![]() |
Što se tiče tih ugovora - različiti ugovori se pojavljuju i u Srbiji. Npr. Ja radim na projektima, a ugovor mi je takav da sam plaćen praktično u bruto iznosu. Sam odlučujem koliko ću (i da li ću) uplatiti doprinosa. Verujem da u Americi postoji čitava lepeza opcija, ali svakako obzirom da je tema o prvom poslu - uzeo bi prvi koji mi naiđe, pa bi posle video šta dalje ako taj ne odgovara.
|
Ja mislim da je za taj prvi posao najbolka varijanta ici preko agencije dok se ne adaptiras i u medjuvremenu trazis nesto drugp i bolke naravno. Da li imate neku agenciju da preporucote u LA? :)
|
Pitanje za IT strucnjake u USA - da li bi, i koliko, vredelo da se ovde u Srbiji zavrsi IT akademija posto vidim da daju MS sertifikate...da li bi ti sertifikati bili priznati u USA i da li bi eventualno sa njima mogao brze da se nadje posao u IT tamo?
|
Ako imas radno iskustvo, ne znaci ti puno. Ja sam do sada promijenio 3 posla i niko me nikada nije pitao da mu pokazem diplomu, certifikat niti ista slicno.
Ako nemas iskustvo, onda svakako upisi nesto, ali ti to ne garantuje posao ovde. Moj savjet bi ti bio da uz IT akademiju nadjes posao i da tako stices potrebno iskustvo. Dakle, iskustvo bez skole je bolje nego zavrsena skola bez iskustva. :) Citat:
|
Citat:
Sto se iskustva tice, na papiru nemam nista vezano za IT...a sto se mene licno tice samouk sam...pravio sam neke sajtove tj pokusavao da napravim pa sam naucio nesto CSS, PHP i malo nesto oko SQL baza, i zanimao se jos nekim da kazem sitnijim stvarima, tipa pravljenja teme za wordpress, skinova za vbulletin forum...realno sve ovo i nije neko programiranje, vise dodje web dizajn ako se ne varam? Da bi naucio programiranje trebala bi mi akademija, pa bi se s te strane ulaganje isplatilo, a s druge strane dao bih 1000 evrica za nesto sto mi niko nece priznati tamo :) |
Ja nisam bas veliki zagovornik tih akademija. Sve sto naucis kod njih mozes nauciti sam. Ne znam koliko su njihove diplome na cijeni.
Sto se tice poslova na Balkanu, da vjerovatno ti nece dati posao ako nemas neku skolu zavrsenu. Ja bih pokusao sa nekom manjom IT firmom, pa im ponudi da i volontiras kod njih mjesec, dva pa ako se pokazes da te prime.. Ako ti je vec cilj da uletis u profesiju. |
Pa to bi mi bio prvi cilj, da se samo ubacim, radi sticanja iskustva kako si rekao.
S obzirom da si u USA i radis taj posao, sta bi mi preporucio da naucim, odakle da krenem? |
Ako znas php i WordPress imas odlican sajt za freelancing (elance.com)...Kada tamo steknes iskustvo i klijente mozes to da radis i u Americi...bar je to moj plan za pocetak kad me izvuku na lutriji :)
|
Prenio sam ovaj post na koji sam htio da se nadovezem iz teme o kamionima da ne spamujem onu temu, a cini mi se da joj je mjesto ovdje:
Citat:
Realnost je da su neke struke i neka zanimanja univerzalna (recimo IT) i nisu vezana za mjesto skolovanja dok su druga zanimanja prilagodjena odredjenoj zemlji i kada predjete u drugu drzava vecina tog znanja nije priznata ili upotrebljiva. Po meni recimo pravnici se nalaze u mozda najtezoj poziciji jer skoro sve sto su ucili na fakultetu je prilagodjeno toj zemlji gdje su studirali.Pa i ekonomst,i ako nemaju visegodisnje iskustvo u recimo prodaji/komercijali ili finansijama, imaju problem jer je i njihovo znanje dosta vezano za mjesto skolovanja i poznavanje zakona i pravila poslovanja. Gomila nekih drugih zanimanja zahtjeva licenciranje i doskolovavanje. I naravno da ljudi koji su dosli sa tim zanimanjima imaju problem sa nalazenjem posla. Da li to znaci da na kraju nece uspjeti? Ne. To samo znaci da ce im biti teze na pocetku jer ce morati da donesu odluku da, recimo, promjene struku i krenu sa skolovanjem iz pocetka (kao npr. Magelan) ili, mozda, prihvate pocetnicku poziciju i krenu iz pocetka da se penju kroz karijeru |
Citat:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 18:59. |
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.