![]() |
Citat:
|
Citat:
|
I ja hocu da dam podrsku Branimiru. Procitao sam clanak u Blicu i sve one negativne komentare, ima ih i dosta, ali na srecu vise je onih koji znaju sta je decko hteo da kaze.
Zbog ovih negativnih nam je zemlja kakva jeste, zato i svi bezimo iz nje. Stalno neko omalovazavanje i vredjanje drugih ljudi. Jednostavno se ne zna ko je od koga pametniji, naravno amerikanci su uvek jako glup narod i sve ih ubacuju u isti kos. Mi smo po defaultu svi najpametniji. Cim se pomene Tesla, svi smo mi Tesle i najpametniji jer smo Srbi. Pa naravno, kako drugacije, svi nas mrze jer smo izuzetno pametni i sve novo sto se smisli je Tesla smislio, odnosno MI. :D Cim se pojavi neko novo saznanje vezano za bilo koju zivotnu oblast, a to je pronasao neki istrazivacki tim u kom se nalazi neki nas covek, odmah se svi identifikuju sa njim, jer bez njega sigurno to nije moglo (mozda i nije), ali da nije nas ne bi bilo ni tog pronalaska! :D Branimir dolazi da vozi kamion u Chicago, ni jedan taj pametan lik koji zna da prica negativno o njemu ne bi to radio, jer su svi dovoljno lenji, nesposobni ali imaju vezu da rade u Telekomu ili EPS-u. Sutra kad covek nesto napravi u zivotu, svi ti koji su ga pljuvali (iz njegovog okruzenja ili neki koje nepoznaje) ce mu se javiti da mu kazu kako su uvek bas oni verovali u njega. Branimire, prvi ja castim pivo :) |
Pozdrav svima!
Završio sam arhitekturu u Sarajevu, po starom nastavnom planu i programu i imam zvanje diplomirani inženjer arhitekture, što je po novom planu i programu (Bolonji) Master, odnosno magistar diplomirani inženejr arhitekture. Imam i 6 godina radnog staža, od toga oko 4 godine u projektovanju i 2 godine kao građevinski inspektor. Ove godine smo izvučeni na lutriji i interesuje me šta mogu da očekujem sa ovom diplomom i njenim priznavanjem, odnosno sa nalaženjem posla u svojoj struci, pa makar to bilo i kao arhitektonski tehničar (pošto odlično radim u mnogim programima AutoCAD, ArchiCAD, ARtlantis i sl.) prvih nekoliko godina. Što se tiče diplome, vjerovatno bih trebao da izvadim na fakultetu u Sarajevu kompletan spisak predmeta sa planom i programom rada i da to prevedem kod ovlaštenog sudskog tumača i kada dođem tamo da sa tim papirima apliciram za nostrifikaciju, gdje bi mi trebali poriznati ako ne sve bar jedan dio ispita, a taj dio što mi ne priznaju bih vjerovatno mogao ponovo da polažem. Ovo se neke moje pretpostavke, pa bih molio nekog koje možda prošao kroz sve to ili zna kompletnu proceduru da mi napiše nešto o tome! Znam da se za odlazak u Australiju šalje mailom diploma, radni staž, naravno sve prevedeno i ovjereno, plati se oko 1200 AUD i za mjesec dana dobiješ nostrifikovani diplomu (ovo znam konkretno da je slučaj sa priznavanjem diplome arhitekture) i znam ljude koji su uspješno odradili tu nostrifikaciju, pa me interesuje da li postoji nešto slično i za USA, tako da dok čekam na intervju mogu taj dio da odradim!? Ili čak da uradim nostrifikaciju u Australiji, ne znam da li bi mi to bilo više priznato u odnosu na BiH diplomu?! Hvala svima unaprijed na svim informacijama i savjetima! |
moj drug je arhitekta. završio je fax i odma zapalio za Kanadu u Toronto. bio je pun nade da će da se zaposli tamo i da će da ga cene.
radi već godinu dana u Walmart. |
Citat:
|
Da i ja nesto spomenem, za inzenjerske struke:
http://ncees.org/credentials-evaluations/ NCEES radi pri inzenjerskoj komori i oni samo uporedjuju nasu "diplomu" (na osnovu predmeta i fonda casova) sa njihovim standardima i na osnovu toga dobijate kredite sa kojima se vidi da li ste "kompatibilni" sa njihovim sistemom skolstva. - A. 32 college semester credit hours of higher mathematics and basic sciences (uglavnom smo tu isti) - B. 16 college semester credit hours in a general education component that complements the technical content of the curriculum (mislim da ovo ne zadovoljavamo) - C. 48 college semester credit hours of engineering science and engineering design Courses (skoro duplo vise imamo) Rezultati se salju state board-u (u drzavi u kojoj se nalazite) i oni odlucuju da li mozete da polazete za FE (osnove inzenjerstva) koji inace svi njihovi studenti polazu, ako polozite, za par godina FS pa za par god. za PE (profesionalnu inzenjersku licencu). Gore navedeni testovi: FE,PS,PE vaze samo za onu drzavu u kojoj se nalazite (u kojoj ste polagali za iste) ako se preselite u drugu moracete ponovo da polazete. nesto vise o tome na: http://www.gradnis.net/obrazovanje/e...diplome-u-usa/ |
Pozdav,
Zanima me da li neko zna bilo sta oko priznavanja diplome sa Ekonomskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, smer Marketing. Inace, izvucen sam na lutriji, ocekujem intervju sledece godine, a takodje treba i fakultet da zavrsim do sledeceg leta, pa me zanima da li mogu da nostrifikujem diplomu, da nadjem posao ili da nastavim studije...? Hvala. |
Citat:
|
Pozdrav svima,zelio bih da pitam da li je diploma iz kriminalistike dobivena u Sarajevu priznata u SAD?Hvala
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:54. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.