![]() |
Da napišem i ja koju, u pauzi između prijava...
Moja situacija je takva da sam završio fakultet na engleskom, koji govorim kao i Bosanski, da sam radio zadnjih 15ak godina za multinacionale firme, da sam radio i van Bosne, itd... 1. Svakom bih preporučio da osmisle strategiju traženja posla. Npr. moja je da tražim posao što bliži onome što sam radio prije, tj. za što sam se i školovao. Nakon određenog perioda (npr. 2 mjeseca, jer od nečeg se mora živjeti), obaram kriterije, i radim šta god da je potrebno, da bih prehranio porodicu. Paralelno, krećem sa nekim vlastitim biznisom. 2. Puno puta je rečeno, napravite dobar Resume (btw, CV je obično termin koji se koristi u akademskim krugovima u USA. Kažem obično, dakle ne mora biti da je uvijek tako). Dobar početak je na Reddit.com, subreddit /resumes. Zatim napravite Cover Letter, jer će vam isto trebati. Mijenjajte i jedno i drugo po potrebi i prilagođavajte oglasu. Ako ne znate kako ovo da uradite, ako treba i platite nekome ko zna, jer jako puno vam zavisi od ovoga. Razmislite o anglicizaciji imena. Po nekim istraživanjima, to može biti i 40% razlike u plati. Melisa = Melissa, Samir = Sam, Radivoje = Rod i sl. 3. Otvorite profil na Linkedin-u, Indeed-u, Monster-u, Ziprecruiter-u itd...Instalirajte i njihove aplikacije. 4. Tražite poslove, i dajte sebi u zadatak da šaljete dnevno npr. 4-5 aplikacija. U početku će to biti i više, ali će poslije da se vrte isti oglasi, a i neki će biti objavljivani na više portala / job boards. 5. Ne posustajte, i ne klonite duhom. Ovo može jako iscrpljujuće, ali je vjerovatno jedno od najvažnijih stvari u vašem novom početku. 6. Aim high. Bez omalovažavanja bilo koga, ali poslovi čuvara, spremačice i sl. neće nigdje, i ima ih jako puno, ali prije nego prihvatite tako nešto, pokušajte da nađete bolje plaćen posao. Sretno, i btw, i ja sam evo već 15 dana u potrazi. |
Interesuje me jedna stvar, da li u Americi u vecim gradovima postoje agencije za zaposljavanje, odnosno za skupljanje i regrutovanje radnika?
Ako postoji to onda olaksava mnogo sam start u novoj zemlji. Primera radi, ja sam u Londonu, ovde takvih agencija ima mnogo, i u konstantnoj su potrazi za radnicima, tako da bukvalno par dana nakon dolaska (naravno regularnog sa pravom na rad i boravak) moze se poceti sa poslom. Poslovi su placeni od drzavnog minimalca pa do par funti vise na sat, nije mnogo, ali je nevoratno dobro jer se odmah zaradjuje i veoma brzo vraca ulozeni novac u start. Poslovi su sirokog spektra, i veoma su zastupljeni. Nisam primetio da je neko pomenuo to u USA, a zna se da su UK i USA dosta slicne, tako da predpostavljam da toga ima i tamo. Mogao bi neko nesto da kaze o tome... |
Citat:
|
Kalo se snaci?
Za pocetak htela bih da vam kazem da vam je forum jako dobar. Zaista je lepo videti da ima finih ljudi voljnih da pomognu i podele svoja iskustva... :1072:
Moj problem je sto imam zavrsen fakultet, a nema posla u struci... Imam i decka vec tri godine, on nije zavrsio srednju. Ima iskustva u gradjevini. Ako vec ne mozemo ovde, da li bismo mogli da uspemo negde preko. U ovom slucaju, kada je u pitanju Amerika, ima li ikakve sanse i na koji nacin bi bilo najlakse? Imamo poznanika u Kanadi, kaze da je voljan da pomogne. Ja engleski znam srednje, ali decko ne zna skoro uopste. Da li bi neko imao neki savet. Unapred zahvaljujem. :1081: |
Citat:
|
Isto kao i tvoj nadimak u SRB... To bi im zvucalo poznato... Za razliku od mog problema gde nema niceg u imenu sto bi bilo poznato i u SRB i u USA... Mada ja ne vidim razlog za tako nesto, bar u zvanivnim papirima a ovako nek me zove ko kako hoce...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Posao na aerodromu je samo kolko za prvo vreme da se bude da se udje u neki sistem. Plata je bedna, kad se odbiju taxe ostane jedva 1200 300 $, rade se 3 smene
|
Posao za pekara
Ako neko ima izucen pekarski zanat-dobrodosao je u Texas.Neka se javi-moze vrlo brzo da pocne da radi.
|
Kakva je situacija u Austin, TX sa IT poslovima? Na internetu ima dosta oglasa, ali me interesuje i komentar onih koji su tamo (na licu mesta :grin: )
|
Ja nisam bas direktno involviran u tu oblast ali vidim da svi sa IT fino rade.
|
Zanima me da li na forumu ima ljudi koji se bave šumarstvom,lovstvom ili primarnom preradom drveta (pilane i slično) u SAD?
|
Ne bavim se time, ali drvna industrija bi trebalo da je veoma razvijena u USA. Oni tamo mnogo koriste drvo, to im je osnovni građevinski materijal, tako da je tražnja za istim velika, a samim tim i proizvodnja i prerada.
|
Citat:
Zanima me kako funkcionise to trazenje posla kad se angazuje agencija? Ako sam dobro shvatio,trebalo bi da dodjem u agenciju sa mojim CV i da im objasnim za koje sam poslove zainteresovan,a oni onda kontaktiraju potencijalne poslodavce? Neverovatno mi je da USA ima oko 300 miliona hektara šuma,a po oglasima na internetu ima jako,jako malo oglasa iz te oblasti. |
Da li neko moze da pojasni proceduru dobijanja posla tj selekcije?Naime koliko je realno dobiti posao sa GC iz Srbije putem online intervjua i skype broja i koliko poslodavci insistiraju na live kontaktu.Pritom ne mislim na bazicne poslove po shopovima i kaficima vec npr poslove u banci,administraciji,industriji.Razmisljam da odem radi aktivacije GC i posle toga trazim posao odavde ( preko oglasa i naravno preko licnih kontakata) jer ovde imam dobar posao u banci i tamo ne bih zapocinjala sa bilo kakvim poslovima a ne sedi mi se u Usa bez posla sa kirijama od >1500$.Koliko je takav scenario realan?Hvala
|
Citat:
Evo nešto za ohrabrenje: :;D: "Be willing to step outside your comfort zone once in a while; take the risks in life that seem worth taking. The ride might not be as predictable if you'd just planted your feet and stayed put, but it will be a heck of a lot more interesting. " Edward Whitacre, Jr. |
Citat:
|
Citat:
Dok sam gledao takvu vrstu pronalazenja posla, nailazio sam na 'varijantu' da se prva, ili prve dve dnevnice da agenciji i to je sve. |
Citat:
Ne bi trebalo ocekivati da odmah nadjete posao nivoa koji radite u Srbiji, ali bi nesto iz slicne branse, samo malo prostije, verovatno mogli da nadjete. Mislim da je i zakonski izvodljivo da uzmete duze neplaceno odsustvo (do 6 meseci), pa ako vam se ne dopadne... Mozete probati i TextNow ili GoogleVoice, obavljaju slicnu funkciju kao i Skype broj, ali ni jedan broj od ovih servisa neke kompanije jednostavno ne prihvataju (momentalno Uber i Lyft, na primer) za ozbiljno. Pisem ovo iskljucivo da se ne iznenadite ako bas broj ne bude tako lako prihvacen za nesto sto vam treba. Mada, za neku osnovnu komunikaciju niko nece proveravati tip broja koji imate. |
Citat:
i onda naveo ostale stavri bitni za CV. Kupio sam američki broj telefona preko skypa i taj broj naveo u kontaktu. Adresu nisam nikakvu stavljao. Otišao sam na monster.com i direktno na stranice raznih firmi i tamo onda pod carrers gledao kakve poslove trenutno nude i slao prijave. Za neke poslove sam dobio odbijenicu bez da je bio bilo kakav razgovor ili slicno, nego standardni odgovor zao nam je, bla bla, a za neke poslove sam imao i intervju. Oni su me zvali na broj telefona koji sam naveo u CV. Na kraju sam tako i dobio posao u svojoj struci kao informatičar. Znači, nije nemoguće. Tek 2 mjeseca poslije sam otišao u SAD i aktivirao GC i sve ostale stvari. Posao sam dobio dok sam još bio u Evropi. Oni su me sačekali 10ak dana dok mi je stigao SSN i to je to. Počeo raditi. Puno sreće. |
Hvala svima na savetima. Kao sto sam i pretpostavila razna su iskustva.
Svenson@ jasno mi je da su tako u neku ruku manje je sanse za dobijanje posla i nije pitanje "willing to risk" (inace jel'te ne bih ni razmisljala o napustanju svog prilicno konfornog zivota u Bg radi neizvesnosti americkog kapitalizma ali i sanse za nesto mnogo dugacije/bolje). Problem je, ako imamo u vidu da necu pristajati na svakojake poslove, za ocekivati je da cu posao malo duze cekati (osim ako ne budem imala srece) pa postoji sansa da lako iscrpim novcana sredstva i samopouzdanje. Hvala svakako na ohrabrenju Makica@ Hvala, to sam svakako planirala kad prodjem intervju i kad budem znala okviran timing slucajni_prolaznik@ hvala na savetima! johnywalker@ Bravo! Mada je vama informaticarima lakse;-) |
Da li mozete da objasnite kupovinu americkog broja preko skypa? nisam cuo nista o tome
|
Citat:
Hvala na odgovoru.Možda nije loša ideja angažovati agenciju. |
Jedna od opcija su sajmovi zaposljavanja. Muz i ja smo otisli na sajam NGO poslova i ja sam bila dobila posao koji mi nikako nije odgovarao (svako popodne i noc) a mnogo mi se svidjala i organizacija i posao. S decom to nisam mogla sebi priustiti. Muz je takodje otisao na sajam zaposljavanja bas tog restorana u kom je i dobio posao.
Evo nekih aktuelnih sajmova za Chikazane: https://www.eventbrite.com/e/chicago...aff=erellivmlt https://www.eventbrite.com/e/the-dai...aff=erellivmlt https://www.eventbrite.com/e/chicago...aff=erellivmlt https://www.eventbrite.com/e/chicago...aff=erellivmlt Na istom sajtu ima i za druge gradove naravno. |
Citat:
|
Citat:
|
Da li neko mozda zna kakvo je stanje sa ugradnjom tj montazom pvc stolarije? Suprug ima iskustvo na tim poslovima i u Srbiji, i 2 godine u Francuskoj.
|
Drustvo samo da dodam jos neke linkove,koji ce da pomognu pri trazenju posla :1072: https://www.ziprecruiter.com
https://neuvoo.com/ Na oba napravite nalog,ili ih povezite sa Linkedinom ako je moguce :) Pozdrav svima :1072: |
Citat:
EDIT: 99% prozora je aluminijum. |
Citat:
Sve je teze otići, i pronaci posao za nas koji nismo IT. Nekad se demoralisem, i pitam se sta cu tamo ako nemam zvanje u maticnoj zemlji, i zasto se dalje skolujem kad ni medicinare ne priznaju. :blink: |
U proteklih mesec dana sam bas konkurisala za neke poslove,pojedini su mi se i javili sa odgovorom (ne moze nista bez ssn broja tj dok ne stigne broj). Napravite nalog na Linkedin,odite na Indeed.com,Monster.com (ima jos puno sajtova sa berzom poslova) i pocnite da konkurisete bar 2 nedelje pred put (ja sam tako uradila). Cak sam dobila i 2 odbijenice :grin::grin::grin: Neki su mi cak i rekli da sacekam broj,pa da se javim :;D: Napravite dobar CV i Cover Letter (na pojedinim mestima bas traze i Cover Letter da se ubaci) i pocnite da trazite posao :) Nista vas ne kosta,samo cete imati jos jedno iskustvo vise ;):1072:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Najgore je raditi sa ljudima, ne mozes im objasniti a musterije su uvek upravu. Nadam se da ce i nas sreca pogledati |
Ja sam nasla svoj prvi posao nakon 3 dana Kada sam popunila svoj prvi I-9 obrazac jos uvek nisam imala ssn broj -samo im recite svoj status tj da imate authorization to work in United States i nece biti problema. Ovo je kao neka Summer School gde deca iz Evrope dolaze da uce Engleski jezik,moj posao je da ih odvedem na ekskurziju da se pobrinem da su mi svi na broju,i da ih vratim kuci Deca imaju od 15-18 godina i divni su Samo napomenite da imate legalan status i nece da bude problema. Mene jos uvek cekaju za ssn broj ☺
|
Poslova za oko 10$-12$ po satu ima bas dosta, ja sam nekoliko nasao u prvih nedelju dana ali sam imao problem zbog SSNa da pocnem da radim.
Ono sto je karakteristicno za vecinu poslova je to sto idu peko staffing agencija u prvih nekoliko meseci, obicno je minimum 90 dana preko agencije, mada meni su ponudili posle 2 nedelje da predjem direkt da radim za firmu. Uglavnom agencije placaju 1,5$-2$ manje po satu nego sto se placa kada se radi direktno za neku firmu. Ono sto je bitno da se svaki sat nakon 40. sata placa kao prekovremeni, sad zavisi od drzave do drzave, ali u NC je to 1.5 puta vise. |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:29. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.