![]() |
@tamar...
pa zar je tako lose??? bas nista ne moze da nadje kako vidim bas i ne birate posao..nadam se da cete uspjeti..javi nam bit ce nam drago..pozzz |
Kakve su šanse pronaći prvi posao sa diplomom mastera strojarskog fakulteta.
Na Balkanu je bilo jako teško naći posao, pa sam krenuo na doktorat u Kanadu. Sada sam ovdje, pa gledam gdje je bolje u Kanadi ili u USA. Za oboje imam trajno boravište. Molim ako mogu dobiti lične primjere... Sajt je super! |
Ja se izvinjavam (malo smo se vokabularno udaljili tokom poslednjih godina :() - u pitanju je masinstvo? Ili nesto jos specificnije (posto vidim da Zagrebacko Sveuciliste ima brodostrojarski smer)? Moram da pitam da ne bih pocela da pricam nesto sto nema veze s' tvojom strukom :) Ko pita, ne skita ;)
|
Jest da, radi se o masinstvu.
Zapravo smo u Kanadi supruga i ja, gde je ona vec završila doktorat iz elektrotehnike i MBA. Hvala! |
Perspektiva vam je oboma velika u Americi - pretpostavljam i u Kanadi. Nije tesko povezati se sa americkim rekruterima i iz Kanade i videti kakvo je trenutno trziste. Sve zavisi i od toga koja vam je specijalnost, ali verujem da je perspektiva velika pre svega u drzavnim poslovima - ja to preporucujem jer imate jako dobro obrazovanje, idealno je za pocetak radi sigurnosti, beneficija i perspektive - a kasnije nakon uspostavljanja kontakata mozete preci i u privatan sektor (mozda cak i poceti svoj business). Maritime, Navy industrije i Air Force placu za strucnjacima takvog kova, te mozete pogledati sta trenutno traze. Ja nemam iskustva u tome, ali eto - ovo je cisto da vam iskazem podrsku ;) Javite ako su vam potrebni neki korisni linkovi ili druge informacije gde konkretno mozete da trazite poslove.
|
Hvala Žana!
Otkako smo izvčeni za zelenu kartu počeli smo ozbiljnije "kopati" po forumima i tražiti iskustva drugih, pa nas je malo udeprimirala priča velike većine forumaša jer manje više smo stekli dojam da do posla teško dođeš ako ne poznaš nekog nedgje. :( Kakvo je tvoje iskustvo po tom pitanju? Osim ovog što predlažeš za državne poslove, army i slično (o čemu smo i razmišljali), da li savetuješ da tražimo posao preko rekrutera ili samostalno? Svakako bi nam pomoglo ako imas pri ruci neke linkove gdje možemo da potražimo poslove, mi smo nešto pokušavali preko google-a naći ali nijem baš urodilo plodom... Hvala unaprijed za informacije! :) |
Cestitam na dobitku Zelene karte - ako vam nije mrsko, mogli bi ste podeliti iskustva sa nasim clanovima oko celog procesa na drugim temama.
Ja bih za vecinu drzavnih poslova trazila preko drzavnog centra za poslove, za Navy takodje direktno a za Army bih isla preko recruter (kao i za privatne kompanije koje imaju ugovore sa government). Evo nekoliko korisnih linkova: USaJobs.com - mozete prema lokaciji koja vas interesuje najvise ili ako vam je nebitna destinacija u USA idite na browse jobs, za vecinu pozicija traze drzavljanstvo ali ima i dosta onih za koje je dovoljna Zelena Karta Ovo izgleda interesantno: NAVSEA mozete birati lokacije Za privatni sektor moram malo da istrazim... :) Za Army, mozete pitati recruter za pozicije koje su na americkom tlu (koje nisu na drugim kontinentima i koje su civilian). |
Hvala još jednom!
Pročešljat ćemo sve te sajtove i probati kontaktirati rekrutera za Army. Vidjeli smo na stranicama da ima i opcija chatanja s recruiterom, verovatno cemo tako dobiti direktnu informaciju. Svakako cemo podijeliti nase iskustvo na drugim forumima, jos smo novi ovdje... :) |
Da li neko zna:
1. kako se kotiraju arhitekte i 3d modelari koji dolaze iz Srbije sa 5-godisnjim iskustvom? Pitam zbog trenutne recesije - da li je potraznja za tom profesijom opala ili i dalje postoji? 2. kako se prevodi (i da li je to neophodno) i uvazava 'stara' 5-godisnja diploma (dipl. ing. arh.) i da li je neophodno upisivanje dodatnih casova na faxu? Cula sam da se ta stara (moja) diploma racuna kao Bachelor pa bi u tom slucaju trebala da upisem samo master studije. Pitanje za Zanu (ne mogu jos na pp): Ti si, koliko sam videla na forumu, zavrsila BK (nesto vezano za film)? Zasto si onda opet upisivala fax i to ispocetka? Zar nisi mogla da nostrifikujes diplomu i nastavis na nekoj godini? Hvala unapred :) |
Daleko bilo :) BK i ja - nikad bila i nece da bude kombinacija :) Sem nekoliko privatnih univerziteta (svetskih) na kojima bih radosno studirala, ja strogo cenim public education... i tamo, i ovamo. U Srbiji ima jos dosta vode da protece dok se ti privatni univerziteti ne dokazu i postanu cenjeni. Koliko ja cujem, a ne zelim nikog da vredjam - privatne upisu uglavnom oni koji su ispod crte na drzavnim. Iskreno, to je vazilo i za mnoge Vise skole - upisuju oni koji nisu primljeni na Univerzitete ili su padali godine... ja se izvinjavam ponovo, ali tako vecina ljudi i poslodavaca misli (ko i ovde kad cuju za University of Phoenix diplome).
Nisam imala diplomu univerziteta, zato sam pocela iz pocetka (to ti se sve jedno desi ako planiras "da nastavis" skolovanje - predmeti se ne poklapaju sve jedno, tako da priznaju mozda jedan ili dva ispita - imala sam neke ispite ali nisam ni pokusavala da mi priznaju bilo sta). Znaci ili imas diplomu, ili je nemas. Nema izmedju. E sad, i kad imas diplomu - sto se tice nekih struka, kao da je nemas (sistemi se toliko razlikuju da ispadne da nista ne znas :( primeri: pravo, finansije, etc) |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 10:57. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.