ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Vodič za emigrante (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pronalaženje prvog posla u Americi (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=287)

Cezar1 20.05.2010 19:10

I u USA samo VIP

Kao i na Balkanu, i u USA dobar posao mozes dobiti ako imas dobar VIP ( veze i poznanstva). Sama diploma cesto vrlo malo znaci, ako ti je konkurencija za poziciju, tatin sin, menadzerov rodjak, kcerka sefa finansija itd.

Iz iskustva znam da samo slanje CV iliti biografije, je gotovo uzaludan posao, bolje se bacaj na trazenje nekakve veze.

Npr. zavrsio sam Ekonomski faks u glavnom gradu, imam licencu ovlascenog racunovodje i revizora, imam iskustva iz svih ekonomskih oblasti, ali samo veza, veza...

Razni Singidunumi, Megatrendovi, MBA i razne Bankarske akademije su za 1. studenta - produzetak nezaposlenosti, posmatrano sa aspekta drzave, tj. bolje nek studiraju nego demonstriraju 2. za roditelje ogroman trosak, zadnji dinar iz dzepa 3. za vlasnika Megatrenda, prodaja diploma- super biznis.

Ko moze neka brise van, ovdje od zarade slaba kupovina. pozz svim zelenasima, koji su dobili GC ili se nadaju.:drool:

ego 16.06.2010 19:45

Posao mašinskog inženjera

Interesuje me kakve su mogućnosti za posao za mašinkog inženjera? Radim kao projektant termotehničkih instalacija (HVAC).
Vidim da se programeri dobro snalaze, a kakva su iskustva mašinaca?

tataprase 18.06.2010 17:37

eee,gospodo moja draga....a da li eko moze da mi kaze kako prolazi pekar u Americi,ima li za takve posla????Lako je baba ili deda sera biti,a nije ni tolika sramota...Boja koze,najmanje bitna,ako ti treba peskiric da dodas...zavisi sve kako koo prihvati ono sta radi...Jeste li radili na baustelu kod zidara,na mesalici ili da li ste kopali rupe za lozu u vinogradima za 1200 dnevno???Mslim da niste...jer i dodavanje peskirica nekom za 5$ na sat...nije toliko tesko...pa bar kicma ne trpi lomove...Pozdravljam vas sve koji bi napustili ovaj monopolni sistem u drzavi i naravno sillnu korupciju........Tamo bar za posao ne treba nikakva veza,nego batice ako si sposoban samo napred,udarnicki...:clap:

dreamerns 18.06.2010 19:25

Citat:

Prvobitno poslao korisnik tataprase (Poruka 16722)
eee,gospodo moja draga....a da li eko moze da mi kaze kako prolazi pekar u Americi,ima li za takve posla????Lako je baba ili deda sera biti,a nije ni tolika sramota...Boja koze,najmanje bitna,ako ti treba peskiric da dodas...zavisi sve kako koo prihvati ono sta radi...Jeste li radili na baustelu kod zidara,na mesalici ili da li ste kopali rupe za lozu u vinogradima za 1200 dnevno???Mslim da niste...jer i dodavanje peskirica nekom za 5$ na sat...nije toliko tesko...pa bar kicma ne trpi lomove...Pozdravljam vas sve koji bi napustili ovaj monopolni sistem u drzavi i naravno sillnu korupciju........Tamo bar za posao ne treba nikakva veza,nego batice ako si sposoban samo napred,udarnicki...:clap:

Nije problem dodavati peskiric, problem je u sledecem:

1. Da li ti stvarno mislis da se od toga moze ziveti, placati racune i ostalo?
2. Nije ovo drzava gde su svi ekstra strucnjaci i niko nece da radi posao baba sere, pa ga ima koliko hoces.
3. Boja koze mozda tebi i meni nije bitna, ali nazalost jeste onom ko zaposljava baba/deda seru.
4. Nije bas da ne treba nikakva veza. Zavisi kakav posao trazis i koliko srece imas.

tataprase 18.06.2010 20:00

ne radi se o tome da li se moze ziveti nego nije smak sveta i da se takav posao obavlja...Elem,da li si mozda upoznat u vezi pekara?Nece niko da mi odgovori...ima li tamao pekara,hahaha...hvala opet unapred.

celestine 18.06.2010 20:53

Citat:

Prvobitno poslao korisnik tataprase (Poruka 16725)
ne radi se o tome da li se moze ziveti nego nije smak sveta i da se takav posao obavlja...Elem,da li si mozda upoznat u vezi pekara?Nece niko da mi odgovori...ima li tamao pekara,hahaha...hvala opet unapred.

Pekara, pa pekara....al' si zapeo. Ako odes u USA radis sta bilo za pocetak pa vidis. Ja sam profesor engleskog pa cu raditit tamo sta god za prvo vreme. I traziti nesto bolje i konkretnije. Ti bi odmah da budes policajac a zena da ti bude pekar kao sto ste i ovde u Srbiji. Znam inzenjere koji voze kamione i autobuse, doktore koji rade kao medicinsko osoblje itd. Izmedju ostalog istrazi malo po netu. craiglist je dobra baza poslova po drzavama i gradovima.

tataprase 18.06.2010 22:15

hvala za savete...samo sam pitao,da se znam ravnati,za buducnost.Mi smo oboje svesni da u pocetku moras raditi svasta,nismo jedini i posla se ne plasimo.Hvala ti jos jednom.

Taji 18.06.2010 23:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik tataprase (Poruka 16730)
hvala za savete...samo sam pitao,da se znam ravnati,za buducnost.Mi smo oboje svesni da u pocetku moras raditi svasta,nismo jedini i posla se ne plasimo.Hvala ti jos jednom.

Evo link za posao pekara pa da vidite kako izgleda jedan prosjecan oglas i sta se sve trazi:

https://starwood.taleo.net/careersec...6&src=JB-10680

Isto tako, evo link i za posao policajca:

http://retirementjobs.retiredbrains....ampaign=Indeed

Posto na posao policajca moras da cekas da postanes drzavljani evo ti jos jedan link za posao obezbjedjenja gdje moze da se radi i sa zelenom kartom pa pogledaj malo:

https://whelansecurity.tms.hrdepartm...=61&lcid=en-US

Srecno! :)
Srecno!

dina 09.07.2010 00:05

buducnost pravnika u americi

Diplomirani sam pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom, desetogodisnjim radnim iskustvom, planiram da odem iz Srbije, pa me interesuju iskustva kolega koji su u Americi. Naime planiram dalje skolovanje u Americi (master), i naravno za pocetak nemam nikakvih iluzija o poslu u struci.

Marko3 09.07.2010 13:09

I mene zanima isto!Pravnik ali novopečeni,znači bez tolikog iskustva kao kolega u prethodnom postu pa ako netko zna nešto više neka napiše.

duskica 09.07.2010 16:57

Evo dok vam se ne javi neko sa konkretnijim informacijama,ja sam pre pola god. cula da nasi pravnici mogu biti maticari u USA,ali ovo nije provereno.Znam da najteze priznaju medicinskku struku i pravo jer je ovde pravo zasnovano na drugim principima i zakonima.

Zana 09.07.2010 17:04

Citat:

Prvobitno poslao korisnik duskica (Poruka 17092)
Evo dok vam se ne javi neko sa konkretnijim informacijama,ja sam pre pola god. cula da nasi pravnici mogu biti maticari u USA,ali ovo nije provereno.Znam da najteze priznaju medicinskku struku i pravo jer je ovde pravo zasnovano na drugim principima i zakonima.

Medicinska struka je 100% priznata - to sto nas narod izjednacava licencu za rad za "ne-priznatoscu" je druga prica.

Zana 09.07.2010 18:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dina (Poruka 17066)
Diplomirani sam pravnik sa polozenim pravosudnim ispitom, desetogodisnjim radnim iskustvom, planiram da odem iz Srbije, pa me interesuju iskustva kolega koji su u Americi. Naime planiram dalje skolovanje u Americi (master), i naravno za pocetak nemam nikakvih iluzija o poslu u struci.

Da li moze pojasnjenje "bold" teksta?

Takodje, ovo je za pogledati....

dina 09.07.2010 22:17

Zana puno hvala. Jedino sam sigurna da sa diplomom Pravnog fakulteta novosadskog Univerziteta u Americi ne mogu nista, moram upisati master, kako bih jednog dana mogla raditi u struci, ukoliko budem to zelela u Americi. Interesuje me krivicno pravo, pa sam tako nesto i gledala na netu - master studije (Criminal law). Planiram ove godine prvi put da apliciram za GC pa cemo videti.

dezareo 09.07.2010 22:27

Nema leba od prava u Americi, ne gajite prevelike iluzije da cete tamo uspeti kao pravnici. Kolege anglosaksonsko pravo i ovo nase srpsko "kontinentalno" su kao > _upe i oko, nadam se da ste svesni te cinjenice. Iskren da budem, nisam nigde na netu nasao da je neko postao advokat, sudija ili bilo koje drugo zanimanje u vezi prava da a da je pravnik odavde i da je uspeo u Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji anglosaksonskog govornog podrucja i prava.

dina 09.07.2010 22:37

Ima jedna koleginica koja je zavrsila ovaj fakultet i radi u Kanadi kao sudija za prekrsaje (davno je otisla tamo sa zavrsenim pravnim fakultetom). Samo za nju se zna, ali se nismo vise ni raspitivali. Pravo se ne vezuje samo za advokaturu, sudstvo, tuzilastvo.

dina 09.07.2010 22:53

Duskice i Vama puno hvala na odgovoru. Provericemo.

duskica 10.07.2010 00:08

Nema na cemu Dina,zao mi sto ne mogu nesto vise da pomognem.A sto se tice medicinske struke ,mozda se nisam dobro izrazila,nisam rekla ne priznata,vec da se tesko priznaju,pod cime sam mislila neophodan nastavak skolovanja,a to u npr.stomatologiji znaci skoro pa sve "jovo na novo",jer se priznaje samo jedna godina od njihove cetiri(za Njujork provereno).Naravno ko ima para i zivaca sve moze,pa ce mu se i medicina priznati,kao i stomatologija,i ostale medicinske struke,nego to je vec druga tema.

celestine 14.07.2010 15:24

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg (Poruka 17193)
Ti si ocigledno neki filozof ili clan neke stranke tipa radikala/domacina.
Ili se samo poklapa misao.
Ako ti nije bolje zasto zelis da ides, ne kapiram. Ostani menjaj srbiju tu gde ti je super i jepo a tetke i ujne posecuj kad mozes, ionako ne verujem da to kosta puno.
Sto se zivota u Americi tice, svako ima neki svoj vid i pogled. Ja se ne slazem sa tobom da ne bih nikad vozio kamione ali bih dozvolio da me izrabljuje gazda koji placa 200e +malo vise ako uspes da mu ukrades ili te casti da doruckujes.
Moj prijatelj vozi vec godinu i po, zena(nevencana mu je u sumadiji, sad je dobila vizu, doci ce da se vide posle dugo vremena. Onda ce on svoju firmu da vodi malo iz sumadije malo iz chi a drugi ce da voze.
To je sve uradio za 3 godine. Mnogo truda je ulozio ali je mnogo para i zaradio. Njih dvoje su verovatno jedinstveni ali su isterali svoj cilj.
E sad ti imas 25 i obisao si ceo svet a oni cerkicu od 11 koja treba ici kako neko rece na sve vannastavne akrtivnosti koje kostaju boga oca u srbiji.
By the way ona je nastavnik u srbiji(njegova zena).
Tako da ako ti se ne svidja nemoj da dolazis.
Kazes pokusavas da se pravis da si italijan ili ko god. Da li se to stidis sto si srbin?
Izvini na tonu ali ovaj forum odavno nije imao takvog nekog sa negativnim nabojem prema usa kao sto ga ti imas
Pozdrav

Slobo, kad smo vec kod voznje kamiona, da li mozda znas, obzirom da rece da je to tvoj poznanik radio, koji su uslovi da se nadje taj posao u USA, ili bas u Atlanti konkretno posto cemo tamo ici (ako dobijemo GC)? Da li je obavezno neko prethodno ozbiljno kamiondzijsko iskustvo? Ako bilo sta znas u vezi sa tim bila bih ti zahvalna da napises koju rec.

Magelan 14.07.2010 17:03

Za voznju kamiona ti ne treba iskustvo. U Cikagu je dobijanje te CDL dozvole nesto manje od $3.000 sto se vec u prvom mesecu voznje otplati.

Posla ima, bar u CHGO, a placaju uglavnom po milji - 35-40 centi. Mesecno racunaj okvirno $4.000 uz stalno odsustvo od kuce...

celestine 16.07.2010 22:05

Bila bih veoma zavhvalna svakome ko ima bilo kakve info u vezi sa poslom voznje kamiona. Sta se trazi? Da li se dozvola iz Srbije priznaje ili ne? Ukoliko je odgovor ne da li znate kako se dozvola (za kamione) dobija u USA i koliko kosta? Kaoliko je lako naci takav posao? Hvala

dreamerns 16.07.2010 22:31

Citat:

Prvobitno poslao korisnik celestine (Poruka 17241)
Bila bih veoma zavhvalna svakome ko ima bilo kakve info u vezi sa poslom voznje kamiona. Sta se trazi? Da li se dozvola iz Srbije priznaje ili ne? Ukoliko je odgovor ne da li znate kako se dozvola (za kamione) dobija u USA i koliko kosta? Kaoliko je lako naci takav posao? Hvala

Probaj da procesljas malo forum. Znam sigurno da se o ovome nedavno dosta diskutovalo. Cak mislim pre par dana je neko pominjao koliko sve to kosta...

Sloba_Kg 17.07.2010 04:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik celestine (Poruka 17206)
Slobo, kad smo vec kod voznje kamiona, da li mozda znas, obzirom da rece da je to tvoj poznanik radio, koji su uslovi da se nadje taj posao u USA, ili bas u Atlanti konkretno posto cemo tamo ici (ako dobijemo GC)? Da li je obavezno neko prethodno ozbiljno kamiondzijsko iskustvo? Ako bilo sta znas u vezi sa tim bila bih ti zahvalna da napises koju rec.

E ja ne znam puno ali mogu da pitam.
Sve kami(j)ondzijije drugari su naravno u Chicago-u.
Tamo rade a voze svuda, svasta im se desavalo (pojedincima) ali neki (koji znaju sta je cilj) su prosli ili jos bolje da kazem prolaze jako fino. Koliko je tesko i kako je njima ne znam bas da objasnim, to treba oni da kazu.

Sto se Atlante tice, siguran sam da moze da se nadje jer ovde ima dosta takvih firmi. Mislim da i bez iskustva moze da se nadje posao, ali ne tvrdim.
Samo vi prvo dobijte GC pa cete onda sve lakse da planirate.

@Dreadnoth,
bas mi je drago da ste se snasli gde cete. Ja sam bas nesto juce pricao sa nekim likom iz neke vet klinike i setih se...
Aj pa sa srecom !!

Sloba_Kg 17.07.2010 04:59

Citat:

Vec napisah na drugoj temi ali evo jos nesto.
Sigurno znam da u CHI postoji skola za CDL i kosta ko sto neko rece priblizno 3000$
Vlasnik je nas covek (odakle tacno veze nemam) i bas se trudi da nauci polaznike, kaze on je padao vise puta pa ne dozvoljava da se izadje na polaganje bez da se sve prodje pred njim.
2007-e sam proveo nekih 20ak dana u CHI i svi drugari su tada uveliko ucili testove i inspection i sta ne vec.
Evo 3 god kasnije mnogi voze, neki nisu ni zapoceli, a dozvola iz Srbije...tesko ali mozda neko zna bolje. Uglavnom (za ove obicne za kola) zavisi od Sate ali za kamion jos nisam cuo da vazi.
Nadam se da sam makar malo pomogao

celestine 17.07.2010 10:31

[quote=Sloba_Kg;17243]E ja ne znam puno ali mogu da pitam.
Sve kami(j)ondzijije drugari su naravno u Chicago-u.
Tamo rade a voze svuda, svasta im se desavalo (pojedincima) ali neki (koji znaju sta je cilj) su prosli ili jos bolje da kazem prolaze jako fino. Koliko je tesko i kako je njima ne znam bas da objasnim, to treba oni da kazu.

Sto se Atlante tice, siguran sam da moze da se nadje jer ovde ima dosta takvih firmi. Mislim da i bez iskustva moze da se nadje posao, ali ne tvrdim.
Samo vi prvo dobijte GC pa cete onda sve lakse da planirate.

Hvala Slobo, i u pravu si. Da se mi dokopamo te Atlante pa cemo videti...:;D:

Bode 17.07.2010 10:35

Sto se tice voznje kamiona dobio sam neke informacije pre par dana. Naime moj drug to radi zadnjih par godina u Chicago-u. On je polagao kod nekog naseg coveka koji drzi auto skolu. Tada je platio oko 2500$, a video sam po drugim skolama da se cene krecu od 2500-3000$ (mesec dana obuke). Imas i skuplje varijante, 6 nedelja, 8 nedelja obuke, ali koliko znam uglavnom svi zavrsavaju ovu obuku od 4 nedelja.
Nasa dozvola za kamione se ne priznaje tako da mora to tamo sve da se zavrsi. Sto se tice dozvole za auto ja sam koristio medjunarodnu par meseci dok sam boravio tamo.
To je uglavnom to oko CDL-a. Skola ima koliko hoces tako da samo treba odabrati onu varijantu koja odgovara.

Score 17.07.2010 16:59

Citat:

Samo sto se dozvole tice, da dodam nesto. Ja zivim vec deceniju ipo u Budimpesti (nje bitno...) i moj kum koji je isto toliko vremena ovde, Belgijanac, dobio "prekomandu" od fime u kojoj je ovde bio generalni (i za koga sam i ja radio...) da ide u D.C., iznajmili mu kucu od 600 kvadrata, kupili mu Audi S5, plata da se smrznes, i sad je i tamo opet neko veliko jaje ...ali to nije point, nego da je imao EU vozacku i morao je iznova da polaze. Eto, samo sam to hteo da kazem, al se razvuklo...:==D: Ako EU vozacka ne vazi, slabe su sanse da ce nasa da vazi...A ne mozes da vozis uopste ako nemas posebno placeno osiguranje od odgovornosti, koje vazi na osobu a ne na kola, a cena toga zavisi od milion stvari..koliko godina vozis, koliko si imao saobracajki, kreditna sposobnost....

celestine 17.07.2010 18:49

E hvala vam svima.

barajevo31 17.07.2010 19:39

http://money.cnn.com/2010/06/09/news...dex.htm?hpt=T3

barajevo31 18.07.2010 13:48

http://www.saskimmigrationcanada.ca/trucker :1081:

mira 19.07.2010 11:04

.

da li neko zna kakav posao moze da radi kozni lekar bez nostifikacije dipoma? za nostrifikaciju osnovnih studija treba min. 2 god. a do tada se mora ziveti.
da li se priznaju diplome specijalizacija? kakva je tu procedura?
pozdrav

Zana 19.07.2010 16:01

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mira (Poruka 17257)
da li neko zna kakav posao moze da radi kozni lekar bez nostifikacije dipoma? za nostrifikaciju osnovnih studija treba min. 2 god. a do tada se mora ziveti.
da li se priznaju diplome specijalizacija? kakva je tu procedura?
pozdrav

Nostrifikacija osnovnih studija ne traje dve godine. Svi Medicinski fakulteti iz Srbije su na spisku priznatih fakulteta. Pretpostavljam da govoris o licenci i residency?

http://www.zelenalutrija.com/forum/s...3&postcount=32

Sto se tice poslova u medicinskoj struci, poslova ima koliko neces...

Magelan 19.07.2010 16:29

U medicinskoj struci bez nostrifikacije mozda nadjes posao kao medical assistant ako imas srece.

Diploma je priznata ali treba odraditi drzavni. Nostrifikacija u USA = polaganje drzavnog ispita (USMLE Test) koji ima 3 dela - 3 steps.

RESIDENCY - u isto vreme i staz i specijalizacija.

USMLE treba poloziti kako bi krenuo na residency koji ti bude placen (nije ispod 2.000 mesecno mada ne racunaj ni vise od 5k). Residency traje 3 god osim za family medicine i u tom slucaju traje 2. U zavisnosti od state do state da bi se krenulo na residency treba imati polozeno ili 2 ili sva tri stepa USMLE ispita.

Ono sto je jako dobro jeste da se prva dva mogu poloziti i u Zagrebu tako da mozes odmah po dolasku da krenes na residency u nekoj od drzava koje zahtevaju dva koraka za pocetak residency-ja (izgugluj samo koje drzave traze 2 dela za pocetak, Illinois npr. trazi 2 stepa a New York State sva 3 da bi se pocelo sa residecy-jem).

U Zagrebu te ta polaganja nece izaci vise od $1.000 po step-u (u USA je $800 svaki step).

Najbolje knjige za pripremu ima Kaplan (vidi na amazon.com cene, ja sam preko njih narucivao te knjige za nostrifikaciju).

P.S. Imaj u vidu da je dermatologija medju top 5 specijalnostima i jako se tesko dobija (potreban je jako visok skor na USMLE i dosta srece).

Bockyman 20.07.2010 08:00

Замолио бих dreamerns-а или kanelopа-у,ако није проблем,да детаљније опишу проблем проналаска посла у Чикагу. Пошто ћемо ја и девојка ићи у Чикаго,веома ме занимају ти подаци.
Да напоменем да редовно пратим блог,и да сам схватио да 9 месеци није могла да нађе посао,негде прочитах да је преко 2.000 пута конкурисала (преко интернета и сл.)... Верујем да је у почетку тражила неки посао у струци,али да је после тражила било шта и није било посла.
Морам да признам да мене та сазнања,благо речено ужасавају. Ја не бих имао ни могућности,а вероватно ни воље да толико будем упоран.
Знам да је сада (ваљда) све ОК,али је требало преживети тих 9 месеци.
Надам се да нисам превише индискретан...

mira 21.07.2010 10:56

Žana, da li si mislila posla ima koliko hoćeš?
ovaj proces dobijanja licence zvuči mnogo komplikovano i dugotrajno.
da li bih ja sa mojim diplomama mogla da radim u nekoj laboratoriji bez kontakta sa ljudima?
a kao medicinska sestra, odmah ili i tu mora neko licenciranje? kolika je plata med. sestre?
za Magelana
koji je tačno posao medical asistenta?
unapred hvala

barajevo31 21.07.2010 15:21

Citat:

Prvobitno poslao korisnik mira (Poruka 17271)
Žana, da li si mislila posla ima koliko hoćeš?
ovaj proces dobijanja licence zvuči mnogo komplikovano i dugotrajno.
da li bih ja sa mojim diplomama mogla da radim u nekoj laboratoriji bez kontakta sa ljudima?
a kao medicinska sestra, odmah ili i tu mora neko licenciranje? kolika je plata med. sestre?
za Magelana
koji je tačno posao medical asistenta?
unapred hvala

Plate zavise od posla i lokacije. Tamo nije kao kod nas gde medicinske sestre mogu da rade gde hoće, tamo se specijalizuju za svako odeljenje. Zaradjuju negde od 45k - 65k, naravno zavisi od iskustva. Licenciranje naravno postoji, bez toga ne možeš da radiš, a zove se NCLEX-RN (nije baš tako ni jednostavan). Ne znam da li trebam da napominjem ali srednja med. škola se ne priznaje tamo nego isključivo post secondary što znači visoka škola ili dipl. med. sestra = RN. Na Jugu je potražnja RN veća pa zato imaju tamo veće plate. U Džordžiji je prosečna plata RN cca 75k dok je u NY 65k. Informacije o licencuri potraži kod nursing board u tvojoj državi. Svaka savezna država ima svoj nursing board pa njima pošalji email. A možeš da prelistaš i www.ncsbn.org (national council of state boards of nursing).

Medical assistant rade to što kod nas radi svako po malo. To znači sve od prijema pacijenta, uzimanje uzorka krvi, ultrazvuk, EKG, krvni pritisak, težina, visina, davanje inekcija...pa sve do birokratije (kontakt sa insurance companies, telefon, faks, narudžba materijala...). Kurs ili škola traje godinu dana do dve (zavisi od koledža i full time ili part time studiranja), a plate su cca 25k - 35k.

Možeš još da radiš i kao LPN (2god kurs, nešto kao kod nas srednja med. sestra, plata cca 35k) i CNA (2mes kurs, bolničar, plata cca 25k).

Sve to možeš bez nostrifikacije ali ćeš morati da pohađaš te kurseve odnosno škole jer bez nostrifikacije kao medicinski radnik možeš da radiš gde i ja, programer. Znači nigde. Diploma se sigurno priznaje ali ćeš morati da položiš neke ispite/testove i to ume da traje. Tako je svugde u svetu i u ni jednoj državi taj proces nije skraćen tako da ako hoćeš da radiš kao doktor medicine moraćeš malo da se pomučiš. Sa diplomom med. fakulteta tamo ne možeš da radiš kao med. sestra, ni kao običan bolničar jer jednostavno za svaku poziciju postoji škola. Da skratim, ako misliš da možeš sa tvojom diplomom da radiš negde u zdravstvu, neće moći nažalost. Ili nostrifikacija ili polaganje kurseva za neki drugi naziv.

Magelan 21.07.2010 15:30

Uopste nije komplikovano koliko se na prvu loptu cini. Da si stomatolog, morala bi uz sve ovo jos dve godine ponovo na fakultet da odradis vezbe iz klinickih predmeta i da platis skolarinu oko 150k.
Uzmi u obzir da bi kao lekar zaradjivala minimalno 250k godisnje, tako da je cela procedura smesna kada se pogleda cifra.

Medical assistant = med. sestra koja radi u domu zdravlja (ne uposljavaju ih po bolnicima). Takvo neko mesto mozes dobiti samo ako imas neku zestoku preporuku pa da te puste da radis bez licence. Plata mesecno nikako veca od 2.5k.

Ono sto bi eventualno doslo u obzir jeste rad na klinickim istrazivanjima, mada i tu ce te belo gledati ako nemas iskustva na tom polju.

Dakle, za nas zdravstvene radnike pocetak je jako nezgodan, ali se u nekoj instanci svakako isplati cimatanje oko cele nostrifikacije.

Posao med. sestre zaboravi (pa ni u Srbiji te niko ne bi zaposlio na mesto sestre iako si lekar, osim ako nemas srednju medicinsku skolu pre faksa). Sestre imaju dobru platu, u proseku oko 60k godisnje, mada i tu zavisi da li si LPN/LVN (kao nasa srednja sestra) ili RN (registered nurse = visa med. sestra). Ja sam po dolasku u USA odradio kurs za CNA (sto mu dodje sestrinski pomocnik odnosno bolnicar u Srbiji). Kurs je trajao 4 nedelje, $630 je kostao i nakon toga se izlazi na State Exam (dakle skoro nista bez licence u USA) i sa tim mozes da radis po bolnicama (za max $14 na sat sto je jako malo) ili kao CareGiver (i jedno i drugo porazavajuce za nekog ko dolazi kao lekar ali sta je tu je). Kao CareGiver moze se zaraditi do 3k mesecno...
LPN kurs traje 10-11 meseci, u CHGO kosta minimum 15k, a kao LPN je plata do max 40k godisnje.

Najtopliji savet: nabavi knjige za USMLE preko neta, dok si jos u Srbiji pripremi prva dva dela USMLE i ispolazi ih u Zagrebu (zaista nije toliko strasno kao sto se cini, i imaj u vidu da ima kolega koji su ceo proces pocinjali posle 45-te godine i uspesno ga odradili) i onda kada dodjes u USA mozes odmah zapoceti residency i sebe lisiti ovih "najnizih" poslova u zdravstvu. Cak i ako nemas Green Card, dosta je bolnica koje su voljne da te sponzorisu za H1B radnu vizu nakon polaganja USMLE.

dreamerns 21.07.2010 16:28

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 17264)
Замолио бих dreamerns-а или kanelopа-у,ако није проблем,да детаљније опишу проблем проналаска посла у Чикагу. Пошто ћемо ја и девојка ићи у Чикаго,веома ме занимају ти подаци.
Да напоменем да редовно пратим блог,и да сам схватио да 9 месеци није могла да нађе посао,негде прочитах да је преко 2.000 пута конкурисала (преко интернета и сл.)... Верујем да је у почетку тражила неки посао у струци,али да је после тражила било шта и није било посла.
Морам да признам да мене та сазнања,благо речено ужасавају. Ја не бих имао ни могућности,а вероватно ни воље да толико будем упоран.
Знам да је сада (ваљда) све ОК,али је требало преживети тих 9 месеци.
Надам се да нисам превише индискретан...

Na forumu sam vec nekoliko puta pisao na ovu temu i generalno nemam sta da dodam. Tudja iskustva nemaju veze sa onim kako ces ti proci. Ona nije nasla ni dan danas posao ni priblizno struci. Bilo koji posao se moze lakse naci, od bilo kog posla ne moze da se zivi u Chicago. Gledaj to ovako, plata za bilo koji posao je svuda ista. Radio ti u centru Chicago ili u nekoj vukojebini 150 milja odavde. Svuda ces dobiti isto, a to je minimalac. Razlika je sto su u gradu 3x skuplji stanovi, sve je skuplje, takse su vece itd. Ako dvoje rade bilo koji posao, onda se moze preziveti. Problem kod "bilo kog" posla je sto ti ne mozes nakupiti sate. Nikada ti ne daju preko 30 sati nedeljno. A retko kada ces dobiti uopste 30 sati. Razlog je namenska rupa u zakonu kako radnik ne bi imao nikakva prava i kako poslodavac ne mora nikada da ti placa beneficije....mozes raditi i 50 godina za njega, on zakonski jednostavno nije duzan. Ako bi ti dao preko 35 sati, morao bi. Medjutim, ne postoji zakon koji ga obavezuje da ti da preko 35 sati nakon izvesnog vremena.
E sada, ja sam ovde video razlicite sudbine, i ako sam ista zakljucio od toga je da mozes slusati tudje savete, ali se nemoj obazirati na njihovu sudbinu. Mozes sutra sleteti u Chicago i usput na letu od Londona da sednes pored nekog lika i da se sa njim izdivanis i da te posao ceka pre nego sto si sleteo i to bas u struci. Mozes otici u radnju ili na prvi dorucak i upoznati jednu ali vrednu osobu koja ce ti obezbediti dobar posao. Mozes se javiti na prvi oglas koji nadjes i dobiti posao. A mozes se javiti na 2000 i nista....samo prevaranti. Ovde postoji jedno glavno pravilo "Nije bitno sta znas, nego koga znas". To je izuzetno tacno. Ja znam mnogo ljudi, ali jbg....nijedan od njih nije u poziciji da joj sredi posao. Da je Solaris/Unix/Linux administrator....imala bi vec odavno. Pronalazenje prvog posla ovde je 80% sreca (to zato sto sam optimistican....realnost verovatno varira 90-95%, zavisno od struke). Svi veliki gradovi u Americi imaju svoje prednosti i mane i svaki ima zilion nezaposlenih itd. Kao sto i svaki ima gomilu milionera. Isto tako, 90% ljudi koje znam ovde su posao nasli tako sto znaju nekog, neko zna nekog, upoznali nekog i sl. Bar oni koji rade koliko-toliko dobre poslove.

Bockyman 21.07.2010 19:21

хвала на одговору...
ма схватам ја све то,али кад немам своје искуство,туђа искуства ми ипак значе. колико ја схватам,нико није имао проблем са језиком (као ја нпр. што ми додатно компликује ситуацију),већ га већина говори као да им је матерњи.
ми (ако дефинитивно решимо да идемо),за почетак имамо добру пријатељицу у чикагу,али главно је наћи посао,јер без посла нема опстанка у америци.
и ја сам оптимиста,али и даље пратим и овај форум,и све блогове са сличном тематиком.
још једном,хвала на одговору!

dreamerns 21.07.2010 19:35

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Bockyman (Poruka 17281)
хвала на одговору...
ма схватам ја све то,али кад немам своје искуство,туђа искуства ми ипак значе. колико ја схватам,нико није имао проблем са језиком (као ја нпр. што ми додатно компликује ситуацију),већ га већина говори као да им је матерњи.
ми (ако дефинитивно решимо да идемо),за почетак имамо добру пријатељицу у чикагу,али главно је наћи посао,јер без посла нема опстанка у америци.
и ја сам оптимиста,али и даље пратим и овај форум,и све блогове са сличном тематиком.
још једном,хвала на одговору!

Pa da....vecina je znala engleski. Ako ne znas, onda je malo teze. Medjutim, ima i tu poslova. Mozes biti taksista....ne treba ti neko znanje engleskog, a plata je ok.

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 12:13.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.