ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Priznavanje strucne spreme u US (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=335)

acacrni 06.05.2012 02:14

Pozdrav, da li je neko upoznat kako ide priznavanje za saobracajne skole i fakultete. Zavrsavam trenutno Visoku inzenjersku skolu smer Drumski i gradski saobracaj ( ne znam ni kako bi se to prevelo tamo ), krenuo sam da razmisljam o ovoj lutriji ( vidjao sam lutriju pre godinu dve, cak i bio na onom vladinom sajtu, ali sam mislio da je prevara neka :D ), pa cisto da se informisem sta sa skolom i kako. Inace nakon zavrsetka skole trebalo bi da mogu da nadjem posao vezano za ovo sve.

Citat:

Након завршетка студија на Студијском програму Друмски и градски саобраћај, студент је овладао стручним знањима која за основу имају добро разумевање појава и процеса из делатности друмског и градског саобраћаја.

На основу интегралног знања студент је оспособљен да самостално користи стручну литературу, да усваја знања и достигнућа из науке, саобраћаја и технике и компентентно их примењује за обављање следећих послова: организација саобраћаја и транспорта; менаџмент у саобраћајним и транспортним предузећима; послови одржавања и техничког прегледа средстава транспорта; унутрашњи транспорт; процена штете на средствима транспорта и послови осигурања; пословни надзора са становишта спровођења законских прописа у друмском саобраћају; извођење наставе и провера знања у аутошколама; унутрашња контрола безбедности саобраћаја у саобраћајним и транспортним организацијама и сл.

vuxanne 06.05.2012 12:22

Citat:

Prvobitno poslao korisnik acacrni (Poruka 29301)
Pozdrav, da li je neko upoznat kako ide priznavanje za saobracajne skole i fakultete. Zavrsavam trenutno Visoku inzenjersku skolu smer Drumski i gradski saobracaj ( ne znam ni kako bi se to prevelo tamo ), krenuo sam da razmisljam o ovoj lutriji ( vidjao sam lutriju pre godinu dve, cak i bio na onom vladinom sajtu, ali sam mislio da je prevara neka :D ), pa cisto da se informisem sta sa skolom i kako. Inace nakon zavrsetka skole trebalo bi da mogu da nadjem posao vezano za ovo sve.

Kod mene na faksu ovde saobracajni je u okviru "Civil engineering" - a u okviru njega "Transportation engineering" kao usmerenje. klikni. Imaju specificnije poslove kao "highway engineer", "traffic engineer". Visa skola = Associate of Science (A.S.)

Ja bi to tvoje ovako nazvala u rezimeu: A.S. Civil Engineering - Transportation Engineering

Pogledaj poslove, samo skontaj sta je za A.S. a ne za B.S.

Pogledaj malo sajtove udruzenja vezanih za tu struku, svaka inzenjerska disciplina ovde ima svoje udruzenje. Najcesce imaju nesto sto se zove "job board" pa mozes da trazis direktno strucne poslove. Institute of Transportation Engineers - poslovi i njihov sajt. Pregledaj taj sajt vidi kako zovu sta.

acacrni 06.05.2012 12:54

Hvala puno na odgovoru, evo upravo gledam ove sajtove. Ako bih mogao da te zamolim za link do stranice tvog fakulteta da pogledam spisak predmeta i opis smerova, ako ti nije tesko, moze i na pm.

vuxanne 06.05.2012 13:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik acacrni (Poruka 29311)
Hvala puno na odgovoru, evo upravo gledam ove sajtove. Ako bih mogao da te zamolim za link do stranice tvog fakulteta da pogledam spisak predmeta i opis smerova, ako ti nije tesko, moze i na pm.

klikni Ovde ne postoji fiksan spisak predmeta, postoji dosta izbornih predmeta. Ovde se tako nesto zove "plan of study" ili "curriculum requirements". link 1 i link 2

Ali bolje da probas sa pretragom po "community college"-ima jer oni skoluju dvogodisnje diplome A.S. Npr. klikni. Evo ti opis posla transportation manager - u toj bazi podataka mozes da vidis kakve stvari se ocekuju od kog naziva konkretnog zaposlenja pa da vidis sta bi mogao da radis i kako da formiras rezime. Vidi i ovo: klikni

Nasla sam ovaj neki community college u floridi gde ima to: opis kurseva gde imaju nesto vezano za automobile klikni

A sad znas te kljucne reci za pretragu pa dalje nastavi sam. Dakle "A.S." i "transportation engineering". Srecno. Ja nisam te struke tako da sta god da nadjem, ti se ipak bolje razumes sta si zavrsio. Samo nemoj da se iznenadis kad nadjes neke programe za majstore pod A.S. Ovde nemaju strucne srednje skole pa zato. A.S. zanimanje ovde cesto bude nesto sto kod nas moze da radi neko sa adekvatnom srednjom skolom. Drugaciji im je obrazovni sistem od naseg.

acacrni 07.05.2012 00:00

Hvala jos jednom, pogledao sam sve, ceo dan sam se zezao oko toga :) Moj posao je bas ovo sto si pronasla. Ovo sa community college-a bas i nije. Za sad sam resio ovo, sad samo da sacekam da se prijavljujem za lutriju. :D

vuxanne 07.05.2012 00:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik acacrni (Poruka 29334)
Hvala jos jednom, pogledao sam sve, ceo dan sam se zezao oko toga :) Moj posao je bas ovo sto si pronasla. Ovo sa community college-a bas i nije. Za sad sam resio ovo, sad samo da sacekam da se prijavljujem za lutriju. :D

Njima na BS studijama npr 22 ispita budu "Electives - hummanities, liberal arts - nesto tipa sociologija, jezici, ispiti sa drugih smerova) a 22 budu strucni ispiti. Tako da sasvim moguce da imas sve strucno sto ima u BS ovde.

A ja u rezimeu za nas petogodisnji faks stavim dipl.ing-master a mozes i ti da stavis ing (engineer) jer u sustini ti nemas ni associate ni bachelor, nas skolski sistem je drugaciji) i oni to znaju. U Britaniji imas dosta programa gde je BS trogodisnja skola, pogotovu u inzenjerstvu. Jesi li ti po dvogodisnjem pogramu, 5 semestara ili 6 ukupno?

acacrni 07.05.2012 00:55

Tri godine, 6 semestara. Ja sam kao po novom programu. Ja sam i ovde samo ing. Ustvari, nisam ni to jos, jos par ispita. :)

vuxanne 07.05.2012 01:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik acacrni (Poruka 29337)
Tri godine, 6 semestara. Ja sam kao po novom programu. Ja sam i ovde samo ing. Ustvari, nisam ni to jos, jos par ispita. :)

Pisi 'ladno B.S. onda. Imam druga iz Velike Britanije koji je zavrsio trogodisnji inzenjerski program i to mu je B.S. Mislim i da je na mom faksu sad trogodisnji B.S.

Pogledaj ove plave zemlje imaju trogodisnji B.S.:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...54/BS_time.png

klikni za izvor

acacrni 07.05.2012 02:33

Sad sam bas proveo jedno pola sata citajuci o tome, po vikipediji Serbia (three, four or five years), totalni haos :)
Citat:

In Serbia, the implementation of the Bologna Process started in some schools in 2005. The existing academic degree granted with a diploma was transformed into a baccalaureus and the programmes last for 4 or, in some cases, 3 years.
Opet treba dodatna razasnjenja, tako da cu staviti B.S. pa cemo videti sta je u stvarnosti to.

TheNenad 07.05.2012 13:34

Slušaj, bez fantaziranja, 3god VISOKE (ne više) škole je BS. Nisi još dobio diplomu (nisam ni ja zvaničnu), ali na njoj znam da piše "Bachelor". A vrlo mnogo sumnjam da bi iko dozvolio Srbiji da bilo kome izdaje diplome sa hologramom na kojima piše "Bachelor", da da on to nije. Najbolji sistem da utvrđivanje da li si BS/BA jeste po broju ESPB (eng. ECTS) bodova, koji mora biti 180 pa naviše.

Primer: http://www.fb06.uni-mainz.de/deutsch/529.php (dobro, ovo je BA, Bachelor of Arts, ali isti princip je i za BS, Bahcelor of Science).

4 godine za Bachelor uglavnom zahtevaju medicinske oblasti i pravne oblasti, koliko sam uspeo da saznam, ali u nekim zemljama je Bachelor i 2 godine, ali oni uglavnom nisu u Bolonjskom sistemu.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:28.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.