miroslav chicago |
14.04.2011 23:46 |
HTML kod:
[quote=coconut;22011]Score, ako ces vec vaditi vozacku ne treba ti i ID card, ID card je za nevozace. Miroslave, ti verovatno pitas za ID jer planiras da koristis gradski prevoz u Cikagu, je li? U suprotnom i za tebe vazi.
U svakom slucaju ne trebaju ti obe kartice, a u nekim drzavama je cak i zabranjeno posedovati oba dokumenta istovremeno.[/quote]
Ja vec koristim gradski prevoz(kupujem sedmicnu karticu, namam povlasticu a ne znam mogu li je uopste dobiti?), ali sam hteo da kompletiram svu dokumentaciju koju treba da imam ukljucujuci i ID. Vozacki takodje planiram da polazem, a vec sam izvadio VIZA karticu u TCF banci samo sa pasosem. Tj rekli su mi da donesem SSN kad ga dobijem. Uh. Na kraju ce mi trebati i dozvola za nosenje dozvola:blink: he,he.
|
Blago tebi...Vec si zaboravio kako je u ovde.Novi pasos i LK.Nove tablice,saobracajna i nalepnica - vise od $30.Do 2014 nova vozacka koja NE VAZI u inostranstvu.Uskoro ce polaganje za vozacki da traje duze od nekog zanata i da kosta vise od dobrog polovnog auta.
Jedva cekam da i ja imam te probleme oko Americkih dokumenata :).
|
katarina |
15.04.2011 14:35 |
Dobro da neko pise i o ovome licne karte i dozvole. Ako uzmem novu vozacku ne secam se da sam negde procitala koliko vazi ili zavisi od mesta u koje ides.Mozda je lakse polagati kad dodjes vozacki, negde sam procitala da je lako ali je informacija cini mi se od pre tri godine pa nisam sigurna da je i sada tako.Bilo bi lepo da neko da neku noviju informaciju.
|
e, a pazi sad, vi koji ste vec izvukli vozacke recite mi, molim vas, jel obavezno da imam ko sto neki tvrde, SSN kod prijavljivanja vozackog? Ili opet, kao i sve ostalo zavisi od mesta do mesta?
|
dreadnot |
15.04.2011 17:38 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score
(Poruka 22048)
e, a pazi sad, vi koji ste vec izvukli vozacke recite mi, molim vas, jel obavezno da imam ko sto neki tvrde, SSN kod prijavljivanja vozackog? Ili opet, kao i sve ostalo zavisi od mesta do mesta?
|
Koliko ja znam i kapiram, obavezno je da imas SSN (sto i nije problem, relativno brzo stize, meni za 7 dana), jer ti je vozacka jedini dokumetn kojim se identifikujes malte ne svuda. Obratite paznju - samo kada vadite, produzavate ili menjate vozacku, morate da pokazete i zelenu kartu, dakle u DMV-u vam treba zelena za vozacku, a svuda drugo vozacka. Znam sigurno za Wisconsin da vam treba dokaz da ste rezident da biste uopste mogli da polazete vozacki, a to znaci utilities na vase ime, bankovni racun koji je aktivan barem mesec dana i sl. Bankovni racun ne mozete da otvorite bez SSN-a, kao ni da prebacite utilities na svoje ime. Dakle dok se to ne resi, tj. dok ne stigne SSN, ne postojite. Onda pocnete polako da postojite, ali jos uvek ne dovoljno. Kad stigne prvi izvestaj iz banke da ste mesec dana raspolagali sredstvima ili platite prvi racun za struju i sl., paravac u DMV na polaganje i dokazivanje da ste rezident (naravno, uz pasos i zelenu kartu). Tek tada postajete ziva osoba u sistemu :-)))
Mi smo imali dosta petljancija dok sve nije doslo na svioje mesto, sistem relativno dobro funkcionise za njihove pojmove i slucajeve, ali kad dodje neko sa strane i treba da upadne u sistem po prvi put, obicno niko od najnizih sluzbenika na salterima ne zna tacnu proceduru i napravi barem neku gresku koju kasnije treba ispravljati... a to znaci dodatno odlaganje i cekanje.
Ja sam vozio dobra dva meseca na staru vozacku, cak me je jednom legitimisao pandur i preporucio da sto pre polozim, ali je sve proslo OK kada sam mu objasnio da cekam rezidency da bih mogao da polazem.
|
dreadnot |
15.04.2011 17:41 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik coconut
(Poruka 22016)
Eto, bas zanimljivo. Ja sam npr nasao ovo za Kanzas:
I have a valid ID card. When I went in to renew my driver’s license I was told I had to surrender my ID. Why?
During the 2003 Legislative Session, Kansas lawmakers passed a bill, requiring that an individual could hold either a valid Kansas driver’s license or a valid Kansas ID card, but not both. This law became effective July 1, 2003.
A slicno sam nasao da vazi i za Oregon i Nevadu. Bilo bi zanimljivo da cujemo i ostale clanove iz razlicitih drzava, kako je kod njih.
(Mada bolje da admin prebaci ovo u temu o vozackim dozvolama)
|
Ako se ne varam i u Wisconsinu je ista prica, mozes da imas samo jedan vazeci identifikacioni dokument.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 22051)
Koliko ja znam i kapiram, obavezno je da imas SSN (sto i nije problem, relativno brzo stize, meni za 7 dana), jer ti je vozacka jedini dokumetn kojim se identifikujes malte ne svuda. Obratite paznju - samo kada vadite, produzavate ili menjate vozacku, morate da pokazete i zelenu kartu, dakle u DMV-u vam treba zelena za vozacku, a svuda drugo vozacka. Znam sigurno za Wisconsin da vam treba dokaz da ste rezident da biste uopste mogli da polazete vozacki, a to znaci utilities na vase ime, bankovni racun koji je aktivan barem mesec dana i sl. Bankovni racun ne mozete da otvorite bez SSN-a, kao ni da prebacite utilities na svoje ime. Dakle dok se to ne resi, tj. dok ne stigne SSN, ne postojite. Onda pocnete polako da postojite, ali jos uvek ne dovoljno. Kad stigne prvi izvestaj iz banke da ste mesec dana raspolagali sredstvima ili platite prvi racun za struju i sl., paravac u DMV na polaganje i dokazivanje da ste rezident (naravno, uz pasos i zelenu kartu). Tek tada postajete ziva osoba u sistemu :-)))
Mi smo imali dosta petljancija dok sve nije doslo na svioje mesto, sistem relativno dobro funkcionise za njihove pojmove i slucajeve, ali kad dodje neko sa strane i treba da upadne u sistem po prvi put, obicno niko od najnizih sluzbenika na salterima ne zna tacnu proceduru i napravi barem neku gresku koju kasnije treba ispravljati... a to znaci dodatno odlaganje i cekanje.
Ja sam vozio dobra dva meseca na staru vozacku, cak me je jednom legitimisao pandur i preporucio da sto pre polozim, ali je sve proslo OK kada sam mu objasnio da cekam rezidency da bih mogao da polazem.
|
Hvala puno na odgovoru!
Dakle nema sanse da izvedem neku mahinaciju u toku mesec dana koliko cu prvo ostati u CA. Znaci ostaje za kad se vratim....negde u Avgustu-Septembru, pre pocetka skolske godine. Ma nema veze, vozicu kao sto si i ti, sto sam ja bolji od tebe? :obrva:
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
(Poruka 22051)
|
Zanima me dali si dva meseca vozio sa našom (srpskom) dozvolom ili si izvadio međunarodnu pre polazka u ameriku?
|
Wow, taj Wisconsin ispada bas zapetljan. U drzavi Illinois bez SSN mozes da otvoris racun u banci bez ikakvih peripetija (Chase, Bank of America i Citi provereno) i isto tako moguce je prijaviti se za internet kod AT&T ili Comcast sto se tretira kao utility bill... Ali, potpisana kartica socijalnog broja je neophodna za DL i ID.
Social Security Administration pruza mogucnost da koliko sutradan od momenta podnosenja zahteva za izdavanje socijalnog broja aplikant moze da dobije printout - potvrdu na kojoj je prkazan generisani socijalni broj. Iako je taj printout potpisan i pecatiran u SSA, nije moguce u DMV sa tim pokrenuti proceduru za izdavanje dokumenata jer traze na uvid potpisanu karticu.
Isto tako ovde, za razliku od Wisconsina, za produzetak (jos uvek neistekle) vozacke dozvole je potrebna samo stara i utility bill (ili jos neki od dokumenata iz grupe D - Lease agreement, official mail from the state, county, city or a Federal Government agency). U prevodu, kad se jednom docepas vozacke dozvole, mozes dozivotno da je produzujes i bez zelene karte i sa isteklim legalnim statusom u USA. U suprotnom bi se populacija Chicagoland-a prepolovila preko noci. Isto tako, nasi koji zive na istocnoj obali i iz raznoraznih razloga nisu u mogucnosti da u tamosnjim drzavama izvade dokumenta, dolaze ovamo, to odrade i onda se vracaju nazad. Sto moze u Chgo - ne moze vise nigde.
Ono sto je takodje zapanjujuce jeste da su sluzbenici u pojedinim DMV ispostavama toliko lezerni da umesto utility bill-a (grupa D) traze samo "peace of mail" i tu prolazi i ono sto ste sami sebi poslali par dana pre toga. Znam ljude koje su onako propisno iscimali u DMV na Elstonu (Chicago North), a u Thompson Center DMV (100 West Randolph Street Chicago, Illinois 60601) su sve zavrsili za 5 min. Ja sam isto tako prosao po "skracenoj" proceduri - bez pola dokumenata u Chicago South DMV (neka ljubazna crnkinja k'o s marsa pala mi nista od onih silnih racuna i ostale hrpe papira nije trazila).
http://www.cyberdriveillinois.com/de...ptable_id.html
http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_x173.pdf
|
@Score
Koliko vidim, i u Kaliforniji je SSN must:
"Social security number (SSN) requirement
The Social Security Act allows any state to use the SSN to establish the identification of an individual. The California Vehicle Code requires the collection of the social security number.
All applicants must submit to DMV their social security number. Evidence of your social security number is required only on applications for an original commercial driver license and any request to correct a SSN that is already on the driver record data base, regardless of the class. The SSN is considered confidential and will not appear on the photo license or be encoded on the magnetic stripe. Any documents that the department is authorized to release to the public will have the SSN masked. The SSN is electronically verified with Social Security Administration while you are in the DMV office for all DL/ID card transactions, if it has not already been verified.
The only documents acceptable for SSN verification are originals of the following:
Social Security Card (cannot be laminated)
Medicare card
U.S. Armed Forces Identification Cards:
Active-DD 2
Retired-DD 2
Reserved-DD 2
Dependent-DD 173
Military separation document-DD 214
Exception to the SSN requirement:
If you are legally present in the US, but ineligible for an SSN, you are exempt from SSN requirements. However, you must still provide an acceptable birth date/legal presence document for any DL/ID card application OR provide a valid SSN."
http://dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#SSN
Kao sto rece dreadnot, SSN stize za 7 dana tako da neces dugo cekati da posetis DMV u suncanoj Kaliforniji :) Samo obavezno, poseti lokalni SSA office koliko sutradan kad stignes jer iz nekog razloga kartica SSN-a ne stize po automatizmu cak i ako to ponovo cekiraju na aerodromu. Ako se u SSA dogodi da ti neki sluzbenik koji ne zna svoj posao (a ima ih kol'ko da viknes) kaze da treba da cekas, da procedura traje xy nedelja, da to samo stize, drzi se price da su ti rekli u ambasadi da je neophodno da posetis socijalno (iako verovatno nisu ali to tamo ne znaju kao sto su im dobitnici na lutriji isto tako spansko selo). Ljudi su tako gubili po mesec i vise jer su ih Mice ubice setale tako u nedogled.
Koliko vidim po potpisu, jos malo pa nam se pridruzujes ovamo preko bare :) Duboko udahni i sve najbolje u novoj zivotnoj avanturi ;)
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 03:22. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.