![]() |
:1072: Ih, bas si neki!
Tvoj broj jos nije current!:woohoo: Trebace tebi doktor kad budes u USA bez osiguranja. Nemoj mene da trazis.:1060: |
Citat:
|
Zdravo svima
Da ispricamo i nase pozitivno iskustvo razgovora u ambasadi. Moram prvo da kazem da je ovo nase najbolje iskustvo sa ambasadama. Pocevsi od obezbedjenja pa sve do konzula svi su bili vrlo ljubazni i susretljivi. Ujutro je bilo vrlo hladno i padao je sneg, pravi zimski dan. Zato sto smo bili sa malom odma su nas pozvali da udzemo unutra. Na prijemnom odeljenju su nam uzeli dokumente i sredili ih kako njima odgovara, da bi razgovor za sluzbencom bio brzi i ona dobila dokumente koji su joj stvarno potrebni.sluzbenica je bila kao i svi ostali ljubazna i sasvim normalna( kako ne ocekujes u ambasadi imajuci u obzir kroz sta sve treba da prodzes da bi dobio jednu obicnu biznis vizu).... Kratak razgovor , Pitanja kao: dali ste vec bili u Americi( inace razgovara sa osobom koja e izvucena na lotariji , ne sa svima , osim ako nema neko konkretno pitanje) , o obrazovanju , o affadavit( mi smo to imali od prijatelja pa je samo pitala dali da nam tamo posalju social security number)..... Nista posebno. Posle toga uzimaju ti fingerprint i kratak razgovor sa konzulom.Mi cak nismo bili ni svesni da razgovaramo sa njim, jer je bio posve normalan kao i svi ostali , dobili smo cestitke i informaciju da ce nam viza biti gotova vec sledeceg dana. Eto ,kratko,ali to je bilo nase iskustvo sa ambasadom u Skopju. Ako je ovo neki znak , onda je pocetak obecavajuci... Pozdrav |
@ joksy
Cestitam! |
Cestitke i sve najbolje preko :grin:
|
Visa granted!
Da se pohvalim, i ja sam danas prosao intervju, a vizu i onu famoznu kovertu za ulazak u SAD trebam doci podici za dva dana :==D:
Sve je otprilike proslo bez problema. Prozvali su nas po listi ispred ambasade i tako smo i ulazili. Poslije pretresa u prijavnici, poslali su me u jednu ovecu prostoriju gdje sam zavrsio cijeli proces. Uzgred receno, ambasada u Skopju je nevjerojatno zdanje. Na ulazu ceka jedan sluzbenik i svrstava sve potrebne dokumente, sliku i pasos i kaze vam da pricekate dok vas ne pozovu. I da, pitao me da li imam neko garantno pismo. Ja sam mu odgovorio da nemam i ostalo je na tome. Na zidu stoji 32-incen LCD televizor na kojem se vrte spotovi sa americkim ambasadorom i makedonskim funkcionerima, spotovi o americkim donacijama u Makedoniji i amerikanci koji nam govore “Welcome”. Na zalost, arhitekta je zaboravio na taj televizor, ili su se njega poslije sjetili, pa su preko lijepog drvom oblozenog zida postavili ruzan plasticni kanal po kojem idu kablovi za televizor. Ubrzo zatim (poslije nekih 10-tak minuta) pozvao me drugi sluzbenik na salter i pitao da li znam da je uslov za dobijanje americke vize odredjeni stupanj obrazovanja ili radno iskustvo, te da li znam da se sredstva koje cu uplatiti za vizu ne vracaju u slucaju da mi se viza ne odobri. Kad sam potvrdno odgovorio, pozvao me da uplatim $775. Poslije toga sam se vratio na isti salter gdje me je docekao drugi sluzbenik koji je poceo prelistavati dokumente. Kad je dosao red na diplomu, potrazio mi je original i podrobno ga razgledao. No, potom je doslo do problema. Nisam naznacio adresu u SAD-u na koju zelim da mi dodju Zelena karta i SSN. Kad sam mu rekao da jos ne znam gdje ce to biti i da to nije bio uslov za izdavanje vize, rekao mi je da im moram dati neku adresu jer mi inace ne mogu izdati vizu. Srecom, imao sam adresu bivseg poslodavca (prije deset godina sam radio kao student par mjeseci u SAD-u), pa sam mu dao njegovu adresu. U protivnom bi imao problem. A primjetio sam da se i jedan par sa djecom do mene suocio sa istim problemom, no ne znam kako su ga rjesili. To nitko na ovom forumu jos nije rekao. Nije moguce da ste svi vi koji ste otisli preko “velike bare” tamo imali nekoga!? Znaci, adresu morate imati. Mozda je poslije mozete promjeniti kad budete ulazili u SAD, kao sto su neki forumasi vec napisali, no u ambasadi morate dati neku adresu ili vizu necete dobiti! Poslije toga je sve vec islo glatko. Sad su na red dosli americki sluzbenici. Jedna ljupka zenica koja mi je uzela otiske svih prstiju i na kraju konzul. Iako mi se ova posljednja dojmila kao jos jedan od sluzbenika (bila je iza saltera, a ja ocekivao posebnu prostoriju i razgovor u cetiri oka). No, i ona je bila prijazna. Postavila mi je par obicnih pitanja – gdje sam zavrsio fakultet, gdje sam rodjen, da li imam rodjake u SAD-u, a potom mi dala fiskalni racun za uplacena sredstva za vizu i rekla da dodjem po vizu za dva dana. Da sumiram, ja sam sam, imam visoko obrazovanje i nemam nikoga tko ce me cekati tamo – garanciju mi nisu trazili, niti insistirali na njoj, niti me pitali kod koga cu ici, no adresu za dostavu Zelene karte su mi trazili. Ja se bojao prvoga, a ovo drugo nisam ni ocekivao. Kao po obicaju. E sad, viza je tu, no pravi problemi tek nadolaze... Zao mi je sto jos na forumu nisam nasao nikoga tko je bio u ovakvoj situaciji (sam bez igdje ikoga) da kaze kako se snasao tamo, da li se je uopce snasao i da li je uopce otisao? Kod mene je ovo posljednje jos u igri. |
Idemo dalje
Hocu i ja da prenesem iskustvo sa naseg intervjua , bilo je sasvim opusteno i ukoliko je sve spremno sa papirima nema prepreke . Sam intervju je bio vec uobicajen , pitanja ista tako da smo bili spremni .Ostaje nam sutra da preuzmemo pasose i da pocnemo da planiramo sledeci korak .
Svima koji imate zakazan intervju porucio bih da nebrinete i opusteno .:bravo::bravo: |
Cesitke ljudi i srecno u novom zivotu! :1081:
|
Citat:
|
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 16:45. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.