Posto je bilo pitanja oko skole treceg stepena i vise tj. trogodisnja srednja + neka vise iz prve ruke sam dobio mail iz BG ambasade koji glasi citiracu :
" Sasa,
Da bi se neko kvalifikovao za DV program mora imati zavresnu srenju skolu (4 razreda) ili zavrsen bilo koji stepen obrazovanja nakon trogodisnje srednje skole, sto znaci zavrsena neka visa skola ili fakultet. "
Posto sam i sam bio u dilemi moze li ili ne i sad za sigurno znam da moze, ali na srecu imao sa podrsku prijatelja koje sam ovde stekao koji su me ohrabljivali tako da im se ovom prilikom ZAHVALJUJEM !!!
Svi koji imaju dilemu moze li 3. god. srednje + Visa/Visoka iz prve ruke MOZE
|
Ne znam čemu tolika nervoza, jer i u Srbiji, kada navodiš stručnu spremu, odnosno završenu školu, navodiš i računa se skola sa najvišim stepenom stručnosti...
|
edin4323 |
31.10.2014 23:11 |
Ovako, zavrsio sam cetvorogodisnju srednju skolu, elektro smer, trenutno sam na fakultetu za menadzment, trogodisnji, inace apsolvent. sta treba zaokruziti?
|
U ovome momentu ti imaš diplomu završene srednje škole i to zaokruzujes!
|
edin4323 |
31.10.2014 23:46 |
Ok, koje polje treba da se zaokruzi? Jer ja blage veze nemam sa engleskim :)
|
johnywalker |
01.11.2014 00:10 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik edin4323
(Poruka 50057)
|
zaokruzi HIGH SCHOOL i bit ce sve uredu! To je dovoljno
|
Citat:
(Poruka 50057)
|
Nisi prvi koji to kažeš, ali zar ne misliš da bi trebao da poradiš na engleskom? Ljudi, pa ne padaju u USA pare sa neba a mi samo otvorimo džepove. Istina pričaju se svi svetski jezici, ali ne možeš nespreman da odeš bilo gde...
Kolegi sam popunjavao pre neki dan aplikaciju, jer ni on ne zna reč engleskom, i njega sam savetovao isto....
Ovo je prijateljska sugestija za svakoga, izvinjavam se za off topic..
P.s. Doduše učenje engleskog spada podm"obrazovanje" pa možda i nije off.
|
Ovde bih podržao predhodni post. Jeste da ni moj engleski nije baš najbolji, ali je bar za sporazumevanje dovoljan i koristim svaku priliku da ga unapredim. Ne znam da li bih se usudio da uđem u bilo kakvu priču o odlasku bilo gde, a da ni osnovni formular koji je na engleskom ne umem da popunim.
|
master
Cao,htela sam da pitam sta da popunim sto se tice obrazovanja? Zavrsila sam master studije na Masinskom fakultetu. Da li da obelezim Master's Degree ili University Degree? Hvala unapred.
|
johnywalker |
01.11.2014 19:12 |
Pa ako je tako kako pises onda bi masters degree bilo ono sto bi ti trebala da zaokruzis tj. Odaberes.
|
Citat:
(Poruka 50057)
|
Mislim - stvarno! Narode dajte malo obrazujte se! Zar stvarno mislite da cete, ako jednog dana dodjete u USA, prevodilac stalno ici sa vama? Tamo vas ceka gomila obrazaca, a konverzacije tek... Ako tako proste stvari ne znate, kako cete tamo funkcionisati? Good luck!
|
Andrija89 |
02.11.2014 12:04 |
Ljudi uclanite se u Americki kutak, ima ga u skoro svakom gradu. Tu mozete uzimati knjige, ici na radionice (za koje dobijete sertifikat) i slicne stvari koje su potpuno besplatne. Jednom nedeljno ima radionica Ted talks (konverzacija na engleskom) gde dolaze i mladi i stariji ljudi razlicitog nivoa znanja engleskog pa je to dobra stvar za unapredjenje sopstvenog znanja. Nemojte da Vam bude glupo i da propustate nesto zbog toga ako vec moze da Vam pomogne puno.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik kreta
(Poruka 50067)
Mislim - stvarno! Narode dajte malo obrazujte se! Zar stvarno mislite da cete, ako jednog dana dodjete u USA, prevodilac stalno ici sa vama? Tamo vas ceka gomila obrazaca, a konverzacije tek... Ako tako proste stvari ne znate, kako cete tamo funkcionisati? Good luck!
|
Zasto se ne bi snasao tamo ako ga izvuku?!
Godinu dana (u proseku) imate od izvlacenja do odlaska. Kada ga izvuku krenuce intenzivno da uci jezik, za godinu dana sasvim dovoljno ce nauciti da moze tamo poceti novi zivot. Mozda covek nema ni finasije za ucenje jezika, nema vremena ako radi kod privatnika po 12 sati dca prezivi, ili ne vidi svrhu intenzivnog ucenja jezika dok ga ne izvuku kao dobitnika. Znam lika koji godinama uci jezik, odvaja od usta a dobitka nema. Koja je svrha njegovog odricanja bukvalno od hrane a mozda nikad nece biti izvucen, godine mu prolaze?! Nemojte previse ziveti u masti, bitno je biti izvucen, a za sve ima vremena. Previse mudrovanja pre izvlacenja vas samo zaludjuje. Sasvim je OK i dovoljno ulozenog truda ZA POCETAK ako imate nameru ici da neko umesto vas popuni prijavi ko zna jezik, to i u upustvu pise, znaci toliko se od vas ocekuje za pocetak. Sakupljanje informacija bez dobitka je bacanje energije i vremena.
|
Slazem se u potpunosti. To je sasvim dovoljno vremena za nekog ko resi i hoce, da se spremi za odlazak. A do tad je bolje sebe drzati na leru, kao nije mi nista, ma ja to onako... Prosto da ne sagoris pre vremena.
Prvi put se prijavila - dve prijave.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik derise
(Poruka 50089)
Slazem se u potpunosti. To je sasvim dovoljno vremena za nekog ko resi i hoce, da se spremi za odlazak. A do tad je bolje sebe drzati na leru, kao nije mi nista, ma ja to onako... Prosto da ne sagoris pre vremena.
Prvi put se prijavila - dve prijave.
|
Ljudi, kako to razmišljate?!?
Pa zar nije za svoje dobro početi sto pr sa jezikom? Zar obrazovanje nije vama bitno u životu? Shvatite taj engleski kao obavezu, radite na sebi, valjda ćete biti zadovoljniji?
Pa na internetu mogu da se nadju početni kursevi, sto je bitno da bi se jednog dana došlo do konverzacije...
|
Ne radi se tu o ucenju jezika da li neko zeli ili ne! Ljudi nemaju vremena za 5 ulazaka dnevno na forum, ne cekaju 1. Maj, nemaju novaca, bore se da prezive u onome sto imaju danas, a ne sta bi bilo kad bi bilo da me izvuku. Masa ljudi zna sta treba raditi, ali kad se stvore preduslovi za to, odnosno kad ih izvuku. Od price se ne zivi i spiska lepih zelja. Prvo dobitak pa sve ostalo.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan
(Poruka 50095)
Ne radi se tu o ucenju jezika da li neko zeli ili ne! Ljudi nemaju vremena za 5 ulazaka dnevno na forum, ne cekaju 1. Maj, nemaju novaca, bore se da prezive u onome sto imaju danas, a ne sta bi bilo kad bi bilo da me izvuku. Masa ljudi zna sta treba raditi, ali kad se stvore preduslovi za to, odnosno kad ih izvuku. Od price se ne zivi i spiska lepih zelja. Prvo dobitak pa sve ostalo.
|
Ako misliš da engleski nije bitan, i da ucenje istog nije ulaganje u sebe, onda ok...
I dalje tvrdim da to treba na vreme učiti, ne zbog GC nego zbog sebe. Uostalom, valjda je svakome u interesu da zna sto bolje jezik kad se pojavi tamo... Jer GC nije garant extra posla, nego samo ulaznica za bolji život...
P.s. Boravkom u USA sam upoznao balkance koji su tamo 16 godina, i ne znaju 10 reči engleskog. Rade na gradilištu, stružu azbest... Bez engleskog, ima ovakvih poslova....
|
Izvini, ja govorim za sebe, stvarno ne znam za ostale. Ja imam solidno znanje engleskog, ne na nekom zavidnom nivou; svakako da bih morala na njemu da radim - kad do toga dodje. Ovako unapred, nemam vremena pored posla i dvoje male dece.
Donekle razumem sta hoces da kazes; ja se recimo ne bih usudila da konkurisem za recimo zelenu kartu Holandije (kad bi postojala) - posto taj jezik apsolutno ne poznajem. Pa sa tog stanovista je cudno da se neko prijavi a da bas nema blage veze sa Engleskim, kao ja sa Holandskim. Ali opet, svaki covek je prica za sebe i cesto nas zivotne okolnosti nateraju da izvucemo maksimum od sebe ili da pak omanemo, daleko ispod svojih mogucnosti.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik derise
(Poruka 50106)
Izvini, ja govorim za sebe, stvarno ne znam za ostale. Ja imam solidno znanje engleskog, ne na nekom zavidnom nivou; svakako da bih morala na njemu da radim - kad do toga dodje. Ovako unapred, nemam vremena pored posla i dvoje male dece.
Donekle razumem sta hoces da kazes; ja se recimo ne bih usudila da konkurisem za recimo zelenu kartu Holandije (kad bi postojala) - posto taj jezik apsolutno ne poznajem. Pa sa tog stanovista je cudno da se neko prijavi a da bas nema blage veze sa Engleskim, kao ja sa Holandskim. Ali opet, svaki covek je prica za sebe i cesto nas zivotne okolnosti nateraju da izvucemo maksimum od sebe ili da pak omanemo, daleko ispod svojih mogucnosti.
|
Cela priča je krenula kad je jedan korisnik tražio pomoć, pod izgovorom "nemam blage veze sa engleskim". U tom smislu sam tvrdio da treba poraditi malo na jeziku.
Tu je u stvari krenula cela priča oko engleskog. Moje mišljenje je da je engleski ulaganje u sebe, ne u GC.
Ako si se našla prozvana, nije bilo tebi namenjeno, ako sam se možda nadovezao na tvoj post... Izvinjavam se u napred!
|
Ma OK, sve u redu!
Nisam se osetila prozvano ne znam kako, ne brigaj :-)
Mogu se sloziti da je Engleski vazan, vazniji od bilo kog drugog jezika u danasnjem svetu. Da se zadesis bilo gde najveca verovatnoca je da ces se sa Engleskim snaci. Ali sta ces kad je neko recimo ucio Ruski u srednjoj a nema afiniteta ka Engleskom i jos ne voli stranu muziku? Taj ce uciti Engleski kad bude morao, pa kako se snadje.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kuguar
(Poruka 50108)
Cela priča je krenula kad je jedan korisnik tražio pomoć, pod izgovorom "nemam blage veze sa engleskim". U tom smislu sam tvrdio da treba poraditi malo na jeziku.
Tu je u stvari krenula cela priča oko engleskog. Moje mišljenje je da je engleski ulaganje u sebe, ne u GC.
Ako si se našla prozvana, nije bilo tebi namenjeno, ako sam se možda nadovezao na tvoj post... Izvinjavam se u napred!
|
Hey Kuguar - opusteno! Do nekih ljudi se bas ne dopire... :wacko:
|
Swarovski |
10.02.2015 11:28 |
Malopre postavih pitanje u pogresnoj temi pa ga evo kopiram ovde: Pozdrav svima. Potrebna mi je mala pomoc. Naime, planiram da apliciram za green card ove godine i imam malu nedoumicu oko uslova. Imam zavrsenu osnovnu skolu i fakultet. Nemam srednju skolu. Za umetnicke fakultete nije potrebno imati zavrsenu srednju skolu pre upisa ( ukoliko neko nije upoznat sa tim pa da ne bude zabune) Takodje vec skoro 14 godina radim na istom radnom mestu. Dve godine radim takodje i online za jednu Americku kompaniju.
Da li ovim ispunjavam uslov za apliciranje jer pravilo glasi "Svaki prijavljeni mora imati najmanje srednju školu ili najmanje dve godine radnog iskustva iz oblasti koja zahteva najmanje dve godine obuke."
Hvala unapred
Posto znam da ne ispunjavam onaj uslov za srednju skolu,ne razumem kako funkcionise uslov za godine rada na odredjenom mestu. U medjuvremenu procitah ona neka bodovanja i za ovaj dugogodisnji posao mi je SVP Range (7.0 to < 8.0) a za ovaj na kom sam krace je (6.0 to < 7.0)
Kako se to dokazuje u ambasadi.....jel firma treba da mi napise neki dokument ili.....
|
djurasin |
22.03.2015 13:52 |
Imam pitanje, da li treba prevoditi samo diplomu srednje skole ili diplomu sa svedocanstvima.I da li je potrebno prevoditi svedocanstvo o zavrsenoj osnovnoj skoli(mislim da ne treba za osnovnu al reko da pitam).
|
Tomislav1970 |
22.03.2015 15:00 |
Ne treba da prevodis niti jedan dokument koji je na jeziku zemlje u kojoj je ambasada.
Ako su ti dokumenti iz Srbije, pa i diploma, i ides u SAD ambasadu u Beogradu, ne treba prevod.
Dokumenti iz iznovne skole su nepotrebni, i ne treba da ih uopste nosis
|
djurasin |
23.03.2015 12:13 |
Da, samo sto na zvanicnom sajtu pise da treba,mislim ako si procitao na nekom drugom mestu ili si razgovarao sa ambasadom , ostavi mi link.Hvala
|
SRBghost |
23.03.2015 21:36 |
Prosao intervju i potvrdjujem - ne prevodis ni jedan jedini dokument niti trazis internacionalne. Papiri od osnovne ti ne trebaju.
|
Tomislav1970 |
24.03.2015 02:22 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik djurasin
(Poruka 52466)
Da, samo sto na zvanicnom sajtu pise da treba,mislim ako si procitao na nekom drugom mestu ili si razgovarao sa ambasadom , ostavi mi link.Hvala
|
Na zvanicnom sajtu pise da ne treba:
Translation Requirements
All documents not in English, or in the official language of the country in which application for a visa is being made, must be accompanied by certified translations
http://travel.state.gov/content/visa...documents.html,
|
gimmeshelter |
26.03.2015 23:31 |
Postovani, jedan od uslova za prijavu na GC lutriju je minimum 12 godina osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ja sam cetvrtu godinu zavrsila u Americi, ali nisam dobila diplomu, jer mi je falilo malo kredita kao stranom studentu, pa su mi dali sertifikat. U Srbiji mi je ministarstvo prosvete priznalo sertifikat kao cetvrti stepen strucne spreme i uradili su nostrifikaciju. Nisu mi trazili da u Srbiji polazem razliku predmeta ili celu cetvrtu godinu ponovo. Da li ce mi Americka Ambasada priznati tu nostrifikaciju kao cetvrti stepen ili ne, s obzirom da je svedocanstvo iz cetvrte godine Americko na kome se vidi da nema dovoljno kredita?
|
SRBghost |
28.03.2015 09:29 |
Na ovo pitanje je najbolje da kontaktiras ambasadu. Veoma interesantna informacija....
|
Tomislav1970 |
28.03.2015 14:09 |
Po mom misljenju, ako je diploma nostrifikovana i priznata kao cetvrta godina, onda je uslov ispunjen. Znaci postoje 4 diplome iz Srbije?
|
snowflake |
28.03.2015 14:55 |
Pitanja u vezi diploma...
Recimo da imamo par (suprug i supruga) i da jedno od njih bude izvuceno.
1) Da li samo 'principal applicant', tj. osoba koja je izvucena mora da obezbedi diplome?
2) Da li je obavezno da, iako imas univerzitetsku diplomu, nosis i srednjoskolsku diplomu?
Hvala.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake
(Poruka 52586)
Recimo da imamo par (suprug i supruga) i da jedno od njih bude izvuceno. 1) Da li samo 'principal applicant', tj. osoba koja je izvucena mora da obezbedi diplome? 2) Da li je obavezno da, iako imas univerzitetsku diplomu, nosis i srednjoskolsku diplomu? Hvala.
|
1) Da, samo nosioc mora da ispunjava uslov i da nosi diplome.
2) Nije, ali su svi do sada nosili.
|
Nina-Nina |
07.05.2015 09:39 |
Pozdrav ljudi. Nova sam na forumu. Svašta sam do sada pročitala ali nisam naišla na ono što mene konkretno zanima.
Ove godine se planiram prvi put prijaviti. Imam završenu četverogodišnju srednju školu i time ispunjavam uvijete. Međutim problem je suprug. Mislila sam i njega prijavit posebno ali on ima samo osnovnu školu završenu i preko 10 godina radnog iskustva kao bravar-monter. E sad on se nekad vodio kao pomoćni bravar, nekad kao bravar, bravar-monter, cjevar, a radio je sve i svašta, pored bravarije i vario, vodio grupu ljudi itd. E sad to u radnoj knjižici ništa nije navedeno, samo piše od kad do kad je radio i u kojoj firmi. To je jedna stvar. A druga stvar je da uopće ne znam pod kojim zanimanjem bi provjeravala to njegovo iskustvo pošto na engleskom ne postoji prijevod za bravara (ili ga ja ne mogu naći).
I još jedna stvar. Ovdje piše slijedeće: "Work Experience: If you are qualifying with work experience, you must have two years of experience in the last five years, in an occupation which, by U.S. Department of Labor definitions, requires at least two years of training or experience that is designated as Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) rating of 7.0 or higher."
Ovo boldano me zbunjuje. Ja sam to shvatila kao zanimanje koje zahtjeva 2 godine training bez obzira u kojoj je Job Zone pošto poslije toga piše or experience.
Htjela bi da imamo duplu šansu, ali ako ne ide nema veze, budem se samo ja prijavila.
|
Nina-Nina,
to podebljano nastavi do:
Citat:
"requires at least two years of training or experience that is designated as Job Zone 4 or 5, classified in a Specific Vocational Preparation (SVP) rating of 7.0 or higher."
|
Znaci traze ili iskustvo ili trening u zoni 4 ili 5, SVP 7 ili vise.
Bravar nije u toj zoni. : Locksmith: http://www.onetonline.org/link/summary/49-9094.00
Citat:
Job Zone
Title Job Zone Two: Some Preparation Needed
Education These occupations usually require a high school diploma.
Related Experience Some previous work-related skill, knowledge, or experience is usually needed. For example, a teller would benefit from experience working directly with the public.
Job Training Employees in these occupations need anywhere from a few months to one year of working with experienced employees. A recognized apprenticeship program may be associated with these occupations.
Job Zone Examples These occupations often involve using your knowledge and skills to help others. Examples include sheet metal workers, forest fire fighters, customer service representatives, physical therapist aides, salespersons (retail), and tellers.
SVP Range (4.0 to < 6.0)
|
|
Nina-Nina |
07.05.2015 13:58 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA
(Poruka 54067)
|
Sorry, nisam se dobro izrazila. Pod bravar nisam mislila na Locksmith, nego radi bravarsko-monterske poslove pretežno u Rafinerijama, također je radio i u Njemačkoj na izgradnji regalnih skladišta. Tako se bar kod nas u Hrvatskoj to naziva. Znači nema veze sa bravama. Nadam se da me razumijete hehe.
|
Bravar je vise blacksmith, neki metal worker ili cak machinist (Tito je bio bravar a Ameri ga zovu machinist), tako nesto.
EDIT: Po ovome http://www.ehow.com/facts_5142972_ty...l-working.html machinist je vrsta metal worker-a tako da ili machinist ili blacksmith (mada je blacksmith vise za kovano gvozdje i sl. budzevine).
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Nina-Nina
(Poruka 54075)
Sorry, nisam se dobro izrazila. Pod bravar nisam mislila na Locksmith, nego radi bravarsko-monterske poslove pretežno u Rafinerijama, također je radio i u Njemačkoj na izgradnji regalnih skladišta. Tako se bar kod nas u Hrvatskoj to naziva. Znači nema veze sa bravama. Nadam se da me razumijete hehe.
|
dobro si se ti izrazila, ja sam odmah shvatila o cemu pricas. tako se i kod nas (u srbiji) zove, ali ne znam kako se kaze na engleskom.
|
Nina-Nina |
08.05.2015 06:19 |
Zoom mi je sad dao još idea kako bi se moglo zvati. Inače gledamo i za Kanadu i dosad sam uvijek gledala pod nazivima Ironworker ili Pipefitter pa čak i Welder ali mi to nekako nije to, pa si sve mislim mora postojati još neki naziv. Mada je možda i problem u tome što se kod nas pod jednim zanimanjem radi puno više poslova dok je to u Americi podjeljeno na više zanimanja.
Ali kako god bilo izgleda da se on nebude mogao prijaviti. Nema veze, on mi je glavni adut za Kanadu a ja sam za USA. Pa gdje prije upali.
Samo da vas još usput pitam kad već pišem, dali je to njegovo zanimanje tamo traženo? Pogotovo u Kaliforniji?
|
Pa rafinerija ima vise u Texasu, a magacina u Kaliforniji (tamo se skladisti sve sto dodje iz Kine), a i inace ima posla za tu vrstu radnika. Pitaj supruga kako mu se zvalo zanimanje/radno mesto u Nemackoj pa javi, mozda tako lakse nadjemo tacan naziv na engleskom.
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 21:34. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.