ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Intervju (interview) - Ambasada (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Interviews DV 2016 (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=1628)

SRBghost 28.05.2015 06:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mariomariomario (Poruka 54961)
Ljudi imama pitanje

na mejl koji sam poslao nasoj ambasadi dobio sam ovaj ovaj odgovor:

Ne morate da prepravljate nista u formularu. Ukoliko budete bili zakazni za finalni intervju, na samom intervjuu imacete prilike sve da pojasnite.

U mejlu koji sam im POSLAO PITANJE JE BILO da li je za sve obrazovane ustanove koje sam pohadjao ok da u DS-260 one gde sam dobio svedocanstva samo stavim CERTIFICATE RECEIVED a ne NO DIPLOAMA?
Pitao sam ih jos obzirom da sam DS260 submitovao da li treba da zovem KCC da mi otkljuca formu i da prepravim to CERTIFICATE u NO DIPLOMA.
nisam im rekao koji mi je CN samo sam rekao da sam izvucen.

MOJE PITANJE SAD ZA VAS FORUMASI JE:
Zasto su rekli Ukoliko budete bili zakazni za finalni intervju? mislite da je to zbog toga sto nisu znali koji mi je CN pa da se ograde ukoliko je visok broj ili zbog toga sto ako sam naveo da imam certificate a imam samo svedocanstva pa te zbog toga diskvalifikuju ovi iz KCC-a i ne zakazuju ti vreme za intervju?

INACE DIPLOMU SREDNJE SKOLE IMAM. STIM STO SAM SE IZ JEDNE OBRAZOVANE INSTITUCIJE IZ MANJEG GRADA PREBACIO U OBRAZOVANU INSTITUCIJU IZ ISTE BRANSE SAMO U DRUGOM GRADU, BG-U. Pa nisam mogao da kazem da imam diplomu srednje skole iz ovog manjeg grada kad sam skolovanje nastavio i dobio diplomu srednje skole u Bg-u. I to sam sve naveo u DS260 formularu. Naravno ne ovako opsirno kao i ovde. :)

hvala jos jednom na odgovoru i izvinite ako sam promasio temu ali tice se i intervjua i DS-260

Pitanje za tebe - skola koju si poceo da pohadjas u manjem gradu i ona koju si zavrsio u vecem je cetvorogodisnja? Da li si pravio pauzu izmedju dve godine skole? Da li si slucajno cetvrtu godinu zavrsio vanredno?

mariomariomario 28.05.2015 08:46

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SRBghost (Poruka 54965)
Pitanje za tebe - skola koju si poceo da pohadjas u manjem gradu i ona koju si zavrsio u vecem je cetvorogodisnja? Da li si pravio pauzu izmedju dve godine skole? Da li si slucajno cetvrtu godinu zavrsio vanredno?

@srbghost da skola je cetvorogodisnja. Nije bilo pauze u skolovanju, samo sam zbog preseljaja nastavio, 3. Razred srednje skole u bgu. Cetvrtu godinu sam zavrsio kao redovan djak i dobio diplomu koja je validna i po zakonu srbije se vodi kao diploma cetvorogodisnje srednje skole.

Evo kratkog flowa sta sam zavrsio od skole a sta upisao u DS260

1. Srednje skole upisao u manjem gradu i to dve cetvorogodisnje srednje skole. Zavrsio oba razreda na vreme i dobio oba validna svedocanstva za ta dva razreda.
2. Pri preseljaju u bgu nastavio samo jednu srednju skolu i nastavio sam je bez ikakve pauze. Znaci u manjem mestu zavrsio u junu, ili kad se vec srednja zavrsava, a nastavio iste godine u bgu u septembru 3. Srednje.
Zavrsio u bgu 3. I 4. Razred srednje i dobio validnu diplomu cetvorogodisnjeg obrazovanja

DS260

Pisebno naveo svaku instituciju.
*Nave sam najpre srednju iz bga iz koje imam diplomu.
Napisao datum od kad do kad sam je pohadjao i uneo, HIGH SCHOOL DIPLOMA RECEIVED
*zatim Sam naveo srednju iz manjeg mesta koja je istog obrazovanog profila kao i ova iz bg. Naveo datum od kad do kad sam je pohadjao i stavio CERTIFICATE RECEIVED
*zatim naveo srednju iz manjeg mesta koju nisam nastavio u bgu. Naveo datum od kad do kad sam je pohadjao i uneo takodje CERTIFICATE RECEIVED.

@danice hvala zvacu kcc pa cu sa njima da proverim da li moze to sto sam stavio certificate da utice na odbijanje i NEzakazivanje intervjua.

SRBghost 28.05.2015 12:04

Ovako - trazi otkljucavanje formulara i izmeni taj deo sa cetvorogodisnjom. Znaci, pises kada si poceo sa prvim razredom i kada si zavrsio (diplomirao) cetvrti. sve u komadu. Za ovu drugu mozes da ostavis certifikat.

SEEUSAIC 28.05.2015 16:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SRBghost (Poruka 54969)
Ovako - trazi otkljucavanje formulara i izmeni taj deo sa cetvorogodisnjom. Znaci, pises kada si poceo sa prvim razredom i kada si zavrsio (diplomirao) cetvrti. sve u komadu. Za ovu drugu mozes da ostavis certifikat.

Zasto? Certificate i Transcript nisu iste stvari, kakav se Certificate dobija pri zavrsetku prve tri godine srednje skole?

Sup.Mod.

grabovac84 28.05.2015 22:51

Oprostite ako sam malo otisao sa teme ali pitao bih ukoliko neko zna pouzdano da vise ne citam na sto strana odgovore na par mojih pitanja.....Znam da sve ovo iziskuje mnogo truda ljudi koji odgovaraju ali shvatite nas molim Vas......:)

Dakle pitanja:

1.Da li dokumenta treba prevoditi? Molim Vas pazljivo mi odgovorite jer cu Vas poslusati :)
2.Treba li ili ne (posto sam opet kazem dosta citao) da se nosi izvestaj iz banke o stanju racuna odnosno koliko imas ustedjevine i te fore? (znam da ne pise u potrebnim dokumentima ali negde sam opet citao nesto pa zato pitam)
3.Uskoro cu se vencati sa svojom devojkom sa kojom sam u vezi vec 3 godine( pre popunjavanja ds260) ....naravno moje izvlacenje je pozurilo stvari...Pitanje je: posto ona zadrzava svoje prezime zbog pasosa i osalih papira, logicno ostace joj adresa iz pasosa stara....citao sam da to nije problem ali eto da potvrdi neko ko zna.
4.Ako je neko bio u situaciji slicnoj mojoj skoro npr prosle godine neka mi se javi putem pp da ne smaramo ljude ovde ali mi treba iskreno neka informacija jos...:)
5.Sto se tice dokazivanja veze odnosno braka(pretpostavljam da ce ga biti a mozda i ne ko zna) treba li nesto specijalno da nosimo osim izvoda iz knjige vencanih i slika kojima cemo dokazati istinitost veze?

Eto znam da mnogo trazim a nisam Vam nista korisno dao ali ako ima neko ko je ovo prosao ili zna neka odgovori pa ko zna mozda jednog dana ova moja pitanja i Vasi odgovori pomognu jos nekome....

Hvala unapred puno.....

Tomislav1970 29.05.2015 00:44

Citat:

Prvobitno poslao korisnik grabovac84 (Poruka 54984)
Oprostite ako sam malo otisao sa teme ali pitao bih ukoliko neko zna pouzdano da vise ne citam na sto strana odgovore na par mojih pitanja.....Znam da sve ovo iziskuje mnogo truda ljudi koji odgovaraju ali shvatite nas molim Vas......:)

Dakle pitanja:

1.Da li dokumenta treba prevoditi? Molim Vas pazljivo mi odgovorite jer cu Vas poslusati :)
2.Treba li ili ne (posto sam opet kazem dosta citao) da se nosi izvestaj iz banke o stanju racuna odnosno koliko imas ustedjevine i te fore? (znam da ne pise u potrebnim dokumentima ali negde sam opet citao nesto pa zato pitam)
3.Uskoro cu se vencati sa svojom devojkom sa kojom sam u vezi vec 3 godine( pre popunjavanja ds260) ....naravno moje izvlacenje je pozurilo stvari...Pitanje je: posto ona zadrzava svoje prezime zbog pasosa i osalih papira, logicno ostace joj adresa iz pasosa stara....citao sam da to nije problem ali eto da potvrdi neko ko zna.
4.Ako je neko bio u situaciji slicnoj mojoj skoro npr prosle godine neka mi se javi putem pp da ne smaramo ljude ovde ali mi treba iskreno neka informacija jos...:)
5.Sto se tice dokazivanja veze odnosno braka(pretpostavljam da ce ga biti a mozda i ne ko zna) treba li nesto specijalno da nosimo osim izvoda iz knjige vencanih i slika kojima cemo dokazati istinitost veze?

Eto znam da mnogo trazim a nisam Vam nista korisno dao ali ako ima neko ko je ovo prosao ili zna neka odgovori pa ko zna mozda jednog dana ova moja pitanja i Vasi odgovori pomognu jos nekome....

Hvala unapred puno.....

Da bi ti netko odgovorio morao je da procita ne stotine strana, vec hiljade.
Ovdje ljudi pomazu jedni drugima, izmedju ostalog i tako sto prenose i ono sto su procitali. Kako ces ti da pomognes drugima?
Skoro svi odgovori se nalaze na forumu i ponovljeni su vise nego jednom:

1. Ne
2. Ne
3. Da
4. N/A
5. Ako slike nisu dovoljne mozes da ponudis i ostale dokaze vase veze prije izvlacenja kojima dokazujes da brak nije zakljucen samo radi iseljenja, koje god da imas: pasose sa istim pecatima, rezervacije hotela sa vasim imenima, itd .

SRBghost 29.05.2015 08:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SEEUSAIC (Poruka 54971)
Zasto? Certificate i Transcript nisu iste stvari, kakav se Certificate dobija pri zavrsetku prve tri godine srednje skole?

Sup.Mod.

Pa, ako sam dobro shvatio, treba mu otkljucavanje jer je jednu srednju (cetvorogodisnju) zavrsio u kontinuitetu. Tu mu treba samo highschool diploma, bez nekih certifikata, a za drugu moze da stavi certifikat, a i ne mora...

Sale2322 29.05.2015 11:21

KCC je centar koji samo obradjuje DS-260 i ostale obrasce, oni nemaju mogucnost da nekoga diskvalifikuju, ne odlucuju o tome, njihov jedini zadatak je da obrade obrasce i da ih proslede nadleznim ambasadama.

Ja sam 2 puta otkljucavao DS-260, menjao sam svaku sitnicu, takodje sam se ozenio mesec dana pred intervju i sve je proslo super. Samo ako ste iskreni, sve se na intervjuu objasni, nema potrebe da se opterecujete sa DS-om.

kdragan77 01.06.2015 13:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik SRBghost (Poruka 54965)

Ako je 4 god vanredno zavrsena poslije 3 godine zbog rata,teske situacije itd. U pitanju je ista skola. Sa Tim svjedocanstvima i diplomom upisao fakultet koji jos nisam zavrsio. Da ce ista priznati, trebam kesirati 1000 evra za nas dvoje a nije mi do bacanja love. Kontaktirao ambasadu u Sarajevo poslali linkove , poslao email u ambasadu u Bg odgovorili da treba 4 godisnja srednja redovna. Ne znam sta da radim, citao sam sve na forumu , neko kaze u vrijeme podnosenja prijave imati ekvivalent USA 12 godina skole I bitno je da zavrsene prije podnosenja prijave na GC a opet drugi pisu kontinuitet 12 godina skolovanja. Iskustva o odbijenim clanovimasve u trecem licu, tamo neko odbijen , culi , neko rekao it'd. Ako neko moze da odgovori za ovu moju situaciju sto me muci, spreman sam I na rizik ,interesuje me koliko posto sanse imam( znam da cu tri plate dati ako budem odbijen Ali sta se moze) . Vidim svi prolaze, nisam valjda toliki baksuz , sitan broj CN 3*** a takva situacija. Hvala

SRBghost 01.06.2015 14:37

Situacija je prilicno jednostavna - moras imati ekvivalent US skolovanju od 12 godina (cetvorogodisnja srednja) u kontinuitetu. To je minimum obrazovanja. Ne priznaje se vanredno zavrsena cetvrta godina. E, sada, ti mozes probati da ides u ambasadu, ali ako/kada se potvrdi da si slagao u prijavi, Ameriku od tada gledas samo na Discovery-ju.

johnywalker 01.06.2015 20:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kdragan77 (Poruka 55020)
Ako je 4 god vanredno zavrsena poslije 3 godine zbog rata,teske situacije itd. U pitanju je ista skola. Sa Tim svjedocanstvima i diplomom upisao fakultet koji jos nisam zavrsio. Da ce ista priznati, trebam kesirati 1000 evra za nas dvoje a nije mi do bacanja love. Kontaktirao ambasadu u Sarajevo poslali linkove , poslao email u ambasadu u Bg odgovorili da treba 4 godisnja srednja redovna. Ne znam sta da radim, citao sam sve na forumu , neko kaze u vrijeme podnosenja prijave imati ekvivalent USA 12 godina skole I bitno je da zavrsene prije podnosenja prijave na GC a opet drugi pisu kontinuitet 12 godina skolovanja. Iskustva o odbijenim clanovimasve u trecem licu, tamo neko odbijen , culi , neko rekao it'd. Ako neko moze da odgovori za ovu moju situaciju sto me muci, spreman sam I na rizik ,interesuje me koliko posto sanse imam( znam da cu tri plate dati ako budem odbijen Ali sta se moze) . Vidim svi prolaze, nisam valjda toliki baksuz , sitan broj CN 3*** a takva situacija. Hvala

pa ne preostaje ti ništa drugo nego da odeš u ambasadu i vidiš kako će se završiti. Postoje šanse da zbog rata mogneš da se provučeš jer je opravdana situacija. Ovdje ti svi mogu samo nagađati da li bi te odbili ili ne. Ako odustaneš i ne odeš, postoji velika vjerovatnoća da ćete cijeli život kopkati da li bi mi odobrili ili ne. U prilog bi moglo ići i to što si na fakultetu. Ja na tvom mjestu bih žrtvovao pare i otišao na intervju.

nenaLA 10.06.2015 21:06

Dokumenta

Cao drugari. Da li mi neko moze reci koja sve dokumenta treba prevesti na Engleski i gdje to odraditi da bi to oni priznal u ambasadi? P.S moj CN 7***

SRBghost 10.06.2015 22:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik nenaLA (Poruka 55218)
Cao drugari. Da li mi neko moze reci koja sve dokumenta treba prevesti na Engleski i gdje to odraditi da bi to oni priznal u ambasadi? P.S moj CN 7***

Ne prevodis aaaaaapsolutno nista. Ako ides na intervju u ambasadi u drzavi u kojoj zivis i u kojoj si zavrsio/la skolu, to je to. Nosis originale i po OBICNU I neoverenu fotokopiju.

nidal 13.06.2015 10:03

Na sajtu http://travel.state.gov među dokumentima koje treba spremiti za intervju stoji da za one koji su bili u braku treba dokaz da su se razveli. Gde se dobija to uverenje-dokaz o poništenju braka. Stari dokument je .......negde.
Nisam uspela da nađem na netu.

B&V 13.06.2015 13:27

Citat:

Prvobitno poslao korisnik nidal (Poruka 55259)
Na sajtu http://travel.state.gov među dokumentima koje treba spremiti za intervju stoji da za one koji su bili u braku treba dokaz da su se razveli. Gde se dobija to uverenje-dokaz o poništenju braka. Stari dokument je .......negde.
Nisam uspela da nađem na netu.

U sudu gde se brak razveo :) moraju da imaju neku kopiju u suprotnom jos si u braku :)

Nik524 03.07.2015 08:36

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tikica (Poruka 54923)
Hvala puno na informacijama. Ispravljeno i dopunjeno. :==D:

zdravo svima na forumu i cestitke za sve dobitnike na DV2016. Bravo tikice za tvoj trud pa mozes onda i mene da utefteris u tvoj spisak , CN 16xxx....MKD .
Samo sam hteo da pitam ,posto smo vec poslali DS-260 form dali treba da dobijemo neku potvrdu is KCC da su dobili formular ?
pozdrav is skoplja

grabovac84 03.07.2015 10:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Nik524 (Poruka 55498)
zdravo svima na forumu i cestitke za sve dobitnike na DV2016. Bravo tikice za tvoj trud pa mozes onda i mene da utefteris u tvoj spisak , CN 16xxx....MKD .
Samo sam hteo da pitam ,posto smo vec poslali DS-260 form dali treba da dobijemo neku potvrdu is KCC da su dobili formular ?
pozdrav is skoplja

Ne dobija se nikakva potvrda samo ti na toj zadnjoj stranici pise da je tvoj formular poslat.....i pise ti kada udjes u ds260 da ti je aplikacija Completed.To je to....

Tikica 05.07.2015 23:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Nik524 (Poruka 55498)
Bravo tikice za tvoj trud pa mozes onda i mene da utefteris u tvoj spisak , CN 16xxx....MKD .
pozdrav is skoplja

:grin: Upisano!
Bogami sve nas je više. Ako nisam nekog izostavila, 48 nas je za sada. Lepoooo, lepo je to videti. :bravo:

Pozdrav za Skoplje

SanjaM 06.07.2015 13:56

Cao narode! Evo i ja se prikljucujem srecnim dobitnicima, Tikice- CN 19xxx, poslali smo dv 02.07. (SRB)! Pozzz

markoss 07.07.2015 10:44

jel zna neko od muskih ko je sluzio vojsku, pise na sajtu za pripremu dokumenata ako je sluzen vojni rok da je potrebna i potvrda, pa me zanima jel se to vadi u vojnom odseku ili sta vec?
ja sam napisao u ds260 da sam sluzio vojsku

SRBghost 07.07.2015 15:18

Vojni odsek i trazis potvrdu o regulisanju vojne obaveze. Traje dan-dva (barem je u NS) tako trajalo.

Stromae 07.07.2015 15:22

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 55573)
jel zna neko od muskih ko je sluzio vojsku, pise na sajtu za pripremu dokumenata ako je sluzen vojni rok da je potrebna i potvrda, pa me zanima jel se to vadi u vojnom odseku ili sta vec?
ja sam napisao u ds260 da sam sluzio vojsku

Cao Markoss, ne znam da li ti mozda znaci ali na sajtu travel.state.gov stoji informacija da nema validnog dokumenta... valjda vojnu knjizicu ne prihvataju kao dokument. svakako treba proveriti i temu ovde na forumu koja govori o sluzenju vojnog roka. Svakako evo linka na sajtu gde stoje specificnosti za Srbiju http://travel.state.gov/content/visa...litaryrecord-4 . Pozdrav!

Stromae 07.07.2015 22:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Stromae (Poruka 55577)
Cao Markoss, ne znam da li ti mozda znaci ali na sajtu travel.state.gov stoji informacija da nema validnog dokumenta... valjda vojnu knjizicu ne prihvataju kao dokument. svakako treba proveriti i temu ovde na forumu koja govori o sluzenju vojnog roka. Svakako evo linka na sajtu gde stoje specificnosti za Srbiju http://travel.state.gov/content/visa...litaryrecord-4 . Pozdrav!

Sad videh sta je srbghost napisao... Ja sam pronasao ovaj deo na sajtu u okviru dokumenata:
"Persons who have served in the military forces of any country must obtain a copy of their military record. Submit documentation to the U.S. Embassy or Consulate at your interview.

Note: Military records from certain countries are unavailable. More specific information is available online on our Reciprocity by Country webpage." a na osnovu toga okacio savet.
Verovatno sam ja pogresno shvatio a jel su vam trazili potvrdu na intervjuu ili mi ne pricamo o Srb... Sorry na zabuni i hvala na pomoci.:blink:

IgorMAD 08.07.2015 02:09

Ja nisam cuo da su bilo kome trazili tu potvrdu, ali nikad se ne zna, ja bi' to pripremio za svaki slucaj.

margos13 08.07.2015 09:46

Ja sam služio vojsku u Srbiji i imao sam intervju u maju ove godine (u Beogradu).
Ja sam odneo original potvrdu iz vojnog odseka da sam služio vojsku sa datumima od kad do kad sam je služio. Potvrdu iz voj.odseka sam dobio istog dana kada sam je tražio, i to u roku od 10 min (voj.odsek opštine Palilula, Beograd) i ne košta ništa.

Na intervjuu u ambasadi u Beogradu su videli ovu potvrdu i odmah su mi je vratili uz reči da to nije potrebno (iako sam služio vojsku)- ja sam bar tako to razumeo.

U svakom slučaju ova potvrda ne košta ništa, i možda nije loše da se ovaj dokument pribavi (ako si služio vojsku), za svaki slučaj.

markoss 08.07.2015 12:07

ok ja sam napisao u aplikaciji da sam sluzio pa cu im dati potvrdu ali me sad nesto drugo zanima..
ja sam zavrsio srednju trogodisnju i visu poslovnu, sad znam da po US pravilima mora srednja cetvorogod ali na sajtu pise ovo

The Diversity Immigrant Visa (DV) Program requires the principal DV applicant to have a high school education, or its equivalent, or two years of qualifying work experience as defined under provisions of U.S. law.

znaci srednje obrazovanje ILI radno iskustvo od minimum dve godine u nekoj bransi, pa sad ima tamo na sajtu onaj spisak po kategorijama koji ja sa mojim radnim iskustvom ispunjavam.

zanima me ovo oko skole da li ce mi praviti problem, ja bi iskreno samo doneo diplomu visoke poslovne.

SRBghost 08.07.2015 16:43

Ponesi ti i jednu i drugu diplomu. Koliko sam do sada shvatio, sa poslom to malonteze ide, a ti svakako imas veci nivo znanja od minimalnog, tako da se ja ne bih plasio intervjua.

margos13 09.07.2015 05:57

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 55593)
ok ja sam napisao u aplikaciji da sam sluzio pa cu im dati potvrdu ali me sad nesto drugo zanima..
ja sam zavrsio srednju trogodisnju i visu poslovnu, sad znam da po US pravilima mora srednja cetvorogod ali na sajtu pise ovo

The Diversity Immigrant Visa (DV) Program requires the principal DV applicant to have a high school education, or its equivalent, or two years of qualifying work experience as defined under provisions of U.S. law.

znaci srednje obrazovanje ILI radno iskustvo od minimum dve godine u nekoj bransi, pa sad ima tamo na sajtu onaj spisak po kategorijama koji ja sa mojim radnim iskustvom ispunjavam.

zanima me ovo oko skole da li ce mi praviti problem, ja bi iskreno samo doneo diplomu visoke poslovne.

Markoss, ja bih ti isto preporučio ono što i SRBghost da obavezno poneseš diplomu sa više i svedočanstva i diplomu iz srednje (originale + kopije). Na intervjuu ćeš imati pitanja u vezi školovanja, to je sigurno i to odmah treba da znaš.
Nekada konzuli gledaju samo diplomu sa srednje škole, a ne gledaju diplomu sa fakulteta, nekada gledaju samo diplomu sa fakulteta, a diplomu sa srednje ni ne gledaju (niti je traže). Takođe, nije isključeno da ti konzul traži i diplomu (i svedočanstva) iz srednje i diplomu sa faksa – ovo je moj slučaj.
Postoje svedočanstva raznih ljudi za sva ova 3 slučaja. Meni je na intervju tražena i jedna i druga diploma, i jedno od prvih pitanja konzula bilo je upravo vezano za srednju školu (koju srednju školu sam završio, gde se ona nalazi i da li je ta škola u Beogradu – išao sam u elektroteh.školu Nikola Tesla u BG-u i moguće je da je znao za nju, pa me je proveravao, da li mi je srednja škola trajala 4 godine – da, da li sam išao na faks u Beogradu, itd..).

Po pravilima lutrije (kako sam ih ja razumeo), ti od škole moraš imati 12 godina kontinuiranog školovanja i u najboljem slučaju bilo bi dobro da imaš 4. stepen (što ti nemaš).

E sada, ti imaš više od 12 godina školovanja, tj. 14 godina školovanja (8+3+3), ali tu je mala začkoljica. Da li je tih 14 godina školovanja bilo u kontinuitetu i bez prekida ili ne? Pravilima lutrije zahteva se da imaš minimum 12 godina školovanja u kontinuitetu, odnosno neprekidno školovanje koje ti omogućava da se možeš dalje školovati na univerzitetu, odnosno da se možeš školovati dalje na američkom univerzitetu (koledžu). Nakon naše trogodišnje škole nije moguće upisati američki koledž (ni kod nas se III stepenom ne možeš upisati na fakultet, bar ne direktno nakon srednje).

Ipak, kod nas je nakon trogodišnje škole moguće upisati višu školu (sada se nazivaju visoke škole strukovnih studija), a sa više škole, studiranje se može nastaviti na fakultetu (ili slično – ne znam kako idu ova nova Bolonjska studiranja)
Ti nisi napisao da li si pravio pauzu između srednje i više?

Koji je tvoj slučaj (od ova dva):

• Odmah nakon završetka trogodišnje srednje škole upisao si višu poslovnu. U ovom slučaju, ti imaš 14 godina školovanja (8+3+3=14), i to u kontinuitetu, što je više od 12 godina, tj. više od zahtevanog minimuma.U ovom slučaju, ne bi trebalo da imaš problema (to je moje mišljenje)
  • nakon srednje škole, pravio si pauzu (godinu, dve ili više), pa si odlučio da nastaviš školovanje. U ovom slučaju moguće je da ćeš imati nekih problema, ali ne mora da znači. Problem se može javiti što nemaš 12 godina kontinuiranog školovanja koje ti omogućava da možeš upisati fakultet, tj. college (imaš 14 godina školovanja, ali školovanje nije u kontinuitetu). U zavisnosti od toga kako konzul tumači pravila lutrije (ovo tumačenje je subjektivno), možeš imati problema ali i ne moraš. Po meni, ovo ne bi trebalo da je problem (da li je bilo prekida ili ne, to je nebitno. Bitan je rezultat, a to je 14 godina školovanja), ali ja nisam koji to treba da prosuđuje.
U ovom drugom slučaju, ne bi bilo loše da spremiš dokumenta kojima mođeš potkrepiti da imaš dve godine iskustva u relevantnim zanimanjima i na relevantnim pozicijama.
Ti na intervjuu, svakako dostavi samo diplomu sa više (a diplomu iz srednje ponesi, ali je nemoj predavati ako ti je ne traže). Ako ti traže diplomu iz srednje, ti je onda predaj, pa objašnjavaj dalje, itd…. Ako prihvate da si zadovoljio uslov preko školovanja, onda dokumenta o radnom iskustvu nemoj predavati, ni pokazivati.

Dokumenta o rad.iskustvu predaj samo na kraju, i to ti je poslednja opcija (to uradi ako konzul bude tvrdio da ne zadovoljavaš uslov vezano za školovanje). Radno iskustvo se najteže dokazuje i tu je presudno subjektivno mišljenje konzula (tj. treba da ga ubediš pričom i dokumentima da si stvarno radio na visokim pozicijama i da poseduješ visokostručna znanja).

markoss 09.07.2015 10:21

znaci sve mi zavisi od raspolozenja konzula?
ja sam posle srednje pravio pauzu par godina i nastavio sa visom sto znaci da imam sad onaj rizicniji scenario :smrc:

jel i supruga isto treba diplomu srednje i vise da nosi na intervju?

SRBghost 09.07.2015 12:59

Neka ponese i ona obe, mada je njima samo bitan nosilac aplikacije. Moje papire skoro da niko nije ni gledao...

markoss 09.07.2015 13:46

a cekaj jel ja mogu da stavim nju kao nosilac aplikacije iako sam ja dobitnik?

mikiSA 09.07.2015 14:14

markoss, ne mozes staviti nju kao nosioca aplikacije, ti si dobitnik, ona je pratioc.

Tomislav1970 09.07.2015 14:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 55612)
a cekaj jel ja mogu da stavim nju kao nosilac aplikacije iako sam ja dobitnik?

Ukratko: ne
Malo opsirnije: ne, ti si izvucen i ti si nosilac aplikacije. Nema zamjene.

Ako si izvucen, onda idi sa onim sto imas. Vise nema razmisljana sta i kako. To je sto je. Pripremi dokumenta i idi. Ne mozes ni na sta da utices, niti mozes nesto da promjenis tako da nemoj da trosis energiju na to

miroslavj 15.07.2015 11:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 55609)
znaci sve mi zavisi od raspolozenja konzula?
ja sam posle srednje pravio pauzu par godina i nastavio sa visom sto znaci da imam sad onaj rizicniji scenario :smrc:

jel i supruga isto treba diplomu srednje i vise da nosi na intervju?

https://www.mixcloud.com/djurosvilar...beth-gracon-1/

margos13 15.07.2015 19:14

Citat:

Prvobitno poslao korisnik markoss (Poruka 55719)
sta je bre ovo mixcloud?

ko salje datum intervjua, kentaki ili ambasada, i kada obicno posalju, ja sam dv260 poslao popunjen pre dve nedelje?

Datume intervjua za sve USA ambasade i konzulate u celome svetu zakazuje KCC (Kentucky Consular Centar). Ambasade ne zakazuju intervjue, one samo sprovode odluke KCC-a.

Obavštenje o intervjuu dobićeš na mail i to 1,5-2 meseca pre intervjua. Mail ćeš dobiti od KCC-a u zavisnosti od tvog CN-a (case number). Što ti je manji CN, to ćeš ići ranijeg meseca na intervju, odnosno ranijeg meseca ćeš dobiti mail.
Ti sada treba da pratiš visa bulletin-e i oni izlaze između 10.-15. u mesecu, i u svakom visa bulletin-u naznačeni su cut off brojevi za 2 meseca unapred. Ukoliko je tvoj CN ispod cut off-a broja koji je naznačen u visa bulletin-u, onda treba da očekuješ mail, a mail dobijaš oko dve nedelje nakon izlaska visa bulletin-a.

Između 10-15 avgusta treba da izađe visa bulletin za septembar 2015., a u njemu će biti najavljeni i prvi cut off brojevi za DV 2016 i to za oktobar 2015. Drugum rečima, najkasnije do 15. avgusta izaćiće visa bulletin i ako tvoj CN bude manji od oktobarskog cut off-a za EU region, onda ćeš znati da će ti intervju biti u oktobru 2015., i čekaš da ti stigne mail sa obaveštenjem o tačnom datumu, mestu i vremenu intervju (taj mail će biti poslat između 20-25. avgusta). Ako tvoj CN bude veći od oktobarskog cut off-a, onda čekaš sledeći visa bulletin koji će izaći između 10-15. septembra, a u njemu će biti najavljeni cut off brojevi za novembar, itd.... Intervju ćeš imati onog meseca kada je tvoj CN manji od cut off-a za taj mesec i to važi samo u slučaju ako si poslao DS 260 i ako je KCC obradio tvoj DS 260. Može se desiti da si poslao DS 260, a da KCC nije obradio tvoj DS 260, pa da nemaš intervju u mesecu u kojem je tvoj CN manji od cut off-a, a to naročito važi za ljude koji imaju mali CN, a DS 260 su poslali kasno. U toku DV 2015, KCC-u je trebalo 1-5 meseci da obrade kasno poslate obrasce DS 260, ali pretpostavljam da će obrada DS 260 obrazaca biti mnogo brža u DV 2016.
U tvom slučaju, pretpostavljam da će DS 260 obrazac biti obrađen na vreme (poslao si ga pre dve nedelje) i to ne bi trebalo da ima uticaja i da uzrokuje odlaganje tvog intervjua (naročito ako ti intervju nije u oktobru).

Niko ti ne može tačno reći kada ćeš dobiti mail i kada ćeš ići na intervju, ali možeš pogledati cut off brojeve po mesecima u prethodnim godinama (DV 2015, DV 2014, itd...) i na osnovu toga možeš okvirno prevideti kog meseca ćeš ići na intervju.

margos13 15.07.2015 19:39

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kuki (Poruka 55728)
Na svedocanstvu za 4-ti za razliku od ostalih gde hemijskom pise "cetvrti" ovde pise "vanredno cetvrti" kao i na diplomi, izuzev toga, samo svedocanstvo i diploma su isti kao i svima ostalima sto su...diplomski je odbranjen na dan kada su ga branili sledeci redovni maturanti... tj godinu dana nakon moje generacije...

Pa ako me bas ne pitaju, slazem se da ne bih morao da im bas na to skrecem paznju...

Da, zavrsio sam visu ili visoku (kako god) a pre visoke, studirao fakultet koji nisam zavrsio... tj. digao ruke...

Kuki, pa onda je moguće da će da te pitaju u vezi srednje i zašto si je završavao vanredno ili sl. Ako te to budu pitali, ti im u tom slučaju daj iskreni odgovor, ali obavezno naglasi da si završio i višu. Važno je da si završio višu, i tu ne bi trebalo da imaš problema. Taj faks koji si napustio, nemoj ni pominjati.

Mrs.Ryan 15.07.2015 21:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik margos13 (Poruka 55729)
Datume intervjua za sve USA ambasade i konzulate u celome svetu zakazuje KCC (Kentucky Consular Centar). Ambasade ne zakazuju intervjue, one samo sprovode odluke KCC-a.

Obavštenje o intervjuu dobićeš na mail i to 1,5-2 meseca pre intervjua. Mail ćeš dobiti od KCC-a u zavisnosti od tvog CN-a (case number). Što ti je manji CN, to ćeš ići ranijeg meseca na intervju, odnosno ranijeg meseca ćeš dobiti mail.
Ti sada treba da pratiš visa bulletin-e i oni izlaze između 10.-15. u mesecu, i u svakom visa bulletin-u naznačeni su cut off brojevi za 2 meseca unapred. Ukoliko je tvoj CN ispod cut off-a broja koji je naznačen u visa bulletin-u, onda treba da očekuješ mail, a mail dobijaš oko dve nedelje nakon izlaska visa bulletin-a.

Između 10-15 avgusta treba da izađe visa bulletin za septembar 2015., a u njemu će biti najavljeni i prvi cut off brojevi za DV 2016 i to za oktobar 2015. Drugum rečima, najkasnije do 15. avgusta izaćiće visa bulletin i ako tvoj CN bude manji od oktobarskog cut off-a za EU region, onda ćeš znati da će ti intervju biti u oktobru 2015., i čekaš da ti stigne mail sa obaveštenjem o tačnom datumu, mestu i vremenu intervju (taj mail će biti poslat između 20-25. avgusta). Ako tvoj CN bude veći od oktobarskog cut off-a, onda čekaš sledeći visa bulletin koji će izaći između 10-15. septembra, a u njemu će biti najavljeni cut off brojevi za novembar, itd.... Intervju ćeš imati onog meseca kada je tvoj CN manji od cut off-a za taj mesec i to važi samo u slučaju ako si poslao DS 260 i ako je KCC obradio tvoj DS 260. Može se desiti da si poslao DS 260, a da KCC nije obradio tvoj DS 260, pa da nemaš intervju u mesecu u kojem je tvoj CN manji od cut off-a, a to naročito važi za ljude koji imaju mali CN, a DS 260 su poslali kasno. U toku DV 2015, KCC-u je trebalo 1-5 meseci da obrade kasno poslate obrasce DS 260, ali pretpostavljam da će obrada DS 260 obrazaca biti mnogo brža u DV 2016.
U tvom slučaju, pretpostavljam da će DS 260 obrazac biti obrađen na vreme (poslao si ga pre dve nedelje) i to ne bi trebalo da ima uticaja i da uzrokuje odlaganje tvog intervjua (naročito ako ti intervju nije u oktobru).

Niko ti ne može tačno reći kada ćeš dobiti mail i kada ćeš ići na intervju, ali možeš pogledati cut off brojeve po mesecima u prethodnim godinama (DV 2015, DV 2014, itd...) i na osnovu toga možeš okvirno prevideti kog meseca ćeš ići na intervju.

Da li se slanje DS-260 u julu smatra kasnim ako je u pitanju jako mali broj?
Ja sam poslala pre nekoliko dana a broj je 1xxx.

margos13 16.07.2015 01:54

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Mrs.Ryan (Poruka 55733)
Da li se slanje DS-260 u julu smatra kasnim ako je u pitanju jako mali broj?
Ja sam poslala pre nekoliko dana a broj je 1xxx.

Pa, to ne znam. Koliko sam video obradu DS 260 obrazaca su znatno ubrzali u poslednje vreme, i mislim da ćeš ti dobiti mail da ti je intervju u oktobru. Ipak, može se desiti da tvoj DS 260 ne bude obrađen na vreme za oktobarski intervju (ali ne verujem da će se to desiti), a ako se to i desi, intervju će ti biti zakazan za novembar.

Nakon što izađe sledeći visa bulletin, ti možeš da kontaktiraš KCC i da ih pitaš da li je tvoj DS 260 obrađen ili ne. Mada, ne moraš ni da ih kontaktiraš, već samo sačekaj da se u avgustu pošalju mailovi za intervju, pa ako dobiješ mail, intervju ćeš imati u oktobru, a u suprotnom u novembru (logično).

U svakom slučaju, bez brige. Budi srećna što imaš mali CN, i što ćeš među prvima završiti intervju u DV 2016 (bilo to u oktobru ili novembru). Mnogi bi voleli da su na tvom mestu.

Najgore što ti se može desiti je da ti intervju bude u novembru, a ne u oktobru.

kuki 16.07.2015 02:26

Citat:

Prvobitno poslao korisnik margos13 (Poruka 55730)
Kuki, pa onda je moguće da će da te pitaju u vezi srednje i zašto si je završavao vanredno ili sl. Ako te to budu pitali, ti im u tom slučaju daj iskreni odgovor, ali obavezno naglasi da si završio i višu. Važno je da si završio višu, i tu ne bi trebalo da imaš problema. Taj faks koji si napustio, nemoj ni pominjati.

Pa da, i mislim da ako me pitaju objasnim zbog cega sam vanredno zavrsio cetvrti razred gimnazije... razlog je mozda malo neubedljiv, ali cu im ga ispricati... i pored toga, za gimnaziju sam stavio Academic, jer iako je zavrsen vanredno cetvrti razred, to je ipak cetvorogodisnja srednja skola, pa mislim da ni po kojoj logici se ne moze reci Vocational (za course of study)...

Visoku sam zavrsio kao redovan student za 3 godine.

http://photos.state.gov/libraries/se...s%20bezFAQ.pdf

na prethodnom linku pise da je uslov dvanaestogodisnje redovno skolovanje (osnovna + srednja skola)... tj ne pise nigde III stepen + visa ili fakultet...

dok na ovom https://www.mixcloud.com/djurosvilar...beth-gracon-1/
kazu da je uslov srednja cetvorogodisnja (ne kazu redovno zavrsena) ili srednja trogodisnja + visa skola ili fakultet (ne kazu da studije moraju odmah posle srednje da su upisane)...

Pa kako to protumaciti... da nisam jos nesto zavrsio posle moje srednje, svakako bih bio nesmireniji nego ovako sto sam...

kuki 16.07.2015 09:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik kuki (Poruka 55735)
Pa da, i mislim da ako me pitaju objasnim zbog cega sam vanredno zavrsio cetvrti razred gimnazije... razlog je mozda malo neubedljiv, ali cu im ga ispricati... i pored toga, za gimnaziju sam stavio Academic, jer iako je zavrsen vanredno cetvrti razred, to je ipak cetvorogodisnja srednja skola, pa mislim da ni po kojoj logici se ne moze reci Vocational (za course of study)...

Visoku sam zavrsio kao redovan student za 3 godine.

http://photos.state.gov/libraries/se...s%20bezFAQ.pdf

na prethodnom linku pise da je uslov dvanaestogodisnje redovno skolovanje (osnovna + srednja skola)... tj ne pise nigde III stepen + visa ili fakultet...

dok na ovom https://www.mixcloud.com/djurosvilar...beth-gracon-1/
kazu da je uslov srednja cetvorogodisnja (ne kazu redovno zavrsena) ili srednja trogodisnja + visa skola ili fakultet (ne kazu da studije moraju odmah posle srednje da su upisane)...

Pa kako to protumaciti... da nisam jos nesto zavrsio posle moje srednje, svakako bih bio nesmireniji nego ovako sto sam...

https://www.mixcloud.com/djurosvilar...beth-gracon-1/

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 07:21.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.