ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Vozačka dozvola - Driver's License (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=29)

Lucky 03.07.2009 15:15

To nije tacno, mozes da vozis sa medjunarodnom dozvolom 6 meseci. Ne verujem da mozes da polazes u USA ambasadi (bas ce oni da se cimaju oko toga).

zoran80 03.07.2009 15:23

Ma to je već nerealno da oni po ambasadama organizuju polaganja. Smiješno!
Fino poneseš međunarodnu dozvolu za početak i to je to.
Koliko ljudi uopšte uzimaju obuke i instruktore ili recimo koliko odlažu polaganje zbog prelaska na vožnju sa automatikom.
Većina ljudi koja stigne tamo nije nikada ni vozila automatik?!

wrath:of:the:lich:king 03.07.2009 16:29

Pa automatik moze da bude samo laksi! Niko ovde ne uzima instruktore jer obicno roditelji uce decu da voze, postave one cunjeve i ajmo napred-nazad...
Testovi su smesni, dovoljno je jednom procitati tu knjizicu, sva pitanja su iz nje, samo treba malo razmisljati jer nekad budu cudno postavljena..
Da se razumemo ja nisam jos polagala voznju (testove jesam) jer sam katastrofa nesigurna (nisam ni u Srbiji vozila), a ucitelj mi je mnogo nervozan tip, kad mi kaze ajde ti vozis- najezim se!

zoran80 03.07.2009 16:47

Citat:

Prvobitno poslao korisnik wrath:of:the:lich:king (Poruka 10897)
Pa automatik moze da bude samo laksi! Niko ovde ne uzima instruktore jer obicno roditelji uce decu da voze, postave one cunjeve i ajmo napred-nazad...

Nisam ja ni rekao da je automatik teži. Pretpostavljam da je lakše. Mislio sam nije lako prihvatiti sve ta promjene automatik, nova pravila, novi putevi...
Ne razumijem te to "niko ovde ne uzima instruktore obično roditelji uče decu da voze"? Šta sa odraslima koji dolaze a nisu nikad vozili automatik?
Kaži mi da li je zakonom obavezna obuka, koliko traje...?

moni 03.07.2009 17:38

Obuka je samo za decu do 18 godina. Tada treba voditi evidenciju kada i koliko casova je dete vozilo, ko ga je obucavao.Posle 18 -te ti ne treba dokaz.Polazes testove, onda voznju, dobijes privremenu dozvolu. Original stize postom.

petar.world 03.07.2009 17:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Tarzan (Poruka 10891)
A pazi sad pitanje: da li mozes da polazes za americku vozacku dozvolu negde u srbiji (recimo u USA ambasadi)? Jer ako ides preko bare i uzmes rent-a-car, dobro bi ti dosla amerska dozvola, jer koliko se secam, oni nasu ni medjunarodnu ne priznaju.:wtf:

ja ne vjerujem da u Americi postoji nesto tipa federalna vozacka dozvola, vec svaka drzava posebno izdaje svoje zbog razlicitih kriterijuma za njeno dobijanje, a s obzirom da ambasada prestavlja iskljucivo federaciju a ne svaku drzavu posebno ne moze da se dobije vozacka . . .
P.S. bez obzira sto ti dobijas imigrantsku vizu, ti tek postajes permanent resident onog trena kad predjes granicu Amerike i predas onu zutu kovertu na imigracionom salteru, a vozacke mogu da dobijaju samo drzavljani i oni koji imaju GC . . .

landlord 04.07.2009 05:39

petar, nije neophodan green card da bi polagao vozacki. Dovoljan je samo SSN.
Jer dosta djevojaka koje dodju ovde, nemaju green card vec samo SSN i polazu vozacki.

Nemojte se uopste brinuti oko polaganja testova, jer je zaista dovoljno da procitate knjizicu. Svaka drzava ima svoje testove i vi kada polozite u jednoj drzavi i predjete u drugu da zivite u toj drugoj drzavi cete opet morati polagati ili testove ili voznju ili oboje (ovo zavisi od drzave u koju predjete da zivite).
Na testovima imate 25 pitanja i ako odgovorite na 20 pitanja tacno test se zavrsava. Ja sam imao 21 pitanje, na 20 sam tacno odgovorio i imao jedan pogresan. Nakon 20 tacnih odgovora test se zavrsio. I napisali su da sam polozio sa 95% tacnosti. Iako na 4 pitanja nisam ni odgovarao.

Sto se tice automatika, i ovih puteva, znakova i sl. ko je vozio u ex-yu ovo ce mu biti zaista presmijesno. Bukvalno je sve oznaceno i sve pise. Meni su na automatiku pokazali samo kako se mijenjaju brzine, ono izmedju P-parking, R-rikverc i D- drive iliti vozi.. i to je bilo to. Nemojte se oko toga sekirati. Ja sam samo pokrenuo pricu oko toga koji su vam dokazi neophodni da dokazete da zivite u toj drzavi.. i da je dobro da imate nekoga ko ce potvrditi da zivite kod njega. Bilo bi super da ta osoba zivi na adresi na koju primite SSN.

P.S. Danas smo se uselili u svoj apartman. Sutra za praznik putujemo do Seattlea. Sretne praznike zelim svima..

lenhi 04.07.2009 09:10

Nije mi jasno ako tvrdite da ne treba nikakva obuka ili slicno i nema instruktora,auto skole, ko vam onda pokazuje koriscenje automatskog menjaca?
Pa treba i probati voziti taj automatik a ne samo odmah na polaganje! Nemojte mi reci da ste svi tamo stigli i odmah bogom dobili znanje upravljanja automatskim menjacem!

Sloba_Kg 04.07.2009 13:33

Citat:

Prvobitno poslao korisnik petar.world (Poruka 10902)
vozacke mogu da dobijaju samo drzavljani i oni koji imaju GC . . .

Mozes polagati i ako imas bilo koju vizu, ali u tom slucaju ti daju dozvolu do isteka vize (npr.studentska -radna)...

Lucky 04.07.2009 14:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lenhi (Poruka 10909)
Nije mi jasno ako tvrdite da ne treba nikakva obuka ili slicno i nema instruktora,auto skole, ko vam onda pokazuje koriscenje automatskog menjaca?
Pa treba i probati voziti taj automatik a ne samo odmah na polaganje! Nemojte mi reci da ste svi tamo stigli i odmah bogom dobili znanje upravljanja automatskim menjacem!

Ako vec dolazis u USA doci ces kod nekoga za pocetak, jel tako?
E pa taj neko ce najverovatnije imati auto sa automatskim menjacem.
On ce ti pokazati kako da ga postavis u polozaj D (drive) i pritisnes gas svojom desnom nogom i vozis, kad hoces da stanes ubacis menjac u P(parking).

To ti je cela mudrost. Verovali ili ne savlada se za 10ak minuta.

stizeljeto 04.07.2009 15:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Lucky (Poruka 10913)
Ako vec dolazis u USA doci ces kod nekoga za pocetak, jel tako?
E pa taj neko ce najverovatnije imati auto sa automatskim menjacem.
On ce ti pokazati kako da ga postavis u polozaj D (drive) i pritisnes gas svojom desnom nogom i vozis, kad hoces da stanes ubacis menjac u P(parking).

To ti je cela mudrost. Verovali ili ne savlada se za 10ak minuta.

Upravo tako. Toliko je lako. Ko je znao vozit prije automatski svlada u snu. Ceste su fino oznacene, iako neka raskrsca znaju biti ubitacna. svako vece zna imati do 12 smjerova, naravno ima semafora ali toliko im ima da nekad ako raskrsce niej postavljeno ravno nego nekako vijugavo, neznas ni koji je semafor za tebe, koji trebas gledat. Neka takva zeznuta sam morala prvo proucit ili ic nekoliko puta s muzem da ih prokuzim, al jednom kad se nauci to je to.

Ovdje klinci od 15 godina od roditelja uce vozit, tako da stvarno rijetko ko uzima instruktora. Moja frendica koja nikad nije polagala u Hrvatskoj je morala uzet instruktora jer muz nije imao zivaca da ju uci. To je kostalo dosta, a vozila je s instruktorom samo tri puta. To se odma osjetilo na cesti jer nije bas siguran vozac, nema iskustva na cesti i u upravljanju vozilom (mislim da smo mi imali 30 sati voznje sa instruktorom) i malo je nesigurnija za volanom. Mislim da joj instruktor nije previse objasnio u vezi samog auta, sve nesto na brzinu i ona je morala sve to tako na brzinu pohvatati. No nije imala druge, nego da prode takvu obuku.

Testovi su macji kasalj, smjesni naspram onog sto smo mi ucili u Hrvatskoj i sjedili tamo neznam kolko sati priej ispita. U svakom dmv/u se uzme brosura od dvadesetak strana, prociita se onako temeljito za par sati i spreman si za ispit, ukoliko nisi tupav. E onda, brate, sjedi i uci. Voznja je isto lagana. Ja sam znala rutu koju je muz imao dan, dva prije mene pa sam s njim provozala sa svojom student drivers license (koja stize postom par dana nakon polozenog pismenog) tako da kad je doso dan da polazem sa instruktorom, vec sam znala na sto pripaziti na cesti. jako zezaju ako se potpuno ne zaustavljate na stop znaku, sto je nekad smjesno jer ta ulica kojom sam vozila ima sto znakica jer je residential area a nigdje zive duse i onda se zaboravis, stanes al ne dokraja. Nekad je to automatski pad. Bar je meni rekao da ce me pustit ali da inace radi toga ruse. Sve ostalo je bilo ok, iako sam taj auto vozila mozda par puta do tog dana jer smo ga tek kupili.

Isto nije tocno da vozacka koju nosite sa sobom iz svoje zemlje vrijedi sest mjeseci. To se isto mora provjeriti u lokalnom DMV/u. Kod nas vrijedi 30 ili 90 dana, ne sjecam se vise (sigurno sam napisala u nekmo ranije postu kad mi je bilo svjeze), znaci treba provjeriti i probat obavit to cim se dobije SSN jer bez njega nista.

Nas su trazili takoder da imamo dokaz da smo residents Colorada 90 dana ili da smo zaposleni. Mi nismo imali nista od toga i pustili nas. Tako da se treba pitati, mozda puste i bez toga. Ovisi gdje polazete.

wrath:of:the:lich:king 05.07.2009 16:23

Nas nista nisu pitali za adresu, samo nam je trebao SSN. Testovi su imali cini mi se 30 pitanja i dozvola se dobija odmah, slikaju te i sacekas 5 min da je izrade, ne salju nista postom. Dakle, razlikuje se sve od drzave do drzave...

steficacvek 05.07.2009 19:05

U Arizoni je malo drugacije. "Brosura" ima 70 strana i puno opsirnih podataka od detalja kako se bebe voze, do administrativnih podataka koji isto mogu da budu na testu. Isto tako vise ne dijele u mvd-ju brosure, vec moras da ih skines online. Ne znam jos kako je na voznji, mislim da cu tek ove sedmice na polaganje.

dreadnot 06.07.2009 08:34

Hvala na ovim postovima, skinuo sam brosuru i oprobao se na on-line testu, bez pripreme sam uboo 18 od 20... nije lose, ha?

Tarzan 06.07.2009 09:57

Vozacka dozvola

Moj slucaj je bio upravo takav da sam dobio vizu na godinu dana i otisao kod rodjaka. Oni su mi odmah stavili na raspolaganje jedan od njihovih auta i predlozili da polazem za dozvolu, jer ja sam totalno neplanski dosao kod njih i nisam imao medjunarodnu sa sobom. Po njihovom secanju i oni su prvi put (pre xx godina) dosli u USA na turisticku vizu i polagali su. Doduse, tada su bili u drugoj saveznoj drzavi.
Kad sam nastrebao teoriju iz brosure i otisao da polazem, baba za salterom mi je trazila moj ID tj. pasos. Posle konsultacije sa kolegama, rekla mi je da sa B1 i B2 vizom po zakonu ne mogu da polazem.
Postojala je mogucnost da probam u nekoj drugoj drzavi (jer se zakoni razlikuju), ali me je mrzelo... i tako sam ost`o na nasoj. Nije me njihova milicija zaustavljala, tako da sam se nekako provukao.
Mada bi mi, generalno gledano, dobro dosla, jer sam cuo da ti je to glavni ID, i na osnovu nje kasnije dobijas npr. clansku kartu u biblioteci i tako redom...
Ipak, sve ce da saceka GC i SSN.

dreamerns 06.07.2009 16:52

Vidim ja da sam ovde jedinstveni slucaj. Imam dozvolu u srbiji, ali nikada nisam vozio. Moja zena cak ni nema dozvolu....tako da nam je svejedno koji menjac i sta. Nemam roditelje ovde da mi daju malo da vozikam i sl, tako da cemo i zena i ja na casove morati ici. Sada kada sam bio u srbiji sam trebao malo da vozam, ali sam sjebao clanak na nozi jedan dan pre toga....bas mi se ne da da vozim, pa to ti je. Cela ova prica oko polaganja se malo oduzila, a ja imam neki strah sto nijedan od nas dvoje ne ume da vozi. Daleko je lakse kada bar jedan ume da vozi, pa moze da ispravlja onog drugog. Tako da je moj savet svakome ko dolazi vamo...cim dobije prvu kovertu, ako nema....odmah da kupi kola i da voza (pa nek ih proda pre dolaska vamo).

dreamerns 06.07.2009 17:26

Inace, ako imate vozacku i svoja kola, mozete drzati casove voznje za 30$ po satu. Eto jednog zanimanja za nekog ko je stigao, a ne moze da nadje nesto bolje.

dreadnot 07.07.2009 07:40

Da li mi treba neka licenca ili dozvola ili bilo sta zvanicno da bih drzao casove, ili je dovoljno da dam oglas i cekam musterije?

dreamerns 07.07.2009 14:28

Pazi ovako, kada osoba polozi test, onda dobije sertifikat da moze da se vozi sa nekim ko ima preko 5 godina vozackog iskustva (i 25 godina zivota ako se ne varam). Da li ce to biti od osobe tata (u vecini slucajeva), ili neko koga je ovaj nasao preko craiglist i platio mu 30$ totalno je nebitno. Znaci, samo das oglas i picis....jedino treba videti da li zakonski je to sve ok (da ti ne treba neka firma ili sl).

wrath:of:the:lich:king 07.07.2009 15:52

Nesto mi je to cudno, da je tako jednostavno onda bi svi to radili...A to 5 godina vozackog iskustva i 25 godina zivota, je l to vazi samo ako neko uci mladje od 21 il koliko vec?

@Stizeljeto, je l se kod vas polaze poligon? Ili samo u saobracaju? Meni su problem oni cunjevi i rikverc parkiranje izmedju njih, paralelno sa branikom :D (kao i svakoj zeni, je l)

stizeljeto 07.07.2009 16:01

Ja sam se provozala doslovno cesticom usred komsiluka nakon sto sam izasla iz parkinga DMV/a. Kad sam napravila krug vratila sam se na parking DMV i receno mi je da si sama pronadem mjesto i parkiram. Bez cunjeva, bez paralelnog ili rikverc parkiranja.

Zanimljivo je da tu pred nasom zgradom cak pise da se ne smije parkirati u rikverc. (neznam zasto) Do sad mi u prometu nije trebalo nista osim normalnog parkiranja.

Zana 07.07.2009 16:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreadnot (Poruka 10960)
Da li mi treba neka licenca ili dozvola ili bilo sta zvanicno da bih drzao casove, ili je dovoljno da dam oglas i cekam musterije?

Naravno da ti treba certificate. I to kosta.... Koji roditelj bi ti platio da mu ucis dete inace...

dreamerns 07.07.2009 18:32

Cekaj, sada meni nije nista jasno. Ako ti polozis testove, da li mozes da vozis kola uz pratnju? Tj....da li nakon polozenih testova (instruction permit) moras da vozis samo sa nekim ko ima certificate?

Koliko ja vidim na DMV sajtu, ovako pise:

Citat:

12-Month Instruction Permit

Applicants 18 years of age and older will be issued instruction permits for a 12-month period. Applicants have to pay the appropriate fee, pass a vision screening and pass the applicable written test(s). Proper identification documents will be required.

Applicants must follow these requirements when driving:

* Drive while supervised by an adult who has an equal or greater license classification as the permit driver and has held a valid license for at least one year.
Ispravi me ako gresim, ali nigde ne pise da taj adult mora to dzabe da radi, ili da ima neki specijalni sertifikat. Ovo sam skinuo iz zakona za Illinois, mozda je u drugim drzavama drugacije. Kako vidim, cak ni ono pet godina nije tacno....moze vec nakon godinu dana :-)

dreadnot 08.07.2009 08:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 10978)
Naravno da ti treba certificate. I to kosta.... Koji roditelj bi ti platio da mu ucis dete inace...

Hvala na preciznom odgovoru! Sta znam, mozda kad me vide, a ja sav fin, pa se neki roditelj i prevari... :grin:

Zvezda 22.07.2009 17:31

Evo i mojeg iskustva oko dobijanja Vozacke u Clearwateru-FL. Zakazali su mi prvo test bez voznje,posto nije bilo mesta {cekao sam 3 nedelje} a i nisam imao dobijeno ni SSN ni Green Card. Imao sam 20 pitanja "General Rules" i 20 pitanja "Road Signs". Moze se dozvoljeno 5 puta promasiti odgovor sa 6-tim padate. Od kad sam polozio test sluzbenica na salteru mi je rekla da mogu sada polagati "Driving road test" i poslala me da uzmem ponovo broj na recepciji da bi mi zakazali. Ali ovog puta nisam imao srece kao sa predhodnjom sluzbenicom i drugim sluzbenikom od pre 3 nedelje kada su mi rekli da "mogu polagati voznju,ali da ce mi poslati Vozacku" tek kada im pokazem Green Card ILI SSN. Na moja visebrojna ubedjivanja kod starije poslednje sluzbenice jedva sam dobio termin {opet sa cekanjem od 2 nedelje} sa glavoboljom da samo polazem Voznju, Pa kada mi stigne bilo koji Njihov "ID" tada ce mi poslati vozacku. Srecom prekjuce mi je stigla Green Card-a tako da kad odem na polaganje bicu "Legalan po njihovom zakonu". Jedino je razocaravajuce kad vidite i cujete podeljene sluzbenike koji tumace njihove zakone svako na svoj nacin..Slicno je bilo i u bivsoj domovini..Puno pozdrava

Sloba_Kg 23.07.2009 01:12

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zvezda (Poruka 11130)
Evo i mojeg iskustva oko dobijanja Vozacke u Clearwateru-FL. Zakazali su mi prvo test bez voznje,posto nije bilo mesta {cekao sam 3 nedelje} a i nisam imao dobijeno ni SSN ni Green Card. Imao sam 20 pitanja "General Rules" i 20 pitanja "Road Signs". Moze se dozvoljeno 5 puta promasiti odgovor sa 6-tim padate. Od kad sam polozio test sluzbenica na salteru mi je rekla da mogu sada polagati "Driving road test" i poslala me da uzmem ponovo broj na recepciji da bi mi zakazali. Ali ovog puta nisam imao srece kao sa predhodnjom sluzbenicom i drugim sluzbenikom od pre 3 nedelje kada su mi rekli da "mogu polagati voznju,ali da ce mi poslati Vozacku" tek kada im pokazem Green Card ILI SSN. Na moja visebrojna ubedjivanja kod starije poslednje sluzbenice jedva sam dobio termin {opet sa cekanjem od 2 nedelje} sa glavoboljom da samo polazem Voznju, Pa kada mi stigne bilo koji Njihov "ID" tada ce mi poslati vozacku. Srecom prekjuce mi je stigla Green Card-a tako da kad odem na polaganje bicu "Legalan po njihovom zakonu". Jedino je razocaravajuce kad vidite i cujete podeljene sluzbenike koji tumace njihove zakone svako na svoj nacin..Slicno je bilo i u bivsoj domovini..Puno pozdrava

Mi smo odneli dokaze da smo rezidenti i uzeli non driving id prvo tako da sad kad budemo isli, necemo imati nikakvih problema.
I nas su belo gledali kad smo dosli samo sa pasosima prvo (i papirima o renti i sl.)
Svakako sa GC je dosta lakse jer za toliko znaju
Sa srecom

Sloba_Kg 23.07.2009 21:53

Evo mali update od nas.
Danas smo isli po dozvole i oboje prosli testove, zakon smo polagali na papiru koji je imao testove na bosanskom (srpski nemaju) a znakove na engleskom na racunaru.
Posto nas DDS nema deo polaganja kako to oni zovu road test-a moracemo da sacekamo i da vidimo gde i kada cemo ici da i to odradimo.
Inace sa GC je sve bilo ok, nikakav dodatni dokument nisu trazili kao sto su to radili prvi put.

Sloba_Kg 11.09.2009 04:27

Samo da se pohvalimo, danas smo oboje polozili vozacki. Cekali smo oko 5 sati, bili smo bez zakazanog, tako da smo isli na srecu. Bez problema smo polozili oboje, nije kao kod nas da gledaju da te obore makar dva puta :)

Vozacke nam vaze 3 godine tako da smo sada mirni sa te strane.

Eto toliko od nas, a ako nekoga zanim aprocedura polaganja u Atlanti neka slobodno pita.

steficacvek 11.09.2009 12:51

Zasto samo 3 godine? U Arizoni vazi i po 15 godina ...

Sloba_Kg 11.09.2009 15:41

Citat:

Prvobitno poslao korisnik steficacvek (Poruka 11473)
Zasto samo 3 godine? U Arizoni vazi i po 15 godina ...

Meni su nasi prijatelji ovde rekli da su oni prosle godine davali samo na jednu godinu vozacke, kao drzavi treba para i te varijante. Sve su ni uzeli i gc i ssn i sve su pregledali, to je kao neki state law pa proveravaju. Bar tako oni kazu. Inace Georgia je sto se tih propisa tice bas bez veze, sve sto vazi drugde ovde ne vazi :) Slicno kao u PA. Ali ne zalimo se

dreamerns 11.09.2009 18:14

I meni vazi do 2013....ali mislim....posle toga zamenis. Zamena kosta 10$...i cekas 5 minuta...nije smak sveta :-)
Ja sam inace isto polozio....stvarno je ovde boranija.

Macedonia 17.09.2009 14:23

ja sam blizu do Chicaga ali u Indiani meni vozacka vazi do 2016. skoro sam procitala negde da ce ove da vaze do nove godine jer od prvi sledece svi ce morati da promene svoje vozacke ili ID. ne znam dali vazi samo za Indiana ali znam da to rade jer hoce da ih promene , da im dodaju jos nesto kao zastita. a sto se tice polaganja stvarno je lako ali sto se tice do administracije krajnije sam razocarana. svako tumaci zakon kako on zna a ne kako treba da bude i ako nisi dovoljno bistar i im ne za'rzis onako balkanski neces nista postici. sva sreca sto smo mi balkanci svi pametniji i hitriji od bilo kog amera.:naughty:

dreamerns 17.09.2009 15:59

Hehehe....znas kako moj drug kaze "Ovde svi lako poloze voznju....a posle se ucis na ticket-ima :-)"
Sto se tice te bistrine.....pa to je naravno poznato....mi smo balkanci vanzemaljski narod...pametniji i bistriji i jaci od svih ostalih naroda na svetu. Mislim..tu nema polemike.....zato nam je tako kako nam je.

dejancic 17.09.2009 19:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 11547)
Sto se tice te bistrine.....pa to je naravno poznato....mi smo balkanci vanzemaljski narod...pametniji i bistriji i jaci od svih ostalih naroda na svetu. Mislim..tu nema polemike.....

I najlepsi :grin:

lepotan 01.10.2009 18:09

zdravo,
Interesuje me u kojim drzavama legalno mogu voziti sa medjunarodnom vozachkom t.j. da kad bi me zaustavili ne bi mi pravili probleme, ili eventualno dali se mozhe dobiti americhka vozachka bez potvrde za legalan boravak u SAD. Ima li shanse eskivirati na tom planu jer mi svi papiri bash nisu u redu...
Zhivim u Floridi i iz svog iskustva znam da medjunarodna bash i nije priznata a za vozachku iz Floride morash pokazati sve tapije...

Sloba_Kg 01.10.2009 18:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik lepotan (Poruka 11660)
zdravo,
Interesuje me u kojim drzavama legalno mogu voziti sa medjunarodnom vozachkom t.j. da kad bi me zaustavili ne bi mi pravili probleme, ili eventualno dali se mozhe dobiti americhka vozachka bez potvrde za legalan boravak u SAD. Ima li shanse eskivirati na tom planu jer mi svi papiri bash nisu u redu...
Zhivim u Floridi i iz svog iskustva znam da medjunarodna bash i nije priznata a za vozachku iz Floride morash pokazati sve tapije...

Posaljes pismo svom prijatelju u Chicago adresirano na njegovu adresu i tvoje ime, tj.treba da posaljes dva pisma. Kad ona stignu na odrediste spakuj se u avion i zapali za Chicago kod nekoga (ako imas nekoga tamo) neka te saceka, polazi test i voznju i eto ti dozvole na minimum 5 godina.
E sad ono registracija i ostalo, to ne znam. Znam da je moj drug vozio (i idalje vozi) sa Illinois tablama a zivi u Atlanti a pri tom ima i svoju firmu (radi neki transport)
Mislim da ti je to jedino cimanje da kad budes morao ponovo registrovati, moraces da ides tamo opet. Ali zasto da ne, Chicago je bas lep
Eto to je sto ja znam, znam gomilu ljudi iz PA koji su ciljano tako radili, cak i znam da im je adresa u CHI ista :)
Ajd pa javi sta si uradio.
P.S.I ja sam cuo da cemo svi od nove god menjati dozvole, izgleda da im trebaju pare pa kao ajd da namaknu neku lovu :)

dreamerns 01.10.2009 19:10

Nije ni cudo sto je vecina nasih u Chicago. Isto kao sto nije cudno ni to sto je svojevremeno Al Capone bas ovde bio. I dalje je Illinois divlji zapad u odnosu na ostatak amerike sto se zakona i prava tice. Ako ti neka mucka ne moze proci ovde, nece proci onda nigde.

lepotan 01.10.2009 19:23

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg (Poruka 11661)
Posaljes pismo svom prijatelju u Chicago adresirano na njegovu adresu i tvoje ime, tj.treba da posaljes dva pisma. Kad ona stignu na odrediste spakuj se u avion i zapali za Chicago kod nekoga (ako imas nekoga tamo) neka te saceka, polazi test i voznju i eto ti dozvole na minimum 5 godina.
E sad ono registracija i ostalo, to ne znam. Znam da je moj drug vozio (i idalje vozi) sa Illinois tablama a zivi u Atlanti a pri tom ima i svoju firmu (radi neki transport)
Mislim da ti je to jedino cimanje da kad budes morao ponovo registrovati, moraces da ides tamo opet. Ali zasto da ne, Chicago je bas lep
Eto to je sto ja znam, znam gomilu ljudi iz PA koji su ciljano tako radili, cak i znam da im je adresa u CHI ista :)
Ajd pa javi sta si uradio.
P.S.I ja sam cuo da cemo svi od nove god menjati dozvole, izgleda da im trebaju pare pa kao ajd da namaknu neku lovu :)

Problem je da mi ne listaju kroz pasosh, i/ili trazhe socijalni broj. Ako to ne rade onda se vidimo u CHI...

Zana 02.10.2009 05:27

Ja se bas ne razumem u ta muvanja, ali evo zvanicno (mada pretpostavljam da za to zvanicno u ovom slucaju i nema interesovanja jer je ocigledno u pitanju ono prvo pomenuto; mada iskreno - to zvanicno se vrlo lako google x 50 puta; moz' da se google i ono prvo, doduse; i tek za rekord - apsolutno sam protiv bilo kakvih kombinacija za izdavanje dozvola svima koji su bez validnih dokumenata - mada opet, mozda Big Brother voli tu ideju jer se lakse napravi lista pomenutih :grin: i da ja ne bih vise blah blah jer se razumemo odlicno - evo spiska za requirements for out-of-country ljudova) - dakle trazili ste, citajte (nemoj Miloshe posle da pricas kako zabusavam, jer istrosih celo vece na ovo):

Alabama

Non-U.S. Citizens
  • A valid foreign passport with an acceptable visa or resident alien card.
  • Social Security number verification or letter from Social Security stating noneligibility.
  • Document from the “secondary” list showing at least 160 allowable days left to remain in U.S.
  • $5 test or transfer fee (no checks).
  • Acceptable school enrollment or graduation proof (if younger than 19).

Alaska

In order to obtain an original Alaska license, an applicant must provide documentary proof of the following:
  • Legal name and Date of Birth
  • Secondary item as verification of the primary document (Examples of a SECONDARY item are: Permit or license from another state, employee ID, health insurance card, IRS or state tax form, medical records, military dependent identification, pilot's license, school ID)
  • Their current residence address
  • Social Security Card

Arizona
  • Arizona state law requires that all applicants for an original driver license or identification card present two forms of identification – one must have your photo (or three forms of identification if no photo identification is available). See list of acceptable documents. All must be originals or copies certified by the issuing agency. All must be in English.
  • You are required by ARS 28-3158(D)(5) and 42 USC 405(c)(2)(C) to provide your Social Security Number. It will be used to verify your identity and to comply with federal and state child support enforcement laws. It will not be used as your driver license number.

Arkansas

All new applicants for an Arkansas driver's license or identification card are required to provide proof of legal presence in the United States as well as proof of identity. To prove legal presence in the United States one of the following documents must be shown:
  • U.S. Passport / U.S. Passport Card
  • U.S. Birth Certificate
  • U.S. Visa
  • Photo Document from DHS-(Department of Homeland Security, Bureau of Citizenship and Immigration)-(No Border Crosser)
  • Photo Military/Military Dependent ID
  • Armed Forces Discharge Papers

California

To apply for an original driver license if you are over 18, you will need to do the following:
  • Visit a DMV office (make an Appointment for faster service)
  • Complete application form DL 44 (An original DL 44 form must be submitted. Copies will not be accepted.)
  • Give a thumb print
  • Have your picture taken
  • Provide your social security number. It will be verified with the Social Security Administration while you are in the office.
  • Verify your birth date and legal presence If your current name no longer matches the name on your birth data/legal presence document, see "True Full Name" and "How to Change Your Name" for more information.
  • Provide your true full name
  • Pay the application fee
  • Pass a vision exam
  • Pass a traffic laws and sign test. There are 36 questions on the test. You have three chances to pass.

Colorado
  • To be issued a Colorado Driver's License or Identification Card, you must prove the following elements: your full legal name, identity, age, and lawful presence in the United States. The Identification Requirements Chart shows the documents that you may use to prove each of these elements. In some cases, a single document may prove all four elements. However, it may be necessary for some applicants to provide multiple documents in order to prove all the required elements. All documents presented must be certified originals or certified amended originals or true copies certified by the issuing agency.
  • You will not need to show proof of your Social Security Number but, per Colorado Revised Statute 42-2-107(3)(a) and 42-2-302(1)(a), you will still be required to provide your Social Security Number at the time you apply for a Driver's License, instruction permit or ID card. Per DMV/DL policy 05-5609, persons stating they have never been issued a Social Security Number will be required to present documentation indicating they have been denied a Social Security Number, they are not eligible for a number, or have never been issued a Social Security Number. So, if you have never been issued a Social Security Number, you must bring documentation showing that you do not have a number. You will also be required to provide proof of lawful presence. A Driver's License or ID card will not establish lawful presence.

Connecticut
  • Non U.S. citizens will be required to show proof of legal status in this country, including a valid passport and one form of identification from list of acceptable forms of identification . Photocopies of documents are not acceptable. Following are additional documents required for specific visa types:
  • Holders of a B1 or B2 Visitor's Visa are not eligible for a driver's license or identification card unless a valid USCIS Employment Authorization Card and verification of an application pending for Lawful Permanent Residence/Adjustment of Status is provided.
  • Foreign students with an F1 Visa status must show USCIS document I-20 and verification of current enrollment in a Connecticut school.
  • J1 Visa holders are required to show USCIS document DS2019.
  • H1B Visa holders are required to show a valid USCIS Employment Authorization Card and an employment verification letter from a Connecticut employer or an employer from a bordering state. The employment verification letter must be dated within the past 30 days.
  • All applicants will be verified through USCIS for legal status before a driver's license/identification card will be issued. In some cases responses from USCIS may take an extended period of time and applicants will be asked to return the next business day to complete the licensing process. Responses are usually not received on Thursday evenings or Saturdays.
  • The social security number of the applicant applying for the driver's license must be listed on the Application for a Non-Commercial Drivers License (form R-229). If you do not have a social security number, you must obtain a letter from the Social Security Administration that states you are ineligible for a social security number. This letter must be submitted to DMV when applying for your driver's license, learner's permit or ID card.

Delaware
  • Any person applying for a driver’s license (DL) or identification (ID) card is required to submit one primary document and one secondary document. Each applicant must provide their social security number, if eligible, two separate proofs of Delaware residence (i.e. rent receipt or lease and electric, telephone or other utility receipts etc.) and non-US citizens must provide proof of legal presence in the United States.
  • The Division must verify all non-citizen applicants legal status and authorized length of stay in the United States upon the initial issuance of a driver's license (including out-of-state license transfers) and upon license renewal therefore, non-citizens must present their immigration documents.

District of Columbia

Non-US Citizens may obtain a DC driver’s license if they have a minimum of six (6) months duration of stay in the United States. The DC driver’s license will expire with the US duration of stay. Non-US Citizens with an INS Notice of Action may be issued a temporary DC driver’s license or identification card for the duration of processing time indicated in the notice up to a maximum of 18 months. Non-US Citizens with visitor VISA status are not eligible to obtain a driver’s license in the District of Columbia. If you are eligible to obtain a DC driver’s license, you must meet all of the following requirements:
  • You have Proof of Name, Date of Birth and US duration of stay/status
  • You have Proof of Social Security Number
  • You have Proof of DC Residency
  • You have met the testing requirement for obtaining a DC Driver’s license
  • You have no outstanding debts to the District of Columbia or unpaid fines for moving traffic violations in other jurisdictions

Florida

Beginning January 1, 2010, Florida will have new documentation requirements for residents renewing or obtaining a new driver license or identification card. For office visits, you must bring original documents that prove your identity, social security number and residential address.

Non-Immigrants:
  • Proof of Residential Address
  • Proof of Social Security Number
  • Primary Identification - Each non-immigrant who applies for an original driver license or identification card must submit:
  • Employment authorization card issued by the United States Department of Justice (Form I688B or I-766); or
  • Proof of nonimmigrant classification provided by United States Department of Justice (Form I-94, not expired, with required supporting attachment(s). If in doubt regarding required documents, please bring all of your US BCIS documentation with you.). I-94s must be accompanied by a Passport. Certain classifications require additional documentation.

I to bi bilo prvih deset :1081: Hmmmm, so far ne vidim ja nikakvo muvanje ovde :book: e bas sam zaludna... 'oce neko da nastavi ili ja da google dalje?

Zana 02.10.2009 07:03

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg (Poruka 11661)

Slobo?

Ovo potpisao Jesse White:

Citat:

To be eligible for a Temporary Visitor Driver's License, a foreign national must:
  • Be a non-citizen of the United States residing in the State of Illinois;
  • Be authorized by the U.S. Citizenship and Immigration Services to be present in this country, and provide documentation verifying such authorization;
  • Not be required to obtain a driver's license issued by the U. S. Department of State, Office of Foreign Missions;
  • Be ineligible for a Social Security number, and present documentation, dated within 90 days of the date the individual is applying for a TVDL, issued by the Social Security Administration (SSA) verifying such ineligibility;
  • Be authorized to be in the country for at least one year and have at least six months remaining on an authorized stay;
  • Provide acceptable documentation that proves name, date of birth, Illinois residency and verification of written signature;
  • Pay the appropriate fee, and successfully complete a vision screening, and the appropriate written and road tests.

Ajd' sad ti meni objasni kako se vadi dozvola sa kovertom i postanskom markom, please?

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 22:16.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.