ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Jovo-nanovo (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=505)

dejancic 06.08.2009 20:13

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 11253)
Argghhhhfhguhfuah.....bilo kakav posao....arhgfhh...:realmad::realmad::realmad:

Ahahahahhahah :grin:
Znas i sam na sta sam mislio kada sam napisao bilo kakav. Onaj koji ce placati racune posto nam pocetni fond presusi.
Ali me nisi razumeo kada sam napisao da sam protiv generalizovanja. Nisam mislio da poredim privatne i drzavne fakultete, vec sve fakultete medjusobno. Po meni nije isto opredeliti se za struku i fakultet koji je vec proizveo hiljade i hiljade diplomaca i neke struke koje imaju jako mali broj studenata i koje same po sebi vec usmeravaju ljude na odlazak u inostranstvo. Mozda je to moja lazna nada, posto se bavim takvom, da kazem nezastupljenom, profesijom. Mozda se ja dzabe nadam da cu na racun toga sto malo ljudi u svetu radi ovakav tip posla lakse doci do istog. Nadam se da cu se naci u USA pa cu iz prve ruke reci da li sam se zavaravao ili ne....

dreamerns 06.08.2009 20:36

Pazi ovako....ja cu ovde 1000x lakse naci posao iz struke, nego "bilo kakav" posao. Ne vidim zasto ljudi misle da se "bilo kakvi" poslovi onako dele.....cim izadjes iz aviona mole te i preklinju da radis u Mc Donalds da peres sudje i sl. Nije uopste lako naci "bilo kakav" posao. To je totalna zabluda. Takodje, mislim da mali gradovi imaju mnogo vise poslova od velikih gradova (doduse, manje su placeni)....ali to je moje misljenje.

petar.world 06.08.2009 22:02

Cuo sam da je neko spominjao zavrseni pravni fakultet u Srbiji. Treba uzeti i u obzir da SAD, Kanada, Australija i Britanija imaju Common law (obicajno pravo) koji se razlikuje od ,,Civil law,, civilnog pravnog sistema koji koriste vecine zemalja svijeta ukljucujuci i cijelu Evropu.

Neko je i rekao da su fakulteti u Americi skupi. Ne mora da znaci. Ne mora direktno da se ide na univerzitet, moze da se ode i na community college koji kostaju 4 000 -5 000 dolara za rezidente tih drzava dok za ,,strance,, mogu da kostaju i do 10 000. Posle 2 god. na koledzu predje se na univerzitet, ko se pokaze dobar i zakaci neku stipendiju moze da prodje jeftinije. Naravno da postoje i skupi privatni univerziteti tipa Ivy League (Hardvard, Colubija, Princeton, Yale) ali za te skole se priprema jos i od osnovne da bi se upalo.

Sto se tice nalazenja posla, mislim da svi koji se prijavljujemo na lutriji, znamo da ni u Americi nije savrseno (posebno sada) i da poslovi ne cekaju samo na nas, ali je svakako bolje nego na Balkanu, i treba prezivjeti taj prvi period dok se ,,ne udomimo,, :beer:

Zana 06.08.2009 23:11

Citat:

Prvobitno poslao korisnik petar.world (Poruka 11256)
Neko je i rekao da su fakulteti u Americi skupi. Ne mora da znaci. Ne mora direktno da se ide na univerzitet, moze da se ode i na community college koji kostaju 4 000 -5 000 dolara za rezidente tih drzava dok za ,,strance,, mogu da kostaju i do 10 000. Posle 2 god. na koledzu predje se na univerzitet, ko se pokaze dobar i zakaci neku stipendiju moze da prodje jeftinije. Naravno da postoje i skupi privatni univerziteti tipa Ivy League (Hardvard, Colubija, Princeton, Yale) ali za te skole se priprema jos i od osnovne da bi se upalo.

Mora da znaci da su skupi - ako nemas nikog da ti pomogne, odnosno da ti pokriva troskove zivota dok studiras i community college moze da ti bude problem. Jer - ako moras da radis da bi pokrio troskove zivota, onda zaradjujes vise para nego sto oni smatraju da je potrebno bi ostvario pravo na finansijsku pomoc... pa kad ti na pocetku semestra uleti tuition, i jedno $500-$600 za knjige, i za parking, i za sve ostalo sto ti treba za projekte...pa kad moras da platis i rentu i racune, i da platis brzi internet jer ti treba - i da platis svakog semestra nekoliko pretplata za dodatne informacije (pa sto god da studiras tu su neki dodatni softveri i sto sta jos... e to, vidis, ne moze sa "bilo kakvim poslom"...

A sto se tice stipendija, evo i ja bih ako mi kazes kako (a imam vise nego dobar prosek)...

Ne mogu sad da se sirim previse, ali ako imas prosecnu platu a znas da school loan ne moze da pokrije vise od 60 odsto (pod uslovom da ga dobijes) a da za ostalo moras sam da se snadjes...onda stvarno ne znam kako osim da se uleti u debeli debt...

Znaci nije tako lako... uz dobro planiranje i kad se pametno radi moze svasta da se postigne, ali nije lako...

Sloba_Kg 07.08.2009 05:17

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 11253)
Tamo sve koji znam da su isli su deca bogatih koji nisu bili sposobni da upisu redovan faks, a kamoli da ga zavrse. Ne samo da su im bile lose ocene u srednjoj i osnovnoj, nego jednostavno nisu imali ni kapacitet za to. Ali je fakat da je dosta njih postalo uspesno nakon tog faksa (mada nijedan od njih mi nije jasno cime se bavi).

Pa i one pevacice D&D su uspesne jer im stric ili tata ili ko vec otkupio ceo tiraz iako ga je njegova firma odstampala. Mislim kako su ti ljudi o kojima pises uspesni i to u Srbiji? Pa to svi znamo, imaju mamu, tatu, jahtu, tecu ministra i sl...

lenhi 07.08.2009 07:01

Moj neki zaključak iz vaših pisanja je da ne bi bilo loše da se dogradim u nekom zanatskom poslu u struci, a završene studije ako se posle toga iskoriste dobro došlo. Koliko vidim dosta je bitno psihički se spremiti za novi život. Bitno je ne živjeti u nekim iluzijama u startu, ali imati neki zanat u rukama neko usmjerenje da se može naći neki posao, a ne razmišljati "odo ja tamo imam fakultet, pa probiću se s njim".
A to za BK fakultet, ako vi kažete koji ste preko bare da je tako onda OK, mada nisam imao takvo mišljenje.

Leona 07.08.2009 10:42

Da, i ja sam cula od prijatelja koje imam u Bg tu situaciju sa BK i nisam mogla da vjerujem, ali sta je tu je.
Imamo i mi u Sa ovdje slican takav, a imamo i Americki Univerzitet oba se placaju 40 000 eura i tu uglavnom idu djeca ovih ili onih, a ima i onih "normalnih" koji studiraju na kredit ne znam kako im se isplati.
Tako da mislim da je AU priznat tamo....

Sto se tice fakulteta sa nasih podrucja, kazu da su priznati samo elektrotehnika, i valjda arhitektura, gradjevina, pa mozda i medicina.
A cini mi se da je bas xeg svojevremeno napisao ovdje negdje da su nasi pravni fakulteti priznati u NY i CA, jer ako se dobro sjecam supruga mu je pravnik pa su se raspitivali o tome.
Ali bez obzira na to i ja nazalost dijelim misljenje da ne mozemo ocekivati nesto sa nasim diplomama tamo, ali eto...sta je tu je.
Kad malo bolje skontam prijavit cu se i ove godine pa sta bude, ne gubim nista. A mogu dobiti puno.

dejancic 08.08.2009 09:20

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 11255)
Pazi ovako....ja cu ovde 1000x lakse naci posao iz struke, nego "bilo kakav" posao.

Jel bi takva situacija bila da nisi radio u Srbiji u firmi koja je u americkom vlasnistvu? Odnosno koliko ce oni ceniti staz u nekoj srpskoj firmi, ako je ona primera radi medju najjacim firmama na balkanu, ali je apsolutno nezastupljena u Evropi, a jos manje u Americi? Po tvom iskustvu da li je takva referenca dovoljna za ulazak u neku njihovu firmu koja se bavi istom delatnoscu?

dreamerns 09.08.2009 18:30

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dejancic (Poruka 11275)
Jel bi takva situacija bila da nisi radio u Srbiji u firmi koja je u americkom vlasnistvu? Odnosno koliko ce oni ceniti staz u nekoj srpskoj firmi, ako je ona primera radi medju najjacim firmama na balkanu, ali je apsolutno nezastupljena u Evropi, a jos manje u Americi? Po tvom iskustvu da li je takva referenca dovoljna za ulazak u neku njihovu firmu koja se bavi istom delatnoscu?

Bas njih briga i kakva je firma na balkanu i gde je balkan uopste. Kod programiranja uglavom pises poduzi reference (znaci ne samo gde si radio, nego bukvalno sta si radio i koje si tehnologije koristio). Ako im je firma poznata, naravno da to donosi plus, ali mnogo je bitno sta si ti tacno radio. Posle toga rade phone screening, intervju i sl stvari gde te istresu iz gaca. Programiranje je hard skill zanimanje, a takva zanimanja je relativo lako proveriti.
Sto se tice staza u nekoj srpskoj firmi, programeri imaju tu srecu da im to ne mora biti jedini put. Imas na hiljade open source projekata i mozes se prikljuciti na bilo koji od njih i raditi nesto. Samim tim ces imati u rezimeu da si radio na nekom poznatom projektu. Malo je problem u Srbiji sto su vecina fakulteta zajedno sa njihovim profesorima kreteni, koji ne uvidjaju taj potencijal, nego sebicno teraju studente da rade neke gluposti od seminarskih radova...umesto da direktno daju doprinos zajednici, cime bi ujedno uradili nesto dobro, produktivno (jer bi se taj kod stvarno i koristio) i na kraju krajeva, imao bi neki reference pri zavrsetku fakulteta. Da ne kazem da je nauciti raditi na velikom projektu, izuzetno bitno u ovoj profesiji.
Moram priznati da je trziste sada i za programere slabo i da retko naidjem na oglas da trazi full time employment, uglavno su svi na ugovor.
E sada, ja imam nekog iskustva tu, a u zivotu nisam radio npr. kao konobar u kaficu ili nesto tog tipa. Zato i kazem da bih pre nasao posao u struci, nego "bilo koji" posao.

dejancic 09.08.2009 19:14

Ocigledno cu morati maksimalno da prilagodim cv njihovim zahtevima. Ako sam dobro shvatio to ce znaciti da pored staza navedem i projekte na kojima sam radio, a radjeni su ili i u Americi ili jos bolje po njihovim licencama. Nece spisak biti poduzi, ali sta je tu je... Hvala!

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:36.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.