ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Odlazak u USA sa malom decom - Iskustva! (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1183)

vuxanne 03.12.2012 16:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 34461)
Zanimljivo je kuda je otisla ova tema... neko je postavio pitanje u vezi dece i nacina razmisljanja ili promene nacina razmisljanja o tome kako ih vaspitavati i sta raditi u pojedinim situacijama, pa se nekolicina nas potrudila da da odgovor na osnovu dosadasnjeg iskustva i zivota ovde. Zasto se neko drugi nasao u obavezi da komentarise nase poglede na zivot i da nam deli epitete da smo lakomisleni, romanticni, previse liberalni, uskih pogleda na svet, sirokoumni, banalni i sl., nikako mi nije jasno. Svrha ovog foruma, barem kako ga ja dozivljavam, je da se razmene informacije i iskustva, ma kako subjektivna bila, jer to mozda moze nekome da bude od koristi. Koliko sam upoznat, nismo otvorili debatni klub kako bismo analizirali ispravnost bilo cijih stavova i pogleda na zivot. Mozda se varam...

Mislim da je to osnovna stvar koju neko novi ovde mora malo da promeni. Pravo da se mesa u tudja posla i da kritikuje druge ko radi stvari ispravno i ko misli ispravno a ko ne. Ovde se malo treba prilagoditi i pustiti druge oko tebe da zive kako hoce.

landlord 03.12.2012 18:34

Meni je super ovde sto su parkovi za djecu super uredjeni. Zaista imaju sve sadrzaje od onih za bebe (ljuljacke, tobogane).. pa do sadrzaja i za odrasle (teniski tereni, kosarkaski, soccer).
Svi tereni su dostupni svima i to potpuno besplatno.

Parkic koji je u blizini nase kuce ima i mekanu podlogu za djecu, da ako padnu se ne udare.

Mene je zaista odusevilo da niko ne unistava, krade .. po tim parkovima.
Ja se sjecam kad sam bio u osnovnoj, da kad bi postavili mrezicu na kosu da ne bi ostala ni jedan dan. O teniskim terenima si mogao sanjati.
Jedina stvar koja me ovde cudi je da su cesto sportski tereni prazni. Ne mozes skupiti 10 ljudi da odigras fuce.

veko 03.12.2012 19:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 34464)
.....
Jedina stvar koja me ovde cudi je da su cesto sportski tereni prazni. Ne mozes skupiti 10 ljudi da odigras fuce.

Ma samo da nas izvuku pa cemo se skupiti. Bice nas bar da igramo na male :D

zvercica 04.12.2012 09:07

Meni je neverovatno kako roditelji svoju decu oblače. Kada sam bila u Kanadi (verujem da je slično i u USA) videla sam nekoliko dece na 10-15 C u japankama i uredno jaknama. Noge poplavele, sve gaze nogom nogu ne bi li ih ugrejali. Ovo mi uopšte nije jasno, i da me ubijete ne razumem zašto bi roditelj svom detetu obukao jaknu i zaboravio na čarape i cipele ??????

Jednom prilikom bili smo na bazenu i dok su se moji kupali ja sam sedela i posmatrala ih. Primetila sam nekoliko dece od 1,5 do 2 godine kako samostalno izlaze iz bazena, trče po onim klizavim pločicama, uz samu ivicu i radosno skaču a mame i tate ih oduševljeno dočekuju u bazenu. I sve ponovo, i ni jedno nije palo, niti se okliznulo.... Ja sam pretrnula od straha, a njihove mame i tate su bile potpuno opuštene. Onda sam razmišljala da li mi svoju decu previše čuvamo, da li ih sputavamo da budu samostalni, pa ova deca nisu ni jedan pogrešan korak napravila, a onda, sa druge strane, gledam dete koje je pre nekoliko meseci prohodoalo kako skače sve oko one ivice i definitivno ne bih mogla da budem tako opuštena.

peja 04.12.2012 13:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dinna3008 (Poruka 34412)
Čitajući posljednje stranice ove teme, vidi da smo skrenuli sa puta, odosmo opet na priču o nacionalizmu, vjeri, rasi, boji kože.... pa dokle više o tome pričati i pisati. Možemo li pisati o nekim drugim bitnim stvarima u životu?

Potpuno se slažem dinna3008 , ja sam ovu temu otvorio zbog Iskustava roditelja u USA, što je i bilo u početku a sad se pretvorilo u beskrajnu diskusiju o svemu i svačemu...

Nadam se da ima neko sa novim iskustvom da da nam napiše kako se snalazi u USA sa malom decom, koliki su troškovi, da li je dovoljno za početak sa jednom platom, koliki su troškovi i sl...

landlord 04.12.2012 15:31

Pa ja mislim da sam ja priej par postova napisao troskove ili ej to bilo na nekoj drugoj temi.
Pelene pampers - $24
Formula - $21
Nutella (2 velike tegle) - $10
Gallon mlijeka - $1.7
Organic mlijeko - 3 kartonske kutije u paketu po 1.86 L za $10
Jadro veliki - $3.5
Plazma keks - oko $2
Karton piva 24 komada - onog losijeg oko $15 onog boljeg oko $24

Za garderobu pogledati ovaj link:
http://www.carters.com/

Cuvanje djeteta u trajanju od 6 mjeseci - cijena povratne avionske karte od Bosne do USA :)

Eto ako te jos nesto interesuje pitaj, pa cemo probati da odgovorimo.

dreadnot 04.12.2012 20:10

Lorde, predivno... dete se najbolje cuva uz karton piva :-)))))))
Ej, ja se odusevio kad sam nasao Jadro ovde, to mi je najdrazi keks iz mladosti.

@zvercica
Ni ja ne mogu da se nacudim tim obicajima glede temperature. Ovi Viskonsani kao pomanitali cim malo ogreje sunce. Sredinom novembra, ja u kolima, pustio grejanje, na meni zimska jakna. Prolazim pored osnovne skole bas u vreme kada djaci pristizu na casove i krstom se krstim - pola njih u sorcevima, po neko samo u majici sa kratkim rukavima, ostali tek neku kosuljicu ili jaknicu preko iste takve majice. Barem trecina u japankama. Nema sile da bih pustio svoje dete da tako ide u skolu. Pre neki dan, vec poceo decembar, ali malkice se promolilo sunce, odem u samoposlugu kad tamo svi u ktratkim rukavima, po neko u sorcu, i naravno svi bosi - japanke ili papuce, a prstici samo sevaju. Ocigledno se ne upravljaju datumom kao mi, jer ne znam kome bi kod nas palo na pamet da nosi sorc u sred zime, ali ovde jedva docekaju tako nesto. Svi deluju izrazito slabo obuceni za nase navike, ali predpostavljam da su se bas zbog toga adaptirali na hladnije vreme i da zato mnogo teze podnose kad leti upece zvezda i prebaci tridesetak stepeni... ma ovde vec pocnu da kuvaju na dvadeset...
Moguce da mi malo preterujemo sa zastitom, valjda smo se dovoljno nahvatali straha da svakog trena moze nesto strasno da se desi. I ovde su oprezni, ako ni zbog cega drugog onda zbog visokih cena zdravstvenih usluga, pa ne bi bas da placaju ortopediju, traumatologiju i sl., ali su im deca definitivno neuporedivo vise izlozena fizickim aktivnostima i kao takva spretnija i pokretljivija. Kao sto rece Landlord, na svakom koraku parkici sa penjalicama i drugim skalamerijama koje doprinose razvoju koordinacije i fizicke spremnosti. Kada smo dosli, nismo mogli da verujemo kako se deca istog uzrasta kao nas sin pentraju kao majmuncici i bez ikakvih problema prelaze monkey bars samo na rukama (znas ono, sa sipke na sipku, malo se zaljuljaju, pa se prebace). Posle nekog vremena i par boravaka na igralistu, i on je vrlo brzo poceo da radi isto. Kada mu to nije bilo dovoljno, smislio je da se pentra na tobogan, najpre uzbrdo, a onda da se sposta sa spoljasnje strane (tobogan je kao velika cev, sa zatvorenim gornjim delom). Posmatramo ga, nije nam svejedno, ali se vidi da je siguran i da zna sta radi, gde mu ide ruka a gde noga. Naravno da mzoe da se desi nezgoda, ali trapavom detetu se desi da se saplete na sopstvene pertle i razbije nos na ravnom...

vuxanne 04.12.2012 20:49

Moj muz je tri puta video decu kako padaju sa preko 2 m visine na tim igralistima. Neki su previse opusteni.

zvercica 04.12.2012 21:54

Dred, sve mi to izgleda previše čudno. I baš jedva čekam da vidim svog supruga i sebe, da li ćemo se navikavati ili opirati tim čudnim običajima?

landlord 04.12.2012 22:08

Glede tog oblacenja - Ja otkako sam ovde niti kupujem cizme niti gledam neke nepropusne cipele kao sto sam to naravno morao imati u BiH.
Ovde za tim nemam potrebu. Iz kuce udjes u garazu u kojoj je auto, dodjes do poslla auto u garazu, od garaze do ulaza u zgradu sve je ocisceno tako da su ti obicne cipele sasvim dovoljne.
Kad udjes u zgradu temperatura je da se skuhas (zimi) i ja sam obicno u kosulji/polo (t-shirt sa kragnom) kratkih rukava. Ljeti u zgradi toliko hlade da ti treba duksa ili nesto dugih rukava.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:03.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.