ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Gde je najbolje za porodicu sa malom decom? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=58)

peja 15.12.2012 07:00

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34345)
i shvatite da se ovde mnogi ljudi nogo vise sele. npr. dok su im deca mala zive negde gde im je za to bolje, pa se posle sele u zavisnosti od skola gde su bolje. Ne mora kao kod nas, jedno mesto za ceo zivot.

To je ono što mi se sviđa, ako ti se ne sviđa nešto, pa jednostavno promeni :==D:

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Danero (Poruka 34346)
To je upravo ono što mi se sviđa u USA. Ako ti više ne odgovara jedno mjesto življenja, promijeni ga. Ljudi to rade često. Naravno da osobe s djecom trebaju pri dolasku birati mjesta koja su mirnija i sigurnija, ako već nemaju isplanirano gdje će. Ali generalno mislim da nijedno mjesto na svijetu nije poptuno sigurno, jer nikad se ne zna ko, gdje i šta može biti prijetnja. Svaki izbor ima svoje za i protiv, pa je tako i sa izborom gdje ćemo živjeti. Ali ne treba unaprijed imati veliku dozu predrasuda, treba prvo doći do USA, a ostalo iskusiti, nadam se ne negativno.

Tačno, nigde nije sigurno, ali recimo bitno je (po meni) makar da se onaj prvi korak napravi koliko toliko ispravan ;)
(zato se i raspitujemo po ovom forumu, čitamo iskustva dragi nam članova i sl.)

curlika 15.12.2012 11:10

Sve je to lepo oko selidbe na mesto koje je bolje i sl ali da li se zapitate ljudi dokle tako? Pa na taj nacin se sve vise priblizavamo ciganima cergarima koji su isli od mesta do mesta sa svojim karavanama, obilazili vasare jer je na njima bilo puno ljudi i maltene nikad nisu bili 2x na istom mestu. Izgleda da su oni bili u pravu i najbolje ziveli. Ne kazem da covek ne treba da ide gde mu je bolje ali dodje momenat u zivotu kad treba da razmisli i o svojoj porodici, kupovini kuce i sl. Jes't djavola ces se stalno seliti u neko drugo mesto kad kupis kucu i pocnes je kuciti?! A mislim da je to ipak zelja i cilj svakog porodicnog coveka. Kao mlad i samostalan ne kazem. Ali menjanje zivotne okoline deci, drugova i drugarice, skole i uopste nekih navika (ako trenira neki sport ili svira), ne verujem da ce se pozitivno odraziti na odrastanje. Treba misliti i na svoju decu, ne samo na sebe svoje ciljeve. I dokle u zivotu biti stalno stranac u nekoj sredini? Malko razmislite i o ovome sto sam napisao mada znam da ce svako opet svoje raditi. Ako neko misli drugacije...neka mi oprosti sto mislim da su mi stavovi ispravni i sto sam normalan.

P.S. Naime, i ja sam sam se zakleo kad mi se rodila cerka pre 5 godina da cu sa njom biti do god sam ziv. Znaci, osmislicu maksimalno sta cu, gde cu, i kako cu ziveti a ne da sa 15-16 ili vise godina ode u neko vece mesto da studira ili sta ti ja znam. Ne znaci da ja njoj ne zelim da uspe ali smatram da se mogu potruditi da i sam zivim u tom velikom mestu gde bi recimo, studirala. Ali, dakle, pricamo o vec odrasloj deci i "mojim" zrelijim godinama. Naravno, za mladje parove vaze malo izmenjena i slobodoumnija pravila ali se sve svodi na kraju na isto...tj. koliko da lutas i trazis sebe i "svoje mesto pod Suncem", moraces se kad tad skrasiti i prihvatiti sredinu u kojoj si, kao svoje konacno odrediste na kome ces ostati dok si ziv. I ja sa svojih 50god krecem u neke nove tokove i krecem prakticno od nule i ne mogu sebi stalno dozvoliti da budem nezadovoljan necim. Na neke stvari se treba naviknuti hteo ili ne, idealno mesto koje bi svakom odgovaralo - ne postoji!

vuxanne 15.12.2012 13:37

Ma ne sele se ovde hirova radi nego zbog idenja u bolje skole, ako dete ode na studije, ako ostanu bez posla i dobiju ga negde drugo. I da, jesu kao nomadi modernog vremena.

vuxanne 15.12.2012 18:20

Curlika, a sto se kupovine kuce tice ja koliko sam upucena od svih ovih na forumu za sada znam samo da landlord poseduje nekretninu... A stanovi se menjaju...

dejancic 16.12.2012 00:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik curlika (Poruka 34679)
P.S. Naime, i ja sam sam se zakleo kad mi se rodila cerka pre 5 godina da cu sa njom biti do god sam ziv. Znaci, osmislicu maksimalno sta cu, gde cu, i kako cu ziveti a ne da sa 15-16 ili vise godina ode u neko vece mesto da studira ili sta ti ja znam. Ne znaci da ja njoj ne zelim da uspe ali smatram da se mogu potruditi da i sam zivim u tom velikom mestu gde bi recimo, studirala.

Ovo si dobro napisao, ti si se zakleo, a ne tvoja cerka. A odluka o tome gde ce studirati ce verovatno biti njena. Dosta mojih vrsnjaka koji su studirali ovde u Americi su svesno gledali ponude univerziteta i koledza u drugim gradovima bas s' razlogom da sto pre postanu sto samostalniji.

Mozda tebi deluje da mi koji se cesto selimo nismo normalni. Ja za sebe znam da nisam normalan zbog nekih drugih stvari, ali to nije tema sadasnje price. :grin: Medjutim, ako se samo osvrnem na moje sadasnje drustvo u Pittsburgh-u to bi izgledalo ovako: 6 Amerikanaca, 4 devojke i 2 idiota muskog pola. Dvoje je rodjeno ovde, svi ostali su dosljaci. Znam da ljudi kazu, s' kim si takav si, ali ipak malo je mnogo da su svi oni ludi sto su otisli iz svog rodnog grada.

curlika 16.12.2012 03:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dejancic (Poruka 34690)
Ovo si dobro napisao, ti si se zakleo, a ne tvoja cerka. A odluka o tome gde ce studirati ce verovatno biti njena. Dosta mojih vrsnjaka koji su studirali ovde u Americi su svesno gledali ponude univerziteta i koledza u drugim gradovima bas s' razlogom da sto pre postanu sto samostalniji.

Mozda tebi deluje da mi koji se cesto selimo nismo normalni. Ja za sebe znam da nisam normalan zbog nekih drugih stvari, ali to nije tema sadasnje price. :grin: Medjutim, ako se samo osvrnem na moje sadasnje drustvo u Pittsburgh-u to bi izgledalo ovako: 6 Amerikanaca, 4 devojke i 2 idiota muskog pola. Dvoje je rodjeno ovde, svi ostali su dosljaci. Znam da ljudi kazu, s' kim si takav si, ali ipak malo je mnogo da su svi oni ludi sto su otisli iz svog rodnog grada.

Mislim da te nisam bas najbolje razumeo, moracu da ti proucim istoriju postova da vidim na sta si mislio. :) E pa kad ti propadne jedan brak pa se pre par godina ponovo ozenis i dobijes malo dete, mislim da bi bio mnogo pametniji kako dalje i na koji nacin. Ja nisam neka "sila" u porodici koja namece svoju volju ali svaki moguci slobodni trenutak provodim sa cerkom tako da jednostavno sam SIGURAN da cu umnogome uticati na nju ne samo kad bude trebala studirati nego vec to radim sad maltene od pelena kako sam poceo. Mozda mi je greska sto se sa sinom nisam vise bavio kad je bio mali (u prvom braku) ali se covek na greskama uci, i kad mi je vec sudbina podarila da ponovo dobijem dete (i to zensko koje sam oduvek zeleo), tu sansu sigurno necu propustiti. Vec sam neke ozbiljnije svirke odbio na kruzeru i po Crnoj Gori bas zbog toga sto sam u predjasnjem postu napisao. Svako ima svoje neko iskustvo ali smatram da razmisljanje koje imam ne moze biti pogresno. A da ce me pitati sve u zivotu ko i sad sa 5 godina (nepunih), HOCE. Samo da dozivim stotu. :)

curlika 16.12.2012 03:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34686)
Curlika, a sto se kupovine kuce tice ja koliko sam upucena od svih ovih na forumu za sada znam samo da landlord poseduje nekretninu... A stanovi se menjaju...

Mozes menjati stanove i poslove ali dokle tako? Kad si mladji imas fore pa ni ne razmisljas o tome ali kad si stariji...hm...sta ti je zelja i cilj? Da nadjes sto bolji posao u svojoj struci, (ili cak i u drugoj nekoj-nevazno), zaradis para i skucis se. (kad to nisi vec do sada uradio.). Jel treba ko zna gde i ko zna kad da "bacim kasiku" i ostavim svoje na milost i nemilost "sudbine klete"? He, he...daleko sam od tog al se treba razmisljati. Ceo zivot me je vodila "doktrina": zivi ko postanar i ulazi pare u posao! Razvijaj posao i jednog dana ces 'ladno kupiti sve sto zelis! E, to se izjalovilo i JAAAKO velike pare su propale. Ponovo se necu sigurno opeci!
E to je meni motivacija za preseljenje u USA jer znam da to na nasim prostorima necu postici ma koliko se trudio i ma koliko bio dobar u tome sto radim.

vuxanne 16.12.2012 13:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik curlika (Poruka 34691)
Mislim da te nisam bas najbolje razumeo, moracu da ti proucim istoriju postova da vidim na sta si mislio. :) E pa kad ti propadne jedan brak pa se pre par godina ponovo ozenis i dobijes malo dete, mislim da bi bio mnogo pametniji kako dalje i na koji nacin. Ja nisam neka "sila" u porodici koja namece svoju volju ali svaki moguci slobodni trenutak provodim sa cerkom tako da jednostavno sam SIGURAN da cu umnogome uticati na nju ne samo kad bude trebala studirati nego vec to radim sad maltene od pelena kako sam poceo. Mozda mi je greska sto se sa sinom nisam vise bavio kad je bio mali (u prvom braku) ali se covek na greskama uci, i kad mi je vec sudbina podarila da ponovo dobijem dete (i to zensko koje sam oduvek zeleo), tu sansu sigurno necu propustiti. Vec sam neke ozbiljnije svirke odbio na kruzeru i po Crnoj Gori bas zbog toga sto sam u predjasnjem postu napisao. Svako ima svoje neko iskustvo ali smatram da razmisljanje koje imam ne moze biti pogresno. A da ce me pitati sve u zivotu ko i sad sa 5 godina (nepunih), HOCE. Samo da dozivim stotu. :)

A gde ti je to drugo dete? Moj otac je bio radoholicar, odrasla sam sa mamom, nemam ga od svoje sesnaeste. I to me je naucilo mnogo toga u zivotu a pre svega da odrastem jako rano. A roditeljstvo ne biramo toliko.

Razmisljanje ti je na mestu, samo da li ce tom drugom detetu biti ok da oca nikad ne vidja. Ne znam.

Ali to o kupovini kuce nije bas takva bajka. Osim ako ne odes negde gde su nekretnine jeftine: midwest manje mesto ili Teksas, Atlanta i nesto slicno. Tu se za manje pare moze dobiti kuca. Ovde u mom komsiluku bez 450 000 dolara niceg nema. A pravilo je da kupujes kucu koja je kao tvoje tri godisnje plate. A daleko od toga da zaradjujem 450/3. Ima u jednom kraju blizu 250 000 neke za mene supe 1900 godiste. A opet nije mi plata ni 250/3. Ovde u ovom gradu sumnjam da bi sviranjem zaradio dovoljno za kucu. Osim ako postanes popularan i zvezda. Zato ako ides negde gledaj cene kuca.

snowflake 16.12.2012 16:42

Unapred se izvinjavam, vrlo sam kratko u SAD i nisam procitao sve postove na ovu temu, mada evo sugestije:

Triangle area, NC.

pros: blaza klima, dobra sigurnost, odllicni univerziteti, blizina okeana i planina.

"Cary Named Second Safest city by Population in US" (November 21, 2010).

NC State University, Raleigh.
University of North Carolina at Chapel Hill
Duke University
etc, etc.

cons: cuo sam da su leta nesnosna.

Magelan 16.12.2012 17:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik snowflake (Poruka 34699)
Unapred se izvinjavam, vrlo sam kratko u SAD i nisam procitao sve postove na ovu temu, mada evo sugestije:

Triangle area, NC.

pros: blaza klima, dobra sigurnost, odllicni univerziteti, blizina okeana i planina.

"Cary Named Second Safest city by Population in US" (November 21, 2010).

NC State University, Raleigh.
University of North Carolina at Chapel Hill
Duke University
etc, etc.

cons: cuo sam da su leta nesnosna.

Bio sam u Cary, NC pre jedno dva meseca. Da je lepo, lepo je. Sredjeno sve pod konac, cisto, novo... Prosto sam se samo zapitao da li je ovo isti USA u kom ja zivim ili sam negde zalutao :grin: Definitivno prijatno iznenadjenje.

Posle NYC, moji favoriti na Istocnoj obali su Virginia, North Carolina i Maryland. Definitivno "family friendly states"... Lepe, ciste, sredjene, ljudi kulturni i uctivi... Toplo :;D: Ta nesnosna leta, meni bar, vrlo prijaju :grin: i nimalo se ne bih bunio kada bih nasao dobar posao u Raleigh-Durham metro-area ili cak i negde blize okeanu.

North Carolina ima nesto nize plate nego ove "proverene" drzave za FOB ("fresh off the boat") imigrante, pa je treba razmatrati kad se stane na noge pogotovo ako se dolazi sa porodicom.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:34.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.