ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Priznavanje strucne spreme u US (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=335)

vuxanne 10.05.2012 01:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milos0809 (Poruka 29418)
Evo pošto poznaješ inženjerske struke da i ja priupitam znaš li nešto bliže kako stoji Inženjerski menadžment,smer Investicioni menadžment sa FTN? Mislim,nije neka inženjerija ali se bar tako zove a vidim da sigurno znaš o čemu se radi. :pozz:

Dragi Milose, pozdrav od bivseg asistenta profesora Cosica. Drzala bih ti mozda tu da sam ostala npr: Teoriju odlucivanja (ako si imao ovo, ja sam ta cetvrta na udzbeniku a jedina na njoj sa FTN-a), Osnovi teorije industrijskih sistema i slicno hehe

Ne znam za bas taj podsmer, ali imas ovde na forumu koleginicu, doduse drugo usmerenje, jako se lepo snasla ovde. Ja sam zavrsila Industrijsko inzenjerstvo, smer Mehatornika, robotika i automatizacija. Kao sto vidis priznali su mi FTN diplomu naravno.

dmi 10.05.2012 06:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Vangelistexas (Poruka 29231)
Evo i ja se javljam. Nadam se da cu sve uspeti da uradim kako treba, ali ono sto niko nije naveo jeste cena nostrifikacije diplome. Ove godine sam dobio green card, i diplomirani sam profesor engleskog jezika i knjizevnosti, i reklo bi se da je moja ambicija da predajem u srednjoj skoli kod njih. Da li znate, da li je potreban master za tako nesto ili se moze predavati sa BA? Neverovatno koliko pitanja ljudi mogu da imaju kad odlaze tamo :)

evo sta pise na mom dokumentu nostrifikacije diplome
BA in English Language, Literature and History, University of Belgrade, Republic of Serbia , Faculty of Philology, 2002
IERF Inc, equivalency report issued on March 26, 2010 states that the degree is considered equivalent in level and purpose to the Bachelor of Arts in English Language and Literature, and the teaching thereof, awarded by regionally accredited colleges and universities in the United States.

Ne mogu da se setim tacno ali mislim da me je nstrifikacija kostala nesto oko $180. Kad budes znao gde ides tj u koju drzavu,onda ces da vidis skolske distrikte i koji su im uslovi. Ja nemam afiniteta da predajem ali znam da se u LAUSD jako desko ulazi u skole.
Kad sam zimus upisala master nisu mi trazili nikakvo dodatno polaganje ispita kao nekome ko je zavrsio fakultet u stranoj zemlji cak nisam morala ni da polazem ni TOFEL samo sam pisala waiver i trazila da me oslobode zbog prirode fakulteta koji sam zavrsila. i to su mi uvazli.
svako dobro!

vuxanne 10.05.2012 11:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dmi (Poruka 29420)
Kad sam zimus upisala master nisu mi trazili nikakvo dodatno polaganje ispita kao nekome ko je zavrsio fakultet u stranoj zemlji cak nisam morala ni da polazem ni TOFEL samo sam pisala waiver i trazila da me oslobode zbog prirode fakulteta koji sam zavrsila. i to su mi uvazli.
svako dobro!

E bas mi bio pish da si morala da polazes TOEFL kao profesor Engleskog ... Meni nisu trazili ni nostraifikaciju, samo prevod na Engleski. Ali mislim kad se prijavljujes na poslediplomske da generalno ne treba jer znaju ti sto rade u prijemnim odeljenjima (admissions) sta kako gde. Imaju neki sajt koji koriste, uloguju se tamo, selektuju drzavu i kaze im se. Videla sam jednu zenu kako to radi.

milos0809 10.05.2012 12:40

Nisam imao taj ispit ali mi je predavao prof Cosic Teoriju industrijskih sistema,stvarno fin covek. Ja sam ustvari zavrsio DIF u Novom Sadu pa samo master studije upisao na FTN i evo jos jedan ispit i master rad imam da zavrsim. Tako da ja trebam da nostrifikujem dve diplome pa se i tu malo dvoumim sta mi je isplativije za pocetak. Znam da za DIF treba TOEFL,drzavni i jos neki ispit da bih mogao da radim u skoli i to kao Bachelor,koliko sam razumeo. Ne znas kako se zove ta devojka koju pominjes? Mozes i na linkedin ako ne zelis ovde da je pominjes. :grin:
Takodje pozdrav za zamalo mog asistenta. :pozz:

vuxanne 10.05.2012 13:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik milos0809 (Poruka 29428)
Nisam imao taj ispit ali mi je predavao prof Cosic Teoriju industrijskih sistema,stvarno fin covek. Ja sam ustvari zavrsio DIF u Novom Sadu pa samo master studije upisao na FTN i evo jos jedan ispit i master rad imam da zavrsim. Tako da ja trebam da nostrifikujem dve diplome pa se i tu malo dvoumim sta mi je isplativije za pocetak. Znam da za DIF treba TOEFL,drzavni i jos neki ispit da bih mogao da radim u skoli i to kao Bachelor,koliko sam razumeo. Ne znas kako se zove ta devojka koju pominjes? Mozes i na linkedin ako ne zelis ovde da je pominjes. :grin:
Takodje pozdrav za zamalo mog asistenta. :pozz:

Ona je zavrsila petogodisnji dipl ing kod nas, nije bas ista prica. Nema veze. Inace ja mislim posto ovde ima jako jako puno gojaznih da ces sa DIF-om naci pre posao u svakom gradu. Imaju teretane na svakom cosku i te sportsko-rekreativne centre. Mozda gresim, ali ovde ti je za to trziste ooggrrooommnnnoo. Plus ima poslova za trenere valjda, sto po fakultetima, sto ovako, samo ne znam kako se upada u koji sport.

A finansije su vecina banki prebacila na onlajn sistem, a u bankama im rade Indijci i Indijke (outsoursing). Kad god okrenem banku da nesto pitam javi mi se neka Indijka. Ima i film o tome "Outsoursing". Opet, ne znaci da sam u pravu, mozda ces naci nekog sa boljim odgovorom. I realno ne razumem se bas gde sve rade oni sa tvojim smerom. Prvo mi padnu na pamet banke a sigurno da ima mnogo drugih opcija.

milos0809 10.05.2012 13:25

Tako sam nesto i ja razmisljao. Vidis da vec razmisljam kao pravi iseljenik. :naughty:
U svakom slucaju hvala na brzim odgovorima koleginice. Ako sta treba sa starog fakulteta slobodno javi.

Dimitar 10.05.2012 23:14

Zdravo

Zdravo ja sam iz makedonije pa jer bi mogle. Moju zenu su izvukle za gc pa sad me zanima jer je njena skola prinajena u americi. Ovako i pishe u diplomu Graduate professional physiotherapist, NQF VI B a to je sa 3 godine

Vladimir82 26.10.2012 12:06

Interesuje me da li znas koliko bi trajala nostrifikacija DIF-a Universiteta u Beogradu, konkretno u New York-u?Da li je moguca uopste?
Hvala unapred!

milos0809 26.10.2012 19:30

Interesuje me da li znas koliko bi trajala nostrifikacija DIF-a Universiteta u Beogradu, konkretno u New York-u?Da li je moguca uopste?
Hvala unapred!

Nadam se da je pitanje upuceno meni. :-)
Ne znam da ti kazem tacno koliko vremena traje posto koga god znam da je zavrsio DIF radi neki drugi posao i svi nesto odlazu tu nostrifikaciju. Uglavnom kazu da nije problem ali ih valjda nesto ne motivise dovoljno da odrade to (citaj solidno zaradjuju pa ih mrzi da se cimaju). Kontam i da je prica oko zaposljavanja ne bas jednostavna.

Fitz 18.11.2012 18:45

Pozdrav. Da li veliku ulogu igra broj sati po odslušanom predmetu ili sam predmet? Pitam iz razloga jer sam kao vanredni student imao 25% sati od redovnih, ali sve isti predmeti. Razlika je jedino u tome što ostalih 75% praktički moraš sam napraviti. Koliko bi to moglo zakomplicirati stvar? Ispričavam se ako je već bila ova tema, mora da mi je promaklo. Hvala unaprijed na odgovorima.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:53.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.