![]() |
Dpi znači Dots Per Inch, odnosi se na 'gustoću, odnosno, kvalitetu rezolucije slike.
|
moj slučaj je ovakav. kod fotografa sam se slikao za dokumente i odmah sam mu reko da mi stavi na stick tu digitalnu fotografiju. to mi je naplatio 10 kn. kod vas bi to u protuvrijednosti bilo 130 dinara.
fotografija je original 2300x3500 i veličine je 2,5 Mb. u programu irfanview sam ju izrezal na kvadrat i zatim napravio resize na 600x600, vidio sam da je kod resize-a 72 DPI i da se može mjenjati međutim nisam ništa mjenjao. slika je ostala u JPEG formatu i manja je od 240 kb što znači da zadovoljava sve uvijete. nigdje ne piše koliki treba biti DPI. |
Citat:
tvoja slika je 180 dpi, moja 72; 180/72=2,5 tvoja slika je 90 kb, moja 36; 90/36=2,5 znači, tvoja slika ima 2,5 puta veći dpi i isto toliko je veća od moje. |
Aha :)
No mislim da to u konačnici nema veze, koliki tko ima dpi i filesize, ukoliko je sve unutar zadanih ograničenja :) |
Evo i mene, s mojim iskustvom.
Prosetam do grada, svratim u Foto fuji, kazem coveku da mi treba slika 600x600 pixela, za vizu, da mi snimi na flash, uzme mi 250 dinara, odradim posao bez problema :D |
to je puno za to što ti je napravio. ako netko treba mogu mu opisati svaki korak kako složiti sliku 600x600, 24 bit, < 240 kb.
naravno, preduvijet je da već imate digitalnu fotografiju kojoj samo treba promjeniti rezoluciju. nije sramota, nisam ni ja znao do pred neki dan. :;D: |
Ja sam bio prekjuce kod fotografa i reko joj da mi ne treba print slike, nego samo da mi prebaci na usb. Nije htela da mi naplati nista jer je kao 2 min posla i oni to nemaju u cenovniku. E sad zeznula se kod obrade. Posvetlela je pozadinu i sve je ok ali je sacuvala manju pikselazu, pa cu morati ponovo da joj trazim i odnesem cokoladu, red je :;D:
Inace moj drugar je bio pre par dana na slikanju kod nekog drugog fotografa i uzeo mu je 320 din za istu stvar! Sto se tice smanjivanja kilobajtaze, za korisnike ACDSee-a dovoljno je da otvore fotografiju, kliknu enter, pa opet enter, desni klik na sliku MODIFY - RESIZE. Tu vam izbacuje trenutnu pikselazu. Ako je slika vec 600x600 a velicina veca od 240kb, ne morate nista raditi, samo kliknite sa leve strane cini mi se estimate size i on ce vam izbaciti manju velicinu. Zatim kliknete DONE i sacuvate je takvu. Takodje u Photoshopu je jednostavno "pobeleti" pozadinu, posto je uglavnom ona kod fotografa sivkasta ili plavkasta. Kome bude trebalo ovo da se odradi neka me cimne na private. |
Ja sam se prijavila pre dve nedelje, sama sam se slikala. Sve je po uputstvu, svetla pozadina, pozicija glave, ... 600x600, 104kb... Sad citam ovde da mora da bude i 150 dpi rezolucija. :a014:
Samo u slucaju da skenirate vec izradjenu sliku, onda podesavate na 150dpi. U suprotnom, ako sami sebe slikate ili to uradi fotograf za vas (pa vam prebaci na usb), onda se ne podesava, jer to nije navedeno u instrukcijama. Ispravite me ako gresim... |
ljudi moji pa nemojmo komplicirati stvari. apsolutno nigdje ne piše koliki mora biti dpi i to je nevažno.
ovo su uvjeti: Taking a New Digital Image. If a new digital image is taken, it must meet the following specifications: -Image File Format: The image must be in the Joint Photographic Experts Group (JPEG) format. -Image File Size: The maximum image file size is 240 kilobytes (240 KB). -Image Resolution and Dimensions: Minimum acceptable dimensions are 600 pixels (width) x 600 pixels (height). Image pixel dimensions must be in a square aspect ratio (meaning the height must be equal to the width). -Image Color Depth: 24-bit color na kraju se sve svodi na to da fotografija jasno pokazuje tko je na njoj. :beer: |
Da, u pravu si American dream, ali procitaj sta pise u uputstvu posle toga sto si ti napisao. U pravu je i Milena ns. U slucaju da skenirate fotografiju dpi mora biti minimum 150. Procitajte, pocetak 4.strane http://www.travel.state.gov/pdf/DV-2011instructions.pdf
|
| Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:09. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.