ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Social Security Number & Green Card (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=16)

Taty2 12.09.2013 18:10

Imam rođake tamo nisu baš od jučer emigranti, ali...
SSN: Dakle, za SSN može se otići (šta više preporučljivo je) u Social Security Administration, odmah ili nakon 3 dana i sl po slijetanju i u tom office-u aplicirati za SSN bez obzira na to to što se iščekuje da kartica sa SSN brojem stigne na poštansku adresu.
To može biti bilo koji SSA office, a ne samo onaj koji je najbliži adresi stanovanja. Treba ponijeti pasoš sa pečatom I-551, može i kopija prve strane pasoša i pečata.

U SSA može se desiti da službenik obavijesti da niste još u sistemu, čak i nakon pa dana. Ako vam službenik kaže da jeste u sistemu, zamolite da vam izdiktira vaš broj ikoji e nalazi u kompjuteru. Zapišete taj broj sebi na papirić i pitate kad će stići kartica. Nedostatak SSN je velika kočnica za sve moguće aktivnosti i zaista je ključan.
Ako vam kaže da jeste u sistemu, ali da još nema broja onda SVAVAKO I OBAVEZNO popunite aplikaciju čime ste ponovo inicirali i 150 % osigurali SSN. Popunjavanje obrasca za SSN traje nešto više od 10-15 minuta za jednu osobu. Može se desiti da vam vam isprintaju papir za svaku osobu u kojem stoji informacija da ste u sistemu, ali da nema još broja za vas, jer će procesirati u roku od 12-24 sata. Onda sutradan opet odete sa tim papirom kojeg vam onda zamijene sa papirom u kojem piše vaš SSN. Druga moguća situacija je da odmah dobijete isprintani papir u kojem piše SSN.

Sve varira od države do države, a ispunjavanje aplikacije za soicial security number u SSA nikad nije suštinski na odmet.

dzimrija 13.09.2013 19:57

Evo i mog iskustva vezanog za Njujork. Kako je i navedeno u prethodnim postovima, prva stvar koja mora da se uradi kada se kroci na tlo Amerike je podnosenje zahteva za SSN broj. Posto sam se obreo u Astoriji koja je deo Kvinsa, zahtev mi nisu prihvatili u lokalnoj kancelariji vec sam morao da idem u SSA koja se nalazi na Jamajka aveniji. Teta koja radi na salteru mi je rekla da zahtev uopste ne postoji u sistemu, te sam odmah podneo novi i dobio potvrdu.
Podneo sam ga petog septembra a broj je stigao jedanaestog, lepo iznenadjenje.
:naughty:

Green2014 31.10.2013 08:24

Zanima me da li je potreban birth certificate za nesto? Ako ga treba nositi, da li treba vaditi medjunarodni ili prevoditi domaci kod sudskog tumaca? Hvala unapred na odgovoru :)

IgorMAD 31.10.2013 11:16

I mene zanima sta mi je sve od prevoda potrebno kad odem tamo? Izvod iz maticne knjige rodjenih, vencanih...?

petrojka1980 01.11.2013 19:06

Ono sto znam da je potrebno je izvod iz maticne knjige rodjenih (mozda i vencanih, ali sa time nemam iskustva jer san single). Ja sam kod sebe imala medjunarodni - isti onaj koji sam nosila na intervju. Trazili su kad sam podnosila zahtev za SSN posto naravno da proces nije automatski pokrenut :). Ako je medjunarodni onda prevod nije potreban. Inace SSN mi je stigao tacno nedelju dana nakon podnosenja zahteva (u pitanju je Chicago area).

IgorMAD 01.11.2013 20:01

E hvala na informaciji :)
I mi idemo u Chicago area tako da nam ova informacija mnogo znaci :)
Reci mi samo kad si placala onaj $165 fee? Pre nego sto si ostisla ili kada si stigla tamo? I na koji nacin si platila (kojom karticom)?

petrojka1980 03.11.2013 02:08

Citat:

Prvobitno poslao korisnik IgorMAD (Poruka 41984)
E hvala na informaciji :)
I mi idemo u Chicago area tako da nam ova informacija mnogo znaci :)
Reci mi samo kad si placala onaj $165 fee? Pre nego sto si ostisla ili kada si stigla tamo? I na koji nacin si platila (kojom karticom)?

Fee sam platila 10-ak dana pred put i preko onog elis sistema i sve je proteklo kako treba. Platila sam sa oceve VISA kartice. Ako neko ima neku drugu savetujem da se za online placanja u $ ne koristi VISA jer oni sve obracunavaju u eur tako da ima konverzije i uvek ispadne malo vise od stvarne sume.

wladinho 03.11.2013 12:06

Samo da se nadovežem na plaćanje karticom. Nema veze da li je VISA ili MASTER, bitno je kako banka obračunava plaćanje u stranoj valuti. Ja konkretno imam VISA karticu od Komercijalne banke koja ti sve skida u dinarama po gornjem kursu banke. Da li ja platio u eurima, dolarima ili pezosima, to je jedina konverzija, strana valuta u dinare.

IgorMAD 03.11.2013 12:47

Ja imam neku internet karticu pored master i maestro kartice. Mislim da mogu na nju da uplatim dolare i onda da placam. Mada nisam siguran.

holmes 02.12.2013 17:39

Danas sam platio imigrantsku taksu za nas. Sve OK, i dobio sam email sa potvrdom da sam platio. Za one koje interesuje, platio sam VISA electron internet prepaid karticom, koju sam kupio samo za ovu namjenu. Uplata je u domacoj valuti, banka uzima svoj fee, a kurs se obracunava prema VISA kursnoj listi: http://www.visaeurope.com/en/cardhol...nge_rates.aspx

Provjerim tu na kalkulatoru koliko izadje 660 USA i pogledam koliko mi je banka svukla i vidim da su me kratili za 25 maraka (13 evra). Eto, tako je to...

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 00:44.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.