ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   fotografija, dimenzije, kvalitet... (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=264)

City Lights 07.11.2009 13:29

Dpi znači Dots Per Inch, odnosi se na 'gustoću, odnosno, kvalitetu rezolucije slike.

American dream 07.11.2009 13:47

moj slučaj je ovakav. kod fotografa sam se slikao za dokumente i odmah sam mu reko da mi stavi na stick tu digitalnu fotografiju. to mi je naplatio 10 kn. kod vas bi to u protuvrijednosti bilo 130 dinara.

fotografija je original 2300x3500 i veličine je 2,5 Mb. u programu irfanview sam ju izrezal na kvadrat i zatim napravio resize na 600x600, vidio sam da je kod resize-a 72 DPI i da se može mjenjati međutim nisam ništa mjenjao. slika je ostala u JPEG formatu i manja je od 240 kb što znači da zadovoljava sve uvijete. nigdje ne piše koliki treba biti DPI.

American dream 07.11.2009 13:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik City Lights (Poruka 12372)
Je li vam fotka 24 bita? To piše u zahtjevima.
Meni je 600x600, 180 dpi, 89,3 KB.

evo malo analogije:

tvoja slika je 180 dpi, moja 72; 180/72=2,5

tvoja slika je 90 kb, moja 36; 90/36=2,5

znači, tvoja slika ima 2,5 puta veći dpi i isto toliko je veća od moje.

City Lights 07.11.2009 15:35

Aha :)

No mislim da to u konačnici nema veze, koliki tko ima dpi i filesize, ukoliko je sve unutar zadanih ograničenja :)

zeljko987 07.11.2009 15:40

Evo i mene, s mojim iskustvom.

Prosetam do grada, svratim u Foto fuji, kazem coveku da mi treba slika 600x600 pixela, za vizu, da mi snimi na flash, uzme mi 250 dinara, odradim posao bez problema :D

American dream 07.11.2009 17:34

to je puno za to što ti je napravio. ako netko treba mogu mu opisati svaki korak kako složiti sliku 600x600, 24 bit, < 240 kb.
naravno, preduvijet je da već imate digitalnu fotografiju kojoj samo treba promjeniti rezoluciju.
nije sramota, nisam ni ja znao do pred neki dan. :;D:

nemili 07.11.2009 19:02

Ja sam bio prekjuce kod fotografa i reko joj da mi ne treba print slike, nego samo da mi prebaci na usb. Nije htela da mi naplati nista jer je kao 2 min posla i oni to nemaju u cenovniku. E sad zeznula se kod obrade. Posvetlela je pozadinu i sve je ok ali je sacuvala manju pikselazu, pa cu morati ponovo da joj trazim i odnesem cokoladu, red je :;D:
Inace moj drugar je bio pre par dana na slikanju kod nekog drugog fotografa i uzeo mu je 320 din za istu stvar!

Sto se tice smanjivanja kilobajtaze, za korisnike ACDSee-a dovoljno je da otvore fotografiju, kliknu enter, pa opet enter, desni klik na sliku MODIFY - RESIZE. Tu vam izbacuje trenutnu pikselazu. Ako je slika vec 600x600 a velicina veca od 240kb, ne morate nista raditi, samo kliknite sa leve strane cini mi se estimate size i on ce vam izbaciti manju velicinu. Zatim kliknete DONE i sacuvate je takvu.
Takodje u Photoshopu je jednostavno "pobeleti" pozadinu, posto je uglavnom ona kod fotografa sivkasta ili plavkasta. Kome bude trebalo ovo da se odradi neka me cimne na private.

milena_ns 08.11.2009 03:00

Ja sam se prijavila pre dve nedelje, sama sam se slikala. Sve je po uputstvu, svetla pozadina, pozicija glave, ... 600x600, 104kb... Sad citam ovde da mora da bude i 150 dpi rezolucija. :a014:
Samo u slucaju da skenirate vec izradjenu sliku, onda podesavate na 150dpi. U suprotnom, ako sami sebe slikate ili to uradi fotograf za vas (pa vam prebaci na usb), onda se ne podesava, jer to nije navedeno u instrukcijama.
Ispravite me ako gresim...

American dream 08.11.2009 10:59

ljudi moji pa nemojmo komplicirati stvari. apsolutno nigdje ne piše koliki mora biti dpi i to je nevažno.

ovo su uvjeti:

Taking a New Digital Image. If a new digital image is taken, it must meet the following specifications:

-Image File Format:
The image must be in the Joint Photographic Experts Group (JPEG) format.
-Image File Size:
The maximum image file size is 240 kilobytes (240 KB).
-Image Resolution and Dimensions:
Minimum acceptable dimensions are 600 pixels (width) x 600 pixels (height). Image pixel dimensions must be in a square aspect ratio (meaning the height must be equal to the width).
-Image Color Depth:
24-bit color

na kraju se sve svodi na to da fotografija jasno pokazuje tko je na njoj. :beer:

sunnyL 08.11.2009 12:14

Da, u pravu si American dream, ali procitaj sta pise u uputstvu posle toga sto si ti napisao. U pravu je i Milena ns. U slucaju da skenirate fotografiju dpi mora biti minimum 150. Procitajte, pocetak 4.strane http://www.travel.state.gov/pdf/DV-2011instructions.pdf

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:09.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.