ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Social Security Number & Green Card (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=16)

mikiSA 05.05.2012 11:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ales.arundo (Poruka 29266)
Pošto na ssn koji se dobije prilikom w&t programa (tj. dok si na J-1 vizi) piše "Valid for work only with DHS authorization" mislim da će ipak biti najbolje da traži novi ssn, kako ne bi morao svaki put da prilaze gc na uvid.

Imam i ja to na SSN, rijetko kad se daje novi SSN kad se dobije imigrantska viza. Koliko sam ja skontala, ode se u SSA i pokaze na uvid zelena karta i onda se izda isti SSN ali sad bez tog famoznog:" Valid for work only with DHS authorization".

ales.arundo 05.05.2012 11:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mikiSA (Poruka 29268)
Imam i ja to na SSN, rijetko kad se daje novi SSN kad se dobije imigrantska viza. Koliko sam ja skontala, ode se u SSA i pokaze na uvid zelena karta i onda se izda isti SSN ali sad bez tog famoznog:" Valid for work only with DHS authorization".

Upravo tako. Kad potvrde status - dobiješ isti broj, samo bez komentara.

ivanmilosavljevic 05.05.2012 15:43

Hi

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 29250)
Ne treba ti nov, vazi ti.

Jesi i ti bio na Aljasci?

Da,i ja sam bio na Aljasci.I odusevljen sam,ako dobijem vizu mozda se odselim u Anchorage...

vuxanne 05.05.2012 20:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ivanmilosavljevic (Poruka 29275)
Da,i ja sam bio na Aljasci.I odusevljen sam,ako dobijem vizu mozda se odselim u Anchorage...

I moja seka prosle godine. Ekuk fisheries... kaze da je predivna priroda

ivanmilosavljevic 09.05.2012 12:38

???

Ljudi treba mi pomoc,posto ja vec imam SSN,tamo gde upisujem broj SSN,sta trebam da stavim na sledeca dva odgovora 43a i 43b???Hvala svima

Renata 10.05.2012 09:24

U 43a gdje te pita: Have you ever applied for a Social Security Number (SSN)? označavaš YES i na liniju pišeš SSN broj koji imaš.

Na pitanje: Would you like to receive a replacement card? (You must answer YES to question 43b. to receive a card.): stavljaš NO osim ako ne želiš novu karticu s brojem ali što će ti kad već imaš SSN.

Ako si ovako odgovorio na 43b stavljaš YES.

Ja sam ovako prošle godine popunila i sve je bilo super

ivanmilosavljevic 10.05.2012 11:28

?

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ivanmilosavljevic (Poruka 29406)
Ljudi treba mi pomoc,posto ja vec imam SSN,tamo gde upisujem broj SSN,sta trebam da stavim na sledeca dva odgovora 43a i 43b???Hvala svima

Pa ja sam stavio ispod YES,odnosno cuo sam da mi trebamo da dobijemo nov SSN.Gde ne pise autorihzed....Da li je velika frka jer sam stavio YES???

petar.world 10.05.2012 12:53

Da razjasnimo. Pocecu iz pocetka i stavicu sve na jednom mjestu.

Social Security Administration izdaje Social Security Number (SSN skraceno) Amerikancima, rezidentima i strancima da bi radili, prijavljivali poreze, i obavljali mnoge druge administrativne stvari. Nesto kao maticni broj u EX-YU.
Izdaje je samo jedan SSN, znaci jedna osoba ima isti broj cijelog zivota, dok Social Security Card na kojima pise SSN mogu da se mijenjaju (ako se izgubi predhodna, dodje do promjene imena ili imigracionog statusa).

Social Security Administration izdaje dva tipa kartica, unrestricted card i rescricted card. Restricted card osim tvoj imena i SSN ima i pecat koji kaze "valid for work only with DHS authorization" ili "not valid for employment" i one se izdaju stranicma (na ne-imigrantskim vizama) jer su njima prava zaposlenja ogranicena, dok unrestricted card ima samo tvoje ime i SSN i one se daju Americkim drzavljanima i osobama sa Green Card.
Razlika je sto ako imas unrestricted card imas (logicno) unrestricted rights to employment i kada hoces da se zaposlis poslodavcu dajes samo Social Security Card i Government ID (drivers licence, ID etc.). Ako imas restricted card, ti osim Social Security Card i Government ID moras da prilozis i dokumentaciju da ti je dozvoljen rad u SAD (to moze da bude radna viza, employment authorization i naravno Green Card).

Da kazemo da je neko prije isao na Work and Travel i tamo dobio SSN na restricted card. Sada ako je ta ista osoba dobila green card, bolje je da aplicira za novu karticu jer ce sada kao Green Card holder dobiti unrestricted card. Cijela poetna je da kada imas unrestricted card prilazes manje dokumentacije pri zaposlenju, samo SSN i Government ID. Ako ipak hoces da zadrzis tvoju sadasnju karticu koja je restricted, moraces poslodavcu da pokazujes i Green Card.

Zao mi je sto sam oduzio, ali nadam se da sada ljudi imaju sve informacije na jednom mjestu i da ce lakse da shvate americki sistem.

ivanmilosavljevic 10.05.2012 12:59

Hvala Petre

Hvala puno,imam utisak da si ambasador koliko znas.hhehe
Koliko sam shvatio to nije greska jer sam stavio Yes,tacnije da zahtevam novu karticu...Ne moze da me osteti,odnosno da mi odbiju aplikaciju zbog toga...

wolf 11.05.2012 09:20

Sta se desava da u slucaju GC ne stane ili ne stigne na kucnu adresu? Cisto informativno me interesuje.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:58.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.