ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Lokacije u USA (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=9)
-   -   San Francisco, California (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=383)

dreamerns 14.01.2011 17:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik D$D (Poruka 20461)
Bolje izbrisi ovo zadnje oko penala da mu ne stajes na muku ako ovo bude video ima da podivlja

Hahaha....e da znas :-)
Bicu kratak....penal za rano napustanje stana je 2500$. I to da si srecan sto ti uopste nude mogucnost, da ne moras sa njima da se vijas zakonski. Na to dodaj jos kiriju za decembar..... Recimo da je selidba iz jedne drzave u drugu ovde 3x skuplja nego dolazak iz srbije u ameriku.
Tako da je moj savet, osim ako nemas rodjake u nekom velikom gradu (ili okolini gde zelis da ides), zajebi striceve, tetke i ostalo.....pali odmah tamo gde zelis da budes, jer kasnije preci nije uopste jednostavno.

mijan 14.01.2011 22:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 20467)
Hahaha....e da znas :-)
Bicu kratak....penal za rano napustanje stana je 2500$. I to da si srecan sto ti uopste nude mogucnost, da ne moras sa njima da se vijas zakonski. Na to dodaj jos kiriju za decembar..... Recimo da je selidba iz jedne drzave u drugu ovde 3x skuplja nego dolazak iz srbije u ameriku.
Tako da je moj savet, osim ako nemas rodjake u nekom velikom gradu (ili okolini gde zelis da ides), zajebi striceve, tetke i ostalo.....pali odmah tamo gde zelis da budes, jer kasnije preci nije uopste jednostavno.

S obzirom da si vec 2 godine tamo a verovatno toliko dugo si bio u jednom stanu, reci nam na koji vremenski period se potpisuju ti ugovori za stanovanje kad se placaju toliki penali?!

coconut 15.01.2011 16:03

@D$D Eto vidis nije se naljutio :).
Svi mi koji tek treba da idemo smo prilicno izbezumljeni, sta gde kako, zato i zapitkujemo ovoliko, jer ipak je to potpuno drugaciji sistem pa je svaki savet i svako iskustvo zlata vredan. I zato skidam kapu i tebi i drimeru i svim clanovima foruma koji su i nakon sto su stigli u Ameriku ostali na forumu i hoce da podele svoja iskustva sa ostalima...
Drimeru, jel moze jos jedno pitanje: pretpostavljam da ste trenutno u hotelu, koliko odprilike kosta mesec dana u hotelu/motelu, i da li je to prihvatljivo resenje za neki prelazni period izmedju dva iznajmljivanja stana?

dreamerns 17.01.2011 21:40

Ugovori se razlikuju u svakoj drzavi (a mozda i mestu). U Kaliforniji potpisujes ugovore na mesec, 3 meseca, 6 meseci ili godinu dana. Zavisi od stanodavca sta zahteva. Posle tog perioda placas od meseca do meseca (kao u srbiji). U Chicago je kompletno idijotski. Imas ugovor na godinu dana (ja nisam video da bilo ko nudi kraci), pa posle toga opet potpisujes na godinu dana. Tako da samo jednom godisnje mozes da se selis. Uglavnom se zato selidbe rade od maja do novembra. Tada se svi bukvalno sele. Posle toga, tesko ces videti U-Haul na ulicama grada. Takodje, u Chicago opet agencije cesto ne zahtevaju depozit (jedino privatni stanodavci), a cak i kada se placa depozit on je do pola rente. U Kaliforniji je uglavnom minimum jedna renta (neki traze i dve). Nema jasno ocrtanih pravila, mnogo toga zavisi od agencije koja izdaje stan i ugovora.
Sto se hotela tice, ja nisam u hotelu nego u namestenom malom stanu (garsonjera). Nasao sam dosta povoljno i placam 450$ prvu nedelju, ostale 400$ nedeljno.

spectra 30.01.2011 13:49

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 20419)
Pozitivni utisci:
...

Losi utisci:
Postoji jedan, ali vredan. Najskuplje shupe koje sam u zivotu video. Kazem shupe, jel je tesko reci da su to stanovi. Kada neko pogleda cene nekretnina ovde, pomislio bi ok....skupo, kao beverly hills, skupo ali je ekstra. Ne....ovde je samo skupo. Kvalitet stanova odavde do san franciska (tek je on posebna prica)....pa verovatno su samo u NYC gori. Ljudi imaju obraza da izdaju sve i svasta, ne ulagavsi u te stanove verovatno poslednjih par generacija. Cene stanova na peninsuli su ti za dvosobni, do 1000 sq feet do 2300 za shupu, onda ide praznina.....onda mozes da nadjes za 2800-3200$ za normalan stan. Ne napucan (stainless steel i ostala sranja), nego normalan. Takodje, bar u ovo doba godine ni nemas puno izbora. Moze se naci tu i tamo (jednom u mesec dana) lep stancic za manje para, ali to nije za nas. Tu uleti gomila ljudi i svi apliciraju. Prednost imaju beli ameri, koji su bar 5 godina ziveli u prethodnom stanu. Tako da tu redovno izgubimo. Takodje, tesko je naci bilo sta od 2-3 agencije koje spamuju craiglist 24/7 sa svojim koncentracionim logorima (jebi ga...zgrade izgledaju ko u ausvicu). Ma....e....ne mogu ja sada ni da opisujem cega sam se sve nagledao. Ako neko namerava da se seli ovde, stan koji u chicago mozes naci u lincoln park za 1000$, racunaj ovde na slican kraj da kosta oko 2500-3000$, a u san francisku 4000$ i vise mesecno (ako uopste takav stan u san francisku i postoji na izdavanje....cisto sumnjam).

Sta reci, kako se obogatiti u americi? Imas shupu od 50k$, onda jednog dana u tvom mestascu u nekoj garazi neka dva lika sklepaju nesto i obogate se....i otvore super firme....i eto tvoje shupe....sada vredi milion i vise, sto bi ulagao....

Nadjoh neki link o rentanju stanova u San Jose, pa ne znam da li se nalaze u sigurnoj regiji, obzirom da je cijena studija oko 800$?

http://www.rent.com/search/results/?...N.REGISTRATION

Meni izgledaju previse dobro (u poredjenju s onim sto si napisao..) - cak su studiji velicine reda 420sqare ft (128m2), ali citajuc ovaj tvoj post o shupama ne znam koliko je ta lokacija sigurna?

Evo npr, zna li iko ista o ovoj regiji?
Almaden Park Apartments
2820 Almaden Expressway San Jose, CA 95125 Map

Zna li neko koje regije u San Jose su ok, a koje je bolje zaobici?
Bilo kakav komentar opcenito o San Jose je dobrodosao..

Score 30.01.2011 14:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik spectra (Poruka 20686)
Nadjoh neki link o rentanju stanova u San Jose, pa ne znam da li se nalaze u sigurnoj regiji, obzirom da je cijena studija oko 800$?

http://www.rent.com/search/results/?...N.REGISTRATION

Meni izgledaju previse dobro (u poredjenju s onim sto si napisao..) - cak su studiji velicine reda 420sqare ft (128m2), ali citajuc ovaj tvoj post o shupama ne znam koliko je ta lokacija sigurna?

Evo npr, zna li iko ista o ovoj regiji?
Almaden Park Apartments
2820 Almaden Expressway San Jose, CA 95125 Map

Zna li neko koje regije u San Jose su ok, a koje je bolje zaobici?
Bilo kakav komentar opcenito o San Jose je dobrodosao..

Ja idem sad u Aprilu u Fremont koji je samo nekoliko milja dalekjo od San Jose-a, i gledacu verovatno stanove/kuce tamo isto, izmedju ostalog. Iako se ceo grad ne moze generalizovati, osoba kod koje idem je "original" Amer, moj prijatelj, koja je provela dobar deo svog zivota tamo i ona kaze da je ceo San Jose dodgy zbog razlicitih gangova...? Videcemo...javicu.

Medjutim, jedno je sigurno, 420 Sqf nikako nije 128 nego 39 sqm! A onda i cela cena daje drugaciju impresiju...

pozdrav

spectra 30.01.2011 15:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 20687)
Ja idem sad u Aprilu u Fremont koji je samo nekoliko milja dalekjo od San Jose-a, i gledacu verovatno stanove/kuce tamo isto, izmedju ostalog. Iako se ceo grad ne moze generalizovati, osoba kod koje idem je "original" Amer, moj prijatelj, koja je provela dobar deo svog zivota tamo i ona kaze da je ceo San Jose dodgy zbog razlicitih gangova...? Videcemo...javicu.

Medjutim, jedno je sigurno, 420 Sqf nikako nije 128 nego 39 sqm! A onda i cela cena daje drugaciju impresiju...

pozdrav

Aha, i meni je to izgledalo preveliko, zeznuo me neki online konverter.. :) U jednom momentu pomislila da ta cijena nije sedmicna naknada!? :blink:
Sad vec sve izgleda drugacije.. al u svakom slucaju daleko od supe...

Izvini, hajde mi prevedi ovo "da je ceo San Jose dodgy zbog razlicitih gangova...?"

Score 30.01.2011 16:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik spectra (Poruka 20689)
Aha, i meni je to izgledalo preveliko, zeznuo me neki online konverter.. :) U jednom momentu pomislila da ta cijena nije sedmicna naknada!? :blink:
Sad vec sve izgleda drugacije.. al u svakom slucaju daleko od supe...

Izvini, hajde mi prevedi ovo "da je ceo San Jose dodgy zbog razlicitih gangova...?"

Karen mi rece ovo: "You WON'T want to live in San Francisco. It's toooooo crowded, tooooo expensive, and toooo many homeless and bad areas.

San Jose isn't easy either in most areas with gangs, etc..."

Tako da ja zapravo znam samo ovoliko, kazem, javicu iz prve ruke cim saznam vise..a saznacu cim dodjem tamo.

Uskoro.

Sta li Dread ima da kze o ovome, pitam se? Javice se on...

Zana 30.01.2011 17:39

Uh kalkulacija ti nije dobra. 420 sq ft je 39 kv metara. Po zakonu u CA, cetvoroclana porodica ne moze da renta studio. Povrsina nije linija pa da simply podelis 420 sa 3.28 :) pusta matematika :)

Zana 30.01.2011 17:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zana
Uh kalkulacija ti nije dobra. 420 sq ft je 39 kv metara. Po zakonu u CA, cetvoroclana porodica ne moze da renta studio. Povrsina nije linija pa da simply podelis 420 sa 3.28 :) pusta matematika :)

Aj propustih citavu stranu postova hahaha nesto mi combo forum runner i iPhone ne ide od ruke! Sad nazad da utvrdim gradivo!

spectra 30.01.2011 20:18

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Score (Poruka 20690)
..
Sta li Dread ima da kze o ovome, pitam se? Javice se on...

Je, i mene interesuje...

I jos je li dozvoljeno da dvije osobe stanuju u studiju ili samo jedna? Koliko zapravo kvadrata mora biti po clanu?

spectra 30.01.2011 20:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Zana (Poruka 20694)

'ebi ga.. brzina, zurba - desava se i najboljima :) :beer:

Zana 30.01.2011 20:50

Citat:

Prvobitno poslao korisnik spectra (Poruka 20702)
Je, i mene interesuje...

I jos je li dozvoljeno da dvije osobe stanuju u studiju ili samo jedna? Koliko zapravo kvadrata mora biti po clanu?

Ne verujem da tu ima kao odredjena kvadratura po osobi... vec poduze vreme Housing department pokusava da uredi ovu oblast, ali tako da ne dodje do diskriminacije. U principu, preporuka je "reasonable" broj osoba po sobi i drzava tu ostavlja vlasniku zgrade da odredi broj osoba. Drzava (Federacija tj.) "preporucuje" dve osobe po spavacoj sobi (single se tretira bez sobe, znaci za jednu osobu je), a CA kao ide sa dvoje po sobi plus jedna osoba (koja moze da spava u dnevnoj sobi).

Znaci ako Landlord kaze da za cetvoroclanu porodicu moze da renta samo dvosoban stan, to je "reasonable". Nije "reasonable" da nece da renta jednosoban stan paru sa malim detetom, ali ajde ti se dokazuj tu na sudu. Nije po zakonu da limitiraju broj dece, ali mogu da limitiraju kao sto rekoh broj osoba (bez pominjanja da li su u pitanju odrasli ili deca). Sve to moraju i napismeno da vam dostave.

U mom bivsem stanu pod ta pravila ne spada porodica koja dobije decu nakon useljenja, s tim da za drugo dete imaju pravo da podignu kiriju (sve to stoji u lease). Ovaj landlord nesto ne voli decu :no: to su nas odmah pitali kad smo aplicirali za stan... nema ni jednog deteta u zgradi - vade se oni kao cisto pitaju zbog bezbednosti, kao terasa, stepenice bla, bla...

U principu, ako gazda kaze da nece za 4 osobe da iznajmi jednosoban stan, drzava ce da stane na njegovu stranu - to u stvari pokusavam da kazem.

Kako oni na to gledaju mozete procitati u cuvenom Keating Memorandum - na njega se svi nesto pozivaju, covek proveo citav radni vek pokusavajuci da uredi ovu oblast... On tu pominje posredno i velicinu stana, kao i godine dece (pretpostavljam da su tu oni standardi do koje godine je ok da deca spavaju u sobi sa roditeljima, iskreno nisam citala do detalja...)

spectra 30.01.2011 21:50

Nadjoh interesantnu slicicu za Palo Alto, pa da je postam ako jos nekoga interesuje..

Palo Alto Apartments Rental Market Trends
Based on 359 renter reports on 64 Palo Alto apartments

http://www.aptimg.com/simg?xSize=566...2010&xMin=2000
http://www.apartmentratings.com/rate/CA-Palo-Alto.html

dreamerns 13.06.2012 22:13

Jedna takva kucica u silikonskoj dolini da iznajmis je oko 3-3.5k mesecno (mislim da je cak i skuplje). U San Francisko je oko 4.5k mesecno....cisto poredjenja radi :-) Inace, cak je i osiguranje za kola skuplje. Ja sam recimo kod progressive u IL imao osiguranje oko 80$ mesecno, da bi isto to osiguranje kod iste osiguravajuce kuce placao 130$ u Kaliforniji.

vuxanne 13.06.2012 22:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 30067)
Jedna takva kucica u silikonskoj dolini da iznajmis je oko 3-3.5k mesecno (mislim da je cak i skuplje). U San Francisko je oko 4.5k mesecno....cisto poredjenja radi :-) Inace, cak je i osiguranje za kola skuplje. Ja sam recimo kod progressive u IL imao osiguranje oko 80$ mesecno, da bi isto to osiguranje kod iste osiguravajuce kuce placao 130$ u Kaliforniji.

Ali u Silikonskoj dolini je lepse, zive ljudi obrazovaniji nego prosek ovde i imaju prosecno vecu platu. Sve ti je to - koliko para toliko muzike. Ovde oko mene su 99 % Ameri, cesto sitna deca, masa je dosla iz vecih gradova dok gaji decu. Imam kolegu koji je prodao dvosoban stan u Njujorku i kupio ovde ogromantnu kucu za te pare.

Bas me zanima kolike su tu sve ove ostale komunalije.

Ja zivim u kuci, stan na spratu, ispod ima neka druga zena koja iznajmljuje, sto zovu duplex.

Aj napisite po vasim prebivalistima koliko su ove stvari kod vas, bas me interesuje...

Znaci kuca od 80 m2, dvosobna u Silikonskoj Dolini je prosek 3500 dolara mesecno za iznajmljivanje? Koliko su stanovi od 80 m2, dvosobni? Koliko dodju komunalije?

vuxanne 16.06.2012 13:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 30067)
Jedna takva kucica u silikonskoj dolini da iznajmis je oko 3-3.5k mesecno (mislim da je cak i skuplje). U San Francisko je oko 4.5k mesecno....cisto poredjenja radi :-)

Moje je pre nesto kao ovo klikni Jedino je kvadratura 3 x manja. Evo ovaj u San Francisku je 2,050 dolara mesecno, isto jedan sprat u duplex-u. Ili ovaj u Milibrae za 1850 klini - vise je kao ovo povrsinski samo kuca 1900 bez klime, masine za pranje sudova i ostalih nabudzenih stvari sto ovaj stan ima.

I ovde kod mene je skuplje ako imas hardwood floors, masinu za pranje sudova, klimu (central air), granite countertops i slicno.

Vidim tu da ima povoljnijih stanova sa druge strane zaliva, nasla sam pribliznijih 1000 dolara te stanove u duplex kucama u Hayward -u (ima jedan za 975 dolara klikni a u Oakland-u ih bas ima dosta takvih od oko 1000 do 1400 dolara.

Verovatno zavisi od lokacije u San Francisko oblasti. U Richmond-u imas i za 725 dolara klikni, pa sad kome se putuje sto godina na posao radi manje kirije...

dreamerns 20.06.2012 06:45

Citat:

Prvobitno poslao korisnik vuxanne (Poruka 30093)
Moje je pre nesto kao ovo klikni Jedino je kvadratura 3 x manja. Evo ovaj u San Francisku je 2,050 dolara mesecno, isto jedan sprat u duplex-u. Ili ovaj u Milibrae za 1850 klini - vise je kao ovo povrsinski samo kuca 1900 bez klime, masine za pranje sudova i ostalih nabudzenih stvari sto ovaj stan ima.

I ovde kod mene je skuplje ako imas hardwood floors, masinu za pranje sudova, klimu (central air), granite countertops i slicno.

Vidim tu da ima povoljnijih stanova sa druge strane zaliva, nasla sam pribliznijih 1000 dolara te stanove u duplex kucama u Hayward -u (ima jedan za 975 dolara klikni a u Oakland-u ih bas ima dosta takvih od oko 1000 do 1400 dolara.

Verovatno zavisi od lokacije u San Francisko oblasti. U Richmond-u imas i za 725 dolara klikni, pa sad kome se putuje sto godina na posao radi manje kirije...

Veruj mi nismo mi svi pali sa kruske :-) Isto tako se klikom na pretrazivac pronadje da se u Cikagu u samom gradu moze naci kuca za 25000 dolara (ovo je neko ranije bio ovde okacio), ali realnost je drugacija.
Realnost je da je cena za stan u sf nesto ovako:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088715585.html ($4000 / 2br - 1100ft² - 2 bdrm/2 bath)
To nije nista narocito napucano, niti je neka prime lokacija. Cena prime lokacije je ovo:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3078694622.html ($3500 / 1br - 737ft²)
ili ovo
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088961249.html ($3750 / 1br - 816ft²)
a bas napucana lokacija i luxury kosta ovoliko:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088748861.html ($6500 / 2br - 2 BR, 2BA, garage, Doorman, Nob Hill)

Trenutno nisam mogao previse vremena da provedem trazeci kuce u sf, ali cena je tu negde slicno....mozda mozes ubosti ako se stvarno trudis i mesecima trazis nesto malko povoljnije. Kuca koju si ti navela se nalazi u okrugu skroz suprotnom od bilo kakvog biznisa u San Francisko. Sto znaci, odlazak na posao je voznja od 9 milja kroz gradsku guzvu. Takodje, ono zbog cega najvise pada cena u tom delu je da je to pacificka strana i prosecno ima 3 suncana dana godisnje. Sto bi moja drugarica rekla "kada je lepo, lepo je u p***u materinu....ali to je 3 dana godisnje". Ostatak je hladno i magla. Prosecna letnja temperatura je 15 stepeni.
Ova cena u Millbrae je realnost. Generalno, u Millbrae (pogotovo taj deo) je vecina azijatske populacije i samo mesto nije bog zna sta. Koliko znam i skole su dosta lose, tako da recimo cena kuca u Burlingame (odmah mesto do Millbrae) idu i do 30% vise iako su samo preko puta jedna drugoj. Znaci 1800$ za 750sq feet. prizemno (bar mi po slikama deluje da je prizemno). Cena je tu vec 200 dana i oni za ovo vreme nisu uspeli da izdaju, znaci da nesto bas i nije u redu (ovde dobar deal odleti za par dana).
U Haywardu ne bih ziveo ni da mi platis (hvala lepo), a sto se tice Pittsburg i sl oblasti, takodje ima razlog zasto su tamo cene normalne (kao i u ostatku amerike). Putovanje je uzas. Treba ti bar dva sata u jednom pravcu. Redovno se na tom potezu svako jutro desavaju nesrece. Dok ja ujutru ustanem oko 7h (jer mi se tako hoce...volim ranije da ustanem) i lagano doruckujem i kuvam kafu, na TV se mogu videti svako jutro nesrece na tom potezu i slike onih jadnicaka koji su u 4:30 ustali da izbegnu guzvu, kako su se ipak zaglavili na mostovima. U Richmondu i sl mestima nazalost zive dve vrste ljudi. Oni koji su u penziji i oni koji moraju tamo da zive. Niko tamo ne zivi da bi ustedeo (nije vredno toga). Eventualno mozda neko ima neki biznis tamo, ali takvi su retki. Samim tim, mesta imaju ipak dosta kriminala i skole su sacuvaj me boze (one trojke iz Cikaga bi tu bile 15). Oakland je super ako ga ekstra poznajes. Tamo je bukvalno jedan blok ok, drugi bolje ne izaci napolje. Moras tacno znati gde je bezbedno da zivis. Takodje, posao ti onda treba biti ili u SF ili na istoku, nikako silikonska dolina....jer ces opet ostati zaglavljen. Ako bih birao bilo sta na istocnoj strani, onda bi to bio juzni deo (blizi silikonskoj dolini). Mesta su ipak daleko bolja sto se tice kriminala i sl, jedino je most i dalje problem. Ovo mislim pre na mesta tipa Dublin i sl (Hayward i dalje ne dolazi u obzir). Samo mojih 5c.

Photographer 20.06.2012 08:27

Ovde cene koje si naveo su extra napucane. 2br ima za $2500 (Inner Richmond, sunset/park side, inner sunset)...

Nema kriminala, skole su odlicne.

$2495 / 3br - 3br - (sunset / parkside)
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088878704.html

$2100 / 2br - 950ft² - 2 Bedroom and 1.5 Bath with indoor Garage (sunset / parkside)
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088490922.html

$2200 / 2br - Quiet, Sunny & Spacious 2 bedrooms and 1bath (inner richmond)
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3087383254.html

$2500 / 2br - 1300ft² - Inner Sunset large flat, close to UCSF, public transport (inner sunset / UCSF)
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3081632675.html

$2400 / 2br - Prime Inner Sunset Flat Near UCSF (inner sunset / UCSF)
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3078735357.html

Dakle sve oko i ispod $2500 za 2br.

Odlicna lokacija, nema kriminala skoro, dobre skole, blizu je Golden Gate park i okean (moze i pesice)....

Ako ti je posao u centru mozes i motorom ili bajkom, ne znam za ostale ali 5 Km se moze i prepesaciti a SF je mali.

Btw to sto si "nasao" je u centru kriminala :) da tako kazemo...

http://sanfrancisco.crimespotting.or...A&lon=-122.454

vuxanne 20.06.2012 11:52

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 30113)
Veruj mi nismo mi svi pali sa kruske :-) Isto tako se klikom na pretrazivac pronadje da se u Cikagu u samom gradu moze naci kuca za 25000 dolara (ovo je neko ranije bio ovde okacio), ali realnost je drugacija.
Realnost je da je cena za stan u sf nesto ovako:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088715585.html ($4000 / 2br - 1100ft² - 2 bdrm/2 bath)
To nije nista narocito napucano, niti je neka prime lokacija. Cena prime lokacije je ovo:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3078694622.html ($3500 / 1br - 737ft²)
ili ovo
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088961249.html ($3750 / 1br - 816ft²)
a bas napucana lokacija i luxury kosta ovoliko:
http://sfbay.craigslist.org/sfc/apa/3088748861.html ($6500 / 2br - 2 BR, 2BA, garage, Doorman, Nob Hill)

Trenutno nisam mogao previse vremena da provedem trazeci kuce u sf, ali cena je tu negde slicno....mozda mozes ubosti ako se stvarno trudis i mesecima trazis nesto malko povoljnije. Kuca koju si ti navela se nalazi u okrugu skroz suprotnom od bilo kakvog biznisa u San Francisko. Sto znaci, odlazak na posao je voznja od 9 milja kroz gradsku guzvu. Takodje, ono zbog cega najvise pada cena u tom delu je da je to pacificka strana i prosecno ima 3 suncana dana godisnje. Sto bi moja drugarica rekla "kada je lepo, lepo je u p***u materinu....ali to je 3 dana godisnje". Ostatak je hladno i magla. Prosecna letnja temperatura je 15 stepeni.
Ova cena u Millbrae je realnost. Generalno, u Millbrae (pogotovo taj deo) je vecina azijatske populacije i samo mesto nije bog zna sta. Koliko znam i skole su dosta lose, tako da recimo cena kuca u Burlingame (odmah mesto do Millbrae) idu i do 30% vise iako su samo preko puta jedna drugoj. Znaci 1800$ za 750sq feet. prizemno (bar mi po slikama deluje da je prizemno). Cena je tu vec 200 dana i oni za ovo vreme nisu uspeli da izdaju, znaci da nesto bas i nije u redu (ovde dobar deal odleti za par dana).
U Haywardu ne bih ziveo ni da mi platis (hvala lepo), a sto se tice Pittsburg i sl oblasti, takodje ima razlog zasto su tamo cene normalne (kao i u ostatku amerike). Putovanje je uzas. Treba ti bar dva sata u jednom pravcu. Redovno se na tom potezu svako jutro desavaju nesrece. Dok ja ujutru ustanem oko 7h (jer mi se tako hoce...volim ranije da ustanem) i lagano doruckujem i kuvam kafu, na TV se mogu videti svako jutro nesrece na tom potezu i slike onih jadnicaka koji su u 4:30 ustali da izbegnu guzvu, kako su se ipak zaglavili na mostovima. U Richmondu i sl mestima nazalost zive dve vrste ljudi. Oni koji su u penziji i oni koji moraju tamo da zive. Niko tamo ne zivi da bi ustedeo (nije vredno toga). Eventualno mozda neko ima neki biznis tamo, ali takvi su retki. Samim tim, mesta imaju ipak dosta kriminala i skole su sacuvaj me boze (one trojke iz Cikaga bi tu bile 15). Oakland je super ako ga ekstra poznajes. Tamo je bukvalno jedan blok ok, drugi bolje ne izaci napolje. Moras tacno znati gde je bezbedno da zivis. Takodje, posao ti onda treba biti ili u SF ili na istoku, nikako silikonska dolina....jer ces opet ostati zaglavljen. Ako bih birao bilo sta na istocnoj strani, onda bi to bio juzni deo (blizi silikonskoj dolini). Mesta su ipak daleko bolja sto se tice kriminala i sl, jedino je most i dalje problem. Ovo mislim pre na mesta tipa Dublin i sl (Hayward i dalje ne dolazi u obzir). Samo mojih 5c.

Sve ovo sto si poslao je "condo" ili stan. Ja zivim u multi-family (duplex). Takvi stanovi su jeftiniji svuda jer nije klasican stan u nekoj zgradi, obicno neko ima kucu pa je izdaje iz sva dela. Obicno imas isti ulaz, samo si na spratu a neko u prizemlju... Uopste nismo gledali iste stvari...

Ovo u cemu ja zivim pre lici na te sto sam ti ja poslala, kuca je 1900. godiste, nema klimu, nema masinu za pranje sudova (nikakav jacuzzi, teretanu, hard floor, granite counter tops, stainless steel applicances, i slicne preverzije) . Ovo sto si ti nasao je sve sajber nabudzeno za ovo gde sam ja. Nisam ni ja provela nesto posebno vremena trazeci multifamily - duplex - cirka 10 min (ne zivim ja u celoj kuci vec na jednom spratu, to se zove multi family, nisam ni gledala te 'condo" varijante).

Pa to ti ja i kazem, ima jeftinije, ne rade svi na istim mestima, ogromna je to oblast. Ako ces npr. da dodjes preko lutrije i da imas zelenu kartu, a da npr. nemas fakultetsku diplomu, mozda bi nekom to bila bolja opcija jel da sljakas mozes bilo gde... Ti kad pominjes cene ides sa pretpostavkom da ce svi da rade gde i ti sto realno nema leba. A ako neko radi kao sljaker za minimalac a hoce da bude u toj dolini, mozda ce do SF samog da ide jednom nedeljno pa im je mozda bolja opcija ako treba da ide do tamo da se klacka i klacka (pod pretpostavkom da nije programer/inzenjer/nesto_sa_fakultetom). Ne rade svi tu visoko placene poslove.

Odosmo mi na temu San Francisko.

vuxanne 20.06.2012 12:11

dreamers, ja se slazem da je u samom San Francisku vidim da je sve ekstra skupo i nema uopste ovih multi-family varijanti, ali u tim ostalim gradovima u toj dolini nije svugde ista cena. Ne tvrdim ja da si ti pao sa kruske nego samo tvrdim da ako svi budu se merili sa tobom i ljudima koji rade u Silikonskoj dolini kao programeri, nece ih se puno kvalifikovati za zivot tu. Npr. ako je neko samo sa srednjom skolom ili sa nekim drugim ne-kompjuteraskim zanimanjem, nece se tu para nesto nagledati a kamoli te stanove iznajmljivati.

Moj skroman zakljucak je (nemam pojma ne zivim tu, samo ovako virtuelno) - ne idi u SF bez dobre plate i posla u nekoj valjanoj industriji. Ako ces da sljakas za minimalac ili ces ziveti sa druge strane zaliva jer ces to moci da priustis ili bolje idi negde drugo... Zar ne?

dreamerns 20.06.2012 17:49

Kao prvo, stvarno nisam mislio na stanove sa napucanim teretanama (to sam dao samo za primer onog od 6500$). Svi klikcete na najjeftiniji deo San Franciska....da, tu su kuce jeftinije i ima zasto su jeftinije. Da je potraznja velika, ne bi bile jeftinije. Photographer je bas dao i kucu do samog okeana. Ko sto rekoh, ako volis da ti je preko leta 15 stepeni i oblacno stalno....nema problema. Takodje, koliko je npr udaljena zeleznicka stanica za nekog kome to treba, koliko je udaljena finansijska cetvrt i ono sto bi rekli centar grada? Kada bi preneli ovo na Novi Sad i razgovarali o cenama u Novom Sadu, ja bih pricao o Limanu....a vi o Klisi i Adicama. Ocigledno se tu ne razumemo. Ja kada mislim na cenu u gradu....onda mislim na ipak neki prosek (i delove grada gde bi ljudi pozeleli da zive). Ni ovde Google, ni Facebook, ni MS nisu u centru grada, nego u predgradjima. Razlog tome nije zato sto je ljudima jeftinije tamo da zive, nego zato sto je tamo tzv industrijska zona (gde ces ti jedan googleplex smestiti u san francisko) i samim tim poslovni prostori su jeftiji. Sto se tice ljudi, slobodno mozes pogledati koliko kosta zivot u Mountain View ili Palo Alto. Samo molim vas nemojte googlati East Palo Alto...jer to nije ista stvar. Ja se slazem da ljudi zaradjuju drugacije ovde, ali ne zaradjuju svi. Isto imas ovde ljude koji rade za 8h na sat...i njihov izbor je da uzmu nesto jeftinije, sto je opet kako ste nasli 1800$. Koliko placaju stan ljudi u ostalim krajevima koji rade za 8$ na sat ? Koliko placaju inzenjeri? Posto sam bio u tom Wheaton koji je Landlord spominjao i znam o kakvim kucama prica, u takovm mestu ovde (sa losijim skolama) takav stan bi te izasao 750k$. E sada, ako vi uprete google vi cete naci i za 250k$ bogu iza tregera, ali to onda nije realno poredjenje. U Atlanti su kuce daleko daleko jeftinije nego ovde, i sama pomisao na poredjenje je glupa. Kada sam dosao ovde sam gledao sve zivo, i duplexe i stanove i sve zivo sto je bilo u ponudi (koja je bila siromasna). Uleti ponekad nesto povoljno, nas 30 se prijavi....nisam nikada ni dobio poziv nazad. Zasto? Pa zato sto nisam na prethodnom mestu ziveo 5-10 godina, zato sto ne radim u istoj firmi 5 godina i zato sto sam ozenjen sa zenskom osobom, sto znaci da cu mozda imati dece. Jednom smo nasli 2 bdr 1 bath za svega 2k$ u San Francisko. Ako nas nije bilo 50 u tom stanu koji smo popunili aplikacije, nije bio nijedan. Kada bi to bila realna cena....sigurno ne bi tolika navala bila.
Citat:

Moj skroman zakljucak je (nemam pojma ne zivim tu, samo ovako virtuelno) - ne idi u SF bez dobre plate i posla u nekoj valjanoj industriji. Ako ces da sljakas za minimalac ili ces ziveti sa druge strane zaliva jer ces to moci da priustis ili bolje idi negde drugo... Zar ne?
Upravo tako :-)

Odleteli smo mi sa teme Atlante.

landlord 20.06.2012 18:04

DreamerNS, iz tvog iskustva, da li bi nekom programeru preporucio da cim dodje u USA, da doesli u SF area-u? Ili da ode negdje drugo dok se malo ne snadje i ne nauci sve cake vezane za zivot u USA i onda da ganja posao u dolini?
Eto cisto za one koji tek trebaju da dodju u USA, a bez USA radnog iskustva su.

Photographer 20.06.2012 18:48

Znaci problem su oblaci i 15c leti :)

Vidi, svako ima svoje prioritete i nije ok reci da ne moze da se nadje stan za toliko para kad to nije tacno. Dakle ako radis full time job min 10h dnevno nisi u tom stanu, 8h spavas. Dakle 6h dnevno treba da budes tamo, mislim da mi oblacnost i 15c leti nije neki problem... Sve je u prioritetima i u tome kako neko voli i je navikao da zivi. Stanovi koje sam postavio su u sredjenom kraju, blizu okeana (sto je plus meni licno), nema krimanala i ima dobrih skola. Oblacnost mi bas i nije nesto sto bi trebalo nekog da odvrati od tog kraja i odvede negde gde se svaki dan desi neka pucnjava ili pljacka :)

p.s. Mogli bi neki od poslednjih postova da se prebace u SF temu...

vuxanne 20.06.2012 18:55

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 30118)
Zasto? Pa zato sto nisam na prethodnom mestu ziveo 5-10 godina, zato sto ne radim u istoj firmi 5 godina i zato sto sam ozenjen sa zenskom osobom, sto znaci da cu mozda imati dece.

Aaaa, upravo tako :bravo:

Ja sam sad skoro trazila stan, a sta mi je ta zena tamo rekla to je bilo za neverovati. Odakle sam? Muz joj je bio tamo negde stacioniran, mozda smo se negde i sreli (nije sigurno bio tamo da se svrcka turisticki). Nismo sestro, nismo, sto posto (nisam joj to rekla). Na kraju je pitala hocu li da iznajmin stan (koji jos nisam videla uzivo) na vise od dve godine. Naravno da necu. Uzmu tako brdo aplikacija, naravno svakog pitaju za SSN pa ti tako imaj strpljenja... A naci ce oni debilna pitanja samo da bi kao nesto opradali. To za iznajmljivanje stanova je kao audicija.

dreamerns 20.06.2012 21:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Photographer (Poruka 30120)
Znaci problem su oblaci i 15c leti :)

Vidi, svako ima svoje prioritete i nije ok reci da ne moze da se nadje stan za toliko para kad to nije tacno. Dakle ako radis full time job min 10h dnevno nisi u tom stanu, 8h spavas. Dakle 6h dnevno treba da budes tamo, mislim da mi oblacnost i 15c leti nije neki problem... Sve je u prioritetima i u tome kako neko voli i je navikao da zivi. Stanovi koje sam postavio su u sredjenom kraju, blizu okeana (sto je plus meni licno), nema krimanala i ima dobrih skola. Oblacnost mi bas i nije nesto sto bi trebalo nekog da odvrati od tog kraja i odvede negde gde se svaki dan desi neka pucnjava ili pljacka :)

p.s. Mogli bi neki od poslednjih postova da se prebace u SF temu...

Nemam vremena za ovu raspravu, neka tumaci kako god ko hoce. Da, moze se naci za 2500$ 2 bdr, pa nek neko samo klikne na onaj tvoj link i pogleda gde je to i koliko je udaljeno od onoga gde na google maps pise "San Francisco" (da, mislim na onaj deo u skroz suprotnom cosku). Meni bi recimo smetalo da na trenutni posao dodam jos 1.5 sati putovanja koliko bi mi trebalo da zivim u tom kraju. Tako da, to jeste medju najjeftinijim delovima San Franciska i tu zive pametni ljudi. U ostatku zive mentalno retardirani ljudi koji imaju previse para na bacanje i zele svaki dan da budu upucani ili opljackani :-)
@Landlord stvarno zavisi. Ako imas nekoga ovde za pocetak, mislim da je bolje odmah zapucati ovde. Cak i ako nemas, mozda je malko rizicnije (jer ti brze odlaze pare), ali zato sa druge strane ovde ima daleko vise posla za inzenjere nego u nekim drugim mestima (pa i samim tim je veca sansa za posao). Da ne govorim, da ovde ima daleko zanimljivijih firmi. Takodje, ako ostanes na nekom drugom mestu duze vremena dok se ne snadjes, onda ces vec imati i svoje stvari i ta selidba ce biti daleko skuplja i teza. Naravno, ako ti neko da posao dok si jos u Srbiji, ne treba se previse razmisljati :-)

PS> Molio bih admine ako mogu ovo preneti u SF temu, izvinjavam se, malko smo se zaneli :-)

Photographer 20.06.2012 21:10

Govorimo o SF-u a ne o SF bay area, dakle ako imas posao u SF-u stvar je prilicno jasna. Iz bilo koje tacke u SF-u do bilo koje druge ne treba vise od 30min kolima. Ostali delovi SF bay regiona su druga prica i onaj ko radi tamo naravno da ce tamo ziveti a ne u SF-u, niko nije ni rekao drugacije. problem je samo sto nemaju svi privilegiju da zive i rade na 10 min peske od plaze i parka :-)

dreamerns 20.06.2012 21:29

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Photographer (Poruka 30123)
Govorimo o SF-u a ne o SF bay area, dakle ako imas posao u SF-u stvar je prilicno jasna. Iz bilo koje tacke u SF-u do bilo koje druge ne treba vise od 30min kolima. Ostali delovi SF bay regiona su druga prica i onaj ko radi tamo naravno da ce tamo ziveti a ne u SF-u, niko nije ni rekao drugacije. problem je samo sto nemaju svi privilegiju da zive i rade na 10 min peske od plaze i parka :-)

Zasto ne bi ziveli u SF-u? Imas voz koji te odveze gde god hoces bez ikakve guzve. Jedino sto onda ne mozes ziveti 9 milja od stanice, odnosno u gore navedenom kraju.

sonofamom 21.06.2012 00:23

sto kaze nas narod:

"ako ne znas sta je lepo - pitaj sta je skupo!"

:)

vuxanne 21.06.2012 01:10

Citat:

Prvobitno poslao korisnik sonofamom (Poruka 30131)
sto kaze nas narod:

"ako ne znas sta je lepo - pitaj sta je skupo!"
:)

Upravo tako. Vazi za svaki grad/drzavu u SAD a bogami i celu federaciju.

dreamerns 21.06.2012 18:08

Ajd da dam neko realno poredjenje. Stan koji sam izdavao u Chicago sa rezijama za 1225$ (uracunato grejanje i gas) bi u San Francisco izasao oko 2500-3000$ bez rezija.

sonofamom 21.06.2012 19:34

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 30143)
Ajd da dam neko realno poredjenje. Stan koji sam izdavao u Chicago sa rezijama za 1225$ (uracunato grejanje i gas) bi u San Francisco izasao oko 2500-3000$ bez rezija.

ti si valjda stan iznajmljiao a ne izdavao? ;)

dalje, upravo je to potvrda izreke koju sam predhodno napisao: "ako ne znas sta je lepo - pitaj sta je skupo"

San Francisko = skupo = lepo
Chicago = jeftino = ruzno

da je obrnuto ostao bi tamo... :)

dreamerns 21.06.2012 21:02

Citat:

Prvobitno poslao korisnik sonofamom (Poruka 30144)
ti si valjda stan iznajmljiao a ne izdavao? ;)

dalje, upravo je to potvrda izreke koju sam predhodno napisao: "ako ne znas sta je lepo - pitaj sta je skupo"

San Francisko = skupo = lepo
Chicago = jeftino = ruzno

da je obrnuto ostao bi tamo... :)

da iznajmljivao sam :-)
Hahaha...bas si me nasmejao, mada ovo poredjenje nije u potpunosti tacno :-) Deo Cikaga u kom sam ziveo je jako lep i po meni je Cikago kao grad lepsi od San Franciska (mada mi se mentalitet ovde daleko vise svidja). No, Cikago je sto se tice poslova u mojoj industriji daleko gori nego San Francisko. Takodje, on je dosta bio vezan za tesku industriju koja je preseljena u Kinu. Veliki broj ljudi se doseljava u oblast San Francisko zaliva. Problem koji San Francisko ima je slican NYC, a to je da nema gde da se siri. Broj mostova koji spajaju zaliv sa kopnom je mali u odnosu na potrebe, a ljudi i dalje koriste primarno kola, jer je daleko jeftinije i rentabilnije nego koristiti voz ili bilo koji gradski prevoz (o ovome mogu posebno pricati). U svakom slucaju, ziveti na kopnu a raditi na poluostrvu je grozno (osim eventualno relacije Oakland<->SF). Eto ti glavnog razloga za skakanje cena. Cene kuca su recimo i dalje iste, ali su uslovi kupovine nenormalni, tako da vecina ljudi iznajmljuje. Upravo zbog toga je trenutno veci broj potraznje nego ponude i to je prouzrokovalo da je u nekim delovima cena iznajmljivanja skocila za 100% od 2011.
Tako da....lep je Chicago ako imas sta tamo da radis i ako ti ne smeta klima. Sa druge strane, zivot u zalivu je daleko lepsi, ali moras se obogatiti da bi imao svoju kucu (ili da uletis u nenormalne dugove, mada i za to ti treba jedno 150.000$ depozita). Opet, ovo zavisi gde hoces da zivis. Da me ne krenu ispravljati, ovo je cena za poluostrvo izuzimajuci mesto tipa East Palo Alto gde je sansa da ti obiju stan u roku od nedelju dana 100% :-)

sonofamom 21.06.2012 21:58

dreamer,

i tako je kao sto kazes, ali i nije. ;)

vidi, ako vec poredimo SF sa Cikagom, sto je po meni prilicno neuporedivo, onda treba da poredimo samo downtown Cikaga sa San Franciskom. a ako poredimo siri Cikago "Metro Area", onda to treba da poredimo sa celom SF Bay Area-om, jer to je otprilike taj odnos i povrsinski a i po broju stanovnika. samim tim, sto ides dalje od centra, tj. od San Franciska, cene vise padaju. mada za razliku od Cikaga, Bay Area ima vise biznis centara, eto bar dva, to su SF i SJ area, i zbog toga ima skupoce na vise lokacija a ne samo u centru zbivanja tj. SF-u. takodje pored biznis centara postoje i centari drugih desavanja, recimo obrazovnih, kao sto je Berkeley itd, sto dodatno dize cenu i u tim delovima.

uostalom ja nisam pricao samo o lepoti zgrada kad sam rekao da je lepse... eto i sam kazes da se u SF lepse zivi nego u Cikagu, o tome i ja pisem, a iskreno, ne bih se bas slozio ni da je Cikago kao grad lepsi. ni po arhitekturi, a ni po polozaju. isuvise je ravan, pod pravim uglom i dosadan. SF je totalno nepredvidljiv... ulice krivudaju, penju se, spustaju se, ima poglede i vizure iz raznih uglova da ti pamet stane. o mentalitetu i opustenosti i da ne pricam. a to sve kosta... :)

vuxanne 21.06.2012 23:42

Za masu stranaca sto poznajem iz raznih krajeva ove nase planete sa americkim obrazovanjem cesto izbor gde bi da zive u SAD je ili San Francisko, ili Njujork, eventualno Cikago i slicni gradovi. Mislim da ih znam bar desetoro sto su otisli da zive u Silikonsku dolinu (naravno vecinom su to CS, CE, EE, ME zanimanja)...

Bila sam u Cikagu vise puta i u odnosu na sve ostale gradove u kojima sam bila za sada ovde u SAD (nisam bila jos u Kaliforniji pa to izuzimam a ni u svim drzavama) moj utisak je da je grad koji definitivno ima neki svoj smek. Retko u kom centru grada se mozes tako lezerno setati bez da te neki beskucnik non stop startuje. Lep i cist u centru, masa zanimljivih stvari ima da se vidi.

A gde ce covek ziveti da mu bude "lepse" zavisi pre svega od unutrasnje srece i mase faktora osim geografije i arhitekture. I sve je stvar licnih ukusa o kojima definitivno ne treba raspravljati. Mnogi ce da sele iz mesta u mesto tokom svog zivota ne uvek zbog geografije i arhitekture (mada bice i toga u odlukama naravno), ali pre svega ce to cesto biti zbog nepredovanja u karijeri (o, da ima i toga)... Koliko vidim dodjosi (u koje mi spadamo) ce uvek na kraju krajeva pre preferivati da zive negde je sto vise stranaca (sto bi ovi rekli "diversity") jer se tu bolje i prirodnije osecamo.

Da li je lepsi San Francisko ili Cikago mislim da je u principu totalno nebulozna diskusija. Cemu to? Retko sam cula Amere da uporede gradove, mesta i sela onim zarom koji se srece kod nasih ljudi (ex Yu). Npr. jedan je rekao za grad od 350 000 stanovnika da je selo (a u SAD je mesto od 8000 dusa - town a ne village). A kod nas je taj neki kolektivni identitet takav da neko daje sebi na vaznosti ako je iz necega grande mega giga naspram necega drugog sto zaboga za njegovu malenkost nema dovoljno lepo nesto.

Ja garantujem da oba spadaju medju "lepse" americke gradove. Ako neko proputuje preko 10 americkih drzava i vidi deset velikih gradova slicne dimenzije nek me ispravi.

sonofamom 22.06.2012 00:29

vuxane,

mozda sam pogresno napisao tu narodnu izreku, mozda nije gde/sta je "lepo", nego gde/sta je "dobro", nisam siguran....ali to sve i nema puno veze, jer je u pitanju metafora koju je vrlo lako razumeti ako covek zeli, tako da ne moras bas da se hvatas za svaku rec bukvalno. a da li je nebulozno ili nije, je vec neka druga tema, ali da je ovo univerzalno pravilo apsolutno tacno, tu nema rasprave.

znaci: "ako ne znas sta je DOBRO - pitaj sta je skupo"

to vazi za sve stvari u zivotu, pa tako i za mesto stanovanja. a eto sticajem okolnosti, mnogo vise ljudi misli da je bolje/lepse u Kaliforniji, i zato je mnogo skuplja za zivot nego Illinois. da ovo nije tako, bilo bi obrnuto. sva ostala subjektivna misljenja i osecaje mozemo da ostavimo po strani, ali to je tako, to nisam ja izmislio, i mi tu nista ne mozemo...Kalifornija je svima pojam, zato toliko i kosta. a pojam je jer ima toliko toga da ponudi. Cikago i ne bas....zato je i jeftin za zivot.

sonofamom 22.06.2012 00:32

"Ja garantujem da oba spadaju medju "lepse" americke gradove. Ako neko proputuje preko 10 americkih drzava i vidi deset velikih gradova slicne dimenzije nek me ispravi"

i jos ovo, ne znam o kojoj to dimenziji pricas, buduci da SF ima svega 800,000 stanovnika.... znaci ni blizu ko Cikago.....

vuxanne 22.06.2012 06:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik sonofamom (Poruka 30152)
i jos ovo, ne znam o kojoj to dimenziji pricas, buduci da SF ima svega 800,000 stanovnika.... znaci ni blizu ko Cikago.....

Tebi 800 000 nije veliki grad? Svasta. San Francisko zaliv ima 7,6 miliona stanovnika a Cikago metro oblast ima 9,8 miliona. Obe su ogromne, pogotovu za americke pojmove. Cela Srbija ima 7,1 milion stanovnika. U celim SAD ima oko 275 gradova sa preko 100 000 stanovnika klikni
Cikago kao treci po velicini a i San Francisko kao 13. po velicini i oba definitivno spadaju u velike gradove.

Sta je za tebe "veliki grad"?

A sto se tice skupo a lepo ja koliko se razumem Aljaska je najskuplja iz poznatih razloga (zato sto je bogu iza tregera). Znaci tamo je najlepse i najbolje u SAD. Pa, ne znam bas...

Photographer 22.06.2012 10:19

Opet se mesaju San Francisco i San Francisco Bay Area....

Mesate babe i zabe. To sto je u Palo Altu jedan cena stana a u SF-u druga (niza) nema veze ni sa klimom ni sa lepotom zivota tamo vec iskljucivo sa odnosom ponude i traznje koja opet nije takva zbog lepote i kvalitetnih skola vec zbog prisustva velikih softverskih kompanija i njihovih zaposlenih koji imaju nad prosecne plate...

vuxanne 22.06.2012 11:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Photographer (Poruka 30154)
Opet se mesaju San Francisco i San Francisco Bay Area....

Mesate babe i zabe. To sto je u Palo Altu jedan cena stana a u SF-u druga (niza) nema veze ni sa klimom ni sa lepotom zivota tamo vec iskljucivo sa odnosom ponude i traznje koja opet nije takva zbog lepote i kvalitetnih skola vec zbog prisustva velikih softverskih kompanija i njihovih zaposlenih koji imaju nad prosecne plate...

Ja pominjem San Francisko zaliv i Cikago metro oblast. Ameri obicno kazu ime tog downtown-a jer obicno racunaju ceo taj metro u nesto. Kao npr. zivis u Borci - ti si iz Beograda. A cak ljudi iz Meriville-a koji je u Indijani ce reci da su iz Cikaga. A kako je za San Francisko zalivsku oblast ne znam, nisam bila tu, ali sam cula ljude da kazu da zive u San Francisku ako zive i rade u Silikonskoj dolini. Masa ljudi tako kaze jer ovde obicno gledaju oblast a ne bas sta spada u neki zip code tacno (to im je vise administracije radi danas kad su se gradovi i mesta slili jedni u druge).

Slazem se da tu cenu zivota tu diktiraju kompanije sa zaposlenima koji imaju ogromantne plate u odnosu na mnoga druga zanimanja u razlicitim gradovima (pa cak i na ta ista samo na drugim lokacijama). Gledala sam stanove za iznajmljivanje u nekom gradu totalno sa druge strane (istocne). Neverovatno kako prisutstvo necega diktira cenu stanova i svega ostalog. Npr. imas dobru skolu, kuce i stanovi mogu da budu apsolutno isti kao neki koji su u susednoj oblasti, cak i npr. losiji, ali cene ce da budu vece samo zbog osnovne skole za koju tvrde da je najbolja u kraju. I ko ima dete taj uzrast, zivece tu samo da bi dete moglo da ide u tu top skolu.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 14:30.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.