![]() |
Slobo nemoj da se ljutis ali taj tvoj drugar ti nije rekao ni pola price u vezi toga kako je nasao taj posao i sta je tamo zapravo radio -da nadjes posao u ''white establishmentu '' bez papira je skoro nemoguce -izvini ali u ''jym-u'' nema sanse da ga uzmu na tu semu -docices ovde pa ces i sam videti zasto -evo ti samo jedan problem koji dzim ima sa tobom kao ''ilegalcem'' a to je problem osiguranja -tj. osiguranja sa radnicima -ako se desi nekome nesto u tom fitnes centru pa ga musterija tuzi a tvoj drugar radi tu bez dozvole jaooooooooooo si ga njima -ima da plate bukvalno milione za odstetu i kazne itd +ima da im zatvore biznis bez pardona .Fitnes centar je bas mesto na kome ne moze da se radi bez licence i papira bar u NY ( a verovatno je svuda tako) -to ti je ovde industrija koja je donosila (do sada pre ove krize) stotine miliona u profitu tako da je regulisana do sitnih creva bas zato da spreci ilegalce bez dozvola da rade u njoj!!!- Ovde i inace svi koji pruzaju personal service ili da narodski kazem rade sa ljudima moraju da imaju osiguranje -a to moze da se dobije samo ako imas licencu -znaci fizioterapeuti , treneri,doktori ,izbacivaci u klubovima ,frizeri itd moraju da imaju licence i osiguranje - ako provale nekog da radi kao ilegalac bez dozvole na takvim mestima kazne su drakonske -tvom drugaru bi se crno pisalo - sam taj fitnes centar placa desetina hiljade dolara osiguranja da bi uopste opstao u biznisu -da sve to stave na kocku zbog tvog drugara samo zato sto se dokazao na par dana probnog rada je prosto smesno - o tome kako je neko dobio posao ovde neces cuti ''straight answer'' bar ne od nasih ljudi -tu ima dosta ''distorzije'' - da je recimo meni neko ovde rekao da je dobio na crno posao u fitnes centru kao trener smejao bih se nedelju dana i verovatno bi mutrazio da ubaci i mene xexexexe-fitnes centri se ovde inace zatvaraju levo i desno - Izvini opet ali ne mogu da zamislim ko bi toliko rizikovao da ga zaposli na takvom mestu ovde bez vazece licence i papira -to je isto ovde kao kad bi uhvatili doktora da radi bez licence - ako bi se izvukao samo sa novcanom kaznom od par stotina hiljada dolara i da ne ode u zatvor mogao bi da kaze da je sretan covek .slobo ovde ces cuti dosta takvih prica ali ih sve uzmi sa dozom rezerve (maksimalnom dozom bar u ovom slucaju ) -mozda je radio neke druge poslove u fitnes centru (maintenance ) ali da je bio trener to nema sanse
|
Ok je Kolja. To je bilo 2005-e i nemam razloga da mu ne verujem ali ok. Mogu ti dati kontakt pa da ga potrazis
Sto se frizera tice u Chicagu mi radi cimer koji nema licencu a radi u 3 salona (od toga samo jedan drzi srpkinja) Sto se fizioterapeuta tice to je tacno ali je Pennsylvania na primer jedina state u USA gde ne traze licencu za masera. Provereno. |
Slobo moze sve da se sredi ovde - mozes i da verovatno kupis sve te dokumente ovde ali ti to niko nece reci da je uradio da bi dobio konkretan posao -ja sam vec dovoljno ovde da mogu da provalim dokle sta moze da se gura i kako - u neke poslove ne mozes da udjes u neke mozes do pola a neke totalno bez papira - fitnes trener nije jedan od njih -to nije posao koji moze da se odradi sa ''pola papira ''ili nepostojecim papirima - moze da se sredi kombinacija pa da se nekako ubacis ali to vec ulazi u price koje sam spomenuo u prethodnim postovima -nisam video recimo da si spomenuo da je to ''jedan od najpoznatijih'' takvih centara ovde u NY -tim je sve to jos neverovatnije jer su to vec velike ''fitnes ''korporacije koje imaju centralizovano racunovodstvo i menadzment na primer - znaci tu se postavlja ozbiljno pitanje njegovog SSN-a (koji nema !!) -odnosno kako je primao platu -korporacije te isplacuju na cek ali ti obracunaju i odbiju socilalna izdavanja -znaci tu mora da ima SSN tu nema boga -od te plate mu odbijaju i to osiguranje kao trenera -koliko ce da mu odbiju kao osiguranje zavisi od njegove kvalifikacije odnosno licence (koju on takodje mema !) i radnog iskustva (koje takodje nema !!!!)- ajde da je to u nekom ludilu i proslo postavlja pitanje kako su mu onda uopste odredili platu -sama osnova za njegovu platu je njegova licenca -kako su mu odredili platu kad nema licencu ?????? to su ti samo neke od krupnih ''rupa'' u toj prici .Ako nije imao dokumenta ni licence kao sto si spomenuo onda ne znam ni kako je popunjavao svu tu papirologiji kad su ga primli na posao - znaci da im je napisao tamo........... ko zna sta - na mestu SSN broja je stavio ......? na mestu kvalifikacije je stavio .....? i sad su ovi sve to poslali u njihov glavni office (QH)na obradu ?i to je proslo bez problema ?Imas takodje i ''criminal background'' proveru i to je isto problem kakoje prosao !!!! teoretski ti mozes da odes u zatvor na jedno 4-5 godina da se nabildujes kozver i onda dodjes u neki fintes centar i kazes e pazi kako izgledam i oni ti daju sljaku ladno i bez frke bez ikakvih proverea . Kazem tehnicki neizvodljivo ni pre cetiri pet godina a narocito ne sada-da je neki manji fitnes centar van grada pa da radi na neki ugovor kao free lancer jos i da nekako uklopim ali ovako stvarno ne znam kako bi to moglo da se odradi .Sto se tice frizera -ovde frizeri bez licence mogu da zakupljuju ''stolicu '' po frizerskim salonima -pri tome samo potpisu ugovor sa vlasnikom salona -frizerajem i onda je sve na njihov teret -i osiguranje i dozvola i sve ostalo -frizerski salon se ogradjuje od tebe jer ti on samo daje stolicu odnosno iznajmljuje prostor za sve ostalo je iskljucen iz price -dosta ilegalaca ovde kod mene u kraju radi to i nemaju ssn i green card a opet ''rade'' u frizeraju -spomenuo si da ta tvoja poznanica radi na dva tri mesta sto je vec dokaz da radi to ''zakupljivanje stolice '' i time izbegava da plati porez i licencu (samim tim i osiguranja itd .)- to nije nista novo ovde -kazem ti kad budes dosao ovde videces sta se sve radi i kako -ja se trudim da sve to ukapiram i kao sto vec rekoh -sve sto vidim ovde trudim se da pitam nekoga kako i zasto je to tako -zezaju me da bi bio dobar policajac .maserima ne treba licenca ako imaju skolu koju priznaje ta ''state'' -znaci ako tvoja skola ispunjava uslove i standarde odredjene drzave ovde u USA onda ti ne treba neka posebna licenca (ovo nije samo za fizioterapeute/masere nego za bilo koju drugu profesiju -narocito ako ista ''fali'' kao zanimanja koje je ''in demand '' u toj drzavi ) u tom slucaju onda svaki state legislator (lokalni state congress) moze da ukine licencu privremeno ili za stalno -naravno imas federal licence koju moras da ispostujes odnosno da po USA zkonima dokazes gde si se i kako skolovao za masera-ako je USA skola onda je OK ako je neka iz SRbije onda ti ne gine nostrifikacija po federalnim zakonima i standardima -to ce ti traziti poslodavac da se razumemo ali ti nece traziti u slucaju te drzave (pensilvanija)i ''state licence ''
|
Citat:
|
SSN ima ali onaj "valid for work with DHS autorisation only"...
|
Slobo, moram se sloziti sa Koljom da je ta prica oko Fitness centra malo neverovatna. Medjutim, ono sto meni nije jasno je da koliko ovde citam i cujem, ne postoji ilegalac u ovoj drzavi koji je bez posla. Svi ilegalci lako nalaze poslove (neko losije, neko bolje). Jedini problem ovde imamo na prvom mestu mi zelenasi, a na drugom sami ameri. Da li onda treba napisati u cover letter da si ilegalac? Mozda tu neka fora? Mislim....stvarno mi nije jasno kako ilegalci tako lako nalaze poslove...gde se oni svi nadju sa tim ljudima sto ih zaposljavaju. Ako neko ko stigne iz 3 lepe u ameriku brzo nadje nekog ko ce da ga zaposli na crno, kako onda inspekcija kojoj je posao da ih trazi, ne nadje te likove? Jer u inspekciju zaposljavaju iskljucivo idijote....ili su i oni svi korumpirani?
Moja zena je za mesec i po dana poslala bar 200 prijava za posao. Svega 5-10% se udostojilo da se javi da je odbijena. Njih par se nesto malo vise interesovalo i eventualno zvalo na intervju. Mozda radi pogresno...mozda na te poslove (kasirke i sl) treba da se obuce kao klosar i da se pravi da jedva prica engleski....mozda u tome neka fora? Vidim da je svima koji su nedavno stigli ekstremno tesko da nadju posao....samo ilegalci kanda cvetaju... Ne znam....ja sam covek koji prvo veruje svom iskustvu....i meni sve ovo deluje neverovatno. |
slobo izvini sto sam se ''uhvatio'' tvog druga -meni su takvi primeri jako interesantni bas zbog naseg polozaja ovde pa me sve interesuje -vec si mogao da ''provalis '' da mi je manipulacija sistema omiljeni ''topic ''- jos uvek sakupljam delove ove americke price -ja sam isto konstatovao da ilegalci prolaze ovde bolje od ''zelembaca'' jer su godinama izgleda izgradjivali ''strukturu''i odredjene poslove su ''rezervisali'' za sebe i bogami su se dobro usancili na njima -e sad kad je kriza i kad je daj sta das situacija i odjedanput je navala sad na poslove koje su radili decenijama radili ''los ilegales'' ispada da gazde nece da zaposljavaju nikog drugog -meni se to vec desilo dva puta u restoranima - na jednom mestu su posumnjali da me je poslao imigration -tip me je pitao doslovno da li radim za neku americku ''law govermant agency '' i skrenuo mi paznju da ako mu nekazem istinu onda je to kao ''entrapment''-mislim tip nije video belca da trazi posao u restoranu od recimo kasnih 70-tih . svi radnici u restoranu su mu ilegalci -moj me je cimer preporuci u svom restoranu i tamo su me glatko odbili iako im treba neko ali jednostavno je tip rekao -da nece probleme !? kakve -to nije obrazlozio - ali je meni bilo jasno vec sa vrata -mislim sve su meksikanci tamo i sad ja tu sad kao sa green card izigravam -plase se da cu da ih prijavim ? ako ne radim dobro ne mogu da me otpuste tek tako jer mogu da im se na taj nacin osvetim ili sta ? tako oni razmisljaju .''white establishments '' opet oce mlade i lepe ljude tako da tu otpadam u cugu , moracu da nesto potrazim u brooklyn-u medju rusima ili grcima u queens-u manhattan je tezak za mene kao ''legalca''od 40+ godina .
|
Citat:
|
Citat:
A sto se tice inspekcije, u americi vlada pravilo (bar dok sam ja tamo bio bilo je tako) da svako radi svoj posao dakle obican policajac svoj a imigracioni policajac svoj posao. E sad sta se sve promenilo za godinu i 3 meseca koliko sam kuci to ne znam. Verujem ja Kolja tvojim iskustvima ali svi buse i bunare taj sistem isto kao i ti. Nije on tako los samo ga treba provaliti a sto se mene tice vazno je da funkcionise. E sad Dreamer, oko poslova kasira i slicnih, vrlo je bitno da se tvoja zena pojavi licno tamo u customer service da je vide pa onda da popuni aplikaciju (obicno ima komp u radnji) i onda se vrati posle par dana da pita sta je sa tim bilo. Preko maila ili neta to ide u centralu a njih to mozda puno i ne zanima. Sve radi hiring manager u radnji i trazite samo njega. Meni je to uspelo tri puta za tri godine (leta) i uvek sam lagano bez problema nalazio posao u marketima kao second job iako su imali punu topku popunjenih aplikacija (video sam svojim ocima) Znaci, samo hrabro, bez ustrucavanja i ne iskljucivo preko neta nego i kako sam vam rekao. Znam da je sad malko drugacije nego leta 2007. ali bice sve ok. |
Ilegalna Imigracija
Ilegalna imigracija je veoma hot topic i problem koji ove drzave imaju sa istim ne moze da se posmatra i analizira samo povrsno. Ja se nekako zestim sto novac koji placam na takse ide i u dzepove ilegalnih imigranata. Ali… onda malo bolje razmislim pa zbunim sebe, cas sam na jednoj strani, a cas na drugoj. Kazu da je statistika kurva, i da mozes da je koristis onako kako ti odgovara. Ali, kada problem posmatramo ocima drzavnih administracija, sve se svodi na samo jednu relaciju a to je: revenues and expenses.
U samom Los Angelesu ima prema procenama oko 400 hiljada ilegalnih imigranata, a u County preko million, sto vec godinama prema statistickim podacima cini negde oko 6.5% ukupne populacije. I kako administracija ne moze da prebroji (naravno) sve ilegalne imigrante, oni koriste taj procenat nakon svakog popisa i tako i dodju do te neke estimated cifre ilegalnih imigranata. U NYC je ocigledno slicna situacija, pa se i oba gradonacelnika slazu u sledecem: ako deportujete ilegalne imigrante, obe metropole ce ekonomski kolapsirati. Oba gradonacelnika isticu losu saradnju sa imigracionom administracijom koja od njih trazi da prijave ilegalne imigrante a pri tom ne radi nista da iste deportuje. A mi svi imamo ono zdravorazumsko prizemno rezonovanje – deportuj kriminalce. Kao, ove sto su ubice i u gangs pohvataj i deportuj a vredne i postene ljude ostavi na miru. To je kao ljudski. Ali, ne moze tako. Ne mozes da zakon primenjujes selektivno. Los Angeles je otisao cak i korak dalje, pokusavajuci da ukine Special Order 40 izglasanu davne 1979 godine koja ne dozvoljava policiji da hapsi nekog samo na osnovu statusa. Na taj nacin je te davne godine sprecena diskriminacija i zloupotreba sluzbenog polozaja. Ali,u medjuvremenu su neduzna deca ubijana na ulici samo zato sto su tuda prolazili a neko je resio da postane clan ganga. I roditelji su sa pravom uznemireni. Ali opet – kako primenjivati zakon selektivno a ne prekrsiti Constitution and Bill of Rights? Ljudska prava ne zavise od imigracionog statusa. Analizirajuci svoja razmisljanja kad je trazenje posla u pitanju (jer bez obzira sto ga imam, uvek gledam okolo kakve su mogucnosti) nekako zakljucih sledece: nikada mi opcija nije da gledam farms - iako je u Vrscu recimo bilo normalno da trazis posao u Vrsackim Vinogradima, znajuci da ako firma kolapsira naterace te da beres grozdje… ili da gledam bastovanstvo… Zasto? Verovatno zato sto podsvesno znam da “neki drugi ljudi” to rade. Sad, tokom skolovanja imali smo razne polemike vezane za ovaj topic u toku Social and Political science predavanja. Argumenti i sa jedne i sa druge strane. Nisu nam bolnice u losem stanju samo zbog ilegalne imigracije. Niti skole. Uzmimo sad ovako: ako obrazujes nekog, taj neko ce biti sposobniji da shvati kako da pravilno rukovodi svojim zivotom i da donosi pravilne odluke. Dete nije krivo sto su mu roditelji odlucili da dodju ovde ilegalno. Opet, s druge strane zar prema tom detetu ne bi trebalo da budu odgovorni roditelji zbog svojih odluka a ne drzava? Lekari u ER kazu da ilegalni imigranti prave i do 12% popolucaje od 20 do 50 godina, a cine jedva 6% pacijenata. Ilegalni imigranti u Kaliforniji nemaju prava na Medi-Cal te stoga i ne prazne tu kasu. Neko ko je polagao Hipokratovu zakletvu ne moze da odbije da leci ljude samo zbog njihovog statusa. To bi zaista bilo suprotno svim principima na kojima ove drzave pocivaju. U toku tih polemika koje smo imali, ja sam nekako zastupala stavove ne da se oteraju, niti da se preterano obezbede granice jer na kraju krajeva ove drzave su ne tako davno i napravili imigranti (sto opet ne opravdava postupke onih koji ilegalno predju granicu) ali sam vrlo sklona da se nateraju da ovoj drzavi daju onoliko koliko i legani gradjani. Sad dolazimo do problema placanja taksi koje oni ne placaju jer nemaju SSN. E sad – vecina njih koristi fake SSN i tu drzava nije na gubitku (to je onaj revenue odozgo). Oni placaju i vise nego sto bi trebalo da IRS ne bi odreagovao a nikada ne prijavljuju takse znaci ne uzimaju return. Tu je drzava u dobitku. Ima i onih koji uzimaju ITIN i prijavljuju takse nadajuci se da ce im to biti plus kada se i ako se desi amnesty. Oni imaju pravo na return i prosle godine kad je Bush dao stimulus tax return oni su imali pravo na isti, jer SSN nije bio potreban. Ove godine Obama zahteva SSN jer isti ide preko payroll. Sad, postavlja se eticko pitanje, ako ti ljudi placaju u fond penzioni, zasto ne bi imali pravo na isti? Neko bi tu rekao pa zato sto su illegal on the first place… to na kraju krajeva radi i USCIS pri polaganju za citizenship – ako je prva viza bila nelegalna, sa polaganja vas odmah salju u deportaciono. Ali – status je jedno a novac koji su ljudi platili je nesto drugo. Da li na osnovu postojecih zakona drzave imaju pravo da mesaju ta dva? Onda, imamo situaciju da ilegalci rade na farmama u Kaliforniji (koja je zbog istih i najbogatija drzava): oni rade ilegalno za male novce, ilegalci ne placaju takse. Ali, kompanija prijavljuje vecu dobit, i placa vecu taksu, i drzava dobije svoj novac na ovaj ili onaj nacin – tu smo opet kod revenue argumenta. Dakle ja sam za sledecu varijantu: da se ukine state income taksa koju placaju samo legalni gradjani a ilegalni ne, i povecati sales taksu ako treba i za 10% i onda cemo placati svi isto. A iz tog fonda neka se daje novac kasnije skolama i zdravstvu i tako dalje. Dakle, tako bi smo ubili taj argument da ne dajemo isto novca a oni se pokrivaju iz naseg fonda. Na taj nacin i bice manje interesantno za njih da rade ilegalno i manje isplativo jer racunica vise ne ide u njihovu korist (oni rade za $8 i ne placaju takse, neko drugi radi za $13 i placa takse i svedu se po zaradi na isto). Znaci kad god hoce da kupe nesto u radnji, placace i te kako vise pa da vidimo da li se isplati. Nakon uvodjenja ovih mera, Tennessee i Nevada su drasticno smanjile broj ilegalnih imigranata a kasa je pocela da se puni. Da se vratimo na Law Enforcement, Washington bi da natera drzave da forsiraju procedure a oni sami ne mogu da odrade svoj deo posla. Tako na primer oni godisnje iz NYC deportuju od 400 do 1500 imigranata. Zasto onda da se lokalna administracija potresa ako federal nije sposobna da odreaguje drugacije? Suprotno tome, Kalifornija na primer pokusava da sredi situaciju sa izdavanjem vozackih dozvola kako bi bili u mogucnosti da prate sta se desava – jer sada ko je ilegalan nema vozacku, ko nema vozacku nema ni osiguranje, pa kad te lupi na ulici tvoje osiguranje to placa i naravno da onda rates idu gore jer su cesci hit-and-runs. Sto se tice odgovornosti za one koji zaposljavaju ilegalce, to bas ne ide tako lako. IRS radi name-matching i kad otkrije nepravilnosti kod vise od 10% zaposlenih, salje dopis poslodavcu da usaglasi podatke. Onda poslodavac ima 30 dana da odgovori i 93 dana da posalje novu dokumentaciju i da dokaze da nije “bio upoznat” sa ilegalnim statusom. To se obicno zavrsava davanjem otkaza, a ne zatvorskim i novcanim kaznama. Oni ponekad upadnu u velike firme, kao klanice i farme i onda naprave raid… i onda se o tome pise, i sve se to zavrsi samo tako… ja sam takodje bila sklona da podrzim Bushov workers program ali samo ako se dijametralno izmeni stavka da dozvola za rad ne moze da bude legalni put za dobijanje zelene karte. Jer, sta bi onda njima bio razlog da se legalizuju ako ne dobijaju nista od toga? Zivot jednog ilegalca: limit poslova koje mogu da dobiju, ne mogu da legalno rentaju stan, mogu da grade credit history samo preko ITIN a ne usudjuju se svi da ga dobiju, ne mogu da kupe auto svuda (samo na odredjenim adresama, je li, i to po drasticno vecim cenama), ne mogu da se skoluju, strah svakog dana da ce biti deportovani… da li vam to zvuci kao prednost? Samo od ovog poslednje alone bi meni preseo zivot. Ne verujem da smo jedno drugom competition, zaista. Mozda u samo malom procentu. Da, i ja pobesnim – kao pre neki dan kad sam se prvo odusevila sto smo dobili osmorke, a onda sam saznala da ih zena vec ima sestoro i da je neudata i nezaposlena – pa sad ja treba da joj hranim decu a ja se plasim da dobijem i prvo zbog prevelikih troskova? Ne zvuci fer… i stvarno sam pobesnela… ali, na osnovu samo jednog slucaja ne moze da se generalizuje. Da li je amnestija resenje? Ne, ako se ne donese i druga i ostrija regulacija uporedo sa tim. Jer bilo ih je dve a evo opet imamo problem. Zbog pomenute gore analize da je u pitanju revenue and expenses - in general drzave zaradjuju na njima. Sad, neki sektori gube a neki dobijaju ali ako se ne posmatra na nizem nivou onda su drzave novcano ok. Criminal treba da se fight bas tako – kao criminal a ne imigracioni problem i da se ne mesa sa immigration jer nigde ne moze da se stigne na taj nacin. Na kraju, to sto ljudi nemaju zelenu kartu i SSN ne znaci da su totally illegal: mogu da budu u procesu pa makar im aplikacija bila odbijena ali dokle god su u procesu za legalizaciju, nisu bas skroz illegal. Moze da se zaposli i bez SSN na ITIN znaci po ugovoru na 1099… Ja sam se raspisala jer sam veoma zainteresovana za ovu tematiku, znaci Kolja nisi jedini koji radis observation :) ali to ne znaci da ja u bilo kom kontekstu mogu da kazem da su oni better off. Nisu. I nama ilegalna imigracija ne moze da bude izgovor ni za sta, jer smo dosli legalno. I mogucnosti su nam vece, dakle opportunity. Ko god kaze suprotno, definitivno nije u pravu. Ne bih da sam u njihovoj kozi ni jedan jedini dan – da bih na pocetku dobila bilo kakav posao. Mozda na pocetku izgledamo jedni drugima kao competition ali u principu nismo. Definitivno nismo. Kod mene u firmi sam bila ja do prosle godine sa zelenom, i koleginica sa radnom vizom. U Foxu pored ima prilicno sa radnom – iz Francuske, Belgije, Britanije… u Morgan Creek dole, samo jedan decko na radnoj vizi iz Francuske… u ostalim firmama u zgradi mislim da uopste nema “novih” imigranata. Nema ilegalaca u sektoru gde ja trazim posao, znaci nismo u takmicenju definitivno. Kao neko ko je veoma zainteresovan za Business Administration, i public karijeru u gradu u kojem zivim, i kroz government agencies i kroz finansijske tokove u istom – ova tematika me vrlo interesuje i vrlo sam into it. Dakle, shoot hahah pa da vidimo sta sve konstruktivno moze da ispadne od toga. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 04:41. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.