ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vaša strana (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Odlazak u USA sa malom decom - Iskustva! (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1183)

peja 13.11.2012 11:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 33852)
Pejo, ako ces da budes ispod granice siromastva i kvalifikujes se za Medicaid, bolje i ne dolazi, to je beda. A naravno da imaju zdravstvena osiguranja za decu. Platis mesecno, sam odaberes posto ne oduzimaju automatski od plate kao kod nas vec moras da se registrujes. Obicno imaju fleksibilno - vise opcija - pa ljudi u zavisnosti koliko zaradjuju uzimaju zdravstveno, ocno, zubara (moze i bez ocnog i zubara) i ima fora oko toga kod kojih lekara moze da se ide za jeftinije ili skuplje (in network & out of network).

Pa naravno da imaju osiguranja za decu, imaju i oni dece (verovatno i vise od nas).

Hvala vuxanne na odgovorima na ova moja pitanja, sad sam malo bolje shvatio u suštini kako to funkcioniše. Znao sam da se plaća osiguranje, ali me je ovo interesovalo za decu.

@dinna3008 čekamo Vas da se javite sa najsvežijim informacijama iz Houstona. Zanima me kako je Vašoj deci u USA eto sad posle malo vremena, kad su se utisci slegli?

dinna3008 14.11.2012 14:29

Peja: Utisci se polako sliježu...već smo upali u rutinu. Muž na posao, kćerka u školu, ja sam u kući sa malim, popodne prošetamo do škole po kćerku, muž dolazi sa posla, ide ručak, poslije malo izlazak, onda pisanje zadaće....itd, u međuvremenu ja apliciram za psolove i to je to sa zasad. Već smo se navikli i zasad je sve ok, lijepo nam je i zadovoljni smo.

Mogu samo reći da su djeca oduševljena, sretna i jako im je lijepo, što je nama najvažnije bilo...da su oni sretni i zadovoljni

peja 15.11.2012 08:59

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dinna3008 (Poruka 33924)
Peja: Utisci se polako sliježu...već smo upali u rutinu. Muž na posao, kćerka u školu, ja sam u kući sa malim, popodne prošetamo do škole po kćerku, muž dolazi sa posla, ide ručak, poslije malo izlazak, onda pisanje zadaće....itd, u međuvremenu ja apliciram za psolove i to je to sa zasad. Već smo se navikli i zasad je sve ok, lijepo nam je i zadovoljni smo.

Mogu samo reći da su djeca oduševljena, sretna i jako im je lijepo, što je nama najvažnije bilo...da su oni sretni i zadovoljni

Hvala dinna3008 na odgovoru.
Da li možemo očekivati nekih slika da vidimo kraj u kome ste se smestili, školu, parkove,ulice :) ?

p.s.
o Houston-u nisamo nikad razmišljali, ali zagolicali ste nam maštu ;)

dinna3008 15.11.2012 14:35

Nisam nikad razmišljala o posatvljanju slika na forum obično to radim na facebooku, ali postaviću slike neke i ovdje, možete pogledati i na google earth kako otprilike izgleda naselje gdje smo mi (Heights).

Ako budete htjeli ovdje doći ako nekako budem mogla da vam pomognem za informacije ili slično slobodno me kontaktirajte, i nama je isto tako pomogao jedan od članova foruma, bez njega ne bismo uspjeli stvarno nam je pomogao kad nam je pomoć najviše trebala...i zahvalni smo mu na tome beskrajano

ljiljadule 16.11.2012 08:51

Ova tema je super i mislim da svi vi koji ste otisli sa decom, ste jako pomogli u svom izlaganju ljudima koji treba da se vinu u ovu avanturu(sa decom)......moram da dodam vuhanne jako si lepo to rekla"ljudi budite otvoreni za tudja misljenja" i jako mi se svidja to kod tebe sto si otvorena za tudja mislljenja,a i pruzas ljudima zaista dobre informacije.

vuxanne 16.11.2012 14:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik ljiljadule (Poruka 34004)
Ova tema je super i mislim da svi vi koji ste otisli sa decom, ste jako pomogli u svom izlaganju ljudima koji treba da se vinu u ovu avanturu(sa decom)......moram da dodam vuhanne jako si lepo to rekla"ljudi budite otvoreni za tudja misljenja" i jako mi se svidja to kod tebe sto si otvorena za tudja mislljenja,a i pruzas ljudima zaista dobre informacije.

To mi je jedna od osnovnih stvari sto mi ne nedostaje od kuce. Da su svi pametni i da su svi uvek u pravu. A da se pamet identifikuje sa posedovanjem informacija. Ovde je sto bi rekli "melting pot". Masa ljudi sa raznih strana, dijametralno suprotnih misljenja, porekla, izgleda, boja i obitavaju zajedno. I mislim da je to jedna od vaznih stvari za dobro uklapanje ovde - zaboravite ne predrasude, prekinite da ispravljate druge i setite se koliko ste znali o svemu ovome ovde dok ste bili u Srbiji i pre nego sto ste posedovali kompjuter. Kad se nauci da koristi google onda je lakse doci do svega, ali nije svakome ni kompjuter dostupan. Da dodam jednu nasu hit rec koja je postala hit nakon sto dodjoh ovde: "opusteno". I poslusajte na Jutjubetu opet ono Mujo na Floridi oko osmeha. Ovde od malena mi se cini da prolaze kroz treninge za toleranciju i za privid spoljasnjeg utiska da su srecni i pozitivni ka spolja. Pa cak i ako mislite da je to foliranje i da je cool biti direktan, vezbajte da obuzdate policajca u sebi koji trazi dlaku u jajetu u svakom kontaktu sa drugima.

peja 17.11.2012 09:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34012)
Masa ljudi sa raznih strana, dijametralno suprotnih misljenja, porekla, izgleda, boja i obitavaju zajedno. I mislim da je to jedna od vaznih stvari za dobro uklapanje ovde - zaboravite ne predrasude, prekinite da ispravljate druge i setite se koliko ste znali o svemu ovome ovde dok ste bili u Srbiji i pre nego sto ste posedovali kompjuter...... Ovde od malena mi se cini da prolaze kroz treninge za toleranciju i za privid spoljasnjeg utiska da su srecni i pozitivni ka spolja. Pa cak i ako mislite da je to foliranje i da je cool biti direktan, vezbajte da obuzdate policajca u sebi koji trazi dlaku u jajetu u svakom kontaktu sa drugima.

Meni je to ono što se sviđa u Americi i celoj priči oko nje, što nije bitno koje si rase, vere što je i sama država nastala naseljavanjem i što je sve izmešano...

dosta mi je ja Srbin, ti Hrvat on Musliman, možeš misliti, valjda je bitan čovek a ne vera, ime, poreklo i sl...imam neki utisak da se Srbija tj. ceo Balkan nikad neće otarasiti tih predrasuda, dikriminacija...

Zato i želim da moje dete odrasta u nekom drugom okruženju, nadam se puno boljem ;)

p.s.
pozivam još jednom sve koji su u USA sa decom da podele utiske, iskustva sa svima nama koji nameravamo otići preko bare :)

fipe 26.11.2012 14:40

Samo da kazem da sam procitao skoro sve postove i svaka cast narode na ovim zlata vrijednim informacijama. Cestitke onima koji su uspjeli i sretno onima koji idu. Samo naprijed

peja 27.11.2012 06:35

nešto nam se niko ne javlja sa novim informacijama, šta se dešava u USA , dinna3008 koje su novosti iz Houstona? Ostali, javite se, pišite :grin:

dinna3008 27.11.2012 14:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik peja (Poruka 34299)
nešto nam se niko ne javlja sa novim informacijama, šta se dešava u USA , dinna3008 koje su novosti iz Houstona? Ostali, javite se, pišite :grin:

Peja iskeno ne znam šta vas interesuje da vam napišem. Pitajte me, šta vas zanima i ako budem znala odgovoriću vam:;D:

vuxanne 27.11.2012 14:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik peja (Poruka 34046)
Meni je to ono što se sviđa u Americi i celoj priči oko nje, što nije bitno koje si rase, vere što je i sama država nastala naseljavanjem i što je sve izmešano...

dosta mi je ja Srbin, ti Hrvat on Musliman, možeš misliti, valjda je bitan čovek a ne vera, ime, poreklo i sl...imam neki utisak da se Srbija tj. ceo Balkan nikad neće otarasiti tih predrasuda, dikriminacija...

Zato i želim da moje dete odrasta u nekom drugom okruženju, nadam se puno boljem ;)

p.s.
pozivam još jednom sve koji su u USA sa decom da podele utiske, iskustva sa svima nama koji nameravamo otići preko bare :)

Upravo to. Koga briga. Koji god da si od bilo koje nacije na Balkanu za ove ovde si "Eastern European". Njima je evropa zapad i istok i cao. Pa pogledajte samo taj DV lottery program. Jel vam palo nekad na pamet da razmislite otkud to i zasto? Zasto "Diversity". Pa bas zato. Mesanjem ljudi raznih rasa, nacija, vera, isljenja bas se i desava Amerika i izbegava bilo kakva polarizacija. Citala sam neke knjige o istorijama naseljavanja. I bas to je i sustina - diversity. Da svako ko dobije drzavljanstvo ponosno kaze za sebe da je Amer/Amerikanka i da se niko ne busa u prsa izlegao sam se ispod ove ili one sljive/oraha/cega god. Amer je svako. I to ponosan, kace zastave svuda, ispred kuca, na majicama, na cemu god. Delimicno to lici na onaj princip u Jugoslaviji kad su svi govorili da su Jugosloveni, nije toliko bilo u prvom planu da se secira svacije poreklo. Ovde cete retko cuti da se neko naziva Teksasaninom, Ohajcem, Kalifornijcem. To ne identifikuju sa svojom nacijom, vise kao onako neka egzotika ako je neko ziveo negde ceo zivot tipa Sumadinac, Krajisnik, Zagorac i slicno, onako vise kao lokacija kuce i doma. A najlepse od svega je sto se za 10 godina (ovo je primer nije fiksan broj) svako ovde pocinje osecati istim tim Amerom i istim tim Ohajcem jer su jako otvoreni za strance. Ako probate da radite u nekoj EU zemlji, dodjos ste do kraja zivota. I vase dete sve da se i rodi tu nece svugde automatski biti oberucke prihvaceno kao sto je ovde. Ovde je Amer od rodjenja niko to nece nikad dovoditi u pitanje. A u mnogim zemljama EU nece rodjenjem dobiti drzavljanstvo.

landlord 27.11.2012 16:11

@vuxanne - ne bih se bas u potpunosti slozio sa tvojim stavom. Mislim da sve ovo gledas kroz ruzicaste naocale. Pa do prije 50-tak godina iste rase ovde nisu isle skupa u skole, vozile se u istim dijelovima autobusa...
Jel ti mislis da su oni svi to preko noci zaboravili i rekli mir mir niko nije kriv..
Zasto jos uvijek imas krajeve u koje ne mozes otici ako si pogresne boje koze za taj kraj?

Sto se tice nasih imbecila ovde, kazes zaborave odakle su i sta su. Pa ja u Bosni nisam vidio ljudi koji su bili zatucani ko ovi ovde. Covjece oni su veci nacionalisti nego oni dole na Balkanu, iako skoro ni ne pricaju nas jezik.

Kao i svugdje i ovde cete naletiti na super ljude, na idiote...

ASSI 27.11.2012 16:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dinna3008 (Poruka 34311)
Peja iskeno ne znam šta vas interesuje da vam napišem. Pitajte me, šta vas zanima i ako budem znala odgovoriću vam:;D:

Mozda je neko ranije i pisao o tome ali nije na odmet cuti sto vise razlicitih misljenja jer svaka deca drugacije reaguju... elem, pitanje glasi:

Kako su reagovala deca od 3,4,5 ili 6 godina na selidbu, na nov jezik, na gubitak svih onih "privilegija" koja su imala kuci, na gubitak drugara iz Srbije, iz vrtica, na ispadanje iz zivotnog rituala (vrtic/drugari iz komsiluka/crtaci/spavanjac)koji su imali u Srbiji, na gubitak "drustvenog statusa" koji su izgradili u Srbiji medju vrsnjacima u vrticu i medju decom iz komsiluka? Sta da se ocekuje od klinaca prilikom adaptacije na jezik prvenstveno, na komunikaciju sa novim drugarima na jeziku koji je u pocetku ipak za njih potpuno stran, a bilo bi lepo cuti i sve te neke decije anegdote vezane za odlazak u USA, naravno jasno mi je da je svako dete i drugacija anegdota. Koliko im je uopste bilo potrebno vremena da se na to sve adaptiraju.
Isto tako bilo bi lepo cuti na koji ste nacin pripremali dete na ono sto sledi pred odlazak u USA, sta ste mu rekli da prihvati i prebrodi to sto lakse....

Eto milion pitanja, ne konkretno tebi nego svima voljnim da pricaju o tim temama...

vuxanne 27.11.2012 17:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 34314)
@vuxanne - ne bih se bas u potpunosti slozio sa tvojim stavom. Mislim da sve ovo gledas kroz ruzicaste naocale. Pa do prije 50-tak godina iste rase ovde nisu isle skupa u skole, vozile se u istim dijelovima autobusa...
Jel ti mislis da su oni svi to preko noci zaboravili i rekli mir mir niko nije kriv..
Zasto jos uvijek imas krajeve u koje ne mozes otici ako si pogresne boje koze za taj kraj?

Sto se tice nasih imbecila ovde, kazes zaborave odakle su i sta su. Pa ja u Bosni nisam vidio ljudi koji su bili zatucani ko ovi ovde. Covjece oni su veci nacionalisti nego oni dole na Balkanu, iako skoro ni ne pricaju nas jezik.

Kao i svugdje i ovde cete naletiti na super ljude, na idiote...

Ne kazem ja da je sve ruzicasto. Ali na drzavnom nivou se rade da im taj "diversity" program uspe. Na drzavnom nivou rade da sto vise mesaju stanovnisto. Ako nije tako, sta cemo ti i ja ovde?

A boja koze je druga tema, jeste diversity ali je vise ipak rasna diskriminacija. Ja vise mislim na ove novije uvoze ljudi preko diversity kanala (ova lutrija je jedan od njih). Mozda ima veze sa tim ljudima koje ti pominjes. Mozda namerno gledaju da uvezu odredjeni broj iz odredjenih zemalja (ne znam kako odredjuju kvote koga ce odakle.).

A reci mi kakva ce biti deca tih ljudi koje ti nazivas imbecilima. To ce biti mali Amerikanci koji nece znati da pisu na tom crnskom/gorskom/bosnjackom/sprsko-hrvatskom/zovi ga kako hoces jeziku. Ja pre svega mislim na decu i na buducu perspektivu. A taj kakav god tebi on izgledao kad prica, on je za ovu drzavu Amer i ima ista prava ko Amer cim dobije drzavljanstvo. Ako je ilegalac nikakva prava naravno nema. A to koliko je zatucan nece ga spreciti da kupi kucu, kola, da zaradi pare i da zivi ovde i ostaje. A tako nesto bi ga moglo spreciti u nekoj zemlji Evropske unije da dobije drzavljanstvo. A pogledaj u Grckoj kako sad vlada ima program za izbacivanje emigranata npr pa da vidis drugi ekstrem.

Ja ne govorim o super/ne super ljudima, idijotima, imbecilima. Nego o pravima koje zivotom ovde dobijes. O onim pravima koje dobijas nakon sto dobijes taj cuveni SSN i kad dobijes taj permanent residency (zelenu kartu) a kasnije drzavljanstvo. Drzava moze da ti da cak i drugi JMBG (SSN) ako si permanent resident ili drzavljanin nego sto dobijes kad si na privremenim vizama.

Moje iskustvo iz EU: primala sam platu u dve zemlje Evropske Unije i imala tamo neku verziju SSN i na kratko doduse (po jedno leto) videla i srela se sa strancima koji tamo zive (doduse sa onima sa visokim obrazovanjem mahom tako da ne znam sta se radi u tim mikro zajednicama u kojima ne moras ni jezik zemlje da znas u kojoj boravim). Tako da da dodam napomenu o takvim iskustvima i pricam. O svojim iskustvima i utiscima a ne o generalnim istinama. Svako ima svoju koju dozivljava kroz svoju prizmu. Za ljude iz moje branse je ovo mnogo otvorenija drzava od bilo koje evropske.

landlord 27.11.2012 19:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34318)
Ne kazem ja da je sve ruzicasto. Ali na drzavnom nivou se rade da im taj "diversity" program uspe. Na drzavnom nivou rade da sto vise mesaju stanovnisto. Ako nije tako, sta cemo ti i ja ovde?

A boja koze je druga tema, jeste diversity ali je vise ipak rasna diskriminacija. Ja vise mislim na ove novije uvoze ljudi preko diversity kanala (ova lutrija je jedan od njih). Mozda ima veze sa tim ljudima koje ti pominjes. Mozda namerno gledaju da uvezu odredjeni broj iz odredjenih zemalja (ne znam kako odredjuju kvote koga ce odakle.).

Meni je ta rasna diskriminacija, ista kao sto je i kod nas ova nacionalna. Nikakve razlike. Imas par vecih kompanija koje promovisu diversity i zaposlit ce radi toga cak i nekoga ko nije dovoljno kvalifikovan a odredjene boje koze je.
Kod nas jedino u nekim zajednickim institucijama ces vidjeti da skupa rade hrvat/srbin/bosnjak i to se biraju prema nacionalnom kljucu. U privatnim firmama se to i te kako gleda ko koga zaposljava.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34318)
A reci mi kakva ce biti deca tih ljudi koje ti nazivas imbecilima. To ce biti mali Amerikanci koji nece znati da pisu na tom crnskom/gorskom/bosnjackom/sprsko-hrvatskom/zovi ga kako hoces jeziku. Ja pre svega mislim na decu i na buducu perspektivu. A taj kakav god tebi on izgledao kad prica, on je za ovu drzavu Amer i ima ista prava ko Amer cim dobije drzavljanstvo. Ako je ilegalac nikakva prava naravno nema. A to koliko je zatucan nece ga spreciti da kupi kucu, kola, da zaradi pare i da zivi ovde i ostaje. A tako nesto bi ga moglo spreciti u nekoj zemlji Evropske unije da dobije drzavljanstvo. A pogledaj u Grckoj kako sad vlada ima program za izbacivanje emigranata npr pa da vidis drugi ekstrem.

Ta djeca ce biti ista takva. Jer ih ti ljudi odgajaju. Iako nece znati koji svoj jezik znat ce koga mrze. Mada ce negdje zaboraviti zasto mrze te druge. Ali to im nece biti bitno....
Ovo oko EU mi nije bas najjasnije sta si htjela reci. Veliki broj Bosanaca koji su otisli kao izbjeglice su dobili pasose(drzavljanstvo). Velika vecina njih u Svedskoj, Danskoj, Norveskoj. Manji broj u Holandiji, Austriji, Spaniji, Francuskoj. Oni koji su htjeli/mogli kupili su kuce.

[quote=vuxanne;34318]Ja ne govorim o super/ne super ljudima, idijotima, imbecilima. Nego o pravima koje zivotom ovde dobijes. O onim pravima koje dobijas nakon sto dobijes taj cuveni SSN i kad dobijes taj permanent residency (zelenu kartu) a kasnije drzavljanstvo. Drzava moze da ti da cak i drugi JMBG (SSN) ako si permanent resident ili drzavljanin nego sto dobijes kad si na privremenim vizama.
[quote]
Pa nisam ja rekao da ovde ne valja. Da me ne shvatis pogresno. Ne bih da pljujem po ruci koja me hrani. Ali samo sam zelio da kazem da nije to tako ruzicasto kao sto je zvucalo iz tvog posta.
Moja zapazanja su: vidio sam ovde gore nacionaliste nego u Bosni,
vidio sam rasizam i vidio sam kako to izgleda kad odes u kraj gdje nisi u vecini, i kako drugi gledaju ljude koji nisu vecina u gradicu u kojem ja zivim.

[quote=vuxanne;34318]Moje iskustvo iz EU: primala sam platu u dve zemlje Evropske Unije i imala tamo neku verziju SSN i na kratko doduse (po jedno leto) videla i srela se sa strancima koji tamo zive (doduse sa onima sa visokim obrazovanjem mahom tako da ne znam sta se radi u tim mikro zajednicama u kojima ne moras ni jezik zemlje da znas u kojoj boravim). Tako da da dodam napomenu o takvim iskustvima i pricam. O svojim iskustvima i utiscima a ne o generalnim istinama. Svako ima svoju koju dozivljava kroz svoju prizmu. Za ljude iz moje branse je ovo mnogo otvorenija drzava od bilo koje evropske.
[quote]

Pa ako gledas par ljudi oko sebe i na osnovu toga donosis sliku/sud onda je to nesto drugo. Da si dosla kod nas na ETF i druzila se sa tim ljudima mislila bi da je Bosna najbolja zemlja na svijetu.

vuxanne 27.11.2012 22:49

Ne razumes me o cemu ja pricam i sta zelim da kazem. Ja vise govorim o brzini dobijanja drzavljanstva i pravima koje imas kao naturalizovani drzavljanin a ne to ko je super a ko nije ili koga ce cije dete da mrzi a cije ne. Ja govorim o pravima tog deteta koje ima u ovoj zemlji.

Ima razlike i to veoma izmedju rasne diskriminacije i nacionalne netrpeljivosti. Kad jedan Hrvat ili Bosnjak bude predsednik Srbije ili Srbin ili Bosnjak predsednik Hrvatske (ne verujem da ce ovo da se desi ni kad bi na vrbi rodilo grozdje). Ovde jeste da naravno da postoje tragovi proslosti ali samo pogledaj ko je predsenik zemlje pa vidi koliko su se pomakli ili koliko rade na tome. A kad cemo mi od svojih duhova da pobegnemo, sumnjam o skorijoj buducnosti.

Ja ne pricam o izbeglicama iz Bosne pre svega i kako su se one snasle po svetu. Ne znam stvarno. Pre svega mislim na ljude koje poznajem koji skoro dosli ovde preko lutrije ili skole (a vecinom to nisu izbeglice nego neko ko je nakon 2000 krenuo ovamo). Cini mi se da su izbeglice brze dobijale americko ili evropska nego sto ce neko ko ode negde preko posla. Ipak je to sasvim druga prica, nisu iste okolnosti i mislim da apsolutno se razlikuju. Bar one koje sam ja ovde usput upoznala.

A kad kazem to o pojmu nacije htela sam da kazem, ovde je svako ponosan na svoju federaciju a to iz koje je ko drzave se mnogo slabije pominje (oduda sam pominjala Sjedinjene Drzave u odnosu na Ohajo). Kod nas u kojoj god od sedam danasnjih drzava nastalih iz nekadasnje Jugoslavije zivis, svi ce i da se i dalje mere prema nacionalnostima i ko je odakle iz kog grada i sta je poreklom.

A nemoj misliti da sam pala sa kruske sto se raznih vidova diskriminacije tice, pa i sama spadam u minority. I ovde mi je prijatnije zilion puta nego kod nas na Balkanu u svojoj oblasti kao zeni. I kad pricam o tome kako ce nasa deca da dobijaju drzavljanstvo ovde rodjenjem pricam o nasoj deci a ne o svakoj grupaciji koja raste na ovom tlu.

Uvek govorim iz svog iskustva, jer njemu najvise i verujem. I kazem ti, ja nisam izbeglica, radila sam u dve firme u Evropi i osetila sam sta znaci za njih Eastern Europe. Kad te gledaju ko neku bedu sa visine kao sta ces im ti, samo im ti falis. Radila sam ovde na slicnom mestu (slicna oblast). Toga nema u poslovnoj komunikaciji. Sta ces na ulici cuti, to je druga tema i ovde i bilo gde.

A sto se gradica tice: idi u mesto iste velicine na Balkanu pa mi se javi sta ces doziveti od tolerancije lokalaca kao dodjos. Hoces li ikada naci posao? Isto vazi i za Zapadnu Evropu, mada posao mozda hoces naci.

buckuris 28.11.2012 07:07

Razumljivo je da mislite na djecu i njihovo navikavanje na novu sredinu ali mislim da je pravo pitanje KAKO CU SE JA NAVICI NA MOJU DJECU U NOVOJ SREDINI?
Iz mog licnog iskustva i iskustva mnogih drugih (skoro 20 god. sam ovde tako da znam dosta nasih ljudi) mislim da su roditelji ti kojima ce ove promjene mnogo teze pasti nego djeci. Po mom misljenju djeca od 3, 4, 5, 6...sve negdje do tinejdzerskih godina su previse mala da bi im ista smetalo u novoj sredimi. Sve im je to nekako novo, zabavno, kao u crtanim filmovima. (zuti autobusi i tako to) Nego vi ste ti koji treba da razmisljate o sledecem:

Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Da li da ga upisete u privatni vrtic/skolu koja ih uci drugoj religiji?
Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno?
Da li cete biti odlucni da dijete prati svoje religozne praznike i tradiciju?
Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi?
Da li cete mu dozvoliti da pije gazirana pica sa pola kile leda?
Da li ce se u vasoj kuci izuvati njegovi prijatelji?
Da li cete mu dozvoliti da ide sa najboljim drugom u njegovu crkvu?
Da li cete pustiti vase dijete da prespava kod njegovog druga?
Da li cete insistirati da vase dijete prica na vasem maternjem jeziku sa vama?
Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji?

To su neka pitanja kojih se trenutno mogu sjetiti za djecu manjeg uzrasta. Kasnije kad porastu dodju neka mnogo ozbiljnija pitanja kao npr.
Da li cete mu dozvoliti da vozi sa 16 god?
Da li cete mu braniti da se ozeni/uda za nekog ko je druge boje koze ili vjere?
...

Mala djeca mala briga. Velika djeca velika briga. :)

landlord 28.11.2012 07:19

Vuxanne,

ti si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ti imas zanimanje koje je usko specijalizovano i za koje je potrebna posebna skola. Samim tim ce se za tebe ajd necu reci otimati, ali bit ce ti mnooogoo lakse naci posao nego drugim ljudima.

Ovaj forum citaju ljudi razlicitih profila, nivoa obrazovanja...
Ali bez obzira na zanimanje i obrazovanje, dosta njih nece imati tu srecu da nadju posao, cim dodju, u svojoj struci, vec ce morati da uzmu bilo sta da bi prezivjeli. Kad pocnu da traze poslove, natjecat ce se za posao sa ljudima koji imaju rodjake, preporuke... i onda ce se sjetiti tvog posta kako tu nema diskriminacije i kako je sve divno i krasno.
Ja imam kolegu koji je tu dosao i kojem su rekli ti ne mozes da budes inzinjer. Kad je on pitao zasto, rekli su mu pa nisi zavrsio skolu ovde. Nakon godinu i nesto je poceo raditi kao inzenjer. Ali morao je proci tu neku skolu i krenuti od dna. Nije to bas tako, ti dodjes kazes znate ja sam inzinjer dajte mi posao.

Samo treba reci ljudima sta realno da ocekuju. Ne pircati im bajke o savrsenoj Americi. Naravno ovo se ne moze porediti sa divljim zapadom koji kod nas vlada. Ali ja tvrdim da je SFRJ bila uredjenija i sigurnija drzava nego sto je SAD.

Dok si mlad, zdrav i mozes da radis ovo je zemlja za pozeljeti. Samo se treba pripremati za starost ili ne daj Boze bolest.
Prosla ponoc dosta i mene i mog trolanja. :)

peja 28.11.2012 07:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dinna3008 (Poruka 34311)

Zanima me kako je sad posle kratkog perioda u Houstonu, sad bi trebalo da je jako lepo vreme?
Zanima kako sa troškovima, da li bi ste nam mogli navesti troškove stanovanja, komunalija,ishrane?
Koliko se sećam naveli ste da samo muž radi, pa me zanima da li njegova plata uspeva da pokrije troškove i koliko je potrebno mesečno da bi mesec bili na pozitibnoj nuli :)

peja 28.11.2012 07:48

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 34329)
Samo treba reci ljudima sta realno da ocekuju. Ne pircati im bajke o savrsenoj Americi. Naravno ovo se ne moze porediti sa divljim zapadom koji kod nas vlada. Ali ja tvrdim da je SFRJ bila uredjenija i sigurnija drzava nego sto je SAD.

Dok si mlad, zdrav i mozes da radis ovo je zemlja za pozeljeti. Samo se treba pripremati za starost ili ne daj Boze bolest.

Niko ni ne očekuje bajke, ali da se teškim radom može nešto više ostvariti nego na ex-YU prostoru e to očekujem ;) možda ne sebi ali svojoj deci da !
SFRJ kao SFRJ je imala svojih mana i prednosti, svi kažu bilo je lepo i lako (otvaralo se, gradilo, putovalo isl.), ali dosta se loših osobina na kraju pokazalo, ali ideja je bila odlična samo izgleda ne za Balkan!

--

Svagde je dok si mlad i zdrav dobro, nigde nije dobro kad si star i bolestan!

landlord 28.11.2012 07:48

Zasto ne promijeniti ime ako dijete to zeli? Znam jednu porodicu ciji je sin insistirao da mu promjene ime. Ako njemu/njoj smeta sto da ne?

Odakle ti ideja da su sve privatne skole religijske? Ako imas para z adobru privatnu skolu sto da ne? A ako usput nauci nesto o nekoj novoj religiji super za dijete.

Sport ili instrument - to su kao vannastavne aktivnosti i ako ima neko da ga pokupi iz skole, gim sale, ako je dijete zainterseovano za taj sport / instrument, i ako imas da platis za sve to onda sto da ne?

Ovo oko religije i tradicije cu preskociti, posto mi pratimo klingonski jezik kulturu i tradiciju.

Ovo pitanje oko igranja sa djecom razlicite boje koze/religije ti je malo fasisticko pa cu ga preskociti. Ne bi da te uvrijedim.

Gazirana pica sa pola kile leda? jel problem u ledu ili gaziranim picima? :) salim se. Nisam pobornik gaziranih pica i to bih ukinuo i djeci i odraslima.

U nasoj kuci se svi izuvaju pa tako ce i ti gosti. Ovde su ti ljudi ok sto se toga tice. Kazes im da su to praivla kuce i oni to postuju.

Pa ako ima druga koji ima crkvu zasto da ne. Od takvih ljudi mozes nauciti kako da ustedis na porezu. Ako ne postujes tudje praznike/religije tesko ces postovati i svoju. Opet jedno fasisticko pitanje pa sam okrenuo na salu :)

Da dijete prespava kod nekoga ko nije baka/deda? Jako tesko. Pa zar se ovo radi i u ex-YU drzavicama?

Pa maternji jezik obavezno pricati sa svojim djetetom i generalno u kuci. Znam par slucajeva kad su djeca bila zbunjena i bilo im je tekso da progovore i jedan jezik, pa su roditleji bili savjetovani da izaberu jedan jezik i da samo koriste jedan jezik sa djetetom. Uglavnom su se u tim slucajevima opredjelili za engleski. Svi ostlai ljudi koje ja poznajem ovdje pricaju u kuci na maternjem. Zamisli da posaljes dijete kod bake i dede i ono ne moze da prica sa njima.

Ovo pitanje o udzbenicima istorije nsiam bas skonto najbolje. Mislis na mitove o Americi?

Da li da vozi sa 16? Vidjet cemo. :)
A ovo zadnje ti je opet po mom misljenju fasisticko pa necu to komentarisati.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik buckuris (Poruka 34328)
Razumljivo je da mislite na djecu i njihovo navikavanje na novu sredinu ali mislim da je pravo pitanje KAKO CU SE JA NAVICI NA MOJU DJECU U NOVOJ SREDINI?
Iz mog licnog iskustva i iskustva mnogih drugih (skoro 20 god. sam ovde tako da znam dosta nasih ljudi) mislim da su roditelji ti kojima ce ove promjene mnogo teze pasti nego djeci. Po mom misljenju djeca od 3, 4, 5, 6...sve negdje do tinejdzerskih godina su previse mala da bi im ista smetalo u novoj sredimi. Sve im je to nekako novo, zabavno, kao u crtanim filmovima. (zuti autobusi i tako to) Nego vi ste ti koji treba da razmisljate o sledecem:

Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno?
Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi?
Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji?

To su neka pitanja kojih se trenutno mogu sjetiti za djecu manjeg uzrasta. Kasnije kad porastu dodju neka mnogo ozbiljnija pitanja kao npr.
...

Zana 28.11.2012 09:16

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 34333)
Zasto ne promijeniti ime ako dijete to zeli? Znam jednu porodicu ciji je sin insistirao da mu promjene ime. Ako njemu/njoj smeta sto da ne?

Odakle ti ideja da su sve privatne skole religijske? Ako imas para z adobru privatnu skolu sto da ne? A ako usput nauci nesto o nekoj novoj religiji super za dijete.

Sport ili instrument - to su kao vannastavne aktivnosti i ako ima neko da ga pokupi iz skole, gim sale, ako je dijete zainterseovano za taj sport / instrument, i ako imas da platis za sve to onda sto da ne?

Ovo oko religije i tradicije cu preskociti, posto mi pratimo klingonski jezik kulturu i tradiciju.

Ovo pitanje oko igranja sa djecom razlicite boje koze/religije ti je malo fasisticko pa cu ga preskociti. Ne bi da te uvrijedim.

Gazirana pica sa pola kile leda? jel problem u ledu ili gaziranim picima? :) salim se. Nisam pobornik gaziranih pica i to bih ukinuo i djeci i odraslima.

U nasoj kuci se svi izuvaju pa tako ce i ti gosti. Ovde su ti ljudi ok sto se toga tice. Kazes im da su to praivla kuce i oni to postuju.

Pa ako ima druga koji ima crkvu zasto da ne. Od takvih ljudi mozes nauciti kako da ustedis na porezu. Ako ne postujes tudje praznike/religije tesko ces postovati i svoju. Opet jedno fasisticko pitanje pa sam okrenuo na salu :)

Da dijete prespava kod nekoga ko nije baka/deda? Jako tesko. Pa zar se ovo radi i u ex-YU drzavicama?

Pa maternji jezik obavezno pricati sa svojim djetetom i generalno u kuci. Znam par slucajeva kad su djeca bila zbunjena i bilo im je tekso da progovore i jedan jezik, pa su roditleji bili savjetovani da izaberu jedan jezik i da samo koriste jedan jezik sa djetetom. Uglavnom su se u tim slucajevima opredjelili za engleski. Svi ostlai ljudi koje ja poznajem ovdje pricaju u kuci na maternjem. Zamisli da posaljes dijete kod bake i dede i ono ne moze da prica sa njima.

Ovo pitanje o udzbenicima istorije nsiam bas skonto najbolje. Mislis na mitove o Americi?

Da li da vozi sa 16? Vidjet cemo. :)
A ovo zadnje ti je opet po mom misljenju fasisticko pa necu to komentarisati.

Ti si drugar upao u fazu u kojoj sam ja bila pre jedno 3-4 godine :) To valjda tako ide - znas ono vreme kad smo se ganjali oko subjektivnosti i objektivnosti i oko toga ko ce vise socijale da mazne kad sleti na aerodrom :) Ono kad je meni receno da moderator nema pravo da iskazuje misljenje o svakojakim nebulozama nego samo da premesta postove i vodi racuna da se psovke brisu :grin:

Nego, gledam one slike (i onaj cuveni snimak :obrva:) pa bih bas da se nadjemo opet! Magelan mi je kupio SuperBall pa eto ako dobijemo eto mene opet, mora da se organizujemo nesto uskoro :grin: a onda cemo da pretresemo tu sodu s pola kile leda (i da isprobamo to tvoje pivo uz moju cuvenu viljamovku :;D:)

Ja to samo htela da ti kazem da se divim tvojoj energiji, jer ja sam je izgubila - a pogotovo sad gde vise nista ne moze da se nadje od SBBKBB pitanja (sva sreca da ce oko Bozica da padne cistka!)

peja 28.11.2012 09:32

Citat:

A što da menja ime, zar Amerika nije upravo zemlje imigranate koji su došli sa svih strana sveta, različitih između ostalog imena

Da li mora biti religiozan vrtić,škola pa u Americi je toliki izbor...nemam ništa protiv nikog, ni jedne vere pa otom-potom

Svaka aktivnost, posebno timska stvara jako pozitivne osobine kod dece, pa što da ne upišem onda?

Za nas što slavimo slavu, što da ne? Božić? Ne vidim šta je tu sporno...

Naravno da ne, može da se druži sa svima, bilo koje vere i rase

Naravno da da, ja ih pijem pa što da ih ne pije i on?

Mislim da je ovo pitanje stvar kulture i nekih osnovnih pravila kuće

Što da ne, pa nek vidi sve

Naravno, pa ne vidim šta je ovde sporno?

Jezika nikad dosta, tako da ni ovde ne vidim šta je sporno, ali forsirati sigurno neću

Od istorije se ne živi, budućnost je pred nama :;D: . Naravno da ću mu sve objasniti ali ne daviti pričom tipa: "Srbi su nebeski narod" i sl...

Kad položi kod mene moće da vozi :==D: kao što sam i ja kod mog oca

NE , pa što da mu branim, što je ovde sporno? nisam nacionalista, rasista i sl... nikakve zabrane neće biti

...

eto ovo su moji odgovori :==D::==D::==D::==D::==D:
(crno markirani)

buckuris 28.11.2012 09:52

@landlord - Postujem tvoje misljenje i ne zelim da sad idem jedno po jedno pitanje pa da ja dajem neka objasnjenja na tvoje odgovore jer bi to preslo u diskusiju, a to ne zelim. Jednostavno mislim da ljudi treba da razmisljaju o onome sta njih ceka u toj novoj sredini u vezi sa njihovom djecom sto i jeste tema. Poznajem ljude kao sto si ti i to je sasvim ok. Skroz ste "open minded" sto bi se kod nas valjda reklo "sirokih shvatanja". Samo ne kontam zasto mislis da su mi neka pitanja fasisticka. Evo npr. da uzmem ono oko braka. Covjek i zena dosli iz Bosne. Srbi su i imaju kcerku i sina. Kcerka se zabavlja sa muslimanom i hoce da se uda. Da li ce se njeni roditelji sloziti sa njenom odlukom? Sta je tu fasisticko? Jednostavno zelim da objasnim ljudima koji dolaze da su oni ti koji su odlucili da povedu svoju djecu u "melting pot" i da ce biti tesko, mozda i nemoguce, da im odredjuju sa kim ce se zabavljati, za koga udati i zeniti. Ne mora to da bude na religioznoj osnovi. Mozda kcerka zeli da se uda za crnca. Mozda sin hoce da ozeni kineskinju. Pitanja koja sam navela su cisto postavljena da zagolicaju mastu. Neka su smijesna, a neka preozbiljna. Mislim da ce na ovo moci da odgovore oni koji se nadju u takvoj situaciji jer oni koji nemaju djecu ili ako im djeca jos nisu za zenidbu/udaju tesko da ce moci dati najiskreniji odgovor dok ne okuse na svojoj kozi.

ASSI 28.11.2012 16:22

Citat:

...

Auuuu, svaka ti cast, otvorio si mi oci na mnoga pitanja koja sam vrteo sam sebi po glavi po pitanju amerike :bravo:

evo odmah cu ti i odgovoriti:

Ako deca izraze zelju da promene ime sto da ne, ali ono mora da pokaze zelju i samo tada, ja sigurno necu insistirati.

Ako mislim da decu drzim mimo sveta i ucim ih onome sto sam ja ucio u mladosti onda bolje i da ne idemo nigde

Ne vidim zasto je toliko krucijalno tamo? Sport mi je i ovde zelja dok o instrumentu zaista nikad nisam razmisljao ali nebi imao nista protiv

Zasto da ne? Ima lepo iskustvo odavde. Kumovi su nam katolici i mi odlazimo kod njih na njihov bozic, a oni kod nas na nas, tako da je starije dete vec nauceno na taj vid razlicitosti, a manje je isuvise malo da bi to shvatilo.

Sa ove tacke gledista necu, kad se to desi ko zna, ali obzirom na neka iskustva koja sam doziveo ovde mislim da to nece biti problem(mislim na boju, sa religijom nemam bas nikakav problem)

I ovde svi oko starije cerke piju koka kolu dok ona pije guste sokove i ne trazi ni da proba kolu, takvo je dete, doduse malo je i isforsirana od nas samih jer smo u pocetku insistirali na gustim sokovima uz objasnjenje da je kola za odrasle. verovatno nebi pravio problem za kolu ali bih se svim silama trudio da je u sto vecoj meri izbacim iz decijeg zivota. Ali braniti nikad nebi jer je to uglavnom kontraproduktivno kod dece

Hoce, ako im ne smrde noge puno da je bezbolnije da udju obuvena :==D:

Kad je moj otac mogao devojku da ceka ispred katolicke porte u NS, zasto mi i dete nebi u nepravoslavnoj zemlji isto to uradilo?

To bih pustio i u Srbiji, zaista ne vidim nista lose u tome. Naravno uz "garancije" drugovih roditelja i uz obavezu mog deteta da bude poslusno u tudjoj kuci kao da je u svojoj

Insistirati necu, samo cu ja u kuci pricati srpski, oni kako oce. Jedina stvar koja bi me mogla naterati da u kuci pricam engleski jeste da dete ima problem sa tim jezikom

Ponovicu odgovor, ako mislim da decu drzim mimo sveta i ucim ih onome sto sam ja ucio u mladosti onda bolje i da ne idemo nigde

Ako se pokaze potreba, zasto da ne

Tad ce vec biti svoji ljudi, njihov izbor i njihova sreca su i moja sreca

vuxanne 28.11.2012 17:36

Citat:

...

Upravo to.
Da li cete se beciti svaki put kad ide gologlavo, u flip flopsima po cichi zimi zato sto je tough?

landlord 28.11.2012 17:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zana (Poruka 34337)
Ti si drugar upao u fazu u kojoj sam ja bila pre jedno 3-4 godine :) To valjda tako ide - znas ono vreme kad smo se ganjali oko subjektivnosti i objektivnosti i oko toga ko ce vise socijale da mazne kad sleti na aerodrom :) Ono kad je meni receno da moderator nema pravo da iskazuje misljenje o svakojakim nebulozama nego samo da premesta postove i vodi racuna da se psovke brisu :grin:

Nego, gledam one slike (i onaj cuveni snimak :obrva:) pa bih bas da se nadjemo opet! Magelan mi je kupio SuperBall pa eto ako dobijemo eto mene opet, mora da se organizujemo nesto uskoro :grin: a onda cemo da pretresemo tu sodu s pola kile leda (i da isprobamo to tvoje pivo uz moju cuvenu viljamovku :;D:)

Ja to samo htela da ti kazem da se divim tvojoj energiji, jer ja sam je izgubila - a pogotovo sad gde vise nista ne moze da se nadje od SBBKBB pitanja (sva sreca da ce oko Bozica da padne cistka!)

Eh kad se sjetim onih dana, kad smo bjezali ispred... raznoraznih neprijatelja.
Ponavljanje majka znanja. A volio bih da dodjem do tog snimka. Valjda nam to mozes poslati.
Pa nije valjda da nam treba SuperBall da se nadjemo?
Ako imate sta slobodnih dana svakako naletitie.
Kod nas to ide malo teze sa organizacijom jer kad negdje putujemo sad nam treba mnogo stvari za malu. Ali o tome mozemo na private.

vuxanne 28.11.2012 17:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik landlord (Poruka 34329)
Vuxanne,

ti si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ti imas zanimanje koje je usko specijalizovano i za koje je potrebna posebna skola. Samim tim ce se za tebe ajd necu reci otimati, ali bit ce ti mnooogoo lakse naci posao nego drugim ljudima.

Ovaj forum citaju ljudi razlicitih profila, nivoa obrazovanja...
Ali bez obzira na zanimanje i obrazovanje, dosta njih nece imati tu srecu da nadju posao, cim dodju, u svojoj struci, vec ce morati da uzmu bilo sta da bi prezivjeli. Kad pocnu da traze poslove, natjecat ce se za posao sa ljudima koji imaju rodjake, preporuke... i onda ce se sjetiti tvog posta kako tu nema diskriminacije i kako je sve divno i krasno.
Ja imam kolegu koji je tu dosao i kojem su rekli ti ne mozes da budes inzinjer. Kad je on pitao zasto, rekli su mu pa nisi zavrsio skolu ovde. Nakon godinu i nesto je poceo raditi kao inzenjer. Ali morao je proci tu neku skolu i krenuti od dna. Nije to bas tako, ti dodjes kazes znate ja sam inzinjer dajte mi posao.

To jeste naravno. I meni nisu dali posao bez 4.5 godine studiranja kod njih i njihove diplome.

landlord 28.11.2012 17:59

Sve dok je diskusija zdrava zasto ne diskutovati?

Zelim da prokomentarisem i iznesem svoje misljenje o tom primjeru bracnog para kojima se cerka zabavlja sa muslimanom. I zamislite oni pokusaju cerku da sprijece da se uda. I naravno ona ih ne poslusa, i uda se za tog decka. Njeni roditelji prave joj probleme, nece da pricaju sa njom...
I tako dodje do razdora izmedju njih. Nakon nekog vremena ona dobije i prvo dijete. Tada se kod njih stvari pocnu mijenjati i kako kazu ljudi nekad vise vole unucad od svoje djece. I oni moraju tada izvinite na izrazu pojesti govna koja su do tada posrali. I nakon nekog perioda ce se pomiriti sa tim i shvatiti da taj decko nema rogove, ne bljuje vatru i sl. I jebi ga. Nastave zivjeti ali ta nelagoda ostaje. A moglo je sve i bez toga.
Ovo sto sam napisao nije samo primjer vec sam vidio da se desilo par puta u mojoj blizoj okolini samo sam promjenio vjere/rase u primjeru.

Za neke ljude je najbolje da ne izlaze iz tora u kojem se nalaze. Zasto se mijesati sa drugima kad je najbolje da sve ostane u blizem porodicnom krugu. Tako cemo bar imati ciste srbe, hrvate, bosnjake...
Incest - divna igra za cijelu obitelj.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik buckuris (Poruka 34339)
@landlord - Postujem tvoje misljenje i ne zelim da sad idem jedno po jedno pitanje pa da ja dajem neka objasnjenja na tvoje odgovore jer bi to preslo u diskusiju, a to ne zelim. Jednostavno mislim da ljudi treba da razmisljaju o onome sta njih ceka u toj novoj sredini u vezi sa njihovom djecom sto i jeste tema. Poznajem ljude kao sto si ti i to je sasvim ok. Skroz ste "open minded" sto bi se kod nas valjda reklo "sirokih shvatanja". Samo ne kontam zasto mislis da su mi neka pitanja fasisticka. Evo npr. da uzmem ono oko braka. Covjek i zena dosli iz Bosne. Srbi su i imaju kcerku i sina. Kcerka se zabavlja sa muslimanom i hoce da se uda. Da li ce se njeni roditelji sloziti sa njenom odlukom? Sta je tu fasisticko? Jednostavno zelim da objasnim ljudima koji dolaze da su oni ti koji su odlucili da povedu svoju djecu u "melting pot" i da ce biti tesko, mozda i nemoguce, da im odredjuju sa kim ce se zabavljati, za koga udati i zeniti. Ne mora to da bude na religioznoj osnovi. Mozda kcerka zeli da se uda za crnca. Mozda sin hoce da ozeni kineskinju. Pitanja koja sam navela su cisto postavljena da zagolicaju mastu. Neka su smijesna, a neka preozbiljna. Mislim da ce na ovo moci da odgovore oni koji se nadju u takvoj situaciji jer oni koji nemaju djecu ili ako im djeca jos nisu za zenidbu/udaju tesko da ce moci dati najiskreniji odgovor dok ne okuse na svojoj kozi.

vuxanne 28.11.2012 18:04

Mozes me zvati kako god hoces jer ja nisam ime.
Ne, zato sto ne zelim da je forsiram ni u jednu religiju, kad odraste nek vidi sama. Nisam ni ja isla u religiozni vrtic.
Ja sam isla na kosarku, rukomet, karate, hor, matematicku sekciju, pa cu se truditi i to njoj da obezbedim ali ako za to pokaze interesovanje a ne da to bude moja ambicija.
Ne. Nisu ni mene moji forsirali.
Nikako i ja se druzim.
Da dok mogu na to da uticem, a kasnije kad krene u skolu nek radi sta hoce.
Zavisi.
Da, i ja volim da odem da vidim kako to izgleda u raznim drugim crkvama/verskim objektima.
Zavisi od situacije i uzrasta. Mene su moji pustali.
Necu insistirati ali ja cu pricati na svom maternjem.
Mislim da moji udzbenici nisu bili 100 % istiniti ni tacni a nisam neki obozavaoc onog sto ti se servira da je apsolutna istina pa tako i sa bilo cijim udzbenikom iz istorije. (autor sam jednog udzbenika i to pisu zivi ljudi)

Za sad mislim da da, videcemo kad dodje vreme.
Da. I istog pola ako bude htela. Nije moje da joj biram partnera. (sad me kamenujte) :obrva:

ASSI 28.11.2012 20:34

Nema potrebe da te iko kamenuje. Potpuno normalan i zdrav nacin razmisljanja, svaka ti ko u Njegosa :bravo:

vuxanne 28.11.2012 20:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34356)
Da. I istog pola ako bude htela. Nije moje da joj biram partnera. (sad me kamenujte) :obrva:

Poslednje sam mislila da kazem Ne, necu joj braniti.

Ali jeste, to su sve neke stvari kojima se treba prilagotiti. Meni licno su neke bas od tih smetale na onom nasem brdovitom Balkanu.

I kad Rasim Ljajic bude predsenik Srbije ili neki Bosnjak rodjen u Srbiji ili Milorad Pupovac u Hrvatskoj (ovo lupam prvo mi palo na pamet) onda cu mozda reci da idemo dalje od duhova proslosti i predrasuda. A do tada da, rasna mrznja po kojom je masa ovde ljudi odgajana jeste slicna toj nasoj tamo mrznji. A odavde mi sve to drugacije izgleda. 20 miliona ljudi, sedam drzava, tri jezika. Alal nam vera.

zvercica 29.11.2012 13:35

Citat:

Sve što mene brine vezano za moju decu u novoj sredini je to što moj suprug i ja nećemo imati isti background kao naša deca, a samim tim neće osetiti ni razumeti naš odnos prema životu. Mi volimo na sunčano jutro da pijemo kafu na zemunskom keju, da vozimo bicikl na Adi, da zimi pijemo toplu čokoladu na ski stazi... na fakultetu mi je bilo ekstra zanimljivo da ustanem ujutro odem do drugarice na potpuno drugoj strani bgd, posedimo popričamo, gledamo u šolju, onda se spremimo, odemo do druge drugarice na sad treću stranu bgd, pripremimo puškice, odemo do faksa, prepišemo kolokvijum, ispratimo ona zanimljiva predavanja, sedimo sa društvom do kasno, odemo u bioskop, pozorište ili pikado, nadjemo se sa ostalim društvom i odemo u neki klub do 1-2 i sutra sve ponovo.. Ovo one nikad neće razumeti, nikad neće videti onu dobru stranu života u Srbiji, i to mi malo smeta ali opet ne preterano... a što se ovog tiče:

Iskreno, ja se razmišljam da starijoj ćerki koja se zove Jana promenimo prvo slovo pa da bude Yana ili nešto slično, pošto će joj ovako izgovarati ime Džana, ili Džen ili nemam pojma...
Nemam problem, može samo da proširi znanja.
Pa sad ne mogu da se obavežem, kako god budu htele, volja im instrument, sport, umetnost...
Ne, to ni sad ne radim.
Naravno da ne, nikad, ni ovde ni tamo.
Naravno da ne, nikad, ni ovde ni tamo.
Da, to je pravilo naše kuće, i ovde i tamo će biti. Ako baš neko ne želi, pa dobro, neka, usisaću kad ode.
Ako želi nemam nikakav problem.
Da, to mi je sasvim u redu, ukoliko poznajem roditelje i imam poverenja u njih, ako ne, ništa od toga
Sa ove tačke gledišta mislim da ćemo pričati srpski u kući, ko zna možda se to i promeni, ali nemam problem ako i predjemo na engleski.
Ti udžbenici su puni mitova, kako o našoj državi, tako i o drugim. Učiću ih da je istorija u udžbenicima samo jedan pogled, i kroz život će se sigurno sretati sa mnogim primerima koji će dematovati činjenice iz tih udžbenika.

Da, kao što je i meni moj tata dao :grin:
Apsolutno nikad, ni ovde ni tamo.
...

.................................................. .................................................. ................

ASSI 29.11.2012 16:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik zvercica (Poruka 34370)
Iskreno, ja se razmišljam da starijoj ćerki koja se zove Jana promenimo prvo slovo pa da bude Yana ili nešto slično, pošto će joj ovako izgovarati ime Džana, ili Džen ili nemam pojma...

Sad mi pade na pamet da bi starijoj moglo da se ubaci srednje pored sadasnjeg Sladjana stavimo Sweet(ly) :naughty: :grin: Pa nek koristi koje god hoce :==D:

dreadnot 29.11.2012 17:00

Da li znas ko je Eldzubika? To ti je Ljubica procitana na engleskom... dok ih ne naucis kako da ti izgovore ime. Moj sin nas je pre par dana iznenadio kada je rekao da se na srpskom zove Vuk, a na engleskom nesto sto je otprilike zvucalo kao Veuk, tako njegovi drugari izgovaraju... i njemu uopste ne smeta sto ima svoje srpsko i americko ime. Mene zena grdi sto kada se predstavljam ne kazem nadimak, koji je mnogo laksi za pamcenje i izgovor, ali nisam ja sa svakim tako dobar da se vikamo po nadimku, volim svoje ime i tacka. I nase prezime pocinje sa J, cesto ga izgovaraju kao Dz... ali onda vremenom nauce, barem oni koji treba da nauce... a za ostale me bas briga.

Ima dovoljno odlicnih drzavnih skola pa najcesce nema potrebe da upises dete u privatnu. Ako bas i zelis, barem u Milvokiju, postoji i osnovna skola pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pa imas izbor. Ako kojim slucajem i spletom neverovatnih okolnosti bas nemas mogucnost izbora (sto je tesko zamisliti u USA), onda gledaj da li ce dobiti dobro obrazovanje, pa makar usput ucio i o drugoj religiji... mada ne vidim zasto je to potencirano na nacin da zvuci kao nesto veoma lose...

Zasto i pred kime da se obavezujem??? Instrument je obavezan od nekog, recimo 5. razreda i sva deca prodju kroz obuku i nauce barem malo da sviraju instrument po izboru. Ako bude dobar, potrudicu se da mu omogucim da nastavi da ga vezba. Sada ide na casove fudbala, uskoro cemo poceti i sa kosarkom, redovno ga vodim na plivanje. Mogucnosti koje ovde stoje deci na raspolaganju su tolike da to nije nikakvo obavezivanje vec prava radost da mogu da mu omogucim sve to. Od ove godine smo poceli i sa Cub Skoutingom, tako da ima koliko hoces vannastavnih aktivnosti... i to je dobro, barem ja mislim tako.

Onoliko koliko ih i mi pratimo i obelezavamo. Ne verujem da ce mu se nesto posebno urezati u dusu i ne verujem da ce ih jednog dana i sam obelezavati na isti nacin. Sta mu znaci ako jednom godisnje cuje da nam je slava, kada nema, kao sto smo mi imali, da svako malo idemo kod nekog od rodbine ili prijatelja na slavu, a bilo ih je, hvala Bogu, tokom cele godine, posebno s jeseni. Zivot je drugaciji, sredina je drugacija i ja ne zelim da ga zakopavam u moju tradiciju, iscupao sam korenje, otisao na drugi kontinent i ne mislim da je neophodno, pa cak ni preterano vazno da preslikam prethodni zivot ovde.

Za ovo ne mogu da verujem da si napisao. A zbog cega bih mu to branio? Tako usko gledanje (ovo je ljubazan nacin izrazavanja koji ovde ucim) je jedan od razloga zasto ljudi napustaju Balkan. Da se razumemo, ima ovde rasizma koliko hoces, nije idealno, ali je barem javno osudjen i ne mozes njime da mases kao kod nas. Sa druge strane, nikada nisam dozvoljavao da mi se roditelji mesaju u izbor drugova, pa necu ni ja svom detetu. Najradije bih mu zabranio da se druzi sa klincem koji je razmazen, nevaspitan, neobuzdan i daje mu los primer, ali ga moj sin gotivi, to mu je ejdan od najboljih drugara (kako obicno biva), pa cutim i trpim... i ukazujem mu na ruzne strane ponasanja tog klinca, pa ako se zapati, zapati...

Ja ih pijem bez leda, u prilicnim kolicinama. Da li da budem licemer? Ne. Za sada, srecom, ne voli gazirano, ali ako se jednog dana navikne, kao i sva druga deca, savetovacu ga da ogranici kolicinu, ali necu da branim.

Izuvanje je ovde toliko normalno da niko od toga ne pravi pitanje. Ja prvi mrzim taj obicaj i ne volim da se izuvam, ali sta da se radi - kada si u Rimu pricaj kao Rimljani. Takodje, ne bih voleo da mi u kucu utrci gomila klinaca sa blatnjavim patikama... da, neka se izuju, bolje za sve. Ako im bas i smrde noge, izluftiracemo posle...

Ja sam kao klinac, prilikom letovanja u Dalmaciji, redovno odlazio da obidjem katolicke crkve u tim mestima gde sam bio, da osetim stmosferu neceg drugacijeg i da vidim kako izgledaju. Sa uzivanjem sam obilazio dzamije po Turskoj, Egiptu i Tunisu. Sta je u tome lose? Siriti vidike u svakoj oblasti samo obogacuje coveka. Naravno da mu necu braniti, ovo je kao i pitanje o boji koze. Da li ce da izabere neku drugu veru? Ne znam i ne brinem oko toga, vera se ne namece, ako pronadje sebe u nekoj drugoj i iskreno je prihvati, to je njegov izbor (dokle god to nije sajentologija ili neka slicna budalastina). Ja cu se truditi da mu predocim dobre i lose strane, barem koliko ih poznajem, ostalo je na njemu...

Sleepover je normalna pojava u odredjenom uzrastu i izmedju bliskih drugara cije se porodice dobro poznaju. Ako se stvore uslovi, da, naravno da cu mu dozvoliti da ide i da poziva drugare da prenoce kod nas.

Naravno, to je jedini nacin da ga odrzi u zivotu. Vec sada mu je engleski mnogo laksi za izrazavanje, razgovor u kuci odrzava srpski. Kada se okupimo ovde porodicno, mi odrasli, i deca dok su sa nama, svi komuniciramo na srpskom/hrvatskom. Cim se deca odvoje za sebe, pocnu medjusobno da pricaju na engleskom jer im je to lakse... i to je tako, normalno... Ne treba od toga praviti dramu. Ja bih voleo da on nauci jos barem jedan do dva druga jezika od kojih moze da ima vise koristi...

Malo je nejasno o kojoj se drzavi radi. Naucicu ga da bude kritican, da uvek potrazi druge izvore informacija. Srecom, dok je Gugla i Vikipedije, a i javnih biblioteka, ne brinem da ce moci da dodje i do drugih informacija.

Ako moze drzava da mu dozvoli, mogu i ja, ali, kao sto rece neko pre mene, ako polozi kod mene. Predpostavljam da cu ga do tada dovoljno poznavati da mogu da procenim kakav ce vozac biti, pa cu na osnovu toga i da odlucim.

Ako bude barem delimicno tvrdoglav i svoj kao sto su mu mama i tata, otici ce od nas za onom za kojom ga srce vodi... i mi tu necemo moci nista da uradimo osim da ga izgubimo. Ako je njemu dobra, meni je jos bolja. Kad vec toliko potenciras religiju, zar nije u Bibliji receno da ce covek poci za svojom zenom i ostaviti mater svoju i oca? Eto ti odgovora...
...

landlord 29.11.2012 17:22

@Dreadnot - svaka cast na odgovorima. Jasno i precizno.

vuxanne 29.11.2012 20:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 34375)
Da li znas ko je Eldzubika? To ti je Ljubica procitana na engleskom... dok ih ne naucis kako da ti izgovore ime. Moj sin nas je pre par dana iznenadio kada je rekao da se na srpskom zove Vuk, a na engleskom nesto sto je otprilike zvucalo kao Veuk, tako njegovi drugari izgovaraju... i njemu uopste ne smeta sto ima svoje srpsko i americko ime. Mene zena grdi sto kada se predstavljam ne kazem nadimak, koji je mnogo laksi za pamcenje i izgovor, ali nisam ja sa svakim tako dobar da se vikamo po nadimku, volim svoje ime i tacka. I nase prezime pocinje sa J, cesto ga izgovaraju kao Dz... ali onda vremenom nauce, barem oni koji treba da nauce... a za ostale me bas briga.

...

Ja sam ih sve naucila bila u kancelairji da me zovu pravilno sa E na kraju. Ma sve moze kad se hoce. A izgleda da sam slicno ko tvoji sin. Cim im kazes sta ti ime znaci, odmah si cool i opasna zverka :)

dreamerns 29.11.2012 21:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 34381)
Ja sam ih sve naucila bila u kancelairji da me zovu pravilno sa E na kraju. Ma sve moze kad se hoce. A izgleda da sam slicno ko tvoji sin. Cim im kazes sta ti ime znaci, odmah si cool i opasna zverka :)

Ja sam isto moje kolege naucio da pravilno izgovore moje ime. Medjutim, ako budem imao decu ovde vodicu racuna kada dajem ime da se lako izgovara. Ja ne znam koliko cesto imate dodira sa ljudima iz Azije, ali hvala bogu sto oni ne misle ko mi. Vecina njih koristi neko srednje ime ili nadimak kao Americko ime. Verovatno jako bliski prijatelji im znaju puno ime. Kada im cujete to pravo ime, onda shvatite koliko bi nama bilo mucenje da tako nesto moramo da pamtimo (da ne kazem i izgovorimo jer te glasove mi tesko proizvodimo). Neka nasa imena nazalost su isto tako teska za izgovoriti :-(

nina-venus 29.11.2012 22:15

@Dreadnot,vi ste bas liberalni kada su deca u pitanju.To su ipak deca,a ne zrele licnosti koje treba sve odluke da donose sami.Vi delujete pre kao drugar,a ne roditelj,sto ipak nije bas najbolje jer je deci ipak potreban roditelj.U americkim porodicama deca cesto imaju ogranicenja i porodicna pravila koja postuju,to nije uvek lose,ima i dobru vaspitnu funkciju.I ako se Amerikanci javno ne izjasnjavaju o mnogim predrasudama,to ne znaci da ih nemaju.I ne bi bilo lose da vam deca saznaju malo i o balkanskoj istoriji i prilikama bas od vas jer se sutra mogu zaljubiti u nekoga sa Balkana(a cesto se desava),a da porodica njihovog partnera ne bude nimalo liberalna ni po pitanju religije,ni tradicije,nacina zivota,morala(a cesto se desava).I stvarno je tuzno cuti da vam ni ta slava,taj samo jedan dan u godini,ama bas nista ne znaci.Kao da ste sa Marsa pali,kao da vas neko nije rodio,vaspitao,odgajio i za vas nekad spremio lep slavski rucak.Onaj ko ne zna odakle dolazi,ne zna ni kuda ide.Ali,naravno,sve je stvar izbora u zivotu.

vuxanne 30.11.2012 04:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 34383)
Ja sam isto moje kolege naucio da pravilno izgovore moje ime. Medjutim, ako budem imao decu ovde vodicu racuna kada dajem ime da se lako izgovara. Ja ne znam koliko cesto imate dodira sa ljudima iz Azije, ali hvala bogu sto oni ne misle ko mi. Vecina njih koristi neko srednje ime ili nadimak kao Americko ime. Verovatno jako bliski prijatelji im znaju puno ime. Kada im cujete to pravo ime, onda shvatite koliko bi nama bilo mucenje da tako nesto moramo da pamtimo (da ne kazem i izgovorimo jer te glasove mi tesko proizvodimo). Neka nasa imena nazalost su isto tako teska za izgovoriti :-(

Pa jeste. Ja sam tako cerci birala ime. Ne moram da spelujem, milina.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 20:33.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.