![]() |
Daco, sto se djece tice za njih se uopste ne brinite oni ce se jako brzo uklopiti i snaci tamo. Bilo bi super da mozete ici kada oni ovde vec zavrse razrede i sl. Ali to zavisi i od vaseg broja i kada ce biti intervju.
Jasno da ce vama biti dosta teze da se snadjete, a pogotovo surugu koji ce sa dobrog posla koji ima ovde morati dosta da zapne da se tamo dokaze.. Jasno da je to malo frustrirajuci i sl. ali ja mislim da vi imate jos i veci motiv da idete bas zbog djece kojoj svakako obezbjedjujete time puno bolji zivot sa mnogo vise opcija. Nakon godinu dana boravka u USA mozete aplicirati da predjete u Kanadu, i taj zahtjev se rijesi u samo par mjeseci. Tako da vam ni to nije losa opcija. Supruga i ja imamo ovde super poslove i jako dobre plate, stan smo kupili koji jos otplacujemo, i naravno u velikoj panici i dilemi smo sta raditi isto kao i vi. Jako se tesko odluciti na odlazak, pogotovo kada se ovde ima malo iznad prosjecna plata.. |
Konacno neko ko ima decu!:)
Potpuno ista stvar, mi smo nesto mladji od vas imamo bebu od godinu dana, isto smo u maju primili kovertu i potpuno isto reagovali! Nas jos veci problem je sto mi tamo nemamo nikoga, sem sto znamo neke ljude kojima je neko tamo otisao i pitanje je koliko bi ti ljudi izasli u susret s obzirom da se ne poznajemo. Nije mi svejedno jer ne idemo sami vec imamo bebu koju ne mogu izlagati avanturi, bilo bi neozbiljno. Inace moj muz je gradjevinski tehnicar i zaposlen je ali ne u struci a ja sam ekonomista koja je posle trudnickog ostala bez posla.:mad: I razumem ja to sve za i protiv i meni je frka potpuna, sve mi je apsolutno nepoznato ali pogledaj niko od njih se ne vraca! I jos nesto: zavisi ko sta ostavlja ovde-mozda neko ima svoj stan, dobra kola, dobar posao, putuje-logicno je da je njemu bolje ovde, mi to nemamo sem polovnih kola, tako da.... A sto se tice zdravstvenog-pa verovatno je to najveci problem, meni to uopste nije jasno, nemas para i ne lece te? V777 je pomenula negde da postoje bolnice koje lece besplatno kao i da postoji posebna nega za decu i majke takodje besplatno, a kakva je usluga u njima ne znam, mozda neko ima informaciju? U svakom slucaju hvala ti sto si se javila, taman sam pomislila da sam ja jedina koja hoce da ode sa detetom!:confused: Nadam se da ces se sada cesce javljati da razmenjujemo iskustva! Pozdrav!:) P.S. Landlord hvala ti puno sto ucestvujes u diskusiji s obzirom da nemas decu. Sve informacije su dragocene a i pozitivno utices na nas!:-)Pozdrav! |
Bolnice koje je V777 navela su "državne" iliti javne, i kao takve dužne su da leče sve koji dođu. Kada se zaposlite, onda Vam (svaka ozbiljnija) firma uplaćuje zdravstveno koje je ili vezano za uniju bolnica, ili je "idi kod koga 'oćeš" (PPO, HMO, itd). U tim bolnicama osiguranje pokriva većinu ili sve (i još dobijate "povlašćenu cenu"), a na vas otpada ostatak računa. ;) Takođe, oni u zavisnosti od osiguranja određuju tretman pacijentu, dakle ne dobija svako istu uslugu, jer ako osiguranje nešto ne pokriva, je li, ne mogu da vam urade.
(ne bih da plašim, već samo da naglasim važnost) : Pre 2 godine (neosigurana) žena u pedesetim iz Sent Luisa dobila srčani napad (heart attack). Bolje da ne spominjem totalan iznos, ali recimo samo da su ambulantna kola koja su došla po nju ispostavila račun na 800 (i slovima: osam stotina) dolara... Osiguranje bi pokrilo gro, ovako sve mora ona jer je bilo urgentno pa su morali da spašavaju, dakle trošili sredstva, ne pitaju da li ćeš dobiti novi kad vidiš račun... :( Kada stignete i dok se ne zaposlite, moj je savet raspitati se za sledeće: -naša osiguranja koja nude osiguranja za preko grane (neko negde pomenu Zepter?) -pronaći osiguranja preko Googleta insurance agencies (ja nađoh sad na frku http://www.ehealthinsurance.com/ , deluje ok; kod firme ja imam Blue Cross) i videti da se odmah po dolasku obavi sva papirologija i počne uplaćivati svoj insurance; dok se ne zaposlite. Ja bih (iako sam samac) ljudima sa malom decom predložio varijantu: od naših uzeti osiguranje za prvih mesec-dva (dok ne stignu papiri), a onda prebačaj na američke (što je sigurno, sigurno je). Meni to nekako deluje najlogičnije... :o Nadam se da će da nam naleti neko s iskustvom.... :rolleyes: |
Ovaj forum je fenomenalan i mnogo mi zanači! Moje oduševljenje je tim veće, pošto se prvi put uključujem u razgovore ove vrste(mislim preko foruma).Potrudiću se da od prijatelja koji su u Americi saznam što više. Još jednom, hvala što postojite!
|
Koliko se mesecno placa zdravstveno po osobi i sta ono pokriva?
|
Ajd da probam da objasnim: postoje dve bitne stavke u vezi sa ovim.
1. mesečna rata - dakle, koliko se mesečno uplaćuje da bi neko bio osiguran. Kako se u USA plata računa bruto (digresija: inače, cene kad kupujete se gledaju neto, pa morate da dodajete porez ručno te nešto ne košta $9.99, nego $10.x, zavisno od sales tax-e... oni to da mislite da je jeftinije, sunce li im... :D), pa se oduzimaju porezi, socijalno, zdravstveno, dental i ostalo, što onda nije oporezovano. Dakle, kad dobijete ček na kraju meseca/nedelje, on izgleda ovako: broj sati rada * satnica - svi gorenavedeni troškovi = vaša plata koja legne na računDakle, vasa godisnja primanja (na šta plaćate porez) je ono neto. Dakle, zdravstveno je odbijeno od poreza (kad plaćate sami, plaćate iz svog džepa, je li). E sad: firma kaže "mi uplaćujemo za vas x% svakog meseca". Dakle, firma će od svojih novaca uplatiti jedan procenat rate, a ostatak će biti na vašoj plati u ovoj gore formuli (vi plaćate ostatak mesečne rate od plate, je li, ali je pre-tax, dakle neoporezovano, odnosno vaša primanja se umanjuju u startu za tu razliku). Toliko vas košta osiguranje. Kada sami uplaćujete, vi onda, dakle, plaćate svih 100% mesečne rate osiguranja.... 2. paket, iliti šta/koliko pokriva - ovo je ono što dobijate od osiguranja. Dakle, u paketu ste da osiguranje pokriva 80% troškova, dakle kad završite u bolnici, a oni ispostave (srceparajući) račun, vi calujete 20%. U paketima se još gleda koliko je "standardna poseta doci", i obično je recimo 20 dolara... Postoje različiti paketi, dakle, i od toga vam zavisi stavka 1, iliti kolika vam je rata... Nažalost, tu se moja pomoć završava... :( Moj slučaj: Firma uplaćuje svih 100% rate (stavka 1), tako da mi se ništa ne oduzima od bruto plate za tu stavku, pa na čeku ni ne vidim koliko se stvarno skida. (dakle, sa većim beneficijama raste i plata, takoreći) Nemam pojma koliko stvarno plaćaju mesečno osiguranju... Da ja moram da plaćam bar 1%, imao bih neku cifru na čeku, pa bih znao izračunati... Ovako ne'am pojma. I bolje mi tako. :D Osiguranje koje imam pokriva 100% troškove u bolnici za mene i 50% za dependant-e (žena, deca...), odlazak kod lekara je 10$. I da, imam i dental osiguranje koje je pokriveno 80% (stavka 2), isto firma uplaćuje svih 100% rate (stavka 1) pa ne bih znao kasti cene. |
Da li se podrazumeva da gde god se zaposlos da ti placaju zdravstveno? Prvenstveno mislim na te pocetne poslove konobarisanje, rad u prodavnici i sl.?
I zanimala me je cifra okvirno da li je 1000$ ili 100$ mesecno, mislim jeli moguce pokriti zdravstveno mesecno od prosecne plate a da ti ostane za stan, hranu i ostalo? Toliko ste me prepali sa tim zdravstvenim da sticem utisak da cu samo raditi za zdravstveno!:) |
Tesko da ce ti neka prodavnica ili kafic recimo platiti osiguranje.Ovde,kod mene u masi kompanija posle tri meseca stices pravo na beneficije sto podrazumeva i zdravstveno osiguranje.E sad tu ima boljih i losijih paketa,nekad je prava nauka protumaciti sta ti pokrivaju i koji je najbolji paket za tebe.Uglavnom paket koji moja kompanija nudi je prilicno los....tako da za sebe i suprugu placam oko $220 mesecno("before tax dollars").I pored toga svaki odlazak lekaru je oko $30,ali npr neki nedajboze hitan slucaj je pokriven kompletno itd.
Moj ti je savet nevezano za ovo da ne razmisljas o prodavnicama i restoranima jer prodavnice slabo placaju a za konobarisanje ti treba bas dobar engleski.Za pocetak uvek mozes naci neki posao u nekim firmicama(cak i u ovo doba recesije) |
Hvala puno na konkretnom odgovoru!:)
|
San diego
Evo konacno i mene, dugo sam na forumu ali nikako mi ne uspeva da se ubacim u diskusiju do sada. I ja sam majka dve bebe (sin 2 god i cerka 4 meseca). Mi krajem meseca krecemo u obecanu (?) zemlju, u San diego. Mi u Bg lepo zivimo ali moj muz misli da bi nam tamo bilo bolje (on je tamo zavrsio studije i ziveo dve godine (Njujork). Hvata me opsta panika (da nemamo decu pa ajde da se upustimo u pustolovinu ovako potpuni haos). U USA nemamo nikoga nego prijatelje nasih prijatelja i tako... Nas plan je da odemo na tri meseca da vidimo mozemo li sta uraditi ako ne uspemo (u sta ja sumnjam) vracamo se. Tamo cu iskoristiti da obidjemo neka mesta i eto bili smo kao turisti. U slucaju da uspemo, super. Meni su potrebne sve informacije u vezi zivota u San digu (sta nam je ciniti cim stignemo) tako da mi je svaka info bitna.
Hvala TI Milose, i naravno svima vama koji mesecima se nesebicno javljate na ovaj forum, sto ste mi zivot ucinili laksim! Srecno svima!!!!!!!!!!:) |
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 02:15. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.