranata, školama, određivanju budućnosti djece na osnovu tih prvih godina života u Americi kada roditelji nemaju novca da nešto puno ulože u njih... Mislim da o tome razmišljaju svi roditelji male djece koji se ovde prijave i strepe kako će djeca započeti novi život ako krenu sa njima u USA.

OK, vec sam o tome pisao, ali da ponovim ako treba... jako je vazno u koju skolu ce dete da ide. Imas izbor izmedju javnih (public) i privatnih. Mi smo se opredelili za javnu skolu jer se ne placa nikakva skolarina. Ipak, razlike su ogromne, pa smo odlucili da trazimo stan u delu Milvokija koji se zove Shorewood, zato sto ima svoj izdvojen skolski sistem koji je jako dobar. Taj deo grada (ka severu od centra, uz obalu jezera Michigen), je pretezno beo (mada je sada sve vise doseljenika, ugl. Rusa, Indusa i sl.), finansijski relativno solidan, porezi na kuce su prilicno visoki i daleko iznad proseka za Milvoki, pa od tih para mogu da obezbede dobre nastavnike i jake skole. Nastavni programi su raznovrsni, planira se dodatna nastava za talentovanu decu, cak ako si jak iz nekog predmeta organizovace ti da slusas fakultetski nivo u srednjoj skoli (recimo matematika i sl.), pa ti se to onda priznaje na koledzu ako imas dobre ocene). Pored toga, tu je i ogroman broj vannastavnih aktivnosti, sportova i sl., sto dodatno obogacuje ponudu. U centralnom delu Milvokija, gde je rasna struktura potpuno drugacija (ugl. crnci) ili u juznim delovima grada (Meksikanci), skole su daleko losije. Tu se deci nudi samo najosnovnije, nema sanse da prosire znanje, plus ima nasilja i kriminala koliko hoces. I ovde je sistem teritorijalan, tj. u zavisnosti od toga gde zivis odredjena je i skola u koju ce dete da ti ide. Vukova skola ima i poseban program inkluzije, odredjen broj crne dece iz centra grada je upisan, iako ne pripadaju teritorijalno, ali im se daje sansa da steknu bolje obrazovanje. Deci (imigranata) je najlakse, ona se brzo prilagode, usvoje jezik i pricaju bez akcenta, tako da ni na koji nacin ne odskacu od svojih vrsnjaka.
U ovom slucaju novac je vazan utoliko da mozes da platis sebi gajbu u dobrom delu grada. To nije, barem ovde, preveliki izdatak i kao sto sam rekao, mi sa prilicno skromnim primanjima (za americke uslove), sasvim lagano postizemo sta smo naumili. Pored toga, treba imati u vidu i pitanje bezbednosti, svakako ne zelis da si u delu grada gde se svakog dana puca. Ne kazem da je i u dobrim delovima sve 100% sigurno, bas juce je u jednom od takvih bila pucnjava, 4 mrtvih, ali to je Amerika i danak 2. amandmanu.
Kad kazes da roditelji dodju sa slabom skolom sa Balkana... a koja je to jaka skola na Balkanu? Koga ovde briga za kvalitet skola na brdovitmo Balkanu, samo je pitanje da li znas nesto da radis, da li imas iskustva da to i potvrdis u praksi i onda nema problema. Diploma ti je potrebna samo kao formalni uslov, da se zadovolji dokumentacija, Ameri ne veruju drugim univerzitetima vec samo svom obrazovniom sistemu (uz par casnih izuzetaka), ali su itekako svesni da dobrih strucnjaka ima svuda i da "dodjose" treba proveriti na delu a ne suditi prema diplomi.
Roditelji koje upoznajemo su uglavnom ovdasnji, Ameri. Osim prijatelja kod kojih smo odseli kada smo stigli i prijatelja koje smo upoznali preko njih, nismo upoznali nikoga drugog od domace emigracije.
Druga opcija koju sam pomenuo su privatne skole. To kosta i za njih ti treba dosta para, ne samo skolarina, vec i "dobrovoljne" donacije - od tebe se ocekuje da tokom godine dajes dobrovoljne priloge za ovo ili ono, a ako ne das onda si odmah na crnoj listi, i ti i dete. Pored toga, cesto postoje krugovi porodica koje pohadjaju istu privatnu skolu vec generacijama, druze se porodicno i formiraju zatvoren krug u koji je jako tesko uci. Oni su elita skole, barem po sopstvenom dozivljaju, pa moze da bude jako frustrirajuce za dete koje bi da se druzi i igra sa njima, a biva odbaceno. Cuo sam vec za dva takva slucaja, jedan su nasi prijatelji, a drugi je porodica koju smo nedavno upoznali jer su napustili privatnu skolu u centru grada i preselili se u Shorewood da bi njihov sin isao u istu javnu skolu kao Vuk. U oba slucaja je problem izolovanja dece od strane vrsnjaka, pri cemu su oba deteta potpuno normalni klinci primerenog izgleda i ponasanja za svoje godine.
Sve u svemu, moje misljenje je da je ovo jedna od najvaznijih odluka koju ces da doneses. Cela nasa ideja vodilja za cupanje korena i dolazak u Ameriku je bila da Vuku obezbedimo bolje uslove nego sto bi mogao da ih ima u Srbiji. Zbog toga je dobar deo poteza koje smo povukli upravo pod uticajem te ideje i uslovljen njome. Trudicemo se da tako bude i ubuduce.

fipe
22.10.2012, 18:05
Svaka cast Dreadnot na ovako korisnim i prakticnim informacijama. Samo nastavi i dalje da nas izvjestavas. Jel mozes ako ti nije problem rec raspon cijena rentanja stanova, naravno u normalnim i mirnim dijelovima grada

dreadnot
22.10.2012, 21:46
Nemoj da me drzis za rec posto odavno nisam proveravao cene, ali recimo da je raspon od $750 - 1500. Cena varira u zavisnosti od lokacije (fensi stanovi u poslovnom delu grada, blizina Univerziteta, broj soba i kupatila i sl.), kvaliteta skolskog distrikta i sl. Dosta pristojna varijanta ovde gde smo mi moze da se nadje za oko $750 - 900, ali obicno bez icega uracunatog (osim voda i djubre). Ako hoces da iznajmljujes kucu, onda je to veca kinta, ne verujem da moze da se nadje ista ispod $1000 ili 1200.

fipe
22.10.2012, 22:24
Hvala stari. Jos sam te mislio pitat, kako napreduje excel tablica troskova? Na jednoj od tema ovog foruma sam naletio na to koliki su troskovi po gradovima pa se prica malo rasplinila. Nadam se da ces ugrubo podjelit s nama brojeve i da si u plusu haha. Aj pozdrav

dreadnot
23.10.2012, 14:56
E, to ti je dobro pitanje, nikako da to odradim, mada svaki put kada unesem troskove (a to radim na dnevnoj bazi, tako da znam sve sto smo potrosili u protekle dve godine), ja se setim da sam ostao duzan taj post... a onda zaboravim da postujem. Da stvar bude gora, ako se ne varam ja sam otvorio tu temu, a nisam je posetio ne pamtim od kada... Treba malo da doteram i uoblicim podatke... bice...

peja
08.11.2012, 09:27
dreadnot hvala puno na ovako opširnom pisanju, zaista sam uživao čitajući tvoje postove.

Posle svakog tvog posta moja (i moje porodice) odlučnost za odlazak je rasla samo više, eh da sačekamo i taj Maj pa dan nas izvuku pa da se vidimo preko bare za koju god! :suure:

dreadnot
08.11.2012, 15:54
dreadnot hvala puno na ovako opširnom pisanju, zaista sam uživao čitajući tvoje postove.

Posle svakog tvog posta moja (i moje porodice) odlučnost za odlazak je rasla samo više, eh da sačekamo i taj Maj pa dan nas izvuku pa da se vidimo preko bare za koju god! :suure:

Dace Bog! Steta sto je kvota smanjena, barem tako se prica, kakva je situacija i kolika je zelja ljudi da odu sa Balkana, siguran sam da bi i trostruka bila nedovoljna :-)))

p.s. Dodao sam te u LinkedIn-u :-)))

peja
10.11.2012, 07:13
Dace Bog! Steta sto je kvota smanjena, barem tako se prica, kakva je situacija i kolika je zelja ljudi da odu sa Balkana, siguran sam da bi i trostruka bila nedovoljna :-)))

p.s. Dodao sam te u LinkedIn-u :-)))

Dreadnot, kakvo je tvoje mišljenje o Milwaukee kao gradu za porodice sa malom decom, čitam i vidim da ste se Vi baš lepo snašli, pa me zanima koliko je siguran grad (iz ličnog iskustva), ima li parkova, da li je sigurno noću šetati?

Kakav je javni prevoz u gradu?

p.s.
Hvala za LinkedIn!

dreadnot
12.11.2012, 18:21
Parkova ima na svakom koraku i u svakom delu grada. Uglavnom su dobro opremljeni zezalicama za klince i klupama i stolovima za rostiljanje. Ni u jednom od njih ne bih preporucio nocnu setnju. Kao sto sam vec pisao, centar Milvokija je nepodoban za sve osim za crnu populaciju koja je gotovo u potpunosti rpeuzela taj deo grada. Kada se krene ka severu, tu su "sela" koja su se spojila sa gradom - Shorewood, Whitefish Bay, Foxpoint. U njima je preko 95% belaca, skupe kuce, dobre skole. Mi smo u Shorewoodu. Takodje, kada se krene ka zapadu i ka Wokesha county, dobri delovi su Brookfield i Elm Grove. U njima tesko da moze da se nadje stan, jer su razudjeni i tu ljudi zive po kucama, obicno prevelikim za normalnu porodicu. Takodje imaju dobar skolski sistem. Juzno od centra je West Alice - Meksikanci, Srbi, recimo neka niza srednja klasa, a na njega se ka zapadu nastavlja New Berlin - nesto slicno, ali malo bolje. Sto bi rekla moja sefica - Milvoki je jedan od gradova sa najizrazenijom segregacijom u USA. Potpuni je imperativ gde ces da zivis jer su neki krajevi toliko nesigurni da bukvalno svako vece slusamo na vestima da je bilo pucnjave i da je neko ubijen (naravno, centralni, crni deo grada).
Prevoz je osrednji, sve zavisi gde si lociran. Cesto se u oglasima za posao navodi da je na bus liniji, sto cini posao pozeljnijim, jer moze na taj nacin da se dodje do firme, sto je posebno znacajno za nize placene poslove i ljude koji nemaju svoja kola. Ipak, Milvoki zauzima prilicno veliku povrsinu i relativno je slabo pokriven saobracajem, pa ja ne bih previse racunao na tu varijantu.
Sve u svemu, mi se osecamo relativno sigurno jer zivimo u takvom delu grada, ali pazimo gde i u koje vreme se krecemo. Oprez nije na odmet.

dreadnot
23.12.2013, 16:08
Forumaska mikro zajednica u Milvokiju uvecala se za novog clana. IgorMAD je stigao i koliko mogu da ukacim vec polako upoznaje novu sredinu. Od mene najsrdacnija dobrodoslica i jedva cekam da se vidimo na kafici i upoznamo uzivo :-)

IgorMAD
24.12.2013, 00:39
Uskoro se vidimo obavezno, cistim sneg pa nemam vremena :)
Salim se, Milwaukee (ili bar deo onoga sto sam video) je stvarno lep grad. Bas po mom ukusu, urbano i mirno u isto vreme.
Za par meseci cu imati pravu sliku, ali ovo do sad vidjeno obecava :)

Susurin
24.12.2013, 22:15
I meni se svideo, u kom delu Milwaukee si se smestio?

IgorMAD
25.12.2013, 01:21
Greenfield, Oak Creek, Franklin... Negde na toj tromedji :)
Ovo je juzni deo Milvokija, tako da je puno nasih ljudi, jos uvek nisam progovorio engleski :D

Susurin
26.12.2013, 10:53
Mislim da je Milwaukee posle Cikaga, drugi najveci srpski grad u Americi. :) Upoznao sam tamo nase ljude koji su dosli pre desetak godina i ne znaju da beknu rec engleskog. To mi nikako nije bilo jasno, ali oni uspevaju da funkcionisu nekako. Kazu, brate, nikako mi ne ide taj engleski u glavu, sta cu. :D Ima jedan u crkvenom odboru koji jedini ne zna engleski i svi se nerviraju zbog njega, jer sve moraju da mu prevode, a posto ih ima koji ne znaju srpski ni malo, onda kad on nesto prica ili napise, onda moraju ovima da prevode i gube vreme. Cirkus.

dreadnot
31.12.2013, 15:21
Nije los Milwaukee, mada na jucerasnjih -21 C i nije previse prijatan. Kao sto si mogao da vidis, ciscenje snega sa saobracajnica je besprekorno, u jednom danu je sve prohodno. Cekaj tek kad dodje leto, pa krenu raznorazni festivali, ima zabave koliko ti dusa hoce. A kad bas ugreje, skoknes do jezera, na plazu.

IgorMAD
01.01.2014, 06:41
Koliko sam primetio u ovom nasem delu grada je toplije nego kod tebe.
Mi nismo isli ispod -13 ovih dana, video sam na prognozi da se na samo deset milja temperatura razlikuje dosta.
Mada kad sam video kako duva vetar pored Micigena sve mi je bilo jasno :D

Ali sto se ciscenja snega tice, stvarno sam odusevljen, bas je onako kao sto si rekao. Izuzetno su organizovani!

cvale
21.03.2014, 16:42
Da, doslo je vrijeme da najavim da ce se Balkanska zajednica u Mivokiju prosiriti za 4 nova clana. Poslije dugog razmislanja o odabiru lokacije za novi pocetak odluceno je da to bude lokacija u kojoj imas najveci krug prijatelja koji ti mogu pomoci u startu.
Drednot, zelim ovom prilikom da ti zahvalim na tvom pisanju koje je bilo konkretno sa jako mnogo korisnih savjeta i informacija, sto je u nasem slucaju bilo jako vazno.
Pitam se da li bi bilo moguce iznajmiti stan prije nego sto dodjemo gore? Prije svega mislim na opciju da jedan prijatelj koji zivi gore aplicira za nas recimo polovinom aprila mjeseca za pocetak juna, sa tim da on tu bude kao neki vid garancije. Nasa odluka je pala da to bude jedan 2 soban stancic u Hales Corners,WI. Po meni, cinise se, pristojna stambena jedinica, sa tim da je u cijenu od 740$/m ukljuceno grijanje , gas i smece. Nadam se da je to pristojno za start, a ako grijes slobodno me ispravite.
Za oko mi je zapala konstatacija u vezi skolovanja dijece. Cuo sam mnogo pozitivnih komentara o privatnoj skoli Sv. Sava. Komentari su bili tipa, jako dobar nastavni kadar, odlicno izbalanirani dijeciji obroci, mnogo van nastavnih aktivnosti i sl. Mislim da je cijena skolovanja negdje oko 2500$ za godinu dana. Znam da je to za star jako mnogo, jos uvijek nismo na cisto sa ovim, samo zelim da cujem vase misljene o ovom pitanju.
Nadam se da cemo malo da polemisemo na ovu temu da bih razmijenili misljenja, jer svi vi znate da se u nasim glava namece milion pitanja i podpitanja na koje, realno, odavdje nije moguce dati odgovor.

bokinena
28.05.2014, 22:51
Da malo osvezim temu... Pitanjca, prvenstveno za dreadnot-a i IgorMAD-a, posto vidim da su oni u Milvokiju, a i za svakog drugog ko zna nesto o tome...
Sad smo u fazi istrazivanja, gde sta i kako, a obzirom da imamo relativno mali CN (3xxx) vremena je malo tako da moramo biti ekspeditivni :==D:

1) Grad ko grad - totalno subjektivno iz vaseg ugla: pro - contra, sta vam je ok sta nije, cisto da cujem 'vako sto se kaze... Kad se sve sabere i oduzme, vise pozitivnih ili negativnih stvari...

2) Klima?!? Jako bitna stvar! Imamo labradora koji generalno dobro podnosi i hladnocu i vrucinu, mada bi svakako bio srecniji u montani nego u teksasu npr. Sto se nas tice, naravno da ne volemo previse zimu, al' dobro zna i u Beogradu da bude negostoljubiva... U glavnom opet, neka komparacija, i opet neko totalno subjektivno misljenje...

3) Obzirom da smo oboje inzenjeri (arh.), diplome ko diplome, verovatno nece vredeti mnogo bez neke nostrifikacije i nekog eventualnog doskolovavanja, al otom potom. Procitah negde da je Milvoki prilicno ok za ljude nase struke!? Mozda imate neke insajderske informacije ?! Mislim da naravno za prvo vreme ima da se radi sta god, ma gde god bili ali ono sto me ohrabruje je to da vidim da se skoro svuda traze tehnicari koji su usavrsili AutoCAD Revit, Max i to, a to je vec nas teren :==D:

Ja toliko, pa sad moram da sumiram sve, pa da vidim gde cemo i kako cemo... Kao sto rekoh vreme je skroz apstraktna kategorija u ovom trenutku, 5-6 meseci je mnogo iz perspektive iscekivanja intervjua, a opet premalo iz perspektive donosenja nekih mnogo vaznih odluka, tako da je svaka informacija dobrodosla :;D:

IgorMAD
29.05.2014, 00:57
Prvo da pocnem od zime :D Ja sam ovde par meseci ali taman dovoljno da sam preziveo ovu najhladniju zimu. Kuca, auto, nista spektakularno, ali minus je bio dobrih dva meseca i puno snega. Kao sto mi je dradnot rekao pre nego sto sam dosao ovde, ulice se stvarno dobro ciste, prosto neverovatno koliko se tu soli nabaca. Sneg se osusi sa puta za par sati, naravno ako je stao da pada. Kako kazu, zima traje obicno do marta meseca, ove godine je skoro do maja trajala :)

Moje subjektivno misljenje o ovom gradu je pozitivno.

Ovo je izuzetno jak industrijski centar i zbog toga krizu koja je bila pre par godina gotovo da nisu ni osetili.

Kada uporedim sve sa Ilinoisom (Chicagom) koji je jako blizu, mogu da kazem da je ovo daleko isplativije mesto za zivot (s tim sto mi se Chicago mnogo vise svidja :)). Sve mnogo jeftinije a satnice su u najmanju ruku iste...

Uglavnom je dreadnot to objasnio savrseno u nekim ranijim postovima.

bokinena
29.05.2014, 10:39
Kapiram sve... Pazi mi se mislimo zestoko i uopste nismo pametni. Sve bi nekako da eskiviramo NYC ili LA, prosto su za pocetak skupi kao otrov :realmad:Opet u Cikagu imamo i nekih poznanika i sto se tice struke je stvarno ok... Videh par nekih clanaka o Milvokiju pa reko eto da razmislimo i u tom pravcu, ma da je sve to jos nekako lelujavo... Pravo da ti kazem dok nam status ne bude promenjen i zakazan intervju, ziv nisam :==D: Mislim, svi kazu da ako nista nisi lazirao, ziv si i zdrav, problema nema... Cak nam je to i jedan konzul (nas covek, koji radi ovde u konzulatu) rekao, al opet... :confused:

Bilo kako bilo, znaci hladno ali standard :;D:
Fala za info

Tomislav1970
15.08.2014, 22:29
Odavno se nije nista pisalo pa vjerujem da bi bilo zanimljivo da cujemo sta se desavalo i kako napreduje zivot u Milvokiju

highvoltage84
22.08.2014, 12:31
Ja umalo se resih da definitivno predjem u Milvoki, u grad Racine, jer je moja fima otvorila tamo distribucioni centar koji je preuzeo sav posao iz dc u kome ja trenutno radim u Indijani, ali posto trenutno nemaju otvorenu poziciju koju ja hocu onda ne zelim da izvrsim transfer(jos), sve u svemu cene su jeftinije nego li u Indijani,a i drzava je ok, mada me dc u Coloradu vise vuce jer je mnogo veci i ima mnogo vise posla pa bi mi stvari bile i vise zagarantovane.

dreadnot
09.12.2014, 22:30
Racine je juzno od Milvokija, moze da se kaze da mu gravitira. Na putu je ka Cikagu, malo mesto, zavetrina.
U Milvokiju nista posebno novo. Zivi se relativno pristojno, posla ima, snega ima, zime i minusa ima, leta nema. Ko voli da kampuje ili da istera camac na jezero - moze, ima koliko hoces. Ko voli NBA utakmice - ima, karte za Milwaukee Bucks su prilicno povoljne. Ima i hokeja, Admirals ne igraju bas u najjacoj ligi, ali su samo stepenik nize. Nije daleko ni do Green Baya, ko voli NFL, Packersi su vise nego popularni, ali je karte jako tesko naci i papreno su skupe.
Pozorisna ponuda je pristojna, dolaze trupe sa Brodveja, bas pre par daan smo gledali Lion King. Solidno, mada sam ocekivao vise od predstave koja je, barem po pisanju stampe, zaradila preko 6 milijardi dolara sirom sveta (vise od bilo kog filma).
Kriminal je i dalje prisutan, ali je pod kontrolom i lociran samo u pojedinim delovima grada gde pristojan svet ionako ne zalazi. Ili sam se navikao, pa vise ne primecujem kao pre, ili ga stvarno ima za nijansu manje. I mi smo imali, pre jedno godinu dana, nas slucaj da beli policajac upuca nenaoruzanog crnca na sred ulice, dize se velika prasina, ali kao i u drugim gradovima, i ovde nece biti nista od svega. Nalaz komisije da nema mesta za pokretanje postupka protiv policajca (terniranog i obucenog) koji ispali nekoliko metaka u zrtvu (kao da jedan nije dovoljan), cak i dok je lezala na zemlji, ne deluje uopste sumnjivo vec je cista samoodbrana (sto bi rekli Pajtonovci - od napada jagodom).
U Milvokiju se gradi na sve strane, tako da posla za arhitekte (ali sa licencom) ima. Naravno, probiti se pored vec etabliranih firmi je gotovo nemoguce, ali moja dobra prijateljica je arhitekta i nedavno je dobila solidnu ponudu da sama vodi jedan projekat. kao i svuda i u svemu, ulazis na mala vrata i polako se dokazujed i napredujes.