PDA

View Full Version : Gde se NORMALNO fotografisati u Beogradu ?


Radojica
28.10.2011, 13:49
Ja ne znam šta je ovo danas, sve neki znalci sa digitalcima od 50 evra, u neosvetljenim prostorijama i samo čačkaju contrast/brightness od oka i za 3 sekunde: "250 dinara, doviđenja".

Na napomenu da po pravilima GC lutrije upravo to ne sme da se čačka na fotografiji, odgovaraju da oni znaju sve i da sam dvadeseti koga su slikali i da oni sigurno znaju kako se to radi. Odsjaj od očiju ubija, senka iza glave(pošto je jedino svetlo svetlo blica). Crtani film, i to tamo gde rade aparati i PC "mašine".

Foto Toto i Fujifilm, oba u bloku 45. Dno dna. Još negde sam išao u Foto Toto i njima treba 24h da prebace fotografiju na USB. Bili su i neki četvrti, oni će moći "pre 19h sigurno" da urade posao od 20 sekundi.

U redu, Srbija je, nema regulisanog tržišta, nema nadležnih inspektora, ali ovo je stvarno ispod svakog zamislivog nivoa...
Na kraju ću sam sebe da uslikam, jer iako me nikada nije interesovala fotografija, bolje ću fotografisati nogama iz prva 3 pokušaja nego ovi što će posle 20 godina vežbe da nauče.
Ima komšija Canon od 500-600 evra i stalak, pa ako niko ne predloži normalnog fotografa u Beogradu, idem po njega.

mikiSA
28.10.2011, 14:07
Mislim da si u zadnjem dijelu svog posta sam sebi odgovorio:
Ja sam se sama slikala ispred bijelog zida, (nemoj da ti je aparat uzduzno, nego ono poprecno) i samo smanjila sliku na trazene dimenzije (nikakvo cackanje, posvjetljivanje i tako to)
Ove godine sam slikala kolegicu, njenog muza i 2 djece (obicni sony aparatic onaj point and shoot od 10.mgp), provukla slike kroz ovo:
http://travel.state.gov/_res/flash/cropper/FIG_cropper.html#
uradila print screen (ono dugme iznad inser u najgornjem redu, otvorila paint, tu ga paste, spasila file kao jpeg, otvorila tu sliku u photo editor, i tu na kraju zavrsila kropanje na 600x600. Spasila, provukla kroz foto validator (bilo validno) i kolegica sutradan aplicirala.
Nadam se da ces i ti to uspjeti uraditi. Sretno!

shanzy
28.10.2011, 20:57
imas kod am. ambasade, pored opstine savski venac. bilo je 700 dinara u januaru, mada je verovatno jeftinije kad ti samo daje fotografiju na disku (ja sam radila dve "prave" za ambasadu). slike su sasvim ok, i sve bude gotovo za desatak minuta. sad sam se za gc slikala ponovo kod nekog tipa na dorćolu, strasno na sta je to licilo. isti fazon, veliki znalac sa dslr-om koji nema pojma nista o fotografiji..

Charlie
01.11.2011, 19:28
Mene je taj lik pored opštine razvuk'o fino ( za nekih 50px). Sva sreća imao sam oko 50px nepotrebne slike ispod ramena, pa me spasilo.

E sad moje pitanje:

Sa tim mojim kerefekama: vraćanje u normalu ( razvučena slika u normalnu), seckanje donjeg dela i brisanje nekih grešaka u pozadini. Da li će mi prihvatiti sliku, koja je prošla kroz validator (koji koliko sam ja upoznat samo proverava veličinu, dimenzije i format)...