PDA

View Full Version : Diploma?


Nikola
16.11.2009, 18:17
Pozdrav svima!

Znam da je pitanje verovatno glupo - ali me interesuje koju diplomu treba pripremiti za intervju u ambasadi - iz srednje skole ili fakultetsku?
Znam da je jedini uslov bio srednja skola...ali, za svaki slucaj cu poneti i diplomu sa fakulteta - jedini problem je sto cu malo teze doci do diplome iz srednje skole, jer sam je zagubio.

Hvala unapred.

krajce2
16.11.2009, 19:50
Edinstveno ke ti treba diplomata od fakultet, napravi prevod na angliski i kopija od orginalot, diploma od sredno ne baraat.

dreadnot
17.11.2009, 09:13
Mislim da ce ti biti sasvim dovoljna fakultetska diploma, ako si u prijavi naveo da imas zavrsen fakultet. Ne treba ti prevod na engleski, od prosle godine je dovoljno da doneses original na srpskom (ako je izdata na nasem faksu)

krajce2
17.11.2009, 19:25
Vo Makedonija baraat prevod na site dokumenti na angliski i plus originalite se nosat na uvid. Najdobro e da se javis vo vasata ambasada i da prasas.

Zana
17.11.2009, 20:18
Zdravo Krajce2,

Dobredojdovte na Zelena Lutrija.

Interesantno je koliko su drugacija pravila zavisno od drzave - steta sto u Makedoniji mora da se dostavi prevod jer vam to pravi vece izdatke.

krajce2
18.11.2009, 18:14
Zdravo Zana,
Razlicna drzava-razlicni pravila na igra. Vo Makedonija baraat prevodi na angliski, original dokumenti + fotokopija na istite, obavezno I 134 + F1040, sliki od svadba :), pozelno potvrda od banka i + intervjuto so konzulot e na angliski.

LjupkaB
25.11.2009, 23:14
Zdravo krajce2,
Ova sto go napisa za dokumentite e od licno iskustvo ili od prijateli?
Konzulkata sama kaza deka osven dokumentite naglaseni vo pismoto, pozelno e da se ima edno od slednive tri dokumenti:
1. ponuda za rabota
2. pismo za podrska
3. bankovna potvrda,
a najdobro bi bilo da se iskombiniraat barem dva od gorenavedenive.
Napisi nesto za tvojot slucaj.
Naseto intervju e zakazano za 29 Dekemvri.
Pozdrav!

krajce2
26.11.2009, 19:35
Zdravo
Nie sme na intervju na 1 Dekemvri, se javivme vo ambasada i od tamu ne izvestija deka ni treba I-134 i F1040 (za platena tax), uspeavme da gi nabavime, za sekoj slucaj ke poneseme so nas i potvrda od banka. Od iskustvoto na edni nasi bliski prijateli e deka im pobarale i I-134 i F1040 pa zatoa ne bi bilo loso dokolku uspeete da gi nabavite....Na samiot sajt www.travel.state.gov e navedeno deka treba da se nosat i tie dokumenti.

LjupkaB
26.11.2009, 22:46
Fala,
I jas im pisav mail, pa ke vidime sto ke odgovorat, so ogled na toa sto imame ponuda za rabota i bankovna potvrda isto taka. dali e neophoden i toj dokument.
Drzime sreka za vaseto intervju, pa pisi kako pominalo.

krajce2
26.11.2009, 23:08
Ljupka ako imate potvrda za rabota togas nema da bide nikakov problem, dovolno ke bide i samo toa....za sekoj slucaj mozes da se konsultiras.
Sekoe dobro....obavezno ke pisam kako pominavme.
Pozdrav

dobrad66
07.03.2010, 19:16
Zdravo Krajce2,

Dobredojdovte na Zelena Lutrija.

Interesantno je koliko su drugacija pravila zavisno od drzave - steta sto u Makedoniji mora da se dostavi prevod jer vam to pravi vece izdatke.
žana molim te dali znaš jel prolazi moja škola jer kod nas je sss(srednja stručna sprema)obrtnička zanimanja tipa autolimar mehaničar pekar stolar itd.trogodišnja i nakon toga vi dobijete svedodžbu ili diplomu da ste završili za smer koji ste odabrali i da imate završenu srednju školu.to je na engleskom high school ali me zanima pošto je trogodišnja a ne četverogodišnja da neće bit problema sa time.jer ja sam poslije osnovne škole završio redovnu srednju sa odličnim ali je kod nas trogodišnja,pa ako šta znadeš molim te pomozi mi hvala dalibor

dare_ns
07.03.2010, 23:56
Piše i o tome (u gomili tema) već.
Ali lakše mi sad da ti pomognem, nego da te kritikujem.

Jedan od uslova za učestvovanje na lutriji jeste 12 godina školovanja, odnosno 8 godina osnovne i 4 godine srednje (naravno, bez ponavljanja razreda), gde ti oni to onda računaju kao High School degree.

A sad kritika: počni da čitaš sve teme redom. Od poslednje ka najsvežijoj. Pronaći ćeš i odgovore na pitanja koja još nisi ni zamislio :)

pekka
08.03.2010, 11:01
Posto nemas zavrsenu cetvorogodisnju srednju skolu, sto je uslov za green card, postoji mogucnost da zadovoljis onaj drugi uslov - treba ti dokaz da imas dve godine iskustva u radu na onim zanimanjima koja su na listi trazenih zanimanja. Posto si tu negde navodio da si pored limarskog zanata radio i u nekim drugim oblastima, treba da vidis da li su ti poslovi na listi trazenih. Ako se pronadjes u toj prici treba ti jos validan dokaz da imas dve godine iskustva u radu na tim poslovima. Posle toga mozes i da nakrivis sesir.:grin:

dobrad66
08.03.2010, 18:33
kod nas je tri godine srednja i onda polažeš maturu i dobivaš diplomu bar je bilo 1994 god.ja sam i nju i srednju završio sa odličnim,za radno iskustvo imam 2 godine kod privatnika i dvije i pol godine sam imao vlastiti obrt autolimariju što imam u radnoj knjižici kao dokaz.jar taj sistem 4 godine je kod nas ukinut 92 god. i ekvivalent tomu je tri godiš.škola a kad dobiješ diplomu onda sam se mogao da upišem samo za strojarskog tehničara1 god traje i tek onda na odabrani fax:obrva:

Zana
08.03.2010, 18:40
Na zalost, trogodisnja skola ne zadovoljava uslove DV lutrije, a iskustvo koje imas ne pripada trazenoj kategoriji poslova koji mogu da zamene trazeno skolovanje.

dobrad66
08.03.2010, 18:45
e sad si me zbedirala kao što kaže ona pesma IH LELE ŠTO SE NE UBI ISPOD ONE KRUŠKE potonula mi nada kao titanik,:no::smrc::nene::blink:

dejancic
08.03.2010, 18:49
Od bolovanja nema vajde, nego tastaturu ispred sebe i jurcaj nacin da odes negde, ako vec to toliko zelis. I druge zemlje nude neke tipove imigrantskih viza, pa nije valjda za svaku uslov cetvorogodisnja skola. Na kraju krajeva nije zelena lutrija jedini nacin da se ode u USA...

dobrad66
08.03.2010, 18:55
Od bolovanja nema vajde, nego tastaturu ispred sebe i jurcaj nacin da odes negde, ako vec to toliko zelis. I druge zemlje nude neke tipove imigrantskih viza, pa nije valjda za svaku uslov cetvorogodisnja skola. Na kraju krajeva nije zelena lutrija jedini nacin da se ode u USA...

ma ne brinem se ja toliko za to jer su 2008 otišli moj prijatelj i njegova žena i dvoje klinaca preko lutrije u iowu a išao je sa mnom u istu školu i isto sve zove se borojević miroslav negdje je u iowi,tako da nada je k...va što umire zadnja:obrva:

dare_ns
08.03.2010, 23:52
ako ti je žena završila četvorogodišnju srednju školu, može ona da bude nosilac.

dreadnot
09.03.2010, 10:26
samo ukoliko je izvuku... zamisli bedak da izvuku njega, a ona ispunjava uslov...

dare_ns
09.03.2010, 11:54
da :/
mada sam i mislio na to da se ona prijavi na lutriju, poshto nisam ni primetio neshto u postovima, da li se on vecj prijavio ili tek treba...

dobrad66
09.03.2010, 14:55
već sam se ja prijavio za DV-2011 ali mi u hrvatskoj nakon srednje dodivamo svjedodžbu o završnom ispitu ali ne znam kako se kod vas to zove a to je kod nas bukvalno rečeno potvrda da imate završenu srednju školu i kao takva je po zakonu pravovaljana a u njoj nigdje ne piše da ste imali trogodišnju školu a ne četverogodišnju mada od miroslava žene ima samo osnovnu.tako da je on ipak otišao preko njegove aplikacije a i to znam iz prve ruke.jer i ako ste čitali kod prijave potrebno je da imate završenu srednju školu ili da je u istoj vrijednosti(ekvivalentu) srednjoj školi a po američkom zakonu to je 12 godina školovanja, što isto ne znači da cijeli svijet mora imati isti broj godina školovanja da bi mogao aplayovati za gren card,zato i stoji ona riječ eqvivalent na početku objašnjenja o školi potrebnoj da bi mogli biti kvalificirani.a ta mi teorija drži vodu baš zbog miroslavovog slučaja iako njegovo zanimanje pod br.49-3021.00 AUTOMOTIVE BODY AND RELATED REPAIRERS nije baš nešto traženo pretjerano. DA ME NEBI NETKO KRIVO SHVATIO OVO JE MOJ ZAKLJUČAK ŠTO NE ZNAČI DA SAM U PRAVU.pa bi molio forumaše da se ne prepucavamo oko te teme da ustupimo i drugima mjesto za pitanja,a ako netko ima slično iskustvo ili zna nekoga s time da se javi pa da nešto naučimo i novo ja ako dobijem prvu kovertu i sve što slijedi do odlaska to je onda drugi slučaj da se sa trogodišnjom školom može aplicirati ako imaš završnu svjedodžbu u kojoj ti stoji da imaš završenu srednju školu. POZDRAV dalibor obradović:book:

steelers
09.03.2010, 17:34
Dread, pa zar mogu da ga izvuku iako ne ispunjava "uslov". Zar "paklena masina" ne pocne da vristi ako ne ispunjavas uslov.

Zana
09.03.2010, 18:01
@ Steelers
Zavisi - ako je selektovana opcija High School, proci ce prijava. Na aplikantu je posle da dokazuje, ako ga izvuku.

@ Dobrad66

Sa zavrsenom osnovnom skolom samo - ne moze da da se dodje u USA preko DV lutrije. To je totalna dezinformacija (iz bilo koje ruke da je) - ili osoba nije bila nosilac aplikacije, ili osnov useljenja nije bila DV lutrija.

jer i ako ste čitali kod prijave potrebno je da imate završenu srednju školu ili da je u istoj vrijednosti(ekvivalentu) srednjoj školi a po američkom zakonu to je 12 godina školovanja, što isto ne znači da cijeli svijet mora imati isti broj godina školovanja da bi mogao aplayovati za gren card

Ne mora da znaci, ali to USA i ne interesuje. Uslovi (procitaj ih ponovo) su vrlo jasni: umesto 12-godisnjeg obrazovanja moze da se koristi 2 godine radnog iskustva na odredjenim poslovima za koje je potrebno (i uradjeno) dve godine obuke (sve to u poslednjih 5 godina). Sve ovo je lepo objasnjeno i u uputstvu za lutriju i na nasem sajtu.

Niko se ovde ne prepucava sa tobom, jer niko od nas nije ni odredjivao uslove. USA moze da zahteva sto god hoce za useljenje - to je njihovo pravo. Jos na pocetku programa su oni uporedili skolovanja svake zemlje sa svojim i na osnovu toga znaju sta je odgovarajuce a sta ne. Ne rade to za svaki slucaj pojedinacno. Oni ne moraju da postuju nase definicije diploma srednjih skola.

Ko kakvo skolovanje i iskustvo ima oni vide iz formulara koji se salju nazad nakon prve koverte. Druga koverta nije garantovana - zato i izvlace blizu 100 hiljada aplikanata. Neki od njih ne ispunjavaju uslove, a neki se jednostavno predomisle.

Tebi niko ne brani da se nadas niti da ucestvujes u programu. Ja bih volela da smo u mogucnosti da se slozimo sa tobom i zao mi je sto ne mozes da dobijes potvrdu svog stava. Pretrazi forum jos jednom, imali smo slucaj aplikanta koji je odbijen iz ovog razloga, a radno iskustvo nije bilo odgovarajuce.