ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Ne-imigrantske vize (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=19)
-   -   Potreban savet u vezi US vize (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=722)

udo 02.04.2011 13:43

studentski ssn

pozdrav svima.

slučajno sam naišao na ovaj forum i moram priznati da je izvrstan. Kao i svi igram lutriju i nestrpljivo čekam rezultate ove godine. valjda će biti nešto :)

Za slučaj da ne bude planiram iskoristiti svoju turističku vizu i otići gore na blef.
kako sam bio na W&T opciji par puta imam ssn koji je vezan uz J1 vizu.

Znam da je lakše naći posao kada imaš ssn ali nisam siguran smijem li koristiti svoj postojeći jer je vezan uz studentsku vizu, a ja trenutno imam turističku.

Čemu poslodavcima uopće služi ssn ako plaće isplaćuju na čekove a ne po računu!? Ne želim dati poslodavcu ssn pa da negdje upali lampicu u sustavu i deportiraju me ....pomoć

Good Spirit 02.04.2011 17:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik udo (Poruka 21668)
pozdrav svima.

slučajno sam naišao na ovaj forum i moram priznati da je izvrstan. Kao i svi igram lutriju i nestrpljivo čekam rezultate ove godine. valjda će biti nešto :)

Za slučaj da ne bude planiram iskoristiti svoju turističku vizu i otići gore na blef.
kako sam bio na W&T opciji par puta imam ssn koji je vezan uz J1 vizu.

Znam da je lakše naći posao kada imaš ssn ali nisam siguran smijem li koristiti svoj postojeći jer je vezan uz studentsku vizu, a ja trenutno imam turističku.

Čemu poslodavcima uopće služi ssn ako plaće isplaćuju na čekove a ne po računu!? Ne želim dati poslodavcu ssn pa da negdje upali lampicu u sustavu i deportiraju me ....pomoć

Tebi na SSN-u piše da smeš raditi samo uz dozvolu DHS-a. Zvanično da bi aplicirao negde za posao moraš da dostaviš i dodatnu papirologiju (od firme koja ti je sponzor).

Što se tiče plaćanja, tebi firma da bi napisala ček za platu mora da bude na tvoje ime, a opet ta firma mora da opravda to, a to će tako što ima tvoj ssn (plus verujem ugovor o poslu i ko zna šta još), jer bez ssn-a ne bi smela da te zaposli.

Osim ako i firma ne prihvati da radi na crno, ne postoje druge opcije da ti se plati (bar da su meni poznate).

Takođe i da bi otvorio račun u banci ti treba ssn, ali tamo ne gledaju da li si u statusu ili ne, dovoljno je uglavnom da samo kažem broj ssn-a.

tataratira84 03.04.2011 02:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik boca80 (Poruka 21551)
Trenutno sam u Americi na turistickoj vizi a zeleo bih da promenim vizu da bih mogao da dobijem socijalni broj i mogucnost da polazem za vozacku dozvolu, jel neko moze da mi kaze dali je to moguce i kako?

Imas mogucnost da produzis i-94 na jos 6 mjeseci i tako das sebi fore da razradis plan kako i sta dalje sve u cilju da ostanes.
Sve dok ti vazi i-94 mozes da izvadis privremeni ID i privremenu vozacku dozvolu.
Sto se tice internacionalne, nije ti potrebna. Iz licnog iskustva ti pricam jer sam bez problema iznajmljivao auto bezbroj puta sa bosanskom vozackom i nikakvih problema nije bilo, sve dok ti pored maternjeg jezika pise i "driving license" bices ok da vozis ( moguce da je drugacije u odredjenim drzavama ).
Srecno

Magelan 03.04.2011 19:59

@Udo

Zvanicno, sa pomenutim tipom socijalnog broja ne bi smeo da radis bez radne dozvole (work authorization). Na terenu, to moze i malo drugacije... Prvo, elektronsku proveru statusa i podobnosti za rad (E-verify) zasad koriste samo velike firme tako da tu ni ne ides da apliciras za posao. Ostale, manje vise to ne interesuje. Drugo, taj isti tip SSN-a dobijaju svi stranci koji rade u USA, dakle H1B, H2B, J1, J2, F1... To sto si na turistickoj vizi zasad nista ne stavlja u bolji polozaj od ostalih tako da mislim da ne bi trebao da brines. To je jako veliki broj ljudi i imam utisak da se niko ni ne tangira oko toga da ih proverava (bar ne u Illinoisu). Socijalno ocito ne pravi pitanje jer dobija novac od miliona ljudi koji nemaju nikakva prava na benefite koje social security moze da pruzi. Isti taj social security je u dugovima da guse tako da im po svoj prilici ne pada na pamet da proveravaju preko imigracionog podobnost za rad i tako direktno sebi krenu da kresu budzet... Federalnoj kasi to opet odgovara jer kada prijavis poreze kao non-resident (sto bi trebalo ako si na nekom od gore pomenutih tipova vize) oderu te kao jarca :smrc: Meni je povracaj ove godine manji od $100 a da sam ga prijavio kao resident ili citizen bio bi preko $1600!

Elem, moj ti je savet da ako vec menjas status sa turistickog da ga nikako ne menjas ponovo na turisticki vec na studentski ili bilo koji drugi moguci. Ako produzis kao turista to je jos samo 6 meseci i onda ponovo moras da saljes zahtev, a sve posle prvog puta ume da ima nesiguran ishod...

udo 06.04.2011 20:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 21689)
@Udo

Zvanicno, sa pomenutim tipom socijalnog broja ne bi smeo da radis bez radne dozvole (work authorization). Na terenu, to moze i malo drugacije... Prvo, elektronsku proveru statusa i podobnosti za rad (E-verify) zasad koriste samo velike firme tako da tu ni ne ides da apliciras za posao. Ostale, manje vise to ne interesuje. Drugo, taj isti tip SSN-a dobijaju svi stranci koji rade u USA, dakle H1B, H2B, J1, J2, F1... To sto si na turistickoj vizi zasad nista ne stavlja u bolji polozaj od ostalih tako da mislim da ne bi trebao da brines. To je jako veliki broj ljudi i imam utisak da se niko ni ne tangira oko toga da ih proverava (bar ne u Illinoisu). Socijalno ocito ne pravi pitanje jer dobija novac od miliona ljudi koji nemaju nikakva prava na benefite koje social security moze da pruzi. Isti taj social security je u dugovima da guse tako da im po svoj prilici ne pada na pamet da proveravaju preko imigracionog podobnost za rad i tako direktno sebi krenu da kresu budzet... Federalnoj kasi to opet odgovara jer kada prijavis poreze kao non-resident (sto bi trebalo ako si na nekom od gore pomenutih tipova vize) oderu te kao jarca :smrc: Meni je povracaj ove godine manji od $100 a da sam ga prijavio kao resident ili citizen bio bi preko $1600!

Elem, moj ti je savet da ako vec menjas status sa turistickog da ga nikako ne menjas ponovo na turisticki vec na studentski ili bilo koji drugi moguci. Ako produzis kao turista to je jos samo 6 meseci i onda ponovo moras da saljes zahtev, a sve posle prvog puta ume da ima nesiguran ishod...

Momci hvala na odgovorima!

Magelan.
Dali to znači da se u manjim kompanijama ipak može raditi s tim ssn (pošto naveden agencije imaju koristi od toga) ili je to rad na crnjaka. Kako se ti snalaziš?

boca80 08.04.2011 00:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Magelan (Poruka 21689)
@Udo

Poruka za Magelana...jel mozes da mi posaljes tvoj broj telefona na mail bogoljubboskovic@hotmail.com, imao bih pitanje za tebe

dejancic 08.04.2011 16:29

Magelan otvaraj agenciju za savetovanje, vidim ti finansijski dobitak u horoskopu :grin:

Magelan 08.04.2011 19:35

Da znas :grin:

Finansijski dobitak? Vala, red je bio :grin:

Crockett 24.05.2011 01:56

Pozdrav.

Dolazim ovog proleca sa J1 vizom, ali bih zeleo da ostanem. Na ovom topicu je uglavnom sve objasnjeno u vezi prebacivanja na F1 status, tj upisivanje na te skole jezika, ali bih imao jos nesto da pitam, prvenstveno Magelana - posto vidim da se najvise razume u to.

Kao sto sam video na sajtovima, svaka od tih skola, logicno, trazi da se prilikom upisa kao dokument prilozi izvod iz bankovnog racuna sa odredjenom sumom na njemu. Sad, zanima me kolika je to suma za skole ovog tipa u Chicagu ?

Magelan 25.05.2011 16:59

Zavisi od programa koji se upisuje. Za ESL (English as a Second Language) je nesto oko $12.000 (cifra izmedju 12 i 13.000, da te ne slazem), a za neki od onih naprednijih programa je vise. Ovaj iznos za ESL je bio aktuelan u septembru prosle godine - kapiram da se nije nesto znacajno promenilo. Cifra koja je potrebna da stoji na potvrdi (Proof of Available Funds) zavisi prvenstveno od ukupne cene programa, a na to se dodaje iznos koji je US vlada procenila da je studentu potreban da prezivi (smestaj, hrana...) skolsku godinu. "Proof of funds" ne sme da bude stariji od 6 meseci ali je dobro sto je dozvoljeno doneti potvrdu iz strane banke. Zato je mozda najpametnije da potvrdu iz banke (u Srbiji) uzmes neposredno pred poletanje (2-3 dana) kako ne bi istekla do onog momenta kad krenes u proces promene statusa (po sistemu pozajmis novac, stavis na racun, uzmes potvrdu, vratis novac) :naughty: Imas i mogucnost da ti neko tvoj posalje naknadno iz Srbije fax-om.

Sto se ukupnih troskova promene statusa tice, to izgleda ovako:
- $850 International Student Deposit
- $200 SEVIS Fee (ovo J1 ne bi trebalo da placa jer je vec jednom placeno)
- $290 USCIS Fee (naknada koja se placa imigracionom za promenu statusa)

Zahtev za promenu statusa treba poslati (po pravilima imigracionog) najkasnije 45 dana pre isteka tekuceg statusa, mada su ljudi to slali i uminut do 12 pa je sve ispalo kako treba (dobili su promenu). Na promenu se ceka 60-90 dana u proseku.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 17:15.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.