-
Stare teme
(
http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
(Poruka 31758)
Lepo je to sto mi imamo š, č ali u engleskom toga nema. Pa ce Petrović biti PetroviK i slicno. Treba se nesto izmisliti za slova koja ne postoje u engleskom jer š ipak nije s, a ni č ipak nije c. š bi ladno moglo biti sh (imamo u latinici i s i h nema potrebe za novim slovima), zar ne?
đ se ne moze pisati u pasosu kao dj ako ti je u licnoj karti đ. I ovde ce ti napisati D. Pa je Djordje onda Dorde (znam masu primera kojima se tako zavrsilo). Ili C koje nije K moglo bi biti ts i onda bi se lepse citalo.
Meni bi mnogo bilo lakse da ime i prezime pisem po engleskoj fonetici. Ovako mi ga uvek apsolutno pogresno procitaju.
|
Sta znaci tvoja konstatacija u engleskom toga nema?! Nema naravno jer su oni englezi a mi neki drugi narod. To sto ti govoris moguce je jedino da se odreknemo kao drzava i narod zvanicno nase latinice a prihvatimo englesku latinicu. Ne idu svi da zive na englesko govorno podrucje iz Srbije pa sad treba samo zbog engleskog da bi ime lepo izgovorili promeniti kompletno srpsko latinicno pismo. Ti kad dobijes americko drzavljanstvo tako i uradi i ubaci sebi slova koja hoces da ti lepo izgovore ime tamo gde zivis, a nece svi srbi menjati latinicu zbog onih koji idu da zive na englesko govorno podrucje. Sta briga onog u Sumadiji sto ti zivis u USA pa sad i njemu i svima treba menjati slovo š u sh i slicno tome?!
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik oskark
(Poruka 31747)
|
Ok,al ako bih npr. dobio GC,i odem u ambasadu kazem da imam ove skole zavrsene,dal bih imao vecu mogucnost da dobijem GC,i jos nesto,npr. ako se dobije na lutriji,ti MORAS da imas Iskustva i Skolu da bi uopste mogao da je dobijes (GC),nema veze sto si dobio na lutriji ???
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dome
(Poruka 31764)
Ok,al ako bih npr. dobio GC,i odem u ambasadu kazem da imam ove skole zavrsene,dal bih imao vecu mogucnost da dobijem GC,i jos nesto,npr. ako se dobije na lutriji,ti MORAS da imas Iskustva i Skolu da bi uopste mogao da je dobijes (GC),nema veze sto si dobio na lutriji ???
|
Znaci moras da imas jedno od tih dva zahteva da bi mogao da ucestvujes na lutriji. Znaci moras da imas ili minimalno srednju skolu koja je 12 godina skolovanja ili dve godine radnog iskustva u nekima od ovih poslova sto sam naveo malo pre.
Ako te izvuku, ti sa svim papirima koje zahtevaju ides na intervju, i tamo konzul odlucuje na osnovu tvojih kvaliteta dal ce da ti da vizu ili ne. To sto si ti zavrsio za kulinarskog tehnicara, astronauta, knjigovodju ili doktora apsolutno nema veze sa verovatnocom dobijanja vize. Tj. tvoja skolska sprema ne utice dal ces dobiti ili ne. vazno je da imas minimalne zahteve.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
(Poruka 31757)
Veruj mi njima je sve vecinom ili A.S. ili B.S. Moja prva univerzitetska diploma je dipl.ing a to su ljudi ranije pisali kao B.S. a sad kao M.S.
A sta ti znaci to strucni a sta sveucilisni? Koji si smer?
Ja ovde nikad nisam videla to applied bachelor, mozda su to neki Evropski fazoni. Pogledaj ovo klikni
tacnije: :The most common method consists of four years of study leading to a Bachelor of Arts (B.A.), a Bachelor of Science (B.S.), or sometimes another bachelor's degree such as Bachelor of Fine Arts (B.F.A.), Bachelor of Social Work (B.S.W.), Bachelor of Engineering (B.Eng.,) or Bachelor of Philosophy (B.Phil.) Five-Year Professional Architecture programs offer the Bachelor of Architecture Degree (B.Arch.)" i "Community colleges may award Associate of Arts (AA) or Associate of Science (AS) degree after two years."
Inace profa sam na faksu tako da se donekle razumem u obrazovni sistem...
A za cirilicu: copy paste u google translate: Serbian to Croatian i eto ti prevoda
|
Znači ovako. Završila sam faks u Hrvatskoj, znači radi se o sistemu u Hrvatskoj. Mi imamo dvije vrste fakulteta. Sveučilište i Veleučilište. Sveučilište je fakultet "veliki" koji ima mnogo smjerova, pa i u različitim gradovima i nalazi se u najvećim gradovima u Hrvatskoj (Sveučilište u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Opatiji itd.) Nakon što završiš 3 godine na Sveučilišnom studiji, student dobije naziv univ.bacc.nečega. ilitiga sveučilišni prvostupnik nečega.
Veleučilište je "mali" fakultet, koji mora imati minimalno 3 smjera, i obično su u malim gradovima. Oni su objekt zaseban i nemaju podružnice u drugim gradovima. Svaki studij na Veleučilištu je STRUČNI studij, to se tako zove ili na engleskom: University of Applied Science. Nakon završene 3 godine na Veleučilištu, ja sam dobila naziv struč.bacc.oec, ilitiga stručni prvostupnik ekonomije (znači stručni bachelor, ne sveučilišni). Isto je u tome što svi imamo 180 ects, bez obzira da li smo na Sveučilištu ili Veleučilištu, ali je razlika u tome što ja sada u Hrvatskoj NE MOGU upisati magisterij, dok sveučilišni prvostupnici mogu. (mislim mogu, uz polaganje razlikovne godine, bla bla, ali to je druga priča) Ne znam kako funckionira na ostalim državama u Balkanu, ali kod nas je razlika što je Sveučilište više znanstveni smjer, koji se može dogurati do doktorata i raditi u znanosti i to, dok nakon završenog Veleučilišta, studenti su direktno spremni na tržište rada.
Ok, ovo je malo sada offtopic, ali me zbunjuje to University degree, jer po ovome što si mi citirala, u Americi su bachelori tek nakon završne 4 godine dok sam ja sada, bacc. ilitiga baccalaureus već nakon 3 godine, pa sam bila zbunjena da li mogu staviti da imam University degree, jer BS se odnosi na Bachelor of Science, a ja, koliko znam, sa stručnim studijem nisam Science, zato i jesam stručni studij.
Sve u svemu, Hrvatska ima stvarno glupi sustav tih titula, obrazovanja i tih stvari. Nadam se da sam ti pojasnila i nadam se da mogu staviti na prijavi da imam University degree :/
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan
(Poruka 31761)
Sta znaci tvoja konstatacija u engleskom toga nema?! Nema naravno jer su oni englezi a mi neki drugi narod. To sto ti govoris moguce je jedino da se odreknemo kao drzava i narod zvanicno nase latinice a prihvatimo englesku latinicu. Ne idu svi da zive na englesko govorno podrucje iz Srbije pa sad treba samo zbog engleskog da bi ime lepo izgovorili promeniti kompletno srpsko latinicno pismo. Ti kad dobijes americko drzavljanstvo tako i uradi i ubaci sebi slova koja hoces da ti lepo izgovore ime tamo gde zivis, a nece svi srbi menjati latinicu zbog onih koji idu da zive na englesko govorno podrucje. Sta briga onog u Sumadiji sto ti zivis u USA pa sad i njemu i svima treba menjati slovo š u sh i slicno tome?!
|
Znaci da kad dodjes u SAD i kad se prijavljujes za ova ovde dokumenta briga njih za tvoju verziju latinice. Ja uopste ne pricam o verziji nasih imena u Srbiji. Sta je tvoje ime uopste, ono sto pises ili ono sto cujes? Meni je nekako vaznije ono sto cujem.
Ja licno bih se ladno odrekla latinice, i uvela cirilicu. Mesto gde sam radila u Srbiji je zvanicno koristilo samo cirilicu, svi interni dokumenti i sva obavestenja. Sve je stvar licne preference.
A to sta cu ja da radim neces mi ti objasnjavati da se razumemo, obuzdaj malo ton.
A onaj u Sumadiji nek lepo koristi ш i nema problema.
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mea
(Poruka 31769)
Znači ovako. Završila sam faks u Hrvatskoj, znači radi se o sistemu u Hrvatskoj. Mi imamo dvije vrste fakulteta. Sveučilište i Veleučilište. Sveučilište je fakultet "veliki" koji ima mnogo smjerova, pa i u različitim gradovima i nalazi se u najvećim gradovima u Hrvatskoj (Sveučilište u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Opatiji itd.) Nakon što završiš 3 godine na Sveučilišnom studiji, student dobije naziv univ.bacc.nečega. ilitiga sveučilišni prvostupnik nečega.
Veleučilište je "mali" fakultet, koji mora imati minimalno 3 smjera, i obično su u malim gradovima. Oni su objekt zaseban i nemaju podružnice u drugim gradovima. Svaki studij na Veleučilištu je STRUČNI studij, to se tako zove ili na engleskom: University of Applied Science. Nakon završene 3 godine na Veleučilištu, ja sam dobila naziv struč.bacc.oec, ilitiga stručni prvostupnik ekonomije (znači stručni bachelor, ne sveučilišni). Isto je u tome što svi imamo 180 ects, bez obzira da li smo na Sveučilištu ili Veleučilištu, ali je razlika u tome što ja sada u Hrvatskoj NE MOGU upisati magisterij, dok sveučilišni prvostupnici mogu. (mislim mogu, uz polaganje razlikovne godine, bla bla, ali to je druga priča) Ne znam kako funckionira na ostalim državama u Balkanu, ali kod nas je razlika što je Sveučilište više znanstveni smjer, koji se može dogurati do doktorata i raditi u znanosti i to, dok nakon završenog Veleučilišta, studenti su direktno spremni na tržište rada.
Ok, ovo je malo sada offtopic, ali me zbunjuje to University degree, jer po ovome što si mi citirala, u Americi su bachelori tek nakon završne 4 godine dok sam ja sada, bacc. ilitiga baccalaureus već nakon 3 godine, pa sam bila zbunjena da li mogu staviti da imam University degree, jer BS se odnosi na Bachelor of Science, a ja, koliko znam, sa stručnim studijem nisam Science, zato i jesam stručni studij.
Sve u svemu, Hrvatska ima stvarno glupi sustav tih titula, obrazovanja i tih stvari. Nadam se da sam ti pojasnila i nadam se da mogu staviti na prijavi da imam University degree :/
|
Nemaju ti ovi to. Mali ili veliki, fakulteti (koji su ovde college ili university) iste diplome daju A.S. i B.S. Ako ovde zavrsis ekonomiju B.S. Masinstvo (strojarstvo) opet B.S. mada je to totalno strukovna oblast, nema veze sa Science. Bolje ti je pisi po americki jer oni ti pojma nemaju sta mi pisemo kad pisemo tipa dipl.ing.mas i dipl.ecc i te nase skracenice. Uglavnom mozes uvek da pitas tu kod tebe na faksu kako oni to prevode, neki profesor bi to trebao da ti zna da kaze.
Nasla sam da ipak ima B.A. i B.S. u ekonomiji. Pogledaj npr. ovaj univerzitet klikni Vidi po predmetima koje si slusala sta ti je od to dvoje.
I nemoj da te to previse buni ja sam doktor nauka iz masinstva (strojarstva) a po americki sam PhD - Philosophy Doctor - kakve veze ima filozofija sa masinstvom (strojarstvom)? Nikakve ali tako im se zovu diplome ovde...
|
NightSky |
28.09.2012 17:30 |
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mea
(Poruka 31716)
Hvala ti na odgovoru :) Onda ću adresu i mjesto boravišta staviti bez znakova, kao i prezime od dečka. Radi se samo o Š i Ć, nema Đ pa će mi biti lakše :) Update: Sada sam pročitala na službenim stranicama lutrije, u uputstvima da piše: FULL NAME – Last/Family Name, First Name, Middle name. Enter your name exactly as listed on your
passport Znači ipak moram sa kvačicama onda pisati :/
|
Formular za prijavu na DV lutriju se ne može popuniti sa kvačicama, sistem ne dozvoljava, samo slova engleskog alfabeta, tako da nema dileme :;D:
|
Citat:
(Poruka 31766)
Znaci moras da imas jedno od tih dva zahteva da bi mogao da ucestvujes na lutriji. Znaci moras da imas ili minimalno srednju skolu koja je 12 godina skolovanja ili dve godine radnog iskustva u nekima od ovih poslova sto sam naveo malo pre.
Ako te izvuku, ti sa svim papirima koje zahtevaju ides na intervju, i tamo konzul odlucuje na osnovu tvojih kvaliteta dal ce da ti da vizu ili ne. To sto si ti zavrsio za kulinarskog tehnicara, astronauta, knjigovodju ili doktora apsolutno nema veze sa verovatnocom dobijanja vize. Tj. tvoja skolska sprema ne utice dal ces dobiti ili ne. vazno je da imas minimalne zahteve.
|
. Hahaha :D
Ok brate,hvala :D
|
Citat:
(Poruka 31614)
Svi clanovi placaju za dobijanje vize, ali ne 440$ nego 330$. Isto tako se placa i za lekarski pregled.
|
Oskar hvala ti na odg :D .... znaci pojeftinila je viza ... pozz ... pa da se vidimo nekad u americi ... ako nisi vec tamo ;)
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Arminho
(Poruka 31788)
Oskar hvala ti na odg :D .... znaci pojeftinila je viza ... pozz ... pa da se vidimo nekad u americi ... ako nisi vec tamo ;)
|
Eh, kamo srece da sam vec tamo...bilo bi jako dobro. jos nekih 6 meseci nadam se :grin:
|
Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 00:25. |
|
Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.